![]() |
Cytat:
Cytat:
Powodzenia dla maturzystów. Jak ktoś ma choć odrobinę oleju we łbie, to zda bez problemu. |
Witam wszystkich maturzystów :)
Ja pisze maturę z polaka angola matmy ---> podstawę + wos i geo rozszerzenie :) Nie piszcie mi tu po co mi tyle... bo wiem co robie :) Geo i Wos to takie moje oczka w głowie ;D gorzej z matmą aczkolwiek na próbnych miałem 40 % ;p z Geo jak nam zrobili próbną to miałem 94 % , tylko nie chwaląc sie jestem dość z niej dobry. Wos to chyba trochę gorzej ale koło 65 % powinno byc :) Polski i angol próbne na 60 % więc pozytywnie. Pozdrawiam was wszystkich i życzę wam tak jak sobie aby nam się chciało uczyć bo z tym mam teraz największy problem ;/ Taka piękna pogoda :) |
polski (podstawa) -----> czytanie na 15 - 20, z tekstu, który Ci dadzą wyciskasz co może i 60-65% powinno byc. więc sie nic nie ucze.
niemiecki (rozszerzony) ---> nie liczy mi się do niczego (chyba, że się jednak wybiore na AGH) wiec pisze dla rozrywki. Próbne na 80% i 84% no i gwóźdź programu....majca (rozszerzony) niech Bóg ma nas w opiece :) będzie dobrze! powodzenia! |
Pilnie poszukuję jakiejś stronki do powtórki z angla, chodzi mi przede wszystkim o wzory i konstrukcje listów.
|
http://www.sciaga.pl/tekst/55830-56-formal_letter tu masz formala, z listów jest najważniejszy. Z nieformalnym na pewno sobie poradzisz.
|
macie http://axem.pl/matura/
|
Cytat:
|
Cytat:
najbardziej po.......o***jest Ferdydurke Gomrowicza i cytat " koledzy gwałcili go w ucho " albo " upupciali go w szkole..." Dziady; Gustaw staje się Konradem ( jest wzorowany na Wertera ) Kordian ( jest wzorowany na Wertera ) Cierpienia Młodego Wetera - kolejne emo dziecko, tak jak Kordian i Gustawo - Konrad... a imiona *****a jeszcze zmieniali sobie w Panu Tadeuszu i w Potopie z Kmicica na Babinicza... jaaaaaaaaaa... ale te niektóre książki ryją banie... w Chłopach Maciej Boryna pukał się z Jagną tak jak jego syn Antek..i oboje chcieli się z nią hajtnąć, a jak udało się to Maciejowi..to go syn pobił w chacie.. |
Cytat:
|
Cytat:
Przydatne zwroty: I'm looking for...a job as a.. Szukam pracy jako.... I'm looking for...a flatmate/penfriend. Szukam współlokatora/kolegi/koleżanki ,z którym mogłabym korespondować. The flat is....near/opposite/next to/in... Mieszkanie jest...niedaleko/naprzeciwko/o bok/w... Non-smokers wanted for a flat-share. poszukuje osoby nie palącej do wspólnego zamieszkania<w wynajętym mieszkaniu>. For more details,call on...and ask for...Kate/Mark. W celu uzyskania szczegułów,zadzwoń pod nr...i poproś...Kasie/Marka. E-mail me at: [email protected] Wyślij mi tę wiadomość e-mail na adres: [email protected] LOST/FOUND/FOR SALE/TO LET ZGUBIONO/ZNALEZIONO/NA SPRZEDARZ?DO WYNAJĘCIA Ofices/Hause/room to let. Biura/Dom/Pokuj do wynajęcia. I found/lost a silver CASIO watch in the park. Znalazłam(em)/Zgubiłem..srebny zegarek CASIO w parku. If found,please contact Robert on....0171-123 3456 Jeśli go znajdziesz,proszę skontaktuj się z Robertem pod numerem tel.... Please,phone after 8 p. m. proszę dzwonić po 8 wieczorem. S10 reward. 10 dolarów nagrody. Dood condition/Rarely used/kept in... W dobrym stanie/rzadko używane/Trzymane w ... POCZTÓWKA/POSTCARD Dear Peter/Hi Peter/Peter Drogi Piotrze/Cześć Piotrze/Piotrze, Greetings from.... Pozdrowienia z... I'm in ...now/I'm in the mountains/I'm at the seaside/I'm on the beach now. Jestem teraz w../jestem w górach/jestem nad morzem/jestem teraz na plaży I'm having a great time here. Świetnie się tu bawię. I'm getting sunburnt now./I'm sunbathing now. Teraz się opalam. I'm stayng in a small hotel. Mieszkam w małym hotelu. The weather is great/bad. Pogoda jest świetna/kiepska. It's raining/snowing/haling now. Pada deszcz/śnieg/grad<teraz>. It's warm/cold.It's 20 degrees Celsius. Jest ciepło/zimno.Jest 20 stopni Celsjusza. It's cloudy/sunny/windy. Jest pochmurno/słonecznie/wietrznie ZAPROSZENIE/INVITATION Come to...my birthday party!/school disco! Przyjdż na(do)...moje urodziny!/szkolną dyskotekę! There's going to be a great party!/It will be great fun! Będzie świetna zabawa! I'd like to invite you to... Chciałbym/chciałąbym zaprosić ciebie na... The party stars...at 7 p. m. on Saturday,15 th May in...my flat/at school. Przyjęcie zaczyna się ...o 7 wieczorem w sobotę,15 maja w moim mieszkaniu/w szkole. You can't miss it! Nie możesz tego przegapić! don't miss the chance to.. Nie przegap okazji,aby... If you are interested,...call me on 0123-456-7890/contact Mark from group 10. Jeśli jesteś zainteresowany/a,...zadzwoń do mnie pod numer 0987.../skontaktuj się z Markiem z grupy 10. Please bring some food and your favourite CDs with you. Proszę przynieś trochę jedzenia i swoje ulubione płyty CD. Hope to see you then! Mam nadzieje,że się spotkamy! Tell the others about the party. Powiedz innym o przyjęciu. Take your girlfriend/boyfriend with you! Weż ze sobą swoją dziewczynę/swojego chłopaka! Let me know in advance if you will be able to come. proszę poinformować wcześniej,czy będzie mógł Pan/mogła Pani przyjść.<styl formalny> Proszę o odpowiedz<styl formalny> See you, Do zobaczenia, |
Cytat:
Myślicie że takie głupoty jak Magbet lub Tristan i Izolda mogą być na maturze czy raczej nie? |
Makbet nie jest głupotą.Tristana i Izoldy nie widzę w spisie lektur na maturę.
|
Spis lektur maturalnych
Przerabiam sobie od poniedziałku lektura po lekturze. Pamiętam z nich dosłownie wszystko. Przerobiłem już niemal połowę. Jednak do przerobienia są jeszcze wiersze- a tych z 200. Niestety nie ma na nie czasu. Mam jednak nadzieję że nie zrobią nam psikusa i że na maturze nie będzie dwóch poleceń dotyczących utworów lirycznych :( |
nie może być dwóch poleceń odnośnie utworów literackich.
zawsze jest jeden wiersz i jedna książka. btw. Wasi znajomi próbowali kiedyś ściągać na maturze ? Nie ważne z czego, ważne czy im się udało ;) ? Jak znacie to piszcie gdzie je pochowali. Wiadomo, że miejsce się losuje, ale a nóż się uda :) |
wiadomo że najlepiej schować do wewnętrznej kieszeni w marynarce albo do kieszonki w koszuli :)
|
Cytat:
|
Cytat:
ed: Jakiś dobry sposób na naukę zoologii?? Bo mi kompletnie nie wchodzi...;/ |
Ja tam osobiście wolałbym dwie książki. Nijak nigdy nie potrafię się odnaleźć w kwestii wierszy, nie umiem tego cholerstwa analizować, poza tym skąd ja mam wiedzieć - co autor ma na myśli??? :P
Powtarzanie lektur mi idzie jak krew z nosa i chyba sobie dam spokój. Jak coś to zanalizuje się odpowiednio fragment, za rozwinięcie wpadnie jakieś 12 pkt, stylem, ortografią, kompozycją i językiem się nadgoni :-) A nawet zawsze jakiś walor dodatkowy może wpaść :P "Makbet" był na próbnej z Operonu więc nie sądzę, żeby znów się trafił. Poza tym, to naprawdę prosta lektura, chyba zbyt prosta, żeby móc go dać na główną... Jak wam idzie powtarzanie WOS-u? Z czym macie największy problem? :D |
Cytat:
|
Raczej nie powinno być Makbeta (próbna), Ludzi bezdomnych (próbna) i Lalki (próbna i zeszłoroczna), chociaż z tymi pytaniami to różnie bywa. Lepiej żeby nie dali wiersza i lektury bo wtedy mam tylko jeden temat do wyboru :)
Cytat:
|
Cytat:
Ja to samo. Po prostu czytam i jakoś wchodzi do głowy. Jak mi się strasznie nie chce uczyć to sobie robie maturki. Zawsze jest jakaś powtórki i w miarę przyjemnie się robi. Fakt faktem, że społeczeństwo jest troche walnięte. Musze poćwiczyć jeszcze konflikty to możliwe w sumie jest... |
Cytat:
w mojej szkole nigdy nic nie wiadomo. Ale wiadome jest to, że będzie lektura i wiersz ( przynajmniej tak polonistka mówiła ). Wiersze mają to do siebie, że w większości są napisane językiem staropolskim, albo co drugie słowo jest bardzo wyszukane i wyrafinowane...a my młodzi takiego języka nie tyle co nie znamy - co go nie używamy. Więc ciężko jest nam zrozumieć właśnie co autor miał na myśli ;-) wisl@k_TS - najbardziej pojeba*e jest prawo według mnie. I nie ma co gdybać jaki będzie temat do napisania z Polskiego czy z anglika. Co ma być to będzie. Wkurza mnie osobiście to, że matury mamy w większości 4,5,6 maja, ustne jakoś 24-28 maja a wyniki dopiero 30 czerwca... i ponoć są tylko 2 dni na złożenie papierów na uczelnie, po ogłoszeniu wyników... Więc cały czerwiec, a dokładniej od 4,5,6 maja masz sraczkę czy zdałeś...to ponad 1,5 miesiąca... i idziesz z biegunką na ustną tego 22,23 czy tam 24 maja na polski i angielski... bez sens z tym wyczekiwaniem długim. |
Cytat:
mi sie za to ułozyło tak, 4-pol, 5-ang, 8-geogr, 11 i 12 ustne, niby szybko skończę,ale jednak dobrze byloby miec wiecej czasu miedzy pisemnymi a ustnymi |
sprawa indywidualna szkoły, na którą godzinę i na jaki dzień dostaniesz termin..
Ale wiesz.. 12:20 28 maja...nieprzespana noc...a potem do 12;00 obgryzanie paznokci..a potem patrzysz 20 minut na sekundnik... dajcie spokój..takiego stracha to nawet nie miałem za trzecim razem na egzaminie w MORDzie ;-) |
Cytat:
zdaje ktoś historię...? |
Cytat:
|
anika - a jak teraz zdaje 3 przedmioty na maturze ( bez historii ), to czy za rok mogę pisać histę ?
Bo są tacy w mojej szkole, którzy maturę pisali rok temu, a teraz poprawić chcą wyniki tych matur. I mają do tego prawo, bo załóżmy rok temu pisali biologię i teraz chcą mieć więcej %,. A jak ja teraz nie piszę histy, to mogę ją pisać za rok ? PauL - co do Twojego posta, to się zgadzam po trochu. Bliżej niż do WLKP miałby kolega do Katowic nawet, czy Wrocławia. W Pyrlandii oprócz Starego Browaru i Dwóch pedalskich zwierzaków co się pukają nic nie ma ;-). No ale nie wnikajmy, może z przyczyn osobistych wybrał akurat to miasto |
Ja mam tak:
4 - polski 5 - angielski 6 - ustny polski 8 - geografia 13 - angielski ustny :D Teraz dużo nauki, ale za to mam szybko wakacje, bo praktycznie już po 8 maja :D |
Jest i Malta, a tak poza tym bez obrazy ale ten podrzędny uniwerek jest drugim po SGH uniwerkiem ekonomicznym w Polsce, więc pomyśl co piszesz.
|
4 - polski, 5 - angielski, 6 - wos, 7 - polski ustny, 8 - geografia, 21 - angielski ustny :> ma ktoś tak przez cały tydzień coś? :D
anika - nie ma za co :-) z geografii znalazłem sobie tylko takie coś: http://www.geografia.com.pl/index.html :P |
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 05:40. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl