![]() |
Jeżeli w końcu chcemy zacząć się liczyć w Europie, to tacy piłkarze jak Biton muszą zostać w drużynie.
Biton ma 23 lata i przy takim tempie rozwoju za 2 lata można go będzie sprzedać za minimum 2 razy więcej. Wiadomo jest, że istnieje ryzyko kontuzji lub spadku formy ale kto nie ryzykuje ten nigdy nic nie zyska. A transfer Błaszczykowskiego nie jest dla mnie realny. Borussia go nie puści z klubu, a nawet jeśli, to nie sprzeda go za marne grosze tylko za porządne pieniądze. Jedyna i nikła szansa to chyba półroczne wypożyczenie. |
Tylko ze Błaszczykowskiemu w czerwcu sie chyba kontrakt koniczy
|
Błaszczykowski nie wróci teraz do Wisły. Dla mnie to taki lekki szantaż ze strony Kuby - liczy na to, że trener da mu szanse. Co do Bitona to 1.6 E to na dzień dzisiejszy kwota nieosiągalna dla nas (vide transfer Deleva). Mam nadzieję, że będą jakieś przyzwoite transfery w zimie, choć z drugiej strony z taką polityką finansową pana C zmniejszamy dystans... ale do klubów z polskiej Ekstraklasy(o ile już nie musimy gonić vide Legia).
|
Cytat:
Inna droga to gmeranie w niższych ligach i szukanie młodych, którzy mają zdolności,. którzy się nauczą i kiedyś zaskoczą. |
Cytat:
|
http://wislakrakow.com/www/showartic...rticleid=25920
Super, o możliwościach finansowych Realu czy innego Interu wiemy, jednak nie z ligi hiszpańskiej, włoskiej czy angielskiej a z ligi francuskiej i to nie od mistrza kraju możemy na "stole negocjacyjnym" zobaczyć kwotę 43 melonów euro (za gościa o nazwisku Pastore, i to pomocnika a kasę wyłożył i kupił PSG). Czterdzieści trzy miliony euro, a my zastanawiamy się czy będzie 1,5 czy 1,6 na Bitona, na jedynego faceta który Nam strzela bramki seryjnie ...przypomnę (tak bez powodu) że piłka nożna właśnie polega w gruncie rzeczy na strzelaniu bramek. Powiem tak, pozyskanie Bitona to nie jest zwyczajny transfer, w naszych warunkach to test dokąd podążamy i gdzie jesteśmy. Odpowiedź da nam wkrótce Pan Boss i niech mi nikt nie mówi że już ją zna, bo interes do zrobienia jest widoczny gołym okiem. |
Cytat:
W jakim wy świecie żyjecie? |
Z Bitonem jest prosta sprawa. Czekamy. To Izraelczyk, zima dopiero przed nami. Przerwa zimowa również. W naszym systemie życiowo-myślowo-transferowym może się okazać, że na drugą rundę Biton ch... strzeli, a Genkow odzyska formę. I co wtedy? Jeśli Biton będzie z taką regularnością jak teraz pakował piłki do siatki co najmniej do czerwca, to wtedy pozostaje pytanie czy nie warto wyłożyć tego 1,5 mln euro i sprzedać go później za powiedzmy 2,5-3. Ale tak jak mówię, wystarczy pięć kolejek bez gola i już jego wycena będzie na poziomie 300 tys.
|
Cytat:
Niezależnie od tego czy będzie nam seryjnie strzelał bramki czy nie Wisła nie wyłoży na niego 1,5 mln euro. Cupiał po prostu dalej jest święcie przekonany, że darmowym złomem osiągnie ligę mistrzów. Po nieudnej próbie znowu będą do siebie dochodzić 3 tygodnie. Wiem, ze łatwo wydaje się nie swoje pieniądze i prosze mi nie wmawiać bym szukał sponsora w Arabii. Nie od dziś mówi się, żeby wyciągnąć wpierw trzeba włożyć. Takiej polityki nie stosuje się już od pojedynków z Anderlechtem, gdzie przed ważnym meczem sprzedano Kosowkiego, a nie kupiono nikogo w zamian. Wcześniej przez półtora roku sprowadzano młodych zawodników i przyniosło efekty w Europie. Po nim nastąpiła wyprzedaż składu bez zakupu wartościowych zmienników. Obecna sytuacja jest owocem ziarna zasianego lata temu. Jeśli się to nie zmieni, Wisła w Europie sukcesu nie osiągnie, ani tym bardziej nie zadomowi się w niej na stałe. |
Cytat:
Kolego wszystko pięknie fajnie ale czy Ty wogóle wiesz o czym piszesz? Wiesz skąd PSG miało kasę na taki transfer? Zapytaj Lyonu czy OM czy Mistrza Francji Lille czy są w stanie na dzisiaj taką kasę wyłożyć za piłkarza? Odpowiem Ci nie są. Najpierw poczytaj skąd taka kasa a potem pisz cokolwiek. |
Cytat:
Jakbyś zrozumiał tekst to byś wiedział że Ja nie oczekuje od Cupiała 43 baniek (bo to absurd i trzeba wyjątkowo złej woli aby cos takiego mi sugerować) tylko powiedzmy 1,5(po negocjacjach) za Bitona. Jak ktoś nie umie czytać ze zrozumieniem to jego problem. PS. to sie dotyczy też Feniks1983. Sam Basałaj mówił swego czasu że Wisła zamierzała kupić jakąś gwiazdę za "większą gotówkę", ale z pomysłu zrezygnowano bo "wylansował się Melikson". Jest więc okazja dokonać racjonalnej inwestycji. Biton z Wisły (po jakims czasie w niej gry) odchodząc mógłby kosztowac np. tyle co Marcelo, czyli teoretyczny interes jest, choć ryzyko również... |
Cytat:
|
Cytat:
|
Sytuacja kadrowa z wypożyczeniami i wiekowymi piłkarzami wygląda jak wygląda bo ktoś (Basałaj? Valcxs?) wpadł na pomysł budowy zespołu piłkarskiego jak koszykarskiego w naszej męskiej koszykówce. Wolni gracze, często wiekowi, prawie sami obcokrajowcy. Tak wygląda przeciętny skład zespołów męskiej koszykówki. Nie ma miejsce na młodych Polaków tak jak i w Wiśle.
Tylko że jednak są pewne różnice między koszykówką a piłką nożną 1. W koszykówce mimo wszystko można mieć gorsza kondycję - boisko mniejsze, płynne zmiany. Piłka nożna to coraz szybszy sport, atletyczny (nie mówię już o lidze angielskiej) Stąd wiekowi piłkarze w nadmiarze to mimo wszystko nie najlepszy pomysł. 2. Chyba jednak łatwiej zgrać 5 koszykarzy niż 11 piłkarzy. Co roku zgrywanie ataku, obrony.... Stąd ściąganie starych, bez szybkości i kondycji piłkarzy chyba nie jest do końca dobrym pomysłem. A zwłaszcza jak jest że tak powiem przekroczona masa krytyczna takich piłkarzy. (Zbyt dużo) A zgrywanie? W koszykarskich zespołach i połowę składu co sezon zmieniają. Ale w piłce to jakoś nie działa. Dla Cupiała zespół w sporej części na wypożyczeniach, czy też krótkich kontraktach to zaleta gdyby chciała szybko wyjść z biznesu piłkarskiego. Czy chce? Nie wiem. Z kolei w takim zespole nie ma prawie nikogo na kim można zarobić (sprzedaż piłkarza) gdyby pojawiły się problemy finansowe (sprzedaż Marcelo) |
Ludzie co w z tym Bitonem...
Na razie gosc strzelił pare bramek ale jakby popatrzec na niego pod katem pilkarskiej oceny to to nie jest dla mnie jakis super zawodnik. moze byc tak ze przestanie strzelac te gole,a wroci Genkov i Biton pojdzie w odstawke a jego cena zmaleje o polowe. wiec na razie trzeba czekac ,ja sam jestem ciekaw ile on naprawde potrafi,bo ja jakos wielkiego talentu w nim nie widze,zreszta jak i w Genkovie. |
Cytat:
|
Nasz książe podobno potwierdza, że interesujemy się Raykovem
http://sportline.bg/news/81564/visla...ets-za-titlata |
Nasi Holendrzy dokładnie wiedzą co otwarcie zaznaczają, że polak drogi, polak nie adekwatny do ceny, polak słaby. Myślę, że polityka transferowa będzie się opierać jak np. w APOEL-u Nikozja. 3 portugalczyków, 3 brazyliczków, 3 greków i 2 cypryjczyków. U nas będzie podobnie i zainteresowanie tym bułgarem to wykonywanie swojej pracy przez ustaloną politykę. Przecież to oczywiste, że będą u nas pary np. Izraelczyków, Holendrów, Bułgarów, Serbów i 1-2-3 wartościowych polaków. Takie wynalazki jak Kostaryka, Honduras, Argentyna, Estonia czy Słoweniec jest tylko przejściowe, bo ciężko z nimi się porozumiewać. Z biegiem czasu to się wyklaruję.
|
Cytat:
co do tego czy pójdzie w odstawkę... nie sądzę jak dalej będzie strzelał bramkę za bramką a Genkov po powrocie na boisko będzie milczał jak zaklęty to ... Maaskant samobójcą będzie jeśli nie postawi nadal na Żyda... a samobójcą treneiro raczej nie jest ps. jest też szansa że Biton się zatnie. A wtedy... ale to wszystko wróżenie z fusów... |
Cytat:
Być może Belgowie nie chcą go sprzedawać więc stąd ta zaporowa kwota, którą Wisła może i była by w stanie zapłacić ale tylko po awansie do LM a to jak wiadomo się nie stało. |
Cytat:
Oczywiście, gdyby się nie zaciął i dalej tak walił bramy, to 1,6 mln - w które nota bene nie wierzę - można dać. Czego mu i Wiśle serdecznie życzę. Na razie, mimo kilku fajnych goli, wg. mnie koleś jest warty może 0,5 mln może odrobinę wiecej. |
Cytat:
do Merkury : pozdrawiam wiecznego pesymistę, co widzi wyłącznie "czerwone światło dla Wisły". __________________________________________________ ________________________________ PS.Na sczęście przyszłość jest otwarta, a jak będzie zobaczymy w kolejnych okienkach transferowych. |
Z oceną Bitona wstrzymajmy się do końca sezonu.
Życzę mu wszystkiego najlepszego, ale wolałbym oglądać Jego bramki jeszcze przez co najmniej pół roku. Genkov też miał serię. |
Być może nie był on w kręgu zainteresowania Wisły ale zobaczmy... Ruch wycenia gościa na 2,5mln euro. Przecież to niepojęte! Gościa który ma dobrą 1(!) rundę wycenia sie na taką kase na którą wycenia sie zawodników z innych lig po przynajmniej 1 dobrym sezonie.
http://ekstraklasa.wp.pl/kat,75916,t...wiadomosc.html |
Cytat:
|
Cytat:
A wiem, szukaliśmy kolejnego przyszłościowego gracza jak Lamey. Nikt nam nie każe kupować piłkarza za 2,5 mln - bo chyba nie wmówisz mi że Ruch zapłacił rok temu za niego kokosy. Wszak to klub bez większych pieniędzy. Uważam że wszelkie przeginanie w każdą stronę jest niezdrowe - możemy sprowadzać dojrzałych obcokrajowców (czasami niestety już przejrzałych) ale czemu nie ściągamy z niższych lig takich Jankowskich dla równowagi? |
Bo p. Cupiał chce sukcesu na wczoraj."Walka" o LM co roku być musi :D. Chyba nie trzeba tłumaczyć, że przerzucając się na "Jankowskich" Wisła mogłaby nie tylko nie zdobyć MP, ale w ogóle mieć moment gdzie zacznie zbierać w łeb zanim te talenty się rozwiną i dojrzeją do walki o najwyższe cele.
Do takiego modelu trzeba rozwagi i cierpliwości. Czytając wpisy nie wydaje mi się by kibice ją posiadali. Mniejsza o kibiców, czy posiada ją właściciel ? Wg mnie nie. Ludzie się tak nie zmieniają. Zawsze będzie tu rollercoaster, a dyr sportowi czy trenerzy będą sprowadzać co raz to nowe wynalazki byle obronić MP i zagrać o LM bo taki w końcu cel przed nimi się stawia. Cel krótkowzroczny. |
Cytat:
a że my chcemy "JUŻ" a nie "za kilka lat " to mamy to co mamy czyli ku*** nic. niestety, nie funkcjonujemy jak klub piłkarski tylko jak firma piłkarska. Co sezon zatrudniamy nowych pracowników z nadzieją na sukcesy, ale to dalej sa rzemieślnicy. Wisła nie potrafi ociosać talentu, taki Marcelo po prostu był dobry dlatego poszedł dalej. Kuba miał talent dlatego poszedł dalej, a reszta ?Sprzedaliśmy gdzieś kogoś kto ma +/- 23 lata ? Jeśli juz to Termalica albo Flota. Edyta : Cytat:
O tym że Legia nie ma scoutingu.....to skąd wiesz? Pomiajając to ze Legia ma Akademie Piłkarską coś o czym my możemy marzyć to ostatnio podpisali mużina. Jak to możliwe skoro nie mają scoutingu, nie uwierze ze 17 letni reprezentant młodzieżówki Ghany sam przyjechał akurat do Warszawy i akurat poszedł na Pepsikowską 3. Fakty Panie przedstaw, fakty. Cytat:
|
Cytat:
Ja tu naprawdę nie widzę dużej filozofii w prowadzaniu klubu... baza treningowa, akademia piłkarska i co okienko np jeden staranie przygotowany transfer gotówkowy. Spójrzmy na to co się dzieje. Lech zwinął skauting, Legia wcale go nie ma, my coś próbujemy ale ze swoimi możliwości finansowymi trudno się przebić bo klubów bogatszych od Wisły na świecie jest dużo. Dlatego baza i akademia to podstawa. Sztuką jest jeszcze aby prowadzili to "ogarnięci" ludzie. edit: Przypominam, że u nas między masowym optymizmem a ogromnym pesymizmem jest tylko malutka różnica którą potrafi zmienić jeden mecz. Kiedyś większość śmiała się z Legii jak przegrywała mecz za meczem. Dzisiaj Legia jest cacy, ma akademie, dużo młodych Polaków itp. Za chwilę może obrócić się to znowu w co innego, i ci młodzi zawodnicy Legii staną się znowu leniwymi grajkami bez ambicji. Zazwyczaj nie jest tak dobrze ani tak źle jak nam się wydaję. |
Dokładnie. Zatem czekamy na przedsezonowe zapowiedzi prezesa Basałaja!
|
Wprowadzenie młodego piłkarza to nie jest takie "hop siup" i musiałby Cupiał być wyrozumiały.Mniejsza czy z akademii czy z 3ciej ligi. Jak jest non stop parcie na wynik, a trener ma w 2 letnim kontrakcie - zdobyć MP, wejść do LM, dyr sportowy to samo. To oni mają gdzieś młodzików czy inne szkółki, bo wiedzą, że po kilku meczach może ich nie być!
Tyle razy zbieraliśmy cięgi w Europie, właściwie dobry był tylko jeden sezon w UEFA A kapitan tego statku dalej nie chce obrać innego kursu. Może mapy zgubił ? ;/ |
Cytat:
|
Cytat:
Co do Lecha nie znalazłem źródła w którym wypowiadał się o tym nawet Rutkowski Tutaj jest coś napomomnianie. http://www.weszlo.com/news/7132-Lech...rone_Barcelony Cytat:
|
ok wester zwracam honor.
aczkolwiek znam chłopa który sonduje dla Leszka niższe ligi polskie i cały czas pracuje jak pracował. i w sumie, scoutingu nikt nie musi miec bo po co,skoro scouting ewoluował tak, ze teraz prawie każdy piłkarz ma swojego menadzera który jeździ i oferuje go roznym klubom. Teraz to piłkarze scoutują który klub ich chce , a nie odwrotnie. Sztuką jest posiadać akademię i wytrenować piłkarza. |
Cytat:
Chociaż ja się tam Ruchowi nie dziwię - ich egzystencja zależy od takich spektakularnych transferów, zawsze można piłkarza opchnąć do bogatszych lig typu turecka, rosyjska. Tam 2 miliony euro za transfer to nic nadzwyczajnego. A jak się nie uda to zawsze zostaje nieoceniony dobroczyńca śląskich klubów Józek Wojciechowski. Polityka transferowa polegająca na wyławianiu talentów z niższych u nas byłaby trudna do zrealizowania: raz, że tacy piłkarze nie bardzo palą się do gry w Wiśle bo mają w perspektywie siedzenie na ławce a dwa to osoba trenera - czy daje szanse młodym na poważne zaistnienie w futbolu. Według mnie te czynniki zadecydowały, że np. taki Olkowski gra w Górniku a nie w Wiśle. |
Cytat:
Wisła zawsze ma jeden cel , bez wzgledu na to kto w niej gra. Jesli zdobywasz mistrzostwo emerytami i jako tako wypadasz w pucharach to czego tu wymagać. A wiadomo wszedzie az sie roi od talentów, mlodych i ambitnych tylko my nie jestesmy Korona cz Ruch. U takich druzyn taki mlody talencik ma szanse zaistniec, pokazac sie z dobrej strony. Bo jesli mlokos potrafi prosto kopnac to nie trudno mu się wybić na tle szarej druzyny. Nam wtedy sie wydaje ze ostry talent z niego , no inaczej nie moze byc skoro gra tam pierwsze skrzypce. Ładuje bramy i asystuje... ale kto inny ma tam to robic? A Wez taki talent do Wisły, amici, leglej . Okazuje sie ze na tle lepszych grajków juz tak kolorowo nie jest. Zaczynają sie problemy z wywalczeniem miejsca. np Kiełb. Do topowych druzyn potrzeba mlodych ale ogranych piłkarzy. Mlody musi dawac nadzieje ze powalczy o skład , ze bedzie wzmocnieniem... niestety tacy kosztują. |
Teraz wytłumaczcie mi gdzie są Ci zwolennicy antytransferów które nie doszły do realizacji bo zawodnicy byli słabi, okaleczeni i Bóg wie co jeszcze? Pierwszy z brzegu, Wawrzyniak, byłby 3 razy lepszy niż Diaz i 2 razy lepszy niż Paljic. Kolejny zawodnik, Wasilewski. Żelazny, solidny, dobrze grający głową, kibice "woleli" Lamey'a. Już od dawna jak widzę płacz na forum i wielki profesjonalizm znawców piłki to śmieje się jak koń. Lecicie po nazwiskach, a co to oznacza? Jak nazwisko nie pasuje to i zawodnik nie pasuje hehe
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Wolę o wiele Jovanovicia.
Umie nie tylko biegać jak Cikos, ale też dobrze dośrodkować. |
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 20:38. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl