![]() |
Doprawdy nie wiem na czym polegają te spory, bo sprawa jest prosta.
Potrzeba po jednym piłkarzu do każdej formacji, który mógłby stać sie jej liderem lub współ-liderem, lub co najmniej jej realnym i jakościowym wzmocnieniem. Nie jest konieczne sprowadzenie bramkarza, ale jeden obrońca (LO), jeden pomocnik(skrzydłowy lub środkowy) i jeden napastnik (podobnie czyli skrzydłowy lub środkowy) by sie przydali. Trzy transfery a dokładnie jakie, zobaczymy po tym co pokażą Jovanović (bo może zagra na LO), Nunez, Biton, Genkow...pożyjemy, zobaczymy. |
LO to niestety konieczność najlepiej na już.
W zimie trzeba szukać napastnika, który strzela bramki i moim zdaniem nowego środkowego/defensywnego pomocnika, z duża wydolnościa i prostopadłym podaniem (Apoel gdzieś takich znalazł). Przy całej sympatii do Wilka, wielkim szacunku do Sobola, czy wielkich nadziejach podkładanych w Nunezie, żaden z nich to nie jest środkowy/defensywny pomocnik na poziomie europejskim. Może Nuneza spróbować na LO i wtedy szukać w zimie 2-ch środkowych pomocników, którzy techniką i z klepy potrafią wyjść spod pressingu. Napastnicy i skrzydłowi nic nie ugrają, jeśli nie ma im kto podać piłki i rozegrać na klepę, ale nie raz na pół roku, ale kilka razy w meczu. Gdyby w Wiśle grał Xavi i Iniesta, to podejrzewam, że Melikson, Biton i Iliev już mieliby nastrzelanych mnóstwo bramek. Nasze najsłabsze formacje teraz to: 1. LO 2. środek pomocy (zarówno defensywni jak i ofensywni pomocnicy (Melikson to nie jest ofensywny pomocnik)) 3. atak Szukając pozytywów, ostatnio coraz mniej narzekamy na środek obrony, czyli jest jakiś postęp :) |
Co z tym Delewem?????????????
|
Cytat:
|
Z Sobolem mam nadzieję nie przedłuża kontraktu. Wtedy nikt młody i dobry pewnie znowu nie przyjdzie a środek pola to nadal będzie dziura i miejsce w które się nie podaje, bo piłka parzy.
Cytat:
Cytat:
|
Tak jak piszesz Tofik, Melikson gra najlepiej jako lewy skrzydłowy schodzący do środka i tak powinien grać też u nas.
Niestety jak coś chcemy osiągnać w Europie musimy mieć na środku pomocy (czy to defensywni, czy ofensywni) zawodników dobrych w odbiorze i asekuracji i do tego przede wszystkim o niesamowitych płucach, ani Melikson, ani Garguła takimi zawodnikami nie są (zresztą Garguła w Bełchatowie, też częściej grał na lewej pomocy i schodził do środka). |
Cytat:
To samo z Meliksonem. Zastanawiałem się gdzie to jest ukryty ten "szczegół", przez który nie gra w silniejszej lidze,tylko kopał się na jakimś zadupiu. W sumie facet też już młody nie jest. Początek miał rewelacyjny, teraz im dalej w las tym ciężej. Zawsze jak ktoś trafia do naszej ligi i wywija od początku,to na weryfikacje jego umiejętności czekam do kolejnej rundy. Wtedy nie ma elementu zaskoczenia,obrońcy wiedzą na co gościa stać i inaczej do nie go podchodzą. Mamy początek rundy i chyba z tym mamy do czynienia. Chociaż może jest inny powód jego średniej gry,złe ustawienie,no ale w tamtej rundzie mu to nie przeszkadzało. Nie wiem,ale jak dla mnie liga już go "przeczytała"i niczym więcej nie jest w stanie zaskoczyć. |
Basałaj zapowiada transfery ale w zimie
http://tsw.com.pl/news/Basalaj-W-zimie-transfery-1328 |
No to jest to o czym wczesniej pisalem, beda grube transfery.
|
Cytat:
|
To zależy kto się sprawdzi przez rundę jesienna z kim nie przedłużymy kontraktów. Ale wiadomo drużyna wciąż jest w przebudowie i nikt nie powiedział że ta przebudowa się skończyła.
|
Cytat:
|
Wyczytałem w momencie gdy pokazywały się co chwilę artykuły a Stanie że w PSV potrafił sciągać po 5-6 zawodników w okienku co wygląda podobnie u nas u niego musi być ruch w interesie tak pisali heh.
|
To moze lepiej isc drogą Legii i sciagac pojedyncze megagwiazdy jak Ljoboja zamiast dwoch pipek pokroju Bitona i Genkova? Ustalmy sobie ze co okienko sprowadzamy jedna gwiazde i za 3 lata bedziemy miec silnego europejskiego sredniaka, reszte uzupelni sie zdolnymi Polakami i szafa gra.
|
Cytat:
Zgodzę się z Twoją tezą pod warunkiem, że sprowadzalibyśmy dobrych piłkarzy w wieku 28-30 lat. Wtedy miałoby to jakiś sens. Lub co roku 1-2 zawodników typu Melikson czy Nunez. Czyli szybkich, dobrych technicznie i wciąż w sile wieku. |
Ciekawi mnie co z Boguskim, Jirsakiem, Kowalskim.
Moim zdaniem są to gracze, którzy nie zagrają w meczach o stawkę w tej rundzie. Jednak sądzę, że znaleźliby bez problemu inny klub w Ekstraklasie, w którym nie mieliby problemów z regularną grą. Wypożyczenie/sprzedaż wyszłoby im na dobre. |
Cytat:
Czasy gdzie dobrzy gracze średniaków ligowych zasilali potentatów już dawno się skończyły, kluby wolą ich trzymać u siebie i sprzedać do takiego Wolfsburga za 2mln e gdzie słuch po nich zaginie niż do innej krajowej drużyny za 600k |
Ja bym Bogusiego gdzieś wypożyczył a Jirsaka i Kowalskiego sprzedał tylko kto chciałby ich kupić ?
U nas dwie rzeczy powodują że jest jak jest presja wyniku i niecierpliwosc własciciela. A solidny zespół buduje się przez dłuższy czas mieliśmy takie nie dawno przykład APOEL. |
Cytat:
|
Jak to jest ze klub dysponujący podobnym budżetem (klub z Nikozji) i klub z równie słabej ligi a może i słabszej (zdominowanej prze 1 klub) potrafi mieć w swoich szeregach piłkarzy o 2 klasy lepiej wyszkolonych technicznie niż obecni piłkarze Wisły?
Nie rozumiem tego. |
Co do Jirsaka to przedłużyć kontrakt o rok i wypożyczyć jaki tego sens ja w połowie przyszłego roku kończy mu się kontrakt jak by zaskoczył myślisz że chciałby do nas wrac i grzać ławe ?
|
"A solidny zespół buduje się przez dłuższy czas mieliśmy takie nie dawno przykład APOEL."
Pewnie masz na myśli np. Manchester City do którego Nasri wszedł z marszu i zaliczył kilka asyst a ta zbieranina z City rozbiła z palcem w D od lat budowany klub z Londynu 5:1. |
dobrze by było żeby Valckx prześledził uważnie rynek Grecki... tam coraz więcej klubów bankrutuje, co też powoduje że najlepsi ich zawodnicy chcą odejść... a nie trzeba chyba przypominać jakimi dobrymi zawodnikami dysponują poszczególne zespoły... do tego Kavala i Olympiacos Volos zostały karnie zdegradowane za czyny korupcyjne do IV ligi greckiej... tam też gra sporo dobrych latynosów
|
Cytat:
|
Pewnie masz na myśli np. Manchester City do którego Nasri wszedł z marszu i zaliczył kilka asyst a ta zbieranina z City rozbiła z palcem w D od lat budowany klub z Londynu 5:1.
Problem w tym że my jesteśmy Wisła Kraków a nie Manchester City i nie mamy petromilionów żeby kupować piłkarzy którzy z marszu wkomponują się do zespołu bywają oczywiscie wyjątki od reguły. |
wystarczy zobaczyć, ile pieniędzy wydał Apoel na zawodników lepszych o 2 klasy od naszych żeby dojść do wniosku, że wcale nie trzeba wydawać astronomicznych kwot, żeby stać się europejskim średniakiem, grającym ładną dla oka piłkę... ba nawet wydali mniej od nas! a jakim materiałem dysponują...
|
Oni zgrywali się przez 3-4 lata a my przez kilka m-c więc jest róznica a po drugie Cypr do podatkowy raj więc ci piłkarze mogą zarabiac o wiele więcej netto niż nasi mimo że ich budżet jest niższy.
|
Przede wszystkim to Apoel ma fachowcow od transferow, oni takiego łamagi Diaza nawet za darmo by nie wzieli.
|
Przede wszystkim to oni mieszkają na bajkowej wyspie gdzie macie 350 słonecznych dni w roku ;)
Oprócz pieniędzy to jest bardzo istotna karta przetargowa. |
Podstawowym problemem jest to że w jeszcze wciąż trwającym okienku nie doszło do rozsądnych transferów które podniosą znacząco jakość drużyny jak było w zimie. Zamiast spokojnego i konsekwentnego budowania poszliśmy w ilość gdyż skierowaliśmy wszystkie siły na LM. Prawdopodobnie szykowane były trochę transfery wyższych lotów ale okazało się że w sejfie zabrakło gotówki i Stan musiał kombinować jak tylko mógł.
Dlatego większość transferów to wypożyczenia i krótkoterminowe umowy. ( Lamey, Biton, Diaz, Nunez). Choćby przykład napastnika najpierw był Alves potem Despotovic a na końcu Biton. Z lewą obroną to samo, Zanev, Wawrzyniak i na końcu Diaz. Na innych pozycjach mogło być to samo. Dla mnie na ten moment najlepszym transferem jest Jovanovic, perpesktywiczny, młody, grał w mocnym klubie. Niestety ale słowo "jakość" nie pasuje do tego okienka. Co do kilu piłkarzy z naszej kadry... kto się wróblem urodził ten orłem nie zdechnie. |
fcb4 ale co ma zgrywanie się do indywudalnych umiejętności zawodników? Widziałeś jakie oni mają dokładne podania, jak im sie piłka klei do nogi?
i to nie jest pierwszy raz bo każdy południowy zespół robi w konia polski zespół - tak samo miażdżącą przewgę miała Braga jak grała z Lechem... po prostu południowcy są szybsi, mają lepsza technikę i dzięki temu po nas jadą.. dlatego należy inwestować w połudowniowców - Brazylijczyków, Argentyńczyków, Portugalczyków, Hiszpanów i takich Meliksonów z krajów arabskich. "Przede wszystkim to oni mieszkają na bajkowej wyspie gdzie macie 350 słonecznych dni w roku ;)" No tak, o tym też pomyślałem.. zawodnicy mają tam jak w raju... po meczu nad morze na fajną plażę... raj ale za to Kraków to najladniejsze miasto w Polsce i tez ma wiele atutów (nie licząc pogody) - i piszę to jako rodowity ślązak nie mający z Krakowem nic wspólnego. "Dlatego większość transferów to wypożyczenia i krótkoterminowe umowy. ( Lamey, Biton, Diaz, Nunez)." i na pierona to komu? Przecież oni i tak odejdą i znowu będzie trzeba szukać w ich miejsce kogoś innego.. więc to całe zgrywanie drużyny to chyba pic na wodę. |
Teraz niech ktoś sprawdzi i napisze, ile zarabia taki dobry defensywny pomocnik, rozgrywający Apoelu, czy powiedzmy 3-5 drużyny w lidze Portugalskiej czy Greckiej.
Czy nas realnie stać na zatrudnienie takich grajków? |
No ile zarabiają... uświadom mnie bo nie wiem.
A życie w Polsce jest tańsze niż na Cyprze i to tez powinni działacze takim potencjalnym kandydatom uświadomić. a jeśli faktycznie zarabiają dużo więcej no to zapomnijcie o tej LM ... po prostu nigdy tu nie przyjdą profesjonaliści za szmacianą kase.. tak samo jak dobry fachowiec z zagranicy nigdy nie przyjedzie do pracy do Polski.. ani lekarz, ani żaden dobry profesor na uczelnie jak nikt mu dobrze nie zapłaci to się nie pojawi.. tak samo z zagranicznymi sportowcami. Trudno. |
To pytanie nie ma drugiego dna.
Nie wiem ile zarabiają tacy zawodnicy o jakich spekulujemy, sam jestem Ciekawy. Wszystko co pojawia się w mediach to plotki. Może ktoś z forumowiczów wie lepiej? 500, 700, 1000, 1500 tys. EURo brutto za sezon? Punktem odniesienia niech będą plotki, że tacy zawodnicy jak Iniesta czy Xavi zarabiają w Barcelonie około 10mln EURo brutto za sezon ;) |
Dla grajka to nie jest ważna suma za ile przejdzie do klubu, tylko jaki będzie miał kontrakt a w apoelu to chyba paru czołowych graczy mają zdecydowanie większe niż u nas.Nie od dziś wiadomo że w naszym klubie liczą każdy grosz bo od kilkunastu lat inwestycja pana Cupiała idzie kolejny raz w picach, studnią bez dna to my nie jesteśmy a apoel awans do LM w przedostatniej edycji osiągnął szybko i otrzymał premię chyba w wysokości większej niż sam budżet więc mogą sobie pozwolić na więcej niż my.
APOEL zaczął budować drużynę niedawno, nowe pomysły Platiniego weszły na tą drużynę i szybciutko awansowali do CL, my jak zaczęliśmy budować team to trafialiśmy na Reale i Barcelony, każdy tylko się modlił by wylosować mistrza Belgi czy Grecji. Zresztą mamy w kadrach wielu grajków którzy grają w reprezentacjach nie takich ogórków więc sama postawa piłkarzy jest dla mnie zastanawiająca. |
Ale jaki jest ten poziom wynagrodzeń, że Stan idzie do takiego grajka i nie czaruje go knajpami w Krakowie, czy perspektywą gry w pucharach Europejskich, tylko mówi przykładowo:
"Masz tutaj Sancho np. 500/700/1000/1500 tys EURo brutto i zasuwasz w T-Mobile Ekstraklasie, tak, że na koniec każdego meczu jesteś tak zmęczony, że zapominasz jak się nazywasz. Wchodzisz w to czy nie." Koniec cytatu. Jeśli Stan bajeruje grajków perspektywą gry w pucharach i promocji, i tylko dlatego do nas przychodzą, to nie dziwmy się, że potem w lidze odstawiają dziadostwo. |
Czołowe Polskie kluby stać na sciąganie piłkarzy ze średniaków Portugalskich , Holenderskich, Greckich itp. Wiele lig pogrążonych teraz jest w kryzysie więc nasz rynek jest coraz bardziej atrakcyjniejszy dla piłkarzy. Problemem może być aklimatyzacja zawodników w naszych warunkach klimatycznych czy ligowych.
Dam przykład z zeszłego roku do Lecha miał przyjsc Lima ze Sportingu Braga ale ostatecznie wybrali Rudnevsa. |
Co do Boguskiego to raczej zawita w Wiśle na dłużej podobno ma być rezerwowym napastnikiem w razie kontuzji Meliksona Genkowa albo Bitona.Jirsakiem Śląsk interesuje się od dłuższego czasu ale może by poszli na wymianę za Milę ewentualnie Kaźmierczaka.A Kowalskiego najlpeiej wypożyczyć do Podbeskidzia albo do ŁKSu.Co do skautingu w Wiśle to co sie stało z Csaplarem??Na pocieszenie Paulista nie zawita do Cracovii tylko do Bytomia szkoda że nie do Wisły.
|
Csaplar został skautem Liverpoolu
|
Cytat:
Spójrzcie, jaką różnicę zrobił nam jeden Melikson. W zimie ściągnąć dwóch o podobnej lub wyższej klasie, np. na pozycje lewego obrońcy i napastnika i jakość zespołu wzrasta nam w postępie geometrycznym. Może to jest dłuższa droga, ale na pewno bardziej perspektywiczna, niż zatrudnianie 5-6 średniej jakości graczy na rocznych kontraktach... |
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 22:09. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl