Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Hyde Park Sportowy (moderowane) (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=8)
-   -   Ekstraklasa 2009/2010 (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=5997)

rospun 09.03.2010 10:05

Cytat:

Pierwotnie napisane przez For_FuN_ (Post 866604)
Ktos wyzej przytoczyl mecze naszych druzyn w europejskich pucharach...i dziwie sie ocenie tych spotkan. Np. Brondby - Legia, przeciez to co sie dzialo w Danii...to bylo ostrzeliwanie bramki Muchy i tylko dzieki wysokim umiejetnosciom tego bramkarza, skonczylo sie tak, jak sie skonczylo. Brugia byla o klase lepsza(organizacja gry pozostaje w sferze marzen kazdego polskiego zespolu) ekipa od Lecha, w Belgii poznaniacy byli poprostu bezsilni. O Udinese nie warto wspominac, bo zespol z Wloch w obu meczach zaprezentowal swoja absolutna wyzszosc.

Niewiarygodne szczęście mają polskie zespoły w pucharach, Brondby, Brugge, Udinese, zapewne i Tottenham - wszystkie o kilka klas wyżej niż my, a jednak w dwumeczach padały remisy lub minimalne przegrane (4:3). Bezczelne polskie drużyny nie chciały zaakceptować ich absolutnej wyższości i walczyły ;)

Nie przeczę, że zespoły te były lepsze od polskich, ale nie zgodzę się ze skalą. Każda z tych drużyn ma budżet większy niż Wisła, Legia czy Lech, a jednak nawiązaliśmy WALKĘ, choć nieskuteczną, to jednak nie daliśmy się totalnie zdominować. Mucha mógł uratować kilka bramek, ale za kolegów nie strzelał. Poza tym co to za gadanie "tylko dzięki bramkarzowi". Bramkarz to jeden z zawodników, więc bardziej na miejscu jest "aż" nie "tylko". To były dwumecze, więc ciężko mówić o szczęściu. Po prostu liderzy Ekstraklasy z takimi zespołami potrafią nawiązać walkę.

I taki jest właśnie poziom naszej rodzimej ligi - gdzieś pomiędzy Austrią Wiedeń a Udinese. Wcale nie 100 lat za Europą, jak niektórzy z Was sugerują. Raz zdarzy się wygrać, raz przegrać. Będzie infrastruktura, będzie silny impuls do umacniania się (oczywiście sam fakt istnienia stadionów nie poprawi naszego poziomu). Lepsze wyniki przyjdą. Europa nam odjechała, ale w innym sensie niż część z Was myśli. To nie dystans między Ekstraklasą a Bundesligą się zwiększa, to słabsze ligi równają do tych mocniejszych. Cypr, Rosja czy Ukraina są o wiele bliżej centrum piłkarsiego świata niż 15 lat temu. To sprawia, że w rankingach jesteśmy coraz dalej.

To, co z pewnością możemy i powinniśmy poprawić, to profesjonalizm. Aby nie zdarzały się więcej wpadki w stylu Levadii.

jachting 09.03.2010 16:12

Owszem jeszcze dobre pare i parenaście lat temu poszczególni piłkarze byli wyższej klasy , a czołowe kluby potrafiły skupować najlepszych piłkarzy z rodzimej ligi , w właściwie to jeden z czołowych klubów w różnych okresach - powiedzmy Widzew, Legia pozniej Wisła .
Widzew i Legia w tamtych najlepszym dla nich czasie , te drużyny właśnie skupiały najlepszych piłkarzy ligowych , to były pełne kadry - duża rywalizacja , dobra ławka , odpowiednio obsadzone formacje .
Mimo to ten czas można określić jako schyłek naszej piłki te kluby zbankrutowały , a liga do niedawna stała w miejscu , a jak stoisz to się cofasz .
Infrastuktura się zapadała a zarządzanie było żadne , gdy już nawet wcześniej na świecie następował szybki rozwój piłki .
Maluczcy nas dogonili bądż nawet chwilowo przegonili , ogólnie też poziom na świecie się wyrównuje .
Wymieniacie Cypr,Rosje i Ukraine - Cypr jedzie tylko na kasie , zaś Rosja i Ukraine też została "zbudowana" przez oligarchów .W gruncie rzeczy naprawde uciekli tylko tam gdzie były pieniadze i budowala sie infrastuktura .
Bo weżmy takich Wegrów , Białorusinów, Słowaków - owszem mieli w ostanim czasie pojedynczo zdarzały im się większe sukcesy w pucharach , ale to nie zmienia tego że mają gorszą infrastukture , mniejsze pieniadze , perspektywy i słabszą ligę .
U nas jest teraz faza wzrostowa a w najbliższych latach nabierzemy dużego przyśpieszenia .
A to będzie szło jak miotła ,czym większa kula śniegu tym więcej go zamiata .

ToTylkoJa 09.03.2010 17:10

Po Jasiu Urbanie i Bartłomieju Grzelaku dziś zabłysną Rzeźniczak.
Rzecz miała miejsce na facebooku. Jeden z kibiców dowiedziawszy się o tym, że po niedzielnym spotkaniu z Odrą piłkarze Legi dostali wolne, napisał: ''Piłkarze mieli dzień wolnego po niedzielnym meczu...o mój Boże!''. Wtedy odpisał mu Jakub Rzeźniczak: ''a co w tym dziwnego, że mieli dzień wolnego??''
http://img521.imageshack.us/img521/2457/rzeznikm.jpg

następnie zrodziła się mała dyskusja, ktoś zarzucił, że piłkarze obijają się na treningach itp. Odpowiedz Rzeźnika- ''zabawni jesteście!!! ja zawsze zapierdalam jak chcielibyscie wiedziec i nie jak tutaj kolega jakis sie wysilil piszac ze 4 godziny dziennie ale dla Twojej wiadomosci ja spedzam w klubie dziennie 6 do 7 godzin wiec prosze Cie daruj sobie. Bo wiem jakie mam braki co musze poprawiac by byc lepszym. A to ze przegralismy pozbawia nas mistrzostwa?? Niestety wiekszosc z was nie zdaje sobie sprawy ile wysilku kosztuje kazdego z nas mecz. wiec dzien wolnego to nic dziwnego. Bo co z tego ze bedziemy trenowac bardzo duzo a pozniej zdychac na meczu?? to nie w tym sęk. Druzyny na calym swiecie dostaja dni wolne i to niezaleznie od wyniku.I na koniec pilkarze szanuja kibicow szkoda ze w warszawie kibicie nie szanuja pilkarzy bo wiadomo zlosc po takim meczu jest w kazdym z nas!!! bo wszyscy mamy jeden cel a wzajemne obrzucanie siebie blotem napewno nas do niego nie przyblizy."

Oni są chyba tacy głupi od urodzenia, dla nich nic się nie stało. Nie dziwne, że potem polskie zespoły mają takie wyniki jakie mają w pucharach. I tu nie pomogą nowe stadiony czy też bazy treningowe.

jachting 09.03.2010 17:39

W wypowiedzi Rzezniczaka niema niescisłosci .
Ogólnie gdybym był piłkarzem to miałbym takich kibiców w du....
Bym nie zawracał sobie nimi głowe tylko robił swoje , tylko aby to robić jak widać trzeba być jeszcze poukładanym wewnętrznie .

Piłkarze są zazwyczaj dojrzalsi od kibiców , a nie na odwrót .

0 22 09.03.2010 18:58

Cytat:

Pierwotnie napisane przez jachting (Post 866893)
Bym nie zawracał sobie nimi głowe tylko robił swoje , tylko aby to robić jak widać trzeba być jeszcze poukładanym wewnętrznie .

Jakich?

Cytat:

Uwazam cos zupelnie innego. No, chyba ze dla Ciebie czyms absolutnie normalnym jest to, ze faceci majacy po 25-30 lat objadają się smakołykami, a na obozach treningowych robią chrzest nowemu w postaci wypicia soczku z musztardy i piasku (wspomnienia Włodarczyka).

P.S. A ja swoje - dziś kolejny etap odsłony 'pan Walter bardzo przejmuje sie Legią'. Spotkanie zarzadu z Walterem i Urbanem. Wydany komunikat, ze jak jeszcze jedna taka wpadka to koniec, zegnamy sie z Urbanem. Gazety w swietnym humorze - 'ostry komunikat z Legii'. Daja do zrozumienia, ze Walter sie wciekl i Urban ma ostatnia szanse.

A prawda jest taka, ze nikt nawet nie myslal o zwalnianiu go. Podobny komunikat byl wydany na jesieni, tez bylo spotkanie i tez byly podobne gadki. Jakby im zalezalo to juz by Urbana wywalili, bo to przyklad skrajnego nieprofesjonalizmu, kolesiostwa i kpiny w jednym.

Ale banda naiwniaków wierzy - Walter walnal piescia w stoł :)

pan Dudi 09.03.2010 19:18

Cytat:

Pierwotnie napisane przez jachting (Post 866893)

Błagam Cię, powiedz, że jesteś za Legią, bo w głowie mi się nie mieści, że na Wisłę chodzą tacy "kibice".

Rafał_TS 09.03.2010 19:59

Z Giżycka bliżej ma na Legie:) a piłkarze spędzają 7 godzin w klubie w tym niecałe 2 godz treningu 2 godz pod prysznicem i z 3 godz w jacuzzi ewentualnie dla ambitniejszych na basenie.

Na prawdę idzie sobie tylko w łeb strzelić..

flamengista 09.03.2010 22:27

Jasne, pełny profesjonalizm. Spędza w klubie 6-7 godzin dziennie. Stachanowiec.

szczebrzeszcz 09.03.2010 22:33

Cytat:

Pierwotnie napisane przez ToTylkoJa (Post 866876)
...

ten jest dobry
http://www.weszlo.com/news/4460

Cytat:

- a juz myslalem ze jedyną dziewczyna Cezarego moze zostac Wódka... ;d
- hahahahahaha :D piekna i szczera prawda o pijaczku :P " polejcie panowie napoleona" haha :P
- nie nie to nie bylo tak Pruchol. Osuch wstaje i budzi nas o 6 rano (o 7 na trening) i mowi " ej chlopaczki zrobilibyscie mi drinka z napoleonem? hahahahahah

wolfy 10.03.2010 00:14

Cytat:

Pierwotnie napisane przez flamengista (Post 867061)
Jasne, pełny profesjonalizm. Spędza w klubie 6-7 godzin dziennie. Stachanowiec.

Znaczy - koledzy spędzają pewnie mniej, czyli na ich tle czuje się full professional.

harthausen 10.03.2010 05:55

z warszawskich źródeł, chyba plotka

Cytat:

Ultimatum dla Jana Urbana stało się faktem. Jeśli w grze Legii Warszawa nie nastąpi wymagana przez kierownictwo klubu poprawa, do zmiany szkoleniowca może dojść jeszcze w trakcie sezonu. Tymczasem, jak udało się nam ustalić, rozmowy z potencjalnym nowym trenerem wicemistrzów Polski już trwają.

Według pracownika klubu, a proszącego zarazem o anonimowość, wszczęte zostały wstępne negocjacje z byłym selekcjonerem seniorskiej reprezentacji Polski, a obecnym opiekunem drużyny do lat 23, Stefanem Majewskim. To właśnie "Doktor" jest w chwili obecnej najpoważniejszym kandydatem do przejęcie schedy po Urbanie, jeśli ten w najbliższych kolejkach nie wpłynie na lepszą postawę prowadzonej przez siebie drużyny.

Dla Majewskiego ostatnią stycznością z ligową piłką była praca w Cracovii. Ekipę spod Wawelu prowadził w latach 2006-2008.
tego gościa to ja nawet Legii nie życzę. Z drugiej strony, jak go oni nie wezmą to może mu się zachcieć znowu pod Wawel wrócić, tylko na naszą stronę Błoń.

Matko jedyna, koszmary z rana.

Vinci 10.03.2010 06:40

i schemat się powtarza... piłkarzyki odwalają maniane, więc trzeba zmienić trenera. Przyjdzie nowy laptop i po 6 miesiącach zacznie się to samo. Zastanawia mnie również, co w sobie ma Majewski? Gość, który każdym razem kończy pracę klapą zawsze jest wymieniany w gronie następców w liczących się klubach oraz do niedawna, jako potencjalny kandydat na selekcjonera... niesamowite!

arti 10.03.2010 08:35

Cytat:

Pierwotnie napisane przez harthausen (Post 867118)
z warszawskich źródeł, chyba plotka

tego gościa to ja nawet Legii nie życzę. Z drugiej strony, jak go oni nie wezmą to może mu się zachcieć znowu pod Wawel wrócić, tylko na naszą stronę Błoń.

Matko jedyna, koszmary z rana.

Wręcz przeciwnie. Każdego dnia coraz lepsze kawałki:lol:

Ar222 10.03.2010 08:59

Jak zacząłem czytać posta harthausena, to już się martwiłem tą niepowetowaną stratą dla Wisły jaką byłoby zwolnienie z Legii Urbana. Jednak tego, że dalej będzie o Majewskim, to się nie spodziewałem :D Zdrowo się uśmiałem z rana. Jakby ten koleś został trenerem Legii, to ta po raz pierwszy od dawna przestałaby być w czołówce :D

Ale to pewnie i tak tylko plotki :(

pan_premier 10.03.2010 10:08

Majewski będzie dobry na Legię: z ciotowatych charakterów tych grajków zrobi miazgę, a Giza ucieknie do Szachatara Soligorsk.

Rzeźniczak zamiast wolnego dostanie za karę do napisania 100 razy:"Jestem słabym piłkarzem, nie umiem grać piłkę, Sensei Majewski jest moim Panem"

jeszcze tylko Urbana do Lecha i bez inwestowania złotówki, ze złotoustym Maciejem mamy kolejnych 15 MP z rzędu :O

Lechista69 10.03.2010 10:21

Podoba mi sie twoje podejscie premier, chyba jestes pierwszym moderatorem ktory nie boi sie napisac jak jest :D!

AYALA 10.03.2010 10:44

poza Majewskim wolni są jeszcze Wieczorek,Michniewicz,Bobo Kaczmarek i jak to go nazwał 7Kotów kiedyś "Elvis" Stawowy.To chyba lepiej dla Legii żeby Urban został.

Marszałek 10.03.2010 10:48

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Lechista69 (Post 867153)
Podoba mi sie twoje podejscie premier, chyba jestes pierwszym moderatorem ktory nie boi sie napisac jak jest :D!

Ale co tu ukrywać,naszą siłą jest także bezsilność rywali,którą sami sobie robią. Zieliński też żadnym magiem nie jest,dlatego spokojny jestem o te dwa popisy Amiki. Żadnej w tym myśli nie ma,ot przypadek. Natomiast co do Doktora,nie wiem czy to nie plotka. Bo nie wyobrażam sobie aby Majewski miał poprowadzić Legię. Naprawę. To jest nasz jedyny godny rywal i ciężko mi sobie wyobrazić aby ich nie było,a tak będzie jak Doktor zacznie z nimi majstrować. Środek tabeli i tyle,choć Urban trenerem jest żadnym,to jednak ciut wyżej od Doktora. On ich zabije atmosferą, bo umiejętności ma te same co Jaś. jak Walter podejmie ten krok to niw wiem jak on będzie chciał zapełnić stadion. Nawet wierny widz TVN-u nie da sobie wmówić,ze jest to dobre:)a ja kwiemy wmówić mu można niemal wszytko. Ciekawy rozwój wypadków się szykuje. Niewykluczone,że jeszcze obronimy MP z kilku punktową przewagą:)

Edit. Michniewicz często bywa w Anglii,pewnie tam pracy szuka:)

Pablooo 10.03.2010 14:16

http://s24.pl/ale_jaja_zobacz_jak_fr...ow-s70679.html - ciekawe czy oferował się któremuś polskiemu klubowi :D

wiertar 10.03.2010 14:40

to ja juz wiem skąd w Wiśle wziął się Wojtek Łobodzinski ;)

flamengista 10.03.2010 18:19

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wolfy (Post 867102)
Znaczy - koledzy spędzają pewnie mniej, czyli na ich tle czuje się full professional.

Jesteś złośliwy i zawistny człowiek. Oni doskonalą umiejętności, ale w domu. Na PlayStation.

AYALA 11.03.2010 08:57

Okuka: Legii sie nie odmawia
http://ekstraklasa.wp.pl/kat,32284,t...wiadomosc.html

rospun 11.03.2010 09:43

Cytat:

Pierwotnie napisane przez AYALA (Post 867558)

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Okuka
Wiem co mówię, pracowałem w Krakowie, na Cyprze, teraz w Bułgarii. Nigdzie nie ma tak świetnych kibiców jak w Warszawie - podkreślił.

No to Wam troszkę pojechał :D

FraMat 11.03.2010 11:16

Cytat:

Pierwotnie napisane przez rospun (Post 867569)
No to Wam troszkę pojechał :D

Faktycznie co miał biedaczysko powiedzieć, kiedy większość kibiców w Krakowie jechała po nim od samego początku?

Krissu 11.03.2010 11:29

Trener, który zdobył mistrzostwo Serbii jedynie dzięki Arkanowi na Łazienkowskiej? Albo ITI jest durne albo oni serio tej Legii nie lubią.

Proximus 11.03.2010 12:00

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Okuka (Post 867326)
Wiem co mówię, pracowałem w Krakowie, na Cyprze, teraz w Bułgarii. Nigdzie nie ma tak świetnych kibiców jak w Warszawie - podkreślił.

Dzięki Drago. Cały dzień leżałem chory w łóżku i do tego rozpamiętywałem 2 porażki naszego zespołu. Nareszcie się szczerze uśmiałem:D:D:D

wolfy 11.03.2010 18:38

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Krissu (Post 867590)
Trener, który zdobył mistrzostwo Serbii jedynie dzięki Arkanowi na Łazienkowskiej? Albo ITI jest durne albo oni serio tej Legii nie lubią.

To już raczej jakaś patologiczna nienawiść - a pisze to kibic Wisły, który za Legią nie przepada.

ToTylkoJa 11.03.2010 19:33

Cytat:

Pierwotnie napisane przez FraMat (Post 867585)
Faktycznie co miał biedaczysko powiedzieć, kiedy większość kibiców w Krakowie jechała po nim od samego początku?

Czas trenowania Legii przez Okukę ''nałożył'' się niejako z najlepszymi momentami Żylety. Więc szczerze mówiąc, to nie dziwię się, że tak powiedział (abstrachując już od samych upodobań Okuki). Atmosferę z tego okresu na Łazienkowskiej stawiam na pierwszym miejscu wśród lat, które pamiętam z kibicowania w całej Polsce. Jak dla mnie nikt nie miał i nie ma takiego dopingu , jaki wtedy panował na Ł3. To moje zdanie, Ty rzecz jasna możesz mieć inne :>

wolfy 11.03.2010 20:20

Cytat:

Pierwotnie napisane przez ToTylkoJa (Post 867710)
Czas trenowania Legii przez Okukę ''nałożył'' się niejako z najlepszymi momentami Żylety. Więc szczerze mówiąc, to nie dziwię się, że tak powiedział (abstrachując już od samych upodobań Okuki). Atmosferę z tego okresu na Łazienkowskiej stawiam na pierwszym miejscu wśród lat, które pamiętam z kibicowania w całej Polsce. Jak dla mnie nikt nie miał i nie ma takiego dopingu , jaki wtedy panował na Ł3. To moje zdanie, Ty rzecz jasna możesz mieć inne :>

To może lepiej, żeby nie wracał?
Niech zachowa wspomnienia?

flamengista 11.03.2010 22:06

Czyżby wraz z powrotem Okuki szykował się powrót niezatapialnego szybkościowca?

Stanko-Kocha cię cała Stolica - Svitlica?

Bo rywalizacja Stanko z Grzelakiem o miejsce w pierwszej jedenastce Legii oglądałaby z zapartym tchem cała Polska.

:lol:

A na poważnie: to nie przypadek. Najpierw przeciek z Majewskim, teraz z Okuką. W ITI wiedzą, co robią. W sumie każdy normalny człowiek w takiej sytuacji woli, by Urban pozostał. I o to im chodziło.

Wizard 11.03.2010 23:08

Cytat:

Pierwotnie napisane przez ToTylkoJa (Post 867710)

Ja również się z tym zgadzam - możemy za Legią nie przepadać, jednak atmosferę z Łazienkowskiej w tamtych latach trzeba docenić. Kibicowsko - było najlepiej. Co nie oznacza, że gdzie indziej było słabo :P

Wojtas 11.03.2010 23:29

Tez pamietam te czasy ,zwlaszcza chyba mecz Legia -Widzew kiedy na wyjscie na zylcie i krytej odpalono niewiarygodną ilosc rac.Moglem cos pomylic ale tak to zapamiatalem.

stare ,fajne czasy ....,teraz za takie cos to by sie Legii z finansowych kar ciezko bylo otrzasnać

0 22 11.03.2010 23:30

Cytat:

Pierwotnie napisane przez flamengista (Post 867787)
(..)

Nie wiem skad ta szydera. To, ze Okuka u Was sie skompromitował, razem ze Stanko to inna para kaloszy. Ale musisz wziac pod uwage to, ze Legia za Okuki grala... najlepszy futbol w tym wieku i osiagnela najlepszy start w pucharach w tym wieku..

Wiadomo, ze to sie nie powtorzy, bo teraz sa zupelnie inni zawodnicy, a tamci sa zdecydowanie za starzy, ale nie pisz mi, ze Urban jest lepszym trenerem, bo to smiech na sali.

:)

flamengista 12.03.2010 18:30

Owszem, za Okuki Legia miała sukcesy. Ale za to w Wiśle zupełnie zawiódł. Więc Okuka jak na polskie warunki jest dobrym trenerem w 50% przypadków. Co drugi raz mu wychodzi. Z czego wynika niezbicie że drugi raz w Legii może się nie udać. Ale róbcie, co chcecie:-D

Mnie zawsze fascynowała jego fizjonomia. Że też Francis Ford Coppola go przegapił przy organizowaniu castingu do Draculi...

Wojtas 13.03.2010 00:13

Odra znowu jak rycerze wiosny zaczyna wygrywac,juz przeskoczyli w tabeli 2 miejsca.

Odra to sól tej ligi :D

tomo 13.03.2010 00:33

Odra rycerze wiosny, ale Onyszko 3 mecz z czystym kontem !

ToTylkoJa 13.03.2010 00:49

chyba nawet najwięksi optymiści w Poznaniu nie wierzyli w to, że po 3 kolejkach na wiosnę Lech(Legia zresztą też) może dogonić Wisłę w tabeli :shock:

Krissu 13.03.2010 01:44

Cytat:

Pierwotnie napisane przez ToTylkoJa (Post 868474)
chyba nawet najwięksi optymiści w Poznaniu nie wierzyli w to, że po 3 kolejkach na wiosnę Lech(Legia zresztą też) może dogonić Wisłę w tabeli :shock:

Chyba nawet najwięksi pesymiści w Krakowie nie wierzyli w to, że po 3 kolejkach na wiosnę Lech(Legia zresztą też) może dogonić Wisłę w tabeli :shock:

For_FuN_ 13.03.2010 01:52

A mowilem, ze Odra sie utrzyma ;).

Najciekawsze jest to, ze po kolejnej wpadce, najprawdopodobniej dalej bedziemy liderami :). Nie wyobrazam sobie, zeby Legia w obecnej formie wywiozla 3 pkt z Bytomia i nie wyobrazam sobie, zeby Belchatow przegral.

wolfy 13.03.2010 01:57

Cytat:

Pierwotnie napisane przez For_FuN_ (Post 868489)
A mowilem, ze Odra sie utrzyma ;)

Ale odkrycia dokonałeś...
Dobrze, jeśli się utrzymają. Potrzebny jest taki zespół, który będzie nam stale przypominał jak prowincjonalna jest to liga.

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 23:36.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl