![]() |
Cytat:
|
Cytat:
święte słowa |
W meczach Wisły zapowiadają się hokejowe wyniki jeśli obrona będzie grać tak jak z Lechią. Przy odrobinie szczęścia Gdańszczanie mogliby wyrównać w ostatnich pięciu minutach, zmarnowali kilka setek i nie dostali karnego. Będzie bardzo dobry mecz Wisła - Legia, widać że obie drużyny idą do góry.
|
Cytat:
W sumie mu się nie dziwię, bo epizod przy Kałuży był chyba ostatnią odsłoną jego krótkiej i burzliwej kariery trenerskiej. Po czymś takim trudno się odbudować. Raczej będzie musiał szukać pracy na zapleczu ekstraklasy - a i tu będzie trudno (o czym świadczy przykład Michniewicza). Utrzymanie Pasów byłoby cudem, ale nie aż tak wielkim przy niezłym trenerze i 2-3 spektakularnych transferach. Ta liga jest tak słaba, że wszystko jest możliwe. Pasy wbrew pozorom nie mają aż tak słabych piłkarzy. Mają tragiczną obronę i kiepskiego trenera - ot cała tajemnica. Gdyby Orest dostał do dyspozycji tych piłkarzy, Pasy byłyby pewnie w okolicach środka tabeli, a może nawet nieco wyżej. |
Pamiętajmy jeszcze o opcji zwiększenia ekstraklasy do 18 drużyn. Przecież taki projekt jest też rozważany.
|
Mam nadzieje, ze zaden porzadny człowiek sie nie s....i pracą na zamiedzowym wysypisku śmieci, i pozostaną im takie asy jak Wójcik, Albin, Edek Lorens czy Wladyslaw Jerzy Swinia.
Oczywiscie moze sie zdarzyc ze trafi do nich jakis zle rozumiejac slowo “ambicja” trener, ale trzymajmy kciuki ze jednak nie, i ten ....idolek spod znaku kompleksu spadnie z hukiem. Howgh |
Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
Już raz mieliśmy taki przypadek. Filipiak to niezły lobbysta :-/ |
Szczerze sie dziwie ze chcecie wydluzenia tego tragicznego programu na dwojce :) Dla mnie wystarcza same skroty a 'specjalisci' i 'eksperci' niech zachowaja dla siebie swoje przemyslenia:)
Jestesmy w dupie, za tydzien ciekawy mecz, nawet nie wiem co bedzie lepszym wynikiem, wygrana i dalej udreka z Zielinskim na lawie czy porazka i moze wkoncu zarzad tupnie noga, choc wydaje mi sie ze nie nastapi to szybko, Zielinski jest przydupasem zarzadu i im to pasuje. |
Niech jeszcze Ulatowskiego zostawią w Cracovii, im dłużej tam jest tym dłużej Pasy będą tam gdzie są obecnie w tabeli ;) Takie samo zdanie mam o Zielińskim w Amice :)
|
Niech nie zwalniają ani Zielińskiego ani Ulatowskiego, przecież dobrze im idzie :>
Tak dalej i będą grali mecze przyjazni craxa-amica w l lidze :-) |
Cytat:
Skoro się uczepiłeś Maaskanta to na jego przykładzie. Nie jest powiedziane, że obecnie jest lepszy od Fornalika. Chodzi raczej o to, że od początku kariery piłkarskiej pracuje w zupełnie innej kulturze. I automatycznie zwraca uwagę na rzeczy, o których trener wychowany przez PMS nie ma pojęcia,że istnieją lub, że są ważne, że się da je wprowadzić (jak intensywnośc treningu np.), że można grać inaczej. To plus zapewne porównywalna wiedza z zakresu trenerki oraz przede wszystkim, początkowa przynajmniej niezależność, daje nadzieję na progres. Więcej. Będąc w Polsce taki trener nie ma, aż takiego ciśnienia na zachowanie posady, bo jak się mu piłkarzyki zbuntują to po stracie pracy nie będzie musiał nadal w tym grajdołku nowej szukać tylko wróci tam skąd przyszedł (jak Petrescu). Więcej. To przykład Wisły i Petrescu właśnie generuje tych zagranicznych (zachodnich) trenerów. Wszyscy się z niego śmiali, że kicha i "w czym on lepszy od naszych trenerów". No to w czym lepszy pokazał w Unirei i teraz w Rosji. W efekcie nastąpiło przewartościowanie i teraz - zakładając, że ściągnęło się dobrego trenera - większość poświęciła by rok żeby w drugim zacząć wchodzić na pułap, którego osiągnięcie z polskim trenerem mogło by być niemożliwe. Taki trener, koniecznie z charyzmą i poparciem zarządu, to oczywiście tylko jeden z elementów tej układanki, ale niezmiernie ważny. Równie ważny to prezes klubu i jego podejście. Teraz sytuacja jest mniej więcej taka sama jak z zagranicznymi managerami w korporacjach w latach 90. Przyjeżdżali tutaj wagonami, mimo, że być może nawet merytorycznie nie byli lepsi. Ale mieli kulturę pracy. Minęło 10 lat, Polacy się nauczyli jak wygląda managerka a'la zachód i teraz to my jeździmy zarządzać tam. Do tego oczywiście dochodzi również odbiór działań trenera przez media. Taki Skorża wyj.bał Iwańskiego do ME to się zaczęło kwękanie, że coś, że zagubiony, że nie radzi sobie jako trener, że to nie tak się robi. Piłkarze głupi nie są, czytają cośtam czasem i wyciągają wnioski. A wniosek jest taki, że się udzieli wywiadu, coś bąknie, Weszło napisze i będzie można w glorii chwały, przy akompaniamencie notek prasowych, zaliczyć powrót. A trenejro niech spier.ala bo się wywiadu znowu udzieli. I po trenerze bo skuli uszy. I tak będzie z każdym polskim trenerem. Z zagranicznym jest szansa (szansa powtarzam, nie pewność), że trener się postawi. |
Cytat:
Ale chyba wszyscy wiemy jak będzie. Filipiak zrobi swoje. |
no to po "Uli"
Ciekawe co zrobi Janek Urban, no ale i tak jestem zdziwiony że profesur nie zakontraktował nikogo z jego drugiej drużyny Tsv E : na forum Dam przewija się też nazwisko Wojciecha 10 lat kontraktu i Jose zabrali mi paszport |
Faworytem do objęcia funkcji trenera Cracovii jest Jose Maria Bakero, który przed miesiącem został zwolniony z Polonii Warszawa
Jak się nieoficjalnie dowiedzieliśmy Hiszpan przyjechał do Krakowa negocjować umowę z działaczami ostatniej w tabeli Cracovii. - W tym momencie jestem na wakacjach - stwierdził jednak z uśmiechem Bakero podczas telefonicznej rozmowy w południe. W trenerskiej karierze Hiszpan prowadził meksykańską Pueblę i rezerwy Malagi. Był też asystentem Louisa van Gaala w Barcelonie i Ronalda Koemana w Valencii. W Polonii Warszawa pracował dziewięć miesięcy, w ubiegłym sezonie zajął ze stołeczną drużyną 13. miejsce w ekstraklasie. Ze stołecznej drużyny zwolnił go jednak właściciel Józef Wojciechowski. Drugim kandydatem na trenera krakowian był Wojciech Stawowy, związany z pierwszoligowym GKS-em Katowice. - Do klubu wpłynęło zapytanie o możliwość przejęcia szkoleniowca, ale sam zainteresowany postanowił pozostać na stanowisku - ucina Alina Markiewicz, rzecznik prasowy GKS-u Katowice. Stawowy ma kontakcie klauzulę odejścia w przypadku oferty z ekstraklasy. Obecny szkoleniowiec Rafał Ulatowski oficjalnie nie rozstał się jeszcze z Cracovią. za gazeta.pl |
Janek Urban,Bakero. No mówiłem,że nikt poważny tam pracy szukać nie będzie. Porządny trener za samo sugerowanie pewnych rzeczy i wiązanie go z tym klubem powinien straszyć sądem. Urban i Bakero są,że tak powiem, gwarantem utrzymania kursu obranego przez Ulatowskiego.
|
Cytat:
|
Z tego co dziś przeczytałem, dowiedziałem się, iż nieoficjalnie mówi się, że działacze Lecha chcą zwolnić trenera, ale do tego może dojść dopiero w zimie.
|
Cytat:
Co do Urbana to mam mieszane uczucia. Nie mogę pozbyć się wrażenia, że jednak facet miał wyjątkowo fatalne warunki do pracy w Legii. Dwa razy wicemistrzostwo, PP, SPP- jak na skład, w którym roiło się od przeciętniaków to całkiem niezły wynik. |
Cytat:
Plan zastąpienia Ulatowskiego Bakero? Oczywiście nic to nie da, problem w tym że nikt poważny Pasów teraz nie przejmie. |
Cytat:
|
do Flamengisty w sprawie Cracovii
Dokładnie tak może na koniec rundy gdy bedzie jasne , że Pasy spadają i trzeba będzię budowac nowa druzyne w I lidze to znajdzie sie ktoś ale teraz to nie. W tej chwili maja jeszcze teoretyczną szansę sie utrzymać to nikt powazny nie będzie chciał sobie skalać CV spadkiem z ekstraklasy. Po to by utrzymać musieliby zdobywać srednio 1,4 na mecz co wg mnie jest niewykonalne. W tej chwili trenowania Cracovii może się podjąc tylko finansowy desperat, dla którego podstawowym celem będzie wydojenie Filipiaka na kilkaset tysiecy |
Gdyby z Amiki odszedł Peszko, to kto wie czy nie walczyliby już do końca sezonu o utrzymanie. Jeździec bez głowy okrutny, jednak jak był Lewandowski to jego rajdy miały sens. Teraz gość jest bezproduktywny,sztuka dla sztuki. W Poznaniu strasznie ryzykują. Niech Sląsk wygra, Bytom to samo i sytuacja Amiki jest prawie,że beznadziejna. Juz po najbliższej kolejce, przy scenariuszu który nakreśliłem mogą być przedostatni, mając do 14 miejsca 2 pkt straty. W zimie zapewne nikt nie przyjdzie konkretny a raczej będą próbowali odejść. W sumie dla niuch chyba się liczy zysk. To co sprzedadzą z City u siebie, Juve to samo + bilety będą na plus. Pewnie w zimie kogoś za sumę solidną puszczą i to im osłodzi fatalny sezon. A to,że tam nie ma pomysłu na budowanie zespołu?Sami uwierzyli w PR który głoszą.
|
Amica ma za krótką ławkę- wyszło to, o czym każdy kumający piłkę wiedział. Przyszły mecze w lidze, w LE, kontuzje. Tam cała gra jest uzależniona od tego jak wypadnie Stilic- ten jest w kiepskiej formie, więc i drużyna dołuje.
|
O Amicę to ja bym się zbytnio nie martwił, szczególnie w kontekście meczu z nami, przyfarcą jak my w sobotę i nam też 5 hukną
Ta drużyna cierpi jak i my i na dziś nie jest w stanie grać z zespołami które nie .......ą się w jakąś kombinacyjną grę, tylko stawiają mur na środku.Różnica jest u nich jednak na plus co do obrony Myślę też że będą chcieli budować silny zespół, oczywiście pytanie czy się to uda.Za duża kasa tam jest by na dłużej wpaść w przeciętność Oni w ogóle powinni być zadowoleni bo finansowo z tego zespołu wycisnęli chyba więcej niż można było To też jest lekcja że jak ktoś jest w formie i chce odejść, to trzeba go sprzedawać.Oczywiście pojedynczo.Oni przerabiają to ze Stilicem, my z Brożkiem. |
Smuda cały sezon ciągnąl z węższą ławką, więc nie szukałbym tu głównej przyczyny. Za Franka wielu zawodników podnosiło swoje umiejętności. U Zielińskiego jest wręcz odwrotnie. Ogromny regres formy zanotowali Peszko, Kriwiec, Stilic, Injac, Wilk. Nawet Rudnevs i Wichniarek grają gorzej niż po przyjściu do Lecha.
|
Na spadek Amiki bym nie liczył. Chyba ponosi nas troszkę za duża fantazja ;) Co do Cracovii, to byle nie powtórzył się scenariusz z zeszłego roku. Pasy dołowały, aż przyszedł mecz z nami, w którym wygrali i na fali tego zwycięstwa wygrali jeszcze dwa kolejne mecze. Dzięki nam zdobyli w sumie 9pkt., które ostatecznie dały im utrzymanie.
PS. Ktoś tu wczoraj mówił, że jedyną szansą na utrzymanie się parchów jest powiększenie ligi. Wchodzę na Onet, a tam Czesio M. zachwala pomysł powiększenia ligi. Przypadek :>? Czyżby wkrótce miała rozbrzmieć dysputa na ten temat:>? |
Jedno fartowne 5:2 i juz wielkie podjaranie - nie ekscytowalbym sie zbytnio sytuacja Lecha i Craxy
bo za 2 kolejki (oby nie) mozemy byc juz w podobnych rejonach co oni. Patrzac na nasza gre to raczej blizej nam do dolnej polowki tabeli niz gornej. |
Cytat:
Dla mnie osobiście nie jest to gorszy trener od Smudy.Można się z tym nie zgadzać, ale takie jest moje zdanie. Kilka lat temu, awansował z Łęczną do E-klasy, a potem ten zespół rewelacja w lidze.Po przyjściu do Odry, ten zespół nagle zaczął odnosić zwycięstwa.Potem z Groclinem zajął 3 miejsce w lidze.Z Polonią został mistrzem jesieni.A teraz sam Wojciechowski przyznaje, że popełnił błąd zwalniając go.Sukcesy nie oszałamiające, ale osiągane z mniejszymi klubami. Trener niezły, ale być może Lech to dla niego za duży rozmiar kapelusza. |
Ciekawe, wstrzas przed meczem z nami w szatni robia
|
Czy nie odnosicie wrażenia, że wymieniane obecnie nazwiska w kontekście ruchów na ławkach trenerskich pokazują gdzie naprawdę jest problem?
Przecież takie tuzy jak Bakero, Urban, Michniewicz, Stawowy to mogę trenować zespół I ligi z którym mogliby awansować do ekstraklasy, a nie Amicę, było nie było obecnego MP. Pisałem, przed sezonem, że ani Wichniarek, ani Żurawski nie błysną w ekstraklasie. Będzie podobny scenariusz jak w wypadku Mięciela, o tyle, że ten prawdopodobnie strzeli ze 20 goli dla ŁKS-u i wróci na swój ostatni sezon do ekstraklasy. Cytat:
|
Cytat:
Ja nie wiem co im w głowach siedzi.Wywalić Urbana, by wziąć Skorżę, wywalić Tarasiewicza, wziąć Lenczyka, wywalić Bakero, wziąć Janasa, wywalić Smudę, wziąć Zielińskiego, wywalić Skorżę, wziąć Kasperczaka. Specjalnie podaje te kluby które ponoć chcą coś osiągnąć i wypadało by, by coś osiągnęły bo za chwilę te kolosy co się budują, będą puste stały |
Cytat:
Jak dla mnie to Stawowy czy Michniewicz to Lecha mogliby trenować z jednego powodu. Są to trenerzy beznadziejni, którzy sukcesy osiągali kiedy naszą piłkę trawił rak korupcji. Do tej pory nie udało się go wyleczyć i pewnie się tego zrobić nie uda. |
http://www.weszlo.com/news/5754
Tekst - nie wiadomo czyj - na temat rozejścia się dróg Ulatowskiego i Michniewicza. Są też wzmianki o Iwańskim i naszym Łobo, warto przeczytać. Swoją drogą ciekawe, kto to napisał. |
W komentarzach pod tym tekstem wymieniają nazwisko Krzysztofa Stanowskiego.
|
Trzeba napisac list do Chaima Filipiaka, zeby sie nie wyglupial i pozostawil Ule na stanowisku, bo wszytsko zmierza w dobrym kierunku.
Mozna rozoczac np tak: Drogi Profesorze, Ukochany Ojcze i Dobrodzieju. Podpisac sie jako diaspora. |
|
Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
Tekst napisany świetnie, pewnie w części prawdziwy. A jednak wyjątkowo obrzydliwy. Głównie z tego powodu, że Ulatowski jest na dnie i łatwo mu teraz przywalić - nikt go nie będzie bronił. W dodatku nie mam cienia wątpliwości, że choć autorem jest Stanowski, to ojcem duchowym tego uroczego panegiryku jest niewątpliwie Czesio. Wiele to o tym Misiu mówi, skoro podgryza Ulatowskiego na wszystkie strony w mediach już od ponad roku. To musiało być coś więcej, niż zwykła męska przyjaźń :lol: |
Cytat:
Do Maaskanta nic nie mam. Chodzi mi o pokazanie pewnego schematu myślenia, który najpierw był w reprezentacji (tam chociaż na początku były wyniki, wręcz ponad stan), a teraz w Wiśle (nawet bez wyników). Oczywiste dla mnie jest, że trener 'z zachodu', nawet anonimowy, ma u nas - z niewytłumaczalnego dla mnie powodu - większy margines błędu w stosunku do trenerów-Polaków. |
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 19:34. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl