Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Polityka transferowa Wisły (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=8819)

River 04.07.2011 18:03

Cytat:

Pierwotnie napisane przez MCX (Post 1121074)
Nowy level narzekania na forum - skoro nie można narzekać na teraźniejszość, narzekajmy na to, co będzie za rok.

Ja wolę się cieszyć nadchodzącym sezonem i europejskimi pucharami.

Przez rok sie moze wiele wydarzyc.

Zakladajac wariant pesymistyczny Stana i Roberta moze juz nie byc w Wisle. Wtedy wszystko moze wrocic do "normy" czyli "sciagamy szrot prosze panstwa".
W wersji optymistycznej, Stan i Robert zostaja na dluzej (po dobrym sezonie 11/12) dostajac wieksza swobode i mozliwosci dzialania na rynku transferowym. Dzieki czemu sprawdzeni wypozyczeni zostaja wykupieni a kolejne slabsze ogniwa zostaja wymienione na solidniejsze podzespoly:D Tak wiem, rozmarzylem sie:rotfl:

marcin19876 04.07.2011 18:38

no i gdzie są te 4 koszulki przygotowane na dzisiaj...???takie wielkie zapowiedzi ze cos bedzie i nic nie ma...

SWEET_83 04.07.2011 18:40

Cytat:

Pierwotnie napisane przez marcin19876 (Post 1121105)
no i gdzie są te 4 koszulki przygotowane na dzisiaj...???takie wielkie zapowiedzi ze cos bedzie i nic nie ma...

Spokojnie. Jutro bedą kolejne zakontraktowani piłkarze. W faktach sportowych było mówione o transferach w Wiśle i są już przesądzone 3 transfery Jovanovicia,Diaza i Bitona do Wisły.

PODpalacz 04.07.2011 18:47

Spokojnie Staszek potwierdza mamy nowych grajków

Donki 04.07.2011 18:48

http://wislaportal.pl/news.php?id=20427

Marcin_fan 04.07.2011 18:49

Jedyne co może martwić to nazwiska nowych nabytków. Wszyscy to obcokrajowcy!! Ale w porządku, nie czepiam sie... byle by to były transfery podnoszące jakość zespołu

bonawentura 04.07.2011 18:51

Cytat:

Pierwotnie napisane przez River (Post 1121084)
Przez rok sie moze wiele wydarzyc.

Zakladajac wariant pesymistyczny Stana i Roberta moze juz nie byc w Wisle. Wtedy wszystko moze wrocic do "normy" czyli "sciagamy szrot prosze panstwa".
W wersji optymistycznej, Stan i Robert zostaja na dluzej (po dobrym sezonie 11/12) dostajac wieksza swobode i mozliwosci dzialania na rynku transferowym. Dzieki czemu sprawdzeni wypozyczeni zostaja wykupieni a kolejne slabsze ogniwa zostaja wymienione na solidniejsze podzespoly:D Tak wiem, rozmarzylem sie:rotfl:

Ciężko przewidywać, co będzie za rok, jednak ta polityka transferowa jest obecnie "szyta" na miarę naszego klubu. I nie ma tutaj co ukrywać, że obecna polityka transferowa wynika z szeregów zaniedbań działaczy naszego klubu przez kilka lat. Zbyt późno pozbyto się pewnych ogniw, nie szukano następców - owszem, zapewniono stabilizację, ale bardziej bym to uznał stagnacją, brakiem jakiegokolwiek progresu w europejskich pucharach. Teraz Holendrzy sprowadzają Wisłę na właściwe tory i nawet jeśli z awansem do LM nic nie wyjdzie, to głęboko wierzę, że będzie faza grupowa LE w wykonaniu Wisły.

Nawet jeśli Stan odejdzie, to obecny skauting ma pewien fundament w funkcjonowaniu klubu - poszukiwania, kontraktowania, sprzedawania dobrych piłkarzy za niezłe pieniądze - cóż piłka nożna to wielki biznes i choć pojawią się tacy piłkarze, którzy będą mieć przywiązanie do barw klubowych, to celem właściciela, dyrektora sportowego jest sprzedawanie dobrych zawodników, a kupowanie innych o podobnych umiejętnościach. My nie możemy pozwolić sobie na to, że będziemy szukać tylko w kilku krajach - musimy otwierać się na nowe kraje, poszukiwać zdolnych a potem za 1-2 lata ich sprzedawać. Tak ta "maszynka" powinna prawidłowo funkcjonować.

Zieniu1906 04.07.2011 18:52

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Marcin_fan (Post 1121113)
Jedyne co może martwić to nazwiska nowych nabytków. Wszyscy to obcokrajowcy!! Ale w porządku, nie czepiam sie... byle by to były transfery podnoszące jakość zespołu

Masz rację , też mnie to trochę zaczyna martwić , nie chciałbym żeby Wisełka była złożona tylko z obcokrajowców bo my jednak dalej jesteśmy Polskim klubem .. Zastanawia mnie dlaczego taka Legia może mieć swojego Kucharczyka czy kogoś a my nie możemy ?!

SWEET_83 04.07.2011 18:54

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Donki (Post 1121112)

w tym tygodniu będą już wszyscy zakontraktowani i skład na sezon 2011/2012 ZAMKNIĘTY !!!

:-P

mitmichael 04.07.2011 18:57

Cytat:

Pierwotnie napisane przez SWEET_83 (Post 1121121)
w tym tygodniu będą już wszyscy zakontraktowani i skład na sezon 2011/2012 ZAMKNIĘTY !!!

Jezeli transfery beda udane i awansujemy do LM to beda pieniadze na kolejne transfery.

bridgeburner 04.07.2011 18:58

Cytat:

Pierwotnie napisane przez SWEET_83 (Post 1121121)

Nie można 10 lipca w profesjonalnym klubie stwierdzić, ze skład jest zamkniety
za duzo rzeczy, moze sie wydarzyć albo jakaś niepowatrzalna okazja trafic by zamykac sklad
gdy przez ponad 1,5 miesiaca jeszcze mozna nowych graczy kontraktowac

mateusz212 04.07.2011 19:10

Cytat:

Pierwotnie napisane przez SWEET_83 (Post 1121107)
Spokojnie. Jutro bedą kolejne zakontraktowani piłkarze. W faktach sportowych było mówione o transferach w Wiśle i są już przesądzone 3 transfery Jovanovicia,Diaza i Bitona do Wisły.

a możesz napisac kto powiedział,że te transfery są zaklepane?? bo nie oglądałęm tego

Angmir 04.07.2011 19:12

Ktoś wie dokładnie o której nasi piłkarze jutro wylatują do Estonii ??

Misha[Pl] 04.07.2011 19:17

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Zieniu1906 (Post 1121118)
Masz rację , też mnie to trochę zaczyna martwić , nie chciałbym żeby Wisełka była złożona tylko z obcokrajowców bo my jednak dalej jesteśmy Polskim klubem .. Zastanawia mnie dlaczego taka Legia może mieć swojego Kucharczyka czy kogoś a my nie możemy ?!

Bo Legia w przeciwieństwie do Wisły ma akademię piłkarską. Może nie w pełni profesjonalną ale ma.
My póki co (do czasu powstania profesjonalnej bazy treningowej) nie mamy co podejmować tematu szkolenia młodzieży.

SWEET_83 04.07.2011 19:18

Cytat:

Pierwotnie napisane przez mateusz212 (Post 1121128)
a możesz napisac kto powiedział,że te transfery są zaklepane?? bo nie oglądałęm tego

http://wislaportal.pl/news.php?id=20427

Wszystko w linku.

rafalek 04.07.2011 19:19

o 6 rano

10 znaków

wikink1 04.07.2011 19:22

Jesli chodzi o Davida to juz wielkim plusem jest wiek miejmy nadzieje ze ten transfer dojdzie do skutku.Co do reszty jestem realisto mysle ze to były okazie bądz koniecznosci albo jak wolicie mniejsze zło.Te opowiesci o doswiarczeniu i t.d to w wolnym tłumaczeniu goło i nie wesoło.

Angmir 04.07.2011 19:24

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Misha[Pl] (Post 1121133)
Bo Legia w przeciwieństwie do Wisły ma akademię piłkarską. Może nie w pełni profesjonalną ale ma.
My póki co (do czasu powstania profesjonalnej bazy treningowej) nie mamy co podejmować tematu szkolenia młodzieży.

A Kucharczyk z tą akademią ma tyle wspólnego co Wilk z naszą ...

mitmichael 04.07.2011 19:28

Cytat:

Pierwotnie napisane przez SWEET_83 (Post 1121107)

No to mamy transfery definitywne Jovanovicia i Chaveza, Diaz i Biton podobnie jak Nunez wypozyczeni na rok. Do tego Lamey i Iliev za darmo - nie trzeba wydawac wielkich pieniedzy by znacznie wzmacniac druzyne/

Misha[Pl] 04.07.2011 19:38

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Angmir (Post 1121139)
A Kucharczyk z tą akademią ma tyle wspólnego co Wilk z naszą ...

Nie chodziło mi tu konkretnie o Kucharczyka ale o cały system w Legii. Poza tym jeśli posiada się bazę treningową i akademię piłkarską to można sobie pozwolić na skupowanie młodych zdolnych piłkarzy i próbować w dalszej przyszłości wprowadzać ich do drużyny. Szkolenie młodzieży przecież nie wyklucza transferów. Ale podstawą utrzymywanie realnego zaplecza drużyny jest odpowiednie zaplecze infrastrukturalne. Tak duża ilość zawodników po prostu musi mieć miejsce do treningu. Nie chcę tutaj podawać Legii jako przykład pracy z młodzieżą. Nawiązałem jedynie do postu Kolegi.

mateusz212 04.07.2011 20:02

Cytat:

Na łamach TVN potwierdzono też doniesienia o pozyskaniu przez nasz klub Marko Jovanovicia oraz Júniora Díaza.
może mi ktoś powiedziecl kto to niby potwierdził?? ktoś z klubu sie wypowiedział czy jak??

Wojtator 04.07.2011 20:07

Cytat:

Pierwotnie napisane przez mateusz212 (Post 1121163)
może mi ktoś powiedziecl kto to niby potwierdził?? ktoś z klubu sie wypowiedział czy jak??

Stan Valckx w Faktach

mateusz212 04.07.2011 20:09

no to jak Valcx już mówi o Jovanovicu,Diazie i Bitonie to nic już nie powinno stanąć na przeszkodzie ;)

River 04.07.2011 20:24

Z Jovanoviciem to wciaz jest dziwna sprawa, tzn chodzi o to zawieszenie. Wciaz pojawiaja sie informacje, ze nie wiadomo czy kara obowiazuje tylko w Serbii czy tez poza Serbia. Dlatego tez Wisla wciaz zwleka z oficjalnym ogloszeniem, ze Jovanovic jest naszym pilkarzem.
Dla mnie sprawa jest jasna. Jovanovic jest zawieszony tylko w Serbii bo po prostu serbski zwiazek pilki noznej nie ma takich mozliwosci prawnych by zawieszac pilkarza na rozgrywki jej nie podlegajace.
To tak jakby Malecki dostal kare zawieszenia za rzekome obrazenie Saidiego, nastepnie zmienil klub na zagraniczny i nie mogl w nim grac przez okres trwania zawieszenia. Absurd. Wg mnie Wisla tak dlugo zwleka bo chce miec 100% pewnosci, jasne na bialym, ze Jovanovic jest zawieszony tylko w Serbii (co wg mnie jest oczywiste).

Fiti 04.07.2011 20:33

Cytat:

Pierwotnie napisane przez mitmichael (Post 1121144)
No to mamy transfery definitywne Jovanovicia i Chaveza, Diaz i Biton podobnie jak Nunez wypozyczeni na rok. Do tego Lamey i Iliev za darmo - nie trzeba wydawac wielkich pieniedzy by znacznie wzmacniac druzyne/

Spokojnie, jeszcze nie wiemy ile te transfery są warte...

Edit:Btw. Ile płacimy za Jovanovicia?

milosz 04.07.2011 20:36

Cytat:

Pierwotnie napisane przez mitmichael (Post 1121122)
Jezeli transfery beda udane i awansujemy do LM to beda pieniadze na kolejne transfery.

Nic dodać, nic ująć. Dlatego właśnie sukces sportowy jest Nam potrzebny jak tlen do oddychania.

Karherop 04.07.2011 20:36

pamietam sytuacje gdy my zawiesiliśmy Uche , to mogl grac w reprezentacji Nigerii.

dla mnia sprawa jest jednoznaczna

co innego gdyby np krajowy związek nie chciał wydac jego dokumentow , ale nie widzę powodu aby miało dochodzic do tak drakońskich scen

Marcin_fan 04.07.2011 20:36

Coś była mowa o kwocie 400 tyś Euro lub 500 tyś. Ale moge sie mylić..

River 04.07.2011 21:09

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Antystenes (Post 1121183)
Dlaczego absurd? To tak jak za jazde po pijaku dostał byś zakaz wykonywania zawodu(kierowca) na 10lat, a dwa tygodnie później zrobił byś sobie na Ukrainie nowe prawko i zatrudnił się w nowej, zagranicznej firmie..

To jest w ogole inna sytuacja. Krajowy zwiazek pilkarski nie ma takich uprawnien by zawieszac zawodnika na rozgrywki w innym kraju. Moze to zrobic UEFA lub FIFA (najpewniej na wniosek krajowego zwiazku). Jovanoviciovi nie cofnieto, ze tak to nazwe, "uprawnien" do grania w pilke. W przytoczonym przez Ciebie przykladzie kierowcy odebrane jest prawo jazdy (bo pewnie taka kare by dostal za jazde po pijaku) a nie zawieszone. Po odbyciu kary musialby robic prawko na nowo.

mitmichael 04.07.2011 21:24

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Marcin_fan (Post 1121181)
Coś była mowa o kwocie 400 tyś Euro lub 500 tyś. Ale moge sie mylić..

W mediach mowa cały czas jest o kwocie 400tys Euro
Cytat:

Pierwotnie napisane przez Fiti (Post 1121177)
Spokojnie, jeszcze nie wiemy ile te transfery są warte...

Ale Maaskant wie - przynajmniej jezeli chodzi o Nuneza, Ilieva, Jovanovicia i Lameya. Biton i Diaz prawdopodobnie nie zostana zgłoszeni do II rundy eliminacji (a moze sie uda) i wtedy trener bedzie mogł sie im przyjrzec z bliska

milosz 04.07.2011 21:43

Domknięte transfery przed decydującymi meczami w europejskich pucharach są sprawą ważną. Jednak mnie interesuje na ile one zwiększą rywalizację w zespole (to akurat jest pewne), a na ile zmienią wyjściową jedenastkę. Przed rundą wiosenną pojawiło się 5 nowych piłkarzy i WSZYSCY zagrali w pierwszym meczu w wyjściowej jedenastce. Siwakow później okazał się słabszy od Wilka, a Jaliens nieco rozczarował, pozostała trójka utrzymała miejsce w wyjściowym składzie. A teraz ... ciężko powiedzieć.

willow 04.07.2011 21:50

Pamiętajcie o tym, że okno dopiero co się otworzyło.
Nie można wykluczyć przecież takiej sytuacji, że jeśli dojdziemy do IV rundy, a gdzieś na jakichś pozycjach będziemy mieli słabsze ogniwa, to Valckx kogoś dokupi za gotówkę.
A jak uda nam się wejść do LM, to taki scenariusz uważam nawet za bardzo prawdopodobny.

Antystenes 04.07.2011 21:53

Cytat:

Pierwotnie napisane przez milosz (Post 1121230)
Domknięte transfery przed decydującymi meczami w europejskich pucharach są sprawą ważną. Jednak mnie interesuje na ile one zwiększą rywalizację w zespole (to akurat jest pewne), a na ile zmienią wyjściową jedenastkę. Przed rundą wiosenną pojawiło się 5 nowych piłkarzy i WSZYSCY zagrali w pierwszym meczu w wyjściowej jedenastce. Siwakow później okazał się słabszy od Wilka, a Jaliens nieco rozczarował, pozostała trójka utrzymała miejsce w wyjściowym składzie. A teraz ... ciężko powiedzieć.

Teraz cieszył bym się, gdyby z 6 nowych 2 wskoczyło do pierwszego składu i było wyraźnym wzmocnieniem vide Melikson czy Pareiko.
Nie ma się co oszukiwać drugiego tak dobrego okienka raczej mieć nie będziemy. Stan nie jest Bogiem.:)

Angmir 04.07.2011 22:06

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Antystenes (Post 1121242)
Teraz cieszył bym się, gdyby z 6 nowych 2 wskoczyło do pierwszego składu i było wyraźnym wzmocnieniem vide Melikson czy Pareiko.
Nie ma się co oszukiwać drugiego tak dobrego okienka raczej mieć nie będziemy. Stan nie jest Bogiem.:)

Raczej nasza kadra wtedy była na tyle słaba że nie problem było wskoczyć do składu.

Genkov Pareiko mieli 0 konkurencji

Melikson to człowiek z innej bajki

Tegoroczne transfery oceniam pozytywnie z wyjątkiem Prawej Obrony. Ale nie spodziewam sie żeby ktokolwiek z nowych z miiejsca wskoczył do pierwszej 11stki

Biton - rywalizacja z Genkovem - nie wyobrażam sobie żeby z miejsca dostał pierwsy skład

Diaz - pierwsza jedenastka z braku alternatywy, ew zmiennik Pajicia i ogólnie od łatania dziur

Lamey - niestety chyba 1szy skład z konieczności - transfer rozpaczy żeby był jakikolwiek PO w kadrze. Szczerze mówiąc może być tak że na prawej będzie grał Jova albo Kew

Jovanic - perspektywiczny obrońca o przyzwoitych umiejętnościach będzie rywalizował z Bunozą i Chavezem - kupiony z okazji

Iliev - raczej alternatywa dla Kirma albo Małego na wypadek kontuzji czy słabszej formy, poszerzenie składu - choć pewnie będą mecze gdzie zacznie w wyjściowej 11stce

Nunez - człowiek zagadka - sprowadzony na zasadzie - albo będzie gwiazdą ligi albo nic nie stracimy na wypożyczeniu - więc ciężko pisać o jego wpływie na naszą grę - raczej nie szykowany na 1szy skład ale jak mówiłem może się okazać 2gim Meliksonem.

Słowem uzupełniono luki w kadrze tam gdzie były problemy. Najsłabiej wygląda PO ale nie ma drużyny bez słabych punktów.

tedi100 04.07.2011 22:14

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Angmir (Post 1121251)
Raczej nasza kadra wtedy była na tyle słaba że nie problem było wskoczyć do składu.

Genkov Pareiko mieli 0 konkurencji

Melikson to człowiek z innej bajki

Tegoroczne transfery oceniam pozytywnie z wyjątkiem Prawej Obrony. Ale nie spodziewam sie żeby ktokolwiek z nowych z miiejsca wskoczył do pierwszej 11stki

Biton - rywalizacja z Genkovem - nie wyobrażam sobie żeby z miejsca dostał pierwsy skład

Diaz - pierwsza jedenastka z braku alternatywy, ew zmiennik Pajicia i ogólnie od łatania dziur

Lamey - niestety chyba 1szy skład z konieczności - transfer rozpaczy żeby był jakikolwiek PO w kadrze. Szczerze mówiąc może być tak że na prawej będzie grał Jova albo Kew

Jovanic - perspektywiczny obrońca o przyzwoitych umiejętnościach będzie rywalizował z Bunozą i Chavezem - kupiony z okazji

Iliev - raczej alternatywa dla Kirma albo Małego na wypadek kontuzji czy słabszej formy, poszerzenie składu - choć pewnie będą mecze gdzie zacznie w wyjściowej 11stce

Nunez - człowiek zagadka - sprowadzony na zasadzie - albo będzie gwiazdą ligi albo nic nie stracimy na wypożyczeniu - więc ciężko pisać o jego wpływie na naszą grę - raczej nie szykowany na 1szy skład ale jak mówiłem może się okazać 2gim Meliksonem.

Słowem uzupełniono luki w kadrze tam gdzie były problemy. Najsłabiej wygląda PO ale nie ma drużyny bez słabych punktów.

Dlaczego niby nie mamy prawej obrony?... już widzę skreślony Lamey w oczach ekspertów... dlaczego? za słabe cv? że też zastary? a może dlatego iż mało grał w tamtym sezonie...

Angmir 04.07.2011 22:22

Cytat:

Pierwotnie napisane przez tedi100 (Post 1121255)
Dlaczego niby nie mamy prawej obrony?... już widzę skreślony Lamey w oczach ekspertów... dlaczego? za słabe cv? że też zastary? a może dlatego iż mało grał w tamtym sezonie...

troche po tym co napisałeś troche po opiniach różnych osób które go widziały, oczywiście to tylko moja opinia i moze okaże sie wzmocnieniem na miarę pensji którą pobiera, wszystko pokaże boisko.
Dla mnie słowa Maskanta o próbowanie Jovanovicia na prawej obronie sa pierwszym sygnałem że bedzie starał się nie wstawiać Lameya do składu.

tedi100 04.07.2011 22:28

Według Masskanta to Lamey jest lepszy od Cikosa ... więc nie ma czego żałować że nie wykupili Cikosa

riv 04.07.2011 22:34

A co miał Maaskant mówić? Że jest gorszy i psuć morale zawodnika, atmosferę w klubie, podważać kompetencje Valckxa oraz wkurzać kibiców? Są takie sytuacje kiedy jest oczywiste co trzeba powiedzieć nawet jeżeli to nie jest prawda. Lameya zweryfikuje boisko ale jak narazie pozwólcie mi być sceptycznym co do jego przydatności w drużynie.

Reser 04.07.2011 22:39

Cytat:

Pierwotnie napisane przez riv (Post 1121265)
A co miał Maaskant mówić? Że jest gorszy i psuć morale zawodnika, atmosferę w klubie, podważać kompetencje Valckxa oraz wkurzać kibiców? Są takie sytuacje kiedy jest oczywiste co trzeba powiedzieć nawet jeżeli to nie jest prawda. Lameya zweryfikuje boisko ale jak narazie pozwólcie mi być sceptycznym co do jego przydatności w drużynie.

Mógł nie porównywać obu zawodników, albo powiedzieć, że są to gracze inne typu. Wtedy zachowałby się dyplomatycznie, a tak to jednoznacznie przedstawił jak wyglądają umiejętności jednego i drugiego.

Karherop 04.07.2011 22:56

na treningach to i Branco był nie do przejścia :rotfl:

ja raczej nie jestem przekonany do Lameya , nawet w tych krótkich skrótach widać było multum sytuacji gdzie odpuszczał walke z przeciwnikiem.... a że po tej akcji nie padła żadna bramka to tylko jego szczęście. Jovanoviciowi zdarzył sie jeden bład w komunikacji i już jego pukty u userów spadły .

nie chce krakać ale najdalej końcem sierpnia Jovanovic będzie grał na prawej obronie , a Lamey będzie grać tylko na treningu

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 14:25.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl