Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Polityka transferowa Wisły (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=8819)

Dariook 30.06.2011 11:02

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Lukasz (Post 1118831)
Dariook,
kontrakt za kontrakt - OK. Natomiast filozofia zawodnik za zawodnika - bez sensu.

Wedle oficjalnej to mamy 4-ch napastników. Boguski, Małecki, Genkov, Iliev. Mało?

http://www.wisla.krakow.pl/pl/kadra/pierwsza_druzyna/

Pewnie powiesz - Małecki i Iliev to pomocnicy a Boguski nie pasuje do systemu 4-3-3. Zostaje jeden - Genkov. To prawda...

Nie jestem wyznawca tej filozofi. Chodzilo mi o to ze jesli sie pozbywamy kogos z danej pozycji to albo kupujemy innego grajka na te pozycje albo przy zmianie systemu na inna ktora wymaga wtedy wzmocnienia. Suma sumarum.

Jesli uwazasz ze mamy napastnikow to ok, ale kazde wie ze Maly w ataku sie niesprawdza a Iliev sam mowi ze niejest typem napastnika. Boguski? Hmm jako partner Genkowa to owszem ale za niego w sytemie z jednym? niema szans. Potrzeba nam drugiego Genkova bo jak on wypada to i wypada granie z 1 stracajacym napastnikiem.

Podstawa to zadac sobie pytanie , jaki my wogole mamy cel? Co nas jako klub zadowoli. Jesli mamy ponownie zdobyc mistrza to niemozna sie czepiac transferow, powinno to wystarczyc na 14 . Jestem zadowolony.
Jesli celem jest LM a w gorszym wypadku LE to okienko rozczarowywuje. Po hucznych obietnicach i i osobie Dyra kazdy powinien spodziewac sie wiecej. Na LM to niestety jest malo, ciezko sie na to patrzy i powinno byc konkretnie ale z zdrowym rozsadkiem. Jesli by sie nieudalo to rozbijasz lige i za rok ponownie atakujesz, wzmacniasz i wtedy sie udaje.
Takich mistrzow jak my jest w eliminacjach kilkunastu i kasdy moze ojebac kazdego. Wielcy znajduja sie mile przed nami. Partizan, Kopenchaga, Rangers , Maccabi to druzyny co tylko mysla o LM, nawet nie mysla o LE bo kasa, slawa, i prestiz jest tylko w LM. Oni to wiedza a my chyba jeszcze tego niezauwazamy.
A kto do nas przyjdzie? My na mapie klubowej europy nie istniejemy, kibice w europie nieznaja takiego klubu jak Wisla. Wisla, Slovan , Tiblisi to jedno i to samo. Mam wielu znajomych kibicow z Uk, powaznie nigdy o nas nie slyszeli , nie pamietaja bysmy grali z Tottenhamem w Uefa bo i po co. Gdy im pokazalem stadion, ile ludzi chodzi na mecze i jaka panuje atmosfera to byli w szoku! Pierwsze pytanie z kim w LM gralismy a na szczera odpowiedz , drugi szok! Jak taki mistrz musi grac w eliminacjach? Ooo to wogole mistrz polski niegra w LM? Jezu 3 rund? Wiec sami widzicie co powinno byc naszym jedynym celem. Bycie mistrzem polski? Super ale czy to wazne ktore? 14, 20 czy 25 to juz jeden hu...j. Wielu z nas by zamienilo 5 tytulow mistrza na 1 rok w LM, zeby poczuc to czego nam jest nie dane. Uwielbiam hymn LM , jesli bym go sluchal na R22 to chyba bylby to top na mojej liscie zdarzen emocjonalnych. Dlatego wierze bo musze ale zle oceniam nasza polityke. Daj bog niech sie myle.

Tenzen 30.06.2011 11:05

Diaz oczywiście grał w Club Brugge jako obrońca, a nie pomocnik? Bo ściągamy go na pozycję lewego obrończy?

Swoją drogą nie pamiętam kiedy ostatnio mieliśmy nominalnego lewego obrońcę. Pi Brożek też był pomocnikiem.

Diaz to dobry zawodnik. Zawsze miał u mnie dużego plusa tą swoją wolą walki i ambicją.

Ale jeszcze jest pytanie co z tą kontuzją, która wyeliminowała go ze składu Club Brugge. Zawsze mam jakieś obawy co do zawodników wracających po kontuzji.

Teraz ściągnięcie jeszcze tego napastnika, a potem przez okres el. do LM tylko wietrzenie szatni czyli głównie jak się pozbyć Łobo, następnie Kowalskiego i czy ewentualnie Lechia czy kto inny zaproponuje ciekawą sumę za Gargułę.
A po ewentualnym sukcesie w eliminacjach jeszcze jakiś dobry transfer.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Lukasz (Post 1118831)
Wedle oficjalnej to mamy 4-ch napastników. Boguski, Małecki, Genkov, Iliev. Mało?

Chodzi o konkretną pozycję na boisku. Małecki, Iliev, Kirm to są skrzydłowi. Iliev sam wyraźnie podkreślał, że nie nadaje się do gry na na szpicy.
Więc zostaje Boguski i Genkov. Tylko Boguski potrzebuje czasu jeszcze by wrócić do formy, musi się ogrywać w ME lub na ewentualnym wypożyczeniu przez jedną rundę.
Więc zostajemy z jednym wysuniętym napastnikiem, który może grać w podstawowej jedenastce. Ewentualnie można przesunąć Meliksona na skrzydło, a Małeckiego na szpice, ale jest to wyraźnie słabsze ustawienie.

HEDu 30.06.2011 11:09

a co do Boguskiego. dla mnie to on nigdy napastnikiem nie byl. Jak strzelal to max 5 bramek na sezon. To już Mila ma wiekszy dorobek a gra na LP/OP. Boguski to ofensywny pomocnik i zaden inny. To ze grywal na skrzydlach ok, z musu. A tak to gral za napastnikiem i wcale nie wyglądało to jak napastnik tylko ofensywny pomocnik. Napewno nie rozgrywający. Moze zmiennik Meliksona? Tu bym go widzial.

KOMINEK 30.06.2011 11:19

A nie pamiętacie jak Boguś fajnie grał z Broziem jeszcze przed pierwszą kontuzją. Faktycznie chłop nie jest typem tarana który zawsze wierzy w siebie ale kiedyś naprawdę fajnie wymiatał. Płaczemy że nie ma Polaków w kadrze a tak łatwo Boguskiego skreślamy. Dla mnie wypożyczyć na rok tak jak kiedyś do Bełchatowa i niech wraca .

barthok 30.06.2011 11:21

jeszcze rano patrzyłem i Łobo był teraz go wycieli..

IncognitoTSW 30.06.2011 11:33

Diaz na obronie... no cóż, jako tako grał - podobnie jak Piotrek Brożek, ale żaden z nich nie gwarantował poziomu na więcej niż na ligę polską. I głównie pamiętam właśnie to podbijanie piłki i głupie dryblingi, które doprowadzały mnie zawsze do palpitacji serca.

willow 30.06.2011 11:33

Cytat:

Pierwotnie napisane przez barthok (Post 1118914)

Ty dwa razy dziennie sprawdzasz kadrę pierwszej drużyny? ;-)

Boguski przed kontuzją grał świetnie. Wielu ekspertów wypowiadało się, że ma - jak na polskie warunki - świetną technikę, dobrze ułożoną stopę oraz coś, co jest rzadkością: przyjęcie piłki z balansem ciała i ośmieszenie obrońcy.
Niestety, po kontuzji z w/w cech nie zostało nic. A przynajmniej nie widać tego na boisku. Pocieszać się jedynie można faktem, że takich rzeczy się nie traci, co najwyżej zapomina. Po prostu trzeba je ćwiczyć, ćwiczyć i grać, jak najwięcej grać.
Dlatego, jeśli chcemy mieć z Bogusia jeszcze pociechę (a wierzę, że możemy mieć) powinniśmy go dla jego i własnego dobra wypożyczyć. Bo na chwilę obecną nie widzę go nawet w roli zmiennika (bo i czyjego?), a siedząc na ławie chłopak się po prostu zmarnuje i to szybko.

westersyl 30.06.2011 11:37

Cytat:

Pierwotnie napisane przez vote-for-mikey (Post 1118860)
Co ty palisz? W każdym meczu Paljić miał taką sytuację, że z 10, 12 metra wybijał piłkę i trafiała ona do przeciwnika w okolicach 20!

Moim zdaniem Diaz jest silniejszy, lepiej odbiera piłkę, lepiej gra głową i lepiej się ustawia, z kolei Paljić przede wszystkim jest szybszy i zwrotniejszy. Obu zdarzają się karygodne błędy w wyprowadzaniu piłki i obaj nie odpuszczają. W ofensywie mimo wszystko plus po stronie Diaza - Paljić nie ma wrzutki.
Wydaje mi się, że wiele będzie zależeć od przeciwnika: jeśli będziemy grać z Zagłębiem czy Lechią to zagra Paljić, w meczu z Polonią albo Lechem zagra Diaza, zależy to od charakterystyki skrzydłowych przeciwnika.

Sorry ale Paljic przy Diaze a nawet Piotrku Brożku to dla mnie profesor w wyprowadzaniu piłki, wiadomo że czasami zdarza się zanotować wykop do przodu jednak on w większości stara się zagrać klępę, nawet jak ktoś go zaatakuję pressingiem to potrafi umiejętnie wejść w drybling i odegrać piłkę do kolegi. Kto jak kto ale Paljic wtedy kiedy byliśmy skazani na Chaveza i Bunoze to on starał się grać piłką po ziemi. Dlatego grał on, a nie Piotrek Brożek. Doszedł Jaliens i Cikosz trochę nauczył się grać w piłkę i to rozpoczynanie akcji zaczęło jakoś wyglądać.

KOMINEK 30.06.2011 11:45

Dla krytyków naszych obecnych transferów chcę przypomnieć jak na początku grali Genkov, Bunoza czy Chavez jedynie Maor od początku szalał

Antystenes 30.06.2011 11:46

Cytat:

Pierwotnie napisane przez barthok (Post 1118914)

Też widziałem..
Rano był Łobo, Rios, Sivakov, Cikos..ale nie było np. Branco i Żurawia.
Świadczy to o tym, że klub czynił starania by ich zatrzymać (bez Łobo), a Żuraw i Branco poszli beż żalu..

radek2323 30.06.2011 11:48

Cytat:

Pierwotnie napisane przez KOMINEK (Post 1118926)
Dla krytyków naszych obecnych transferów chcę przypomnieć jak na początku grali Genkov, Bunoza czy Chavez jedynie Maor od początku szalał

Bardzo madra uwaga.

skeba 30.06.2011 11:52

Jak odchodził Diaz to pamiętam ten płacz, że Wisła pozbywa się podstawowego obrońcy.
On będzie uzupełnieniem i w tej roli będzie świetny. Zawodnik, który może zastąpić Paljica, a nawet Sobolewskiego. Ogarnijcie się. Lepiej żeby przyszedł Diaz, niż nikt.

bonawentura 30.06.2011 11:53

Cytat:

Pierwotnie napisane przez KOMINEK (Post 1118926)

Jak dla mnie jest obecnie kilka transferów podnoszących poziom. Jest to Ivica Iliev, Marko Jovanovic i, jeśli te prawie 100% doniesienia się sprawdzą, Junior Diaz. Dla mnie to jeden z lepszych piłkarzy, jakich Wisła miała(licząc globalnie od początków władzy Cupiała w Wiśle), dlatego to byłoby wzmocnienie drużyny na lewej obronie, na której obecnie gra kompletnie nieradzący sobie tam Paljic.

arti 30.06.2011 11:58

Cytat:

Pierwotnie napisane przez HEDu (Post 1118907)
a co do Boguskiego. dla mnie to on nigdy napastnikiem nie byl. Jak strzelal to max 5 bramek na sezon. To już Mila ma wiekszy dorobek a gra na LP/OP. Boguski to ofensywny pomocnik i zaden inny. To ze grywal na skrzydlach ok, z musu. A tak to gral za napastnikiem i wcale nie wyglądało to jak napastnik tylko ofensywny pomocnik. Napewno nie rozgrywający. Moze zmiennik Meliksona? Tu bym go widzial.

Mial sezon kiedy strzelił 8-9 (chyba 2007-2008), potem kontuzja - jedna i druga. Ja w Niego jeszcze wierzę. Natomiast z Gargułą bym się spokojnie pożegnał.

dynek.pl 30.06.2011 11:59

Cytat:

Pierwotnie napisane przez willow (Post 1118920)
Ty dwa razy dziennie sprawdzasz kadrę pierwszej drużyny? ;-)

Boguski przed kontuzją grał świetnie. Wielu ekspertów wypowiadało się, że ma - jak na polskie warunki - świetną technikę, dobrze ułożoną stopę oraz coś, co jest rzadkością: przyjęcie piłki z balansem ciała i ośmieszenie obrońcy.

Slucham ?
Boguski nigdy nie grzeszylk technikom - nigdy nie bylo wiadomo czy przyjmie pilke na 10 cm czy mu odskoczy na metr, czy pojdzie do gory czy w prawo czy w lewo - stad pewnie to przyjecie pilki z balansem ciala. Szybki jest to byl w stanie taka pilke dogonic przed zaskoczonym obrońcą :)
Jesli ktos chce go wziac to bez sentymentow: do widzenia i powodzenia

vote-for-mikey 30.06.2011 11:59

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Tazz (Post 1118866)
A w pucharach kto będzie grał ? Jak dla mnie Diaz to zły pomysł , ale Stan prowadzi rozmowy z jeszcze dwoma LO , miejmy nadzieję lepszymi niż Diaz .
Paljić i Junior wystarczyliby na naszą słabą ligę, 3-4 runda kwalifikacji LM to dla nich trochę za dużo.
Porządny LO i napastnik i możemy walczyć o Ligę Mistrzów. :-D

W Pucharach? Jakich pucharach :D

A tak w ogóle... żeby z Polskiej Ligi pójść do niezłego klubu trzeba coś prezentować. Diaz zagrał jesienią 19 spotkań (4 w Wiśle, 8 w Lidze Belgijskiej i 7 w LE), potem kontuzja i jak wrócił to był rezerwowym. Sądzę, że jeśli jest opcja pierwokupu, to wynosi ona kwotę transferu z Wisły do Brugii - 150 tys euro zapłacone za wypożyczenie.

domin_czyzyny 30.06.2011 12:07

Cytat:

Pierwotnie napisane przez bonawentura (Post 1118936)
Jak dla mnie jest obecnie kilka transferów podnoszących poziom. Jest to Ivica Iliev, Marko Jovanovic i, jeśli te prawie 100% doniesienia się sprawdzą, Junior Diaz. Dla mnie to jeden z lepszych piłkarzy, jakich Wisła miała(licząc globalnie od początków władzy Cupiała w Wiśle), dlatego to byłoby wzmocnienie drużyny na lewej obronie, na której obecnie gra kompletnie nieradzący sobie tam Paljic.

Wiele razy przeklinałem na Juniora podczas meczy, ale szanowałem go jako piłkarza, który mógł grać na wielu pozycjach w razie potrzeby. Jednak nazywanie go jednym z lepszych w erze B. Cupiała to przesada.

Jest to piłkarz, który na DP gra poprawnie, a na LO nie radził sobie - myślę, że po roku niegrania nie stał się lepszym piłkarzem. Zawsze bałem się o kartki, które jego styl gry mógł spowodować.

Nie rozumiem decyzji o ściągnięciu Juniora do nas ponownie. Myślałem, że rok temu pożegnamy go na dobre z życzeniami dalszych sukcesów w karierze.

Arturo 30.06.2011 12:08

Boguski miał taki błysk w grze, który posiada niewielu polskich piłkarzy. Analizując jego poszczególne cechy, nijak nie wychodzi jakiś super piłkarz, ale zaliczył sporo asyst i zagrań wielkiej klasy. Był ruchliwy, miał niezłe podanie, dobry przegląd, nasz najlepszy zawodnik w meczach z Beitarem. A po kontuzji zjazd w dół i potem kolejna kontuzja... Ciężko będzie się mu odbudować, ale jego sprzedaż byłaby moim zdaniem przedwczesna.

A co do Diaza, to nie jestem przeciwnikiem jego transferu, ale ja uważam, że on nadaje się bardziej na środkowego pomocnika. Ktoś wcześniej pytał o jakiś jego słaby występ to ja przypomnę mecz z Lechem na wyjeździe w poprzednim sezonie. Grał przeciwko Peszce, który robił z nim co chciał, a Diaz tego meczu nawet nie dokończył po paru bezmyślnych faulach i czerwonej kartce.

Kon®ado 30.06.2011 12:12

Junior to niezly pilkarz ale mimo wszystko nam potrzeba bardzo solidnego LO a Junior to co prawda uniwersalny pilkarz ale nam juz tych uniwersalnych chyba starczy ;p tak jak juz ktos pisal boki obrony narazie mamy najslabiej obsadzone, co do Lameya narazie nie oceniam po oficjalnym meczu zobaczymy czy mozna na niego liczyc ; ) Paliic nie gral zle ale to moze? byc za malo na LM ; ) napastnika to bezwarunkowo trzeba zakontraktowac i byle to byla osoba pokroju Gienka lecz oczyweiscie o innej charakterystyce ; ) pomoc jest calkiem przyzwoita cieszmy sie ze mamy Meliksona ;x

CMSNero 30.06.2011 12:23

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Dariook (Post 1118902)
Mam wielu znajomych kibicow z Uk, powaznie nigdy o nas nie slyszeli , nie pamietaja bysmy grali z Tottenhamem w Uefa bo i po co. Gdy im pokazalem stadion, ile ludzi chodzi na mecze i jaka panuje atmosfera to byli w szoku! Pierwsze pytanie z kim w LM gralismy a na szczera odpowiedz , drugi szok! Jak taki mistrz musi grac w eliminacjach? Ooo to wogole mistrz polski niegra w LM? Jezu 3 rund? Wiec sami widzicie co powinno byc naszym jedynym celem. Bycie mistrzem polski? Super ale czy to wazne ktore? 14, 20 czy 25 to juz jeden hu...j. Wielu z nas by zamienilo 5 tytulow mistrza na 1 rok w LM, zeby poczuc to czego nam jest nie dane. Uwielbiam hymn LM , jesli bym go sluchal na R22 to chyba bylby to top na mojej liscie zdarzen emocjonalnych. Dlatego wierze bo musze ale zle oceniam nasza polityke. Daj bog niech sie myle.

odnosze wrazenie ze ty piszesz o tej Brytani kolo Australii...

wyobraz sobie ze ja mieszkam juz prawie 7 lat w UK - w miejscu gdzie mieszkam kazdy przykladowy nob pilkarski wie o istnieniu Wisly , Cracovi , LKS-u i Widzewa - jakie bylo moje zdziwienie jak podeszlo do mnie kilku z pytaniem Wisla czy Cracovia (jako ze wiedzieli iz jestem z Krakowa) potem sie dowiedzialem ze na BBC prezentowany byl film min. o kibicach Wisly od groma filmow promujacych wyjazdy do Krakowa a nawet programy w ktorych proponowali kupno domow , mieszkan w Krakowie lub domow w okolicznych miejscowosciach z porownaniem cen do UK...

Przynajmniej w mojej miejscowosci (kilkaset tysiecy ludzi) widok ludzi w koszulkach Wisly , LKS czy Widzewa jest czyms naturalnym ba ... my ze soba pracujemy , pijemy , jezdzimy na mecze lacznie z kibicami UK ... zmien informatora bo realia sa nieco inne...(
jedynym odchylem od normy sa kibice z Lodzi o ktorych pisza media ze czasem sie leja na przerwach ( ale oficjalnie nie mialem potwierdzenia tego) a z drugiej strony to tez se niewyobrazam jechac na mecz ManU z zapalencem Cracovii...
jesli chodzi o wymiane Mistrza na LM to bez przesady - Mistrzostwo Krajowe jest najwazniejszym trofeum jakie klub moze zdobyc , sprawa dyskusyjna czy wymienic mistrzostwo na wygranie LM , dyskusyjna i bez sensu , tak czy inaczej na wyspach nas znaja do tego stopnia ze juz mialem pelno pytan co za za klub ten Slask itd....

willow 30.06.2011 12:24

Cytat:

Pierwotnie napisane przez dynek.pl (Post 1118945)
Slucham ?
Boguski nigdy nie grzeszylk technikom - nigdy nie bylo wiadomo czy przyjmie pilke na 10 cm czy mu odskoczy na metr, czy pojdzie do gory czy w prawo czy w lewo

Po kontuzji zgoda. Ale przed kontuzją miał jedno z najlepszych przyjęć w lidze. Przynajmniej ja go takim pamiętam.

Tazz 30.06.2011 12:26

Cytat:

Pierwotnie napisane przez vote-for-mikey (Post 1118946)
W Pucharach? Jakich pucharach :D
.

Wiara czyni cuda.... :D

Takie powroty (w dodatku po kontuzji) to zazwyczaj nie są dobre transfery.
Jak dla mnie jego forma to zagadka. Poczekamy zobaczymy.
Wolałbym poczekać jeszcze kilka-kilkanaście dni i zakontraktować kogoś lepszego.

Lukasz 30.06.2011 12:27

Dariook, ogólnie zgadzam się z Tobą. Cała ta sprawa z 'napastnikiem' Boguskim ma inne dno.

Skupiamy się na LM, wymagamy wzmocnień od Stana - twierdzimy ze 'nie mamy napastnika' i wymagamy od klubu nowej duszy nie patrząc na to/zapominając ze mamy już kogoś na tym miejscu, tylko on nam nie pasuje. Liczy się LM, o reszcie 'inwentarza' mało który z nas myśli. A przecież to naczynia połączone.

----------
Co do LM:

Pewnie będą dwa podejścia do LM - tutaj bardzo ważne jest następne mistrzostwo kraju. Po to jest ta szeroka ławka - ona nie jest na LM. LM jest to bonus mega szansa. Mistrzostwo znów jest moim zdaniem rzeczą podstawą. Najpierw przyszłe mistrzostwo i obecne puchary a potem myślmy o LM.

To jak podchodzą do nas na zachodzie pokazuje jaką mamy wielką szansę na normalny futbol. Cieszy dysproporcja o której mówisz, ona niedługo zaniknie, bo musi.

Greebo 30.06.2011 12:29

Widze ze wystep Diaza w meczu z Lechem, zakończony czerwoną kartką przeszedł niemal do historii klubu i stanowi koronny dowód jego antagonistów na forum.. warto pamietać przy okazji ze on w tym spotkaniu padł fizycznie (w pierwszej połowie bynajmniej Peszko nie robił znim co chciał), bo ledwo co zdarzył wrócic z meczów swojej reprezentacji w el.MŚ.

KoPer 30.06.2011 12:55

Diaz miał lepsze i gorsze występy. Mi najbardziej utkwiła w pamięci jego jedna akcja w meczu z Ruchem:

http://ekstraklasa.tv/ekstraklasa/10...cki__1_3_.html

thechris 30.06.2011 13:00

Cytat:

Pierwotnie napisane przez 1q2 (Post 1118793)
To jest argument bo faktycznie mogło by się tak zdarzyć że i Meliksona i Małego by obchnęli - a to nie jest abstrakcja co pokazał transfer Mierzejewskiego.

Polonia jest trochę w innym miejscu... jej nie grozi awans do LM w najbliższych miesiącach. Myślisz, że gdyby Polonia grała w el LM to JW sprzedałby Mierzejewskiego? Gratuluję logicznego myślenia...
Sprzedaż Meliksona i Małeckiego w tej chwili równa się zapowiedzi walki o środek tabeli a nie LM...

power1928 30.06.2011 14:04

Panowie bardzo odbiegliście od tematu....

Co do Diaza, rewelacji nie ma ale jego zaletą jest to , że może grać na kilku pozycjach w razie czego LO, DP.
Napastnik także powinien się pojawić, i kadra będzie skompletowana - najsilniejsza od wielu lat.

AYALA 30.06.2011 14:05

Cytat:

Pierwotnie napisane przez thechris (Post 1118776)
Nie jest. Moim zdaniem Palijc ma 60-70% szans na wygranie rywalizacji na pozycji SB z Diazem. Dlatego tak jak większosć ja również jestem rozczarowany "polityką transferową" w tym aspekcie.

o tak szczególnie mam przed oczami jak Palijcia wkręcał w ziemie co by niepowiedziec wyróżniający sie w zeszłym roku w naszej lidze Peszko w meczu w Poznaniu.
Jeśli Diaz jest w pełni zdrowy fizycznie to jest znacznie pewniejszy.Gra o wiele bardziej zdecydowanie niż Dragan i nie zdarza mu sie mijanie sie z piłka.

A że Diaza swego czasu Skorża przekwalifikował na defensywnego pomocnika to dlatego że Jirsak był tak słaby że z Sobolem nie miał kto grac w środku pola.

Co do wypożyczenia Boguskiego to pamiętam że już kiedyś z wypożyczenia do Bełchatowa wrócił odmieniony,mam nadzieje że i tym razem tak będzie

HEDu 30.06.2011 14:21

Jesli mamy kogos wywalic to Gargułe. Boguski zasługuje na szanse ponieważ jest ofenstywnie wszechstronnym piłkarzem. Inteligentny gosc, psychicznie i fizycznie podobny do Frankowskiego, tylko inne pozycje.

fanfan 30.06.2011 15:00

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Greebo (Post 1118966)
Widze ze wystep Diaza w meczu z Lechem, zakończony czerwoną kartką przeszedł niemal do historii klubu i stanowi koronny dowód jego antagonistów na forum.. warto pamietać przy okazji ze on w tym spotkaniu padł fizycznie (w pierwszej połowie bynajmniej Peszko nie robił znim co chciał), bo ledwo co zdarzył wrócic z meczów swojej reprezentacji w el.MŚ.

Dokładnie, dlaczego o tym tak mało osób wspomina ? Pamiętam wywiad Baszcza po tym meczu jak wziął w obronę Juniora i powiedział ,że Junior to nie jest koń , jeszcze dzień , dwa dni temu jak wrócił z reprezentacji to na treningach słaniał się na nogach i w tym meczu dał z siebie wszystko. Jak na to zmęczenie i tak prezentował się dość dobrze ! Było widać że z upływem czasu sił zaczyna mu ubywać i nadaje się do zmiany ale oczywiście Maciuś nie zareagował i efektem była czerwona kartka ! Wg mnie nie powinien zagrać w tym meczu ale cóż czasu się nie cofnie a to był jeden z jego najsłabszych występów na lewej obronie w barwach Wisły jak nie najsłabszy . Jednak więcej takich słabych występów w jego wykonaniu nie było a przynajmniej nie było ich dużo , tych lepszych było wg mnie więcej (nawet na tej lewej obronie ). Moim zdaniem Juniorowi zaszkodziło rzucanie z pozycji na pozycję , na początku potrzebował trochę czasu na aklimatyzację , następnie jak już przyzwyczaił się do naszej ligi i gry w niej na lewej obronie trener zaczął go rzucać to na środek obrony , to na lewą pomoc i na środku pomocy kończąc i później się dziwicie że mecz Diazowi na lewej obronie nie wyszedł . Jak gra się większość rundy na środku pomocy to u zawodnika tworzą się pewne nawyki i jak nagle trzeba zagrać na innej pozycji czasami zawodnik nie może się odnaleźć . Oczywiście są piłkarze którym ciągłe zmiany pozycji na boisku nie przeszkadzają ale Junior się do takich nie zalicza .On ma potencjał w grze na tej pozycji i wierzę ,że przy trenerze Maskancie pokaże na co go stać .

Markus 30.06.2011 15:08

Proponuję zaufać Valckxowi, nie tylko w sprawie transferu Diaza. To niewątpliwie najlepszy dyrektor sportowy Wisły w całej jej dotychczasowej historii, pierwszy, który na przestrzeni kilkunastu ostatnich lat zdołał doprowadzić do tego, że klub znów zaczął się rozwijać, a nie tylko regularnie osłabiać. Przypomnę bowiem, że od sezonu 2003/04 Wisła sukcesywnie słabła sportowo, a nie wzmacniała się.

Jeśli więc tylko RN i Cupiał nie wytną jakiegoś niespodziewanego numeru, o dobór zawodników jestem spokojny. Jeśli wróci Diaz będzie to znaczyło, że jest najlepszym z możliwych wyborów, bo Valckx na nic więcej nie dostał środków.

A Boguski i Garguła wciąż są Wiśle potrzebni.

willow 30.06.2011 15:47

Cytat:

Pierwotnie napisane przez AYALA (Post 1119030)
Jeśli Diaz jest w pełni zdrowy fizycznie to jest znacznie pewniejszy.Gra o wiele bardziej zdecydowanie niż Dragan i nie zdarza mu sie mijanie sie z piłka.

Ayala, na litość Boską...
Przecież Diaza piłka to notorycznie przeskakiwała
Możesz napisać o nim co chcesz, nawet, że jest potomkiem króla Bora-Bora, ale błagam nie pisz, że nie mijał się z piłką... bo to tak jakbyś napisał, że Alvarez miał najlepsze dośrodkowania w lidze...

tas de fleia 30.06.2011 15:51

Cytat:

Pierwotnie napisane przez willow (Post 1119088)
Ayala, na litość Boską...
Przecież Diaza piłka to notorycznie przeskakiwała

Otóż to. No chyba, że zdążył się już wcześniej przewrócić. Ale właściwie to też Go przeskakiwała wtedy.

PODpalacz 30.06.2011 17:19

dla krytyków Diaza ...Wisła-Tottenham
buters87 dużym plusem jest gra Diaza, fajnie sie wyrobił, umie podać, strzelić, przedryblować i jest bardzo waleczny, moim zdaniem powinien posłać Mauro na ławkę.. zloto Widze ''+'' z tego meczcu, Diaz, naprawde chlopak nam sie wyrabia, wiekszosci akcji szla przez niego, czasami sobie nierazdzil ale badzi co badzi to byl Tottenham, podanie do Pawla, klasa. Mysle ze jeszcze troche czasu i na LEWYM SKRZYDLE, podkreslam to, a dokladnie w II linii bedzie naszym lekiem na brak jednego strony Barca-Wisła emjot Diaz grał prawie cały mecz z kontuzją żeber
jak na tak bolesną kontuzję zagrał moim zdaniem bardzo bardzo dobrze harthausen
miły wynik, trochę ukoił ból :). Całkiem nieżle Singlar, Diaz, Pawełek, Piotr Brożek i Baszczu piotr 0704 dortmund e - pisze co myle, Diaz to bedzie duzy gracz i nie twierdze tego tylko po tym jednym meczu.Snow Nie można mieć pretensji o zaangażowanie. Zmiażdżyli nas piłkarsko i tyle.
Ogromny plus dla Diaza.Raporter depeche może masz rację- ale Diaz w tak ważnym meczu nie zawiódł. Był bardzo silnym punktem zespołu. Brawo. Tak się zdobywa uznanie. Teraz pomyśl co było jak parę miesięcy temu zagrał Thwaite i kompletnie rozwalił grę Wisły. Brawo Junior!!kuba126 ,,Panowie nie wiem jak Wy ale mnie sie najbardziej rzuca w oczy brak zaangazowania zawodników w gre, oczywiscie nie mowiąc o wszystkich bo np Junior,,
a krytykę przez kibiców zbiera za wygląd(czarny i morda jak koń ) i sposób poruszania się(nogi jak patyczak , goni jak paralityk) Diaz to zawodnik który zawsze zapier... i nie odpuszcza.W meczach z dużo silniejszymi zespołami radził sobie bardzo dobrze był chwalony....

twardybidon 30.06.2011 17:23

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Markus (Post 1119073)
A Boguski i Garguła wciąż są Wiśle potrzebni.

Tym bardziej, że my o naszych nielicznych Polaków musimy zacząc dbać, bo będziemy mieć problemy z zebraniem kadry.

Cytat:

Od sezonu 2011/12 na podstawowej liście A będzie mogło się znajdować 25 piłkarzy. (...) Wymogiem jest, aby na liście A zgłosić pięciu zawodników szkolonych w Polsce oraz przynajmniej trzech piłkarzy szkolonych w klubie.
http://www.90minut.pl/news/161/news1...awodnikow.html
Czyli de facto w ekstraklasie teraz można mieć w kadrze zgłoszonych tylko 17 obcokrajowców - my mamy aktualnie już 14 (Jovanić, Pareiko, Bunoza, Chavez, Jaliens, Lamey, Paljić, Iliev, Jirsak, Kirm, Melikson, Genkow, Jovanović, Nunez) plus Diaz i napastnik zapewne też zagraniczny to będzie już 16.

szlaQ 30.06.2011 17:27

Cytat:

Pierwotnie napisane przez twardybidon (Post 1119140)
Tym bardziej, że my o naszych nielicznych Polaków musimy zacząc dbać, bo będziemy mieć problemy z zebraniem kadry.

Czyli de facto w ekstraklasie teraz można mieć w kadrze zgłoszonych tylko 17 obcokrajowców - my mamy aktualnie już 14 (Jovanić, Pareiko, Bunoza, Chavez, Jaliens, Lamey, Paljić, Iliev, Jirsak, Kirm, Melikson, Genkow, Jovanović, Nunez) plus Diaz i napastnik zapewne też zagraniczny to będzie już 16.

Melikson ma chyba POLSKIE obywatelstwo ....

twardybidon 30.06.2011 17:31

Cytat:

Pierwotnie napisane przez szlaQ (Post 1119145)
Melikson ma chyba POLSKIE obywatelstwo ....

Ma, ale na miejsce na liście to nie wpływa, bo nie był w Polsce szkolony. Pisząc o obcokrajowcach uogólniałem - wiadomo o co chodzi.
Oczywiście mogą zdarzyć się wyjątki (ale u nas ich nie ma) - np. Boenisch, mimo że Polak, to nie byłby traktowany jako polski wychowanek, a np. Nwaogu z Floty jest polskim wychowankiem, bo przed 21. rokiem życia grał w Polsce ponad trzy sezony.

bridgeburner 30.06.2011 17:39

Jestem prawie pewien, że tych 3 wychowanków moze być równoczesnie liczonych w tej 5 wyszkolonych w kraju
wiec miejsc dla obcokrajowców moze byc 20

E: Jednak mój błąd faktycznie jest tylko 17 miejsc dla obcokrajowców

faraway - wejdź na oficjalna

Wojtator 30.06.2011 17:46

Cytat:

Pierwotnie napisane przez faraway (Post 1119163)
Powiedzcie mi, czy jest jakaś ostateczna wersja w sprawie Sivakowa?

http://www.wisla.krakow.pl/pl/aktual...szczaja_wisle/

Angmir 30.06.2011 18:35

Heh co powiecie o nowych przepisach kadrowych narzuconych dziś przez PZPN - http://sport.wp.pl/kat,1726,title,Ek...wiadomosc.html

W skrócie - maxymalnie 17 piłkarzy może pochodzić z za granicy (tj nie grali w wieku juniorskim w polskiej lidze)

zgodne z transfermatkt w Wiśle gra obecnie 12 takich piłkarzy + Jovanović Nunes Diaz = 15 Czyli możemy sprowadzić jeszcze maxymalnie 2ch obcokrajowców.

Nie ma co Wisła jest w dość nieprzyjemnej sytuacji - albo zaczie kupować Polaków albo muis się pozbyć części obcokrajowców. 17 piłkarzy to nie małao - praktycznie to cała taka pierwsza kadra nie licząc kilku uzupełnień, ale zawsze wymusza na klubach przynajmnej rozglądanie się za talentami z Polski.

A pamiętam jak z tydzień temu wyśmiewano się ze mnie że takich przepisów nie mogą dać.

Mogą - Dają - Jest pięknie :D

Edit: sorry pospieszyłem się przepisy podobne juz były - zmiany dosć kosmetyczne :
http://www.wislakrakow.com/forum/sho...ostcount=14390

Główna zmiana to z 2 na 3 wychowanków własnego klubu

Nie zmienia to faktu ze mamy juz tylko 2 miejsca dla obcokrajowców - po przyjściu Bitona tylko 1.

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 13:17.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl