![]() |
Co do dalszych wzmocnień
Uważam że w ataku wielkiej biedy nie ma - pewnie uważa się że wrazie problemów z Genkovem grać w ataku mogą Małecki czy Iliev. Iliev wydajee mi sie właśnie sprowadzany jest na prawe skrzydło, a Mały szykowany jest do Ataku żeby grać 4-4-2. Tak czy siak wedłóg mnie najbardziej potrzeba nam 3(ewnetualnie 4 jak liczyć Jirsaka ale wiadomo typowy walczak to on nie jest) Defensywnego pomocnika.Jeżeli zostaje Sivakov to ok. Jeżeli nie to to jest najważniejsza pozycja do obsadzenia. Niektórzy pisza o ofensywnym pomocniku, ale to wedłóg mnie najmniejszy problem. Jako ofensywny pomocnik grać mogą: Melikson, Garguła, Jirsak, Boguski od biedy Małecki czy Kirm, a może zostanie w kadrze Mączyński. Ciekawy jestm też jak Mączyński prezentował by się jako Pivot właśnie zdaje się że w Mesie grał jako DŚP, ktoś się orientuje jak grał w ŁKSie ?? (na jakiej pozycji) Poza Defensywnym pomocnikiem to oczywiście przydał by się drugi typowy striker, ale wiadomo jak to jest - to zazwyczaj droga sprawa, a z okazji raczej nikogo w formie nie weźniemy trzeba się liczyć ze sporym wydatkiem. |
Cytat:
W każdej kadrze należy mieć co najmniej 3 napastników, a my mamy jednego Genkova ;/ W Boguskiego nie wierze, w Małeckiego na szpicy czy też Ilieva też nie więc co ? Wieczne modlitwy o brak kontuzji dla Genkova ? A co wtedy gdy ten pozyskany napastnik nie wypali ?? Więc przestrzegałbym przed hurraoptymizmem, bo bez napastników to my nawet tej Skonto Rygi możemy nie przejść. Tak jak wspomniałem brakuje nam 4 grajków, z czego liczę jeszcze na co najmniej 3 wzmocnienia: LO, ŚP, N, z czego ten N musi być bdb :D! |
tomasz_19 właśnie po to jest Nunez by na lewej obronie grać. Jego walory przydadzą się bardzo w naszym ustawieniu. Śmieszne trochę jest to co piszesz...
|
Rywalizacja o miejsce w składzie wreszcie bedzie z prawdziwego zdarzenia
właściwie tylko Melikson i Genkov sa nie do zaastapienia Mam nadzieje, że tylko póki co:> |
Dokładnie sam trener podkreślał, że chce grać różnymi wariantami w ataku a do tego potrzebuje napastników - ja nie jestem za rzucaniem zawodników na różne pozycje tym bardziej, że nie dysponujemy w tym momencie zawodnikami takiej klasy, że gdziekolwiek ich nie wystawimy tam będą się spisywali. Także konieczne jest zatrudnienie minimum 1 napastnika. Boguski i Garguła to nie są zawodnicy w tej chwili gotowi do gry w pierwszej jedenastce i trudno spodziewać się po ich grze nagłej zwyżki formy - na pewno na tym nie mogą skończyć się nasze wzmocnienia, kilku zawodników odeszło inni przyszli na ich miejsce ale to jeszcze za mało by mówić o tym, że mamy pełną kadrę. Taki Kowalski, Burliga, Bunoza na dzień dzisiejszy są za słabi na Wisłę.
|
Cytat:
Tylko co potem z tymi napsatnikami robić jak gramy 4-5-1 ?? Akurat uwierzę że dobry napastnik przyjdzie do nas siedzieć na trybune, a jak nie będzie dobry a przyszłościowy, to raczej się na trybunach też nie rozwinie - myślcie !! Nie jesteśmy Manchesterem City żeby sprowadzać pikarzy do 3 składu. Taka sytuacja mmoże tylko zaszkodzić w klubie - pewnie musi być po 3 zawodników na każdą pozycję - ale to nie oznacza że a być 33 dobrych graczy tylko 22 góra 25. Piłkarze musza po prostu umieć grać na kilku pozycjach. |
Cytat:
mnie by nawet nie zdziwiło gdyby Maaskant wystawił Nuneza na szpicy od biedy , jest wyższy od Genkova , prawdopodobnie szybszy , z lepszym driblingiem oraz ma większe predyspozycje do wygrywania pojedynków 1v1 oczywiście to surrealizm , ale wyobrażam sobie zawodników na szpicy pod nieobecność Genkova i jego ewentualnego zmiennika . Nie stać nas na tą chwile na posiadanie 3 klasowych ( klasycznych ) napastników ( dajmy na to o wartości 0,5 mln euro ) z czego dwóch miało by siedziec na ławce . To nie Real Madryt , to Wisła Kraków . |
Cel Maaskanta osiągnięty. Mamy wielu piłkarzy uniwersalnych. Z ciekawości zrobiłem sobie rozpiskę.
Bramkarz: Pareiko*, Jovanic, Kurto Prawa obrona: Lamey*, Jaliens, Jovanovic, Burliga Środek obrony: Chavez*, Jovanović*, Bunoza, Jaliens, Kowalski Lewa obrona: Nunez*, Pajlić, Lamey, Burliga Defensywny pomocnik: Sobolewski*, Wilk*, Brud Ofensywny pomocnik: Melikson*, Garguła, Jirsak, Mączyński, Rado, Brud Prawe skrzydło: Małecki*, Kirm, Iliev, Burliga, Boguski Lewe skrzydło: Iliev*, Nunez, Kirm, Małecki, Boguski, Garguła Napastnik: Genkov*, Boguski * zaznaczyłem moim zdaniem podstawowych zawodników |
Jovanovic i Nunez robią na mnie wrażenie :) co ważne młodzi ,a już swoje zagrali .Szczególnie Serb,wie o co walczymy bo już to z Partizanem osiągnął.Zawsze może być jakieś 'ale' ,że nie ściągamy Polaków no ,ale to nei nasza wina ,że nasi rodzimi kopacze to cieniasy, nieskorzy do ciężkiej pracy,chcący za dużo kasy (i tak można jeszcze z godzine wymieniać ) tylko kopacze.Nam potrzeba piłkarzy.
|
Cytat:
I druga sprawa, która z niej wynika to fakt, że ze środkiem pomocy i atakiem mamy spory problem. jestem przekonany, że S+R zrobią wszystko, żeby wzmocnić te formacje. |
pewnie tutaj po mnie pojedziecie, ale mnie zastanawia czy nie można by spróbować Kirma na lewej obronie...
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
(Dygresja - ciekawą opcją do pomocy jako wszechstronny środkowy pomocnik byłby Andreu z Polonii. Spełnia podstawowy warunek Wisły - jest za darmo, bo nie dogadał się w sprawie kontraktu z Wojciechowskim: http://www.weszlo.com/news/7117) Na papierze wygląda to naprawdę nieźle - takiego komfortu szerokiej kadry dawno u nas nie było. Zobaczymy co przyniesie boisko, bo największą zagadką są boki obrony - jak (odpukać) Lamey okazałby się drugim Branco, a Nunez pomocnikiem na siłę wstawianym na obronę to może być krucho. Samą ofensywą nic się nie zdziała. |
Ale z was marudy :) Moim zdaniem, żaden napastnik już nam nie potrzebny. Mamy Genkova, mamy króla strzelców ligi serbskiej Ilieva, mamy Patryka, mamy Rafała - a wam ciągle mało. Moim zdaniem jedyne transfery jakie teraz powinny nastąpić , to transfery z klubu:
- sprzedać kogoś zdwójki Jirsak/Garguła (chętniej bym się pozbył Tomasa , bo miał więcej czasu na pokazanie formy, a niczym nie zachwycił) - wypożyczyć najlepiej do klubów z dołu ekstraklasy naszych zawodników: Chrapek, Burliga, Stanek, Rado, Jeleń (zapewne niejeden z nich stanowiłby wzmocnienie takich ŁKS'ów czy innych Podbeskidziów, a w ME ich talenty zwyczajnie się marnują) Kod:
Genkov (Boguski)P.S Jeszcze raz brawo dla Stana i Bogdana , za świetne transfery. |
Co do wypożyczeń naszych zawodników z MESY to teraz może być łatwiej ich wypożyczyć do I ligi. Chodzi mi o zmianę przepisów, że w meczu musi wystąpić przynajmniej jeden młodzieżowiec.
|
Cytat:
Kirm gdyby grał dobrze to miałby 2 razy tyle goli i asyst - jego postawę na skrzydle można skwitować - męczarnia.Brak mu myślenia i techniki Meliksona, brak mu przebojowości i dryblingu Maleckiego.Duży plus to to że jest cały czas pod grą, stąd takie a nie inne statystyki. Tyle że na dziś nie zanosi się by był na tej pozycji próbowany |
Cytat:
Tak sobie teoretyzujemy, bo i dzień miły ;) A tak na serio, Patryk jako napastnik - nie bardzo. Boguski - życzę mu jak najlepiej, bo bardzo chłopaka lubię, ale czy wskoczy po takiej kontuzji na swój dawny poziom? Forma Ilieva - Bóg raczy wiedzieć, zresztą jest chyba przymierzany jako LP... Jeden Genkov nas nie zbawi, nie ma szans. Jakiś uraz, wahnięcie formy i jest pozamiatane. Ktoś wyżej napisał, że w pucharach będziemy grać na dwóch defensywnych. No i dobrze. Ale mamy jeszcze ligę i plany obrony mistrzostwa. Na jednym Maorze nie będziemy chyba opierać konstruowania naszej ofensywy? Napastnik i środkowy ofensywny pomocnik i okienko uznam na kompletne. Choć oczywiście jak nikt nie dojdzie, płakać też nie będę. I tak jest lepiej, niż w ostatnich latach. |
Cytat:
Cytuje kluczowy fragment z wypowiedzi Maaskanta: Cytat:
------------------------------- Podsumowując (lewa odeszli, prawa przyszli): Cikos ---> Lamey Branco ---> Nunez Sivakov ---> ?? Boukhari ---> ?? Rios ---> Ivica Iliev Żurawski ---> ?? + Jovanović do uzupełnienia obrony - można uznać że zastępuje Kowalskiego. Jak byk brakuje jeszcze napastnika i środkowego pomocnika. W sumie nie miałbym nic przeciwko dalszemu wypożyczeniu lub nawet wykupieniu na stałe Sivakova, ma bardzo dobrą technikę, potężny strzał i ogromny potencjał: http://www.youtube.com/watch?v=NRxqPp1MbeI |
Cytat:
Nie twierdze ze Kew jest słabym piłkarzem - jednak patrząc na to co grał u nas w Wiśle na pierwszy skład nie zasługuje, podobała mi się za to współpraca Bunozy z Chavezem w okresie przed jego kontuzją (Bunozy). Zobaczymy jak Maskant zestawi obrone - zawodników do wyboru ma multum. Mam tylko nadzieję ze nie będzie się kierował sentymentami czy "szybkością kolektywną", a zestawi obronę pod optymalnym względem. Uprzedzając protesty - Oczywiście że RM kieruje sie sentymentami przy ustalaniu składu - wszyscy trenerzy mają swoich ulubieńców - jedni są bardziej uporczywi inni mniej. |
Cytat:
Nazwisko Tomasa brzmi Jirsak! |
Cytat:
|
Cytat:
Cóż drugim Szymkowiakiem on raczej nie zostanie, a że rok kontraktu do końca został to można się przemęczyć. W sam raz opcja na ławę i końcówki gdzie potrafi od czasu do czasu błysnąć, |
Cytat:
|
Cytat:
|
Oby teraz pozbyli się Kowalskiego. 5 środkowych obrońców w Wiśle to o Kowalskiego za dużo ;)
|
Cytat:
|
nigdy tego nie robiłem, ale zaproponuję swoją "11" uwzględniając nowych i przy przesunięciu Kirma na obronę :)
Pareiko - Lamey, Jaliens, Chavez, Kirm - Gerwazy, Sobol, Meleks, Iliev, Mały - Genkov Mamy niezłą paczkę i jeszcze ciekawe rezerwy... |
Cytat:
|
Cytat:
Cytat:
Jako Defensywny pomocnik grać mogą: Sobolewski (36 lat), Wilk, ... Jirsak (nie do końca się nadaje) ... Mączyński ?? (może nie wiem - najprawdopodobniej i tak nie będzie grał w Wiśle) mamy 4 zawodników mogących grać za napastnikiem, i 3 opcje rezerwowe (jeśli liczyć Ilieva który też podobnie grał, a może i Nunesa - wtedy 4) na 1 pozycję oraz mamy 2 zawodników w tym emeryt mogących grac defensywnego pomocnika i 1 opcję rezerwową (może 2) na pozycję 2 pomocników defensywnych !! A ty chcesz więcej ofensywnych pomocników :rotfl::rotfl::rotfl: |
Gdzieś czytałem, że Marko Jovanović może też grać na pozycji DP.
|
Angmir od kiedy Sobolewski ma 36lat? Nie rób z niego takiego dziadka
|
Cytat:
Garguła ma jeszcze 2 lata kontraktu, więc samo zaoszczędzenie na jego pensji byłoby wskazane. Mam nadzieję, że Valckx działa też czasem "w drugą stronę" i proponuje niektórych naszych piłkarzy innym klubom. Ciekawe jak potoczy się sprawa z Łobodzińskim. Zagłębie z Bartczakiem i Stasiakiem rozwiązało umowy krótko po ich zawieszeniu, a u nas nadal cisza w tym temacie. |
Cytat:
do tego jeśli dodać wysokość kontraktu oraz wiek obu zawodników ( Tomas 3 lata młodszy ) jestem za sprzedażą Garguły , gdyż na niego będzie juz bardzo cięzko znaleźć jakichkolwiek chętnych , a Tomas właśnie wkracza w najlepszy wiek dla piłkarza ( 27 lat ) wiec kto wie czy nie będzie własnie coraz lepszy . |
Cytat:
Cytat:
1) Nie wierzę, żeby Boguski był brany pod uwagę na szpicy, kompletnie nie ten typ zawodnika 2) Zestawienie pomocy będzie się zapewne zmieniało, bo trener nie chce grać parą Wilk - Sobolewski. Zdecydował się tak kończyć sezon, bo mieliśmy słabą obronę i to był jedyny sposób żeby ją załatać. 3) Jeżeli ściągniemy dobrego środkowego pomocnika, to bardzo możliwe, że Melikson pójdzie na bok ataku. W wielu meczach minionego sezonu podwajał pozycję skrzydłowego, tym samym blokując wyjście naszego bocznego obrońcy - trener musi to jakoś rozwiązać, bo potem na skrzydle jest tłoczno, a w środku nie ma piłkarzy na wykończenie. 4) Jeśli Boguski wróci do dobrej dyspozycji, może przejąć miejsce Meliksona za atakiem, bo takiego gracza tam potrzebujemy, nie dryblującego, ale szukającego miejsca i pokazującego się partnerom pod grę. 5) Dwa dobre transfery do pomocy i ataku mogą jeszcze wywrócić tę rozpiskę do góry nogami. 6) Moje osobiste zdanie od dłuższego czasu, - Burliga na środek ataku. Cytat:
|
Jak dla mnie Nunez będzie grał w środku pola obok Meliksona - to jest ten szykowany środkowy pomocnik. Takie mam zdanie, ale to musi jeszcze Maaskant potwierdzić w jego ustawieniu boiskowym. Myślę, że nadal szukamy lewego obrońcy i napastnika - to są dwa transfery, które można nazwać priorytetowymi.
|
W drużynie takiej jak Wisła 6 środkowych pomocników wystarczy - to jest max (nie można kasy marnować). Gramy 3 w pomocy. 2 defensywnych środkowych - mamy, 2 takich typowo środkowych (takich ni to defensywny ni ofensywny wsparcie dla def i ofe) - mamy jednego Tomka (był min Siva) i 2 ofensywnych - mamy (Garguła zasadniczo takim był/jest/miał być). Tylu środkowych to max i to przy grze w lidze,puchar polski, liga mistrzów/europejska. 3 Bramkarzy, 7 obrońców, 4 skrzydłowych, 1 napastnik. Napastnik najbardziej potrzebny jeżeli starczy kasy to może jeszcze ten środkowy ale to tylko ewentualność.
Jestem przekonany że duet Robert - Stan tak to widzą(jeżeli chodzi o środkowych pomocników). I jeszcze jedno Boguski na pewno będzie walczył z Małym o miejsce. Jest podobnego wzrostu i co Mały a jest mniej przypakowany :P więc na szpicy sprawdzi się tak samo jak Mały przy taj taktyce. Wiemy jak to się skończyło w lidze... |
Cytat:
Na tej pozycji trzeb zapoepszac przez cały mecz, i szczerze wątpie żeby Sobol wytrzymał trudy zaciętego meczu pucharowego w którym trzeba walczyć na 100% przez pełne 90 minut (albo 120). Ale jak pisałem wyżej - nawet pomijając wiek Sobola - mamy 2 ŚPD na 2 pozycję. A przeciesz na tej pozycji najłatwiej łapie się kartki. - Kto bedzie grał jak Sobol się posypie a Wilk będzie pauzował za kartki ?? Ale ludzie wolą 6 środkowego ofensywnego pomocnika - wiadomo fajnie się ogląda grę Meliksona :rotfl: |
Cytat:
Tyle że wiadomo, nikt mu nie da nawet połowy którą ma w Wiśle więc woli nic nie robić za grubą kasę niż biegać za mniejszą. Typowe podejście dla niektórych |
Gra 2 defensywnych to sposób na mocniejszych rywali w LM/LE. Sam Maskant tak mówił.
|
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 10:54. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl