![]() |
Cytat:
Poza tym wolna konkurencja to coś w rodzaju "prawa naturalnego" w gospodarce. Wolny wybór, różnorodność. Konkurencja również walut. Euro to polityka, która nie ma nic wspólnego z ekonomią i dlatego się zawali jak ZSRR i każda utopia. Kiedy się zawali? Jak się wyczerpie ten pomysł na "integrację". Euro to demoralizujący kołchoz, w którym ci co pracują, oszczędzają itd dopłacają do tych co nie oszczędzają i nie pracują. Złoty to wielki atut naszej gospodarki i żaden polski polityk nie może chce jego likwidacji. W/g mnie Euro padnie jak wciągnięte do tego zostaną wszystkie banki centralne z niemieckiej strefy wpływów, po ukradzeniu z poszczególnych banków rezerw walutowych Euro się samo skończy. |
Cytat:
Pisząc o kondycji poszczególnych gospodarek to tak jak byś nie rozróżniał tak zwanej Polski A - czyli zachód, Polski B, czyli centrum i Polski C czyli wschód - każda cześć jest realnie w innym stadium a jednak ma wspólną walutę.Pomijam już kwestie gdzie firmy bankrutują gdzie wartość złotego się zmienia.Euro w takich kwestiach daje bezpieczeństwo jeśli chodzi o eksport i import. Dla mnie wspólna waluta to taką samą oczywistością jak otwarte granice - problem jest tylko kiedy a nie czy. Polska na pewno nie jest przygotowana teraz na to, ale jeśli chodzi o przyszłość, jest to dla mnie rzecz naturalna. ps a co do upadku euro to nie mam pytań - jeszcze lata temu jak euro wprowadzano, była to waluta znacznie słabsza od dolara - dziś euro rządzi i USA nie jest w stanie niczego zrobić by ten stan odmienić. |
Boomcha,
Z tymi róźnicami państw to równie dobrze można powiedzieć że ONZ czy NATO powinny się już dawno rozpaść... |
ONZ nie ma zadnego znaczenia, poza tym nie tworzy takiej sieci zaleznosci.
NATO - przepis o lojalnosci i wspolnej pomocy (art 5 chyba) coraz czesciej jest interpretowany nie jako 'obowiazek pomocy militarnej w razie agresji' tylko 'odpowiedniej pomocy'. Dla Francji i Anglii w 39 odpowiednia pomoc to byly ulotki i korpusy gotowe za pare miesiecy. |
A wiec zgodnie z przewidywaniami, kandydatem PO na Prezydencta jest Bronek.
|
Kononowicz Peło jednak nie przeszedł.Ah,oh,Bronku a pamiętasz sprawę Szeremetiwea,co wtedy o nim mówiłeś. Przecież jakbyś robił to co mówisz,to powinieneś z polityki odejść. Sam się do tego zdeklarowałeś. Ale od kogo wymagam. Kandydat godny swych wyborców.
|
A w PiSie się martwią zaangażowaniem platformersów w prawyborach , jacy troskliwi he he he.
Cytat:
Cytat:
Owszem Euro jest precedensem , ale tak samo struktura Unii jest precedensowa . Wątpię , żeby człowiek w XX w . utracił możliwości kreowania nowych systemów polityczno-ekonomiczno-organizacyjnych i każde inne rozwiązania niż funkcjonujące dotychczas (np państwo westfalskie) było traktowane jako coś niemożliwego w praktyce. Cytat:
Fakt jest taki , że Euro jest drugą najważniejszą walutą na świecie. Oczywiście abstrahuje już od celów poza ekonomicznych. |
Cytat:
no to panowie razem. były kandydat na prezydenta Radzio S. :-) |
Według mnie lepszym kandydatem był Sikorski... Pamiętajmy, że funkcja prezydenta jest przede wszystkim reprezentacyjna. Sikorski i jego żona lepiej by się nadawali. Ale Bronek też jest okej:-D Tak czy owak Tusk dalej będzie mógł najwięcej.
|
Cytat:
|
Cytat:
A już na pewno od martwienia się o to nie jest inna partia polityczna. Mówimy o sferze wewnątrz-stowarzyszeniowej a nie publicznej. Zresztą wiadomo , że główną tego przyczyną są członkowie zapisani lecz ,,nieaktywni'' i nie ma się co oszukiwać , jest to przypadłość każdego większego stowarzyszenia w Polsce a już na pewno partii politycznych . Podejrzewam , że w strukturach PiS , SLD czy PSL jest także spora liczba ,,martwych dusz''. |
Za dużo szumu, za mało programu politycznego i przedstawienia swojej wizji sprawowania urzędu prezydenta. Frekwencja jest żałosna, śmieszyła mnie wczoraj wypowiedź w studiu TVP Info "ekspertów" że to z powodu trudnych warunków do głosowania przez internet. Oboje kandydatów jest zbyt podobnych do siebie żeby zauważyc różnice (jedyną jaką zauważam to mniej agresywna kampania Komorowskiego). Jestem młody, nie pamiętam komunizmu, lecz ludzie którzy się babrali w SB czy UB są od razu dla mnie skreśleni (np. Senyszyn), nie zauważam pewnych faktów bo nie znam dokładnie historii także bardzo proszę o łagodne wprowadzenie mnie do tego tematu :)
|
Cytat:
Sądzę, że jest to raczej wynik przytulania się do władzy, do obozu zwycięskiego ludzi przypadkowych z jednej strony, a z drugiej brak jakiejś określonej idei ze strony PO gdzie obok siebie są osoby pokroju Gowina czy Palikota. Być może po prostu 53% członków Platformy nie odnalazło ani w Komorowskim, ani w Sikorskim swojego faworyta, kandydata którego mogłoby poprzeć. A to już może być dla PO większym problemem niż krytyka frekwencji ze strony opozycji. |
Cytat:
I nie przeceniałbym tego problemu. 40 tys członków partii to przy 30 mln uprawnionych do głosowania mniej niz 1%. Poniżej marginesu błędu statystycznego, prawdziwa bitwa w Polsce toczy się o niezdecydowanych (a takich mamy od groma). I w tym kontekscie Platforma na wyborze BK wyszła dobrze - "młodym, wykształconym z dużych miast" i tak wsio rawno kto wygra ("antykaczory"), a "stateczny pan, z brzuszkiem, wąsem, wielodzietną rodziną" ("swój chłop") przyciagnie skuteczniej od Sikorskiego niezdecydowane starsze pokolenie. Tak jak mówiłem już dawno temu - pierwsza tura wyrównana, może nawet wygra Lechu. W drugiej będzie demolka, Kaczyńskiemu dojdzie wszak dosłownie kilka punktów procentowych. Tak to widzę :) |
A więc prawdopodnie w drugiej turze zmierzą się dwaj podobni kandydaci jak ktoś niedawno skomentował - Kaczyński i Komorowski.W sumie może coś w tym prawdy jest.Komorowski to taki quasi Lech Kaczyński z tym że bardziej umiarkowany,spolegliwy wobec salonu "europejski" i nie rusofobiczny w przeciwieństwie do obecnego prezydenta.A zresztą wiadomo że w razie wygranej i tak pewnie będzie wiernym żołnierzem Tuska w pałacu prezydenckim:)
|
Cytat:
Spolegliwy wobec salonu z tym się akurat zgodzę jeżeli myślimy o tym samym ,,salonie,,. On jest historykiem, także nie wiadomo jakiej historii się uczył. Mi bardziej odpowiada polityka silnej ręki jeśli chodzi o Rosję. Ale niektórzy to mają krótką pamięć. |
Wielkie mecyje o te prawybory.
Frekwencja w PO taka sama jak i w narodzie przy wszelakich wyborach. PiS niech orgazmów z tego powodu nie zalicza bo i tak dziecka z tego nie będzie. Ludziom raczej się na wymioty zbiera gdy te wszystkie gęby widzą i słyszą, a że marionetkami być nie chcą to popadają w apolityczną bierność. Nad tym to się im mądralom pochylić nie chce, lepiej płakać, że 8.500,- to na chleb nie starcza albo że będzie się żyło lepiej, wszystkim - tylko dodać iż po ich trupie zapomnieli. |
Frekwencja to lekki obciach ale jak ponoć dzień przed, było ok 30 a dobili prawie do 50 to kompromitacji jakiejś wielkiej nie było.
Ja z całym dystansem do obu kandydatów, byłem zdecydowanie za Sikorskim.Co do 'Bronka', oczywiście ma większe szanse niż Kaczyński, szczególnie że najpewniej w 2 turze Cimoszko go poprze, ale tu sprawa rozstrzygnie frekwencja.Komorowski nie wydaje mi się osobą która porwie tłumy a Kaczor będzie miał te 30 procent, które najpewniej w większosci pójdzie do wyborów. Na dziś to zdecydowanym wygranym jawi się Tusk, który bardzo dobrze rozegrał tak aferę hazardową, która zupełnie zgasła i której nikt już nie rozpali, jak i ta jego decyzja o niekandydowaniu, daje mu duży plus - na razie PO górą ale jeszcze tak nie dawno to Pis miał świetne zagrywki a wystarczyły 3 błędne posunięcia(2 próby zniszczenia SO, które miały dać pełnię władzy + zamiana Marionetkowicza która miała gigantyczne poparcie na Jarka)by wszystko się rozsypało.Tak więc w tej naszej młodej demokracji, gdzie mamy doczynienia z brakiem jakiegoś przywiązania do partii(statystyczny wyborca przechodzi drogę od Solidarości, po UD,AWS,SLD,PIS , teraz PO) - wszystko się może zdarzyć. |
Cytat:
Napoleon,Hitler,Piłsudski nie dali rady moskalom to i raczej Kaczyński nie pomoże.Chyba że ktoś liczy w "strategiczny" sojusz z USA? Anglia i Francja w czasie II wojny nie pomogły to tym bardziej nie ma co liczyć na pomoc kraju zza oceanu.Zresztą nawet Kaczyński przyznał że tarcza antyrakietowa nie chroni nas przed inwazją Rosji,więc po jakiego licha ją instalować? Żeby drażnić Rosje,stać się celem ataków talibów czy jedno i drugie?:) |
No oczywiście. Zawsze można udawać, że nic się nie dzieje i dawać sobą pomiatać. Jeżeli odpowiada Ci rola Polski jako ,,prostytutki'' Europejskiej to wiesz na kogo oddać głos.
|
Wole materialne korzyści polityczne niż jałowe machanie szabelką,gdzie największym plusem będzie co najwyżej poprawa swego 'ego' .Spójrzmy jak Niemcy postępują ,państwo które toczyło nie tak dawno dwie wyczerpujące wojny z Rosją - czy Angela Merkel będzie głośno wypominać Putinowi że Armia Czerwona zgwałciła milion niemieckich kobiet w 1945r.? Nie.Ona wie że z Rosją można wiele skorzystać co potwierdza choćażby przykład gazociągu po dnie bałtyku.
|
Aleś palnął. II WŚ zaczela sie od paktu pomiedzy Rosja a Niemcami, a pozniejsza wojne pomiedzy nimi rozpoczely Niemcy. Jesli takich rzeczy nie wiesz to naprawde lepiej sobie daruj udzielanie sie w tym temacie.
|
Wiem takie rzeczy,ale za bardzo nie wiem co mają wspólnego z moją wcześniejszą wypowiedzią.
A wracając do meritum.Ostatnio swoją kandydature w wyborach prezydenckich zgłosił Kornel Morawiecki.Tutaj wywiad: Cytat:
|
To maja wspolnego ze zrownales pretensje agresora w wojnie do roszczen ofiary odnosnie szacunku dla bestialsko zamordowanych.
|
,,Naród, który zapomniał o przeszłości nie ma przyszłości''. Nie możemy pozwolić aby Polska była krajem trzeciego świata na salonach Europy. Trzeba się wreszcie przebudzić. No chyba, że odpowiada Wam rola białego murzyna w biurokratycznym państwie za 2000zł miesięcznie ?
Dawniej to ludzie by nie dali tak sobą pomiatać jak dzisiaj. Demokratyczne państwo ;) Demokracji to my długo nie zaznamy bo najpierw to trzeba się obudzić. |
Jak i z czego się przebudzić? Co masz na myśli mówiąc o pomiataniu? Co proponujesz uczynić aby było lepiej?
|
Chcę aby Polska była w 5 najbogatszych państw w Europie. Chcę aby liczono się z Polską na arenie międzynarodowej. Chcę aby Polską rządzili Polacy,patrioci. Nie chcę prześladowania rodziny i katolików. Czy to tak wiele ? Za 100-150 lat taki scenariusz był by możliwy. Ale przy obecnych rządzących (nie mylić z rządem) może być tylko gorzej. Pewnie pomyślisz,że jestem przewrażliwiony albo gorzej. Ale ja mam po prostu oczy i rozum.
|
Cytat:
|
Cytat:
|
harimata zdałem Ci konkretne pytania,a ty odpowiedziałeś na coś innego.Ja również bym wiele rzeczy chciał,kwestia tylko jak to osiągnąć.
To może konkretnie.Zacznijmy od podstaw. Z twojego podpisu wnioskuje jedynie że należy odsunąć PO od władzy,nie oglądać TVN i nie czytać Gazety Wyborczej... Na kogo mam głosować? Jaką mam telewizje oglądać i jaką prase czytać aby choć w części przyczynić się do poprawy sytuacji w Polsce? --------------------------------- Ze swojej strony polecam wywiad z Markiem Jurkiem,kandydaem Prawicy Rzeczyposplitej na prezydenta: http://www.rdc.pl/index.php?/pol/mul...eczypospolitej |
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Polityk biorący milion łapówy ani nie jest gorszy ani nie jest lepszy od policjanta/lekarza/kogokolwiek kto bierze 50 PLN. Obaj są tak samo denni. Trzeba zacząć od siebie i swoich dzieci a dopiero potem naprawiać świat. Jak 40 milionów Polaków będzie ciężko pracować i będzie uczciwych to żaden Tusk tego nie zepsuje. Jego po prostu nie będzie. |
Cytat:
Niemniej jednak protegowana Merkel, ta o ktorych w Polsce niemieckojezyczne media na spoly z TVN probowaly wmowic, ze to jest tylko polityczny margines Erica Steinbach - jasno i wyraznie opowiada o tym jak to Polacy i Czesi wypedzali bestialsko biednych ziomkow. a Angela dzialania tej pani wspiera nie tylko politycznie Gadka o Rosji w tym kontekscie to tylko kwestia czas - kwestia oslabienia Rosji w okresie poputinowskim. ------------------------------------------------- Ponoc juz wskazano prezydenta w Polsce wg Frankfurter Allgemeine Zeitung najlepszy ma byc Bronislaw Komorowski. Werdykt wyksztalciuchow zatem latwy do przewidzenia |
http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomos...ka_chuste.html
Ciekawa inicjatywa, ciekawe czy wygra ze zderzeniem z często absurdalnym pojęciem tolerancji w UE. Globroterem żadnym nie jestem ale zwiedziłem kilka krajów i nic mnie tak nie w****iło jak jeden spacer po Pradze. Środek lata, upał - idzie sobie centralną ulicą kilku islamskich pojebów - Oczywiście oni - krótkie spodenki, markowe koszulki a obok w czarnych płachtach z wycięciem na oczy - ich 'kobiety'.Pomijam już totalny absurd gdzie ekstrema tej dziwnej religii, jedzie sobie na wakacje do jednej z najbardziej liberalnych stolic - tak znienawidzonej Europy |
to nie religia jest zła
tylko fundamentaliści, którzy doszli do władzy są jednak kraje arabskie bardziej liberlane Tunezja chyba najbardziej(do meczetu lezą tak często jak w europie ludzie chodzą do kościoła) poza tym w tym kierunku dążą Maroko czy Jordania, w jakimś tam stopniu inaczej to wygląda w Libanie czy Syrii, nie mówiąc o krajach muzułmańskich niearabskich, gdzie z biedy to i nawet świnie jedzą:-p Palestyńce gdyby nie wojna i pewne grupy eksternistyczne to by z żydkami prowadzili takie interesy(ja robie to na co nie pozwala twoja religia, ty to czego zabrania moja, i sprzedajemy to na Zachód:-p) że aż miło (zresztą teraz też prowadzą) 1g2 też jestem ciekaw jak im to wyjdzie (mam nadzieję ze pozytywnie) ale w komentarzach znalazłem jedną wypowiedz ze jak nie będą mogły chodzić w burkach itp to nie będą wychodzić wcale, ale zobaczymy jak to "w praniu" wyjdzie |
Cytat:
Z tych całych prawyborów największym wygranym może okazać się Lech Kaczyński.W przypadku startu Tuska obecny prezydent nie miałby prawie żadnych szans a z Bronkiem może zawalczyć w drugiej turze. |
Sikorski ,który jako minister PISu obiecywał Kaczyńskiemu bazy amerykańskie w Polsce, stał się kandydatem PO na prezydenta :lol: To pokazuje ,że PO i PIS tak naprawde niczym sie nie roznia i "jedyna alternatywa" PO lub PIS jest falszywa ,bo obie partie to jedno i to samo
|
Sikorski kandydatem PO na prezydenta ?
|
Cytat:
|
Cytat:
Ciekawe , czy po wejściu prawa w życie a) znajdą się osoby , stowarzyszenia zainteresowane wykorzystaniem tej możliwości b) w którym kierunku pójdą i jakich dziedzin dotyczyć będą propozycje c) najważniejsze , jak zachowa się KE po otrzymaniu takiego wniosku Narzędzie bardzo ciekawe , ale zobaczymy jak wyjdzie w praniu . notki informacyjne http://ec.europa.eu/polska/news/1003...odpisow_pl.htm http://ec.europa.eu/dgs/secretariat_...e/index_pl.htm tekst proponowanego rozporządzenia , ale póki co jedynie w wersji angielsko/francusko/niemieckiej. http://ec.europa.eu/dgs/secretariat_...010_119_en.pdf |
trochę wspomnień sprzed paru lat ;-)
Mazurek i Zalewski: Michnik milczy, Drzewiecki daje ogórki http://wiadomosci.onet.pl/1605900,2677,1,kioskart.html |
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 09:35. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl