Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Polityka transferowa Wisły (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=8819)

willow 21.11.2010 13:09

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Eleusis (Post 1014773)
Pytanie brzmi na jakie pozycje według ciebie nie potrzebujemy wzmocnień ?:>

Prawda jest taka, że jeśli mierzymy w Ligę Mistrzów, a nie w krajowe podwórko, to praktycznie na każdą pozycję potrzebujemy wzmocnień. Problem w tym, że nie stać nas na to, aby kupić tylu dobrych zawodników, więc niestety musimy określić pewne priorytety.

Gdyby ktoś mi kazał dokonać teraz wyboru 3 kluczowych pozycji, to odpowiedziałbym:

1. Napastnik
2. Stoper
3. Lewy obrońca.

Choć wiem, że to kropla w morzu potrzeb...

bonawentura 21.11.2010 13:23

A ja myślę, że my kupimy na obronę ewentualnie jakiegoś lewego obrońcę. Kupimy na środek pomocy kolejnego rozgrywającego, bo takich piłkarzy nigdy za wiele. I kupimy rywala dla Brożka w ataku, bo w ataku prócz Brożka właściwie nikogo nie mamy.

Acapelo 21.11.2010 13:25

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Eleusis (Post 1014773)
Pytanie brzmi na jakie pozycje według ciebie nie potrzebujemy wzmocnień ?:>

Właśnie chodzi mi o to, że potrzebujemy na pewno stopera (np. 30 letniego na free kontrakcie jak kiedyś Cleber). Natomiast pozostałe pozycje tylko jeżeli będą dużo lepsi od Paljica, Jirsaka, Małeckiego- albo ich klasy, ale młodzi którzy będą od nich lepsi za pół roku, rok. Inaczej szkoda zachodu (czytaj wywalania pieniędzy w błoto). Podkreślam dużo lepsi, a nie lepsi. Względnie jeszcze można się nad tą lewą obroną zastanowić (może tutaj by się przydał ktoś chociaż trochę lepszy od Paljica, nawet taki Dudu z Widzewa, choć uważam że to nie podniesie jakości naszej gry i wcale zastąpienie Paljica w 11 nie będzie takie łatwe). Na resztę pozycji kadrę mamy szeroką, solidną i uzupełnień to nam na pewno nie potrzeba. Ew. można robić jakieś transakcie wiązane np. Jirsak za Sobotę itd.(bez nakładów finansowych).

Nabór do Wisły się już skończył. Teraz albo jesteś super dobry, albo won. No i mam nadzieję, że Sobol wytrzyma jeszcze rok na tym poziomie jak zagrał 3 ostatnie mecze(bo z Lechem też grał dobrze). Takie ogniwa najlepiej wymieniać zimą przed pucharami, żeby ich wkomponować w zespół. Tu uważam, że jeżeli Sobol wytrzyma rok to nie należy teraz ani w czerwcu szukać tylko wykorzystać jego i Wilka na tej pozycji.

Zatrudnianie kolejnych Paljicow, Boukharich itp. uważam w chwili obecnej za bezcelowe(po co poszerzać kadrę na 10 meczów w lidze). Czekać na okazję, a wzmocnić to co konieczne(obrona).
Mam nadzieję, że ktoś przypilnuje holendrów żeby każdy wydany grosz był 10 krotnie obejrzany.

siara 21.11.2010 13:32

Dajmy we końcu szanse młodym...Po co ich trzymać w ME??? Taki Rado udowodnił, że grac potrafi. Nie sztuką jest zagrać sparing kilkoma młodzieżowcami naraz i pokazać ile ich dzieli. Sztuka jest, wprowadzić jednego na 30 min w meczu ligowym i pokazać, jak radzi sobie na tle podstawowej 11-tki....Dlatego, zamiast wpuszczać przy wyniku 3-0 Żurawia, postawiłbym na np.Jelenia

flamengista 21.11.2010 13:40

Przypominam, że ten wątek służy do dyskusji nt. polityki transferowej naszego klubu. W tym i obecnym potrzebom kadrowym, rozważania na których pozycjach są największe braki etc. Natomiast do proponowania kandydatur do Wisły jest inny wątek.

Osoby, które mimo tego ostrzeżenia dalej będą proponowały science-fiction w rodzaju Saidiego, dostaną bana i to konkretnego. Ja ostatnio przywalam na miesiąc. Żeby nie było, że nie uprzedzałem:-)

Baala 21.11.2010 18:58

Dziś właściwie się potwiedziło to co pisałem ja i wielu. Jak Śląsk da oferte za Jirsaka to brać i po rękach całować.

*Michael* 21.11.2010 19:01

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Baala (Post 1015084)
Dziś właściwie się potwiedziło to co pisałem ja i wielu. Jak Śląsk da oferte za Jirsaka to brać i po rękach całować.

Jirsak człowieku grał lepiej niż Garguła więc czego Ty od niego chcesz??

Baala 21.11.2010 19:16

Cytat:

Pierwotnie napisane przez *Michael* (Post 1015088)

Za Gargułe nikt 400 tyś euro nie daje, zresztą Garguła jest krócej w klubie i właściwie to jego pierwszy sezon u nas.

Markus 21.11.2010 19:40

Cytat:

Pierwotnie napisane przez *Michael* (Post 1015088)

Nieprawda. Jirsak był dużo mniej efektywny i kreatywny. Nie odegrał żadnej pozytywnej roli w ofensywie. Nie miał prostopadłych podań i strzałów, nie dynamizował akcji. Zagrał w swoim zwykłym, słabym stylu.

Ale dość o tym, bo przypominam,że to temat o polityce transferowej, a nie postawie poszczególnych Wiślaków w meczu z Zagłębiem.

Filippo 21.11.2010 19:44

Cytat:

Pierwotnie napisane przez willow (Post 1014781)

Gdyby ktoś mi kazał dokonać teraz wyboru 3 kluczowych pozycji, to odpowiedziałbym:

1. Napastnik
2. Stoper
3. Lewy obrońca.

Choć wiem, że to kropla w morzu potrzeb...

Ja ustawiłbym to w innej kolejności:

1. Stoper - mamy tylko Bunoze i Chaveza (a ten tez niepewny), Kowalski to złom, Cleber się kończy.
2. Skrzydłowy - na chwilę obecną w kadrze tylko Kirm i Łobodziński, Pajliic i Piotrek sie nie nadają, Mały tez sie nie nadaje
3. Szybki napastnik

krowczax 21.11.2010 19:46

w ilu meczach Paljic grał jako skrzydłowy ? x,x

Titto 21.11.2010 20:29

Cytat:

Pierwotnie napisane przez willow (Post 1014781)
1. Napastnik
2. Stoper
3. Lewy obrońca.

Ja bym to ustawił w takiej kolejności
1. Rozgrywający (ktoś z zagranicy)
2. Napastnik (?)
3. Skrzydłowy (Grosicki choć praktycznie niemożliwe, Sobota)
3. Stoper (Krzysztof Bąk albo najlepiej ktoś z zagranicy)
4. Lewy obrońca. (Wołąkiewicz lub ktoś z zagranicy)

JrQ- 21.11.2010 20:29

A ja bym opchnął i Jirsaka i Gargułę (choć wiem, że nie gra tragicznie, raczej średnio dobrze), Łukasz ma spory i bardzo długi kontrakt, można za tą kasę kogoś lepszego wziąć. Jeśli prawdą jest, oferta na obu tych piłkarzy ze Śląska, to sprzedawać...

Filippo 21.11.2010 20:33

Cytat:

Pierwotnie napisane przez JrQ- (Post 1015183)
A ja bym opchnął i Jirsaka i Gargułę (choć wiem, że nie gra tragicznie, raczej średnio dobrze), Łukasz ma spory i bardzo długi kontrakt, można za tą kasę kogoś lepszego wziąć. Jeśli prawdą jest, oferta na obu tych piłkarzy ze Śląska, to sprzedawać...

Graguła gra co raz lepiej, chcesz powtórki z Niedzielanem? Gość dojdzie do siebie i będzie najlepszym rozgrywającym w lidze.

grzybek69 21.11.2010 20:35

Cytat:

Pierwotnie napisane przez JrQ- (Post 1015183)

W tamtym okienku wymienili obrone, w tym chcesz wymienić środek (bo zostaje tylko Sobolewski), to idac tym tropem w lecie sprzedajemy Brożka i Małeckiego, Żurawski kończy i mamy nowa Wisłę tylko jaką!!??

AYALA 21.11.2010 23:20

pamiętam jak rok temu interesowaliśmy sie Nowakiem z Bełchatowa, po dzisiejszym hat-tricku może temat wróci ? ale najpierw trzeba go dokladnie przebadac

Filippo 21.11.2010 23:56

Cytat:

Pierwotnie napisane przez AYALA (Post 1015420)
pamiętam jak rok temu interesowaliśmy sie Nowakiem z Bełchatowa, po dzisiejszym hat-tricku może temat wróci ? ale najpierw trzeba go dokladnie przebadac

Przedłuży umowe z Bełchatowem i temat będzie nierealny.

Feniks1983 22.11.2010 09:10

Wedlug mnie na dzisiaj musem jest kupno lewego obroncy i srodkowego zeby Bunoza i Chavez czuli oddech konkurenta. W dalszej kolejnosci na pewno kgos do ataku. Na koniec jakis konkretny skrzydlowy i byc moze prawy obronca (bo skoro Branco przegrywa z Cikoszem to po co go trzymac?).

szczebel 22.11.2010 19:12

Wisła potrzebuje jednego stopera , lewego obrońcę , rezerwowego defensywnego pomocnika, rozgrywającego !!!

AYALA 23.11.2010 07:06

Wisła chce Robaka
http://www.sports.pl/Pilka-nozna/-Wi...770,1,726.html

Szkoda że On już ma 28 lat ale jak to sie mówi gdy sie nie ma co sie lubi....
Co do Sernasa to skoro został wybrany najlpeszym piłkarzem Litwy to pewnie i cena jest baaaardzo wysoka

bonawentura 23.11.2010 07:12

Nie podoba mi się to - to zły trop. Lepszy już byłby Sernas, tylko ciekawe ile on kosztuje.

arti 23.11.2010 08:45

Cytat:

Pierwotnie napisane przez AYALA (Post 1016057)
Wisła chce Robaka

Co do Sernasa to skoro został wybrany najlpeszym piłkarzem Litwy to pewnie i cena jest baaaardzo wysoka

Mam nadzieję, że to bzdura bo MR to kołek. Za darmo to jeszcze.. na ławkę, ale za pieniądze i to na pewno niemałe to dzięki.
A w ogóle to pytanie jest: czy będą jakieś pieniądze na sensownych grajków czy jak zazwyczaj - czyjeś chore wymysłe za nieadekwatne pieniądze+łapanka darmowych

fan01 23.11.2010 08:57

Cytat:

Pierwotnie napisane przez szczebel (Post 1015855)
rezerwowego defensywnego pomocnika, rozgrywającego !!!

Sobol, Wilk, Jirsak, Garguła, Nourdin - 5 na te dwie pozycje, po co kolejnych?!

PiotrG 23.11.2010 09:14

^^
przede wszystkim trzeba kupić lewego obrońcę, a Paljić niech wraca na swoją pozycję.
Potrzebny jest też przynajmniej jeden środkowy obrońca. Z Chaveza będą ludzie, ale Bunoza to raczej w najbliższym czasie nie osiągnie odpowiednio wysokiego poziomu. Ma wielkie braki techniczne, problemy z wybijaniem piłki. Cleber może już nie wrócić do piłki, a nie bardzo chciałbym oglądać Kowalskiego w roli środkowego obrońcy w razie kontuzji/kartki Bunozy czy Chaveza.
Prawa obrona to Cikos, który z meczu na mecz jest coraz pewniejszy, na zmianę będzie też Burliga i jest (pewnie tylko do końca sezonu) Branco.
Pomoc to formacja, która wygląda najbardziej bogato. Jak Boukhari zrzuci parę kilo i wróci do formy, to możemy mieć naprawdę świetnego pomocnika, przewyższającego poziom naszej ekstraklasy.Do tego Garguła, Wilk, Sobol, Paljić, Jirsak, Małecki, Kirm, Łobodziński. Andy Rios od nas po tym sezonie odejdzie, chyba że nagle się zacznie grać świetnie i będzie wart pieniędzy za które trzeba go wykupić.
Co do stricte napastników. Wzmocnień w tej formacji spodziewałbym się najwcześniej po sezonie. Na razie mamy Brożka, który zdecydowanie jest pewniakiem na swojej pozycji, zwłaszcza przy takim ustawieniu taktycznym. Na zmianie Żurawski, Boguski pewnie wiele już w tym sezonie nie pogra. Jeśli już jakiś napastnik do nas przyjdzie, to sądzę że pod koniec okienka zimowego - zależy jaką dyspozycję będzie miał Żuraw po okresie przygotowawczym.

tofik 23.11.2010 09:24

Jak klub ma w notesie piłkarza X nawet na 10 miejscu listy napastników to już jest dla prasy dobry argument żeby napisać notke o zainteresowaniu.

daniello1987 23.11.2010 09:26

Cytat:

Pierwotnie napisane przez fan01 (Post 1016067)
Sobol, Wilk, Jirsak, Garguła, Nourdin - 5 na te dwie pozycje, po co kolejnych?!

dokładnie! Srodek pomocy mamy mocno obsadzony.nie ma sensu wydawac kolejnych pieniędzy na piłkarzy którzy mogą grac w srodku pola. Tą kase nalezy przezznaczyc na napastnika,lewego obronce,srodkowego obrońce! to jest nasze minimum jesli chodzi o zimowe zakupy.zaznaczam ze mają to by gracze odrazu do pierwszej 11 a nie jakies uzupelnienie skladu.bo inaczaczej to daleko my nie zajedziemy. oprócz tych trzech pozycjii mozna by bylo sporwadzic jakiegos mlodego polskiego skrzydlowego.ahhhh,gdyby sie trafił drugi Kuba:) mozna jeszcze pomyslec o dodatkowym mlodym srodkowym obroncy bo w Kowala to ja nie wierze.chyba ze dostanie ktos szanse z ME.Mam nadzieje ze zimowe transfery będą udane a przede wszystkim bedą sprowadzani piłkarze na pozycje na których mamy problemy.pzdr

Kurz 23.11.2010 09:57

Cytat:

Pierwotnie napisane przez daniello1987 (Post 1016073)
dokładnie! Srodek pomocy mamy mocno obsadzony.nie ma sensu wydawac kolejnych pieniędzy na piłkarzy którzy mogą grac w srodku pola.

Na środku nie mamy obecnie żadnego ofensywnego zawodnika na odpowiednim poziomie. Ani Boukhari, ani Jirsak, ani Garguła w obecnej formie nie spełniają kryteriów. Oczywiście, nie wiemy, jak będzie wyglądała ich gra w przyszłości, ale istnieje możliwość, że żaden z nich (mam na myśli głównie Gargułę i Boukhariego, bo Jirsak już nas chyba nie zaskoczy) nie poprawi się znacząco. I co wtedy? Powinniśmy mieć na tej pozycji kogoś, kto robi różnicę. Kogoś na poziomie Szymka lub jeszcze lepszego.

Poza tym plan minimum, to:

Przynajmniej jeden napastnik, który będzie potrafił strzelać w sezonie 20 albo więcej bramek w naszej lidze. Nie możemy być uzależnieni od tego czy Paweł jest w formie czy też nie.

Przynajmniej jeden zawodnik grający z boku, który sprawi, że Mały nie będzie musiał męczyć się w podstawowym składzie. Nie ukrywajmy, gdybyśmy mieli kogoś na prawej stronie na zbliżonym poziomie do Kuby czy Uche, Patryk nie miałby szansę na grę.

Przynajmniej jeden boczny obrońca (najlepiej 2). Nie muszę pisać dlaczego.

Przynajmniej jeden środkowy obrońca. Patrz wyżej.

W wariancie minimalnym, oszczędnościowym, daje to nam 5 zawodników. Nie sądzę, żeby klub zdecydował się na więcej transferów.

Najlepszy 23.11.2010 10:02

Wisła Kraków pozyska w zimie najlepszych zawodników i zdobędzie mistrzostwo Polski!!!

PhantomRanger 23.11.2010 10:03

Cytat:

Pierwotnie napisane przez AYALA (Post 1016057)
Wisła chce Robaka

Już wolałbym zobaczyć Papieża lub Jelenia w akcji. Z pewnością włożyli by więcej serca w grę dla Wisły Kraków niż kolejny najemnik. Stanowcze NIE dla Robaka w Wiśle.

emjot 23.11.2010 10:10

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Najlepszy (Post 1016081)
Wisła Kraków pozyska w zimie najlepszych zawodników i zdobędzie mistrzostwo Polski!!!

a tak bardziej konkretnie i merytorycznie to o so chozi?

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 07:48.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl