Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Hyde Park (moderowane) (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Temat polityczny (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=9207)

JudasPriest 24.05.2017 23:41

Otóż to, dawajcie na mnie jak najwicęj, przyjmę te ciosy :P
- Zastanawia mnie, czy teraz sobie wygooglowałeś JP, czy znałeś to wcześniej
-Jak już pisałem GÓwno mnie obchodzi PO, to jedno ścierwo i tak jak pis, więc z tym gradem to ja podziękuję
- Dbług publiczny rośnie, tego nie oszukasz
-500 jest socjalistyczne i nierozważne, gdyby w ogóle nie było emerytur, ludzie musieliby mieć dzieci, zeby ktoś je wykarmiał na starość
-Powiedziałem, a propos Rydzyka to co, uważałem jako prawdę, kłamałem. Najwyżej jest to nieprawda, ale na pewno nie kładmstwo. I Daj spokój z tym autem, chodziło mi o 60 mln, koniec.

Jaroo1 24.05.2017 23:47

Trudno jest nie dzielić. To tak jakby w 39 czy 44 roku powiedzieć po co się dzielić na Polaków i Niemców/Sowietów. Ludzie z lewej strony to są zdrajcy Polski, z takimi ludźmi się nie da egzystować ani budować Polski. Oni specjalnie trollują i robią wszystko na opak żeby burzyć ten kraj. To całe pajacowanie w sejmie, marsze itp. PiS pokazał jak był opozycją, że można być opozycją i wiele nie pajacować. Uszanowali mimo wszystko rządy PO-PSL i nie robili takich krzywych akcji jak oni.
Do tego lewaki to zdrajcy, którym bliżej do konfidenta Wałęsy czy morderców Kiszczaka, Jaruzela, bliżej do Baumana, bliżej do tych SBekó, którym chcą emerytury obciąć niż do naszych bohaterów. Przypadek, że ani Wałęsa ani żadne inny smieć polityczny przez 20 lat tej wolnej Polski cicho siedział i nic nie mowił na temat Zołnierzy Wyklętych?

Żyjemy wszyscy w Polsce, jesteśmy tu urodzeni, jesteśmy Polakami ale tylko część ludzi myśli po polski i chce Polski, lewa storna chce być europejczykami, w dupie ma najwyższe wartości i patriotyzm. Dlatego mamy kalkę sprzed kilkudziesięciu lat i prawa strona to patrioci a lewa to zdrajcy. Nie ma możliwości dogadania się. Albo pójdziemy w prawo albo w lewo.

Cytat:

PS. Nie jestem Homo oraz wierzę w Boga
Jakbyś wierzył w Boga to byś szanował pewne wartości, takie jak życie i nie był za promowaniem dewiacji. Nie mozna zjeść ciastka i mieć ciastka.

JudasPriest 25.05.2017 00:06

@
up
Gwarantuję Ci, ze 100% Polaków jest Polakami. Świnie, ..... i i nne mendy nie mają poglądów, mają zachcianki i tyle. Kiszczak, Jaruzel, Wałesa- bez wątpienia źli ludzie. Co to zmienia? Nic. Pis pierwszy robił wiece, robił całe pajacowanie, z krzyżem pamiętasz? Żyjemy w Polsce, ok. Ale nie dajmy się zamknąć jak Korea, Chcę, aby każdy w moim kraju czuł się dobrze, tak jak chcę czuć się dobrze będać w innym kraju. Proste, nie?Myliślisz, ze osoba z liberalnymi poglądami chce źle dla Polski. KAŻDY CHCE DOBRZE,nizależnie od poglądówi . Słyszałeś, ze w PRL stacjonowały wojska radzieckie? Propaganda trombiła ile się da, ze dzielny żołnierz radiecki jest tu, aby nas bronić.
Każdy jednak prawdę znał i obawiał się IIIWŚ. Teraz mamy wojska amerykańskie, i sytuacja się powtarza, tvp zachwala, a do czego to ma nas zaprowadzić...strach pomyśleć
Co do Wiary w Boga... Bóg jest miłością. A człowiek ma wolną wolę, nie po to, aby nic nie mógł, zeby sam mógł zdecydować, jakie życie prowadzić. A homo to nie dewiacja, a orientacja. To tak jakbyś powiediał, że jestem chory, bo nie lubię czarnych garniturów, a większość facetów lubi :P

heoij 25.05.2017 07:01

Porównanie homoseksualizmu do garniturów trochę nie na miejscu. Zboczenie nigdy nie było normalne. Dla mnie homoseksualizm to choroba psychiczna, którą trzeba leczyć. To nie jest naturalne zachowanie.

Promowanie dewiacji jest szkodliwe i niszczy fundamenty naszej cywilizacji.

Co do wiary w Boga, zalecam poczytanie Biblii co mówi o homoseksualizmie. Na samym początku masz przecież Adama i Ewę a nie Adama i Adama :lol:

Definicja i instytucja małżeństwa jest jasno określona jako związek kobiety i mężczyzny. KONIEC.

Chcesz poprawiać Biblię i Pana Boga? :D To raczej słabo coś u Ciebie z tą wiarą :D

JudasPriest 25.05.2017 07:31

@up. Wręcz przeciwnie. Homoseksuzalizm to cecha, nie choroba, tym bardziej nie zboczenie. z tym się człowiek rodzi i z tego nie da się "wyjść". To, że tacy ludzie są, byli i będą to fakt. To, ze życzę takim ludziom jak najlepiej świadczy o mnie źle? To nie jest promowanie! To tak, jakbyś chciał promować rudych. Mylicie pojęcia. To że np. jest za legalicją narkotyków, nie znaczy,że zachęcam do ich przyjmowania, nie? Więc nie jestem za promowaniem homo (czego się zrobić nie da, bo albo człowiek się urodzi Homo, albo nie). Nie wiem, gdzie to jest szkodliwe dla naszej cywilizacji, ze jedna na 100 par będzie z dwóch kobiet? Oczywiście już tak jest, ale lepiej, gdyby było to ustalone prawnie.

Co do wiary w Boga: Znajdź mi proszę JEDEN fragment nt. homo. Kościół jest przeciw, ale to przez jeden z listów Św. Pawła(nie pamiętam do kogo). To, że na początku był Adam i Ewa nie oznacza czegoś w stylu "O, urodziłeś się gejem, nie ma dla Ciebie zmiłowania. Won do piekła!"
To nie wszystko moje słowa, część jest napisana pod wpływem ks. Kaczkowskiego.

_ukoL 25.05.2017 07:33

Cytat:

Pierwotnie napisane przez JudasPriest (Post 1471066)
-500 jest socjalistyczne i nierozważne, gdyby w ogóle nie było emerytur, ludzie musieliby mieć dzieci, zeby ktoś je wykarmiał na starość.

Taki jesteś tolerancyjny i chcesz by szanowane ludzkie wybory, a nie umiesz uszanować ludzi, którzy nie chcą posiadać potomstwa?

JudasPriest 25.05.2017 07:38

Nie, jeśli ktoś chce emeryturkę to proszę bardzo, ja nikomu nie bronię. Jego sprawa, jeśli woli 45 lat na nią odkładać. Boli mnie natomiast to, ze ja teżmuszę się do tego dokładać, chociaż nie chcę

heoij 25.05.2017 07:40

@JudasPriest- proszę bardzo, Sodoma i Gomora, mówi Ci to coś? ;)

JudasPriest 25.05.2017 07:41

Według Biblii mieszkańcy Sodomy i Gomory byli niegodziwi, rozpustni, pogardzali prawem boskim i ludzkim." Gdzie tu jest Homo?

heoij 25.05.2017 07:53

A za co Sodoma została zniszczona? Przeczytaj dokładnie :-)

Trzecia Księga Mojżeszowa 18.22-29 "Nie będziesz cieleśnie obcował z mężczyzną jak z kobietą. Jest to obrzydliwością. ... Nie kalajcie się tym wszystkim, gdyż tym wszystkim kalały się narody, które Ja przed wami wypędzam. Także i ziemia została skalana, przeto ukarałem ją za jej winę i wyrzuciła ziemia swoich mieszkańców ... Albowiem wszystkie te obrzydliwości czynili mieszkańcy tej ziemi, którzy tu byli przed wami, i ziemia ta stała się nieczystą, aby was ziemia ta nie wyrzuciła, gdy ją zanieczyszczacie, tak jak wyrzuciła naród, który tu był przed wami. Gdyż wszyscy, którzy uczynią którąkolwiek z tych wszystkich obrzydliwości, będą wytraceni spośród ludu swego, ci co je uczynią."

Trzecia Księga Mojżeszowa 20.13-23 "Mężczyzna, który obcuje cieleśnie z mężczyzną tak jak z kobietą, popełnia obrzydliwość; obaj poniosą śmierć; krew ich spadnie na nich ... Będziecie przestrzegać wszystkich moich ustaw i wszystkich moich praw i będziecie je wypełniać, aby nie wyrzuciła was ziemia, do której Ja was prowadzę, abyście w niej mieszkali. A nie postępujcie według ustaw ludu, który Ja wypędzam przed wami, gdyż to wszystko czynili i obrzydziłem ich sobie".

List Judy 1:7 czytamy: "Tak też Sodoma i okoliczne miasta, które w podobny do nich sposób oddały się rozpuście i przeciwnemu naturze pożądaniu cudzego ciała, stanowią przykład kary ognia wiecznego za to."

List do Rzymian 1.26-27 "Dlatego to wydał ich Bóg na pastwę bezecnych namiętności: mianowicie kobiety ich przemieniły pożycie zgodne z naturą na przeciwne naturze. Podobnie też i mężczyźni, porzuciwszy normalne współżycie z kobietą, zapałali nawzajem żądzą ku sobie, mężczyźni z mężczyznami uprawiając bezwstyd i na samych sobie ponosząc zapłatę należną za zboczenie."

1 List do Tymoteusza 1.8-11 " Wiemy zaś, że Prawo jest dobre, jeśli je ktoś prawnie stosuje, rozumiejąc, że Prawo nie dla sprawiedliwego jest przeznaczone, ale dla postępujących bezprawnie i dla niesfornych, bezbożnych i grzeszników, dla niegodziwych i światowców, dla ojcobójców i matkobójców, dla zabójców, dla rozpustników, dla mężczyzn współżyjących z sobą, dla handlarzy niewolnikami, kłamców, krzywoprzysięzców i [dla popełniających] cokolwiek innego, co jest sprzeczne ze zdrową nauką, w duchu Ewangelii chwały błogosławionego Boga, którą mi zwierzono."

1 List do Koryntian 1.9-11 "Czyż nie wiecie, że niesprawiedliwi nie posiądą królestwa Bożego? Nie łudźcie się! Ani rozpustnicy, ani bałwochwalcy, ani cudzołożnicy, ani rozwięźli, ani mężczyźni współżyjący z sobą, ani złodzieje, ani chciwi, ani pijacy, ani oszczercy, ani zdziercy nie odziedziczą królestwa Bożego. A takimi byli niektórzy z was. Lecz zostaliście obmyci, uświęceni i usprawiedliwieni w imię Pana naszego Jezusa Chrystusa i przez Ducha Boga naszego.

Tyle na szybko znalazłem, pewnie jest tego więcej ;)

heoij 25.05.2017 08:19

Nick też masz ciekawy JudasPriest
priest po ang. to ksiądz, kapłan

Czyli judaszowy (fałszywy) kapłan z Ciebie ;) Chcesz nas na manowce wyprowadzić? :D

JudasPriest 25.05.2017 08:33

@up
Myślałem raczej o Nowym Tetamencie. Stary, to raczej zbiór zasad mornalnych. "np. Kain źle zrobił, ze zabił. Nie zabijaj". W nowym nie ma nic, a poza Sodomą to przytoczyłeś właśnie listy Św. Pawła, októrych wspomniałem wcześniej. Każda, ale to każda wiara pozbawiona miłosci jest kłamstwem, nawet Jezus stwierdził, że najważniejsze jest przykazanie miłości. Nastawienie się zmieniło, jest teraz więcej zrozuimiania dla takich osób. Poczytaj Bonieckiego, Kaczkowskiego, czy nawet Franciszka.
W każdym razie, jest to temat polityczny i żadna religia nie powinna mieć wpłuwy na kształtowanie prawa w danym kraju. Od tego człowiek ma swoje sumienie.
Co do mojego nicku: nawiązuje do grupy heavymetalowej Judas Priest, która to nazwa została znowu "wzięta" z piosenki Boba Dylana" The Ballad of Frankie Lee and Judas Priest". Jeśli cię to interesuję, to posłuchaj https://www.youtube.com/watch?v=L397TWLwrUU

Jaroo1 25.05.2017 08:43

Cytat:

Pis pierwszy robił wiece, robił całe pajacowanie, z krzyżem pamiętasz?
Pod krzyżem było paru pajaców, najgłosniejszych krzykaczy. Kto wie, byc może wszyscy byli podstawieni tak jak Andrzej Hadacz. I to nie było pajacowanie tylko po prostu modlenie się. Tyle. To jebani POwcy i TVNy z Polsatami zrobili z tego cyrki. Jedni się z tymi ludźmi kłócili, że krzyż nie może stać tam, że tablicy czy pomnika nie może być tu - zwykłe podjudzanie ludzi. Drudzy kręcili tych krzykaczy i pokazywali w mediach.
Był w tym pierwiastek polityki ale w większości to była idea i chęć ludzi. Nic złego nikomu nie robili. Nikt tam nikogo na kasę nie dymał jak Kijowski, nikt UBeków na piedestał nie wynosił itp Także porównywanie tego do marszów KODu czy PO jest złe.

Cytat:

Co do Wiary w Boga... Bóg jest miłością. A człowiek ma wolną wolę, nie po to, aby nic nie mógł, zeby sam mógł zdecydować, jakie życie prowadzić. A homo to nie dewiacja, a orientacja. To tak jakbyś powiediał, że jestem chory, bo nie lubię czarnych garniturów, a większość facetów lubi
Pedalstwo to dewiacja, choroba psychiczna. Już sama myśl, że chłop może kopulowac z drugim chłopem powinna normalnego człowieka przyprawiać o mdłości. Chcieć dać takim cwelom jakieś prawa i przywileje to jest niedaleka już droga do np zaakceptowania zoofilii lub pedofilii. I to się właśnie dzieje na zachodzie, krok po kroku dewianci chorzy psychicznie rujnują podstawy moralności.
A religia i wiara to jest zbiór wartości i nie Ty będziesz decydował co Bóg kocha a czego nie i co można robić a czego nie. Jest jasno powiedziane, że sodomia to jest grzech, że eutanazja, aborcja sa złe itd Także Twoja wiara jest miałka skoro w tak waznych kwestiach przeciwstawiasz się Bogu.

PS Samo pedalstwo nie jest grzechem, grzechem jest pedałowanie z drugim pedałem. W związku z tym:
Cytat:

"O, urodziłeś się gejem, nie ma dla Ciebie zmiłowania. Won do piekła!"
źle to interpretujesz.

JudasPriest 25.05.2017 08:52

Kto ci powiedzeiał, ze homo to choroba psychiczna? Znasz jakieś lekarza, psychologa, seksuologa który by tak twierdził? To tylko wymysł ludzi zacofanych, tego się nie leczy. To, ze coś mnie przyprawia o mdłośći nie oznacza, ze mam tego zabraniać 2 dorosłym osobom, które tego chcą. Ja nie napisałem, ze jestem za eutanazją, czy aborcją. Uważam, zę jeśli człowiek chce w ten sposób działać, to ma do tego prawo, bo tylko jego sumienie to obciąża.
A prawo ma być laickie, nie katolickie.
Pedałowanie jest grzechem, wobec czego homo ma żyć w celibacie do śmieci, bo 3200 lat temu ktoś opisał Sodomę i Gomorę, na jakim świecie ty żyjesz?

heoij 25.05.2017 08:58

Homoseksualizm był uważany przez środowiska lekarskie za chorobę psychiczną aż do 1990 roku, kiedy pod naciskiem lobby LGBT usunięto go z listy chorób.

Dziękuję, dobranoc.

Jaroo1 25.05.2017 09:01

Czy ja gdzieś napisałem jak kto ma żyć? Zgadzam się z Tobą, każdy może robić co chce. Jak chce to nawet niech sobie skacze z 10 piętra albo zrobi sobie betonowe buty i wskoczy do Wisły. Jego życie, jego sprawa. Ale prawo nie może mówić, że jak chcesz to sobie skacz z 10 piętra, pozwalamy ci bo to norma a nie dewiacja. Jak ktoś chce się zabić to niech się zabija ale prawo nie może mu do tego tworzyć furtki.
To wszystko to są dewiacje i zło i na to człowiek ani prawo zgadzać się nie może. Tak samo jak nie można się zgadzać na kradzież albo sranie na chodniku czy latanie z siurem na wierzchu. Coś komuś zrobisz złego jak nasrasz na chodnik? No chyba nie. Ale czy to jest normalne zachowanie i powinno być dozwolone? No chyba nie. Ale czy możesz to zrobić? Możesz bo jesteś wolny, możesz ale nie powinieneś tak robić.
A jak lubisz srać na chodnik albo na dywan to sobie sraj. Rób co chcesz tylko nie pragnij aby prawo Ci z tego względu dawało przywileje i przyzwolenie na to.

JudasPriest 25.05.2017 09:01

@ nieprawda. To tak jakby pisać, ze Marlboro do 1950 roku sponsorowała lekarzy, bo dopiero później odkryto szkodliwe skutki palenia. Żaden lekarz nie zmieni nazewnictwa pod naciskiem. A pogadaj ze zwykłym lekarzem, czy homo to choroba jego zdaniem. Koniec tematu, bo to o polityce, a nie religii, czy związkach partnerskich

Ar222 25.05.2017 10:15

Dobra, panie JudasPriest. Dużo błędów jak na jeden krótki post. To może po kolei:

Cytat:

Myślałem raczej o Nowym Tetamencie. Stary, to raczej zbiór zasad mornalnych. "np. Kain źle zrobił, ze zabił. Nie zabijaj".
Stary Testament to przede wszystkim historia ludzkości w ujęciu metafizycznym. Pokazuje działania Pana Boga zmierzające do naprawy popsutej wskutek grzechu pierworodnego ludzkości i przygotowanie jej na nadejście Zbawiciela. Bodaj najważniejszym z tych działań było wybranie konkretnego narodu (potomków wiernego sługi Abrahama) i obdarowanie go Prawem, które pomoże mu podźwignąć się ze zła w stronę dobra. W Starym Testamencie jest dużo zasad moralnych. Zostały one dane przez Pana Boga po to, aby zmusztrować nieco Naród Wybrany i wskazać mu właściwe postępowanie. Trudno wobec tego uznać, że nakazy Starego Testamentu są złe, prawda? Wynika stąd jasno, że jednak Panu Bogu homoseksualizm się nie podoba.

Zresztą z Biblii jasno wynika, że każdy seks poza małżeństwem jest wbrew Bożemu zamysłowi. A do małżeństwa trzeba mężczyzny i kobiety, prawda?

Cytat:

W nowym nie ma nic, a poza Sodomą to przytoczyłeś właśnie listy Św. Pawła, októrych wspomniałem wcześniej. Każda, ale to każda wiara pozbawiona miłosci jest kłamstwem, nawet Jezus stwierdził, że najważniejsze jest przykazanie miłości.
A to listy św. Pawła są be? Apostoł, mistyk, jeden z największych świętych gadał głupoty (w zgodzie z Prawem Bożym), a pan JudasPriest wie lepiej?

To że wiara bez miłości jest kłamstwem, to racja. Ale proponuję najpierw dowiedzieć się czym w teologii chrześcijańskiej jest miłość. A nie jest to jakiś ckliwy sentymentalizm połączony z przyzwoleniem na zło. Miłość to postawa gotowości ofiarowania się całkowicie drugiej osobie. Dlatego największym przykładem miłości jest Chrystus, który zstępuje z nieba (gdzie jest wieczne szczęście), przyjmuje ludzkie ciało (ułomne i uwłaczające Jego Boskiej Naturze), cierpi całe życie niewygody, a w końcu bierze na siebie okrutną pokutę, by zadośćuczynić Bożej Sprawieliwości za grzechy ludzkości od początku do końca świata. Dlatego małżonkowie ślubują sobie miłość (Chyba nie możla ślubować, że zawsze będzie się żywić takie czy inne uczucie, na które nie masz 100% wpływu, ale możesz ślubować, że będziesz tak czy inaczej się zachowywał). Itd.

A to, że należy kochać bliźniego, tak czy inaczej nie oznacza, że nie należy przestrzegać zasad. Pan Jezus powiedział też:

Mt 7,21: Nie każdy, który Mi mówi: "Panie, Panie!", wejdzie do królestwa niebieskiego, lecz ten, kto spełnia wolę mojego Ojca, który jest w niebie.

A także:
Mt 5,17: Nie sądźcie, że przyszedłem znieść Prawo albo Proroków. Nie przyszedłem znieść, ale wypełnić.

To że Pan Jezus zwraca uwagę na potrzebę miłości, nie oznacza poluzowania moralności. Wyraźnie mówi np. "Bo powiadam wam: Jeśli wasza sprawiedliwość nie będzie większa niż uczonych w Piśmie i faryzeuszów, nie wejdziecie do królestwa niebieskiego." (Mt 5,20); "Słyszeliście, że powiedziano przodkom: Nie zabijaj!; a kto by się dopuścił zabójstwa, podlega sądowi. A Ja wam powiadam: Każdy, kto się gniewa na swego brata, podlega sądowi." (Mt 5,21-22); "Słyszeliście, że powiedziano: Nie cudzołóż! A Ja wam powiadam: Każdy, kto pożądliwie patrzy na kobietę, już się w swoim sercu dopuścił z nią cudzołóstwa." (Mt 5,27-28). Zbawiciel bynajmniej nie poluzować moralnośći Starego Testamentu, tylko wręcz ją PODKRĘCIŁ. Pan Bóg objawił pełnię prawdy o Sobie? Więc więcej oczekuje. Proste.

Cytat:

Nastawienie się zmieniło, jest teraz więcej zrozuimiania dla takich osób. Poczytaj Bonieckiego, Kaczkowskiego, czy nawet Franciszka.
Nastawienie się nie zmieniło. Kościół zawsze nauczał, że same skłonności nie są złe. To jest pewna pokusa, którą musisz przezwyciężyć. Ktoś ma taką, a ktoś inną. Złe jest, kiedy jej ulegasz. Tak o tym mówi Katechizm:

"2358 [FONT=Times New Roman]Pewna liczba mężczyzn i kobiet przejawia głęboko osadzone skłonności homoseksualne.[/FONT] [FONT=Times New Roman]Skłonność taka, obiektywnie nieuporządkowana, dla większości z nich stanowi ona trudne doświadczenie. Powinno się traktować te osoby[/FONT][FONT=Times New Roman]z szacunkiem, współczuciem i delikatno[/FONT]ś[FONT=Times New Roman]cią. Powinno się unikać wobec nich jakichkolwiek oznak niesłusznej dyskryminacji. Osoby te są wezwane do wypełniania woli Bożej w swoim życiu i - jeśli są chrześcijanami - do złączenia z ofiarą krzyża Pana trudności, jakie mogą napotykać z powodu swojej k[/FONT]ondycji. 2359[FONT=Times New Roman] Osoby homoseksualne są wezwane do czystości. Dzięki cnotom panowania nad sobą, które uczą wolności wewnętrznej, niekiedy dzięki wsparciu bezinteresownej przyjaźni, przez modlitwę i łaskę sakramentalną, mogą i powinny przybliżać się one - stopniowo i zdecydowanie - do doskonałości chrześcijańskiej."[/FONT]

Cytat:

W każdym razie, jest to temat polityczny i żadna religia nie powinna mieć wpłuwy na kształtowanie prawa w danym kraju. Od tego człowiek ma swoje sumienie.
Po pierwsze, sumienie nie jest jakąś subiektywną wyrocznią, tylko wewnętrzną przypominajką o obiektywnych zasadach. Może być niewłaściwie ukształtowane. Zawsze należy je konfrontować z przykazaniami.

Po drugie, to że religia nie powinna mieć wpływu itd to nowoczesny przesąd. Religia zawsze była częścią sfery publicznej i zawsze kształtowała prawo i społeczeństwo. Dopiero różne ruchy rewolucyjne (począwszy od Reformacji, a skończywszy na komuniźmie), a więc z natury lewicowe zaczęły ją ze sfery publicznej wypychać. Jednym z głównych zadań Kościoła jest być nauczycielem moralności, kształtującym sferę publiczną i mnie jako katolika oburza, gdy hierarchowie tego zaniedbują.

Po trzecie, nie podobna uciec od wpływu religii na system prawny, nawet gdyby ktoś chciał. W końcu funkcjonujące w naszej kulturze zasady moralne nie wzięły się znikąd, prawda? To, że np. postrzegasz kradzież jako złą i chcesz, aby była karana, to przecież wpływ Siódmego Przykazania. Są na świecie ludy pierwotne, które nie znają pojęcia własności prywatnej i kradzieży. Więc od wpływu chrześcijaństwa nie uciekniesz ;) No chyba, że w komunizm. To co on proponuje to dokładna odwrotność zasad chrześcijańskich...

JudasPriest 25.05.2017 13:11

Do pierwszego cytatu już się odniosłem.
Nie twierdzę że św. Paweł jest be, natomiast niewielu miało takie podejście jak on.
Uleganie pokusie jest złe. Ale mi nie chodzi o przypadkowy seks homo. Tylko o związek. Celem życia jest miłość. Jeśli dwóch ludzi się kocha, nie krzywdzi nikogo, to jest to nadal grzech, ale na pewno lżejszy niż np. Znęcanie się nad zwierzętami czy dziećmi.
A.propos wpływu kościoła. Całe średniowiecze Kościół rządził. I co? Palenie na stosie, zakaz czytania pisma świętego. A bogacze ziemscy i inna magnateria miała to w dupie. Dość powiedzieć, że jeśli ksieciowi znudziła się żona, to brał inna w poganskim obrządku

JudasPriest 25.05.2017 13:12

I nie chce uciec od religii. Wolałbym, aby gej mając możliwość zawarcia związku małżeńskiego mimo wszystko pozostał w celibacie. Ale prawa do wyboru nie można odmawiać nikomu

heoij 25.05.2017 15:02

Jaki związek małżeński gejów? Nie znasz Konstytucji RP? :D

Art.18 mówi jasno:
Małżeństwo jako związek kobiety i mężczyzny, rodzina, macierzyństwo i rodzicielstwo znajdują się pod ochroną i opieką Rzeczypospolitej Polskiej.

Wygrajcie sobie wybory większością głosów i potem zmieniajcie...

Jak na razie nie ma zgody na dewiacje i bardzo dobrze :D

JudasPriest 25.05.2017 15:05

@up
.Takie marzenie Ja tylko wczesniej pisałem, jak chciałbym aby wyglądała Polska.Takie marzenie Kraj w którym katolicyzm jest największy w EU. Tylko dlatego, ze w czasach inkwuzyjcji PL była najbardziej tolerancyjna i nie mordowała protestantów

heoij 25.05.2017 15:17

To ja znowu na odwrót, w kwestii LGBT chciałbym żeby Polska czerpała wzorce ze wschodu, szczególnie z Rosji i Czeczeni :-p

JudasPriest 25.05.2017 15:27

I Gnębiła niewinnych ludzi? Bardzo się różnimy :P

Ar222 25.05.2017 15:28

No to lecimy dalej :)

Cytat:

Do pierwszego cytatu już się odniosłem.
Mówiąc, że Prawo Boże się w tej kwestii zdezaktualizowało? :D Czy Cię źle zrozumiałem?

Cytat:

Nie twierdzę że św. Paweł jest be, natomiast niewielu miało takie podejście jak on.
Podejście takie jak jego było powszechne wśród chrześcijan wszystkich wieków i nie może być inaczej. Oto wyjątki z kilku wielkich teologów pierwszych wieków:

Św. Piotr: Jeżeli bowiem Bóg aniołom, którzy zgrzeszyli, nie odpuścił, ale wydał [ich] do ciemnych lochów Tartaru, aby byli zachowani na sąd; jeżeli staremu światu nie odpuścił, ale jako ósmego Noego, który ogłaszał sprawiedliwość, ustrzegł, gdy zesłał potop na świat bezbożnych; także miasta Sodomę i Gomorę obróciwszy w popiół skazał na zagładę dając przykład [kary] tym, którzy będą żyli bezbożnie. (2P 2, 4-6).

Atenagoras z Aten: Oto ci , którzy kupczą nierządem, którzy przygotowują dla młodzieży zakazane miejsca, w których znaleźć można wszelkie haniebne przyjemności; ci, którzy nie dają spokoju nawet mężczyznom, mężczyźni z mężczyznami dopuszczają się okropnych rzeczy, ci, którzy wszelkimi sposobami bezczeszczą szczególnie szlachetne i urodziwe ciała znieważając piękno stworzone przez Boga — piękno przecież nie powstało samo z siebie, lecz zostało zesłane przez rękę i rozum Boga — oni zarzucają nam to, co obciąża ich własne sumienie i co nazywają swymi bogami, to, co w odniesieniu do siebie uważają za uczynki wspaniałe i godne bogów . Cudzołożnic y i homoseksualiści stawiają zarzuty ludziom bezżennym albo żyjącym w jednym związku małżeńskim. ("W prośbie za chrześcijanami")

Tertulian: S
zaleństwa żądzy, które przekraczają prawa natury i są bezbożne w stosunku do ciała i płci, wypędzamy ze wszelkiej ochrony Kościoła, bowiem nie tyle są one grzechami co potwornościami.

Euzebiusz z Cezarei:
[Bóg] zakazał wszelkich niedozwolonych małżeństw i wszelkich gorszących praktyk, związków kobiet z kobietami i mężczyzn z mężczyznami. ("Demonstratio evangelica")

Św. Hieronim:
Dzięki pokucie Sodoma i Gomora mogły uniknąć kary. ("Adversus Jovanianum")

Św. Jan Hryzostom: Dlatego i tamten deszcz był przeciwstawieniem zwyczajnego deszczu. Nie tylko nie pobudził łona ziemi do wydania owoców, lecz uczynił ją niezdatną do przyjęcia nasion. Takie było przecież pożycie mężczyzn ziemi sodomskiej, które czyniło ich ciała bezużytecznymi. Cóż jest wstrętniejszego od męskiej nierządnicy? Co bardziej przeklętego?

Św. Augustyn:
Grzechy przeciw naturze, jak te które popełniali Sodomici, wszędzie i zawsze zasługują na potępienie i karę. Choćby je popełniały wszystkie ludy, wszystkie byłyby na mocy prawa Bożego uznane za tak samo zbrodnicze. Bóg bowiem nie stworzył ludzi do tego, żeby się sobą w taki sposób posługiwali. Kiedy wspólną naturę, której On jest Twórcą, bruka się przewrotną namiętnością, zarazem pogwałcona zostaje wspólnota, jaka powinna nas łączyć z Bogiem. ("Wyznania")
Cytat:

Uleganie pokusie jest złe. Ale mi nie chodzi o przypadkowy seks homo. Tylko o związek. Celem życia jest miłość. Jeśli dwóch ludzi się kocha, nie krzywdzi nikogo, to jest to nadal grzech, ale na pewno lżejszy niż np. Znęcanie się nad zwierzętami czy dziećmi.
Pomieszanie z poplątaniem. Przeczytaj proszę raz jeszcze w moim poprzednim poście, czym jest miłość w teologii chrześcijańskiej. Jeżeli dwoje ludzi popełnia wspólnie grzech ciężki, to ciągną się na dno. Nie jest to więc prawdziwa miłość, która zawsze prowadzi człowieka do Boga - nawet jeśli jest na pozór miło i przyjemnie. Oczywiście możesz się ze mną nie zgadzać, ale z chrześcijaństwem nie będzie to już miało wiele wspólnego.

Cytat:

A.propos wpływu kościoła. Całe średniowiecze Kościół rządził. I co? Palenie na stosie, zakaz czytania pisma świętego. A bogacze ziemscy i inna magnateria miała to w dupie.
To że Kościół rządził to trochę za dużo powiedziane, choć bez wątpienia miał dużo silniejszą pozycję niż obecnie. Historia pełna jednak licznych tarć Kościoła, który próbował bronić zasad i ambitnych władców, którym przeszkadzały one w realizacji pragmatycznych celów. Mam nadzieję, że uczą jeszcze w szkole o sporze o inwestyturę na przykład? Tak czy inaczej, dzięki temu, że Kościół miał duży wpływ na społeczeństwo, Europa przeszła od niemal kompletnej barbarii po upadku Cesarstwa do wysoko rozwiniętej cywilizacji, która w późniejszym okresie zawojowała politycznie lub gospodarczo cały świat. Później, gdy zaczęła odchodzić od chrześcijaństwa, zaczęła się powolutku sypać.

Palenie za stosie za herezję (bo zapewne to masz na myśli) było karą przewidzianą w licznych kodeksach prawa ŚWIECKIEGO. Inkwizycja (z wyjątkiem późniejszych wieków w Hiszpanii i Genui) nie miała prawa wydawać wyroków śmierci, a jedynie kary poprawcze (posty, włosienica, pielgrzymka, datki charytatywne, modlitwy, golenie głowy, publiczne wyznanie win, itp.). Pełniła, wbrew powszechnym wyobrażeniom, bardziej opinię biegłego. Jej zadaniem było rozpoznać, czy podejrzany jest heretykiem, a jeśli tak to skłonić go do uznania swojego błedu i współpracy. Gdy heretyk był zatwardziały, kończyło jej się pole manewru i przekazywała go sądowi świeckiemu, który już leciał bez pardonu. Do dzisiejszych czasów zachowało się wiele dokumentów z procesów, w których oskarżony na siłę dowodził, że przestępstwo było motywowane religijnie, po to aby sądziła go Inkwizycja. Ale to długi temat, ale czarna legenda Świętego Oficjum jest niewyobrażalnie rozdmuchana. Jeżeli Cię to ciekawi, to zapraszam do dyskusji na priv lub w osobnym temacie.

Kościół nie zabraniał czytać Biblii. To jest bzdura. Sprzeciwiał się tylko samowolnemu jej interpretowaniu. I bardzo słusznie. Księgę, która liczy parę tysięcy stron ciężko przeczytać w całości, a wtedy łatwo o interpretacje wyrwane z kontekstu.

Cytat:

Dość powiedzieć, że jeśli ksieciowi znudziła się żona, to brał inna w poganskim obrządku
Mogę prosić o konkretny przykład?

Cytat:

I nie chce uciec od religii. Wolałbym, aby gej mając możliwość zawarcia związku małżeńskiego mimo wszystko pozostał w celibacie. Ale prawa do wyboru nie można odmawiać nikomu
Ależ ja nie odmawiam nikomu prawa wyboru. Jeżeli chce, to niech sobie używa choćby z kozą. Sprzeciwiam się jedynie nazywaniu tego małżeństwem. Małżeństwo to bardzo konkretna instytucja społeczna i to co robią dzisiaj różnej maści postępowcy to po prostu próba redefinicji. To tak jakbyś mówił, że od teraz stołem mamy nazywać wszystko co ma drewniane nogi, nawet jeśli nie ma blatu. Bo inaczej czujesz się dyskryminowany. To po prostu psucie pojęć w imię konkretnej agendy kulturowej :)

heoij 25.05.2017 15:31

Cytat:

Pierwotnie napisane przez JudasPriest (Post 1471132)
I Gnębiła niewinnych ludzi? Bardzo się różnimy :P

Bardziej chodziło mi o rozwiązywanie problemu na ulicach gdzie nie ma miejsca na sianie zgorszenia ;)

A także odcięcie od funduszy różnej maści stowarzyszeń i organizacji, żeby nie promowały tego w szkołach czy miejscach publicznych.

Jaroo1 25.05.2017 21:02

Jedna rzecz mnie dziwi, dlaczego Judas byłes taki oburzony jak Cię nazwałem lewakiem?

Najpierw piszesz takie coś
Cytat:

Tak oczywiście, sam napisałeś, że jeste,m gordzego sortu( lewak), chociaż gówno o mnie wiesz. To,że krutukuję tego kurdupla, Pawłowicz i innych inteligentów nie znaczy, ze jestem lewakiem. Rusz łbem
A później wylewasz pomyje z tego lewackiego wiadra mądrości, w temacie eutanazji, pedałów, aborcji itp. Rzeczywiście nie jesteś lewakiem, nic a nic hehe

Z dalszej dyskusji rezygnuję bo czasu na rozmowę z takim pseudo wierzącym jak Ty i z takim pro pedalskim jak Ty. Może jednak bardziej w pedałów wierzysz niż w Boga...

Dariook 25.05.2017 23:02

Co tu się kvrwa odpierdala :D

Jzs!!!

JudasPriest 26.05.2017 01:25

@ jaaro
Skończyły Ci się argumenty. .......isz głupoty. Moje poglądy tak samo jak mija wiara oraz moje sumienie. Po to mamy wolność, żebym mógł sobie swoje poglądy wyznawać. A Ty wielce wolnosciowy zachowujesz się jak ta komuna. Po prostu próbujesz mi zamknąć usta.
A nazywanie kogoś lewakiem ma charakter pejoratywny. Czy ja Cię wyzwalem chociaż raz od konserwy, czy zacofanca?? Każdy kto zna się minimum na teologii przyzna że ja jestem bliżej Boga niż ty.Moim zdaniem jesteś jeszcze mlodziutki i nie znasz do końca zasad tego świata.

JudasPriest 26.05.2017 01:31

A co do związków partnerskich. Czytajcie ludzie uważnie. Napisałem związki partnerskie. To nie jest małżeństwo. W związku partnerskim osoby mogą dowieść się o stan zdrowia, mogą odmówić składania zeznań w sądzie. Ale przede wszystkim w przypadku lustracji majątkowej obie osoby są sprawdzane

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 18:22.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl