Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Polityka transferowa Wisły (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=8819)

Ogryzek 15.11.2010 16:04

Pamiętam jak przed sezonem co poniektórzy (wydawałoby się rozsądni ludzie) chcieli już pozbyć się Brożka i Małeckiego - bo mamy super snajpera Żurawskiego. Śmieszyło mnie to niezmiernie - jak bardzo można być dyletantem i laikiem futbolowym:D (bez złośliwości)

Napisałem wtedy, ze jak Żurawski strzeli 10 goli i będzie miał 10 asyst - czyli tyle ile Brożek w poprzednim sezonie, dla niego bardzo nieudanym - wtedy powiem że to był dobry ruch sprowadzając Żurawskiego. Jak na razie Żurawski ma w lidze 1 gola i 1 asystę.......

Również nie byłem zwolennikiem powrotu Clebera - aczkolwiek jemu się nieco upiekło bo już całkiem nie miał kto grać na obronie... ale też widać było brak szybkości.

Obawiam się że podobnie może być z Kosowskim - w porządku - charakter charakterem ale jak się nie ma szybkości, startu do piłki (naprzykład Boukhari) to sama technika i przegląd pola to za mało.

Dlatego chyba lepiej podziękować Kamilowi. Wystarczy już Żurawski i Boukhari - 2 statycznych techników z przeglądem pola ale bez szybkości.....

arti 15.11.2010 16:13

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Ogryzek (Post 1011812)
Pamiętam jak przed sezonem co poniektórzy (wydawałoby się rozsądni ludzie) chcieli już pozbyć się Brożka i Małeckiego - bo mamy super snajpera Żurawskiego. Śmieszyło mnie to niezmiernie - jak bardzo można być dyletantem i laikiem futbolowym:D (bez złośliwości)

Napisałem wtedy, ze jak Żurawski strzeli 10 goli i będzie miał 10 asyst - czyli tyle ile Brożek w poprzednim sezonie, dla niego bardzo nieudanym - wtedy powiem że to był dobry ruch sprowadzając Żurawskiego. Jak na razie Żurawski ma w lidze 1 gola i 1 asystę.......

Również nie byłem zwolennikiem powrotu Clebera - aczkolwiek jemu się nieco upiekło bo już całkiem nie miał kto grać na obronie... ale też widać było brak szybkości.

Obawiam się że podobnie może być z Kosowskim - w porządku - charakter charakterem ale jak się nie ma szybkości, startu do piłki (naprzykład Boukhari) to sama technika i przegląd pola to za mało.

Dlatego chyba lepiej podziękować Kamilowi. Wystarczy już Żurawski i Boukhari - 2 statycznych techników z przeglądem pola ale bez szybkości.....

Konieczne byłoby po prostu wiedzieć na co stać w tej chwili Kosę. Charyzma itp. mijają jeśli nogi już nie niosą jak dawniej... coś jak tygrys bez zębów.
Żuraw też pretendował kiedyś do miana jednego z liderów nie tylko Wisły (kapitan reprezentacji), a dziś jak Mu nie idzie Jego "mobilizujące" wypowiedzi głównie śmieszą...

Teqcontroller 15.11.2010 16:14

Cytat:

Pierwotnie napisane przez brylant17 (Post 1011807)
ku..a zrozum wreszcie Kosa to Kosa stary, ale jary znajdź mi w obecnej w Wiśle piłkarza który by tak posyłał piły? kto Guła? Mały?

Ku...a w jakiej on jest formie ? Moze bys to samo co z Zurawiem.Wole kogos mlodego , Kosa wroci i bedzie grzal lawe z ktorej nie bedzie nic wnosil dla mnie powrot Kosy jest zlym pomyslem.

fialo 15.11.2010 16:19

Zrozumcie, Kosowski już nigdy w Wiśle nie zagra. Niestety był za bardzo gadatliwy podczas pewnych imienin :)

szprotson 15.11.2010 16:22

Cytat:

Pierwotnie napisane przez fialo (Post 1011824)
Zrozumcie, Kosowski już nigdy w Wiśle nie zagra. Niestety był za bardzo gadatliwy podczas pewnych imienin :)

skoro juz sie przyznales że "coś" wiesz, to może sie pochwal a nie udawaj kumatego :)

p.s. Boss też był wku**iony na Marka Motyke, Henryka Kasperczaka i Bóg wie kogo.
po 2. przeciez po pijaku sie nie liczy.

fialo 15.11.2010 16:30

Nie jest przecież tajemnica, że Kosowski podczas imienin u Cupiała po kilku głębszych zaczął rozmawiać z bossem o podwyżce, w dodatku w niezbyt elegancki sposób. Boss się straszliwie wkur**ł na niego wtedy podobno. To m.in dlatego doszło do rozstania Kosy z Wisłą w 2007. Nie udaję kumatego, myślałem po prostu, że ten fakt wielką tajemnicą nie jest.

Filippo123321 15.11.2010 17:09

Ja pamietam, ze Kosa calkiem niedawno zagral w kadrze i zaprezentowal sie super. Wiec jestem zdecydowanie za.

cfa 15.11.2010 17:26

Całkiem niedawno, jakiś rok temu ? Hmm jak pisałem wcześniej kontrakt proporcjonalny do wieku + coś motywacyjnego i może wrócić.

DominoForza 15.11.2010 17:41

Cytat:

Pierwotnie napisane przez szprotson (Post 1011825)
skoro juz sie przyznales że "coś" wiesz, to może sie pochwal a nie udawaj kumatego :)

p.s. Boss też był wku**iony na Marka Motyke, Henryka Kasperczaka i Bóg wie kogo.
po 2. przeciez po pijaku sie nie liczy.

jego cyrk i jego malpy
Kosa juz nic ciekawego nie pokaze w Wiselce

Lemur 15.11.2010 17:45

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Teqcontroller (Post 1011798)
Ludzie co wy z ty m kosowskim macie ? Nawet jak by jakims cudem do nas przyszedl to co ? Jak Zuraw wrocil wszyscy sie jarali ze 15 bramek mamy gwarantowane na jeden sezon ze to i tamto a rzeczywistosc jaka jest kazdy widzi.
Wedlug mnie Kosa nie powinnien wracac do nas KONIEC Z DOMEM STARCOW !! zejdzcie na ziemie prosze was bo Kosa moze chciec a ch*ja z tego moze byc taka samo jest z Zurawiem chce ale nie moze.

:rotfl:

Ale brednie... Wolę jednego "podstarzałego" Kosowskiego niż 10 wiecznie "młodych i ambitnych" Kowalskich.

Podobne argumenty wysnuwali przedstawiciele SKWK przy rozważaniu powrotu Frankowskiego na Reymonta. Powinni go za to kiedyś przeprosić, oraz za inne sprawy, bo swoim podejściem zaszkodzili poważnie wówczas Wiśle.

I kiedy Wy zrozumiecie, że Kosowski nie musi być w dawnej formie, by jak zawsze odmienić całą Wisłę na lepsze?

osbourne1 15.11.2010 17:49

Wtrące się jeszcze raz odnośnie Kosy. Część osób pisze o charyzmie i to jak Kosowski pomagałby Wiśle nawet z ławki. Jestem w stanie się z tym zgodzić, ale powtarzam my mamy takie braki na tak wielu pozycjach w pierwszej 11, że najpierw trzeba myśleć o realnych wzmocnieniach. Kosa jest obecnie, przynajmniej dla mnie niewiadomą, ale nie mogę sobie wyobrazić tego, że prezentowałby się podczas meczów przynajmniej tak dobrze jak w 2007 (nie mówiąc już o okresie przed Kaiserlautern). Dodatkowo, przecież teraz gramy zupełnie innym systemem niż za czasów Kasperczaka czy wczesnego Skorży, i tak jak ktoś napisał na skrzydłach trzeba obecnie jeszcze bardziej zapierniczać niż to miało miejsce przy systemie 4-4-2. A o ile mnie pamięć nie myli, to Kosa oczywiście był świetny w ofensywie, ale zadania defensywne wypełniał gorzej. Zwróćmy więc uwagę na to, że oprócz spraw związanych z wiekiem dochodzi jeszcze możliwość niespasowania Kosy z obecną taktyką. Ale trenerem nie jestem i może Maskaant by coś wymyślił. Niemniej jednak przy obecnym stanie kasy w naszym klubie (no chyba że Boss rzeczywiście sypnie groszem), powinniśmy myśleć o transferach które mają większe prawdopodobieństwo sprawdzenia się. Żeby nie sprowadzić kolejnego zawodnika u schyłku swojej kariery jak Żurawski, który prawie nic nie wnosi do gry (przy całym szacunku do Maćka).

momo 15.11.2010 18:08

A ja bym widział Kosowskiego w Wiśle. Bardzo bym go widział na pozycji.... kierownika drużyny. Cechy mentalne o których tu wszyscy wspominają były by idealne dla człowieka na tym stanowisku. Sercem jest z Wisłą, potrafiłby wprowadzać nowych zawodników do zespołu, pomagać załatwiać. Może jeszcze nie w tym sezonie, ale w kolejnym czemu nie. Nie można ludzi typu Kosa, Cleber, Żuraw, odsyłać do domu, każdy z nich powinien dostać szanse wykazania się na nowej pozycji w klubie. I niech ktoś do Cantoro zadzwoni, skaut na Argentynę mile widziany, na pewno tęskni za nami, wie ktoś co z nim ?

ooona 15.11.2010 18:16

Co do Kosy to parę ostatnio złatwionych oldboyów wystarczy, patrz chocby tylko Boukhari, czy też Branco (są też inni...). Darzyłam go bardzo dużym sentymentem (pomimo ciagłego ustyskiwania na brak $), ale wybacz.......musimy patrzyć w przyszłość i budować zespół na następne lata, a nie pielęgnować piłkarski skansen na Reymonta.

AYALA 15.11.2010 18:25

jak brylował w LM to wtedy trzeba było Kose ściagac a nie teraz.Żuraw też 2 lata temu nawet sporo strzelał a Boukhari prawie dekade temu,Hristov był przed 5 laty czołowym strzelecem w Bułagrii itd....

Zadaniem Valcxa jest znaleźc takiego Kosowskiego ale o 10 lat młodszego

bonawentura 15.11.2010 18:34

Kosowskiego nie widziałbym w Wiśle, a to z tego względu, że teraz z Żurawskiego, Kosowskiego, Szymkowiaka czy kogokolwiek innego co grał w tamtych czasach w Wiśle stworzymy reprezentację oldboyów. A chyba tutaj chodzi o co innego, by ściągać młodych zdolnych, by grali na wysokim poziomie.

Teqcontroller 15.11.2010 18:56

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Lemur (Post 1011875)
:rotfl:

Ale brednie... Wolę jednego "podstarzałego" Kosowskiego niż 10 wiecznie "młodych i ambitnych" Kowalskich.

Podobne argumenty wysnuwali przedstawiciele SKWK przy rozważaniu powrotu Frankowskiego na Reymonta. Powinni go za to kiedyś przeprosić, oraz za inne sprawy, bo swoim podejściem zaszkodzili poważnie wówczas Wiśle.

I kiedy Wy zrozumiecie, że Kosowski nie musi być w dawnej formie, by jak zawsze odmienić całą Wisłę na lepsze?

Jaką masz gwarancje że Kosa odmieni Wisłe heee ? Żurawski też miał odmienić i co kur...zrobił ? Grzeje ławę więc proszę was skończcie temat o Kosie bo to co wy gadacie jest śmieszne :rotfl: NIE RÓBCIE Z WISŁY DOMu STARCÓW :-/

murray 15.11.2010 19:00

Kamil jest postacią, która potrafi zrobić porządek w szatni, w takim sensie, że każdy czuje się jak w domu. Jeżeli jest w ogóle temat transferu Kamila, to dla mnie powinien istnieć tylko jeżeli zgodziłby się po skończeniu kariery zostać w Krakowie jako członek sztabu szkoleniowego. Pytanie tylko, czy Cupiał zgodziłby się na jego powrót do Wisły, bo wiemy, że od jakiegoś czasu panowie nie darzą się wielką sympatią.

Teqcontroller 15.11.2010 19:05

Według mnie powrót Kosy na R22 jest nie możliwy tyle w temacie. Wole młodych którzy będą przyszłością dla klubu niż Kosy który może pogra góra rok i będzie po ptokach. Żuraw na pewno po tym sezonie opuści Wisłę.

Lemur 15.11.2010 19:50

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Teqcontroller (Post 1011923)
Jaką masz gwarancje że Kosa odmieni Wisłe heee ? Żurawski też miał odmienić i co kur...zrobił ? Grzeje ławę więc proszę was skończcie temat o Kosie bo to co wy gadacie jest śmieszne :rotfl: NIE RÓBCIE Z WISŁY DOMu STARCÓW :-/

A kto Ci powiedział, że Zurawski ma odmienić Wisłę? :lol::rotfl: Zawodnik, który nigdy nie był przywódcą i nigdy nie miał takich predyspozycji nagle miałby się nim stać?

W jakim Wy świecie żyjecie?

W profesjonalnym futbolu zawodnicy tacy jak Kosowski zawsze są bardzo cenni, nawet w zaawansowanym wieku. Jakoś ów wiek nie przeszkodził mu we współtworzeniu najlepszej drużyny APOEL-u w historii i grze w LM, nagle miałby przeszkodzić być kimś wartościowym w Wiśle? Z jego charakterem nawet nie musiałby grać od 1 do ostatniej minuty, by Brożek i spółka znów harowali na boisku.

Przy okazji - Frankowski jest jeszcze starszy. Jagiellonia ma oddać go do domu starców i wymienić na przykładowego Ćwielonga? :rotfl:

Nie róbcie sobie kpin.

bonawentura 15.11.2010 20:07

My nie robimy sobie kpin. Mówimy jawnie i otwarcie, że nie na tym budowanie nowej Wisły polega. Tacy ludzie jak Waldemar Sobota, powinni zasilić nasze szeregi. A nie Kosowski niezależnie od tego jak wielką ma charyzmę. Wisłę trzeba budować od początku a nie wracać do starego dream teamu, bo on już nigdy nie wróci. Od charyzmy w drużynie powinien być trener, a nie dodatkowy piłkarz na kontrakcie, który wychodziłby grać końcówki. Nie na tym to wszystko polega.

matys2 15.11.2010 20:13

Kosa NIE

Kosowski wymusił swój transfer w momencie, kiedy najbardziej był Wiśle potrzebny i kiedy mieliśmy największą szanse na awans do Ligi Mistrzów.
Za to już nigdy nie powinien założyć koszulki Wisły. To nie jest kwestia jego przydatności tylko szacunku do klubu i honoru.

HEDu 15.11.2010 20:33

Jest różnica między posiadaniem nadziei a pewnością formy. Tylko małe ludki, nie wiadomo czym zaślepione widziały w Żurawiu człowieka który będzie taki jak Frankowski (czyli maszynką do strzelania goli) kiedy to notował od 2006r regres formy, grając wszędzie (nawet w reprezentacji) po 90 minut, a nie strzelając goli (karne sie nie liczą!). Co prawda nie wiedzieliśmy (my racjonalnie myślący i znający sie na futbolu i formie zawodników) że Żuraw aż tak słabo będzie grał. Ale zdziwiony też nie jestem, bo wiedziałem że jest słaby. Co do Kosy to różnica jest wielka, w każdym sezonie w obojętnie jakim by nie był klubie notuje 5-10 asyst (wyjątkiem było Chievo, gdzie grywał ogony) i te 2 gole może dołozyć do tego. Nie widać tu spadku poziomu, jak było z Zurawiem po okresie w Celtiku. Wg mnie Kosa może dać dużo więcej niż Żuraw. I jako piłkarz i jako człowiek i medialnie także. Tak, lepiej weźmy byle jakiego gościa z zza granicy, lub kogoś młodego z Polski. Nie ważne, że my nie mamy ani zmiennika Kirma (jeśli Paljić jest w obronie), ani w ogóle prawego pomocnika (Małecki = atak).

Teqcontroller 15.11.2010 20:43

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Lemur (Post 1011960)
A kto Ci powiedział, że Zurawski ma odmienić Wisłę? :lol::rotfl: Zawodnik, który nigdy nie był przywódcą i nigdy nie miał takich predyspozycji nagle miałby się nim stać?

ja napisałem MIAŁ to po 1 po drugie jak się okazało że Żuraw wraca to nagle było ze wisła zacznie więcej bramek strzelać że wisła zacznie inaczej grac cuda na patyku.

uzytkownik_forum 15.11.2010 21:08

Porównanie Kosy i Frankowskiego w kontekście ich powrotu do Wisły to bezsens. Zobaczcie na styl gry danego zaowdnika - Frankowski cała karierę "stał" w polu karnym, a piłka do Niego spadała. Kosowski cała karierę zasuwał i wrzucał piłki na takich jak Frankowski. Gdy ten pierwszy sie starzeję, co ma miejsce teraz, nie traci nic ze swoich atutów, a paradoksalnie bryluje doświadczeniem - dalej stoi, jak stał, tylko w coraz bardziej polegając na niemałym dośiwadczeniu, co działa. Kosowski natomiast młodszy nie będzie, szybciej biegać nie będzie, motoryka mu nie rośnie z wiekiem, lepszej wrzutki z wiekiem juz miec nie będzie. I tu jest pies pogrzebany; Franek może, a Żurawski nie może, podobnie słabnie Kosowski, a Jego problemu w klubach nie są tylko problemami finansowymi na dziś dzień.

1q2 15.11.2010 22:03

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Lemur (Post 1011960)
Nie róbcie sobie kpin.

To Ty nie rób sobie kpin.Masz jakąś magiczną kulę w której zobaczyłeś w jakiej Kosa DZIŚ jest dyspozycji?
Przykład z Żurawiem jest bardzo dobry i tu nie trzeba się czepiać słówek czy miał odmienić czy nie ale większość liczyła Żuraw zrobi różnicę, szczególnie że jest młodszy od Franka który jak wiadomo radzi sobie świetnie.

I nie zrobił.
Dziś nie mamy pojęcia w jakiej formie jest Kosa.Wszystko możemy pisać w czasie przeszłym a czas teraźniejszy jest niewiadomą, choć to że ostatnimi czasy nie idzie mu na Cyprze jest jakąś wskazówką

33 lata to wiek że jeden będzie zapierdalał aż miło jeszcze przez 3, 4 lata a drugi już piłkarsko będzie dogorywał.Gdzie jest Kosa? tego nie wiemy i przed potencjalnym transferem, należało by się tego dowiedzieć,, szczególnie że domyślam się że on się ceni i nie chciałbym by klub w ciemno, za zasługi z przeszłości fundował dobrą emeryturkę , szczególnie że osoba obecnego dyrektora sportowego daje nadzieje że będziemy mieli z kogo wybierać przy potencjalnych transferach.Tym bardziej nie ma się co napalać i brać w ciemno Kosowskiego.

mcks 15.11.2010 22:32

Wtrące, że Kosowski kiedyś powiedział, że na stare lata chciałby wrócić do Górnika lub Wisły, gdzie mógłby grać nawet za darmo.

Podobno. Ile w tym prawdy, nie wiem.

KOMINEK 15.11.2010 22:34

Bramkarz, stoper, napastnik w stylu Franka tu wiek aż tak nie doskwiera ale pomocnik który musi zapieprzać tam i z powrotem przez cały mecz - tu lata robią różnicę

a co do kasy - pewnie na pampersy trzeba by było dać

Teqcontroller 15.11.2010 23:12

Nasza Liga z roku na rok idzie do przodu (takie mam wrażenie) więc starej gwardii która najlepsze lata ma już za sobą nie warto sprowadzać takie jest moje zdanie a przykład Żurawia którego już dzisiaj wymieniałem kilka razy mówi wszystko. Więc skończcie już tą dyskusję o powrocie Kamila pod wawel.

osbourne1 15.11.2010 23:44

Niektóre osoby chyba naprawdę żyją przeszłością i wspomnieniami o naszym Dream Team-ie. Sedno sprawy o bezsensie powrotu Kosy do Wisły ujeli w soich postach bonawentura i uzytkownik_forum. Dla mnie Żuraw, Kosowski, Szymek czy inni z tamtego zespołu co mieli zrobić dla Wisły to już zrobili, i chwała im za to. Teraz czas na świeżą krew.

Młody89 15.11.2010 23:58

Cytat:

Pierwotnie napisane przez mcks (Post 1012080)
Wtrące, że Kosowski kiedyś powiedział, że na stare lata chciałby wrócić do Górnika lub Wisły, gdzie mógłby grać nawet za darmo.

Podobno. Ile w tym prawdy, nie wiem.

No coś takiego mówił,ale to chyba dawno było,moim zdaniem to raczej niemożliwe :-)

Swoja drogą on się nie nadaje na poziom naszej drużyny.Co najwyżej na ławkę się nadaje :-P

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 23:15.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl