Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Polityka transferowa Wisły (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=8819)

1q2 17.06.2011 16:07

Cytat:

Pierwotnie napisane przez emj10 (Post 1112148)

Teraz mówi się o tym, że chcą Yakubu z Evertonu za pensję rzędu £80k tygodniowo czyli ponad 1,2 mln euro rocznie.
http://www.lufctalk.com/forums/index.php?topic=2989

Ale Yakubu już tam grał , został wypożyczony w styczniu a zarobki dlatego takie bo tyle dostawał w Evertonie.
Ja myślę że przeceniasz gaże takiego Lameya.Facet nie zrobił kariery, pozycja na której gra też nie jest tą za które płaci się najwięcej.
500 tyś euro za 30 latka z średniaka 2 bundesligi?To prawie 2 x tyle co średnia płaca w championship.Nie sądzę - jeśli on tą średnią zarabiał to powinien się cieszyć ale oczywiście może być i tak jak piszesz

Natomiast na pewno nie podniecał bym się jakimś njusem z TVNU - nie sądzę by mieli jakąś wiedzę tajemną i nie sądzę by Wisła zdecydowała się tyle płacić zawodnikowi z takim CV - który przez ostatni rok gnił w rezerwach
Chyba że to kontrakt zawierający mnóstwo klauzul, typu ilość występów, LM - wtedy ok ale mi i tak ta kwota wygląda na taką co dobrze zabrzmi na antenie;)

AYALA 17.06.2011 16:09

no z takim bajecznym kontraktem to licze że Lamey będzie nie do przejścia jak Głowa i troche do przodu wychodził jak Marcelo,innego wyjścia nie ma.

CMSNero 17.06.2011 16:11

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Xavy (Post 1112146)
Żenujące jest to,że ciemna masa wierzy w każdą gównianą informację gównianych mediów.

porownal bym to z nagonka medialna na kibicow - ktorzy sa przedstawiani jako najwieksze zlo Polski a w Europie zostali uznani najlepszymi i dzis dostalismy jakis puchar czy cos na rece jakiegos eurodeputowanego...

co do Lameya to wystarczylo przeczytac wywiad z nim z przed kilku dni zeby wyciagnac odpowiednie wnioski -i bezsensu tu nie spamic ....... reszte zweryfikuje boisko

.......................
ps) jak byl temat RvN to przypomnijcie sobie ilu pisalo ze to emeryt i po co nam on ....( czyli tak naprawde to chyba trza by kupic Messiego olbo CR7 , no ale w tedy bylby lament ze zarabiaja po 10 milionow euro i mozna by za to 50 mlodych Polskich talentow kupic :rotfl:

---------------------
transfery fajna sprawa , ale dla mnie liczy sie tylko Wisla Krakow w Lidze Mistrzow na dzien dzisiejszy ....

czy w skladzie z RvN , Lameyem czy Szalachowskim , mam to gleboko gdzies ... oczywiscie sa wyjatki , np.za nic nie chcialbym takiego kogos jak Klich w Wiselce ale to ma zwiazek z jego utożsamianiem sie a tak to chyba reszta zawdnikow by mi nie przeszkadzala , no moze jeszcze nie z trawi bym Uche

Kluvi 17.06.2011 16:12

1q2 też mi się tak wydaje że może on dostać te 350tys w rok ale: jak zagra wszystkie mecze, zdobędzie MP, awansuje do LM lub grupy LE.
Przecież Kew miał 100tys podobno premii za MP dostać.. więc pewnie Ivica jak i Lamey takie premie mają wliczone w ogolą roczną transzę jaką mają dostać.
Z 2 str zobaczcie jaki mamy budżet: 55 mln zł, więc nie chce mi się wierzyć byśmy takie podstawy dawali zawodnikom.. po to są różne klauzury by można z nich było korzystać

emj10 17.06.2011 16:12

Rzeczywiście źle przeliczyłem na funciaki, ale z drugiej strony nie zdawałem sprawy, że jest taka przepaść między zarobkami piłkarzy w Niemczech i w UK.

Czyli wychodzi na to, że w Championship średniak pensja tygodniowa to £5k. Nieźli gracze dostają £10-20k, a topowi nawet powyżej £50k. Były przypadki z zawodnikami, którzy inkasowali £100k

baro1995 17.06.2011 16:25

Panowie średnia pensja w Championship w sezonie 2010/2011 wynosiła około 7500 £,więc na dobrą sprawe 7500 x 52 to jest 390 tyś. czyli

Przelicznik według kursu średniego NBP z dnia 2011.06.17
Kwota 390000.00 GBP - W. Brytania
Przelicznik 1.1380
Wynik 443812.71 EUR - Unia Europejska
OKOŁO 450 TYS. Euro za sezon.
Leicester był 10 na 24 drużyny więc średnia płaca u nich to pewnie jakieś 500-550. Ekstraklasa jest warta 197 mln a Championship 503,średnia pensja też jest tam dużo wyższa więc z szacunkiem odnoście się do Leicesteru bo wg.Transferu są od nas więcej warci a zajmują 10 lokate w 2 klasie rozgrywkowej w Anglii,i taka właśnie przepaśc dzieli nas od angoli panowie

karas1983 17.06.2011 16:50

http://www.sport.pl/pilka/1,65050,98...za_Polski.html

Może Ruch skusi się na Łobo lub Kowalskiego...

baro1995 17.06.2011 17:03

Oczywiście,każdy kto wejdzie na R22 zakładam średnią frekwencje na poziomie 22k. będzie musiał dac 10 zl i przez cały ligowy sezon zarobimy co najwyżej na pensje Lameya.Pozdrawiam z takimi pomysłami :) Jak Ruch kupi Wojciecha Ł. i kołka Kowalskiego to błogosław ich Panie.Co do transferów to liczę ,że sparing z Liteksem zagramy w składzie na Lm i w kadrze z 3 nowymi graczami(nie licząc Ilieva i Lameya). I pokażemy dobry futbol,no i licze na wygranie turnieju w Tallinie oczywiście:D

emj10 17.06.2011 17:04

Walnąłem się dlatego, że choć brałem pensje tygodniowe to przeliczyłem na szybko x1,1 (kurs GBP względem EUR), a później x12 (miesięcy zamiast tygodni :D). Na pewno w takim układzie Lamey nie dostawał więcej niż £10-15k tygodniowo.

tofik 17.06.2011 17:05

A mnie się te kontrakty wydają absolutnie normalne. Bierzmy pod uwagę, że nie musieliśmy płacić byłym klubom Garguły, Lameya, Jaliensa. Wtedy automatycznie więcej kasy dostaje zawodnik.
Zresztą bądź ktoś mądry i znajdz typka za 200k euro, lepszego od Lameya, który zgodzi się grać przez rok za 100k ? Ciężko prawda ?A tylko wtedy można by mieć jakieś obiekcje co do decyzji zarządu.
Nawet Cikosa zostawić stanowi większy wydatek dla klubu niż ten cały Lamey.

xanti1906 17.06.2011 17:08

W Anglii są największe podatki i na rękę dostają o wiele mniej, tak gwoli przypomnienia.

emj10 17.06.2011 17:15

Cytat:

Pierwotnie napisane przez xanti1906 (Post 1112195)
W Anglii są największe podatki i na rękę dostają o wiele mniej, tak gwoli przypomnienia.

Ale dla klubu koszt zatrudnienia zawodnika jest na podobnym poziomie, czy to w Polsce, czy w Niemczech przy tej samej pensji.

Bartosz 17.06.2011 17:43

Cytat:

Pierwotnie napisane przez karas1983 (Post 1112187)
http://www.sport.pl/pilka/1,65050,98...za_Polski.html

Może Ruch skusi się na Łobo lub Kowalskiego...

Łobo w Jagiellonii ma pewne miejsce.

Reserve 17.06.2011 17:46

A orientuje się ktoś może co z Sivakowem? Bo szczerze mówiąc ostatnio trochę mnie ominęło.

Demogorgon 17.06.2011 17:51

Też się nad nim zastanawiałem. Oficjalnie nie wiadomo. Nieoficjalnie chyba też. Może się czegoś dowiemy po MME.

kornd 17.06.2011 17:52

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Bartosz (Post 1112204)
Łobo w Jagiellonii ma pewne miejsce.

Racja :D, Basałaj kiedys się wypowiadał że ten zawodnik już nie zagra w Wiśle.

szprotson 17.06.2011 18:13

Cytat:

Pierwotnie napisane przez kornd (Post 1112210)
Racja :D, Basałaj kiedys się wypowiadał że ten zawodnik już nie zagra w Wiśle.

biorac pod uwage złote usta, czekam na wypowiedz w której jednoznacznie Basałaj powie ze Łobo od Wisły nie dostanie pensji.

HEDu 17.06.2011 18:20

Leistester to jeden z najbogatszych klubow The Championship. Zatrudnil tez jednych z najlepszych pilkarzy chocby kilku z Premier League (dobrych), to nie tak ze Lamey był lamą, tylko miał konkurencje jak w Barcelonie. Mozna to tak porownac.

Simao1 17.06.2011 18:23

Cytat:

Pierwotnie napisane przez szprotson (Post 1112218)
biorac pod uwage złote usta, czekam na wypowiedz w której jednoznacznie Basałaj powie ze Łobo od Wisły nie dostanie pensji.

Złote usta to domena Macieja Legionisty i tego się trzymajmy! :D

szprotson 17.06.2011 18:31

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Simao1 (Post 1112224)
Złote usta to domena Macieja Legionisty i tego się trzymajmy! :D

przykro mi że Cie zawiodę, ale słuchając Basałaja widze jeszcze wieksze złote usta. Pierdzenie o pierdzeniu, ja lubie ludzi czynów.
Jak Basałaj przychodził co miało być jednym z najwazniejszych punktów o ktorych teraz zapominamy? Znalezienie sponsora....

Eternit 17.06.2011 18:34

Cytat:

Pierwotnie napisane przez szprotson (Post 1112230)
przykro mi że Cie zawiodę, ale słuchając Basałaja widze jeszcze wieksze złote usta. Pierdzenie o pierdzeniu, ja lubie ludzi czynów.
Jak Basałaj przychodził co miało być jednym z najwazniejszych punktów o ktorych teraz zapominamy? Znalezienie sponsora....

Z tego co pamiętam to za pierwszej jego kadencji bywało podobnie.

Lucas.B 17.06.2011 18:38

Basałaj ma to szczęście, że otoczył się profesjonalistami vide duet z Holandii. Gdyby nie to jego dokonania na stanowisku prezesa byłyby żadne. Brak dogadania się z miastem odnośnie stadionu, brak pozyskania sponsora, mgliste plany budowy bazy treningowej i akademii piłkarskiej. Niestety, ale Basałaj to typowy leń, który dużo mówi - tylko mało konkretów zwykle z tego wynika.

Teqcontroller 17.06.2011 18:39

Cytat:

Pierwotnie napisane przez szprotson (Post 1112230)

Złote usta złote usta , słodkie pierdzenie , a czego się co po niektórzy spodziewali ? nie nauczyło was doswiadczenie z kilku ostatnich lat ? Ja już mam taką zlewkę że w nic nie wierze.

tomasz_19 17.06.2011 18:43

dokładnie, znalezienie sponsora na koszulki jest sprawą priorytetową, zwłaszcza teraz jak jesteśmy mistrzami i zagramy w europejskich pucharach... przecież pieniądze które wpływają na konto klubu z tytułu sponsoringu to nieodzowna część do prawidłowego funkcjonowania każdego profesjonalnego klubu... osoby, które zajmują się przyciąganiem do Wisły sponsorów powinny zakasać rękawy i ostro wziąć się do roboty... tak jak obiecał prezes Basałaj

karas1983 17.06.2011 21:52

"Myślę, że w przyszłym tygodniu zaprezentujemy jednego, a może nawet dwóch zawodników - powiedział dyrektor sportowy "Białej Gwiazdy. Zapytany o nazwiska i na jakich pozycjach grają zawodnicy, którzy są tak blisko Wisły odparł tylko z uśmiechem: - Zostańmy przy tym, że w najbliższym czasie zaprezentujemy jednego albo dwóch piłkarzy. Musicie jeszcze trochę uzbroić się w cierpliwość."

http://www.gazetakrakowska.pl/sport/...otce,id,t.html

arti 17.06.2011 22:03

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Lucas.B (Post 1112234)
Basałaj ma to szczęście, że otoczył się profesjonalistami vide duet z Holandii. Gdyby nie to jego dokonania na stanowisku prezesa byłyby żadne. Brak dogadania się z miastem odnośnie stadionu, brak pozyskania sponsora, mgliste plany budowy bazy treningowej i akademii piłkarskiej. Niestety, ale Basałaj to typowy leń, który dużo mówi - tylko mało konkretów zwykle z tego wynika.

Sam ich (zwłaszcza Stana) wybrał więc tutaj plus dla niego. Dobór właściwych współpracowników to umiejętność którą powinien mieć szef. Co do reszty spraw o których wspomniałeś - zgadza się niestety...
@CMSnero - sam jesteś Felefonica. Oni by dali te parę baniek bez względu na bycie na koszulkach, a gdyby był kto inny to byłoby kolejne 4-5-6mln w kasie.
Jeszcze o interesach z Ruchem... "sprzedać" im można, ale zapłacą chyba gruszkami na wierzbie:) Przy czym im się pewnie marzy raczej Jirsak albo Garguła...

Konrad. 17.06.2011 23:24

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Lucas.B (Post 1112234)
Basałaj ma to szczęście, że otoczył się profesjonalistami vide duet z Holandii.

Ale fuksiarz. Dobrze, że byli uzbrojeni i nie mógł ich wyrzucić z gabinetu...

yarow 17.06.2011 23:40

Cytat:

Pierwotnie napisane przez xanti1906 (Post 1112195)

Żartujesz?

W Polsce największym podatkiem jest obowiązkowy podatek ZUS zwany bezczelnie składką. Dodaj do tego jeszcze pozostałe polskie podatki.

mcks 18.06.2011 00:33

W Anglii podatek wynosi 50%, dla najbogatszych oczywiście (chyba jak się dostaje ponad 15k miesięcznie). Wątpię, żeby w Polsce było więcej.

yarow 18.06.2011 00:39

Cytat:

Pierwotnie napisane przez mcks (Post 1112334)
W Anglii podatek wynosi 50%, dla najbogatszych oczywiście (chyba jak się dostaje ponad 15k miesięcznie). Wątpię, żeby w Polsce było więcej.

W Polsce ZUS wynosi jakieś 44%, dodaj do tego podatek dochodowy 18%.

Z tym, że jeśli jesteś przedsiębiorcą to ZUS płacisz miesiąc w miesiąc niezależnie do tego czy zarabiasz czy nie. Tzw. "państwa" to nie interesuje czyli namawia ono wprost do tzw. kombinowania. Pożyczek albo kradzieży.

Sorry za OT, ale jak myślę o polskim ZUS-ie to nóż otworzyłby mi się w kiszeni, gdyby tam był.

baro1995 18.06.2011 00:46

Nie wiem czy ktoś zauważył to samo co ja .. "Myślę, że w przyszłym tygodniu zaprezentujemy jednego, a może nawet dwóch zawodników" W przyszłym tygodniu a dokładnie środe zaczyna się zgrupowanie w Holandii a wtedy mieliśmy miec już pełną kadre,a jak dojdzie 1 zawodnik to to nie bedzie obiecana nam pelna kadra na LM..znowu pojawia się słowo ,,mysle'' , ,,moze'' martwi mnie też to ,,może dwóch'' bo wolałbym conajmniej 2.

Glazik 18.06.2011 00:54

Cytat:

Pierwotnie napisane przez baro1995 (Post 1112337)
Nie wiem czy ktoś zauważył to samo co ja .. "Myślę, że w przyszłym tygodniu zaprezentujemy jednego, a może nawet dwóch zawodników" W przyszłym tygodniu a dokładnie środe zaczyna się zgrupowanie w Holandii a wtedy mieliśmy miec już pełną kadre,a jak dojdzie 1 zawodnik to to nie bedzie obiecana nam pelna kadra na LM..znowu pojawia się słowo ,,mysle'' , ,,moze'' martwi mnie też to ,,może dwóch'' bo wolałbym conajmniej 2.

WY byscie chcieli,Wy chcecie,Wy marzycie,Wy nie macie o tym zielonego pojecia... WY wbijcie sie w ten interes i konkurujcie w Europie. TO NIE BAZAR,NIE KUPUJECIE SKARPETEK Z BAWELNY ZA 2 zl jedna para...

PS.mysle ze taka nazwe powinien miec ten temat...(mokre podpask wyprowadzaj mnie z rownowagoi ;) )

Cytat:

Pierwotnie napisane przez yarow (Post 1112331)
Żartujesz?

W Polsce największym podatkiem jest obowiązkowy podatek ZUS zwany bezczelnie składką. Dodaj do tego jeszcze pozostałe polskie podatki.

JAk ktos jest w stanie powiedziec ZYCIE JEST PIEKNE to znaczy ze wychu*al ZUS...

zajacek 18.06.2011 03:07

Tak dla ogarnięcia tematu zarobków.
Piłkarze w Polsce przeważnie mają tak podpisane kontrakty, że zarabiają część "ozusowaną", a część podatkiem liniowym (lub w/g skali ale bez ZUSu). Mało tego, istnieje jeszcze limit dla składki ZUS.
Przeróbmy przykład. Piłkarz w Polsce zarabia 400 tysięcy euro rocznie to jest 1.600.000 zł złotych brutto rocznie - z tego może mieć netto około 1.170.000 złotych (efektywnie 73% od brutta). Jeśli piłkarz (jego menadżer) jest bardzo cwany może tą efektywną stopę jeszcze podnieść (przykład Jeża w Górniku)
Ten sam piłkarz, kontraktując w Anglii za odpowiednie 355 tys funtów (pensja "młodzieżowa") dostałby na rękę ok 200 tys funtów (czyli 900 tys złotych). to jest ok 56% płacy brutto. Oczywiście, nie dlatego pensje piłkarzy w UK są zdecydowanie inne od naszych. Ale też przykłady podane przez Kolegę gdzieś wyżej o pensji w Championship na poziomie 50-80 tys funtów tygodniowo to przykład z d...y. Takie pojedyncze przypadki się może i zdarzają (typu Newcastle dwa lata temu, gdy po spadku udało im się zatrzymać większość zawodników płacąc podobnie, jak w Premier League) , ale średnia dla całej ligi to około 6 tysięcy funtów tygodniowo a piłkarze z pierwszych jedenastek lepszych klubów zarabiają około 15-30 tysięcy tygodniowo.
Zważywszy to oraz lepszy system podatkowy możemy być konkurencją dla tych, którzy się nie łapią do wyjściowych składów. O graczach mających pewne miejsce w swych zespołach możemy pomarzyć.

Smyrgu 18.06.2011 06:54

Cytat:

Pierwotnie napisane przez glazik (Post 1112338)
WY byscie chcieli,Wy chcecie,Wy marzycie,Wy nie macie o tym zielonego pojecia... WY wbijcie sie w ten interes i konkurujcie w Europie. TO NIE BAZAR,NIE KUPUJECIE SKARPETEK Z BAWELNY ZA 2 zl jedna para...

PS.mysle ze taka nazwe powinien miec ten temat...(mokre podpask wyprowadzaj mnie z rownowagoi ;) )

JAk ktos jest w stanie powiedziec ZYCIE JEST PIEKNE to znaczy ze wychu*al ZUS...

jeden z najinteligentniejszych postow ostatnich dni... :)

dla takich warto tu zagladac...

willow 18.06.2011 07:55

Nie w tym rzecz, że zarabia mniej, bo wiadomo, że nie zarabia :)

Chodzi o to, żeby mieć świadomość, że zarobki są podawane brutto, a podatki na zachodzie europy (a przynajmniej w Niemczech, Anglii i Skandynawii) są większe, niż w Polsce i sięgają 65% zarobków brutto (nie wiem, czy w takiej Szwecji nawet nie więcej).

Więc jeśli ktoś myśli, że jak zawodnik ma zarobki 1.000.000 euro, to tyle dostaje, do powinien wrócić do gimnazjum (o ile z niego już wyszedł). Jak dostanie połowę tej kwoty, to już jest wielki sukces.

Druga sprawa, która mnie wkurza, to narzekania co po niektórych, że jeszcze nie mamy pełnej kadry.
Mądrze ktoś napisał - chcecie, to wejdźcie w ten biznes. Co za problem, wyrobić sobie licencję i hulaj dusza.
Przecież to jest walka na noże, rynek jest penetrowany przez tysiące skautów, a Wy myślicie, że jeden Stan jeździ po Europie?
W porównaniu z poprzednimi latami i tak jest duży skok jakościowy jeśli chodzi o transfery i czas ich dopinania, sugeruję przypomnieć sobie, ilu piłkarzy miał Kasperczak na obozie przygotowawczym.
A nie ciągłe piep....enie, że jeszcze kadra nie gotowa.

emj10 18.06.2011 09:00

Cytat:

Pierwotnie napisane przez zajacek (Post 1112339)
Ale też przykłady podane przez Kolegę gdzieś wyżej o pensji w Championship na poziomie 50-80 tys funtów tygodniowo to przykład z d...y. Takie pojedyncze przypadki się może i zdarzają (typu Newcastle dwa lata temu, gdy po spadku udało im się zatrzymać większość zawodników płacąc podobnie, jak w Premier League) , ale średnia dla całej ligi to około 6 tysięcy funtów rocznie a piłkarze z pierwszych jedenastek lepszych klubów zarabiają około 15-30 tysięcy rocznie.

Przecież to samo mniej więcej napisałem tylko źle przeliczyłem "tygodniówkę" na euro. Płaca średnia w Championship poniżej 10k, lepsi gracze dostają po kilkanaście tysięcy i w górę, a topowi, bądź zawodnicy ze spadkowiczów jak było na przykładzie Newcastle mają nawet 100k.

AYALA 18.06.2011 09:36

http://www.futbolnews.pl/rozgrywki/e...partizana.html

co do Jovanovicia z Partizana to piszą że może On grac też na prawej obronie więc mógłby zastąpic Cikosa.Prawdziwe więc były słowa Valckxa że szuka kogoś lepszego od Erika.
Chyba jednak wzmocnienia będą konkretne :):):) bo zawodnik 23 letni ze starzem w LM bardzo sie przyda.Jeszcze kogoś na lewą obrone za Palijcia

3żyk 18.06.2011 09:58

"Jovanović to 23-letni zawodnik Partizana i młodzieżowej reprezentacji Serbii. Zwykle pełni rolę środkowego obrońcy, ale może grać również po prawej stronie defensywy."

Z tego co pamiętam, to Staszek się kilka dni temu wypowiedział, że z powodu właśnie takiej charakterystyki odpadła kandydatura Baszczyńskiego.

Demogorgon 18.06.2011 09:58

Myślę, że Marko Jovanović to bardzo poważne wzmocnienie. Zawodnik, mimo że młody, posiada doświadczenie w LM. Poza tym jest perspektywiczny, czyli będzie można zarobić na kolejnym transferze. Jeżeli do nas trafi, się sprawdzi i będzie filarem obrony.

wikink1 18.06.2011 09:59

bzdury albo i nie /młodych jest coraz mniej a tych na sprzedaz na ten momęt moze 3/4 nasi seniozy maja 30 34 lata za co zamierzaz nabyc nowych powiecmy młodych i perpktywicznuch zawodników ,jesli w tym momecie po wielkiej wyprzedazy jest u nas goło i nie wesoło/

To nie jest forum Onetu

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 09:25.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl