Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Maciej Stolarczyk były trener Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=9971)

szym_ek 05.04.2019 08:50

O ile jestem jak najbardziej za podpisaniem kontraktu z trenerem na kolejne lata polecam zimny kubeł na głowy zwolennikom kontraku ala Stawowy tzn 10 letniego.
Bo chyba nikt nie powie, że tacy trenerzy jak Guardiola czy Klopp są słabi a jednak nie pracują dalej odpowiednio w Barcelonie i BVB.
Takie historie jak MU i Ferguson chyba już nie mają miejsca w futbolu (Chętnie bym się.pomylił ;) )

sandomingo 05.04.2019 09:05

Nowy kontrakt dla Stolarczyka - jak najbardziej za.
Długość - 3 lata wydaje się być optymalne. Jakieś kryzysy w tym czasie będą ale trzeba się z tym liczyć. Póki co trener pokazał, że pomysły na wyjście z takich kryzysów ma.

Bardziej interesujące są dwie kwestie z tym związane:

1) na czym w praktyce miałoby polegać to zwiększenie kompetencji Stolarczyka, bo rozumiem, że w praktyce chodzi o znaczną część obowiązków przypisanych dotychczas dyrektorowi sportowemu. Póki co lwią część transferów Wisła przeprowadza z "zaprzyjaźnionymi" agentami (Hucika) czy agencjami (Fabryka Futbolu, Box2Box). Czy i w jakim zakresie miałoby się to zmienić? Dodatkowo klub nie ukrywa, że w tej chwili skauting na poziomie pierwszej drużyny praktycznie nie istnieje, czyli zawodników do klubu polecają właśnie agenci.

2) gdzieś między wierszami, coraz częściej daje się wyczuć, że żadnego nowego, generalnego inwestora nie będzie.
Wywiady Królewskiego, Wisłockiego, Obidzińskiego a wcześniej wypowiedź Leśnodorskiego. Teraz sprawa z trenerem i treść komunikatu Jażdżyńskiego dotyczącego Stolarczyka.
Nie mówię że to źle, nie napalałem się na żadnego wielkiego dobrego wujka, który wpompuje w klub masę forsy.
Ale jest to jednak bardzo ważna kwestia - gdyby rządząca trójka miała pozostać na dłużej chciałbym poznać ich plan i zamiary na dalsze funkcjonowanie klubu. Bo na dłuższą metę emisjami akcji długów nie spłacimy...

masada 05.04.2019 09:29

ad2
Niestety żaden długoterminowy plan bez stałego zasilania z zewnątrz nie jest niestety możliwy w perspektywie dłuższej niż sezon lub dwa (piszę że dwa, bo oczywiście może się zdarzyć fart, że ktoś nagle ni stąd ni zowąd wypali i sprzedamy go za 5 milionów eurasów). Więc pewnie nie poznasz ;(

Karherop 05.04.2019 09:44

Cytat:

Pierwotnie napisane przez sandomingo (Post 1537423)
2) gdzieś między wierszami, coraz częściej daje się wyczuć, że żadnego nowego, generalnego inwestora nie będzie.
Wywiady Królewskiego, Wisłockiego, Obidzińskiego a wcześniej wypowiedź Leśnodorskiego. Teraz sprawa z trenerem i treść komunikatu Jażdżyńskiego dotyczącego Stolarczyka.
Nie mówię że to źle, nie napalałem się na żadnego wielkiego dobrego wujka, który wpompuje w klub masę forsy.
Ale jest to jednak bardzo ważna kwestia - gdyby rządząca trójka miała pozostać na dłużej chciałbym poznać ich plan i zamiary na dalsze funkcjonowanie klubu. Bo na dłuższą metę emisjami akcji długów nie spłacimy...

Myślę że powód jest bardziej prozaiczny.
Klub obecnie musi mieć plan B, bo jeśli szukanie inwestora zajmie np rok, dwa lata, to co wtedy?
Każdy poważny człowiek w futbolu powtarzał, że pół roku to minimum na przeprowadzanie takiej transakcji, a być może wejście sukcesywnie jako mniejszościowy udziałowiec. A żyć przecież trzeba...

Opcji finansowania jest wiele, a zapewne w klubie słyszeli o ostatnim przedsięwzięciu z obligacjami Juventusu. Nie zdziwiłbym się jeśli myślą o czymś podobnym, choć uważam że spółka nie jest na to gotowa...

Kontakt dla Stolarczyka na 2 lata były najlepszy. 3 lata to już dawało by 4 lata pracy u nas co byłoby ewenementem w naszej długiej historii, a i ciężko wyrokować jaki poziom sportowy/płacowy będzie wtedy funkcjonował w Polsce.

BlurgH 05.04.2019 10:08

Serce mówi - jak najdłużej, rozum mówi, że 2-3 letni kontrakt byłby optymalny. Potem można go przedłużyć. Casus Sir Alexa może faktycznie jest ewenementem, ale spójrzmy na Jurgena Kloppa - w Borusii przepracował prawie 7 lat. Diego Simeone siedzi w Atletico 8rok. Więc jeśli nic się nie zepsuje, to ja osobiście nie widzę przeszkód, żeby współpraca z Trenerem Stolarczykiem trwała dłużej.

Karherop 05.04.2019 10:42

Cytat:

Pierwotnie napisane przez BlurgH (Post 1537430)
Serce mówi - jak najdłużej, rozum mówi, że 2-3 letni kontrakt byłby optymalny. Potem można go przedłużyć. Casus Sir Alexa może faktycznie jest ewenementem, ale spójrzmy na Jurgena Kloppa - w Borusii przepracował prawie 7 lat. Diego Simeone siedzi w Atletico 8rok. Więc jeśli nic się nie zepsuje, to ja osobiście nie widzę przeszkód, żeby współpraca z Trenerem Stolarczykiem trwała dłużej.

Aby tak się stało musi być ciągłość właścicielska. Patrz Legia. Jest kasa, więc są i wymagania i decyzje w przypływie chwili. U nas zresztą za TF było bardzo podobnie.

Przy aktualnym układzie można założyć że tak długo jak będzie obecna RN + Wisłocki tak długo Stolarczyk i jego sztab jest nietykalny. (I bardzo dobrze)

nemox007 26.04.2019 19:28

https://twitter.com/WislaKrakowSA/st...740428288?s=19

Super!

BlurgH 26.04.2019 20:06

Ale mi poprawili humor na weekend !!! Jeszcze tylko nie dajmy ciała ze Śląskiem i będzie bajecznie !

brylant17 26.04.2019 20:39

Bardzo dobra decyzja, teraz utrzymać skład,a jak się uda to wzmocnić drużynę

Karherop 26.04.2019 21:48

Niby formalność, ale cała rodzina siedzi w Szczecinie więc mogl z pobudek osobistych zrezygnować...

Teraz trzeba liczyć że posypią się komunikaty o przedłużeniu Drzazgi, Bashy, Słomki, Wasyla, Palcicia.... Kuby

sandomingo 26.04.2019 21:51

Super, bo już zacząłem się obawiać, że coś jest nie tak.
Teraz Kuba.

Mintokur 26.04.2019 22:42

Stolarczyk może i będzie chciał zostać trenerem na przyszłe lata , ale licencja na dalszą grę Ekstraklasie wisi w powietrzu.
W tym celu Wisła SA zobowiązana jest do wymogów licencyjnych.
Między innymi :
Ponoć Ekstraklasa zobowiązała się do opłacania kosztu stadionu i spłaty długu na rzecz
Miasta i Telefoniki z wpływów telewizyjnych NC+
My musimy się dogadać z wierzycielami co do ich zgody na odroczenie spłaty zadłużenia.
Musimy zakontraktować zawodników którym kończą się kontrakty na kolejny sezon.
Jesteśmy gołodupcami , którzy chcą grać na najwyższym szczeblu rozgrywek PZPN.
To jest straszne ................

s1mone 26.04.2019 22:48

Mintokur : a gdzie tu jakaś nowina?

Przecież trio kontrolujące Wisłę mówiło, że spokojnie dogramy sezon i licencja jest niezagrożona, ale problemy mogą nastąpić w kolejnej rundzie.

To, że są masakryczne długi to żadna nowina zważywszy na to co miało miejsce zimą. To, że ktoś odgrzał kotleta i to opisał na jakimś portalu nie ma żadnego znaczenia (czytałem gdzieś taki gównonews dziś). Nic się nie zmieniło w tej kwestii. Wszystko mieliśmy podane na tacy przy emisji akcji. To nie jest coś co się szybko rozwiąże, potrzeba czasu, dobrych pociągnięć marketingowo - sportowych i utrzymania pozytywnej otoczki wokół Wisły.

Przedłużenie trenera to świetny ruch. Bardzo mnie to cieszy.

Karherop 30.04.2019 08:48

Świetny program z udziałem Stolarczyka
https://www.youtube.com/watch?v=2i9yDlmRWiQ

BlurgH 30.04.2019 11:28

Oglądnąłem sobie od początku do końca. Wnioski: Trener nie jest mówcą wybitnym, ale w kwestii merytoryki i świadomości tego, co chce przekazać, niezmiennie i nieustająco mnie zadziwia. Bez bicia piany, bez nadmiernej ekscytacji - ale za to z czystym sumieniem mogę powiedzieć, że cieszę się, że taki człowiek pracuje w Wiśle.

viktor56 20.06.2019 18:37

Do sztabu dołączył nowy analityk, jest się ktoś w stanie wypowiedzieć na temat tej zmiany?

Karherop 21.06.2019 06:26

Cytat:

Pierwotnie napisane przez viktor56 (Post 1541107)
Do sztabu dołączył nowy analityk, jest się ktoś w stanie wypowiedzieć na temat tej zmiany?

A co chcesz wiedzieć?

viktor56 21.06.2019 07:52

Warsztat pracy analityka nie jest znany przeciętnemu kibiców, a przecież nie wzięli go dlatego, że zna się z Maćkiem Stolarczykiem. Patrzę; Pogoń Siedlce, Arka Gdynia, ale może to jakiś specjalista doceniany w środowisku? Ci analitycy chyba mają jakieś swoje charakterystyki, są lepsi w tym, czy tamtym. Może ktoś zna tę branżę, znał to nazwisko, zanim Sikora pojawił się u nas.

Danielek1906 24.06.2019 11:44

Stolar ma mieć propozycję zostania menago na wzór angielski. Bardzo dobra decyzja, miejmy nadzieję, że się uda.

Karherop 24.06.2019 13:44

Obowiązków przybywa, a ludzi już niekoniecznie. Mi się to osobiście nie podoba. I o ile słyszałem Stolarczyk również 'nie chciał' tej posady.

Nie można tego porównywać do wzoru angielskiego bo tam trener-menager ma pod sobą dział wykonawczy 30-40 os + sztab 1 drużyny. U nas ma 4 osoby + sztab. Jednym słowem więcej kompetencji przy tej samej ilości godzin pracy.

Podobnie jak nominacja na P.O prezesa Obidzińskiego sama w sobie nie jest zła, ale pion organizacyjny potrzebuje i tak kogoś kto będzie ogarniał wiele spraw. Sam Obidziński się nie rozdwoi.

MB1906 24.06.2019 14:59

Obidzinski to defacto tym prezesem jest od dawna, zmieni mu się nazwa stanowiska.

Co do Stolarczyka najpierw trzeba by wiedzieć jakie konkretnie ma mieć obowiązki poza 1 druzyna.

czaro 04.09.2019 19:22

Czy wiadomo, kto w sztabie trenera Stolarczyka zastąpił trenerów, którzy poszli do Płocka?

wiesniak842 04.09.2019 19:49

Bardzo fajna grafika, pokazujaca mniej wiecej jak to gramy za Stolara. We wszystkich kategoriach - atak pozycyjny, kontrataki, SF plasujemy sie mniej wiecej po srodku stawki.

https://pbs.twimg.com/media/EDpAwTFXYAEgDqY?format=jpg

Smuga 05.09.2019 20:19

Sobola na stanowisku asystenta I trenera zastąpił Paweł Sikora, który przed tym sezonem dołączył do sztabu szkoleniowego w roli analityka. Stanowisko analityka, które zwolnił Sikora zajął zaś Dominik Dyduła z AP Wisły. Jeśli chodzi o Mariusza Kondaka, to nic mi nie wiadomo, aby na chwilę obecną ktoś zastąpił go w charakterze skauta. ;)

Karherop 06.09.2019 12:51

Nasz dział sportowy liczy kilka osób które raczej nie są i nie chcą być medialne (oczywiście nie mówię o sztabie szkoleniowym)

czaro 07.09.2019 18:03

Dzięki za info!

czaro 15.09.2019 13:57

.
10 znaków

Karherop 15.09.2019 22:03

Naprawdę nie zauważyłeś typowej dla Stolara ironii i wpuszczana dziennikarzy w maliny?

czaro 16.09.2019 09:43

Szczerze mówiąc: nie, ale masz rację. Czytałem to w przerwie w pracy : )

Kamson 22.09.2019 13:53

https://twitter.com/Sebastos1906/sta...358809601?s=19

Napisałbym, że to kamyczek do ogródka trenera Stolarczyka... Tyle że to nie kamyczek tylko kvrwa ogromny głaz.

bridgeburner 22.09.2019 14:01

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Kamson (Post 1543302)
https://twitter.com/Sebastos1906/sta...358809601?s=19

Napisałbym, że to kamyczek do ogródka trenera Stolarczyka... Tyle że to nie kamyczek tylko kvrwa ogromny głaz.

W zadnym wypadku nie twierdze, ze nalezy w ogole myslec o zwalnianiu Stolara
ale
stale fragmenty "zarówno w defensywie jak i ofensywie" to kolejny element, ktory u nas kuleje

Stelio 22.09.2019 14:11

Ja wiem, że sytuacja ciężka, że wciąż walczymy o przetrwanie itd. ale prawda jest taka, że niestety każdy inny trener z takimi statystykami byłby już od dawna conajmniej krytykowany... nie wiem czy to kwestia braku wypłat, słabej kadry czy słabego trenera, a być może wypadkowa wszystkich trzech. Do zarządzania kryzysem nadawał się świetnie natomiast to co prezentujemy od dłuższego czasu to naprawdę bardzo radosny futbol, tylko przypomnę, najwiecej straconych bramek w poprzednim sezonie. Jeśli w tym do tej statystyki dołożymy mniej strzelonych to obyśmy się nie obudzili w 1 lidze za rok...

Kac 22.09.2019 14:14

nie no w tym sezonie nie spadniemy, sa gorsze lajzy, ale w kolejnym juz bedziemy ostro "walczyc o spadek" jak Stolar nie poprawi wyjazdow lub nie znajdziemy trenera co lepiej punktuje...

wolfy 22.09.2019 15:02

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Kac (Post 1543308)
nie no w tym sezonie nie spadniemy, sa gorsze lajzy, ale w kolejnym juz bedziemy ostro "walczyc o spadek" jak Stolar nie poprawi wyjazdow lub nie znajdziemy trenera co lepiej punktuje...

A skąd przypuszczenie że u innego trenera Ci zawodnicy lepiej zagrają? Klemenz, Mak czy Wojtkowski bardzo się rozwinęli, ale my mamy słaby zespół, zwłaszcza obrońców.

Griszka30KR 22.09.2019 15:08

Ty tak poważnie o tych zawodnikach????

PAWEŁ 22.09.2019 16:09

Ogólnie to jest dramat SFG leżą i kwiczą, pressing leży i kwiczy, system gry leży i kwiczy, bo nie mamy do tego systemu zawodników. Pokazywanie się partnerom do gry a nie gra na alibi leży i kwiczy. Uparte granie od tylu nawet nie będę komentował, ktoś w klubie niezły towar zażywa i myśli, że jest trenerem MC Generalnie to jest C.H.UJNIA Z PATATAJNIĄ A jak te większe łajzy od Nas bardziej zepną pośladki i zaczną zapierdalac to niestety ale spadamy. Pisałem na początku jak się co niektórzy nasza obroną jarali i twierdzili ze jest OK. Jednak wyszło na moje, i obym się teraz mylił bo inaczej 1 ligo witaj.

wolfy 22.09.2019 16:27

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Griszka30KR (Post 1543311)
Ty tak poważnie o tych zawodnikach????

Tak, poważnie. Jeśli wierzysz że skład jaki wyszedł w Płocku nadaje się na choćby puchary to gówno się znasz na piłce. To że sobie gimbaza ubzdurała że Chuca to drugi Carlitos nie znaczy że z miejsca zaora tą ligę.

Mogę Ci lecieć pozycja po pozycji skąd zawodnik przyszedł, ile ma lat i jaki jest z nim problem, ale sam możesz sobie to sprawdzić. Podpowiem Ci tylko tyle, że o żadnego piłkarza nie wygraliśmy licytacji z poprzednim klubem, wszędzie żegnano ich z radością.

To jest skład na spokojne utrzymanie, ale niewiele więcej. Nie bez Brożka i Kuby, z Bashą po kontuzji i Saviceviciem sabotującym grę.

Stolarczyk musi poprawić SFG, asekurację i grę w obronie ale z Janickim z tyłu albo jeszcze goszym Wasylem cudów nie będzie.

Griszka30KR 22.09.2019 16:43

To Ty chyba masz problem ze zrozumieniem pytania...więc wpierw czytaj ze zrozumieniem,a potem poddawaj pod wątpliwość czyjąś "znajomość się na piłce".
Chodziło mi o tych konkretnych zawodników wymienionych przez Ciebie.
Mak do tej pory zaliczył jeden w pełni udany mecz.Drugi Małecki"jezdiec bez głowy",dużo pzegranych pojedynków.
Wojtkowski to samo przy czym widać u Niego rzeczywiście od kilku meczów większą dojrzałośc w grze(może przyszło to z wiekiem).
Klemens jest solidny,ale przecietny,nic ponad to no i u nas ma miejsce w pierwszym składzie.
Ale to moje zdanie i nie musisz się z Nim zgadzać.

szprotson 22.09.2019 17:31

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wolfy (Post 1543316)
To że sobie gimbaza ubzdurała że Chuca to drugi Carlitos nie znaczy że z miejsca zaora tą ligę.

.

na ten moment to Czuka nie pokazal ze ma brony, wiec do orania jeszcze długa droga...

z jednym skrzydlowym i w 10 ciezko wygrac mecz (bo od kiedy zszsedl Pawka, nie bylo napastnika, )
Klemenz na boku, przy naszej taktyce z bocznymi obroncami grajacymi wyzej niz pomoc, to jest morderstwo. i tak zagral super, ale motoryki u niego nie bedzie a to jest podstawowa cecha takiego biegacza.
Wasyl to gra tylko to co ja na lidze orlikowej z 10 lat mlodszymi, jedyne co mozna zagrac to sie w.......ic bo na szybkosc i zwrotnosc to sie przegrywa na starcie.
szkoda Plocka, ale na Nasze szczescie derby rzadza sie innymi prawami i kazdy powinien wyjsc potrojnie zmobilizowany.
na pewno potrzeba Nam wzmocnien w kazdej formacji, by walczyc spokojnie o 8.
na papierze na dzis wygladamy znowu bardzo slabo, fajnie by bylo jakby odpalil jakis Zdybowicz czy czarny.

paralaksa 22.09.2019 17:44

Mnie najbardziej boli, ze Stolar nie wyciąga wniosków. Cały sezon gramy jeden mecz. Jak przeciwnik nie zareaguje na nasz styl to wygrywamy. Jak zareaguje - to zawsze spier...��.♂️

Jestem wielkim zwolennikiem Stolara, ale chyba to trener jednej taktyki. Gdzie umiejętna gra z kontry? Gdzie zmiana tempa gry itp...

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 08:24.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl