Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Hyde Park (moderowane) (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Telewizja DVB-T, NC+, Cyfrowy Polsat, UPC, itp. (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=8336)

Mario Nh 04.04.2013 18:24

A ja mam pytanie. W domu są dwa dekodery na dwie osobne umowy.
Jeśli chciałbym założyć multiroom w ofercie za 119 to po doliczeniu 10 zł za multi dwie osoby płacą 129 na pół?
Założenie multi na własny koszt?

Dwa dekodery podłączone osobno do jednej anteny póki co.

mr_kwolf 04.04.2013 19:22

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Gwiaździsty (Post 1306433)

Jeśli raptem w 3 dni dostali już tyle wypowiedzeń tzn. że jest to liczba ogromna. W takim tempie to po 3 miesiącach zobaczymy czy nie zmięknie im rura :). Ludzie mają umowy do różnych okresów, więc wypowiedzenia będą spływać rytmicznie :). Efekt śnieżnej kuli :) Aby żyło się lepiej. Wszystkim ! )

Przecież abonenci eNki mają dwa tygodnie na wysłanie wypowiedzeń. W takim tempie to dostaną max 100k. Czyli 10%. Biorąc pod uwagę ceny nowych pakietów to wyjdą zdecydowanie na plus.

MatMario 04.04.2013 19:33

Cytat:

Pierwotnie napisane przez miba (Post 1306439)
No, no, no.

Jak to się stało, że zagwarantowali niezmienność multiroomu przez 18 miesięcy, all inclusive+ za 179/m-c, dekoder i multiroom za 0zł :D

Gdzie to magiczne 249zł/m-c lada dzień?

Chyba faktycznie grunt sypie się im pod nogami i zaczynają myśleć.

Ale nie chcę być pierwszym na forum, który podpisze, jeszcze trochę wytrzymam :p

No to masz najlepszy standard jaki teraz dają, to co można dostać bez wypowiedzenia. I pytanie, jaka oferta będzie po wypowiedzeniu, bo musi byc lepsza.

piotrek06 04.04.2013 19:42

Cytat:

Pierwotnie napisane przez mr_kwolf (Post 1306465)
Przecież abonenci eNki mają dwa tygodnie na wysłanie wypowiedzeń. W takim tempie to dostaną max 100k. Czyli 10%. Biorąc pod uwagę ceny nowych pakietów to wyjdą zdecydowanie na plus.

2 tygodnie maja tylko ci którzy mieli usługę nPremium reszta puki co nie ma nawet podstaw do wypowiedzenia

63.5 Kg 04.04.2013 19:48

Cytat:

Pierwotnie napisane przez piotrek06 (Post 1306468)
2 tygodnie maja tylko ci którzy mieli usługę nPremium reszta puki co nie ma nawet podstaw do wypowiedzenia

Nieprawda.

Pierwsza zmiana ofert programowej nastapila 1 kwietnia
Druga nastapi jutro.

mr_kwolf 04.04.2013 19:54

Cytat:

Pierwotnie napisane przez piotrek06 (Post 1306468)

Jeżeli jest tak jak mówisz to zwracam honor. Myślałem, że wszyscy abonenci enki dostali "ofertę" migracyjną.

piotrek06 04.04.2013 20:11

Cytat:

Pierwotnie napisane przez mr_kwolf (Post 1306472)
Jeżeli jest tak jak mówisz to zwracam honor. Myślałem, że wszyscy abonenci enki dostali "ofertę" migracyjną.

Wygląda na to że nie zrozumiałem o co ci chodziło, z tego co słyszałem, jeśli klienci nie zgadzają się ze zmianami programowymi, to mają 14 dni na wypowiedzenie( chyba o to ci chodziło) ale jeśli nie wypowiedzą' to nie są migrowani( jeszcze) na siłę, natomiast klienci którzy mieli nPremium mają czas do 19(?) a później automatycznie zostaną zmigrowani na gorszych warunkach.
Sory za wprowadzenie w błąd

E: natomiast pod żadnym pozorem nie brać tego co piszę za pewnik

mitmichael 04.04.2013 20:12

Od najbliższego weekendu nSport zacieśnia współpracę z Canal+. W ofercie stacji pojawią się treści znane do tej pory z anteny Canal+, w tym mecze T-Mobile Ekstraklasy oraz popularny wśród kibiców magazyn "Liga+ Extra". - ale mecze Ekstrklasy i Liga+Extra bedzie prowadzona tak jak dotychczas z komentatorami Canal+ http://media2.pl/media/101679-nSport...lus-Extra.html

Gwiaździsty 04.04.2013 20:58

Cytat:

Pierwotnie napisane przez mr_kwolf (Post 1306465)

A mi chodziło o wszystkich i tych z N i tych z canal +.

rav 04.04.2013 22:03

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Mario Nh (Post 1306452)
A ja mam pytanie. W domu są dwa dekodery na dwie osobne umowy.
Jeśli chciałbym założyć multiroom w ofercie za 119 to po doliczeniu 10 zł za multi dwie osoby płacą 129 na pół?
Założenie multi na własny koszt?

Dwa dekodery podłączone osobno do jednej anteny póki co.

Dwie "n-ki", dwie cyfry+ czy jedna cyfra i jedna n-ka? Jakie masz dekodery?

Co to znaczy dwie osoby na pół? Chcesz wpisać dwie osoby do umowy z nc+? :)
W jednym lokalu możesz zainstalować oba dekodery, wszystko na jednej umowie. Cennikowo 129 zł, ale jesteś w stanie wynegocjować 109 (platinum 99, multiroom 10) zł. Oba dekodery podłącza się do jednej anteny (jeśli ma konwerter duo lub quad).

maaarcin 04.04.2013 22:35

Cytat:

Pierwotnie napisane przez rav (Post 1306502)
Oba dekodery podłącza się do jednej anteny (jeśli ma konwerter duo lub quad).

Dodatkowo trzeba podłączyć ze sobą oba dekodery (bezpośrednio lub przez router). W multiroom standard oba dekodery muszą być podłączone do anteny, w multiroom premium podłączony może być tylko dekoder główny (choć zaleca się również połączenie dekodera dodatkowego).

rav 05.04.2013 09:33

Cytat:

Pierwotnie napisane przez maaarcin (Post 1306506)
Dodatkowo trzeba podłączyć ze sobą oba dekodery (bezpośrednio lub przez router). W multiroom standard oba dekodery muszą być podłączone do anteny, w multiroom premium podłączony może być tylko dekoder główny (choć zaleca się również połączenie dekodera dodatkowego).

Nie pisałem o tym, bo nie sprecyzował co w tej chwili ma. Jeśli oba abonamenty ma z Cyfry, to być może udałoby się wykorzystać aktualny sprzęt, z którego korzysta, a wtedy dekoderów nie trzeba łączyć ze sobą.
Na nowym sprzęcie nc+ dekodery muszą być połączone siecią LAN.

węgorz2 05.04.2013 19:12

nc+ mięknie po całości nie róbcie nagłych ruchów i czekajcie a dobra oferta sama do was zawita ,aha listów juz nie wysyłają- wymiękli.

Mario Nh 05.04.2013 19:15

Cytat:

Pierwotnie napisane przez rav (Post 1306502)
Dwie "n-ki", dwie cyfry+ czy jedna cyfra i jedna n-ka? Jakie masz dekodery?

Co to znaczy dwie osoby na pół? Chcesz wpisać dwie osoby do umowy z nc+? :)
W jednym lokalu możesz zainstalować oba dekodery, wszystko na jednej umowie. Cennikowo 129 zł, ale jesteś w stanie wynegocjować 109 (platinum 99, multiroom 10) zł. Oba dekodery podłącza się do jednej anteny (jeśli ma konwerter duo lub quad).

W zasadzie to juz rozjaśniłeś mi sytuację. Dwie cyfry które juz są podłączone do jednej anteny. Postaram się wynegocjować 100 złotych za taki układ. Dzięki.

FraMat 06.04.2013 13:42

Cytat:

Pierwotnie napisane przez węgorz2 (Post 1306647)
nc+ mięknie po całości nie róbcie nagłych ruchów i czekajcie a dobra oferta sama do was zawita ,aha listów juz nie wysyłają- wymiękli.

Jak to nie wysyłają? To jak mam złożyć wypowiedzenie?

63.5 Kg 06.04.2013 14:09

Cytat:

Pierwotnie napisane przez FraMat (Post 1306732)

Wstrzymano wysylanie listow w związku z informacja UOKIK-u ze NC+ na pewno dostanie kare...

MatMario 06.04.2013 14:10

Cyfrowicze listów z "propozycją" na razie nie dostaną bo wysyłka jest wstrzymana w zw. z postępowaniem UOKIK PO listach do n'kowiczow.

Możesz złożyć wypowiedzenie w zw z usunięciem programów 01.04

mr_kwolf 06.04.2013 14:22

Cytat:

Pierwotnie napisane przez FraMat (Post 1306732)

A po co chcesz składać wypowiedzenie?

zim zum 06.04.2013 15:38

Niektórych opętało wypowiadanie dla samego wypowiadania. Póki nic nie kręcą, to nie ma sensu rezygnować. Chyba,że się znudziło człowiekowi już :)

FraMat 06.04.2013 15:46

Cytat:

Pierwotnie napisane przez mr_kwolf (Post 1306741)
A po co chcesz składać wypowiedzenie?

Bo mam umowę do sierpnia, z bonusami. Jesli jej nie wypowiem to będę miał ten sam pakiet, co teraz tylko za kwotę wyższą o ponad 30% jesli przejdzie ona automatycznie na czas nieokreślony.
A sam nie mogę dodzwonić się do nich, choćby po to, żeby to wszytso zweryfikować

63.5 Kg 06.04.2013 15:47

Panowie tu nie chodzi o to...
Tak naprawdę do dzisiaj nikt nigdzie nie powiedział w 100% do kiedy można pozostać na obecnych umowach i jak będzie tak naprawdę z migracja...
Raz słyszymy o przymusowej w maju,innym razem w lipcu później się pisze ze migracja potrwa rok...dlatego leci tyle wypowiedzeń co nie jest wcale dziwne...

mitmichael 06.04.2013 17:39

Cytat:

Pierwotnie napisane przez 63.5 Kg (Post 1306757)
Panowie tu nie chodzi o to...
Tak naprawdę do dzisiaj nikt nigdzie nie powiedział w 100% do kiedy można pozostać na obecnych umowach i jak będzie tak naprawdę z migracja...
Raz słyszymy o przymusowej w maju,innym razem w lipcu później się pisze ze migracja potrwa rok...dlatego leci tyle wypowiedzeń co nie jest wcale dziwne...

1. Do czasu migracji do nc+ zostajesz w Cyfrze+. Migracji możesz dokonać w każdej chwili. Na razie nie ma automatycznych migracji dla abonentów Cyfry+.
2. Tym samym, do czasu migracji, pozostajesz ze swoim starym pakietem.

Odpowiedz z ncpluspytania.pl od admina czyli potwierdzil to co ja napisałem tutaj
wis.la/r4cui

63.5 Kg 06.04.2013 18:03

Cytat:

Pierwotnie napisane przez mitmichael (Post 1306768)
1. Do czasu migracji do nc+ zostajesz w Cyfrze+. Migracji możesz dokonać w każdej chwili. Na razie nie ma automatycznych migracji dla abonentów Cyfry+.
2. Tym samym, do czasu migracji, pozostajesz ze swoim starym pakietem.

Odpowiedz z ncpluspytania.pl od admina czyli potwierdzil to co ja napisałem tutaj
wis.la/r4cui

Wlasnie migracji z Cyfry+ a co z N??

mitmichael 06.04.2013 18:06

Cytat:

Pierwotnie napisane przez 63.5 Kg (Post 1306770)
Wlasnie migracji z Cyfry+ a co z N??

Z abonentami Nki nic sie nie zmienia - nadal beda otrzymywac oferty migracji i beda mieli prawo wypowiedzenia umowy aby ich automatycznie nie zmigrowano.

63.5 Kg 06.04.2013 18:42

Cytat:

Pierwotnie napisane przez mitmichael (Post 1306771)
Z abonentami Nki nic sie nie zmienia - nadal beda otrzymywac oferty migracji i beda mieli prawo wypowiedzenia umowy aby ich automatycznie nie zmigrowano.

Dokladnie tyle to ja tez wiem.
Dlatego się dziwie dlaczego niektórzy się dziwia ze ludzie tak się napalają na wypowiadanie umow.
N-wicze nie maja zadnego wyjścia...na chwile obecna...

laurence 06.04.2013 19:25

Cytat:

Pierwotnie napisane przez 63.5 Kg (Post 1306775)
Dokladnie tyle to ja tez wiem.
Dlatego się dziwie dlaczego niektórzy się dziwia ze ludzie tak się napalają na wypowiadanie umow.
N-wicze nie maja zadnego wyjścia...na chwile obecna...

ale tylko Ci z Npremium. Reszta nie dostałą informacji o migracji a jedynie o usunięciu kilku kanałów (co akurat można przeżyć). Mnie interesuje czy zmiana ceny i długości umowy (migracja) może być podstawą do rezygnacji z usług.

dulli78 06.04.2013 22:19

Cytat:

Pierwotnie napisane przez FraMat (Post 1306756)
Bo mam umowę do sierpnia, z bonusami. Jesli jej nie wypowiem to będę miał ten sam pakiet, co teraz tylko za kwotę wyższą o ponad 30% jesli przejdzie ona automatycznie na czas nieokreślony.
A sam nie mogę dodzwonić się do nich, choćby po to, żeby to wszytso zweryfikować

Przecież już teraz możesz wysłać pismo z rezygnacją z dalszego kontynuowania umowy po 31 lipca i masz święty spokój. Jak będą zainteresowani klientem to odezwą się - chociaż z tego co widzę nc+ ma klientów gdzieś, bo nie chcą im sponsorować Legii:lol:

Sprawdzałem sobie konto w ICA, pojawiło się okienko, że jakbym chciał migrować to się odezwą tylko trzeba zostawić dane numer umowy i numer telefonu a pod spodem taka informacja:
"Wyrażam zgodę na przekazanie moich danych przez ITI Neovision Sp. z o.o. z podmiotowi współpracującemu w celu przedstawienia oferty przez ten podmiot"
A cóż to za podmiot współpracujący?

laurence 07.04.2013 09:38

Cytat:

Pierwotnie napisane przez dulli78 (Post 1306807)
Przecież już teraz możesz wysłać pismo z rezygnacją z dalszego kontynuowania umowy po 31 lipca i masz święty spokój. Jak będą zainteresowani klientem to odezwą się - chociaż z tego co widzę nc+ ma klientów gdzieś, bo nie chcą im sponsorować Legii:lol:

Sprawdzałem sobie konto w ICA, pojawiło się okienko, że jakbym chciał migrować to się odezwą tylko trzeba zostawić dane numer umowy i numer telefonu a pod spodem taka informacja:
"Wyrażam zgodę na przekazanie moich danych przez ITI Neovision Sp. z o.o. z podmiotowi współpracującemu w celu przedstawienia oferty przez ten podmiot"
A cóż to za podmiot współpracujący?

Zapewne jakieś call center które świadczą dla nich usługi. Przy takiej ilości Klientów zapewne nie pociągnęliby na swoich call center

FraMat 07.04.2013 11:31

Cytat:

Pierwotnie napisane przez dulli78 (Post 1306807)
Przecież już teraz możesz wysłać pismo z rezygnacją z dalszego kontynuowania umowy po 31 lipca i masz święty spokój.

A nie będzie tak, że po 30 kwietnia automatycznie przepiszą mnie do nc+ z najdroższym pakietem? Bo teraz mam najdroższy w Cyfrze...
Wtedy zapłacę dużo drożej niż teraz. Dowiedziałem się, że ten najdroższy pakiet ze wszystkimi opcjami jakie mam, mógłby kosztować 249 zł zamiast 149 jakie mam teraz
:!:
Czy mam gdziekolwiek gwarancję, że do 31 lipca zostanę na swoim pakiecie?

dulli78 07.04.2013 12:32

Cytat:

Pierwotnie napisane przez FraMat (Post 1306836)
A nie będzie tak, że po 30 kwietnia automatycznie przepiszą mnie do nc+ z najdroższym pakietem? Bo teraz mam najdroższy w Cyfrze...
Wtedy zapłacę dużo drożej niż teraz. Dowiedziałem się, że ten najdroższy pakiet ze wszystkimi opcjami jakie mam, mógłby kosztować 249 zł zamiast 149 jakie mam teraz

W przypadku przymusowej migracji muszą wcześniej poinformować cię pisemnie o zmianach w warunkach umowy. Wtedy masz możliwość złożenia rezygnacji z dalszego świadczenia usług. Po 30 kwietnia automatycznie przepisują klientów enki, listy do abonentów Cyfry+ zostały wstrzymane (podejrzewam, że jest to związane z faktem, o którym pisałem już wcześniej czyli tym, że klienci Cyfry+ podpisali umowy ze spółką Canal+Cyfrowy a w przypadku migracji przechodzą pod skrzydła nowej firmy czyli ITI Neovision)

Jedno jest pewne - do 31 lipca masz gwarantowany...chaos i burdel w temacie. Niestety

concedi 07.04.2013 12:44

jestem klientem N - ki na kartę i w ten weekend zabrali już wszystkie kanały premium ale odblokowali wszystkie C+, ktoś wie na jak długo? :) Abonamentowcy też tego dostąpili?

rav 07.04.2013 13:05

Cytat:

Nigdzie nie masz takiej gwarancji.

Jednak, jeśli będą chcieli zmienić Ci pakiet muszą Cię o tym poinformować. W zeszłym tygodniu mieli rozsyłać listy do abonentów Cyfry, ale wstrzymali się z wysyłką z powodu działań UOKiK.

Dopóki nie dostaniesz propozycji zmiany pisemnie nie mogą Ci zmienić pakietu. A jeśli dostaniesz propozycję to możesz:
a) przystać na nią,
b) złożyć rezygnację,
c) pójść do punktu nc+ i wynegocjować inne warunki,
d) mix b i c, czyli złożyć rezygnację i zgłosić w formularzu (link w ica), że chcesz kontaktu z konsultantem, by wynegocjować inne warunki; zresztą i bez tego zgłoszenia będą Cię nękać, że "może byś jednak został"; im dłużej wytrzymasz ciśnienie tym lepsza propozycja z ich strony.

P.S. Spokojnie, to na pewno nie będzie 249 zł. Prędzej 199, które po negocjacjach (patrz punkt c) spokojnie zbijesz do 179 (za pakiet all inclusive). Jeśli chcesz mniejszy pakiet lub 179 zł to za dużo: czekaj na ich kolejne propozycje.

mitmichael 07.04.2013 13:09

Cytat:

Na 10000% tak nie bedzie bo automatyczna migracja abonentow Cyfry nieobowiazuje i jest to informacja potwierdzona np tutaj:
wis.la/zhi6n
Cytat:

Pierwotnie napisane przez concedi (Post 1306851)
jestem klientem N - ki na kartę i w ten weekend zabrali już wszystkie kanały premium ale odblokowali wszystkie C+, ktoś wie na jak długo? :) Abonamentowcy też tego dostąpili?

Do konca miesiaca

FraMat 07.04.2013 14:21

Cytat:

Pierwotnie napisane przez mitmichael (Post 1306858)
Na 10000% tak nie bedzie bo automatyczna migracja abonentow Cyfry nieobowiazuje i jest to informacja potwierdzona np tutaj:
wis.la/zhi6n

To się chyba potwierdza. Zadzwoniłem do działu płatności, gdzie dowiedziałem się, że mając teraz najwyższy pakiet Cyfry+ do końca sierpnia, mam gwarancję, że do konca sierpnia nic się nie zmieni.
Mało tego. Nie muszę potem migrować do NC+, bo
- zostanę po zakonczeniu umowy na czas okreslony, w Cyfrze+ z tym samym pakietem, tyle, że bez upustów wynikających z promocji i
- umowa zostanie przedłużona na czas nieokreslony.
- Zamiast 149 zł będę płacił od września (jesli nie złożę wypowiedzenia) 222 złote.

Albo więc bedę migrował do NC+ (all inclusive za 179 zł) albo składam wypowiedzenie na miesiąc wcześniej czyli do konca lipca.

mitmichael 07.04.2013 18:44

Liga angielska Canal+ Sport, Canal+
Liga hiszpańska Canal+ Sport, Canal+ Family, Canal+ Family2, nSport
Liga francuska Canal+ Sport, Canal+ Family, Canal+ Family2, nSport
Liga włoska Canal+ Sport , Canal+ Family2, nSport
T-Mobile Ekstraklasa Canal+ Sport, Canal+ Family, Canal+, nSport
Liga Mistrzów Canal+ Sport, Canal+, nSport
Liga Europejska Canal+ Sport, nSport
NBA Canal+ Sport, Canal+ Family2
WNBA Canal+ Sport, Canal+ Family2
Euroliga Canal+ Family2, Canal+ Sport, nSport
Enea Ekstraliga nSport, TVN Turbo, Canal+ Family
Grand Prix Speedway Canal+, Canal+ Sport

Kolumbus 08.04.2013 07:35

http://www.youtube.com/watch?v=uoWl7...ature=youtu.be

mitmichael 08.04.2013 09:45

Tak jak myslałem to ludzie z Nki wpieprzaja sie w ta cala fuzje i chca dowodzic i traktuja Nasz narod za ułomny.
wis.la/sl4qr

Przytocze tylko poczatkowy tekst:

"Nowy numer tygodnika przynosi garść ciekawych informacji dotyczących planowanego "skoku na portfele Polaków" przez nową platformę satelitarną nc+, która powstała w wyniku fuzji Cyfry+ i "n". Z tekstu wynika, że "to ludzie dawnej "n" najbardziej odpowiadają za niezadowolenie klientów."

Jak widac Polacy nie sa tacy głupi jak to sie zabojadom wydawało.

Nowy harmonogram transmisji TV meczów T-Mobile Ekstraklasy:

Piątek:
- godz. 18.00: Canal+ Sport HD, nSport HD, Polsat Sport HD / Polsat Sport Extra HD
- godz. 20.45: Canal+ Family HD
Sobota:
- godz. 13.30: Canal+ Family HD, Polsat Sport HD / Polsat Sport Extra HD
- godz. 15.45: Canal+ Family HD, nSport HD, Polsat Sport HD / Polsat Sport Extra HD
- godz. 18.00: Canal+ Family HD
Niedziela:
- godz. 14.30; Canal+ Family HD, Polsat Sport HD / Polsat Sport Extra HD
- godz. 17.00: Canal+ Family HD
Poniedziałek:
- godz. 18.30: Canal+ Family HD, Eurosport 2 HD

MatMario 08.04.2013 16:38

Pierwsza oferta z nc+

All za 179 na 18 msc.
Platyna hbo multi pvr 129+10 za multi.

Konsultant to dramatyczny brak wiedzy, zero informacji o ofercie. Podstawowa infolinia jak nic.

63.5 Kg 08.04.2013 18:00

Cytat:

Pierwotnie napisane przez MatMario (Post 1307023)
Pierwsza oferta z nc+

All za 179 na 18 msc.
Platyna hbo multi pvr 129+10 za multi.

Konsultant to dramatyczny brak wiedzy, zero informacji o ofercie. Podstawowa infolinia jak nic.

Kosmicznie...
W tym momencie już zeszli ze wszystkimi umowami na 12 miesięcy...
Platyna z multi i hbo za 139 kosmos...
Poczekajmy te kilka dni bo jest czas...

Arkas 08.04.2013 21:18

Obecnie na cyfrze płacę 112 zł za pakiet bodaj Premium + zestaw canal+ a także hbo i multiroom. W tamtym tyg w punkcie oferowali mi to samo za 140 zł albo 120 zł bez HBO... Dzisiaj z kolei dzwonili i już proponują za raptem 7 zł więcej plus jakieś tam programy,jedynie nie będę miał programów pokazujących LM. Ja osobiście nie byłem obecny przy rozmowie ale widać że już wymiękają pomału. Gość mówił że trzeba się szybko decydować bo oferta ważna do jutra czy jakaś taka podobna gadka i że pojutrze może nie być taka dobra jak obecnie.
I tu do zorientowanych w temacie, poczekać jeszcze, wziąć ich na przetrzymanie? Bo w sumie nie ukrywam ale byłoby fajnie jakby jeszcze kanały z LM dorzucili czy jednak już tak z ceną nie zejdą i brać co dają?

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 09:28.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl