![]() |
szczerze to ŁATWIEJSZEJ lektury w spisie niz DŻUMA nie ma panowie co jest z wami, no nie mowcie mi ze kminicie te wszystkie 'dziadowskie' kordiany :(
|
Cytat:
Tu masz przynajmniej mały gratis, bowiem nie obowiązuje Cię znajomość całego utworu a podanych fragmentów :) |
czy tylko mi sie wydaje, że to wypracowanie da się napisac tylko
na podstawie tekstu który dostajesz? |
Cytat:
Ja mogę powiedzieć tylko tyle- www.klp.pl Na chwilę obecną, dla mnie, błogosławieństwo i ósmy cud świata :mozg: |
no to jakieś tam pojęcie posiadam. w końcu to wszystko kiedyś tam się przeczytało :)
|
Panowie, bez nerwów... ;-)
Z reguły jak już napiszecie wypracowanie na te 250 słów, to jest dobrze. Owszem, za treść jest całe 25 punktów, więc jeśli praca jest napisana nieco nie na temat, to można większość z nich stracić. Zresztą, jak naskrobiesz już jakieś wypracowanko, to napewno trafisz na coś z klucza. Za odwołanie do całego utworu (jeśli potrzebne) jest coś koło 6-12 punktów, nie wiem dokładnie. Następne 25 punktów czeka za styl, język, ortografię, itp. Więc jeśli ktoś nie idzie na studia, gdzie do rekrutacji liczą język polski, to nie ma się o co martwić... Ech. Ale i tak mam stresa. ;-) Spojrzałem z ciekawości na arkusze z maja 2008. Tematy, które tam były nie podobają mi się za bardzo. (Lalka oraz Oda do Młodości w porównaniu z czymśtam). |
Opowiadania Borowskiego byłyby OK!
Dla rozluźnienia: http://www.joemonster.org/konkurs/72/pokaz/strona/1 A diś sniło mi się, że zapomniałem długopisu i mnie nie wpuścili <ściana> :) |
Cytat:
Nie ma co gdybać Panie i Panowie co będzie, a czego na pewno nie. Ważne żeby napisać na te 2 strony tak ? czy 1,5 strony A4 ? Na temat i zdać :) |
Przyjaciele, Bracia Wiślacy. Odnośnie WOSu. Proszę Was, jeżeli wiecie, wypiszcie mi tutaj wszystko to co może być polecone do napisania jako zadanie ostatnie na maturze. Chodzi mi o tą formę wypowiedzi. Wiem że może być list, petycja, pit do wypełnienia. Czy coś jeszcze?
|
co Ty gadasz, PIT :|: |:|:|| ?
No ku rwa...nam tego nauczyciel nie mówił. Zawsze dostawaliśmy list do napisania, np do gazety; wypisz + i - obecnej Polskiej Konstytucji. Albo założyłeś stowarzyszenie które organizuje dzieciom z gimnazjum czas po lekcjach, napisz list do odpowiedniego organu o rejestracji swojego stowarzyszenie itd.. Co do punktacji, bo to też ciekawe ; za podanie adresata i odbiorcy już są punkty. Pamiętaj żeby podpisać się JAN NOWAK, nigdy prawdziwych danych bo się mogą przyczepić o to ;p No i jak w Polskim, wstęp , rozwinięcie, zakończenie, weź też podaj np. wyniki ankiety / sondy z zadań poprzednich. Bo wtedy masz punkt, za to, że odniosłeś się do arkusza, to zadań z arkusza maturalnego. Zawsze były listy na prawdziwych maturach i na próbnych. Wyjątek był raz, jak miałem napisać do urzędu miasta informację, że chce zorganizować pikietę. No i napisać kto, gdzie, po co , ile osób i że czekasz na odpowiedź. Ale to też w postaci listu. Ządnych pitów :| |
Na podst. na pewno nie ma pitu. Przecież nawet Ci co pracują nie umią tego wypełnić:D
tam jest list, petycja i takie różne. Na rozszerznym to wiadomo, dwa teamty do wyboru i jazda. O tyle plus, że trzeba się odwołać do źródeł, które są wcześniej więc zawsze się coś wymyśli ;) P.S Tango też jest łatwe i się szybko czytało także mogą na polski dać ;) |
Cytat:
A co do lektur to chciałbym "Wesele", "Kordiana" a z trudniejszych "Chłopów". pozdro ;) |
Dla mnie to jest dziwne, że na podstawie wypracowanie jest na 50pkt a na rozszeżeniu na 40.... Modlę się aby z wypracowania przekroczyć 20punktów.
|
do usunięcia
|
no na inżynierię lądową to ta matura mi jednak potrzebna :/ to ide powtórzyc wszystkie lektury.
|
Mi się liczy tylko matematyka. W zeszłym roku na budownictwo trzeba było 75%, a matura była łatwa.
Nie powinno być źle. 85% to byłoby coś! Angielski spokojnie. Podstawowa jest łatwa, orłem żadnym nie jestem. Z Polskiego na próbnej było 40%, więcej pkt miałem z czytania, niż wypracowania. |
do usunięcia
|
|
Cytat:
|
~ZOLA, nie jestem pewien, ale od 2005 roku jest chyba nowa matura, więc jeśli chodzi Ci o powtórzenie, to raczej na '04 nie poćwiczysz...
|
do usunięcia
|
Kto chciał, mógł pisać nową maturę w tamtym roku
|
ja w 100% pewny nie jestem, ale na wielu stronach szukalem matur i "zaczynają" się od 2005 roku:)
|
No bo od 2005 wszyscy musieli zdawać już nową maturę. Dlatego wszelkie arkusze ukazują się powszechnie od tamtego roku :)
|
Ja mam pytanie do osób zdających geografie :) Uczycie sie czegoś szczególnie? Myślicie, że coś będzie na 100%?
|
Mapa będzie na 100% ;)
|
Skala i ekologia to też pewniaki
|
moim zdaniem będzie coś z religi, języków albo ras
|
Cytat:
Racja ;-) Co do geografii to na pewno skały będą, jedno czy dwa zadania obowiązkowo <ściana> LIczę na sporo ze "społeczno-ekonomicznej". |
Ja liczę na dużo wykresów! :D
|
http://www.cke.edu.pl/index.php?opti...d=771&Itemid=2 --> ciekawe statystyki, w tym roku mature zdjae 440 tys. najwięcej osób z geo a potem wos
|
Obyśmy się tylko na tej "prostej" geografii nie przejechali... :> różnice między zdającymi geografię a wos dość spore... :> ech, zeby to już było po wszystkim! :D
Edit: Oleńko, czyżby znaczyło to, iż będziemy przyjaciółmi z roku? :D |
Geografia wcale nie jest taka prosta. No mi się marzy tak z 70-80% :D
A potem gdzie się wybieracie? Bo ja celuje w turystyke na Ekonomicznym bądź AGH :) |
jeśli szukacie arkuszy to polecam tą stronkę: arkuszematuralne.pl
|
ooo to jak wszyscy geo zdaja to ostra bedzie rywalizacja zeby sie na uczelnie dostac :P niech ktos poleci gdzies jakis kierunek i na ie pasowalo by zdac zeby sie dostac
|
Z chęcią bym się cofnął do czasów licealnych i mógł zdawać maturę. Wtedy na pewno zdawałbym techniczne przedmioty.
|
51 osób zdaje fizykę po angielsku, 10 po niemiecku a 7 po francusku. Poszaleli czy co?
Cytat:
Tak mi się przypomniało, jak nam dyrektor(polonista) jakoś w październiku mówił,że jeszcze nigdy się nie zdarzyło,żeby był temat pracy porównania obrazu z fragmentem,a coś takiego też może być podobno na maturze. To by był dopiero żart:D ed: zuraw- no właśnie nie, on mówił o pisemnej,bo mieliśmy akurat taki sprawdzian i on do tego nawiązał :) |
Cytat:
|
Powiedzcie mi tak "na oko"- dużo macie jeszcze materiału do przerobienia? :-)
|
Cytat:
|
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 13:21. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl