![]() |
Cytat:
Dlaczego ma nie działać? Działa. Oczywiście nie możesz jechać pod Kleparz :) Ja czekam na wypowiedź snyrtinga. Zabrzmiał w poprzednim poście stanowczo, jak osoba pewna swojego zdania. Zaskoczył mnie, bo dotąd wersja, którą tu potwierdza już kilka osób była dla mnie oczywista. |
Od dzięki! W takim razie teraz wystarczy mi 1 linia. :>
|
Mail - ale już chyba wszystko zostało wyjaśnione:
Cytat:
|
Jest sens w jakiś sposób się odwoływać? Wczoraj kartta mi sie skończyła, dzisiaj mnie złapali. Próbować załatwiąć sobie jakiś bilet czasowy na ten okres i powiedzieć że się zawieruszył czy co? Ktoś się odwoływał? Może podać że włąśnie jechałem kupić czy że np. oficjalnie dopiero pierwszy raz mnie złapali?
|
Ja na twoim miejscu bym powiedział, że po prostu zapomniałeś przedłużyć bo miałeś ostatnio dużo na głowie a jak kupujesz miesiąc w miesiąc kartę to powinien ci odpuścić i wlepić 10 zeta kary.
|
Cytat:
|
Napisalem maila do nich, że pierwszy raz mnie złapali, że karta do wczoraj i zapomniałem przedłużyć bo sesja. Do tego student więc kasy brak (jak się uda anulowac kare to kasa pójdzie na jakis wyjazd), i że dzisiaj już kupiłem nową. Jak się nie uda przez neta, to pójde na miejsce i tam będe kombinował.
A swoja drogą do jakiego stopnia kanar może mnie trzymać w tramwaju? Tzn wiem że może jakoś siły użyć, ale w jakim stopniu? Tylko żeby drogą zasłonić czy może złapać np. za kurtke? I po jakim czasie kara się przedawnia? |
Cytat:
|
Dzięki za pomoc, mam wysłać skan zakupu nowej karty i wtedy będe miał karę obniżoną do 10+1,9zł.
|
Ej pomóżcie sprawa wygląda tak. Wsiadłem do tramwaju kupiłem bilet w automacie wsiadłem i mysle pojade bez kasowania. Jakiś gościu mi się przyglądał 2 przystanki na 3-cim ruszył do przodu i skasowalem w momencie jak mowil zeby zablokować. Powiedział mi że go nie uznaje nawet nie spojrzał bo mi się przyglądał. Bilet został skasowany. Czy idzie to jakoś odwołać ten mandat co dostałem?? Proszę o szybką odpowiedź
|
Cytat:
|
A jak to dobrze opisać? Np że jechałem innym tramwajem przesiadłem się w ten kupiłem bilet w automacie i w momencie gdy tamten mi się skończył skasowałem ten i w tym momencie była kontrola i kontrolelr nawet nie chciał spojrzeć na moj bilet bo stwierdził że za poźno skasowałem?
|
Dlaczego w ogóle przyjąłeś mandat? Trzeba było wzywać 'psy' i nic by Ci nie zrobili...
|
po 1 to moim zdaniem zle że mandat podpisałeś, teraz to bym poczytał regularmin MPK i na tej podstawie coś kombinował
|
Dokładnie, źle, że przyjąłeś mandat, ponieważ teraz mogą w MPK stwierdzić, że po prostu znalazłeś bilet.
Sprawdź godzinę skasowania na bilecie i godzinę na mandacie. Przykładowo, jeżeli na bilecie masz 22:00, a na mandacie 22:01 - możesz się odwoływać. Polecam na zasadzie: "Kupiłem bilet, skasowałem, schowałem do portfela, a tam nigdy nie chowałem, kanary zaczęły robić przetrzepanie, nie mogłem znaleźć biletu, dlatego zgodziłem się na mandat, żeby nie kłócić się". Natomiast, jeśli na bilecie masz 22:00, a kanar wpisał 21:59, może być już trudniej. |
Na bilecie mam 16.05 a na mandacie mam 16.05. No cóz przyjąłem teraz juz wiem że źle po chwili kłotni bo myślałem że jakos pokombinuje z biletem bo słyszałem ze sie da ale jak widze teraz bedzie ciężko. I opisze że nie chciał słuchać wyjaśnień ani przyjąć SKASOWANEGO biletu i powiedział żebym się odwołał od decyzji i tak własnie zrobie
|
A na przyszłość po prostu skasuj bilet albo kup miesięczny, mniej kombinacji.
|
Moim skromnym zdaniem będzie bardzo ciężko ponieważ podpisałeś że nie masz biletu a idziesz składać reklamację że jednak go masz. wiec to już smierdzi. na każdym mandacie jest miejsce aby napisać swoje uwagi i to tam trzeba wpisać co jest nie tak podczas kontroli i kanar wystawiajac mandat to podpisuje.
poza tym skoro skasowaleś to po kiedy przyjmowałeś. najzwyczajniej w świecie trzeba było powiedziec" spierdalaj" i wcale sie nie dziwie że ludzie nie kasują skoro bilety drożeją o 50% bo majcher nie potrafi przypilnować budowy stadionu i ściagnąć kar za złe wykonanie. ale oczywiście najleprzym rozwiazaniem jest powtarzanie że bilet trzeba kupować. |
Cytat:
Ale no tak, zapomniałbym - jak nie zje to zdechnie z głodu, jak nie zatankuje to mu samochód nie odpali. Z tramwajem łatwiej przykombinować, bo drzwi na przystanku otwierają się zarówno dla osoby uczciwej, jak i złodzieja, a kontroli niestety zbyt mało... Nie nazywajmy szamba perfumerią. Złodziej to złodziej i tyle. Niech zapłaci karę, jeśli jest honorowy. PS. A to, że z Majchrem szału nie ma to zgoda ;) Ale to już inna inszość. |
Cytat:
Pozdro |
Jeżeli zakwestionował Ci bilet to powinien wpisać jego numer na wezwaniu,potem idziesz z ty biletem do nich i mówisz jak było, po za tym możesz się chyba odwołać do 7 dni( albo 14 dni? nie pamiętam ale tam pisze na odwrcie) i powołać na zapis z monitoringu, o ile taki był :D Bardzo skuteczna rzecz ten monitoring haha miałem w zasadzie taką samą sytuację i pomogło :) Powodzenia
|
Cytat:
Niech zapłaci jeśli jest honorowy? gdyby politycy mieli trochę honoru to w Polsce byłby raj na ziemi. |
Tak zabrakło mi języka nie będe mówił że jestem "cwaniakiem" i coś bym wykombinował. Powiedział że dyskusji nie ma i mandat a słyszałem że jest obowiązek od razu skasować bilet więc wtedy nie kombinowałem i robie to teraz. A skoro felipe nazywa mnie ZŁODZIEJEM przy takiej sytuacji to wątpie że on przez całe swoje życie ani razu nim tez nie był i bardzo łatwo mu teraz oceniać i dawać złote rady zamiast coś sensownego doradzić. Pozdrawiam
|
Jak np. będę miał KKM (lub bilet jednorazowy) ulgowy, a nie zdążyłem jeszcze podbić legitki to co wtedy? Płacę normalnie mandat?
|
Neestety... jak nie masz podbitej legitki to musisz mieć bilet nrmalny bo inaczej ładują mandat za brak zgodnego biletu :/
|
Cytat:
Polskie prawo mówi, że zniżka należy ci się za sam fakt bycia studentem/uczniem. Jeżeli nie będziesz miał dokumentu przy sobie, to dostaniesz mandat, ale do iluś tam dni będziesz mógł donieść legitkę. W ogólniaku panie przybijały nam pieczątki od 1 września z automatu, nie wiem jak to jest teraz z studenckimi... |
powiem wam szczerze, teraz tylko osiołl wsiądzie do tramwaju bez biletu... oni są wszędzie.. uda wam się jeden raz.. uda wam się drugi raz ale i tak was pier..d..olną zwłaszcza w weekend bo kursy są rzadsze a liczba kanarów ta sama.
I już nie jest powiedziane że kanar musi wyglądać podejrzanie.. na Kazimierzu do gościa przede mną się przysiadło dwóch łysych drecholi :D nawijali do niego skąd jedzie.. co tam czyta za książkę on taki zmieszany a w Łagiewnikach wystawili mu mandat za brak biletu haahhaa |
Cytat:
|
Cytat:
Co do kanarów to dokładnie, teraz jest masakra z nimi wszędzie. |
Dziwicie się?
Po pierwsze: MPK/ZIKiT jest na maxa zadłużone, szukają wszędzie pieniędzy. Po drugie: przy lawinowo rosnącym bezrobociu każda praca jest na wagę złota. Myślicie sobie że ktoś pracując jako kanar spełnia swoje marzenia/ambicje? No chyba nie :) Niedawno temu widziałem na gumtree ogłoszenie że szukają kontrolerów, jakaś minimalna podstawa + (chyba) 25zł od oplaconego mandatu. Policzcie sobie, gość/babka dynda po mieście i łapie gapowiczów, każda osoba złapie z 10 osób dziennie. Niech 5 osób się wymiga na Wawrzyńca z różnych powodów, to zostaje 5 osób razy 25zł to 125zł. Mało jak za 1 dzień? Myślę, że nie... Przynajmniej jest to uczciwa praca... Po trzecie: Ci, ktorzy piszą że "bilety są za drogie, 2 razy podwyżka w ciągu roku itd." niech się mocno walna w głowę. Nie wiem, czy karta miejska ~50zł na linię, bądź ~90 na sieć to jest kwota nie do przeskoczenia. Niektórzy więcej wydają na fajki/alkohol tygodniowo jak na kartę miesięczną. Zresztą popatrzcie jak zmieniły się ceny ropy w ciągu 6-7 lat... myślicie co niektórzy, że bez względu na podwyżki cen paliwa ceny biletów będą takie same? LOL! Do tego ostatnio gdzieś wyczytałem że prawie 80% osób korzystających z MPK ma karty miejskie, więc z biletow jednorazowych korzystają albo turyści albo osoby rzadko jeżdżące MPK... Po czwarte: nie jestem kanarem i nie mam nic wspólnego z MPK, ZIKiTem itd. :) :) :) PS. We wtorek jadąc piątką na trasie Rondo Czyżyńskie-Wieczysta przysłuchiwałem się pewnej parze. Stali sobie przy wyjściu z tramwaju gadając sobie po angielsku na temat Krakowa. Gadali tak z 3 przystanki. Angielski byl mega, myślałem że to jacys studenci, może brytole. Nagle po ruszeniu z AWF legitymacje na wierzch i "Kontrola biletów" :) |
Cytat:
Dostajesz papierek z mandatem, idziesz na św Wawrzyńca ( bądź jedziesz MPK z biletem lub bez :D) pokazujesz kolesiowi kwit + podbitą legitkę + 5zł opłaty i wychodzisz bez mandatu |
Cytat:
|
Opłata manipulacyjna teraz to 15 zł a nie 5 zł.
|
15? Ja jakies 1,5miesiąca temu płaciłem 10zł + wartość biletu.
|
Oj ludziska - wejdźcie na stronkę MPK - jest tak jak pisze Lance.
wis.la/qz2wg Cytat:
EDIT: co do ilości kanarów to w okolicach dworca w tym roku chyba mnie już 5 razy sprawdzali |
Tu na potwierdzenie tego, że się namnożyło kanarów:
W Krakowie jeden kontroler przypada na 4 pojazdy komunikacji miejskiej; we Wrocławiu jeden na 10. Pod Wawelem pracuje ich 150 - czyli 3 razy więcej niż w stolicy Dolnego Śląska i 5 razy więcej niż w Poznaniu - donosi "Dziennik Polski". żródło: Gazeta Kraków Choć ja jak jeżdżę codziennie w dni robocze 179, to kontrolę mam może raz na pół roku ;) |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
W ogóle lepiej by ktoś pracował jako kanar niż żłopać browary za kasę z Urzędu Pracy i narzekać jak to źle jest w kraju... |
Cytat:
|
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 06:17. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl