Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Hyde Park (moderowane) (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Kanary w autobusach (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=1643)

felipe 14.06.2012 14:28

Cytat:

Pierwotnie napisane przez maciekTSW (Post 1257129)
Ale rozumiem, że w 2 stronę już to nie działa. Np. Wsiadając na Pędzichowie i posiadając kartę na nr. 13.

Dlaczego ma nie działać?
Działa.
Oczywiście nie możesz jechać pod Kleparz :)

Ja czekam na wypowiedź snyrtinga. Zabrzmiał w poprzednim poście stanowczo, jak osoba pewna swojego zdania. Zaskoczył mnie, bo dotąd wersja, którą tu potwierdza już kilka osób była dla mnie oczywista.

maciekTSW 14.06.2012 14:45

Od dzięki! W takim razie teraz wystarczy mi 1 linia. :>

Kocur 14.06.2012 19:03

Mail - ale już chyba wszystko zostało wyjaśnione:

Cytat:

From: Gancarczyk Marek [mailto:[email protected]]
Sent: Monday, December 19, 2011 3:31 PM
To:
Subject: RE: Zasady jazdy na bilecie imiennym

Witam,
Tak, zgodnie z obowiązującymi przepisami ma Pan taką możliwość.
Pozdrawiam.

Marek Gancarczyk
Rzecznik Prasowy MPK SA w Krakowie
[email protected]
Tel. 12 254 11 04

From:
Sent: Sunday, December 18, 2011 5:01 PM
To: Gancarczyk Marek
Subject: Zasady jazdy na bilecie imiennym

Witam serdecznie,

Mam pytanie gdyż ostatnio przeczytałem fragment dotyczący zasad jazdy na podstawie biletu imiennego:

„Zgodnie z uchwałą Rady Miasta Krakowa pasażer korzystający z biletu okresowego na określona linię lub dwie linie komunikacyjne jest uprawniony do przejazdów po trasie tej/tych linii (od przystanku poprzedzającego rozpoczęcie wspólnej trasy do pierwszego przystanku po ustaniu wspólnej trasy) pojazdami każdej innej linii dziennej i nocnej. Jak czytamy dalej w tej uchwale, przyjmuje się, że wspólną trasę mają linie, których przebieg w określonym kierunku na długości co najmniej jednego odcinka międzyprzystankowego jest wspólny. Rozpoczęcie/ustanie wspólnej trasy następuje na przystanku o tej samej nazwie, rozpoczynających (lub kończących) wspólny odcinek.”

Mam pytanie w związku z powyższym – czy to można interpretować w następujący sposób:

- Mam bilet miesięczne na linię 152 – czy mogę przejechać autobusem linii 125 do Ronda Grzegórzeckiego czyli jeden przystanek dalej niż wspólna trasa (kończąca się na Rondzie Mogilskim)?

Z góry dziękuję za odpowiedź,

Pozdrawiam.

LanceTS 09.02.2013 17:46

Jest sens w jakiś sposób się odwoływać? Wczoraj kartta mi sie skończyła, dzisiaj mnie złapali. Próbować załatwiąć sobie jakiś bilet czasowy na ten okres i powiedzieć że się zawieruszył czy co? Ktoś się odwoływał? Może podać że włąśnie jechałem kupić czy że np. oficjalnie dopiero pierwszy raz mnie złapali?

Karamazow 09.02.2013 18:05

Ja na twoim miejscu bym powiedział, że po prostu zapomniałeś przedłużyć bo miałeś ostatnio dużo na głowie a jak kupujesz miesiąc w miesiąc kartę to powinien ci odpuścić i wlepić 10 zeta kary.

jakkfk 09.02.2013 18:23

Cytat:

Pierwotnie napisane przez LanceTS (Post 1298146)
Jest sens w jakiś sposób się odwoływać? Wczoraj kartta mi sie skończyła, dzisiaj mnie złapali. Próbować załatwiąć sobie jakiś bilet czasowy na ten okres i powiedzieć że się zawieruszył czy co? Ktoś się odwoływał? Może podać że włąśnie jechałem kupić czy że np. oficjalnie dopiero pierwszy raz mnie złapali?

Kiedyś okazało się, że miałem nie ten ulgowy miesięczny, pojechałem na Wawrzyńca, pogadałem z gościem i umowa była taka - ja kupuje miesięczny z właściwą ulgą, on anuluje kare. Pojedź i pogadaj :neutral:

LanceTS 09.02.2013 18:55

Napisalem maila do nich, że pierwszy raz mnie złapali, że karta do wczoraj i zapomniałem przedłużyć bo sesja. Do tego student więc kasy brak (jak się uda anulowac kare to kasa pójdzie na jakis wyjazd), i że dzisiaj już kupiłem nową. Jak się nie uda przez neta, to pójde na miejsce i tam będe kombinował.

A swoja drogą do jakiego stopnia kanar może mnie trzymać w tramwaju? Tzn wiem że może jakoś siły użyć, ale w jakim stopniu? Tylko żeby drogą zasłonić czy może złapać np. za kurtke?

I po jakim czasie kara się przedawnia?

jaszczur90 09.02.2013 19:32

Cytat:

Pierwotnie napisane przez LanceTS (Post 1298146)

Mój ojciec miał taką samą sytuację około rok temu. Bilet okresowy skończył mu się w piątek. W poniedziałek jadąc do pracy zapomniał, że jedzie na gapę i go złapali. Poszedł się odwołać od kary na Brożka/Wawrzyńca ( nie pamięta już gdzie ) i po sprawdzeniu ojca, że doładowuje regularnie co miesiąc to tylko zapłacił jakieś koszta "operacyjne" czy cuś takiego w kwocie 10 zł. Karę anulowano i nawet odrazu mógł sobie doładować na miejscu gdzie był.

LanceTS 11.02.2013 12:49

Dzięki za pomoc, mam wysłać skan zakupu nowej karty i wtedy będe miał karę obniżoną do 10+1,9zł.

Natkan 23.02.2013 23:49

Ej pomóżcie sprawa wygląda tak. Wsiadłem do tramwaju kupiłem bilet w automacie wsiadłem i mysle pojade bez kasowania. Jakiś gościu mi się przyglądał 2 przystanki na 3-cim ruszył do przodu i skasowalem w momencie jak mowil zeby zablokować. Powiedział mi że go nie uznaje nawet nie spojrzał bo mi się przyglądał. Bilet został skasowany. Czy idzie to jakoś odwołać ten mandat co dostałem?? Proszę o szybką odpowiedź

WislakWiDoK 24.02.2013 00:04

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Natkan (Post 1300399)
Ej pomóżcie sprawa wygląda tak. Wsiadłem do tramwaju kupiłem bilet w automacie wsiadłem i mysle pojade bez kasowania. Jakiś gościu mi się przyglądał 2 przystanki na 3-cim ruszył do przodu i skasowalem w momencie jak mowil zeby zablokować. Powiedział mi że go nie uznaje nawet nie spojrzał bo mi się przyglądał. Bilet został skasowany. Czy idzie to jakoś odwołać ten mandat co dostałem?? Proszę o szybką odpowiedź

Jak skasowałeś to idz i Ci anulują bez problemu, Tępy cwel ten kanar.

Natkan 24.02.2013 00:27

A jak to dobrze opisać? Np że jechałem innym tramwajem przesiadłem się w ten kupiłem bilet w automacie i w momencie gdy tamten mi się skończył skasowałem ten i w tym momencie była kontrola i kontrolelr nawet nie chciał spojrzeć na moj bilet bo stwierdził że za poźno skasowałem?

!!IRIVER!! 24.02.2013 00:30

Dlaczego w ogóle przyjąłeś mandat? Trzeba było wzywać 'psy' i nic by Ci nie zrobili...

Kolumbus 24.02.2013 00:32

po 1 to moim zdaniem zle że mandat podpisałeś, teraz to bym poczytał regularmin MPK i na tej podstawie coś kombinował

tarantulaw2 24.02.2013 08:35

Dokładnie, źle, że przyjąłeś mandat, ponieważ teraz mogą w MPK stwierdzić, że po prostu znalazłeś bilet.
Sprawdź godzinę skasowania na bilecie i godzinę na mandacie.
Przykładowo, jeżeli na bilecie masz 22:00, a na mandacie 22:01 - możesz się odwoływać. Polecam na zasadzie: "Kupiłem bilet, skasowałem, schowałem do portfela, a tam nigdy nie chowałem, kanary zaczęły robić przetrzepanie, nie mogłem znaleźć biletu, dlatego zgodziłem się na mandat, żeby nie kłócić się".
Natomiast, jeśli na bilecie masz 22:00, a kanar wpisał 21:59, może być już trudniej.

Natkan 24.02.2013 10:09

Na bilecie mam 16.05 a na mandacie mam 16.05. No cóz przyjąłem teraz juz wiem że źle po chwili kłotni bo myślałem że jakos pokombinuje z biletem bo słyszałem ze sie da ale jak widze teraz bedzie ciężko. I opisze że nie chciał słuchać wyjaśnień ani przyjąć SKASOWANEGO biletu i powiedział żebym się odwołał od decyzji i tak własnie zrobie

felipe 24.02.2013 10:14

A na przyszłość po prostu skasuj bilet albo kup miesięczny, mniej kombinacji.

wiślak 86 24.02.2013 13:14

Moim skromnym zdaniem będzie bardzo ciężko ponieważ podpisałeś że nie masz biletu a idziesz składać reklamację że jednak go masz. wiec to już smierdzi. na każdym mandacie jest miejsce aby napisać swoje uwagi i to tam trzeba wpisać co jest nie tak podczas kontroli i kanar wystawiajac mandat to podpisuje.

poza tym skoro skasowaleś to po kiedy przyjmowałeś. najzwyczajniej w świecie trzeba było powiedziec" spierdalaj"

i wcale sie nie dziwie że ludzie nie kasują skoro bilety drożeją o 50% bo majcher nie potrafi przypilnować budowy stadionu i ściagnąć kar za złe wykonanie. ale oczywiście najleprzym rozwiazaniem jest powtarzanie że bilet trzeba kupować.

felipe 24.02.2013 19:49

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wiślak 86 (Post 1300452)

i wcale sie nie dziwie że ludzie nie kasują skoro bilety drożeją o 50% bo majcher nie potrafi przypilnować budowy stadionu i ściagnąć kar za złe wykonanie. ale oczywiście najleprzym rozwiazaniem jest powtarzanie że bilet trzeba kupować.

To w ramach protestu proponuję też nie jeść, bo przecież jedzenie drożeje jeszcze szybciej. Albo po prostu wejść do sklepu i wynieść sobie trochę artykułow. Nie tankować - bo przecież paliwo podrożało w kilka lat o 100% , a w niektórych krajach nie kosztuje nawet złotówki za litr... Przecież to się idealnie wpisuje w opisaną przez Ciebie argumentację ?

Ale no tak, zapomniałbym - jak nie zje to zdechnie z głodu, jak nie zatankuje to mu samochód nie odpali. Z tramwajem łatwiej przykombinować, bo drzwi na przystanku otwierają się zarówno dla osoby uczciwej, jak i złodzieja, a kontroli niestety zbyt mało...

Nie nazywajmy szamba perfumerią. Złodziej to złodziej i tyle. Niech zapłaci karę, jeśli jest honorowy.

PS. A to, że z Majchrem szału nie ma to zgoda ;) Ale to już inna inszość.

Marcin_fan 24.02.2013 20:13

Cytat:

Pierwotnie napisane przez felipe (Post 1300605)
To w ramach protestu proponuję też nie jeść, bo przecież jedzenie drożeje jeszcze szybciej. Albo po prostu wejść do sklepu i wynieść sobie trochę artykułow. Nie tankować - bo przecież paliwo podrożało w kilka lat o 100% , a w niektórych krajach nie kosztuje nawet złotówki za litr... Przecież to się idealnie wpisuje w opisaną przez Ciebie argumentację ?

Ale no tak, zapomniałbym - jak nie zje to zdechnie z głodu, jak nie zatankuje to mu samochód nie odpali. Z tramwajem łatwiej przykombinować, bo drzwi na przystanku otwierają się zarówno dla osoby uczciwej, jak i złodzieja, a kontroli niestety zbyt mało...

Nie nazywajmy szamba perfumerią. Złodziej to złodziej i tyle. Niech zapłaci karę, jeśli jest honorowy.

Sie na chłopaka uwziąłeś... Z tego co pisze to jechał sam tym tramwajem bez żadnych znajomych, można powiedzieć że kanar go osaczył i zabraklo mu języka w gębie i nie potrafił sie postawić kanarowi. Ja gościa rozumiem. Teraz musi tą sprawe sobie rozwiązać, pochodzić troche za nią i bedzię miał lekcję na przyszłość.
Pozdro

Ja_Kibic 24.02.2013 21:59

Jeżeli zakwestionował Ci bilet to powinien wpisać jego numer na wezwaniu,potem idziesz z ty biletem do nich i mówisz jak było, po za tym możesz się chyba odwołać do 7 dni( albo 14 dni? nie pamiętam ale tam pisze na odwrcie) i powołać na zapis z monitoringu, o ile taki był :D Bardzo skuteczna rzecz ten monitoring haha miałem w zasadzie taką samą sytuację i pomogło :) Powodzenia

wiślak 86 24.02.2013 22:02

Cytat:

Pierwotnie napisane przez felipe (Post 1300605)

Ciekawe czy jakiś inny produkt w ciągu kilku miesięcy podrożał o 50%? A jak podniosą jeszcze za 2 miesiące cenę powiedzmy za najtańszy do 2 złotych a normalny do 5zł to też będziesz o ludziach mówił że to złodzieje? Może najpierw warto przypilnować gdzie w budżecie kasa spierdala a potem robić podwyżki. co to za sztuka podnieść cenę biletów i tą kasę wydać na premie czy nowych pracowników?

Niech zapłaci jeśli jest honorowy? gdyby politycy mieli trochę honoru to w Polsce byłby raj na ziemi.

Natkan 25.02.2013 00:28

Tak zabrakło mi języka nie będe mówił że jestem "cwaniakiem" i coś bym wykombinował. Powiedział że dyskusji nie ma i mandat a słyszałem że jest obowiązek od razu skasować bilet więc wtedy nie kombinowałem i robie to teraz. A skoro felipe nazywa mnie ZŁODZIEJEM przy takiej sytuacji to wątpie że on przez całe swoje życie ani razu nim tez nie był i bardzo łatwo mu teraz oceniać i dawać złote rady zamiast coś sensownego doradzić. Pozdrawiam

R33 31.03.2013 12:27

Jak np. będę miał KKM (lub bilet jednorazowy) ulgowy, a nie zdążyłem jeszcze podbić legitki to co wtedy? Płacę normalnie mandat?

Neo1221 31.03.2013 12:45

Neestety... jak nie masz podbitej legitki to musisz mieć bilet nrmalny bo inaczej ładują mandat za brak zgodnego biletu :/

Konrad. 31.03.2013 12:54

Cytat:

Pierwotnie napisane przez R33 (Post 1305829)
Jak np. będę miał KKM (lub bilet jednorazowy) ulgowy, a nie zdążyłem jeszcze podbić legitki to co wtedy? Płacę normalnie mandat?

Legitka studencka czy uczniowska?

Polskie prawo mówi, że zniżka należy ci się za sam fakt bycia studentem/uczniem. Jeżeli nie będziesz miał dokumentu przy sobie, to dostaniesz mandat, ale do iluś tam dni będziesz mógł donieść legitkę. W ogólniaku panie przybijały nam pieczątki od 1 września z automatu, nie wiem jak to jest teraz z studenckimi...

DEBO 31.03.2013 13:26

powiem wam szczerze, teraz tylko osiołl wsiądzie do tramwaju bez biletu... oni są wszędzie.. uda wam się jeden raz.. uda wam się drugi raz ale i tak was pier..d..olną zwłaszcza w weekend bo kursy są rzadsze a liczba kanarów ta sama.
I już nie jest powiedziane że kanar musi wyglądać podejrzanie.. na Kazimierzu do gościa przede mną się przysiadło dwóch łysych drecholi :D nawijali do niego skąd jedzie.. co tam czyta za książkę on taki zmieszany a w Łagiewnikach wystawili mu mandat za brak biletu haahhaa

Lysy 31.03.2013 14:00

Cytat:

Pierwotnie napisane przez DEBO (Post 1305836)
I już nie jest powiedziane że kanar musi wyglądać podejrzanie.. na Kazimierzu do gościa przede mną się przysiadło dwóch łysych drecholi :D nawijali do niego skąd jedzie.. co tam czyta za książkę on taki zmieszany a w Łagiewnikach wystawili mu mandat za brak biletu haahhaa

Można się nabrać. W zeszłym roku spoglądałem na dziewczyny w wieku 25-27 lat, jedna była całkiem całkiem. Po 2 minutach wyciągają legitki i okazało się, ze to były kanarzyce :rotfl: Nie wiem co takie dziewczyny robią w takiej pracy, jakbym tylko chciał to nie ma takiej możliwości by mnie w 3 sztuki zatrzymały :) To praca dla facetów, a nie małych i delikatnych kobiet.

R33 31.03.2013 15:31

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Konrad. (Post 1305831)
Legitka studencka czy uczniowska?

Studencka. Po prostu zapomniałem podbić i skapnąłem się niedawno, że przecież mi już termin upłynął. Ale rozumiem, że to muszę gdzieś donieść do ich głównej siedziby żeby im potem poświadczyć?

Co do kanarów to dokładnie, teraz jest masakra z nimi wszędzie.

StelmiOriginal 31.03.2013 15:53

Dziwicie się?
Po pierwsze: MPK/ZIKiT jest na maxa zadłużone, szukają wszędzie pieniędzy.

Po drugie: przy lawinowo rosnącym bezrobociu każda praca jest na wagę złota. Myślicie sobie że ktoś pracując jako kanar spełnia swoje marzenia/ambicje? No chyba nie :) Niedawno temu widziałem na gumtree ogłoszenie że szukają kontrolerów, jakaś minimalna podstawa + (chyba) 25zł od oplaconego mandatu. Policzcie sobie, gość/babka dynda po mieście i łapie gapowiczów, każda osoba złapie z 10 osób dziennie. Niech 5 osób się wymiga na Wawrzyńca z różnych powodów, to zostaje 5 osób razy 25zł to 125zł. Mało jak za 1 dzień? Myślę, że nie... Przynajmniej jest to uczciwa praca...

Po trzecie: Ci, ktorzy piszą że "bilety są za drogie, 2 razy podwyżka w ciągu roku itd." niech się mocno walna w głowę. Nie wiem, czy karta miejska ~50zł na linię, bądź ~90 na sieć to jest kwota nie do przeskoczenia. Niektórzy więcej wydają na fajki/alkohol tygodniowo jak na kartę miesięczną. Zresztą popatrzcie jak zmieniły się ceny ropy w ciągu 6-7 lat... myślicie co niektórzy, że bez względu na podwyżki cen paliwa ceny biletów będą takie same? LOL! Do tego ostatnio gdzieś wyczytałem że prawie 80% osób korzystających z MPK ma karty miejskie, więc z biletow jednorazowych korzystają albo turyści albo osoby rzadko jeżdżące MPK...

Po czwarte: nie jestem kanarem i nie mam nic wspólnego z MPK, ZIKiTem itd. :) :) :)

PS. We wtorek jadąc piątką na trasie Rondo Czyżyńskie-Wieczysta przysłuchiwałem się pewnej parze. Stali sobie przy wyjściu z tramwaju gadając sobie po angielsku na temat Krakowa. Gadali tak z 3 przystanki. Angielski byl mega, myślałem że to jacys studenci, może brytole. Nagle po ruszeniu z AWF legitymacje na wierzch i "Kontrola biletów" :)

Kolumbus 31.03.2013 15:58

Cytat:

Pierwotnie napisane przez R33 (Post 1305851)
Studencka. Po prostu zapomniałem podbić i skapnąłem się niedawno, że przecież mi już termin upłynął. Ale rozumiem, że to muszę gdzieś donieść do ich głównej siedziby żeby im potem poświadczyć?

Co do kanarów to dokładnie, teraz jest masakra z nimi wszędzie.

Dostajesz papierek z mandatem, idziesz na św Wawrzyńca ( bądź jedziesz MPK z biletem lub bez :D) pokazujesz kolesiowi kwit + podbitą legitkę + 5zł opłaty i wychodzisz bez mandatu

piotrek06 31.03.2013 17:12

Cytat:

Pierwotnie napisane przez StelmiOriginal (Post 1305853)

Po drugie: przy lawinowo rosnącym bezrobociu każda praca jest na wagę złota. Myślicie sobie że ktoś pracując jako kanar spełnia swoje marzenia/ambicje? No chyba nie :) Niedawno temu widziałem na gumtree ogłoszenie że szukają kontrolerów, jakaś minimalna podstawa + (chyba) 25zł od oplaconego mandatu. Policzcie sobie, gość/babka dynda po mieście i łapie gapowiczów, każda osoba złapie z 10 osób dziennie. Niech 5 osób się wymiga na Wawrzyńca z różnych powodów, to zostaje 5 osób razy 25zł to 125zł. Mało jak za 1 dzień? Myślę, że nie... Przynajmniej jest to uczciwa praca...

:haha: Ty naprawdę spotkałeś kiedyś uczciwego kanara?? ja zawsze jeździłem na KKM ale znajomi spoza Krakowa którzy do szkoły/uczelni jeździli busami często wpadali i ile razy byłem tego świadkiem kończyło się na łapówce :foch: ZAWSZE!!! ale masz racje uczciwa praca :lol:

LeszekABG 31.03.2013 17:40

Opłata manipulacyjna teraz to 15 zł a nie 5 zł.

LanceTS 31.03.2013 19:59

15? Ja jakies 1,5miesiąca temu płaciłem 10zł + wartość biletu.

Kocur 31.03.2013 20:13

Oj ludziska - wejdźcie na stronkę MPK - jest tak jak pisze Lance.

wis.la/qz2wg

Cytat:

Jeśli jesteś właścicielem WAŻNEGO BILETU IMIENNEGO OKRESOWEGO - KKM lub posiadasz DOKUMENT UPRAWNIAJĄCY DO PRZEJAZDÓW ULGOWYCH/ BEZPŁATNYCH, którego nie miałeś przy sobie w czasie kontroli, okaż go w ciągu 7 dni w Sekcji Kontroli Biletów MPK SA w Krakowie przy ul. Św. Wawrzyńca 13 parter pokój nr 14 w godz 08:00-16:00 w dni robocze. Na tej podstawie, po zapłaceniu opłaty manipulacyjnej (10 zł) sprawa zostanie zakończona.

EDIT: co do ilości kanarów to w okolicach dworca w tym roku chyba mnie już 5 razy sprawdzali

Voin 31.03.2013 21:18

Tu na potwierdzenie tego, że się namnożyło kanarów:
W Krakowie jeden kontroler przypada na 4 pojazdy komunikacji miejskiej; we Wrocławiu jeden na 10. Pod Wawelem pracuje ich 150 - czyli 3 razy więcej niż w stolicy Dolnego Śląska i 5 razy więcej niż w Poznaniu - donosi "Dziennik Polski".
żródło: Gazeta Kraków
Choć ja jak jeżdżę codziennie w dni robocze 179, to kontrolę mam może raz na pół roku ;)

Natkan 01.04.2013 10:40

Cytat:

Pierwotnie napisane przez StelmiOriginal (Post 1305853)
Dziwicie się?
Po pierwsze: MPK/ZIKiT jest na maxa zadłużone, szukają wszędzie pieniędzy.

Po trzecie: Ci, ktorzy piszą że "bilety są za drogie, 2 razy podwyżka w ciągu roku itd." niech się mocno walna w głowę. Nie wiem, czy karta miejska ~50zł na linię, bądź ~90 na sieć to jest kwota nie do przeskoczenia. Niektórzy więcej wydają na fajki/alkohol tygodniowo jak na kartę miesięczną. Zresztą popatrzcie jak zmieniły się ceny ropy w ciągu 6-7 lat... myślicie co niektórzy, że bez względu na podwyżki cen paliwa ceny biletów będą takie same? LOL! Do tego ostatnio gdzieś wyczytałem że prawie 80% osób korzystających z MPK ma karty miejskie, więc z biletow jednorazowych korzystają albo turyści albo osoby rzadko jeżdżące MPK...

Po czwarte: nie jestem kanarem i nie mam nic wspólnego z MPK, ZIKiTem itd. :) :) :)

PS. We wtorek jadąc piątką na trasie Rondo Czyżyńskie-Wieczysta przysłuchiwałem się pewnej parze. Stali sobie przy wyjściu z tramwaju gadając sobie po angielsku na temat Krakowa. Gadali tak z 3 przystanki. Angielski byl mega, myślałem że to jacys studenci, może brytole. Nagle po ruszeniu z AWF legitymacje na wierzch i "Kontrola biletów" :)

25 zł od mandatu?? Nie ma szans. Jakby tyle było sam bym został kanarem. Miałbym podstawe jakaś małą, złapał 4 osoby i już jest 100 zł do dniówki. 4 osoby bez problemu złapie na dzień. Jeszcze jakis rok temu puszczali mnie za 20 zł mówiąć że mają 30 od mandatu :D Prawie uwierzyłem :D A i na koniec : brzmisz jakbyś miał dużo wspólnego z MPK albo ZIKiTem lub jesteś kanarem

WislakWiDoK 01.04.2013 10:55

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Natkan (Post 1305939)
25 zł od mandatu?? Nie ma szans. Jakby tyle było sam bym został kanarem. Miałbym podstawe jakaś małą, złapał 4 osoby i już jest 100 zł do dniówki. 4 osoby bez problemu złapie na dzień. Jeszcze jakis rok temu puszczali mnie za 20 zł mówiąć że mają 30 od mandatu :D Prawie uwierzyłem :D A i na koniec : brzmisz jakbyś miał dużo wspólnego z MPK albo ZIKiTem lub jesteś kanarem

To nie jest takie proste, gadałem kiedyś z jednym. Mówił że podstawy nie ma, a jak wypisze mandat to pieniądze za ten mandat dostanie tylko wtedy jak ktoś go zapłaci, dlatego mówcie tym ....om że macie juz 2-3 niezapłacone i tego i tak nie zapłacicie to zobaczycie jak zmieni sie natychmiastowo ich postawa :)

StelmiOriginal 01.04.2013 12:20

Cytat:

Pierwotnie napisane przez piotrek06 (Post 1305861)
:haha: Ty naprawdę spotkałeś kiedyś uczciwego kanara?? ja zawsze jeździłem na KKM ale znajomi spoza Krakowa którzy do szkoły/uczelni jeździli busami często wpadali i ile razy byłem tego świadkiem kończyło się na łapówce :foch: ZAWSZE!!! ale masz racje uczciwa praca :lol:

Wiesz, mnie 2 razy złapali, ale kończyło się na umorzeniu w siedzibie MPK, natomiast tak jest z każdym zawodem, ile sie nie nasłuchałem jak to policja łapała za szybkość i ludzie dawali 20-30 zl zeby ich puszczono, na szczęście coś sie zmienia, i policja mniej chętnie bierze lapówy, tak samo pewnie z kanarami...

W ogóle lepiej by ktoś pracował jako kanar niż żłopać browary za kasę z Urzędu Pracy i narzekać jak to źle jest w kraju...

R33 01.04.2013 12:52

Cytat:

Pierwotnie napisane przez WislakWiDoK (Post 1305940)
To nie jest takie proste, gadałem kiedyś z jednym. Mówił że podstawy nie ma, a jak wypisze mandat to pieniądze za ten mandat dostanie tylko wtedy jak ktoś go zapłaci, dlatego mówcie tym ....om że macie juz 2-3 niezapłacone i tego i tak nie zapłacicie to zobaczycie jak zmieni sie natychmiastowo ich postawa :)

To nawet jakby nie miał podstawy to niech łapie dziennie 4 osoby i bierze od nich 25 zł. łapówy (opłaca się jak nie wiem, mandat to coś chyba 125 zł. jest jak się zapłaci od razu) to już ma 100 zł. dziennie + oczywiście normalne mandaty które uda mu się wypisać. Inna sprawa czy MPK będzie trzymało takiego kanara co ma ,,słabe wyniki". :D

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 06:17.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl