Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Hyde Park (moderowane) (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Studia/Po maturze => życie i sprawy studenckie (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=157)

maciekmiszcz 30.01.2011 11:50

Cytat:

Pierwotnie napisane przez flamengista (Post 1043564)
:shock:

A czy ktoś w ogóle rozpatrywał możliwość, by... nie pójść na studia?

Mamy jakiś owczy pęd na uczelnie, za chwilę 100% 18-latków wyląduje na studiach. A ja się pytam: po co?

Studiuje się nie dla zawodu! Studia wam żadnego zawodu nie zapewnią, nawet informatyczne. Studia tym powinny się różnić od szkoły, że teraz sami chcecie się jeszcze czegoś nowego nauczyć. Więc wybiera się to, co was interesuje. Nie myśli, "co mi się przyda w CV"? Bo dyplom na rynku pracy nic nie daje. NIC.

A jeśli was nic nie interesuje - to może i lepiej? Może szkoda czasu na kolejne 3 lata nauki? Może warto złapać robotę, zdobyć doświadczenie i po 3 latach mieć tą przewagę nad rówieśnikami, że ma się umiejętności praktyczne?

A jeśli po 10 latach pracy zawodowej nagle stwierdzicie, że papierek ukończenia studiów jest konieczny, to są studia zaoczne, które można wtedy podjąć.

To zależy co chce się w życiu robić (i za ile). Nie porównywałbym też zaocznych, niepaństwowych szkół uczelnio-podobnych to Politechnik czy Uniwersytetów.

Studia nie zapewniają mi żądnej pracy? Ciekawe... Ukończenie mojej uczelni (PG) nic mi nie daje? Jeszcze ciekawsze :)

felipe 30.01.2011 11:55

Zgodzę się z przedmówcami co do meritum - studiowanie dla papierka to w kontekście "rozwoju zawodowego" samobój. Co zatem robić? Prawda leży po środku, każdy musi znaleźć swoją drogę bo idelanego rozwiazania nie ma.

Ja wybrałem opcję studiów dziennych (2 kierunki) i, w miarę możliwości, dorabiania "wieczorno - weekendowego" (czego to ja przez tych kilka lat nie robiłem ? :lol: ) oraz głownie lipcowo - sierpniowego. Teraz zbieram profity, bo choć broniłem sie ledwie kilka miesięcy temu to musze podkreślic, ze dobre wykształcenie zawsze bedzie robić wrażenie - i mówię to z doświadczenia, bo wielkich problemów ze znalezieniem pracy nei miałem. I to też jest jakaś opcja. Owszem - czasem było mi żal, że kumple porobili kursy i w wieku np 22 lat wyrabiali po 2-2,5 tys netto na wóżkach widłowych, a ja w tym czasie dorabiałem parę stówek na miesiąc. Nie potepiam, ale trzeba sobie postawić pytanie, czy każdy widzi siebie w takiej roli? Czy nie będzie go za kilka lat korciło by coś w swoim życiu zmienić? I czy nie bedzie wówczas już za późno na naukę, na zdobycie wykształcenia, które moze otworzyć nowe perspektywy? I tez warto twardo stąpać po ziemi i zdawać sobie sprawę, że w wieku 25 lat nie każdemu dane jest zbijać kokosy. Step by step, jak to mawiał Leeeeeeeeeeeooooo ;)

Reasumując - rozsądny wybór studiów to mimo wszystko jest jakaś opcja. Ale trzeba im się poświęcić. Trochę dyscypliny i wpadnie stypendium, trochę pokombinowania i znajdzie sie czas na dorabianie. Uwierzcie - cv ze studiami dziennymi i jakimkolwiek nawet doświadczeniem zawodowym jest w cenie.

crazykaro 30.01.2011 12:11

Cytat:

Pierwotnie napisane przez felipe (Post 1043651)
Uwierzcie - cv ze studiami dziennymi i jakimkolwiek nawet doświadczeniem zawodowym jest w cenie.

Studia dzienne studiom dziennym nie są równe. Przede wszystkim ważny jest dobry kierunek a nie jakas tam filozofia!

Donson 30.01.2011 12:15

Cytat:

Pierwotnie napisane przez flamengista (Post 1043564)
:shock:

A czy ktoś w ogóle rozpatrywał możliwość, by... nie pójść na studia?

Mamy jakiś owczy pęd na uczelnie, za chwilę 100% 18-latków wyląduje na studiach. A ja się pytam: po co?

Studiuje się nie dla zawodu! Studia wam żadnego zawodu nie zapewnią, nawet informatyczne. Studia tym powinny się różnić od szkoły, że teraz sami chcecie się jeszcze czegoś nowego nauczyć. Więc wybiera się to, co was interesuje. Nie myśli, "co mi się przyda w CV"? Bo dyplom na rynku pracy nic nie daje. NIC.

A jeśli was nic nie interesuje - to może i lepiej? Może szkoda czasu na kolejne 3 lata nauki? Może warto złapać robotę, zdobyć doświadczenie i po 3 latach mieć tą przewagę nad rówieśnikami, że ma się umiejętności praktyczne?

A jeśli po 10 latach pracy zawodowej nagle stwierdzicie, że papierek ukończenia studiów jest konieczny, to są studia zaoczne, które można wtedy podjąć.

Super. Rozumiem, że kolega bez dyplomu (wcale nie krytykuję).
Wolny kraj, ktoś chce iść na uczelnie to idzie.
Studia niczego nie gwarantują, matura tym bardziej.

piszesz złapać robotę po maturze...spoko, jaka to będzie robota?
Za najniższą krajową, na zlecenie?
Jak jesteś rozgarnięty to podczas studiów zarobisz tyle ile tacy przedsiębiorczy maturzyści.
Nie mam nic przeciwko kończeniu ze szkolą po maturze, ale nie wciskaj ludziom pierdół do głowy, że ludzie ze średnim mają się lepiej niż ludzie po studiach (zależy od kierunku i uczelni).

Nawet najbardziej przebojowy maturzysta ma łatwiej jak z tą swoją przebojowością idzie na studia i potem na rynek już z normalnym kwitem w kieszeni a nie gównianą maturą (bo poziom matury teraz to jakaś ściema jest).

Aha jeszcze jedno.

Czy sądzisz że 100% 18 latków ma już tak skrystalizowane plany życiowe, że podejmuje taki kierunek studiów, który wypełni te ambicje? Ja nie sądzę, studia poszerzają horyzont, ten poznawczy także, dają czas...i uczą pokory (niektóre).

TSW Fanatyk 30.01.2011 17:09

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wiślak 86 (Post 1043561)

Fanatyk: źle kombinujesz. Iść na studia żeby mieć papierek mija się z celem. stare czasy minęły że mając mgr noszony jesteś na rękach. teraz zdarza się że ktoś kto przez te 5 lat nabierał doświadczenia w pracy ma większe szanse na znalezienie niż koleś po uniwerku. a już na pewno taki który cały czas balował. coraz więcej ludzi się o tym przekonało.

Większość ludzi po studiach nie pracuje w zawodzie w którym się uczyło... ja się z tym liczę jednak teraz wydaje mi się, że studia to podstawa. Planów na przyszłość sprecyzowanych nie mam, i raczej znalezienie pracy będzie się opierało na znajomościach i rodzinie... niestety ale inaczej pracę ciężko dostać.. Dlatego myślę ze na początek pasowałoby zrobić jakieś studia, nie mówię że położę na nie laskę po całości i skończe bez problemów. Teraz jest tak, że wyższe wykształcenie staje się standardem a nie czymś dla elity ...

4fan_player 01.02.2011 22:04

Jakiegoś studenta lub kogoś po ekonomii tu znajdę?;>

wiślak 86 02.02.2011 16:53

Czy zna ktoś kogoś kto oblał obronę pracy magisterskiej?
Jak tak to na jakiej uczelni i ewentualnie dlaczego?

Pytanie bardzo poważne i ważne!

flamengista 02.02.2011 22:17

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wiślak 86 (Post 1045858)

Nie. Trzeba się baaaardzo postarać.

kms 02.02.2011 23:45

Są tutaj studenci marketingu ? Jeśli tak to prosze o wiadomosc na prv.

<wislak88> 03.02.2011 21:01

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wiślak 86 (Post 1045858)

Ja znam miałem na roku dziewczynę co nie zdała obrony licencjackiej ale tylko dlatego że ze strasu nic nie powiedziała. Nie wpisali jej 2 i zdała we wrześniu

wislacki 06.02.2011 19:15

Znana jest już lista kierunków zamawianych na rok 2011-2012?
Nigdzie w internecie znaleźć jej nie mogę, a znajomy niedawno informował, że lista jest już dostępna.
Prosiłbym o link

TSW Fanatyk 06.02.2011 19:30

To ktoś poleci jakiś łatwy kierunek? Albo jest jakaś lista kierunków na które nie trzeba zdawać dodatkowych przedmiotów? Jeśli jest to poproszę o kontakt :)

O potrzebuje jeszcze jakiś informacji na temat kierunku "bezpieczeństwo" . Jakieś specjalne przedmioty trzeba tam miec zdane?

OpEnTaNy 06.02.2011 19:42

Witam wszystkich jestem tegorocznym maturzysta zdaje podstawowa mature zadnych dodatkowych przedmiotów (tak ide na łatwizne :D ).
Mam dylemat jak chyba wiekszosc maturzystow co robic po maturze jakie studia wybrac.
Chciałbym się dowiedzieć czy sa jakies kierunki na studiach w strone rehabilitacji na jakich uczelniach i jakie sa wymogi . Myślę o zaocznych studiach oczywiscie. Pytam bo mysle ze mialbym pozniej mozliwosc zalatwienia sobie fajnej pracy jakos rehabilitant :D No i doszedlem do takiego wniosku ze ze wzgledu na moje znajomosci latwiej mi bedzie zalatwic sobie fajne praktyki :P

Jago 06.02.2011 20:07

Witam :) czy studiuje ktoś może ochrone środowiska na AGH???

wroobel88 06.02.2011 22:21

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Jago (Post 1047922)
Witam :) czy studiuje ktoś może ochrone środowiska na AGH???

ja studiuje ...

godzilla 06.02.2011 23:05

co powiecie o WSZiB ?

Szczepan_TS 13.02.2011 10:54

Poszukuję osoby, która robiła praktyki w branży turystycznej i mogłaby polecić coś ciekawego.

Jak coś: priv.

Padrino 13.02.2011 22:46

Jak jest na Uniwerytecie Rolniczym na kierunku Leśnictwo? Dużo Matematyki? Jakie perspektywy po takim czymś ?

Ofsajd 14.02.2011 07:34

http://biznes.interia.pl/news/szwedz...olakow,1593656

chyba nie najgorsze

wiślak 86 14.02.2011 19:28

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Padrino (Post 1050651)
Jak jest na Uniwerytecie Rolniczym na kierunku Leśnictwo? Dużo Matematyki? Jakie perspektywy po takim czymś ?

Matematyki się nie obawiaj to nie jest najważniejsze na tym kierunku. Perspektywy jak po każdym innym wszystko zależy od Ciebie. jeżeli faktycznie lubisz biologię a do tego masz jakieś znajomości w Lasach Państwowych to śmiało. wbrew pozorom nie jest on taki zły.

Proud 14.02.2011 19:56

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wiślak 86 (Post 1050913)
Matematyki się nie obawiaj to nie jest najważniejsze na tym kierunku. Perspektywy jak po każdym innym wszystko zależy od Ciebie. jeżeli faktycznie lubisz biologię a do tego masz jakieś znajomości w Lasach Państwowych to śmiało. wbrew pozorom nie jest on taki zły.

No właśnie.

Jak masz znajomości i znajdziesz pracę, to świetna robota. Dobra płaca, spokojne zajęcia, obcowanie z naturą.

Sam o tym myślałem, ale z wiadomych przyczyn dałem sobie spokój.:D

PelsonTSW 27.02.2011 12:39

Studiuję na AGH Informatykę Stosowaną i na PK Automatykę i Robotykę. Dogadałem się z prowadzącym zajęcia na PK, że przepisze mi ocenę z Matematyki z AGH, tylko że mój indeks z AGH zaginął(nie z mojej winy).Odnalazł się po 3 miesiącach i nie udało mi się uzyskać wpisu z Majcy w terminie.W między czasie udałem się do prodziekana co w takiej sytuacji mam zrobić.Powiedział mi, żebym wziął warunek, a gdy uzyskam wpis złożył pismo o jego anulowanie.Wpis już mam.Do 1 marca trzeba zapłacić za warunek ale jeszcze nie udało mi się zastać prodziekana.Może jutro albo we wtorek go dorwę.Jak myślicie wpłacać te pieniądze za warunek czy poczekać te dwa dni?A jeśli wpłacę to mogę się ubiegać o ich zwrot?
Z góry dzięki za pomoc

Sensej 27.02.2011 12:41

Nie wpłacać, to znacznie utrudni Ci odzyskanie kwoty, a takto jak złapiesz prodziekana da Ci anualacje umowy i masz problem z głowy.

Edycja: Jedyna konsekwencja nie zapłaty w terminie są odsetki( Ciebie nie beda dotyczyc) i to że nie wydadza indexu z dziekanatu bez opłaconej umowy.

wislacki 19.03.2011 13:13

Czy jest na forum student budownictwa?

Myślałem o kierunku bardzo długo i wydaje mi się świetnym wyborem, mimo tego, że obecnie sporo maturzystów wybiera się na budownictwo. Jednak usłyszałem ostatnio od studenta V roku na Politechnice Warszawskiej, że wielu jego kolegów po ukończeniu kierunki szuka pracy i on sam boi się o przyszłość, nie poszedłby na budownictwo drugi raz.
Możecie to potwierdzić/obalić? Znacie może kogoś kto skończył ten kierunek?

Drugie pytanie dotyczy nanotechnologii. Z tego co wiem, obecnie niewiele uczelni prowadzi studia z dziedziny nanotechnologii, jest to ewentualnie specjalizacja. Słyszałem, że Politechnika Warszawska i AGH przymierzają się do wprowadzenia tego kierunku. Wiadomo wam coś o tym? Może tu znacie kogoś, kto studiuje nanotechnologię, lub wybrał tę specjalizację.
Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
Pozdrawiam

Proud 19.03.2011 16:09

Na UJ - cie jest chyba nanotechnologia, o ile się nie mylę.

Na pewno ciekawy, ale i bardzo trudny kierunek.

AGH buduje nowy Instytut Nanotechnologii, więc pewnie po wakacjach ruszy taki kierunek.

amauri1990 19.03.2011 16:13

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Proud (Post 1067081)
Na UJ - cie jest chyba nanotechnologia, o ile się nie mylę.

Na pewno ciekawy, ale i bardzo trudny kierunek.

AGH buduje nowy Instytut Nanotechnologii, więc pewnie po wakacjach ruszy taki kierunek.

No nie wiem czy zdążą wykończyć budynek w srodku. A gdzie rozreklamowanie kierunku jeszcze... Stawiam że ruszymy z nano dopiero w roku akademickim 2012/2013.

Rybka1928 19.03.2011 16:55

Na budownictwie na PK nie ma też na pewno lekko, nie są to jakieś wylajtowane studia, zależy jeszcze na kogo trafisz,ale radze się konkretnie zastanowić

wislacki 19.03.2011 19:21

Nie boję się jakoś szczególnie trudności studiów, jestem o to dziwnie spokojny (może bezpodstawnie).

Niestety z tego co czytam praca po kierunkach związanych z nanotechnologią będzie tylko za granicą. W Polsce jest na to jeszcze za wcześnie.

Mam jeszcze pytanie o kierunek związany z energiami odnawialnymi. Studiuje albo ma ktoś z tym kontakt?

Rybka1928 19.03.2011 21:42

Bezpodstawnie hehe ;) Jakby coś to pw bo studiuje budownictwo na PK ;)

jabadabaryba 29.03.2011 15:51

Edukacja Techniczno-Informatyczna na AGH, uczy się tam ktoś? jak ktoś coś wie o tym kierunku i się mniej więcej w nim orientuje co i jak, czy trudno/łatwo niech napisze parę słów, z góry dzięki.

DYRU 19.04.2011 14:22

Sprawa wygląda tak. Poszukuję kierunku związanego z geografią. COs ciekawego dla młodej osoby. Na bank nie chce byc nauczycielem jezeli komuś takie cos do głowy przyjdzie. W grę wchodzą krakowskie uczelnie. Podpowiecie coś??

wroobel88 19.04.2011 16:29

Cytat:

Pierwotnie napisane przez DYRU (Post 1079612)
Sprawa wygląda tak. Poszukuję kierunku związanego z geografią. COs ciekawego dla młodej osoby. Na bank nie chce byc nauczycielem jezeli komuś takie cos do głowy przyjdzie. W grę wchodzą krakowskie uczelnie. Podpowiecie coś??

Może geologia, jest na pewno na UJ i na AGH

wiślak 86 21.04.2011 14:09

albo jakaś turystyka? i faktycznie warto się zastanowić nad tą geologią szczególnie na AGH. ewentualnie ochrona środowiska.

Maciek(TSW) 21.04.2011 14:47

Zapraszam na Teologie na UPJP2(PAT) Dostaniecie się z każdą Maturą

Marszałek 21.04.2011 14:51

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Maciek(TSW) (Post 1080493)
Zapraszam na Teologie na UPJP2(PAT) Dostaniecie się z każdą Maturą

To są tzw studia hobbystyczne. Kierunek sam sobie doskonały,ogólnorozwojowy:)ale nie jako jedyny. Później drugi kierunek lub solidna podyplomówka wydaje się być obowiązkowa.

!!IRIVER!! 21.04.2011 15:44

Jest ktoś na wspomnianym UPJP2 ale na Dziennikarstwie? Jeśli tak to proszę o informacje szerszą na priva.

przemo 19.05.2011 16:04

Krótkie pytanie: Czy kierunek Gospodarowanie nieruchomościami na UE na magisterkę to dobry wybór ?

PlacekTSW 19.05.2011 16:15

WSEI na obsługę ruchu turystycznego.

adam_09 19.05.2011 17:05

A ja Wam powiem... Pier*lcie studia one nic nie dają. Mogę powiedzieć Wam z własnego doświadczenia. 2 kierunki studiów, 1 kierunek podyplomowych, państwowa licencja zarządcy nieruchomości, 2 lata doświadczenia w zawodzie, bardzo dobry język angielski, 23 lata i kupa. W tym kraju nie ma przyszłości. Już 3-ci miesiąc szukam pracy.

masterlag 19.05.2011 21:11

Też mam pytanie.
Na stronie UJ piszą: "studia niestacjonarne (dawne wieczorowe)". I teraz mam problem, bo nie wiem czy to znaczy, że to są aktualne weekendowe, czy to są dalej wieczorowe?
Jest w ogóle na UJ możliwość studiowania w weekendy?

EDIT:
@down- tak, ale na UJ piszą raz "niestacjonarne (Dawne wieczorowe)" a innym razem (głównie bodajże przy II stopnia) "niestacjonarne (dawne zaoczne)". Jakby pisało tylko stacjonarne lub niestacjonarne to by nie było problemu. ;)

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 09:15.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl