![]() |
Cytat:
No a to jest własnie efekt samochodu bezpieczenstwa :-/ |
Kopacze nas zdołowali, ale może Robert da nam jutro trochę radości. Bo super niespodzianka jest już dziś .
http://www.f1wm.pl/img/2010/mon_kwal.jpg Wyniki kwalifikacji w Monte Carlo. 1. 6 M. Webber Red Bull RB6 2. 11 R. Kubica Renault R30 3. 5 S. Vettel Red Bull RB6 4. 7 F. Massa Ferrari F10 5. 2 L. Hamilton McLaren MP4-25 6. 4 N. Rosberg Mercedes GP W01 7. 3 M. Schumacher Mercedes GP W01 8. 1 J. Button McLaren MP4-25 10 9. 9 R. Barrichello Williams FW32 10. 15 V. Liuzzi Force India VJM03 11. 10 N. Hulkenberg Williams FW32 12. 14 A. Sutil Force India VJM03 13. 16 S. Buemi Toro Rosso STR5 14 14. 12 W. Pietrow Renault R30 15. 22 P. de la Rosa BMW Sauber C29 13 16. 23 K. Kobayashi BMW Sauber C29 17 17. 17 J. Alguersuari Toro Rosso STR5 15 18. 19 H. Kovalainen Lotus T127 18 19. 18 J. Trulli Lotus T127 19 20. 24 T. Glock Virgin VR-01 21. 25 L. di Grassi Virgin VR-01 22. 21 B. Senna HRT F110 22 23. 20 K. Chandhok HRT F110 24. 8 F. Alonso Ferrari F10 |
no Robert dzis swietnie pojechal, dawno sie tak nie emocjonowałem kwalfikacjami, Robert walczyl i pokazal ze jest swietnym kierowcą. Renault to byl dobry wybor. Tam jest szanowany, bardzo dobrze traktowany, dobra wspolpraca.
|
Kurde jak On dzisiaj jechał tak blisko tych barierek na zabój, aż ciarki przechodziły. Człowiek by zaraz wycedził w płot, a ten zapieprza 250 km/h po uliczkach wąskich, niesamowity gość.
P.S. Pietrov jest jednak słaby. Ruski bolec i miał czelność jeszcze pretensje mieć, że Kubica faworyzowany czy coś. |
Robert często w Monaco zaskakuje. Chyba lubi to miasto i nie raz po nocy szalał tam :)
|
Czy będzie jakakolwiek transmisja z tego GP w Cyfrze +? Nie mam polsatu, a oglądanie w necie mnie niezbyt interesuje.
|
Cytat:
programy od 200 w górę :-p Jest na RTL numer 205 |
na cyfrze mozna obejrzec na RTL, kanal bodajze 204
|
no i Roberto 3 :D cieszy, chodź liczyłem po cichu na 1 miejsce :P wyścig głownie z SC ostatni wypadek mistrzostwo :lol:
|
No i Robert elegancko. Szkoda tylko, że na tym torze nie da się praktycznie wyprzedzać, bo może udało by się jeszcze Vettela przegonić.
|
Bravo, jest dobrze. Podium to na pewno sukces, mimo iż wielu (w tym ja) liczyło na zwyciestwo. Pozotaje czekać na nastepny wyścig, i liczyć na jeszcze lepszy wynik Roberta.
|
Cytat:
i brawo Robert. |
Cytat:
|
Jest Ferrari, McLaren, Red Bull, Mercedes i... Kubica.
Kolosalna różnica w postawie Kubicy i Pietrova bardzo wyraźnie świadczy o różnicy w umiejętnościach Polaka i Rosjanina. Auto Renault nie psuje się tak często jak BMW w zeszłym sezonie, to na pewno plus, ale mimo wszystko jest to przecież konstrukcja słabsza od MaClarenów, Ferrari i Red Bulla. Nie mogę się doczekać jak Robert dostanie bolid, którym będzie mógł walczyć o zwycięstwo, a doczekamy się być może polskiego Mistrza F1. |
Cytat:
GP Monako: Michael Schumacher ukarany "Michael Schumacher (Mercedes GP-Petronas), który w wyścigu o Grand Prix Monaco zajął 6. miejsce, otrzymał od zespołu sędziów sportowych karę 20 s za nieregulaminowe wyprzedzenie Fernando Alonso na ostatnim zakręcie przed metą. Zepchnęło go to na 12. miejsce. Zgodnie z regulaminem sportowym F1, gdy wyścig kończy się w okresie neutralizacji, samochód bezpieczeństwa zjeżdża z toru po ostatnim okrążeniu, a kierowcy mają obowiązek utrzymać kolejność aż do mety, bez prawa wyprzedzania. Schumacher nie zastosował się do tej reguły i wyprzedził Alonso. Po decyzji sędziów spadł na 12. miejsce." Niektórzy śmiali się z Alonso,że zaspał, a on po prostu jechał zgodnie z przepisami , nie spodziewając się ataku tego oszołoma. |
Choć lubię Alonso, a Schumachera nie, to jednak wg mnie kara jest niesłuszna. Na ostatnim okrążeniu pojawiła się informacja, że SC zjeżdża, a następnie ujrzeliśmy zieloną flagę - dla mnie jest to jednoznaczne z tym, że kierowcy nie finiszowali pod SC i mogli się wyprzedzać.
W zeszłym roku w Australii mieliśmy prawidłowy finisz pod SC - nie pojawiła się wówczas informacja o zjeździe ów samochodu, a kiedy skierował się on do pitlane na torze pozostała żółta flaga! Dzisiaj w Monaco sytuacja była zupełnie inna i Mercedes miał prawo uznać, że może wyprzedzać. |
Nie do końca się z Tobą zgodzę, bo to jest sytuacja szczególna i w regulaminie jest na ten temat powiedziane co następuje :
"Under rule 40.13, which states that "if the race ends whilst the safety car is deployed it will enter the pitlane at the end of the last lap and the cars will take the chequered flag as normal without overtaking," http://f1.pl/uploads/pics/suttond10chn612_01.jpg |
Nie zrozumiałeś chyba tego co napisałem. Wg tej reguły oczywiście nie wolno wyprzedzać kiedy wyścig kończy się pod SC, ale w sytuacji jaką mieliśmy wczoraj SC zjechał i wyścig został wznowiony. Nawet jeśli sędziowie zamierzali zakończyć wyścig pod samochodem bezpieczeństwa, to procedury przez nich podjęte były nieprawidłowe.
|
Mimo że Schumachera nie lubię też to nie sposób się nie zgodzić, że menda na prawdę jest czujna i ma wielki kunszt. Utarł nosa Alonso, może z zaskoczenia ale mimo wszystko, ogolił go na ostatnim zakręcie, hehe. Kara karą, a satysfakcja satysfakcją.
|
Nie zgodzę się z Wami.W normalnych okolicznościach manewr byłby legalny, ponieważ atak jest dozwolony po przekroczeniu tzw. linii samochodu bezpieczeństwa, która znajduje się na wysokości wjazdu do alei serwisowej. Wyjątek stanowi jednak ostatnie okrążenie. O ostatnim okrążeniu wyścigu po zjeździe safety cara przepisy wyraźnie mówią,że samochody dojeżdżają do mety w zajmowanej kolejności , bez możliwości wyprzedzania. I zgodnie z tym jechał Alonso (a nie zagapił się), bo mając na uwadze obowiązujące przepisy , nie spodziewał się zapewne takiego głupiego wyskoku.
|
Da ktoś linka do wyścigu? Chodzi wam Sopcast?
|
Cóż, Vettel po raz kolejny (jak w zeszłym roku z Kubicą) pokazał skrajną głupotę. Nie potrafił utrzymać nerwów na wodzy i zamiast pewnego dubletu dla Red Bulli, zrobiło się skromne 3 miejsce dla Webbera.
Odnoszę wrażenie, że temu kreowanemu na następcę Schumachera młokosowi odbiło i oczekiwał, że Webber po prostu da po hamulcach, bo on chce go wyprzedzić. Niech się uczy od Buttona, jak jechać zespołowo. Button odpuścił Lewisowi, który też przeszarżował. Dzięki temu McLareny mają podwójne zwycięstwo. Generalnie gdyby nie te dwa bratobójcze starcia, wyścig był nudny jak flaki z olejem. Na uwagę zasługuje dobra jazda (wreszcie) Schumachera i straszny pech Pietrowa. Kubica solidnie, choć bez błysku. Wyścig w stylu dawnego Heidfelda, spokojne dowiezienie punktów. Ale i tak nie było szans na nic więcej. Renówki są jednak słabsze zarówno od Red Bulli i McLarenów, jak i od Mercedesów. Ferrari jest na podobnym poziomie, więc przyjechanie przed Massą i Alonso jest i tak sukcesem. |
Cytat:
Teraz piękna 'bratobójcza' walka na noże choć chyba panowie trochę przegięli i teamy ostrzej przemówią im do rozsądku ale widać że ciśnienie w zawodnikach jest i nikt nie da z siebie zrobić tego drugiego. Kubica tego problemu nie ma no i też żal dziś Ruska - te punkty są mu bardzo potrzebne by poczuł spokój a widać że jeździć chyba potrafi(nie to co choćby Piquet junior)...no ale + że za nic nie chciał oddać tego ósmego miejsca a dla niego przecież nawet 10 nie było by porażką. |
http://www.formula1.pl/F1_news-9003-...ia_paliwa.html - widać kto w Red Bull jest 1 kierowcą. Szkoda mi najbardziej Marka Webbera, mam nadzieję że będzie mistrzem.
|
Boże, ale kit wciska ten Horner...
Cytat:
Powtarza się scenariusz z Hamiltonem: wyciąganie "gwiazdora" za uszy, faworyzowanie go bo jest bardziej atrakcyjny marketingowo. Wcześniej w konia robiono Alonso, teraz Webbera. |
No i znowu dublet McLarenów. Niby Red Bulle mają najlepsze auta, a już Lewis jest liderem.
Jazda Kubicy nieco rozczarowująca, szkoda że musiał zjechać po raz trzeci. Ta taktyka z pit stopami jednak okazała się błędna, per saldo nic nie dała. I pytanie, czy nie będzie kary za incydent z Sutilem. Natomiast to, co wyrabia na torze Michale Schumacher jest po prostu smutne. Wielki mistrz nie może się pogodzić z tym, że objeżdżają go prawie wszyscy. Wyrzucił Massę z toru, dwukrotnie zmieniając kierunek jazdy. Dał się ograć Buemiemu (!). No i na koniec starcie z Sutilem. Moim zdaniem miarka się przebrała. Na pewno Michael zasłużył na karę, pewnie jej nie dostanie ze względu na nazwisko. Ale chyba dla Mercedesa powinno być jasne, że Michael się skończył. Nie ma sensu ciągnąć tego dalej. |
Kluczowy był moment,kiedy Robert jechał na 3. miejscu i musiał zjechać do aleji. Gdyby opony wtedy wytrzymały pewnie byłoby podium.
Co by nie mówić o Schumacherze,to wyłącznie dzięki niemu oglądalność F1 wzrosła w tym sezonie o 20% (przynajmniej na początku ) , ale zawiódł zdecydowanie. |
Wiadomo czy jest kara dal Roberta? za ten manewr z Sutilem? Dobry wyścig, chociaż jeszcze 5 okrążeń i Robert według mnie by wyprzedził Rosberga
|
Robert został tylko upomniany. Tym razem mu sie upiekło ;)
|
Robert w Renault do 2012 r.
"Robert Kubica przedłużył o dwa lata kontrakt z francusko-luksemburskim teamem Formuły 1 - Renault. Oznacza to, że polski kierowca będzie startował w jego barwach do końca 2012 roku. 25-letni Kubica, który trafił do Renault w styczniu, jest obecnie szósty w mistrzostwach świata kierowców F1. Szef Renault, Eric Boullier przyznał , że przedłużenie kontraktu z Polakiem było częścią planu mającego na celu zdobycie mistrzostwa świata F1. - Chciałbym podziękować Robertowi za wiarę w naszą pracę i w nasz projekt. Jesteśmy zachwyceni, że będzie z nami jeszcze przynajmniej przez dwa sezony. Chcemy włączyć się do grona zespołów walczących o najwyższy cel, a Robert jest kierowcą, który nam w tym pomoże. Polak jest szybki, zdecydowany i nie popełnia błędów. Jego postawa w pierwszej części sezonu 2010 była wspaniała. Wierzę, że wspólnie osiągniemy wiele w przyszłości - zakończył Boullier. - Dla mnie decyzja była bardzo prosta. Czuję się tutaj jak w domu - skwitował przedłużenie umowy polski kierowca. - Przy pojęciu decyzji kierowałem się przede wszystkim wspaniałą atmosferą w zespole oraz tym, że wszyscy zmierzamy w tym samym kierunku. To dobrze rokuje na przyszłość. Myślę, że już sporo osiągnęliśmy razem a przed nami jeszcze wiele sukcesów. Nie mogę się już doczekać kolejnych wyścigów a w szczególności nowego sezonu, który wraz ze zmianą części przepisów będzie dla nas wszystkich olbrzymim wyzwaniem - dodał Kubica." No i dobrze ! _________________ Prawdziwy Mistrz jest jeden! http://www.youtube.com/watch?v=cA3Hy0pTjNk |
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 03:09. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl