Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Polityka transferowa Wisły (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=8819)

willow 15.10.2010 21:38

Jeśli za pozyskane pieniądze z transferów mamy kupować egzotyczne wynalazki pokroju Bunozy czy Cikosa, to już niech lepiej ten Brożek w Wiśle zostanie. Te 6-7 bramek powinien strzelić.

serek.c2 15.10.2010 23:10

Paweł Brożek to na warunki naszej ekstraklasy napastnik fantastyczny, niech wreszcie dostanie dobrych pomocników a szybko zacznie seryjnie zdobywać bramki. Sprzedanie go w obecnej sytuacji nie wiem jak trzeba by nazwać, bo przecież w kolano i stopę już sobie strzeliliśmy sprzedając odpowiednio Marcelo i Głowę.

W tej chwili nie stać nas na pozbycie się ani jednego dobrego piłkarza, bo ostało nam się ich tak niewielu, że każde odejście takiego zawodnika wiązać się będzie z jeszcze głębszym kryzysem. Jedyne rozwiązanie to próba pozbycia się słabych ogniw i transfery w zimie naprawdę dobrych zawodników. I proszę Was - niech nikt nie pisze, że żeby zrobić transfery musimy sprzedać np. Brożka. Dobrze wiemy, że my i tak kasy z transferów nie reinwestujemy. Więc albo Boguś znowu sypnie groszem (stać go) albo zostańmy chociaż z tym co mamy.

gigant 15.10.2010 23:25

Cytat:

Pierwotnie napisane przez serek.c2 (Post 994399)
Paweł Brożek to na warunki naszej ekstraklasy napastnik fantastyczny, niech wreszcie dostanie dobrych pomocników a szybko zacznie seryjnie zdobywać bramki. Sprzedanie go w obecnej sytuacji nie wiem jak trzeba by nazwać, bo przecież w kolano i stopę już sobie strzeliliśmy sprzedając odpowiednio Marcelo i Głowę.

W tej chwili nie stać nas na pozbycie się ani jednego dobrego piłkarza, bo ostało nam się ich tak niewielu, że każde odejście takiego zawodnika wiązać się będzie z jeszcze głębszym kryzysem. Jedyne rozwiązanie to próba pozbycia się słabych ogniw i transfery w zimie naprawdę dobrych zawodników. I proszę Was - niech nikt nie pisze, że żeby zrobić transfery musimy sprzedać np. Brożka. Dobrze wiemy, że my i tak kasy z transferów nie reinwestujemy. Więc albo Boguś znowu sypnie groszem (stać go) albo zostańmy chociaż z tym co mamy.

Jakbym się przeniósł w czasie ze trzy lata wstecz. Sama prawda. Brozek, zawodnik ponadczasowy.

1q2 15.10.2010 23:29

Cytat:

Pierwotnie napisane przez tofik (Post 994323)
Sprzedać 31 letniego człowieka pech łamane przez kontuzja to jest dobre osiągnięcie.

Zobacz sobie ile meczów u nas Głowa rozegrał.To jest taki drugi Szymek, mimo iż los go nie oszczędzał to był w stanie zawsze szybko się pozbierać i co ważniejsze, czy przed czy po kontuzji, grał zazwyczaj na równym solidnym poziomie

A co do Brożka - Dziś już nie ma w Wiśle nikogo kogo sprzedanie oznaczało by jakąś wielką stratę, tak więc jestem za, tylko najpierw niech sprowadzą następcę, niech on pokaże że jest dobry i wtedy bez bólu można Pawła sprzedać;)

wislak68 16.10.2010 01:01

Trochę z innej beczki. Czy zwróciliście uwagę że po tych "ciężkich treningach" posypali się tylko zawodnicy ze "starej" Wisły. Boguski, Cleber, Kowalski, Pa Brożek, wcześniej Pi Brożek. O ile mnie pamięć nie myli to z nowych problemy z mięśniem miał Cikosz ale bardzo szybko doszedł do siebie. Nawet takie pączki jak Żuraw, Boukhari czy Branco (ten to nawet bez okresu przygotowawczego) póki co kontuzji nie mają. To oczywiście może być przypadek ale warto zwrócić na to uwagę.

WislaFan123 16.10.2010 01:50

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wislak68 (Post 994413)
Trochę z innej beczki. Czy zwróciliście uwagę że po tych "ciężkich treningach" posypali się tylko zawodnicy ze "starej" Wisły. Boguski, Cleber, Kowalski, Pa Brożek, wcześniej Pi Brożek. O ile mnie pamięć nie myli to z nowych problemy z mięśniem miał Cikosz ale bardzo szybko doszedł do siebie. Nawet takie pączki jak Żuraw, Boukhari czy Branco (ten to nawet bez okresu przygotowawczego) póki co kontuzji nie mają. To oczywiście może być przypadek ale warto zwrócić na to uwagę.

Ale co masz przez to na uwadze? Ze osoby odpowiedzialne za przygotowanie fizyczne w ostatnich kilku latach spieprzyly prace czy ze sie obijali? W zasadzie jedyny okres w ktorym bylismy dobrze/swietnie przygotowani to okres gdyby byl tu Szul z Kasprem za pierwszej kandecji, az sie milo ogladalo jak do 95 min z Schalke goscie rowno zapieprzali... No ale czego tu oczekiwac?

Trzeba is torem niemieckim, nie mowi sie o tym, ale od wystepu Niemcow na MŚ w 2006 i jak Klinsmann sprowadzil fachowcow od przygtowania ze stanow, tak od tamtego momentu kluby bundesligi konswkentnie zatrudniaja FACHOWCÓW z Ameryki, co mozna zauwazyc jak sie oglada bundeslige, ze tam od poczatku do konca wszyscy zapieprzaja, bo maja sile

serek.c2 16.10.2010 02:51

Cytat:

Pierwotnie napisane przez gigant (Post 994400)
Jakbym się przeniósł w czasie ze trzy lata wstecz. Sama prawda. Brozek, zawodnik ponadczasowy.

Wiesz, że gdy pisałem słowo "fantastyczny" miałem przeczucie, że pierwszym który je skomentuje będzie Gigant? :)
Paweł z tego co pamiętam formę stracił nie trzy, a jakieś półtora roku temu po kontuzji w Bełchatowie. Mimo słabej formy zeszły sezon skończył mając na koncie 10 goli (Lewandowski, król strzelców kończy sezon z 18 golami i trzema meczami rozegranymi więcej). W ostatnich trzech sezonach Brożek strzelił dla nas w lidze 52 gole (nie licząc tego sezonu). Jeśli to - jak na naszą ligę - nie jest znakomity zawodnik to kto nim jest?

Cytat:

Pierwotnie napisane przez 1q2 (Post 994401)
A co do Brożka - Dziś już nie ma w Wiśle nikogo kogo sprzedanie oznaczało by jakąś wielką stratę, tak więc jestem za, tylko najpierw niech sprowadzą następcę, niech on pokaże że jest dobry i wtedy bez bólu można Pawła sprzedać;)

Wiesz przecież jak u nas to działa. Najpierw Pawła sprzedamy, potem będą testy leszczy (może nawet Leszczaka, nie zdziwiłbym się :) ) i w lutym, na ostatnim zgrupowaniu przed ligą podpiszemy w pośpiechu kontrakt z królem strzelców ligi Hongkongu.

Niech wreszcie pomocnicy raczą dogrywać Pawłowi kilka dobrych piłek na mecz a wróci skuteczność, pewność siebie i dobra gra Pawła.

FraMat 16.10.2010 09:56

Cytat:

Pierwotnie napisane przez serek.c2 (Post 994416)
Niech wreszcie pomocnicy raczą dogrywać Pawłowi kilka dobrych piłek na mecz a wróci skuteczność, pewność siebie i dobra gra Pawła.

niech wreszcie pomocnicy i obrońcy strzelają z daleka lub z blliska, zawsze jest szansa, że Brożek dołoży gdzie tam nogę, lub dobije po odbiciu bramkarza.
Czy on w ogóle strzela inne gole?

tofik 16.10.2010 09:58

Nie opierałbym całej siły ofensywnej na Brożku, bo zwolni kolejnego trenera. Przecież to kwestia czasu kiedy znowu zacznie notorycznie obijać bramkarzy. Wtedy właśnie przydałby się ktoś, kto mógłby strzelać za Pawła B.
Teraz już nie żartujemy, potrzeba wzmocnień. Oczywiście te priorytety się nie zmieniają, bramkarz, obrońcy, dopiero napastnik.

serek.c2 16.10.2010 10:22

Cytat:

Pierwotnie napisane przez FraMat (Post 994428)
Czy on w ogóle strzela inne gole?

Może obejrzyj jakąś kompilację o Brożku, zobaczysz sporo jego goli bo widzę, że coś nie tak z pamięcią.

momo 16.10.2010 10:48

Brożek jest chimerycznym zawodnikiem, na poziomie polskiej ligi. Gdyby był choć trochę powyżej, grałby już dawno za granicą. Miał jeden bardzo dobry sezon, resztę dobrych lub przeciętnych. A sprawę jego odejścia porównałbym do zatrudnienia w Legi S.G. Ericssona. Napastnika za 1mln euro kupuje się by strzelał kilkanaście goli w sezonie. Ciekaw jestem, jakie głosy odezwałyby się w przypadku ściągnięcia do Wisły zawodnika pokroju Brożka za kwotę większą niż 1mln euro.

Ogryzek 16.10.2010 11:31

Cytat:

Pierwotnie napisane przez momo (Post 994442)
Brożek jest chimerycznym zawodnikiem, na poziomie polskiej ligi. Gdyby był choć trochę powyżej, grałby już dawno za granicą. Miał jeden bardzo dobry sezon, resztę dobrych lub przeciętnych. A sprawę jego odejścia porównałbym do zatrudnienia w Legi S.G. Ericssona. Napastnika za 1mln euro kupuje się by strzelał kilkanaście goli w sezonie. Ciekaw jestem, jakie głosy odezwałyby się w przypadku ściągnięcia do Wisły zawodnika pokroju Brożka za kwotę większą niż 1mln euro.

Nikt tego nie wie - po prostu od wielu lat nie pozyskaliśmy napastnika pokroju Brożka obojętne za jaką cenę. Jak ściągniemy to zobaczymy jakie będą głosy:)

momo 16.10.2010 11:45

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Ogryzek (Post 994446)
Nikt tego nie wie - po prostu od wielu lat nie pozyskaliśmy napastnika pokroju Brożka obojętne za jaką cenę. Jak ściągniemy to zobaczymy jakie będą głosy:)

Mieliśmy przecież Niedzielana ostatnio. Też kiedyś miał b. dobry sezon, teraz ma kolejny. Niestety nie u nas.

wislak68 16.10.2010 16:40

Cytat:

Pierwotnie napisane przez KaSzTaN (Post 994415)
Ale co masz przez to na uwadze? Ze osoby odpowiedzialne za przygotowanie fizyczne w ostatnich kilku latach spieprzyly prace czy ze sie obijali? W zasadzie jedyny okres w ktorym bylismy dobrze/swietnie przygotowani to okres gdyby byl tu Szul z Kasprem za pierwszej kandecji, az sie milo ogladalo jak do 95 min z Schalke goscie rowno zapieprzali... No ale czego tu oczekiwac?

Trzeba is torem niemieckim, nie mowi sie o tym, ale od wystepu Niemcow na MŚ w 2006 i jak Klinsmann sprowadzil fachowcow od przygtowania ze stanow, tak od tamtego momentu kluby bundesligi konswkentnie zatrudniaja FACHOWCÓW z Ameryki, co mozna zauwazyc jak sie oglada bundeslige, ze tam od poczatku do konca wszyscy zapieprzaja, bo maja sile

Po pierwsze należałoby być pewnym czy taka zależność naprawdę istnieje czy to tylko przypadek. Jeśli odpowiedź na pytenie pierwsze brzmi tak to w tym momencie przychodzi czas na analizę dlaczego tak się dzieje. Sam z siebie nie podejmuje sie wyrokować bo mam za mało danych ale zastanowił bym się nad: metodologią treningu, opieką medyczną, wspomaganiem medycznym, regeneracją itp.

Jeśli chodzi o tandem Szul-Kasper to późniejsza ich kariera zdaje się nie potwierdzać jakiejś wybitnej wiedzy w tym względzie.

Titto 16.10.2010 18:32

"Nie liczy się ilość, lecz jakość"
Wolę abyśmy ściągnęli jednego dobrego piłkarza, aniżeli 3 żenująco słabych grajków jak Jovanić, Cikos zamiast ich ściągnąć mogliśmy ściągnąć 1 dobrego piłkarza za ok. 1 mln. euro.

wolfy 16.10.2010 18:37

Cytat:

Pierwotnie napisane przez gigant (Post 994400)

A trafił się jakiś lepszy napastnik?

Cytat:

Pierwotnie napisane przez 1q2 (Post 994401)

Wisielczy humor?

Markus 16.10.2010 19:24

Ostatnie okienko transferowe przyniosło Wiśle największe dochody transferowe w całej jej historii. Pieniądze te nie zostały przeznaczone na utrzymanie i rozwój jakości drużyny.

Podziwiam więc naiwność i irracjonalną wiarę tych, którzy mimo ciągle otrzymywanych bolesnych lekcji nadal wierzą, że sprzedaż Brożka przyniesie innego, "dobrego" napastnika i w ogóle zostanie przekuta w kolejną "ofensywę transferową" jakiej jeszcze Ziemia nie widziała.

willow 16.10.2010 19:55

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Markus (Post 994588)
Ostatnie okienko transferowe przyniosło Wiśle największe dochody transferowe w całej jej historii. Pieniądze te nie zostały przeznaczone na utrzymanie i rozwój jakości drużyny.

Podziwiam więc naiwność i irracjonalną wiarę tych, którzy mimo ciągle otrzymywanych bolesnych lekcji nadal wierzą, że sprzedaż Brożka przyniesie innego, "dobrego" napastnika i w ogóle zostanie przekuta w kolejną "ofensywę transferową" jakiej jeszcze Ziemia nie widziała.

O tym, na co pójdą.pieniądze, będziemy mogli ocenić w oknie zimowym. Co prawda Wisła zanotowała bardzo duże dochody z tytułu transferów, ale za późno było już, żeby je racjonalnie wydać. Myślę, że czekają na zimę. To, że nikogo wartościowego nie kupili nie oznacza, że kasa została przejedzona. Chyba nie sądzisz, że konto bankowe świeci pustkami...

Natomiast co do jednego nie mam złudzeń: że całość kasy pozyskanej pójdzie na zakupy. Jak będzie to 50%, będę zadowolony.

wwf 16.10.2010 20:02

No ale kogo chcecie kupować. W polskiej lidze ja nie widzę środkowego obrońcy , młodego do wyciągnięcia jakim był Głowacki przychodząc do Wisły. To samo na lewej i prawej stronie obrony. Kogo na bramkę ???
Napstników kilku na całą ligę i dodatkowo trzeba by płacić po milion euro jak za Sobiecha lub Nowaka.

Ja po prostu nie widzę kandydatów do gry w polskiej lidze po ściągnięciu których mielibyśmy mocny zespół.

Więc trzeba kupować za granicą a niestety co widzimy po naszych i Legii transferach wydanie nawet 1 miliona euro nic nie gwarantuje. Powiem więcej popatrzcie na Ukrainców, tam kupują nawet za 8-10 milionów euro a tez nie wszyscy się sprawdzają.

Jak wchodziła Tele-fonika to w każdym klubie ekstraklasy byli ciekawi zawodnicy i było w czym wybierać. Kiedyś nawet na Weszło czytałem takie porówanie roku 2010 i 1999 na przykładzie Nowaka z Bełchatowa. W 1999 roku takich Nowaków w lidze było 5-6 do wzięcia dzis jest 1.

tofik 16.10.2010 20:10

Cytat:

Pierwotnie napisane przez willow (Post 994597)
O tym, na co pójdą.pieniądze, będziemy mogli ocenić w oknie zimowym. Co prawda Wisła zanotowała bardzo duże dochody z tytułu transferów, ale za późno było już, żeby je racjonalnie wydać. Myślę, że czekają na zimę. To, że nikogo wartościowego nie kupili nie oznacza, że kasa została przejedzona. Chyba nie sądzisz, że konto bankowe świeci pustkami...

Natomiast co do jednego nie mam złudzeń: że całość kasy pozyskanej pójdzie na zakupy. Jak będzie to 50%, będę zadowolony.

Natomiast był czas, żeby je wydac nieracjonalnie. Ponad milion euro jak krew w piach. Na szczęście Basałaj z Kapką nie są jedynymi ludźmi, którzy decydują, kto ma nas wzmocnić. Decydujące zdanie powinien mieć trener i dyr sportowy. W tym szukam pocieszenia.

willow 16.10.2010 21:00

Cytat:

Pierwotnie napisane przez tofik (Post 994611)
Natomiast był czas, żeby je wydac nieracjonalnie. Ponad milion euro jak krew w piach. Na szczęście Basałaj z Kapką nie są jedynymi ludźmi, którzy decydują, kto ma nas wzmocnić. Decydujące zdanie powinien mieć trener i dyr sportowy. W tym szukam pocieszenia.

Znowu tak dużo nie wydali, ale generalnie zgadzam się z Tobą.

bonawentura 16.10.2010 22:11

Cytat:

Pierwotnie napisane przez willow (Post 994597)

Ale nie myślmy na zasadzie im droższy tym lepszy. Patrzmy na jakość tych transferów, które potencjalnie będą w zimie. Ja nie mam oczekiwań ile kto ma kosztować. Może to być nawet zawodnik za 300 - 400 tysięcy euro, jeden, może dwóch, ale jak wniosą dużo dla zespołu, to będziemy się cieszyć, czyż nie?

momo 17.10.2010 09:37

A ja myślę że jednak konto bankowe świeci pustkami. Pieniądze ze sprzedaży zawodników poszły na bieżącą działalność klubu, rozwinięcie pionu marketingu, zatrudnienie trenera, dyrektora sportowego, itp. Wątpię by w kasie było więcej niż 1 euro na transfery. Jeżeli nowy pion marketingu się spiszę, i znajdziemy jakiegoś sponsora to wtedy można liczyć na jakiś transfer gotówkowy. W innym przypadku należy liczyć na hojność P. Cupiała. Jeden transfer będzie na pewno, każdy z nowych trenerów dostaje taki prezent od właściciela.

Jagul 17.10.2010 11:11

Tak wczoraj sobie oglądałem meczyk pomiędzy FSV Mainz, a HSV Hamburg. I tam Borek wymieniał sumy za jakie sprowadzeni zostali poszczególni zawodnicy Mainz. Wyszło tam łącznie około 2,5 mln euro za 4-5 zawodników (w tym jeden kosztował okrągły milion). Tak więc za małe pieniądze też da się ściągnąć młodych i zdolnych zawodników. Była tam mowa głównie o piłkarzach z drugiej bundesligi. Zresztą przykład Paljicia pokazuje, że zawodnicy z zaplecza bundesligi z marszu stają się postaciami wyróżniającymi się w naszej lidzie.

Reiro 17.10.2010 12:07

Cytat:

Pierwotnie napisane przez momo (Post 994733)
A ja myślę że jednak konto bankowe świeci pustkami. Pieniądze ze sprzedaży zawodników poszły na bieżącą działalność klubu, rozwinięcie pionu marketingu, zatrudnienie trenera, dyrektora sportowego, itp. Wątpię by w kasie było więcej niż 1 euro na transfery. Jeżeli nowy pion marketingu się spiszę, i znajdziemy jakiegoś sponsora to wtedy można liczyć na jakiś transfer gotówkowy. W innym przypadku należy liczyć na hojność P. Cupiała. Jeden transfer będzie na pewno, każdy z nowych trenerów dostaje taki prezent od właściciela.

Uważasz, że kasa z Diaza, Głowy i Marcelo poszła na bieżące wydatki...? Nie żartuj, to jest jakieś 5-6 mln Euro czyli jakieś 20-24 mln zl + kasa z biletów i innych źródeł. Takich wydatków to my raczej nie mamy, tym bardziej, że zeszliśmy z kilku wysokich kontraktów pozyskując zawodników z całkiem niskimi wymaganiami(nie wierze, że Cikos może zarabiać więcej niż 100 tys E rocznie). Podejrzewam, że w kasie mamy ze 2 mln Euro na tramsfery, które w chwili obecnej są dopiero przygotowywane.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Jagul (Post 994757)
Tak wczoraj sobie oglądałem meczyk pomiędzy FSV Mainz, a HSV Hamburg. I tam Borek wymieniał sumy za jakie sprowadzeni zostali poszczególni zawodnicy Mainz. Wyszło tam łącznie około 2,5 mln euro za 4-5 zawodników (w tym jeden kosztował okrągły milion). Tak więc za małe pieniądze też da się ściągnąć młodych i zdolnych zawodników. Była tam mowa głównie o piłkarzach z drugiej bundesligi. Zresztą przykład Paljicia pokazuje, że zawodnicy z zaplecza bundesligi z marszu stają się postaciami wyróżniającymi się w naszej lidzie.

Co do Paljicia to cicho, bo zaraz odezwą się głosy, że to szrot z 3 Bundesligi, który biega bez ładu i składu :D

szprotson 17.10.2010 12:14

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Jagul (Post 994757)

fajnie fajnie, wszystko fajnie.
A tych 4-5 zawodników ile zarabia miesięcznie?

For_FuN_ 17.10.2010 12:15

Od kiedy Paljic wyroznia sie w lidze? Chyba chodzilo o Wisle(a tutaj wyroznic sie nie trudno), a nie o cala lige :D, bo to jak na nasze warunki pilkarz bardzo przecietny. Nie mylmy pojec.

Jagul 17.10.2010 12:33

Cytat:

Pierwotnie napisane przez szprotson (Post 994778)
fajnie fajnie, wszystko fajnie.
A tych 4-5 zawodników ile zarabia miesięcznie?

Sugerujesz, że nie stać nas na pensje zawodnika wartego 200-300 tys euro??

szprotson 17.10.2010 12:38

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Jagul (Post 994788)
Sugerujesz, że nie stać nas na pensje zawodnika wartego 200-300 tys euro??

1 za 1 mln euro
3-4 za 1.5 czyli 200-300 tys euro?

Tak. sugeruje że nas nie stać, a jeśli by było nas stać, to na tego 1 najsłabszego z całych zakupów.
To że ktoś kosztuje 200 tys euro nie znaczy że zarabia 10 tys euro.
np. Cannavaro był do wyjęcia za darmo...

tofik 17.10.2010 12:52

Nie stać nas na nich nawet mając odpowiednią sumę na koncie. Po prostu nie wybiorą naszej drużyny mając inne opcje np 1 bundesligę.

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 21:47.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl