Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Hyde Park Sportowy (moderowane) (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=8)
-   -   Europejskie puchary w wykonaniu polskich drużyn. (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=989)

1q2 23.07.2010 15:56

Cytat:

Pierwotnie napisane przez kacpergawlo (Post 942664)
Abstrachując od tego czy warto kibicować innym czy nie to popełniasz błąd logiczny. Może jednostkowy przykład Legii przy Widzewa jest zły, ale czy uwazasz, że jeśli nasze ekipy odpadałyby z klenerami to ktoś kupiłby jakiegoś gracza za taką kasę?

Przecież odpadamy z kelnerami :lol:, prawie co rok.

MarecqiTSW 23.07.2010 16:01

Wisła ma awansowac sama do lm i nie musi i nie może oglądać się na innych. Kibicuje Wiśle, a nie Polskiej piłce. Wole poczekąc na awans tyle ile trzeba ale potem czuć znakomity smak zwycięstwa i tryumfu. nie chce oglądać innych druzyn w lm, a potem jak wisła w końcu by weszła dzieki tym waszym punktom słyszeć że to wszystko zasługa lecha czy legii bo dzięki nim Wisła miała łatwiejsze rozstawienie czy cokolwiek innego. Natomiast chetnie pokibicuje ruchowi czy jagielloni w le ;)

Kordel_Walker 23.07.2010 16:03

Cytat:

Pierwotnie napisane przez pan Dudi (Post 942652)
K\

Swoją drogą, ciekawa spostrzeżenie, że dzięki występowi Legii i Widzewa w LM paręnaście lat temu teraz drogo sprzedaliśmy Marcelo. \

Odniosłem się w poście praktycznie tylko do ostatniego pięciolecia - po nazwiskach mógłbyś wykalkulować...ale nie wiem po co to piszę, bo i ty to wiesz..

Buziek, wybacz ale nie chce mi się juz pisać o tak oczywistych sprawach.

Piłka nożna - opis całości. (Nie schemat my i reszta złego świata):
Wygrywasz ->awansujesz->jesteś wyżej w rankingu->drożej sprzedajesz->lepszych kupujesz->więcej zarabiasz->jesteś lepszy.
Przegrywasz->spadasz w rankingu->masz trudniejsze losowania->nie przechodzisz kolejnych rund->nie liczą się z tobą->nikt nie chce u Ciebie grać(Makinwa)->sprzedajesz swoich najlepszych grajków za grosze->klepią cię Estończycy->ale cieszysz ryja, bo konkurencja się męczy z Azerami i Maltańczykami i jest ok->za rok obawa bo trafiliśmy na Luxemburczyków, ale nie jest tak żle, bo konkurencja trafiła gorzej - mają ekipe z San Marino:-/
Wy chcecie, żebyśmy przegrywali. Ok. wasz wybór, macie swój mózg...

Cytat:

Pierwotnie napisane przez kacpergawlo (Post 942664)
Ale czy uwazasz, że jeśli nasze ekipy odpadałyby z klenerami to ktoś kupiłby jakiegoś gracza za taką kasę? Czy ktoś za króla strzelców ligi maltańskiej zapłaci w milionach euro (tak się składa, że grał w najgorszej ekipie naszej ligi)? Czy czołowy obrońca ligi litweskiej odchodzi za kwotę zbliżoną do tej zapłaconej przez PSV?

N.

Tak on właśnie niestety myśli..pozdrawiam.

DDP 23.07.2010 16:07

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Jaroo1 (Post 942380)
Po co nam 2 kluby w el. LM jak nawet nie potrafimy przejsc Levadii i cudem Lech przechodzi Azerow. Po co nam kolejny klub w LE skoro Ruch sie meczy niemilosiernie z La Valetta, moze chcecie zeby w pucharach gralo 10 ekip!

Prosty rachunek prawdopodobieństwa. Im więcej zdarzeń tym większe szanse na sukces. Uczą tego już podobno w liceach, ja to miałem akurat na studiach...zresztą wydaje mi się, że nie trzeba być zbyt bystrym, żeby to skumać. Idąc dalej Twoim tokiem myślenia, w takim razie: po co polscy piłkarze grają w eliminacjach Mistrzostw Świata jeżeli grają od kilkudziesięciu lat piach i od dawna nie zdobyli żadnego medalu? Po co wysyłamy w ogóle sportowców na zimowe i letnie olimpiady skoro w wielu dyscyplinach nie mamy pewnie według Ciebie żadnych szans na medale? Przykładów można by mnożyć...im masz więcej szans tym większe prawdopodobieństwo osiągnięcia sukcesu.Proste.
Ja jak najbardziej bym chciał żeby w pucharach grało 10 polskich zespołów. Podniósł by się poziom sportowy i w lidze zamiast 3 meczów w sezonie na wyższym poziomie (czytaj z pressingiem rywala) Wisła grała by kilkanaście więcej. Tak, przychodzi później do konfrontacji z europejskim średniakiem, który siada na drużynie i polskie gwiazdy już nie wiedzą co robić bo ostatnio siedział tak na nich np. Lech w rundzie jesiennej 2009. Chodzi o to, żeby z roku na rok coraz mniej klubów polskiej ekstraklasy deklarowało przed sezonem "naszym celem nie spaść", "nasz cel to miejsca 10-12". Porażkę z Wisłą wtedy mają wkalkulowaną w osiągnięcie swojego zamierzonego celu i cały mecz murują bramkę...ile jest takich zespołów? W Polsce większość w Europie na poziomie pucharowych faz grupowych...odpowiedz sobie sam?.Twoje myślenie jest krótkowzroczne.

_ukoL 23.07.2010 16:09

Obserwując tą całą dyskusję z boku, to tylko mi się jedno ciśnie, by napisać: Jak można być kibicem Wisły Kraków i dopingować Lechowi Poznań? Dla mnie to chore. Kciuki trzymałem za Inter Baku i teraz będę trzymać je za Spartę Praga. Jeszcze ta flaga Polski...

Buziek_LG 23.07.2010 16:12

Czyli rzucasz argument mówisz o nim jak o prawdzie objawionej zaś gdy staram się wniknąć nie potrafisz udzielić odpowiedzi. A ten twój schemat cały czas odnosi się do jednostki-klubu, drużyny- Lecha/Amica wygrywa Lech/Amica awansuje, Lech/Amica drożej sprzedaje i taniej kupuje. Nie cała liga nie Wisła czy moja Lechia. Tylko i wyłącznie Lech/Amica to nie jest tak że jak BATE pograło w LM to Soligorsk czy Dynamo Mińsk ma łatwiej. Wierz mi że ma o kilka poziomów trudniej. Nie wierzysz ? to rzuć okiem na tabelę i na ruchy kadrowe.

MarecqiTSW 23.07.2010 16:12

jeden prosty schemat:

lech awansuje do lm, zarabia jak na polskie warunki gruba kase, wzmacnia sie, w lidze staje sie zdecydowanie lepszy niż legia czy wisła, punkty jakie za to zarobilismy do rankingu nie poprawiaja naszej sytuacji, w przyszłym sezonie znowu lech jest mistrzem i awansuje do lm itd. itd. myśle że za 3 razem wreszcie bysmy dostali 2 miejsce w lm i może wisła by awansowała ale przepaśc do lecha była by już zbyt duża na polskim podwórku. Ewentualnie opcja druga, że lech sie nie wzmacnia, tylko wyprzedaje piłkarzy, a w przyszłym roku nie awansuje do lm i jesteśmy w pkt wyjścia

Pablo84 23.07.2010 16:14

Drogi kolego.Drużyna z wielkopolski gdy awansuje do LM zyska ok 60 mln złotych.To + pełny stadion + potężni sponsorzy spowoduje to, że o MP będziemy mogli tylko pomarzyć.A jeśli ktokolwiek z was myśli, że będzie inaczej, albo jest idiotą, albo uważa że Rutkowski to idiota.

I dlatego mam nadizeje, ze odpadnie.Wolę być królem w buraczanej lidze niż fetować ziemniaki w złotej polewie.

Po prostu Wisła jest dla mnie najważniejsza i w dupie mam polskie drużyny, które grają w tym roku w pucharach.

bieniuTS 23.07.2010 16:14

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Wojtek_Lok (Post 942683)
Jeszcze ta flaga Polski...

No dokładnie - kolejny żałosny chwyt marketingowy Poznaniaczków... Niby to drobnostka, a jednak.

DarekK_11 23.07.2010 16:25

Cytat:

Pierwotnie napisane przez bieniuTS (Post 942688)
No dokładnie - kolejny żałosny chwyt marketingowy Poznaniaczków... Niby to drobnostka, a jednak.

Były apele żeby to zakryć/zakleić bo wstyd przynoszą :lol:

Kordel_Walker 23.07.2010 16:29

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Buziek_LG (Post 942603)
To ja poproszę o rozpisanie. Jak twoim zdaniem zarobienie dajmy na to 7 mln euro przez Lecha/Amicę przełoży się na większe zyski za transmisje(bo o ile mi nic nie umknęło to umowa na pokazywanie ligi jest podpisywana na kilka lat), jak zwiększy się konkurencja(bo z tego co wiem konkurencja jest wtedy gdy jest wiele równoważnych podmiotów) i o co mająkluby ze sobą konkurować i najlepsze jak zarobienie pieniędzy przez jeden i tylko jeden klub ma zwiększyć budżety reszty? Jeśli możesz to mi to rozpisz i najlepiej z przykładami

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Buziek_LG (Post 942684)
Czyli rzucasz argument mówisz o nim jak o prawdzie objawionej zaś gdy staram się wniknąć nie potrafisz udzielić odpowiedzi. A ten twój schemat cały czas odnosi się do jednostki-klubu, drużyny- Lecha/Amica wygrywa Lech/Amica awansuje, Lech/Amica drożej sprzedaje i taniej kupuje. Nie cała liga nie Wisła czy moja Lechia. Tylko i wyłącznie Lech/Amica to nie jest tak że jak BATE pograło w LM to Soligorsk czy Dynamo Mińsk ma łatwiej. Wierz mi że ma o kilka poziomów trudniej. Nie wierzysz ? to rzuć okiem na tabelę i na ruchy kadrowe.

1. Zwiększone zyski z transmisji:
Będzie większe zainteresowanie produktem (liga polska) jako całości. Media na okrągło będą trąbić, że np. Amika wygrała z Bayernem 3-1. Dziennie na samym tvp1 usłyszysz o tym 10razy. Ludzie będą kojarzyć sukces, będą chcieli w nim uczestniczyć, będą sie nim interesować a co za tym idzie będą chcieli go ogladac. Sukces ma wielu ojców, a porażka jest sierotą. Przypomnie sobie jak graliśmy z PAO ile osób nagle znało skład Wisły. Będzie duże zainteresowanie produktem więc jego cena wzrośnie. Proste.

2.Zwiększy się konkurencja:
Cupiał, Wojciechowski czy Solorz mają swoją ambicję i pewnie nie jest nią oglądanie pleców Amiki. Od razu podniesie się budżet klubów, tak jak było gdy Wisła dominowała. Mieliśmy zdecydowanie najwyższy budżet, ale wkroczył Walter, potem Amika i się zrównało a nawet z pozytkiem dla wszystkich budżet wzrósł. Podobna tendencja jest ze stadionami. Myślisz, że Cracovia, Arka, Jaga budowali by swoje stadiony? Mają gula bo konkurencja się buduje i wstyd się pokazywać na kurnikach. Jedna jednostka podnosi poziom to statystycznie jest tak, że reszta stara się temu dorównać. Jest progres, rozwój i jest ok. Konkurencja jest ok.
3.Zwiększą się budżety polskich klubów:
W drugim pkt. już do tego nawiązałem..
Jednym zdaniem o wszystkim:
Zwiększy się poziom! i to wystarczy by opisać wszystko.

Żeś mi chłopie wszedł na ambicje. Nie chce mi się o tych dyrdymałach pisac(choć to prawda), bo przypomina mi się marketing za szkoły.:P

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Pablo84 (Post 942687)

I dlatego mam nadizeje, ze odpadnie.Wolę być królem w buraczanej lidze niż fetować ziemniaki w złotej polewie.

.

Ja Amice kibicuje do IVrundy. Na resztę także nie miał bym już chyba sił. Niech nazbierają jak najwięcej pkt, później ew. w LE wraz z Wisłą, Ruchem i Jagą i za 3-4 lata przy dobrych wiatrach będziemy mieć może dwie ekipy w el.LM.
Jak już wcześniej pisałem - Wisła ma do LM wejść pierwsza. Później ewentualnie Amika lub Legia niech sobie zarobią, żeby Cupiał czuł oddech konkurencji na plecach i kase z LM zainwestował w nowych graczy.

Buziek_LG 23.07.2010 16:43

Czyli dalej chcesz traktowaćbudżet klubów w sposób życzeniowy Wojciechowski ma ambicje, Cupiał ma ambicje. Jednak zapominasz że to są ich prywatne pieniądze i o ile może to być fajna zabawka-dokopać Rutkowskiemu- o tyle zabawki mają to do siebie że się nudzą. To nie jest żadne zwiększanie budżetów to jest zadłużanie klubów. A jeśli tak postrzegasz zwiększanie budżetów to co za problem zwiększyć je teraz. Wojciechowski ma majątek blisko 1.6 mld zł co tam namów go żeby przeznaczył 500 mln na budżet klubu, to przecież też dla dobra polskiej piłki

Co do transmisji to chyba zapominasz że suma jaką wypłaca dana telewizja za możliwość pokazywania ligi jest negocjowana na kilka lat z góry. To nie jest tak że jeden wybryk któregoś klubu w pucharze zwiększy tą cenę w sposób znaczący. Ba nie zwiększy tego nawet seryjne wygłupianie się. Jest to tak znikomy przyczynek do negocjacji że aż szkoda gadać. Bo zapominasz chyba że prawa medialne ligi i pucharów to dwie różne sprawy

Kończę dyskusję bo widzę że obracamy się w innych realiach.

Zaś jeśli chcesz wiedzieć czym grozi awans Lecha/Amiki do LM to poczytaj o czymś co się nazywa casus olympique lyon i prześledź w ilu ligach on wystąpił

crazykaro 23.07.2010 16:53

BATE było w LM a piłkarzy Lechowi za 0,5 mln sprzedaje. Parę lat temu nie pamiętam w jakim kraju środowisko piłkarskie było wkurzone na jakiś zespół że wszedł do LM a nie do LE a później ugrał 1 czy 2 pkt do rankingu bo wszystko z góry na dół przegrywał (a krajowi było potrzebne pkt do awansu w rankingu państwowym) . To pokazuje że awans do LM nie podnosi poziomu sportowego tylko daje zastrzyk gotówki oraz prestiż. Nie przypominam sobie jednak aby BATE Debreczyn któres tam Maccabi czy Rosenborg podniosły jakoś swój poziom sportowy znacząco. Jedyne co te zespołly zrobiły to zdominowały tylko sowje ligi. Co ciekawe takie pańswta jak Szkocja czy Rumunia za 2 lata spadną w okolice 20 miejsca jeśli w tym roku i następnym nie zdobędą w okolicach 8-10 punktów. Czyli jak widać nawet ciągłe występy w lidze mistrzów niczego nie gwarantują
A poziom podnosi się przez grę w LE wielu zespołów a nie jednego w LM

A z dobrych informacji to Ruch będzie grał przy cichej z Austria :)

Kordel_Walker 23.07.2010 16:56

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Buziek_LG (Post 942710)
1.Co do transmisji to chyba zapominasz że suma jaką wypłaca dana telewizja za możliwość pokazywania ligi jest negocjowana na kilka lat z góry.

2.
Zaś jeśli chcesz wiedzieć czym grozi awans Lecha/Amiki do LM to poczytaj o czymś co się nazywa casus olympique lyon i prześledź w ilu ligach on wystąpił

1. Jak już ktoś tu pisał szkoda, że macie myślenie max na tydzień do przodu..
. Co z tego, że są negocjacja co kilka lat? Tak daleko twoja wyobraźnia nie sięga? Za kilka lat kluby wynegocjują więcej od C+. Proste.

2. Jeśli chcesz wiedzieć czym grozi casus SP Cailungo to kibicuj dalej Azerom i Maltańczykom to polska piłka osiągnie ten poziom.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez crazykaro (Post 942723)
w. Czyli jak widać nawet ciągłe występy w lidze mistrzów niczego nie gwarantują
A poziom podnosi się przez grę w LE wielu zespołów a nie jednego w LM

No ale na forum chcą, żeby tylko Wisła grała w pucharach? Polskie kluby mają przegrywać z Azerami i Maltańczykami a Wisła ma wygrywać z Tottenhamem. Tylko pytanie, z kim ta Wisła ma się ogrywać w lidze, żeby osiągnąć poziom Tottenhamu? Z ekipami, które przegrywają z Azerami?

Buziek_LG 23.07.2010 17:05

Na litość boską, jeśli chcesz sprowadzać argument do poziomu absurdu to kończymy dyskusję dla reszty myślących tak jak ty polecam dowiedzieć się ile obecnie wynosi budżet 3 najbogatszych klubów i ile jest do wyjęcia z LM(nawet przegrywając wszystkie mecze). Jeśli chcesz dominacji w polskiej lidze Lecha/Amiki to owszem im kibicuj jeśli chcesz wielkiej Wisły, tak jak ja chcę wielkiej Lechii to bastuj i się dobrze zastanów jakie idee głosisz

crazykaro 23.07.2010 17:33

Ja tam kolejarskiej mafii nie lubię bardziej niż poległych i niech odpadają z LM jak najwczesniej ale z LE nie wczesniej niż Wisła. Mają być tak samo zafrasowani pucharami jak my żeby się nie skupiali tylko na lidze. Pozostałe zespoły niech sobie nawet do finałów awansują z korzyscią dla naszej klasyfikacji punktowej i swojej kondycji finansowo-sportowej. Ja tam podniesienie poziomu w Polsce upatruje raczej w nowych stadionach niż w grze w pucharach.
Bo jak dobrze wiadomo długa gra w pucharach przekłada się na duże wyprzedaże po sezonie

Kocur 23.07.2010 17:38

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wolfy (Post 933387)
Popieram. Co rok wysyp takich na tym forum.
Z drugiej strony - puchary kończą się tak szybko, że nie zdążą za bardzo zaleźć za skórę.

cholera wykrakał :lol:

jeden dzień wystarczył a człowiek z niesmakiem czyta posty o świetlanej przyszłości Amiki zdobywającej seryjnie mistrza, sorry, majstra :foch:

Proponuję niniejszym zmianę regulaminu forum - dodałbym opcję "pie..lenie bzdur na publicznym forum jest karalne". Inaczej się nie da :)

Gwiaździsty 23.07.2010 18:01

Albo przypomnienie sobie : "Nie będziesz miał Bogów innych przede mną" !

marco94 23.07.2010 18:21

Nawet jeśli Lech awansuje do Ligi Mistrzów to ich szanse nie muszą wiele wzrosnąć w następnym roku. Dlaczego? Bo nie będą rozstawieni i musieliby liczyć na szczęście. Jeśliby zarobili te 16 mln euro i całość wydali na transfery to i tak nie byliby faworytem w meczu z np. Celtikiem czy Anderlechtem. Nie ta półka, nawet po wzmocnieniach.

crazykaro 23.07.2010 18:35

Cytat:

Pierwotnie napisane przez marco94 (Post 942826)
Nawet jeśli Lech awansuje do Ligi Mistrzów to ich szanse nie muszą wiele wzrosnąć w następnym roku. Dlaczego? Bo nie będą rozstawieni i musieliby liczyć na szczęście. Jeśliby zarobili te 16 mln euro i całość wydali na transfery to i tak nie byliby faworytem w meczu z np. Celtikiem czy Anderlechtem. Nie ta półka, nawet po wzmocnieniach.

A to ciekawe bo po awansie do LM mieliby tak przynajmniej 6 punktów do rankingu co w tym roku w sumie dałoby im rozstawienie w 3. rundzie a to juz duzo bo daje faze grupową LE

sessegnon 23.07.2010 18:43

Cytat:

Spotkania polskich zespołów w el. LM oraz LE w stacjach sportowych Polsatu
Polsat przygotował nie lada gratkę dla kibiców polskiej piłki. Łącznie na antenie kanałów sportowych Polsatu (oraz w większości także na antenie Polsatu) przeprowadzi transmisje z co najmniej 6 spotkań w ramach eliminacji do europejskich pucharów.

Plan transmisji:
2010-07-29 czwartek
18.00 el. LE: Ruch Chorzów - Austria Wiedeń POLSAT SPORT
20.00 el. LE: Wisła Kraków - Qarabag POLSAT/POLSAT FUTBOL
20.45 el. LE: Jagiellonia Białystok - Aris POLSAT SPORT

2010-08-04 środa
20.00 el. LM: Lech Poznań - Sparta Praga POLSAT/POLSAT FUTBOL

2010-08-05 czwartek
20.00 el. LE: Austria Wiedeń - Ruch Chorzów POLSAT SPORT

2010-08-06 piątek
17.00 el. LE: Qarabag - Wisła Kraków POLSAT/POLSAT FUTBOL

Telewizja Polsat nie umieściła w ramówce spotkania - Sparta Praga - Lech Poznań. Najprawdopodobniej trwają negocjacje Polsatu ze stroną czeską.

Na chwilę obecną brak jest informacji odnośnie transmisji spotkań na antenie TV4.
Źródło: tvsportowe.pl

W Lidze Europy jak widać tylko Wisła jest pewna transmisji w otwartym Polsacie.

Możliwe, że jest błąd w dacie rewanżu, ale transmisja napewno będzie.

marco94 23.07.2010 19:12

Cytat:

Pierwotnie napisane przez crazykaro (Post 942844)
A to ciekawe bo po awansie do LM mieliby tak przynajmniej 6 punktów do rankingu co w tym roku w sumie dałoby im rozstawienie w 3. rundzie a to juz duzo bo daje faze grupową LE

Nie 6 pkt, a 4. I jak sam piszesz w 3 rundzie, a nie 4, czyli 4 runda tak, jak w tym roku.

lad21ewt 23.07.2010 20:08

Lech jak awansuje do LM to dostaje 4 pkt Teraz ma 11,083 (teraz ma 12,583 ale - 1,5 pkt pocieszenia) Po awansie będzie miał 15,083 + inne zdobyte + z rankingu krajowego co spowoduje że będzie rozstawiony w 4 el LE co najmniej 2 sezony ( pkt Lecha z 5 sezonów 0 0 8 1,5 (4?) ) Bo przez 2 lata nie traci pkt tylko zyskuje A co do LM w następnym sezonie to ma spore szanse na rozstawienie w 3 rundzie el

Wisła musi co najmniej zdobyć 6-7 pkt aby być rozstawiona w 4 rundzie el LE

Piszę tak ponieważ odpadając z 3 el LM trzeba mieć taki współczynnik aby być rozstawionym w 4 el LE żeby przygody polskich drużyn nie kończyły się już w sierpniu a dopiero w grudniu

matti220 23.07.2010 20:15

lech nie awansuje do lm ludzie opanujta

crazykaro 23.07.2010 20:22

Cytat:

Pierwotnie napisane przez marco94 (Post 942897)
Nie 6 pkt, a 4. I jak sam piszesz w 3 rundzie, a nie 4, czyli 4 runda tak, jak w tym roku.

4 pkt + jakieś 2 remisy to dałoby 6 pkt :P

Ja pisze o rozstawieniu w 3. rundzie LM z tymi 15 pkt co by oznaczało pewnie awans do 4 rund i po odpadnięciu gre w fazie grupowej LE

Jaroo1 23.07.2010 20:38

Cytat:

Prosty rachunek prawdopodobieństwa. Im więcej zdarzeń tym większe szanse na sukces. Uczą tego już podobno w liceach, ja to miałem akurat na studiach...zresztą wydaje mi się, że nie trzeba być zbyt bystrym, żeby to skumać
Moglbym sie zgodzic ale ja patrze na to inaczej. Juz pomijam to ze gdybysmy mieli teraz 15 miejsce to w el. LM gralaby Wisla i Lech i Lech by mial taka droge jak teraz a Wisla gralaby w grupie niemistrzoswkiej z jakimis Atletico Madryt, czy innymi Anglikami i Wlochami (wiec tutaj ten rachunek prawdopodobienstwa by wiele nie pomogl bo by bylo to co kilka lat temu- chociaz oczywiscie moze 2% szans na nawans by byl) ale idac dalej. Ty i osoby ktore mysla tak jak Ty pomijaja jeden aspekt. Nie mozna przeskoczyc pewnego levelu od tak sobie, trzeba sie wspinac po szczeblach sukcesywnie a Wy byscie chcieli zeby taka szmaciarska liga jak Polska miala 5 czy 8 zespolow w Pucharach najlepiej od jutra? Zrozum kolego ze caly rachunek prawdopodobienstwa mozemy o kant dupy rozbic skoro nasza 3 druzyna meczy sie z zespolem z Malty a Mistrz w karnych odprawia Mistrza Azerbejdzanu. Po prostu w takim stanie jaka jest Polska pilka nie stac nas na awanse w rankingu krajowym, nie zaslugujemy na to, nie jestesmy na to przygotowani. Amen
Nie mamy nawet 1 mocnego klubu, nie mamy 2 mocnych klubow jak Szkoci. U nas mocny klub czyli Wisla, Lech, Legia to moze fartem awansowac do LM lub LE. Fartem, fartem bo tylko to nas ratuje. Ruch, Jaga i inne sa juz skreslone na starcie. Oczywiscie powiesz ze rachunek prawdopodobienstwa, ze nic nie mozna wykluczac ale nie wierze w awans do grupy Ruchu czy Jagi, chyba ze stanie sie cud ktory zdarzy sie raz na 10 lat (a o raczej nie rachunek prawdopodobienstwa tylko cud jak mowie).
To ja juz wole zeby ten rachunek pradopodobienstwa zwiekszyc poprzez rozwoj polskiej pilki taki jak budowa stadionow ( tutaj juz mozna postawic plusa), inwestowanie w rozwoj mlodziezy, w transfery, w wyzsze pensje (dla zachodnich dobrych grajkow). Nic nie dostaniemy za darmo a Wy byscie chcieli zeby w takim stanie jaka jest Polska pilka nagle do pucharow weszly 4 zespoly, Polska by awansowala po 2 latach na wysokie miejsce w rankingu, mielibysmy 6 zespolow w pucharach, wszystkie zespoly by sie spisywaly solidnie. Ja Was rozumiem, przeciez fajnie by bylo zeby tak sie stalo ale z czym do ludzi? Z Ruchem? Z Wisla ktora sie kompromituje z Levadia czy Lechem ktory sie skompromitowal z Azerami (tak awansowal, ale to byl awans jak rzut moneta, karne sa jak rzut moneta)

Co do tego ze nam Lech by odskoczyl po awansie do LM, zgadzma sie z tym. Jako przyklad podam ich awans do 1/16 PUEFA. Odpadli z Udine a zobaczcie jak sie na tyms ezonie wylansowali. Raz dwa, dzieki marketingowi mianowli siebie najlepszym zespolem w Polsce, moze nawet najlepszym zespolem 20 lecia!! A to sie przeklada na kase, wiecej kibicow, wiecej takich kibicow ktorzy moze nawet na stadion nie pzyjda ale koszulke czy szalik Lecha to sobie kupie bo to przeciez polski gigant. Sportowo ciezko przewidywac jakby to sie przelozylo tym bardziej ze juz dostali kupe kasy za Murawskiego czy Lewego i nic z nia nie robia ale mysle ze bardziej pradopodobne po uzyskaniu tych 15 mln Euro bylyby transfery czy wyzsze place a wtedy juz by nam mogli odjechac na amen.

Co do tych podpunktow co da awans Lecha do LM. Powtarzam moja mysl i sadze ze jest sluszna. Taki syskok jendorazowy czy nawet regularniejszy ale tylko jednej druzyny to gowno da polskiej lidze. Wtedy by sie stworzylo takie panstwo w panstwie. Jeden mocny klub w calej buraczanej lidze, tylko jeden klub by gral pilke a reszta sie kopala po czolach i to by sie nie przelozylo na to ze Wisla latwiej znajdzie sponsora. Zeby taki skok dla calej ligi sie dokonal to potrzebujemy mysle 3-4 zepsolow na wysokim poziomie czyli takich ktore beda czesto awansowac do faz grupowych LM i LE. Tylko wtedy Polska liga to bedzie marka. Wtedy by sie stworzylo takie cos jak nazachodzie. Kilka dobrych klubow w ktorych mozna robic fajna kariere, bogatych itp I wtedy taki pilkarz jak np nasz Jelen przychodzi do slabszego klubu w lidze (Auxerre) bo wie ze jak sie sprawdzi to juz jest tylko o krok od Marsylii czy Olympicu. Wtedy gdyby byly takie 3 mocne kluby to mysle ze wartosciowy kopacz przyszedlby do Ruchu bo by wiedzial ze jak sie wypromuje w Ruchu to szybko zawita w takiej Wisle, Lechu czy Legii. Jeden klub moim zdaniem napewno nie pociagnie calej ligi do przodu, potrzebaby 3-4 klubow.

PS Lech awansowal 2 lata temu do 1/16 PUEFA i co nam to dalo? Lech sie wzmocnil, nasprzedawal pilkarzy za grube melony i jest bogatszy od nas. A nam co to dalo? Jestesmy rozstawieni w pucharach? Jetsemsy bogatsi, silniejsi? Jak sami dpy nie ruszymy to zawsze bedziemy przecietniakami. Oczywiscie mozecie powiedziec ze przez to ze Lech jest lepszy to teraz WIsla czy Legia sie wzmacnia. Poniekad sie zgodze ze jeden goni drugiego ale ten boom to w 80% mysle zwiazany jest z nowymi stadionami. Wlasnie teraz w Polsce stal sie czas na budowanie druzyn, sa nowoczesne stadiony i mozna bydowac druzyne co chyba Wisla i Legia robi.

wolfy 23.07.2010 20:54

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Gwiaździsty (Post 942363)
Kiedyś, takich ekumenicznych kibiców, spuszczono by z sektora X w stronę parku Jordana po tym trawiastym nasypie głową w dół, a teraz dzięki internetowi głoszą swoje kretyńskie herezje. Niebawem przeczytam, że życzą jeszcze wygranej w derbach parchom (dla dobra krakowskiej piłki), bo ci mają taką "dolę garbatą" i jest im ich szkoda. Zresztą pojawiały sie też wpisy życzące utrzymania się tym gamoniom w ekstraklasie w poprzednich sezonach. Zgroza. Coraz więcej popcornowych kibiców w kapciach.

Moim zdaniem za lansowanie zboczeń na forum powinny być bany.
Swoją drogą - stosują te same metody, co homo-aktywiści. Pierwsze co próbował zrobić jeden z nich, to przedstawić mnie jako zawistnego "Polaczka" i troglodytę. Jak zobaczył, że nie ta liga, to zaczął chrzanić o wolności i dobrze wspólnym.

I masz rację co do tego, że to Ci sami goście od kibicowania utrzymaniu Cracovii.

EDIT: A może ich już w przeszłości spuszczono głową w dół? To by wiele tłumaczyło...

Kocur - ano, wykrakałem. Gdyby - odpukać - jakimś cudem przeszli Spartę, to się od internetowych agitatorów zboczeń nie opędzimy. Dlatego tym mocniej będę trzymał kciuki za Czechów.

Ogryzek 23.07.2010 21:01

Ja do tego podchodzę w ten sposób - mogę kibicować (może za dużo powiedziane) Jagiellonii czy Ruchowi bo im awans nawet do fazy grupowej LE da "niewiele". Nie przeskoczą nas na ten moment ani w najbliższej przyszłości. Ale gdyby taki Ruch miał budżet jak Polonia Warszawa + ilość kibiców którą ma itd... wiadomo że nie ma sentymentów:) Wtedy życzę jak najszybszego odpadnięcia.

Teraz podobnie z Lechem (czy wcześniej z Legią) - to są kluby które z nami konkurują - trudno o jakieś sentymenty. Konkurują o pozycje nr 1 w Polsce. Ponadto mają mnóstwo kibiców - to nie jakiś Bełchatów....

Pomijam oczywiście animozje kibicowskie i zgodę z parchactwem bo to wiadomo:)

crazykaro 23.07.2010 21:41

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Jaroo1 (Post 942964)
Moglbym sie zgodzic ale ja patrze na to inaczej. Juz pomijam to ze gdybysmy mieli teraz 15 miejsce to w el. LM gralaby Wisla i Lech i Lech by mial taka droge jak teraz a Wisla gralaby w grupie niemistrzoswkiej z jakimis Atletico Madryt, czy innymi Anglikami i Wlochami (wiec tutaj ten rachunek prawdopodobienstwa by wiele nie pomogl bo by bylo to co kilka lat temu- chociaz oczywiscie moze 2% szans na nawans by byl) ale idac dalej. Ty i osoby ktore mysla tak jak Ty pomijaja jeden aspekt. Nie mozna przeskoczyc pewnego levelu od tak sobie, trzeba sie wspinac po szczeblach sukcesywnie a Wy byscie chcieli zeby taka szmaciarska liga jak Polska miala 5 czy 8 zespolow w Pucharach najlepiej od jutra? Zrozum kolego ze caly rachunek prawdopodobienstwa mozemy o kant dupy rozbic skoro nasza 3 druzyna meczy sie z zespolem z Malty a Mistrz w karnych odprawia Mistrza Azerbejdzanu. Po prostu w takim stanie jaka jest Polska pilka nie stac nas na awanse w rankingu krajowym, nie zaslugujemy na to, nie jestesmy na to przygotowani. Amen
Nie mamy nawet 1 mocnego klubu, nie mamy 2 mocnych klubow jak Szkoci. U nas mocny klub czyli Wisla, Lech, Legia to moze fartem awansowac do LM lub LE. Fartem, fartem bo tylko to nas ratuje. Ruch, Jaga i inne sa juz skreslone na starcie. Oczywiscie powiesz ze rachunek prawdopodobienstwa, ze nic nie mozna wykluczac ale nie wierze w awans do grupy Ruchu czy Jagi, chyba ze stanie sie cud ktory zdarzy sie raz na 10 lat (a o raczej nie rachunek prawdopodobienstwa tylko cud jak mowie).
To ja juz wole zeby ten rachunek pradopodobienstwa zwiekszyc poprzez rozwoj polskiej pilki taki jak budowa stadionow ( tutaj juz mozna postawic plusa), inwestowanie w rozwoj mlodziezy, w transfery, w wyzsze pensje (dla zachodnich dobrych grajkow). Nic nie dostaniemy za darmo a Wy byscie chcieli zeby w takim stanie jaka jest Polska pilka nagle do pucharow weszly 4 zespoly, Polska by awansowala po 2 latach na wysokie miejsce w rankingu, mielibysmy 6 zespolow w pucharach, wszystkie zespoly by sie spisywaly solidnie. Ja Was rozumiem, przeciez fajnie by bylo zeby tak sie stalo ale z czym do ludzi? Z Ruchem? Z Wisla ktora sie kompromituje z Levadia czy Lechem ktory sie skompromitowal z Azerami (tak awansowal, ale to byl awans jak rzut moneta, karne sa jak rzut moneta)

Co do tego ze nam Lech by odskoczyl po awansie do LM, zgadzma sie z tym. Jako przyklad podam ich awans do 1/16 PUEFA. Odpadli z Udine a zobaczcie jak sie na tyms ezonie wylansowali. Raz dwa, dzieki marketingowi mianowli siebie najlepszym zespolem w Polsce, moze nawet najlepszym zespolem 20 lecia!! A to sie przeklada na kase, wiecej kibicow, wiecej takich kibicow ktorzy moze nawet na stadion nie pzyjda ale koszulke czy szalik Lecha to sobie kupie bo to przeciez polski gigant. Sportowo ciezko przewidywac jakby to sie przelozylo tym bardziej ze juz dostali kupe kasy za Murawskiego czy Lewego i nic z nia nie robia ale mysle ze bardziej pradopodobne po uzyskaniu tych 15 mln Euro bylyby transfery czy wyzsze place a wtedy juz by nam mogli odjechac na amen.

Co do tych podpunktow co da awans Lecha do LM. Powtarzam moja mysl i sadze ze jest sluszna. Taki syskok jendorazowy czy nawet regularniejszy ale tylko jednej druzyny to gowno da polskiej lidze. Wtedy by sie stworzylo takie panstwo w panstwie. Jeden mocny klub w calej buraczanej lidze, tylko jeden klub by gral pilke a reszta sie kopala po czolach i to by sie nie przelozylo na to ze Wisla latwiej znajdzie sponsora. Zeby taki skok dla calej ligi sie dokonal to potrzebujemy mysle 3-4 zepsolow na wysokim poziomie czyli takich ktore beda czesto awansowac do faz grupowych LM i LE. Tylko wtedy Polska liga to bedzie marka. Wtedy by sie stworzylo takie cos jak nazachodzie. Kilka dobrych klubow w ktorych mozna robic fajna kariere, bogatych itp I wtedy taki pilkarz jak np nasz Jelen przychodzi do slabszego klubu w lidze (Auxerre) bo wie ze jak sie sprawdzi to juz jest tylko o krok od Marsylii czy Olympicu. Wtedy gdyby byly takie 3 mocne kluby to mysle ze wartosciowy kopacz przyszedlby do Ruchu bo by wiedzial ze jak sie wypromuje w Ruchu to szybko zawita w takiej Wisle, Lechu czy Legii. Jeden klub moim zdaniem napewno nie pociagnie calej ligi do przodu, potrzebaby 3-4 klubow.

PS Lech awansowal 2 lata temu do 1/16 PUEFA i co nam to dalo? Lech sie wzmocnil, nasprzedawal pilkarzy za grube melony i jest bogatszy od nas. A nam co to dalo? Jestesmy rozstawieni w pucharach? Jetsemsy bogatsi, silniejsi? Jak sami dpy nie ruszymy to zawsze bedziemy przecietniakami. Oczywiscie mozecie powiedziec ze przez to ze Lech jest lepszy to teraz WIsla czy Legia sie wzmacnia. Poniekad sie zgodze ze jeden goni drugiego ale ten boom to w 80% mysle zwiazany jest z nowymi stadionami. Wlasnie teraz w Polsce stal sie czas na budowanie druzyn, sa nowoczesne stadiony i mozna bydowac druzyne co chyba Wisla i Legia robi.

Po pierwsze to przykład Szkocji nie jest dobry. Za 2 lata Szkocja nie będzie miała już miejsca w fazie grupowej LM.
Po drugie granie w grupie niemistrzowskiej oznacza grę z Hiszpanią Anglią i Włochami ale dopiero w ostatniej 4. rundzie a odpadniecie z tej rundy daje grupę LE. (nawet odpadniecie z 3. rundy daje grę w LE)
Po trzecie my nie mamy zdobywać punktów aby awansować tylko po to żeby nie spaść jeszcze niżej
Po czwarte gdyby Lech nie dotarł do tej 1/16 to dzisiaj byśmy byli koło 30. miejsca w rankingu państw a co za tym idzie Wisła zaczynałaby od 1. rundy LE
Po piąte lepiej teraz sobie budować ranking bo budowa takiego rankingu zajmuje 5 lat gdy się wcześniej nie miało sukcesów. Dodatkowo trzeba pamięta że już za rok będzie z 5 nowych stadionów. Nie widziałem jeszcze ligii gdzie stadiony są duże a poziom niski ale nasza pewnie bedzie pierwsza:P Jka już dzisiaj pisałem Austria rok temy miała 4 zepoły w LE i zdobyli 9 pkt. Jeszcze raz coś takiego powtórzą i biją się o gwarantowane miesjce w LM.

A na koniec uważam ze sukcesy bedziemy osiagać dopiero wtedy jak budżety klubów będą wynosic ok 20 mln euro

skttrbrain 23.07.2010 21:42

Rzucić tylko hasło 'Lech' na tym forum, a stron naprodukujecie dziesiątki. W sumie postów dotyczących Lecha tutaj jest więcej niż u nas, hah naprawdę daje to do myślenia ;)

Cóż, Lech i Wisła odpadną najdalej za miesiąc z rozgrywek pucharowych. W sumie to chyba weszliśmy na Wasz szlak, generalnie czeka mnie jako kibica Lecha jeszcze sporo zawodów. Przykre jest to, że w naszym kraju, w coraz bogatszej lidze nikt nie jest w stanie poza incydentami osiągnąć jakiś poziom. W sumie zbliżam się w ocenie polskiej ligi do zdania Marszałka - u nas i jakby ktoś miał budżet 200 mln to gówno by osiągnął.

Jaroo1 23.07.2010 21:48

Cytat:

W sumie to chyba weszliśmy na Wasz szlak
mozesz rozwinac?

bieniuTS 23.07.2010 21:50

Cytat:

Pierwotnie napisane przez skttrbrain (Post 943002)
Rzucić tylko hasło 'Lech' na tym forum, a stron naprodukujecie dziesiątki. W sumie postów dotyczących Lecha tutaj jest więcej niż u nas, hah naprawdę daje to do myślenia ;)

O tak, daje - to wasz koronny argument w sprawie naszych rzekomych, jak wy to określacie - "kompleksów". Nie wiem czy zauważyłeś ale to temat: europejskie puchary w wykonaniu POLSKICH DRUŻYN.
A pisze się tu o Was często, bo jednak Lech to nasz główny rywal w walce na krajowym podwórku. Musisz też być świadomy że raczej Lecha nikt tu nie lubi stąd też duża liczba "negatywnych" postów.

wolfy 23.07.2010 22:23

Cytat:

Po pierwsze - nie Lech, tylko Amica.
Po drugie - macie świetny marketing, a to przyciąga pokemony. To jest największe forum kibiców w Polsce, więc wiadomo gdzie będą się później produkować.
Po trzecie - o Waszym klubie piszemy ( pomijając mecze między nami ) tylko i wyłącznie w tematach ligowych i pucharowych. W pozostałych jest to traktowane jako offtop.

Trudno, żeby ludzie pisali o Ruchu, skoro tego meczu prawie nikt od nas nie oglądał, a o Wiśle w pucharach mamy swój osobny temat. Zejdźcie na ziemię.

P.S. Wejdź sobie w temat transferowy i zobacz, ile tam przybyło dzisiaj postów :lol: To powinno dać Ci do myślenia co do różnicy skali między naszymi forami.

Kamson 23.07.2010 22:24

Cytat:

Rzucić tylko hasło 'Amika'' na tym forum, a stron naprodukujecie dziesiątki. W sumie postów dotyczących Amiki tutaj jest więcej niż u nas, hah naprawdę daje to do myślenia ;)

Możesz też porównać inne tematy na naszym i waszym forum. Czyż nie okaże się, że w każdym mamy "troszkę" więcej nastukanych postów? Po prostu liczba udzielających się użytkowników jest kilkukrotnie większa.

No ale jak tam wolisz... możesz to sobie nazywać kompleksami :rotfl:

jasnyGwint 23.07.2010 22:42

forum Amiki to niezła padaka, człowiek chce czasami poczytać co u majstra, a tam 10 postów na krzyż. Za to forum Legii ostatnio jakby odżyło, czyżby dzięki truskawkom ?

Wojtas 23.07.2010 23:19

Znowu z tego co widze tylko Wisla w Polsacie otwartym,Ruch i Jaga przeciwnikow maja bardziej prestizowych niz my tcyh Azerow.Kiedys TVP transmitowala na otwartym kanale wszytskie mecze ,Polsat przeciez tez moglby ale woli pokazac megahit wieczorem,.

1q2 23.07.2010 23:43

Cytat:

Pierwotnie napisane przez jasnyGwint (Post 943033)
forum Amiki to niezła padaka, człowiek chce czasami poczytać co u majstra, a tam 10 postów na krzyż.

My natomiast mamy zdecydowany przerost formy nad treścią.Ja bym chciał by nasze forum było taką padaką ale żeby na mecze łaziło tyle ludzi co u nich.

A co do tematu - ponoć Aris Jadze bilety po 100 zeta przyszykował.Żal mi chłopaków bo wiadomo że region biedny to jeszcze wyjazd drogi.

sessegnon 23.07.2010 23:46

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Wojtas (Post 943044)
Znowu z tego co widze tylko Wisla w Polsacie otwartym,Ruch i Jaga przeciwnikow maja bardziej prestizowych niz my tcyh Azerow.Kiedys TVP transmitowala na otwartym kanale wszytskie mecze ,Polsat przeciez tez moglby ale woli pokazac megahit wieczorem,.

Mecze będą w Polsacie Sport/Futbol więc nie widze problemu.
Jest tylko jedna wątpliwość czy transmisje z rewanżu Jagi przeprowadzi grecka TV, bo w tym samym czasie gra też Olympiakos.

wolfy 23.07.2010 23:51

Cytat:

Pierwotnie napisane przez 1q2 (Post 943051)
My natomiast mamy zdecydowany przerost formy nad treścią.Ja bym chciał by nasze forum było taką padaką ale żeby na mecze łaziło tyle ludzi co u nich.

Tyle, że oni już mają stadion, a my mamy jeszcze w planach. To robi sporą różnicę.
Będą wszystkie trybuny na Reymonta otwarte, to będziemy mogli porównywać.

DDP 24.07.2010 00:41

ale trzeba przyznać, że merytorycznych postów tutaj jest tyle co pies napłakał, większość raczej to ubliżanie innym.

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 16:02.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl