![]() |
Cytat:
|
Bunoza ma to co nie ma tak forowany przez wielu Czekaj - wyprowadzenie piłki z własnego pola karnego. Czasem i potrafi się włączyć do akcji ofensywnej. Coś podobnego robił Marcelo, tak jak w meczu Wisła-GKS Bełchatów. Oczywiście, nie skreślam Michała, bo Gordan też miał ciężkie początki w Wiśle, ale trzeba sobie szczerze powiedzieć, że na ten moment Czekaj nie powinien grać w ważnych meczach. Można mu dać szansę w meczu o Superpuchar Polski, Pucharze Polski czy w pojedynkach z ŁKS-em, czy Widzewem, ale na Standard powinien wyjść Chavez z Bunozą, ewentualnie zamiast Gordana Kew.
|
Cytat:
Akurat wczoraj miał kilka udanych dryblingów, był dość aktywny.. a że nie skuteczny: Małecki i Iliev jakoś też marnują sytuacje raz po raz i zbytnio nikt się nad nimi nie pastwi.. Genkov podobnie. Z relacji z ostatniego zgrupowania dało się też wyczytać że forma Kirma idzie do góry, może to jest ten moment kiedy nasz skrzydłowy zacznie grać na miarę oczekiwań? I żeby nie było że bronie Kirma - za ostatnie 2 sezony (nie licząc przebłysków) powinien być wyjebany z klubu. Ale trzeba być obiektywnym, jak ktoś zasłuży na pochwałę to trzeba chwalić a jak ktoś zasłuży na o.......enie to trza o.......ić.. |
hmmm zabijcie mnie ale wczoraj dobrze zagrał Lamet z Jaliensem :P po Czekaju widać że ma lewą noge tylko to podpierania;p bo boi się nią podać i myśle że stąd wynika to iż nie wyprowadza piłki bo jest ustawiany jako pół lewy i cięzko mu prawą nogą grać w inne miejsce niż do bramkarza albo Jaliensa
|
Kirm wczoraj w 1 połowie po raz pierwszy od czasów Levadii wyglądał jak skrzydłowy, nie miał problemów z minięciem 1 rywala, był szybki przebojowy, nawet piłka mu nie odskakiwała ;). Rozumiem, że mogą irytować zmarnowane okazje, ale akurat jego forma jest dobrym prognostykiem przed sezonem.
|
Ja uważam że Naszym największym wzmocnieniem będzie powrót do formy kilku piłkarzy jak nie całej drużyny. A nie transfery
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
hmm no grali do bramkarza;p ale chodzi mi o to że pierwszy raz Jaliens jakoś tak spokojnie interweniował i zapomniałem że powinienem się bać i ciśnienie powinno rosnąć kiedy on interweniuje;) wiem że to pewnie spowodowane klasą przeciwnika i tym że nie musieli się za bardzo pocić i biegać ale lepszy rydz niż nic ;) |
a Bunoza się uczy kopać prawą nogą- zawsze jakiś postęp:D nawet nieźle mu to wychodzi
|
Dobrze było !
ostatnio jak graliśmy ze skandynawami to nas lali a wczoraj widac było pomysł. |
Cytat:
Też uważam że jesienią gdybyśmy grali z Meliksonem i Małeckim (ale i ze zdrowym Sobolewskim , którego i wiosną niestety może braknąć), a przede wszystkim wykrzesali z obecnego potencjału więcej to nasze miejsce byłoby na szpicy tabeli, bo z tego potencjału ludzkiego można wyciągnąć znacznie więcej niż zrobił to RM jesienią. Tyleż że zamiast Kirma grać powinniśmy na skrzydłach Meliksonem i Małeckim, a na środku widziałbym Garułę, obok Wilka i …Diaza (ew. Jirsaka). Nuneza widziałbym zaś na LO, co jak widać powoduje nadal problemy z obsadą pozycji drugiego def. pomocnika lub LO. Diaz zagrał przyzwoicie, ale na tle lepiej przygotowanych szybkościowo rywali znowu mogą być problemy jeśli będzie grał na LO. Cieszy względnie dobra postawa Jaliensa, ale znowu istota sprawy to rywal na wstępnym okresie przygotowawczym. Myślę więc że powinno się znaleźć miejsce dla Jovanovicia w obronie, a zwłaszcza dla Bitona w ataku, stawianie na Genkowa jest takie jak na Kirma, jak dla mnie na siłę i wbrew logice. Liczę też na to, iż wiosną pokaże znacznie więcej Iliew niż uczynił to jesienią w naszej drużynie. Generalnie więcej Bitona a mniej Genkowa, oraz Kirm mimo wszystko na ławkę, bo ileż razy można marnować wysiłek całej drużyny, nie wykorzystując kolejnych sytuacji bramkowych wypracowanych przez kolegów. |
Melikson na skrzydle? Marnotrawienie potencjału. Podwieszony pod napastnikiem wolny elektron to idealna pozycja. W środku Garguła z Wilkiem, na bokach Małecki i Iliew. Obrona Nunez Bunoza Jaliens Jovanovic (kolejność przypadkowa). W bramce wiadomo;-) Mój idealny skład i chyba najsilniejszy.
|
Ja co do Nuneza mam inne zdanie, dla mnie ewidentnie chlopak nadaje sie na pomocnika w koncowce sezonu i w sparingu ze Szwedami to tylko potwierdzal. A ze jest alternatywa na LO to tylko dodatkowy plus na rzecz jego wykupienia w czerwcu...
|
My wygrywamy z mistrzem Szwecji (po dobrym, ciekawym meczu), a tym czasem Amica przegrywa z jakimiś bolkami
Lech Poznań - FC Vaduz 0:1 |
bo to są tylko sparingi......
chociaz ten mistrz Szwecji to wyglądał raczej jakby wystawił drużynę B, no ale może to Nasi sa tacy zajebiści w końcu. I oby tak było, bo jak przepracujesz zimę, taki będzie sezon. |
Cytat:
Po drugie Melikson na skrzydle mógłby się zmieniać pozycją z Gargułą który w GKS B. grywał i na lewej pomocy, taka wymienność funkcji jest czymś naturalnym w piłce nożnej. /Melikson, Garguła, Małecki/, lub /Małecki, Melikson, Iliew/ daje szanse na grę dwoma def. pomocnikami, a jeden def. czyli Wilk (Garguła jest za słaby przy odbiorze piłki, pozostaje więc jako drugi def. pom. Diaz, lub Jirsak, jesli Nunez miałby sie pojawić na LO) to przy niepewnej obronie dość ryzykowny wariant, powinnismy nadal grać jednak dwoma def. pom. Problemem jest stała obecność w pierwszym składzie Kirma i moje propozycje eliminują tą kwestie, zachowując możliwość gry dwoma def, pom. Cytat:
|
Atlantic Cup tabela na dzień dzisiejszy:
1. Dinamo Zagrzeb 1 3 3-1 2. Wisła Kraków 1 3 2-0 3. FC Midtjylland 1 3 2-1 4. Odense BK 1 0 1-3 5. Rapid Wiedeń 1 0 1-2 6. Helsingborg IF 1 0 0-2 Do finału wchodzą dwie najlepsze drużyny. Nasz kolejny rywal to FC Midtjylland. Średniak z ligi duńskiej. Obecnie na 3 miejscu z 5 oczkami przewagi nad znanym nam już Odense. Co ciekawe Midtjylland dużo gorzej spisał się od Odense w Lidze Europy. Przechodząc tylko Q2 i odpadając w kolejnej rundzie z znanym nam zespołem Vitórią de Guimaraes. Najbardziej rozpoznawalnym Polakiem grającym w duńskim klubie i jednocześnie przymierzanym kiedyś do gry w Wiśle był Arkadiusz Onyszko. Z innych znanych byłych piłkarzy jest Mohamed Zidan grający obecnie w jednym klubie z Kubą Błaszczykowskim czyli niemieckiej Borussi. Obecna kadra naszego najbliższego rywala składa się głównie z Duńczyków. Z obcokrajowców najliczniejszą grupę tworzą Nigeryjczycy, gdyż ten duński klub ma podpisaną współpracę z nigeryjskim FC Ebedei. Ciekawostką jest, że ma również współpracę z indyjskim Dempo S.C. w którym kiedyś grał Dudu GoalMachine. Biorąc pod uwagę, że zarówno Wisła jak i duńczycy wygrali swoje pierwsze spotkania, to możemy spodziewać się interesującego widowiska, które może przesądzić o awansie jednej z drużyn do finału. 1 stycznia, oprócz meczu Wisły zagra również lider Atlantic Cup Dinamo Zagrzeb z mistrzem Szwecji, którego gładko ograliśmy 2-0. Czy chorwacki klub ogra równie gładko Szwedów i przybliży się do gry w finale. Czy Szwedzi pokrzyżują plany Chorwatów? Wreszcie czy Wisła wygra i awansuje na pozycję lidera? O tym przekonamy się niebawem. :) |
P.s nie 1 styczeń a luty :)
Odnośnie tych meczy, to byłem przekonany, że to jest podział na dwie grupy. Jednak myliłem się :) Z chęcią zobaczyłbym Wisłę na tle mocniejszego przeciwnika niż będący w pierwszej fazie przygotowań mistrz Szwecji. Ciekawe, czy teraz trener Moskal, zagra trochę zmodyfikowanych składem, tzn. zamiast Genkova zobaczymy Bitona od pierwszej minuty i czy za Jaliensa wejdzie Chavez. I jakoś mnie ten Andraż Kirm nie przekonuje dalej... Swoją drogą dziwne, bo za Maaskanta narzekano, że daje grać Holendrom a Moskal robi dokładnie to samo :> |
W turnieju Copa del Sol moglibysmy zagrac - tak sa takie druzyny jak FC Kopenhaga czy Andzy. Jezeli graja pierwszymi składami to moze by wystapił Roberto Carlos - to byloby cos dla Naszych zawodnikow. To byłba ostatnia szansa gdyz Carlos zapowiedział, ze to jego ostatni rok i zawiesza buty na kołku
|
Finał z Dinamem Zagrzeb byłby chyba najciekawszy dla nas
|
Jakaś pula $$$ tego turnieju czy za friko
|
Friko lub jakieś marne grosze. To bardziej jest w formie przygotowania, takie tam sparingi niż jakiś puchar ;)
Drużyny często nawet jak awansują dalej to olewają dalszą gre tam i idą swoim planem... W tym roku zostajemy tam na obozie do końca, więc możemy rozegrać final ;) |
Nie wiem, czy ktos juz podawal ale jak co to nizej link do oficjalnej strony Turnieju The Atlantic Cup 2012.Swoja droga to ten puchar nieco podobny do Pucharu Uefa :D
http://www.theatlanticcup.eu/fixtures.asp |
Mam nadzieję, że wizja trenera Moskala nie obejmuję gry Jaliensa w wyjściowej jedenastce. Fakt faktem, ze Szwedami zagrał dobrze ale czy nie popełnił za dużo ważnych błędów by dostać kolejna szanse? Oby nikt nie kierował się tym, że dużo zarabia to musi grać. Ja niestety w umiejętności tego pana już nie wierzę.
|
Cytat:
Obawiam się, że jednak obejmuje. Więc wtedy pada mit o przywiązaniu Maaskanta do obu Holendrów ( Jaliensa i Lameya) bo trener Moskal nadal wystawia obu zawodników w pierwszym składzie. |
I co w tym złego, że Holendrzy grają w pierwszym składzie? Jak są w formie to niech grają jak najwięcej. A mit by upadł, gdyby grali lipe przez jakiś czas a treneiro udawał, że wszystko w porządku (jak za Maaskanta). Gdyby Moskal miał im nie dać szansy, to równie dobrze można od razu kontrakty z nimi rozwiazać, bo po co płacić komuś, kto z góry jest skreślony. Swoją drogą, coś czuje, że Jaliens i Kirm w tej rundzie mogą odkupić winy z jesieni.
|
Jednak dziwne jest to, że Jovanović, Iliew, Garguła, a zwłaszcza Biton na ławie, a gra np. Kirm. Mam nadzieję, że słowo konkurencja nie jest obce K. Moskalowi i będą grać ci co wygrają wewnętrzna rywalizację, np. Biton za Genkowa, a i za Kirma grać może np. Iliew, lub w innej koncepcji Garguła (z Meliksonem i Małeckim na flankach). Nic tak nie podnosi poziomu gry drużyny jak zdrowa konkurencja, a grać powinni jednak ci lepsi, a nie ulubieńcy trenera, bo koncepcja koncepcją, ale to umiejętności i forma zawodników powinna decydować o grze w wyjściowej jedenastce.
Wielu pisało o zmianach u KM względem RM a tymczasem mamy na teraz pełną kontynuację, co nie jest moim zdaniem rozwiązaniem optymalnym, cóż pozostaje liczyć na korekty w składzie w kolejnych meczach. |
Tak, bierzmy pod uwagę skład z meczu towarzyskiego, nie zwracając uwagi w ogóle na ostatnie jesienne mecze w wykonaniu Wisły.
|
Cytat:
a)bo ma fajniejsze sztuczki b)... c)... "Nic tak nie podnosi poziomu gry drużyny jak zdrowa konkurencja" A skąd wiesz ze teraz konkurencja jest niezdrowa? Rozumiem że jestes teraz z chłopakami i przyglądasz sie treningom i stąd ten wniosek. Drużyna ma grać i wygrywać. Nieważne czy na stoperze będzie Jaliens czy Barowy, jeśli będą 3 punkty i dobra gra nikt złego słowa nie powie (no chyba ze wieczny malkontent) Niektórzy naprawde nie wiedzą dlaczego Melikson nie gra na skrzydle? Tyle spotkań było, kilka wywiadów a Wy dalej nic. sny : ale "dobra gra" z reguły ma powiązania ze "stylem" |
Cytat:
Oho, ciekawe co na to wszyscy eksperci od "stylu", których się na tym forum zaroiło po przegranej w Nikozji. Nie chce też wyprzedzać faktów, ale wiele wskazuje na to, że podstawowymi zawodnikami nadal będą Jaliens i Lamey. Ciekaw jestem jak poradzą sobie z tą sytuacją zwolennicy spiskowej teorii o promowaniu swoich przez Maasakanta. |
Yes yes.
milosz jak zwykle udaje mądrego po to chyba są sparingi żeby ta konkurencja była. Niezdrowa? hmm hahaha. Niezdrowo by było gdyby Moskal powiedział Kirmowi że już nie zagra u niego albo Jaliensowi czy innemu zawodnikowi. Na dzień dzisiejszy szansę dostaję Lamey czy Genkov bo dają więcej do zaoferowania zespołowi niż ich konkurenci. |
No Genkov to akurat więcej zespołowi nie daje niż Dudu.
|
Czy ja wiem?
Potrafi się utrzymać przy piłce i widać, że w nie każdym meczu Biton jest lepszą opcją od Genkova. Dlatego myślę że Moskal ćwiczy ustawienie z Genkovem, z którym zagramy w pierwszym meczu a w drugi zagra Biton. |
Cytat:
|
Przecież problemem Jaliensa nie było to, że stawiał na niego Maaskant, tylko że grał megapytę. Biorąc pod uwagę, że facet ma jeszcze 2 lata niemałego kontraktu i brak ofert z innych klubów pozostaje się tylko modlić o to, by nawiązał obecną formą do chlubnych zapisów w swoim CV.
Więc niech gra, jeśli jest na treningach i meczach lepszy od Chaveza czy Bunozy. Niech grają najlepsi, a nie ci z najlepszymi nazwiskami. |
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
Nie wiem czy ktoś już o tym pisał czy nie ale ja widzę jedno - w drużynie widać uśmiech i zadowolenie, taka atmosfera powinna pomóc chłopakom.
|
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 12:11. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl