Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Królewski, Błaszczykowski, Łanoszka, Moore, Nowak, Adamczyk - właściciele Wisły SA (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=10843)

Jagul 21.07.2024 18:16

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Drozd (Post 1629499)
A co nie dostaniemy? Puknij się w głowę...

Spłacimy z tego kilka baniek długu...

Pojmujesz czy za trudne...

Obrońca zaskrońca na posterunku.
Dostać nic nie dostaniemy. Jak już to od razu popłynie to na konto Mandziary :D
Ale w sumie miło, że w końcu dla odmiany jakiś dług spłacimy, a nie tylko wygenerujemy kolejne.

Drozd 21.07.2024 18:30

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Jagul (Post 1629500)
Obrońca zaskrońca na posterunku.
Dostać nic nie dostaniemy. Jak już to od razu popłynie to na konto Mandziary :D
Ale w sumie miło, że w końcu dla odmiany jakiś dług spłacimy, a nie tylko wygenerujemy kolejne.

To się zdecyduj, przypieprzasz się czy jest powód czy nie ma... i jeszcze jesteś z siebie dumny...

skarabeus 22.07.2024 09:44

Oczywiscie, ze wygenerujemy dlugi. Po prostu z jednego kupki na druga zostana te same kwoty przerzucone. Az strach myslec komu teraz bedziemy dluzni te 3-4 banki.

luke1906 22.07.2024 10:42

Ciekawe ile jeszcze podobnych trupów wypadło z szafy po Telefonice?
Staje się jasne dlaczego Cupiał oddał klub jakiemuś naćpanemu przebierańcowi - żadna poważna firma niestety by tego palcem nie ruszyła.

A ten Mandziara - co to jest za qrwa to się w pale nie mieści. Gdzie tylko się nie pojawiał tam były afery o pieniądze.
Szara eminencja polskiego futbolu. Tacy ludzie to zakała i jeden z powodów dlaczego nasza piłka wygląda jak wygląda, bo takich Mandziar jest dużo więcej.

azor 22.07.2024 11:00

Jakieś dwa-trzy tygodnie temu ten sam Mandziara był tutaj wielkim poszkodowanym, kiedy się trzeba było z Lechii ponabijać ;)

luke1906 22.07.2024 12:23

Mandziara poszkodowanym? Uj mu w krzyż. To jednak dobrze, że nie czytam tych wszystkich przepychanek tutaj :)

wierność83 22.07.2024 13:09

Z tymi finansami to wcale tak źle nie jest chyba. Taki Zwoliński, Kiss czy Duarte to swoje na umowach będą musieli mieć.

Szneka 22.07.2024 13:16

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wierność83 (Post 1629596)
Z tymi finansami to wcale tak źle nie jest chyba. Taki Zwoliński, Kiss czy Duarte to swoje na umowach będą musieli mieć.

Zeszliśmy z Goku Villara Ratona Bashy Bregu Sobczaka Junca Eneko Żyro .Z ich kontraktów pewnie niezła sumka się uzbierała

FraMat 22.07.2024 13:18

Cytat:

Jedna rzecz podpisać, druga wypełnić.
Na razie kosztem jest prowizja dla managera i zawodnika za podpis, o ile w ogóle, plus koszty dojazdu do Krakowa i zakwaterowania.

wierność83 22.07.2024 13:43

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Szneka (Post 1629597)
Zeszliśmy z Goku Villara Ratona Bashy Bregu Sobczaka Junca Eneko Żyro .Z ich kontraktów pewnie niezła sumka się uzbierała

Jasne, bardziej chodzi mi o to, że zaoszczędzone na wyżej wymienionych środki nie musiały iść na spłatę jakiś pilnych wierzycieli tudzież było takie zejście konieczne do utrzymania płynności, tylko reinwestował je klub w lepszych (przynajmniej na papierze) zawodników. To jednak cieszy.

Szneka 22.07.2024 14:48

@Wierność83 masz rację, że cieszy. Chciałbym aby to był początek końca transferowej bylejakości w Wisełce. Jeszcze Uryga został z obiboków. Chociaż tu po cichu liczę, że gorszego sezonu niż ostatni nie zagra no i , że Biedrzycki wygryzie Go ze składu na dobre.

MaLk 22.07.2024 15:42

Cytat:

Wszystko jest kwestią punktu odniesienia.

Dla jednego punktem odniesienia będzie podpisanie nowej umowy ze Zwolińskim, dla innego niespłacony od dwóch dekad dług wobec Mandziary albo zakaz transferowy za niespłaconego Fazlagicia.

To, co w tym wszystkim jest najbardziej dającym do myślenia, to to, że te dwa ostatnie przypadki to sytuacje, w których inny sposób wydania pieniędzy wymusiły organy związkowe. Co oznacza, że w "normalnym" toku zarządzania finansami klubu można zakładać, że także te pieniądze też poszłyby na bieżące wydatki.

gpat 24.07.2024 11:30

Ja bym zaproponował panu Cupiałowi ugodę, a mianowicie, jak tak kocha Wisłę niech ureguluje swoje wszystkie zobowiązania wobec wierzycieli Wisły i niech dalej siąpie drogie szampany w swojej loży, a jak nie to dożywotni zakaz na obiekty TS��

Drozd 24.07.2024 14:05

Cytat:

Pierwotnie napisane przez luke1906 (Post 1629559)

A ten Mandziara - co to jest za qrwa to się w pale nie mieści. Gdzie tylko się nie pojawiał tam były afery o pieniądze.
Szara eminencja polskiego futbolu. Tacy ludzie to zakała i jeden z powodów dlaczego nasza piłka wygląda jak wygląda, bo takich Mandziar jest dużo więcej.

To są wyjadacze polskiego bagienka. Ten jest z tych większych ale jest pewnie wielu mniejszych i na różnych poziomach.

azor 24.07.2024 14:20

Cytat:

Pierwotnie napisane przez gpat (Post 1629750)
Ja bym zaproponował panu Cupiałowi ugodę, a mianowicie, jak tak kocha Wisłę niech ureguluje swoje wszystkie zobowiązania wobec wierzycieli Wisły i niech dalej siąpie drogie szampany w swojej loży, a jak nie to dożywotni zakaz na obiekty TS��

A co z długami które ma Wisła w stosunku do TF?

gizmowisla 24.07.2024 16:06

czy przypadkiem po Standardzie albo cos kolo tego - nie bylo mowy o zamrozeniu pieniedzy przez uefa ??????? jak to sie skonczylo ???? cos na 100 % bylo z zamrazaniem juz kiedys ........ https://www.wislaportal.pl/News.html...ana_przez_UEFA - zamrozenie + kary- no to jeszcze doplacimy do tej imprezy

azor 24.07.2024 17:00

Gratki dla półgłówków z UW. Zrzucicie się, czy standardowo umywamy rączki?

skarabeus 24.07.2024 17:06

Ja to sie dziwie, ze nikt jeszcze tych kar nie zaczal zaskarzac do europejskich sadow.

To jest przeciez totalne nieporozumienie, ze tyle setek razy bylo piro odpalane i nikomu nic sie nie stalo. To nie UEFA jest organizatorem meczu tylko klub. Jesli komus cos sie stanie to klub za to bedzie odpowiadal nie UEFA. Praktyka pokazuje, ze jesli komus ma sie cos stac to jedynie tym co odpalaja race.

Ale komunistyczne bagienko znalazlo sobie zajebisty sposob na dojenie klubow na swoje sowite premie.
Serio tego nie kumam, ze nikt z tym nic nie probuje robic.

wolfy 24.07.2024 17:09

Czyli zgodnie z przewidywaniami - pięciomiesięczna pensja solidnego piłkarza poszła się rąbać bo kilku debili musiało się pochwalić piro. W takiej sytuacji klubu.
Szkoda słów.

emjot 24.07.2024 17:20

Cytat:

Pierwotnie napisane przez skarabeus (Post 1629780)
Ja to sie dziwie, ze nikt jeszcze tych kar nie zaczal zaskarzac do europejskich sadow.

To jest przeciez totalne nieporozumienie, ze tyle setek razy bylo piro odpalane i nikomu nic sie nie stalo. To nie UEFA jest organizatorem meczu tylko klub. Jesli komus cos sie stanie to klub za to bedzie odpowiadal nie UEFA. Praktyka pokazuje, ze jesli komus ma sie cos stac to jedynie tym co odpalaja race.

Ale komunistyczne bagienko znalazlo sobie zajebisty sposob na dojenie klubow na swoje sowite premie.

to masz tam jakiś członków partii komunistcznej czy tak ci się ....liło?
przepisy to przepisy
ma nie być piro jak jest to trzeba płacić
i debile nie mogą sobie dać na wstrzymanie...

Markus 24.07.2024 17:22

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wolfy (Post 1629781)
Czyli zgodnie z przewidywaniami - pięciomiesięczna pensja solidnego piłkarza poszła się rąbać bo kilku debili musiało się pochwalić piro. W takiej sytuacji klubu.
Szkoda słów.

Szkoda, że w Polsce żaden klub nie domaga się finansowych odszkodowań od tych kibiców, którzy swoimi zachowaniami doprowadzili do nałożenia na niego kar finansowych. Że brakuje możliwości ich wyegzekwowania. I nikt za swoją głupotę i czyny osobiście nie płaci.

Dlatego trwają nadal.

Drozd 24.07.2024 17:27

Cytat:

Pierwotnie napisane przez azor (Post 1629779)
Gratki dla półgłówków z UW. Zrzucicie się, czy standardowo umywamy rączki?

Ktoś powinien zareagować.

Jak?

Na kolejny mecz doliczyć kasę do biletów na C. I po problemie. 50 000/5000=50 euro

Jak będzie bilet na C po 235 zł to może do pustych łbów trafi ile kosztuje ich trwająca 3 minuty durna zabawa.

Watts 24.07.2024 17:36

Cytat:

Pierwotnie napisane przez emjot (Post 1629782)
przepisy to przepisy
ma nie być piro jak jest to trzeba płacić
i debile nie mogą sobie dać na wstrzymanie...

jak będziesz całe życie dostosowywał swoje zachowania do odgórnych przepisów które cały czas będą się zmieniać i coraz więcej ograniczać, i nie będziesz tego kwestionował, to któregoś dnia obudzisz się w dystopii

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Markus (Post 1629783)
Szkoda, że w Polsce żaden klub nie domaga się finansowych odszkodowań od tych kibiców, którzy swoimi zachowaniami doprowadzili do nałożenia na niego kar finansowych. Że brakuje możliwości ich wyegzekwowania. I nikt za swoją głupotę i czyny osobiście nie płaci.

Dlatego trwają nadal.

sąd rozpatrzy tę sprawę zaraz po wypłacie odszkodowań za bojkot finału PP :lol:

IncognitoTSW 24.07.2024 17:42

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Drozd

Jak?

Na kolejny mecz doliczyć kasę do biletów na C. I po problemie. 50 000/5000=50 euro

Jak będzie bilet na C po 235 zł to może do pustych łbów trafi ile kosztuje ich trwająca 3 minuty durna zabawa

Odważne założenie, że wszyscy na stadionie płacą za bilety

emjot 24.07.2024 17:46

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Watts (Post 1629785)
jak będziesz całe życie dostosowywał swoje zachowania do odgórnych przepisów które cały czas będą się zmieniać i coraz więcej ograniczać, i nie będziesz tego kwestionował, to któregoś dnia obudzisz się w dystopii

sąd rozpatrzy tę sprawę zaraz po wypłacie odszkodowań za bojkot finału PP :lol:

pirotechnika, piłka kopana
i dystopia

sufit ci spadł na głowę bo wyłączyłeś tv włączyłeś mentzena albo na odwrót
ja .......ę

Watts 24.07.2024 17:48

Cytat:

Pierwotnie napisane przez emjot (Post 1629788)
pirotechnika, piłka kopana
i dystopia

sufit ci spadł na głowę bo wyłączyłeś tv włączyłeś mentzena albo na odwrót
ja .......ę

a coś na temat mistrzu?

klub jest pewnie tak samo dla kibiców, jak kibice dla niego - nie mam ochoty na długie dyskusje z ludźmi dla których aktywności które generują straty finansowe z powodu surowych i arbitralnych przepisów są jednoznacznie moralnie złe
napiszę tylko coś oczywistego: długofalowo oprawa meczów, rywalizacja i emocje wokół piłki mogą wydatnie zwiększyć zainteresowanie i przychody - zwłaszcza w lidze, która nie może konkurować o uwagę (i piniondze, które tak kochacie) widza głównie poziomem sportowym

właściciel raczej nie ma z tym problemu skoro chętnie podaje dalej tiktoki z oprawami, co nie musi wynikać tylko z jego populizmu, a może i patrzenia dalej wzrokiem niż na epizodyczne kary, no i pieczenie z powodu tego, że ktoś się dobrze bawi i nie ma cepelii jak na siatkówce :)

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Aalcman (Post 1629790)
Nie wiem czy wiesz i zrozumiałeś. Kara jest od UEFY czyli organizatora rozgrywek. Członkostwo w UEFA nie jest obowiązkowe i skoro zgadzamy się jako klub do niej należeć, to zobowiązujemy się do respektowania przepisów.

tak, tak, nie podoba się to załóż swój facebook, bank, internet, państwo i tak dalej. przerabiamy to w dziedzinach o wiele bardziej ważkich niż sport :)

a propos zakładania, jak będzie jakaś zbiórka na pokrycie kosztów tej przykrej sytuacji, dajcie znać - chętnie się dorzucę, bo w przeciwieństwie do Omranich będę wiedział, na co pójdzie

Aalcman 24.07.2024 17:49

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Watts (Post 1629785)

Nie wiem czy wiesz i zrozumiałeś. Kara jest od UEFY czyli organizatora rozgrywek. Członkostwo w UEFA nie jest obowiązkowe i skoro zgadzamy się jako klub do niej należeć, to zobowiązujemy się do respektowania przepisów.

azor 24.07.2024 18:01

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Drozd (Post 1629784)

Jak?

Jak będzie bilet na C po 235 zł to może do pustych łbów trafi ile kosztuje ich trwająca 3 minuty durna zabawa.

Racja, ktoś powinien.

Raz pewien łysy prawnik z Chorzowa chciał zareagować, to mentorzy tychże łbów chcieli go wywieźć na taczkach i ostrzelali własny stadion.

Witalis 24.07.2024 18:20

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Skarabeus

Komunistyczne? Jest odwrotnie, UEFA i FIFA są do cna kapitalistyczne. Wszystko sprowadza się do robienia pieniędzy, mnożenia pieniędzy, podbijania sum transferowych, za prawa do wizerunków, transmisji i czego tam jeszcze (i wymyślania nowych pól eksploatacji, które można sprzedać).

A źródłem tego, jedynym co naprawdę realne, jest to, że 22 facetów w krótkich gaciach biega po trawie za piłką. Czasem więcej, czasem mniej ludzi to ogląda i im kibicuje.

To jest kapitalizm do kwadratu, włączając w to zarabianie na biedniejszych krajach, które dostarczają taniej siły roboczej, choćby w postaci piłkarzy.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Watts

Jest system związkowy piłkarski, którego częścią jest Wisła. Chcesz grać, graj i stosuj się do zasad. Nie chcesz grać, nie graj. Możesz nawat zorganizować zawody gry w piłkę z piro w zębach. Ale to już inne puchary.

Jeśli coś tu jest dystopijnego, to że jesteśmy otoczeni ludźmi, którzy w odpowiedzi na jakiekolwiek zasady albo zdrowy rozsądek krzyczą "komunizm" albo "dystopia".

Patryko 24.07.2024 18:21

@Watts

Długofalowo to sobie może planować na ten moment Raków, Legia, Lech.

My żyjemy od pierwszego do pierwszego, pieniądze na te kary to pieniądze, których nie mamy. Właśnie uciekło z kasy 200k PLN, czyli zysk na czysto z jednego meczu (i to takiego lepszego, z widownią powyżej 15k widzów) na R22, których mamy w sezonie naście.

Żyjemy na kredyt, w tym sezonie może już nie być farta z 5 bańkami z nieba na koniec sezonu. Wyobrażasz sobie finansowo lato 2025 bez awansu do Esy?

Watts 24.07.2024 18:22

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Witalis (Post 1629792)
Jest system związkowy piłkarski, którego częścią jest Wisła. Chcesz grać, graj i stosuj się do zasad. Nie chcesz grać, nie graj. Możesz nawat zorganizować zawody gry w piłkę z piro w zębach. Ale to już inne puchary.

Jeśli coś tu jest dystopijnego, to że jesteśmy otoczeni ludźmi, którzy w odpowiedzi na jakiekolwiek zasady albo zdrowy rozsądek krzyczą "komunizm" albo "dystopia".

monopolizowanie dyscypliny sportu nie jest dla ciebie dystopijne?
pisałem o arbitralnych przepisach, cennik za różne grzeszki stopniowo się zaostrza tak jak i klasyfikacja grzeszków, i w końcu dochodzimy do ściany, w której ktoś uzna odpalenie rac za zbrodnię porównywalną do ciśnięcia w kogoś nożem z trybun, i do końca świata będzie bronił legalizmu dla bronienia "zasad"
jak ktoś nie rozumie konsekwencji ciągłego ustępowania, czy to w sporcie, czy w każdej dziedzinie życia (nie wyłączyłem TV bo go po prostu nie mam, emjot), to nie mamy o czym gadać

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Patryko (Post 1629793)
Żyjemy na kredyt, w tym sezonie może już nie być farta z 5 bańkami z nieba na koniec sezonu. Wyobrażasz sobie finansowo lato 2025 bez awansu do Esy?

proszę o niedramatyzowanie, bo na razie się okazało że gramy w pucharach dla wielkiej orkiestry Adama Mandziary, ale rozumiem że tamto nie wzbudzi porównywalnych kontrowersji

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Witalis (Post 1629797)
Weź wstań i walnij łbem o ścianę w imię oporu wobec ciągłego ustępowania ścianie miejsca na świecie.

spoko, jak wymyślisz jakieś rzeczowe argumenty to wróć

Witalis 24.07.2024 18:26

Weź wstań i walnij łbem o ścianę w imię oporu wobec ciągłego ustępowania ścianie miejsca na świecie.

OnizukaTSW 24.07.2024 18:44

Cytat:

Ludzie nie są tacy głupi jak nam się wydaje, są o wiele głupsi. Idealnie pasuje do dużej części tego forum.

OnizukaTSW 24.07.2024 18:49

Cytat:

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Watts (Post 1629795)
monopolizowanie dyscypliny sportu nie jest dla ciebie dystopijne?
pisałem o arbitralnych przepisach, cennik za różne grzeszki stopniowo się zaostrza tak jak i klasyfikacja grzeszków, i w końcu dochodzimy do ściany, w której ktoś uzna odpalenie rac za zbrodnię porównywalną do ciśnięcia w kogoś nożem z trybun, i do końca świata będzie bronił legalizmu dla bronienia "zasad"
jak ktoś nie rozumie konsekwencji ciągłego ustępowania, czy to w sporcie, czy w każdej dziedzinie życia (nie wyłączyłem TV bo go po prostu nie mam, emjot), to nie mamy o czym gadać

proszę o niedramatyzowanie, bo na razie się okazało że gramy w pucharach dla wielkiej orkiestry Adama Mandziary, ale rozumiem że tamto nie wzbudzi porównywalnych kontrowersji

spoko, jak wymyślisz jakieś rzeczowe argumenty to wróć

ja już się przyzwyczaiłem że tutaj wszyscy najmądrzejsi, ale jak komuś brakuje argumentów i tak reaguje, to raczej sobie nie pomaga :)

Ale ja tego nie mówię do Ciebie, tylko do reszty. Dalej popierajmy absurdy jakie uprawia UEFA, która jest organizacją de facto przestępczą, już nie mówię o tym jak niszczy stopniowo piłkę i nadmiernie hołduje lewicowo liberalnym poglądom. Żeby była też jasność, wiele rzeczy na C mi się w nie podoba, i dlatego na ten sektor od wielu lat już nie chodzę.

Watts 24.07.2024 18:51

--------------

Watts 24.07.2024 18:52

Cytat:

Pierwotnie napisane przez OnizukaTSW (Post 1629804)
Ale ja tego nie mówię do Ciebie, tylko do reszty. Dalej popierajmy absurdy jakie uprawia UEFA, która jest organizacją de facto przestępczą, już nie mówię o tym jak niszczy stopniowo piłkę i nadmiernie hołduje lewicowo liberalnym poglądom. Żeby była też jasność, wiele rzeczy na C mi się w nie podoba, i dlatego na ten sektor od wielu lat już nie chodzę.

o, przepraszam - i dziękuję :)
ja też nie chodzę na sektor C, i w nawiązaniu do tego co już było pisane przy okazji "bojkotu finału PP" (który się nie zdarzył, surprajz surprajz) o "bezzębnych" kibolach, uprzedzam że mam kompletne uzębienie :lol:

Arked 24.07.2024 19:27

Cytat:

Pierwotnie napisane przez azor (Post 1629791)
Racja, ktoś powinien.

Raz pewien łysy prawnik z Chorzowa chciał zareagować, to mentorzy tychże łbów chcieli go wywieźć na taczkach i ostrzelali własny stadion.

Zabawnym jest jak po długich latach inaczej można postrzegać powszechnie znienawidzonego Bednarza.

Bednarz miał rację, taka prawda. Brutalnie się o tym przekonywaliśmy przez lata.

OnizukaTSW 24.07.2024 19:33

Cytat:

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Markus (Post 1629783)

Dlatego trwają nadal.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Arked (Post 1629810)
Zabawnym jest jak po długich latach inaczej można postrzegać powszechnie znienawidzonego Bednarza.

Bednarz miał rację, taka prawda. Brutalnie się o tym przekonywaliśmy przez lata.

Czym innym jest odpalenie rac, a czym innym obrzucanie stadionu/boiska flarami bądź racami, za co powinny być surowe kary. Wracając do Bednarza - właściwie zdiagnozował problemy, sam zawsze byłem krytyczny wobec SKWK (zanim to było modne). Byłem też od samego początku zdecydowanym przeciwnikiem Sarapaty, Miska (od początku było to dla mnie delikatnie mówiąc podejrzane, że mu wynajęto siłownię, po tym co zrobił w 1998 roku powinien być na zawsze persona non grata w Wiśle) i rządów Sharksów. Niemniej popełnił on jeden podstawowy błąd, tj. obłożył zakazami klubowymi w zdecydowanej większości osoby, które nie miały nic wspólnego z obrzucaniem flarami stadionu, i już w tym momencie Bednarz pogrzebał jakiekolwiek szanse, aby zwyciężyć w tym konflikcie. Zwiększyło to skalę bojkotu i było de facto na rękę SKWK, którzy mogli odgrywać przedstawienie jak to rzekomo bronią uciśnionych.

azor 24.07.2024 19:35

Cytat:

Jeszcze zabawniejszym jest to, że w postrzeganiu wielu Bednarz do dziś jest wrogiem numer jeden.

Watts 24.07.2024 19:35

Cytat:

jak ktoś antagonizuje dużą część kibiców, w dodatku takich na których przynajmniej pod kątem frekwencji można zawsze liczyć, to nie jest dobrym prezesem ;) przynajmniej już wiadomo, że wtedy, tak jak i teraz, nie chodzi wcale o żadną kasę i ekonomię, tylko o dopieczenie "bezzębnym"

w końcu za schyłkowej Marzenki ludzie walili na mecze jak zwykle, tak bardzo im przeszkadzała kombinacja gangsterki w gabinetach z niezłą grą, ciekawe ilu dzisiejszych wojowników o regulaminy UEFA wtedy też chodziło oglądać walkę o puchary :D

to jak to było z tym bojkotem PP? czy wszystko przebiegło bez większych zakłóceń też dlatego, że Jareczek malowany od razu zagrał ostro tak jak trzeba było zagrać zamiast przepraszać i ustępować?

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 23:12.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl