Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Hyde Park Sportowy (moderowane) (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=8)
-   -   Ekstraklasa 2009/2010 (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=5997)

Marszałek 03.12.2009 11:28

Cytat:

Pierwotnie napisane przez AYALA (Post 825046)
Heniek do Zagłebia albo do Legii.Hmmm.. po jego ostatnim sezonie z Górnikiem to ja bym już wolał Marka Motyke albo Michniewicza zatrudnic.Zabrzanie grali kompletnie bez pomysłu za jego czasów.
http://www.ekstraklasa.wp.pl/kat,174...wiadomosc.html

A jakie budujące informacje:)/ Heniek dyrektorem sportowym Legii? Jestem za. Niech kupuje, może będzie szansa sprzedać mu Łobodzińskiego, Ćwielonga. A jak będzie trenerem to już istna magia. Cudownie. Legia zadołuje na kilka sezonów porządnie ale...no właśnie ale. Ale czy Walter oszalał?Jeśli tak to w./w rozkminy w Fubtol News mogą mieć rację bytu. Tylko wtedy. Walter w maju będzie mieć super stadion i zacznie czyszczenie, na pierwszy ogień idzie Trzeciak, później Urban,kilku kopaczy pójdzie w odstawkę, bo skończy się okres przejściowy. Walter sprowadzi porządnego trenera z zagranicy, zacznie ściągać piłkarzy a nie kopaczy. I raczej ten drugi wariant wydaje mi się najbardziej realny.

A Heniek w Zagłębiu? szkoda z takim stadionem lecieć do pierwszej ligi. No ale skoro sami tego chcą.

0 22 03.12.2009 19:51

Cytat:

Komisja Ligi anulowała żółtą kartkę, jaką obrońca Wisły Kraków Marcelo dostał w spotkaniu z Odrą Wodzisław Śląski - poinformowała oficjalna strona mistrzów Polski Wisla.Krakow.pl. Dzięki temu Brazylijczyk zagra przeciwko Ruchowi Chorzów.

Marcelo został ukarany czwartym żółtym kartonikiem w tym sezonie przez sędziego Tomasza Mikulskiego w meczu Odra Wodzisław Śląski - Wisła Kraków.
Niesamowite.

:)

Szarny 03.12.2009 20:06

Cytat:

Polski Związek Piłkarzy dokonał wyboru najlepszego polskiego piłkarza 2009 roku oraz najlepszej jedenastki sezonu w Ekstraklasie.

Najlepsza jedenastka roku w Ekstraklasie:

Jan Mucha (Legia Warszawa) - Jakub Rzeźniczak (Legia), Arkadiusz Głowacki (Wisła Kraków), Maciej Sadlok (Ruch Chorzów), Seweryn Gancarczyk (Lech Poznań) - Sławomir Peszko (Lech), Radosław Sobolewski (Wisła), Maciej Iwański (Legia) - Kamil Grosicki (Jagiellonia Białystok), Robert Lewandowski (Lech), Paweł Brożek (Wisła).
nie to żebym się jakoś czepiał tego Sadloka, ale jak jego tegoroczna gra ma się do np. Marcelo ?

albo najlepszy młody zawodnik ekstraklasy - Rybus. Sorry, ale Małecki grał w tym roku zdecydowanie lepiej.

Bo chyba że chodzi tylko o Polaków i ktoś Muche z Pawełkiem pomylił.:p

-Goral- 03.12.2009 22:21

Też na początku patrząc na tą listę myślałem, że chodzi o Polaków. Ale faktycznie jest Mucha.

Abstrahując już od tego czy Marcelo powinien się tam znaleźć, trochę zadziwiającym faktem jest, że główne role w polskiej ekstraklasie a nie gracze zagraniczni. Zadziwiająca jest głównie aż taka przewaga Polaków na tej liście.

martin_6 03.12.2009 22:52

Idiotyczne zestawienie. Grosicki to chyba tylko za mecz z Legią się na nie dostał. Gancarczyk to miał dobre może dwa miesiące, Iwański nic nie pokazywał w tym roku. Generalnie bardziej za nazwiska, a nie to, jak ktoś grał.

ToTylkoJa 03.12.2009 23:02

Cytat:

Pierwotnie napisane przez martin_6 (Post 825368)
Idiotyczne zestawienie. Grosicki to chyba tylko za mecz z Legią się na nie dostał. Gancarczyk to miał dobre może dwa miesiące, Iwański nic nie pokazywał w tym roku. Generalnie bardziej za nazwiska, a nie to, jak ktoś grał.

to samo tyczy się Pawła Brożka.

Garret 03.12.2009 23:05

Cytat:

to samo tyczy się Pawła Brożka.
A tytuł króla strzelców to mało?

@0 22
To już nie do mnie pretensje. ;)

0 22 03.12.2009 23:07

Jak widac na Chinyame tak :)

kaco1985 03.12.2009 23:11

A ile ten Chinyame zepsuł 100% sytuacji ? Ile mial asyst ? Chyba troche mu do Pawła brakuje... :)

wiertar 03.12.2009 23:14

Z Marcelo to są jaja... za ch.ja nie spodziewałem się ze anulują karte... ale jak nazwac sytuacje z Sadlokiem który prawie urywa noge Gancarzykowi???

a wogole Sadlok za Marcelo w 11 sezonu??? hahaha to jest dopiero żart sezonu:D

ToTylkoJa 03.12.2009 23:15

dobra dobra mój błąd. Myślałem, że to jedenastka za rundę jesienną tego sezonu.
A to za rok 2009. Więc miejsce Brożka zasłuzone. W sumie to Chinyama też się powinien tam znaleźć- w końcu jest współkrolem strzelców ligi
Pytacie, gdzie Marcelo- a ja się pytam, gdzie Choto i Astiz? Defensywa Legii w tamtym sezonie straciła najmniej bramek (w tym również)

kaco1985 03.12.2009 23:20

Cytat:

Pierwotnie napisane przez ToTylkoJa (Post 825378)
a ja się pytam, gdzie Choto i Astiz? Defensywa Legii w tamtym sezonie straciła najmniej bramek (w tym również)

Moze to zasluga Janka? ;)

ToTylkoJa 03.12.2009 23:23

nie zaprzeczam, że spora w tym zasługa Muchy. Ale bez przesady, środkowi obrońcy też swoje robią- zauważ, że jak gra np Wisła z Lechem, to obie ekipy mają o wiele więcej okazji na zdobycie bramke, niż np gdy Legia gra bądz z Lechem bądz z Wisłą. W tych ostatnich wymienionych meczach sytuacje bramkowe można policzyć na palcach jeden dłoni- to dowodzi, że obrona robi 'swoje'. A Jan zazwyczaj ratuje tyłek Legii, gdy wypada któryś z środkowych obrońców- Choto lub Astiz. Wtedy obrona jest o wiele mniej szczelna- vide Bełchatów (chociaż do Choto nie mozna mieć żadnych pretensji za ten mecz, zagrał praktycznie bezbłędnie)

kaco1985 03.12.2009 23:28

Marcelo jest praktycznie bezbledny w wiekszosci meczow, a nawet czasem cos ustrzeli :) W tym roku troche tego bylo... Moim skronym zdaniem jest zdecydowanie lepszy od, ktoregos z waszej dwojki. Nie mowiac juz o Macieju Sadloku

0 22 03.12.2009 23:56

Cytat:

Pierwotnie napisane przez kaco1985 (Post 825376)
A ile ten Chinyame zepsuł 100% sytuacji ? Ile mial asyst ? Chyba troche mu do Pawła brakuje... :)

Nie porównuje Chinyamy do Brożka (i ocene pojedynku zachowam dla siebie), natomiast wydaje mi sie, ze Grosicki jest pomyłka. Jesli bawimy sie w 3 atakujacych to Brozek, Chinyama, Lewandowski. I nie ma w lidze napastnika, ktory zblizylby sie na dluzej do tej trojki.

Moja jedenastka roku:

Mucha - Brzyski/Brozek, Astiz, Marcelo, Rzezniczak - Grzyb, Małecki, Sobolewski - Lewandowski, Chinyama, Brozek.

P.S. Swoja droga, taka jedenasta moze jakims CUDEM weszlaby do LM. Ale szanse minimalne..

GemHZR 04.12.2009 00:04

Małecki i Chinyama out, dwa niewypały podbramkowe. Już wole Grosickiego i Peszkę.

0 22 04.12.2009 00:23

Moze i nie, ale gdyby nie Chinyama Legia by nie walczyla o mistrza rok temu (ogromny wplyw na druzyne), a poza tym strzelil tyle goli ile strzelil. Ze zmarnowal drugie tyle dla mnie nie ma znaczenia. Jakby to bylo takie proste to kazdy by tyle strzelal, a ledwie Brozek dal rade.

Małecki stanowił o sile Wisły na wiosne. Zostali mistrzami, nie wiem czemu nie on. Nie oceniam charakteru, podejscia tylko liczby i fakty. Ewentualnie moglbym go zastapic Boguskim - jako takim falszywym pomocnikiem.

Grosicki zagral jeden dobry mecz. Peszko wiecej - tutaj faktycznie moze i by mial szanse zamiast Małeckiego. Ale jak tak to i moze Choto za Astiza i otworzy sie worek.

kaco1985 04.12.2009 00:31

Cytat:

Pierwotnie napisane przez 0 22 (Post 825410)
Moze i nie, ale gdyby nie Chinyama Legia by nie walczyla o mistrza rok temu (ogromny wplyw na druzyne), a poza tym strzelil tyle goli ile strzelil. Ze zmarnowal drugie tyle dla mnie nie ma znaczenia. Jakby to bylo takie proste to kazdy by tyle strzelal, a ledwie Brozek dal rade.

Ledwie to Brozkowi dorownal ;p i gdyby nie Chinyama to moze tego mistrza i by ta Legia miala (przypominajac nasz mecz na R22), a tak pozatym to od kiedy wybieramy 11-nastke w systemie 1-4-3-3 ? :D

P.S.
Peszko to najlepszy wybor...

0 22 04.12.2009 00:38

Cytat:

Pierwotnie napisane przez kaco1985 (Post 825413)
Ledwie to Brozkowi dorownal ;p

Chodziło mi o to, ze tylko Brożek z naszej ligi osiagnal taki sam wynik - nie oceniam, który jest lepszy. A raczej mniej gorszy patrzac na standardy europejskie :)

Cytat:

gdyby nie Chinyama to moze tego mistrza i by ta Legia miala (przypominajac nasz mecz na R22)
Tylko, ze tu jest jeden mecz, a goli i ratowania dupy w zeszlym roku bylo z 10 :)

Cytat:

tak pozatym to od kiedy wybieramy 11-nastke w systemie 1-4-3-3 ? :D
Taki został zaproponowany przez ten art chyba Piłki Noznej, wiec dostosowałem sie.

4-4-2 bym dał takie:

Mucha - Brozek/Brzyski, Astiz, Marcelo, Rzezniczak - Peszko, Grzyb, Sobolewski, Małecki - Chinyama, Brozek.

kaco1985 04.12.2009 00:55

Nie bede sie wdawal dluzej w ta dyskusje. Poprostu dla mnie Chinyama do takiej jedenstaki napewno nie pasuje, moim zdaniem to i Franek jest od niego lepszy, ale to tylko moje zdanie... Lewandowski jest gaczem Ekstraklasy, a u Ciebie go nie ma, ciekawe kto Twoim zdaniem powinien Nim w takim razie byc... A co do systemu PN wydaje mi sie chociaz moge sie myslic, ze to jest ustawienie 4-4-2 z takim ,,falszywym pomocnikiem'' Grosickim

0 22
Chyba nie chcesz mi powiedziec, ze Chinyama prezentuje cos wiecej niz Lewandowski. Lewandowski juz to ,,cos'' pokazal w powaznej europejskiej pilce, a Chinyama...

0 22 04.12.2009 00:58

Brożek albo Mucha. Nasi jedyni piłkarze ligowi, którzy czasami prezentujac cos czego nie wstyd pokazać w poważnej europejskiej piłce.

63624 04.12.2009 09:59

Może trochę dla rozruszania tematu, coś o waszej sąsiadce zza błoń, przed meczem ze Śląskiem Wrocław.

Cytat:

Dla piłkarzy Śląska to ostatnia szansa, aby w tej rundzie wygrać na wyjeździe. Jak na razie wrocławianie na boiskach rywali zanotowali trzy remisy i ponieśli cztery porażki. Poza Śląskiem tylko Jagiellonia Białystok nie zdołała zdobyć trzech punktów poza swoim stadionem.

- Jakoś nam nie idzie na wyjeździe i nie wiem, jak to wytłumaczyć - zastanawia się głośno Dariusz Sztylka. - Gdybyśmy wiedzieli, w czym problem, to już dawno byśmy temu zaradzili. Najgorsze, że nie mieliśmy przecież jakichś wymagających rywali. Gdzieś powinniśmy wygrać. Może w końcu uda się z Cracovią - dodaje zawodnik.

O wygraną wcale nie będzie jednak łatwo. Zespół Oresta Lenczyka w ostatnich trzech meczach odniósł trzy zwycięstwa i awansował na dziewiąte miejsce w tabeli. Ze spotkania na spotkanie drużyna prezentuje się coraz lepiej i nie jest już tym zespołem z początku sezonu, który przegrywał z każdym po kolei.

Nieoczekiwanie informacje o przygotowaniach piłkarzy Śląska do tego meczu przyćmiły przepychanki wrocławskich fanów z działaczami Cracovii. Ze względu na remont stadionu Pasy swoje spotkanie jako gospodarze rozgrywają w Sosnowcu i mają zakaz wpuszczania fanów gości. Mimo wszystko Klub Kibiców Niepełnosprawnych Śląska Wrocław zgłosił się z prośbą o wpuszczenie ich na stadion. Usłyszał: nie.

Na stronie internetowej KKN można przeczytać: Do tej pory żaden klub w Polsce nie stawiał przed nami barier. Nawet jeśli na mecz nie byli wpuszczani kibice gości, dla nas robiono wyjątek. Tak było choćby we Wronkach przy okazji meczu z Lechem Poznań. Może dlatego, że tam po prostu zrozumiano, iż dla niektórych taki wyjazd to kolejny krok do normalności. Do tego, by choć na chwilę zapomnieć o trudnościach i bolesnej niepełnosprawności.

Złośliwi decyzję Cracovii tłumaczą w ten sposób, iż gospodarze obawiali się, że 15-osobowa grupa KKN (tylu kibiców, plus opiekunowie, wybierało się do Sosnowca) przekrzyczałaby fanów Pasów. Od kiedy bowiem Cracovia zaczęła grać w Sosnowcu, średnio jej mecze ogląda po kilkaset osób, a atmosfera panuje jak na sparingu.

Stąd też wzięła się kolejna inicjatywa ze strony kibiców Śląska. Fani z Wrocławia wystąpili z propozycją do Cracovii, że zamiast fanów z Krakowa, oni wejdą na stadion i z góry wykupią dwa tysiące biletów.

- Na pewno stworzylibyśmy atmosferę, jaka powinna być na meczu ekstraklasy, i do tego Cracovia więcej by zarobiła - wyjaśnia jeden z kibiców, proszący o zachowanie anonimowości.
Działacze Cracovii odmówili, ale co ciekawe, nie nastąpiło to natychmiast, ale po zastanowieniu i wewnętrznych dyskusjach.

Działania szalikowców zielono-biało-czerwonych spowodowały, że atmosfera wokół meczu zgęstniała. Zwłaszcza jeżeli chodzi o aspekt kibicowski.
http://www.gazetawroclawska.pl/sport...nych,id,t.html

:lol:

7 kotów 04.12.2009 10:17

"Działacze Cracovii odmówili, ale co ciekawe, nie nastąpiło to natychmiast, ale po zastanowieniu i wewnętrznych dyskusjach."
he he he

DysoN 04.12.2009 10:26

Moim zdaniem Marcelo i Astiz to dwoch najlpeszych stoperow naszej przasnej ekstraklasy. Arobleda im depcze po pietach. Nieco dalej Glowacki, Choto, Sadlok.

Marszałek 04.12.2009 10:45

Cytat:

Pierwotnie napisane przez 7 kotów (Post 825457)
"Działacze Cracovii odmówili, ale co ciekawe, nie nastąpiło to natychmiast, ale po zastanowieniu i wewnętrznych dyskusjach."
he he he

Tak to jest jak się opierniczało w jesziwe i nie ma się Talmudu na pamięć wykutego. Więc potrzebowali trochę czasu aby przeczytać jak księgi na tą sprawę się zapatrują. Rebe dupę spierze.

A to,że jakoś Marcelo nie ma w tym zestawieniu zdziwiony nie jestem. Merytorycznie nie ma przesłanek ku temu aby go nie wystawiać. Facet jest bezbłędny. A od kiedy to działacze kierują się merytorycznymi przesłankami, w czymkolwiek.

wolfy 04.12.2009 11:12

Cytat:

Pierwotnie napisane przez 0 22 (Post 825418)
Brożek albo Mucha. Nasi jedyni piłkarze ligowi, którzy czasami prezentujac cos czego nie wstyd pokazać w poważnej europejskiej piłce.

Ja bym dodał jeszcze Marcelo, bo to jeden z dwóch zawodników ligowych (obok Muchy), który może pójść do jakiejś przyzwoitej ligi i sobie tam poradzić. Pewnie zresztą tak się w najbliższym czasie stanie zarówno w przypadku Słowaka, jak i Brazylijczyka.

Podsumowując waszą dyskusję ( :-P ) - napastników rozlicza się z bramek i asyst. Innymi słowy - powinna być zrobiona punktacja kanadyjska, bo to czy komuś się bardziej podoba Franek, a komuś Lewandowski jest bezprzedmiotowe.

Co do dylematów Cracovii, to ja mam tylko jedno pytanie: Co na to "Gazeta Wyborcza"?

kaco1985 04.12.2009 12:18

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wolfy (Post 825472)
Podsumowując waszą dyskusję ( :-P ) - napastników rozlicza się z bramek i asyst. Innymi słowy - powinna być zrobiona punktacja kanadyjska

Chcialem tylko zaznaczyc, ze nie kazdy napastnik gra w takim samym klubie... jedni maja troche wiecej, a drudzy mniej tych sytuacji. Bo napewno Frankowski w Jadze tych okazji mial mniej, a w kanadyjskiej chyba nie wypadl by tak zle... :)

Jesli juz podsumujemy to chyba kazdy z Nas zrobilby inna 11-stke niz wybrana :) z Sadlokiem :rotfl:

Uran235 04.12.2009 21:00

Zagłębie gra z Legią i znowu głównym bohaterem liniowy. Dwa spalone gwizdnięte z powietrza, szczególnie ten Rybusa rażący, bo do spalonego nie było nawet blisko a Rybus wyszedłby sam na sam. Upada mit Traore, bo przy Choto koleś nie istnieje. Senegalczyk po prostu za słabo panuje nad piłką.

spidey 04.12.2009 21:07

Tylko co teraz powiedzą tutejszy amatorzy teorii spiskowych o wspieraniu Legii przez brać sędziowską?

Pewno stwierdzą że się jeden wyłamał, taka czarna owca..yyy....znaczy biała :lol:

ciastek11 04.12.2009 21:23

Przesłyszało mi się ?
Na trybunach Zagłebia Lubin - Łobodziński! Co? Ty k...!

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 03:37.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl