Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Hyde Park (moderowane) (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Temat polityczny (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=9207)

Jaroo1 26.01.2016 21:47

Cytat:

Boisz się odpowiedzi ? Otóż ważne. Bo jak jest według Twojej oceny kilka procent to mamy do czynienia z naturalnym kosztem takich działań, a jak oceniasz na 80 % to zmień otoczenie.
Ale mnie to nie obchodzi ile to jest procent. Ważne, że część kasy będzie przepieprzana i te 500 zł dzieciom z największej patologii nie pomoże tylko będzie kolejnym bonusikiem dla rodziców.
Do tego widzę inne minusy tak jaki koszty związane z administracją itd.

Cytat:

Rozumiem, że ponieważ 500+ jest be, to jesteś zwolennikiem zaproszenia imigrantów. Bo trzeciej drogi nie ma.
Tak. Jestem zwolennikiem przyjmowania imigrantów, mogliby banany prostować...
Otóż pisałem o tej trzeciej drodze, której udajesz, że nie dostrzegasz. Socjal owszem, nigdzie ie mówiłem, że on musi zniknąć w 100%. Wręcz odwrotnie. Po przemyśleniach twierdzę, że obecny świat jest tak złożony, że ekonomia i polityka ma taki kształt, że zarówno światopoglądowo jak i gospodarczo trzeba się posługiwać różnymi sposobami a nie tylko jednym. Nie ma idealnego systemu, który uszczęśliwi wszystkich więc trzeba wybierać z różnych co tez wcale nie oznacza, że da się osiągnąć jakąś utopijną wizję, że 100% ludzi będzie bogatych i szczęśliwych.
A ta trzecia droga to jest O D P I E R D O L E N I E się polityków od ludzi. Zrozum to, że normalny człowiek, nie debil, jak mu nie będziesz rzucał kłód pod nogi to sobie poradzi w życiu. Przecież Polacy są zaradni, mają opinię złotych rączek itp itd. 3 mln ludzi wyjechało z Polski, rzuciło wszystko i poszło szukać lepszego życia. Co to oznacza? Że wyjechało 3 mln ciot czy 3 mln bystrych ludzi? Skoro za tą granicą siedzą to jakoś sobie radzą. Zaczęli od zera i im się udaje (wiadomo, że sa wyjątki). A i tak za granicą pracują jako tania siła robocza. Gdyby pracowali za normalne stawki to by byli ustawieni jak pączki w maśle.
Ludzie nie chcą ryby, szkodliwe jest dawanie ludziom ryby, ludziom trzeba dać wędkę. Zrozumiesz to kiedyś?
Polityka liberalna nie wyszła a polityka socjalna to najgorsze gówno, które zakończy się tragedią.
Zaradny człowiek jak mu się da normalnie pracować i zarabiać to sam sobie poradzi. Zostanie jakiś odsetek, którzy nie dadzą sobie rady i wtedy można takim pomagać. Wtedy masz więcej kasy w budżecie a mniej ludzi do obdarowania więc tym bardziej wtedy socjal ma uzasadnienie i sens.
Zrozum, pieniądz bierze się z pracy a nie z nieba. Nie wytworzysz czegoś to nie stworzysz pieniądza, a Ty i PiS chcecie z niczego rozdawać kasę ludziom. a mała skalę to jeszcze ujdzie ale 500+ to jest już gruby socjal w skali kraju.

I w sumie tak, wolę już żeby imigranci tu przyjechali pracować bo jak mamy zadłużyć państwo, później ono zbankrutuje jak Grecja to w sumie lepiej niech Ukry albo ciapaci zapierdalają na to spłacanie długu publicznego, niech później im socjal ucinają zamiast tym rodzinom niewolników, które się namnożą bo będzie 500+ a za 20 lat będą mieli zrujnowaną Ojczyznę tak jak dziś Grecja.

Cytat:

Z moich obserwacji to nie jest tak, że społeczeństwo to nie jak ty uważasz:
Ja nie pisałem, że społeczeństwo nic nie wie o ekonomii tylko, że politycy nie wiedzą. Ale oczywiści społeczeństwo też jest ciemne zarówno w kwestii ekonomii jak i polityki ogólnie. Inaczej to by w Polsce kurestwo już dawno zostało pogonione. Bo demokracja to gówno gdzie większość ludzi ma decydować o polityce panstwa a jasnym jest, że większość się nie może znać dobrze na polityce. Tak samo jak większość się nie zna na samochodach, sporcie, brydżu czy kosmetykach.

500+ to jest fajny pomysł. Super by było żeby robić dzieci, dostać na wychowanie każdego 5 stówek. Do tego samemu dorobić nawet w byle jakiej pracy 1300 zł netto i w sumie można na średnim poziomie zyć. Żeby to wszystko się jeszcze zgrywało z budżetem Państwa. No po prostu ideał.
Żyć nie umierać, państwo idealne. Tylko życie to nie bajka. Już Ci pisałem skąd się bierze pieniądz także...
Pomysł fajny, wykonanie chujowe, nie ten czas, nie ten etap żeby go realizować i to na tak wielka skalę.

Elefant 26.01.2016 22:38

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Jaroo1 (Post 1427317)
Zrozum, pieniądz bierze się z pracy a nie z nieba.

Zrozum, że ja to przerabiam od 25 lat. Nie w teorii a w praktyce. Nie potrzebuje nauk. Jestem zresztą tego samego zdania.
Żadne państwo, ani żadni politycy mi nie przeszkadzali i nie wtrącali się.

Przestań o tym socjalu. Socjal w tym kraju nie istnieje od kilkunastu lat.
Nie przeszkadzało to zadłużyć kraj po uszy. Problemem nie jest rozsądne wspieranie dzietności, problemem jest ucieczka kapitału z kraju. Z aprobatą prawie wszystkich którzy tu rządzili od 25 lat. Jak nie wierzysz mi to poczytaj sobie wypowiedzi Morawieckiego na ten temat. Kto jak kto ale on chyba jest zorientowany w temacie. Nota bene te opinie nie były dla mnie żadnym zaskoczeniem.

Zastanów się jeszcze raz, trzy miliony emigrantów i radykalna zmiana nastrojów społeczeństwa pomimo walca propagandy. Z księżyca spadło ?
Ch... dupa i kamieni kupa. Myślisz, że oni nie byli zorientowani co do stanu państwa którym rządzili ?

Twojego zaproszenia dla emigrantów, byle tylko nie dać kasy polskim rodzinom, nawet nie komentuje.

Z mojej strony koniec tematu. Lubie dyskutować o praktyce na podstawie praktycznej znajomości rzeczywistości.

wiesniak842 26.01.2016 23:46

http://www.tvp.info/23741597/zus-spr...rogo-kosztowac

Szykuje sie nowa fala emigracji:D

kerim1906 27.01.2016 11:22

:gp:Elefant "Istotniejsze czy realizuje politykę gospodarczą propolską czy antypolską. Dlatego wolę obecną propolską, nawet jeśli jest obarczoną takimi czy innymi błędami. Niż to co było przez ostatnie 25 lat."

:alleluja:

AYALA 27.01.2016 11:30

Cytat:

Pierwotnie napisane przez emj10 (Post 1427315)
Nawet nie chce się tego komentować... upadek liberalnego państwa?

Puk, puk to Białoruś jest przy Polsce bardziej liberalna w ciągu ostatnich 25 lat.

Zaczynasz widze mówić językiem komentatorów radia TOK fm ( lisienko,Żakowski,Władyka,Wołek)

ABGwislakABG 27.01.2016 12:14

Cytat:

Pierwotnie napisane przez emj10 (Post 1427315)
Nawet nie chce się tego komentować... upadek liberalnego państwa?

Puk, puk to Białoruś jest przy Polsce bardziej liberalna w ciągu ostatnich 25 lat.

A czy my kiedykolwiek po wojnie mielismy liberalne wladze, rynek?

Jaki upadek? Zeby cos upadlo, musi najpierw cos powstac, zaistniec :D

1952 - obecnie jako ustroj gospodarczy wpisany socjalizm, po 89 zwany dla niepoznaki spoleczna gospodarka rynkowa.

Liberalni nigdy nie bylismy.

Zgadzam sie z Ayalą odnosnie retoryki - taka nomenklatura tylko bronisz tych sukinsynow i odwracasz uwage od meritum.

emj10 27.01.2016 12:38

Cytat:

Pierwotnie napisane przez AYALA (Post 1427334)
Zaczynasz widze mówić językiem komentatorów radia TOK fm ( lisienko,Żakowski,Władyka,Wołek)

Radio ostatnio słuchałem podczas wakacji w 1996 roku, kiedy dzwoniłem ws. konkursu Scrabble podczas "Lata z Radiem".

PS. Ciekawe której nomenklatury mam bronić skoro ich jest bez liku? ;)

ABGwislakABG 27.01.2016 12:46

Nomenklatury upadku. Sugerujesz, ze w jakims okresie czasu gospodarka byla u nas liberalna, a to wierutna bzdura.

emj10 27.01.2016 13:35

Oj to chyba jakaś pomyłka, bo nic takiego nie sugerowałem w żadnym we wpisów :)

Natomiast jeśli chodzi o okresy kiedy mieliśmy zaczątki liberalizmu w gospodarce to przypadały one na pewne momenty II RP, a także można podciągnąć pod to lumpenliberalizm przełomu lat 80"/90'. Kiedyś popełniłem dłuższa notkę na ten temat, spróbuję poszukać.

PS. Znalazłem tylko takiego starocia sprzed 3 lat. Wydaje mi się, że miałem też świeższą notkę popełnioną w rozmowie z palikotem.
Cytat:

Pierwotnie napisane przez emj10 (Post 1318390)
To KNP ma monopol na liberalne poglądy w gospodarce?

Oni będąc którymś tam wcieleniem UPR są przedstawicielami doktrynalnego wyznawania szkoły austriackiej, która nie jest jedynym nurtem jaki zrodził się przez te kilka stuleci w liberalnym podejściu do gospodarki. Jeden z filarów dawnego UPR, a obecnie osoba, która raczej jest cięta na KNP to Rafał Ziemkiewicz - miłośnik turbokapitalisty i ultraliberała jakim jest Balcerowicz. Cała ta szajka, którą zbudował JKM to nic innego jak grupa, która swoimi działaniami definitywnie obrzydziła liberalizm gospodarczy w Polsce.

Wracając do ostatnich blisko trzech dekad w polskiej gospodarce to przejawów liberalizmu mieliśmy zaledwie kilka.
1. Pierwszym z nich był okres urzędowania Messnera i Rakowskiego, gdzie oprócz sławnej „ustawy Wilczka” doszło do reform gospodarczych, które były podwalinami systemu gospodarczego III RP, rozpoczęły szaleństwo na tworzenie prywatnej działalności gospodarczej, a także stworzyły system finansowy częściowo niezależny od władz PRL. Mimo fiasku tych reform zakończonych ogromnym kryzysem gospodarczym i hiperinflacją te ruchy przyczyniły się do tego, że początek lat 90-tych stał się okresem gdzie własność prywatna przeważyła szalę z własnością publiczną, a miliony Polaków mogły w końcu iść na swoje.
2. Oprócz UPR mającego skrajnie liberalne poglądy gospodarcze istniały również takie grupy jak liberałowie gdańscy, którzy po działaniu w podziemiu w latach 80-tych w latach 90-tych najpierw utworzyli KLD, następnie mieli epizody z UD i UW, aż wreszcie wylądowali w PO. Druga grupą, która miała głównie korzenie w ośrodkach warszawskim i krakowskim był SKL, który nie wytrzymał próby po nieudanej koalicji z AWS i rozpadł się na małe partie, a czołowi politycy zasilili inne mocniejsze ugrupowania. Każdą z tych grup różnił typ liberalizmu jaki noszono na sztandarach, podejście do Kościoła, a także kwestia rozliczenia PRL-u.
3. Reforma Balcerowicza – jakby jej nie oceniać to część z ruchów jakie wykonał Balcerowicz były nie tylko niezbędne, ale konieczne. Nie jest on moim liberalnym guru, gdyż amerykańscy ekonomiści żydowskiego pochodzenia na jakich wzorował się Balcerowicz, a także jacy mu doradzali doprowadzili do powstania lumpenkapitalizmu w Polsce. Może gdyby prywatyzacja odbywała się na bardziej otwartych i precyzyjnych zasadach, gdyby wcześniej otwarto wszelkie bariery na rynku pracy, a także gdyby w połowie lat 90-tych oddzielono własność państwową, od własności prywatnej, tak aby politycy nie mieli prawie żadnego wpływu na kluczowe działy gospodarki to nie doszłoby do powstania patologii typu working poor, a klasa średnia miałaby się dobrze od niemal dekady.
4. Plan Hausnera. No cóż kilka razy spieraliśmy się w tym temacie jeśli chodzi o to czy założenia tego planu były słuszne, a także o samą postać Hausnera (dla mnie oprócz Kołodki jedyny lewak, który ma choć trochę samokrytyki i potrafi docenić liberalne rozwiązania).
Samo ograniczenie zatrudnienia oraz rozrostu organów administracji publicznej, powrót do prywatyzacji i oddzielenia własności prywatnej od państwowej oraz obcięcie wydatków socjalnych było planem, pod którym równie dobrze mógł podpisać się Balcerowicz, czy JKM. Wielka szkoda, że wtedy nie udało się przepchnąć całości, bo byśmy byli dekadę do przodu, a tak wciąż tkwimy w tym marazmie.
5. Ostatnie epizody liberalizmu miały miejsce w ostatniej dekadzie, gdzie za rządów PiS, czy PO doszło do uproszczenia podatku CIT, zniesienia najwyższej stawki podatku PIT, deregulacji zawodów prawniczych oraz tzw. „małej ustawy Gowina”, reformy pomostówek oraz emerytur mundurowych.

Jak na 8 lat rządów takich liberałów jak Gilowska, czy Rostowski mieliśmy jakieś becikowe, zabawy składką rentową, czy dołożenie kolejnych setek para podatków zamiast zmian w kierunku liberalizacji rynku pracy, sektora finansów publicznych, sektora bankowego, sektora ubezpieczeń, czy wreszcie ustabilizowania ordynacji podatkowej i systemu podatkowego w Polsce w kierunku o jakim kiedyś już wspominałem, czyli:
- podatek liniowy ze stałą dosyć wysoką stawką 20% dla wszystkich
- brak progów podatkowych
- kwota wolna od podatku podniesiona do poziomu płacy minimalnej (połowa tego co w Niemczech, czyli 8000 euro)
- zniesienie większości ulg podatkowych i ograniczenie biurokracji przy zbieraniu podatków

Krytykując politykę Orbana zwróciłem jednak uwagę na to, że wzoruje się on na systemie podatkowym w Niemczech co jest godne odnotowania. Przy zastosowaniu takiego systemu (ok. 1% Polaków podlega pod stawkę 32%, czyli faktycznie mamy podatek para liniowy z progami podatkowymi) osoby, który obecnie mając płace minimalną 1600 zł brutto zachowają w kieszeni ok. 300 zł (20%), gdyż będą zwolnieni z płacenia podatków, a osoby lepiej zarabiające, które do tej pory korzystały ze zwolnień podatkowych, ulg, czy innych sposobów jakie gwarantowały im luki w systemie podatkowych zapłacą stały i płaski podatek 20%.

AYALA 27.01.2016 17:31

Cytat:

Pierwotnie napisane przez emj10 (Post 1427350)

Natomiast jeśli chodzi o okresy kiedy mieliśmy zaczątki liberalizmu w gospodarce to przypadały one na pewne momenty II RP, a także można podciągnąć pod to lumpenliberalizm przełomu lat 80"/90'.

Przełom lat 80-90 ,o którym piszesz to okres największego uwłaszczania sie nomenklatury na majątku narodowym (fabryki,najlepsze lokale handlowe i tereny).Zwykłe szaraki mogły sobie rozłożyć łóżko polowe i handlować bielizna.

wiesniak842 27.01.2016 17:40

Well done captain obvious!!! Teraz jeszcze zastanow sie jak to ma sie do przedsiebiorczosci indywidualnej i liberalizmu? Odpowiem za Ciebie - nijak. Pytanie nalezy postawic jak sie na poczatku lat 90tych mial liberalizm do pozniejszych 25 lat. Mala podpowiedz - interwencjonizm panstwowy. Drugie pytanie nasuwa sie samo - jak mialby sie dzisiaj liberalizm w Polsce bez powyzszego interwencjonizmu?

IncognitoTSW 27.01.2016 20:46

Czy ten news jest powierdzony?
http://namzalezy.pl/nalot-policji-fi...andrzeja-dude/

leszekm 27.01.2016 21:00

Sprawę na Twitterze skomentował rzecznik prezydenta.

"Andrzej Duda sam śmieje się z memów i klipów na swój temat. Żarty: proszę bardzo. KPRP nie ma wpływu na działania prokuratury" - napisał Marek Magierowski.

http://fakty.interia.pl/polska/news-...ja,nId,2135514

TSWthedues 27.01.2016 21:09

Jestem ciekaw, czy ten Prokurator to nie czasem jeden z tych 100 co to się szykują na emeryturę;)

leszekm 27.01.2016 21:23

Ministerstwo Sprawiedliwości oczekuje wyjaśnień od prokuratora Seremeta ws. interwencji u internauty: "Nie będziemy się godzili na takie postępowanie"

http://wpolityce.pl/spoleczenstwo/27...e-postepowanie

ziz99 27.01.2016 23:30

Cytat:

Pierwotnie napisane przez AYALA (Post 1426929)
Soros nie odda Polski tak łatwo.

Soros chce ponoć "spłukać" Chiny. Oświadczył to wszem i wobec na forum w Davos.

http://www.welt.de/finanzen/article1...-der-Welt.html
http://www.n-tv.de/wirtschaft/China-...e16869611.html

fidello 28.01.2016 12:15

ciekawostka, czy rzeczywiście zmiana?

http://www.mswia.gov.pl/pl/aktualnos...cja-MSWiA.html

kerim1906 28.01.2016 15:02

Cytat:

Pierwotnie napisane przez IncognitoTSW (Post 1427384)

Niestety,potwierdzony.Cóż.Pisowscy siepacze.Piętnastu :shock:

https://twitter.com/W_Podhajski/stat...62426152615936

wiesniak842 28.01.2016 15:11

http://i.iplsc.com/kontrowersyjna-po...3X-C116-F4.jpg :lol:

ABGwislakABG 28.01.2016 15:49

To nie jest smieszne. Poszli droga Kukiza, ze parlamentarzysty pracodawcą jest wyborca. Robia cos dobrego dla 1/3 swego elektoratu, a 13% glosujacych ogolnie. Mnie w to graj, niech kopią sobie grób.

TSWthedues 28.01.2016 16:17

Dramat z tą szkołą Rydzyka!

wiesniak842 28.01.2016 16:23

W dodatku bez JOWow sie obeszlo no chyba, ze to Jednowyborcowy Okreg Wyborczy, jakkolwiek dziwnie to brzmi. Mowisz, ze 13 procent. Ja dalbym wiecej tak pi razy drzwi 20 do 25 nawet. Czekamy na tlumaczenia PISowcow w stylu: PO dawalo tyle na GW, swoje szkoly, swoich ludzi itp itd;)

ABGwislakABG 28.01.2016 16:25

20 max. I tak zatrwazajace liczby.

wiesniak842 28.01.2016 16:28

Niestety nie zmniejszaja administracji tylko powiekszaja if you know what i mean;)

adas123 28.01.2016 18:33

Brawo oni. Super Partia. Kompromitacja taka jak platforma,jedne kretyny warte drugich , to już jest skandal. Perfidne i ewidentne spłacanie długów u typa który nie płaci podatków a zarabia krocie. Żenada. Do tego 'miękkie lokowanie ideologi gender', przeciez to trzeba mieć naprawde nasrane we łbie...Nie wiem czy mam się śmiać czy płakać. Tak, wiem ,platforma to to i to zrobiła......

kerim1906 28.01.2016 19:22

http://i1.memy.pl/obrazki/eb5389356_...te_dziecie.jpg

I to 20 mln razy :haha:

Tymczasem http://www.money.pl/gospodarka/wiado...0,2007927.html

adas123 28.01.2016 19:31

Czyli ktoś poszedł po rozum do głowy jednak, szok. Jak przegłosują budżet to uwierzę. W jakich głowach rodzą się takie pomysły...

W sumie to oglądałem dzisiaj pana tfu posła Jaworskiego i nie widział w tym nic dziwnego ani tym bardziej niewłaściwego. Tam się uczy wg niego 500 osób, to do ku rwy nędzy naprawdę nie jest dużo

a tu jeszcze zabawny kwiatek http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomos...rowicz.html#MT

ABGwislakABG 28.01.2016 19:31

Miras, pozyjemy zobaczymy :) patrzec na rączki jak widać trzeba cały czas ;)

Jaroo1 28.01.2016 20:47

Cytat:

Miras, pozyjemy zobaczymy patrzec na rączki jak widać trzeba cały czas
I to jest właśnie różnica między PiSema resztą. Mimo, że są chujowi, socjalni to chociaż mają ostatnią krztę honoru i jak im się patrzy na ręce to się potrafią opamiętać, potrafią swojego człowieka wykląć ze stada jak wyjdzie na jaw, że kradł itp.

ABGwislakABG 28.01.2016 20:51

Roznica jest w tym, ze pisiory korzystaja na tym odnosnie brandingu politycznego. Nie pierwszy, nie ostatni raz Jaro przyjmie synow marnotrawnych.

A Ty masz zludne wrazenie, ze to jest odrobina honoru.

Zabieg propagandowy znany od dawna.

Nastroje spoleczne zalezne od tego na ile lemingoza sie zainteresuje aktualizacjami.

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 16:16.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl