Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Hyde Park (moderowane) (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Temat polityczny (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=9207)

yoda79 30.01.2010 20:36

Orzeu rozwaliłeś mnie. Porównujesz akcję "Wisła" do masakry wołyńskiej?
To rzeczywiście genialne z Twojej strony. I daruj sobie ten mentorski ton.

orzeu 30.01.2010 20:46

Moze faktycznie nieelegancko sie zachowalem ale zle zrobilem ze wszedlem w ogole na taki ton rozmowy. Bo nie pojmuje co ma Kaczynski z Juszczenka do Wolynia tak naprawde. Poza przykra proba zrobienia z niego jakiegos antybohatera za wszelka cene. I troche mnie oslabil ten "argument" zwyczajnie.

yoda79 30.01.2010 20:51

Nie za wszelką cenę. Rozumiem,że lepiej mieć w Ukrainie w naszym położeniu geopolitycznym sojusznika,ale na zdrowych zasadach. Skoro są organizowane konferencje w Polsce potępiające akcję Wisła to czemu Ukraińcy nie potępią maskary wołyńskiej?
Do Kaczyńskiego mam olbrzymi żal,być może wynika to z faktu,iż moja rodzina pochodzi z Kresów i jestem pewnie trochę uczulony na tym punkcie.

harimata 30.01.2010 21:42

Cytat:

Pierwotnie napisane przez yoda79 (Post 848896)
Nie za wszelką cenę. Rozumiem,że lepiej mieć w Ukrainie w naszym położeniu geopolitycznym sojusznika,ale na zdrowych zasadach. Skoro są organizowane konferencje w Polsce potępiające akcję Wisła to czemu Ukraińcy nie potępią maskary wołyńskiej?
Do Kaczyńskiego mam olbrzymi żal,być może wynika to z faktu,iż moja rodzina pochodzi z Kresów i jestem pewnie trochę uczulony na tym punkcie.

A ja mam rodzinę w USA i mam żal do Tuska, że nasi żołnierze giną w Afganistanie za Amerykanów. Mógłbyś mieć żal gdyby Kaczyński po fakcie ,,zbratał,, się z Juszczenką a wcześniej nawet sam potępiał te zbrodnie.

orzeu 30.01.2010 23:47

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Mareq (Post 848758)
jakość ocenimy po działaniach i nie 2 mc po wejściu w życie traktatu....
Jakieś dowody na sterowanie belgiem ? Bo mądrzy publicyści tak piszą ?
Partnerstwo wschodnie z punktu widzenia kreowania unijnej polityki zagranicznej jest sukcesem Polski , to że Ashton nic o nim nie wie nie przekłada się na jego wartość , to chyba oczywiste.
Cytat:

Polska gospodarka jest w bardzo dobrej kondycji - uważa wpływowy tygodnik Economist. Analitycy magazynu sugerują w dzisiejszym numerze, że świat powinien zmienić dotychczasowe, przestarzałe opinie o naszym kraju. Zgodnie ze stereotypem, Polska to duże, biedne państwo ze słabym rządem i dziwacznymi zwyczajami - pisze Economist. Ale dziś fakty są zupełnie inne: Polska nigdy nie była tak bezpieczna, bogata czy dobrze zarządzana jak dziś. W przeciwieństwie do wszystkich pozostałych krajów Unii Europejskiej gospodarka w Polsce w zeszłym roku rozwinęła się; rząd jest wyjątkowo stabilny, a na horyzoncie widać dobre zmiany w złym systemie podatkowym. Coraz więcej jest dróg, a coraz mniej biurokracji - podkreśla Economist.
Tusk zamówił reklamę w The Economist?
A może Sławuś Nowak pod zmienionym nazwiskiem napisał artykuł?
Na pewno w redakcji nienawidzą Kaczyńskich .
Prawdopodobnie wszystko na raz . W każdym razie i tak piszą bzdury.
Zapomniał bym jeszcze o jednym , zachodnie agentury wzmacniają pozycję swojej marionetki :) .

The Economist to ta sama wyrocznia co w 2007 mowila o niekonczacym sie wzroscie gospodarczym, niemozliwym podniesieniu sie dolara i to ci sami eksperci ktorzy mowili ze nieruchomosci nigdy nie straca na wartosci? W ogole co za dyrdymal "coraz wiecej drog, coraz mniej biurokarcji" :lol: Wysle im chyba na maila liczbe urzednikow w Polsce od 1990 roku do dzisiaj. Co roku wiecej. I inne "na horyzoncie widac zmiany w systemie podatkowym". To znaczy ze szykuje namrzad jakas gruba reforme? Bo slyszalem tylko o podwyzkach.
Zajmij sie moze realnymi rankingami, np. tym o korupcji na swiecie albo sile nabywczej pieniadza a nie tym ze ktos walnie pare ladnych slow w jakiejs gazetce.

Krissu 31.01.2010 04:17

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Mareq (Post 848758)
Tusk zamówił reklamę w The Economist?
A może Sławuś Nowak pod zmienionym nazwiskiem napisał artykuł?
Na pewno w redakcji nienawidzą Kaczyńskich .
Prawdopodobnie wszystko na raz . W każdym razie i tak piszą bzdury.
Zapomniał bym jeszcze o jednym , zachodnie agentury wzmacniają pozycję swojej marionetki :) .

W tym samym artykule piszą o tym jak to rząd zabrał się za reformę systemu emerytalnego oraz ograniczył biurokrację.
Wspominają też o tym, że poprawiły się nasze stosunki z USA, bo udało nam się wynegocjować umowę dot. stacjonowania amerykańskich wojsk w Polsce.

Z drugiej strony uważają (z czym akurat w 100% się zgadzam), że kryzys "ominął" nas w dużej mierze dlatego, że nie mamy tak rozwiniętego systemu bankowego jak na zachodzie i nasze banki nie były skłonne ryzykować.

Nie zapomnieli też napomknąć o aferze hazardowej.

I zapamiętaj sobie na przyszłość, że publicyści The Economist są anonimowi.

harimata 31.01.2010 14:16

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Krissu (Post 849055)
W tym samym artykule piszą o tym jak to rząd zabrał się za reformę systemu emerytalnego oraz ograniczył biurokrację.
Wspominają też o tym, że poprawiły się nasze stosunki z USA, bo udało nam się wynegocjować umowę dot. stacjonowania amerykańskich wojsk w Polsce.

Z drugiej strony uważają (z czym akurat w 100% się zgadzam), że kryzys "ominął" nas w dużej mierze dlatego, że nie mamy tak rozwiniętego systemu bankowego jak na zachodzie i nasze banki nie były skłonne ryzykować.

Nie zapomnieli też napomknąć o aferze hazardowej.

I zapamiętaj sobie na przyszłość, że publicyści The Economist są anonimowi.

The Economist pisze pod publikę dla kasy i wysokiego nakładu. Oto przykład :

Warszawa, 11.05.2006 (ISB) – Pierwszy raz w nowożytnej historii Polska ma szansę osiągnąć sukces i stać się jednym z rozwiniętych demokratycznych państw europejskich. Autor raportu Edward Lucas

"Według standardów minionych wieków, Polska nigdy nie była bezpieczniejsza, zamożniejsza lub lepiej zarządzana".
ostatnie wypociny The Economist o Naszej sytuacji.

Wzrost gospodarczy Polski :

2009 1,7%

2008 5%

2007 6,7%

2006 6,2%

Zadłużenie Skarbu Państwa :

- 2005 r. - 2693 mln USD,
- 2006 r. - 3073 mln USD,
- 2007 r. - 3522 mln USD,
- 2008 r. - 3899 mln USD

ZADŁUŻENIE OGÓŁEM

2007r - 234 052 w mln $
2009r.- 274 817 w mln $

Gdzie jest ten wzrost ? Nazwanie masońskiego The Economist wpływowym jest prawdą ale zgodnym z prawdą to się nie godzi.

yoda79 01.02.2010 12:53

Cytat:

Pierwotnie napisane przez harimata (Post 848929)
A ja mam rodzinę w USA i mam żal do Tuska, że nasi żołnierze giną w Afganistanie za Amerykanów. Mógłbyś mieć żal gdyby Kaczyński po fakcie ,,zbratał,, się z Juszczenką a wcześniej nawet sam potępiał te zbrodnie.

Harimata Twoje uwielbienie dla PIS jest wyraźne gołym okiem,ale powiem Ci jedno. Nawet tacy antypeowcy jak ja i nie tylko widzą,że Kaczyński postąpił paskudnie w sprawie Wołynia. Znasz wypowiedzi Ziemkiewicza albo Isakowicza-Zalewskiego na ten temat?
A Ty z Tuskiem wyskakujesz ni w pięć ni dziesięć. Sfolguj trochę.

1q2 01.02.2010 13:12

Cytat:

Pierwotnie napisane przez harimata (Post 848929)

A co Ty byś chciał?Żeby całe ich życie polegało na samych przywilejach, nic nie robieniu i emeryturka w wieku 40 lat?
To są żołnierze = za to im płacą, do tego nikt ich tam nie pcha na siłę - Jeśli nie czują się na siłach, mogą zrezygnować z zawodu.

ps żeby nie było że jestem zimny drań - mi tez jest ich żal, szczególnie jak śmierć jest spowodowana chujowym sprzętem, złym rozeznaniem itp ale to jest ich zawód - Jest wiele taka samo ryzykownych zajęć, czasami o wiele gorzej płatnych i każdy jakoś sobie musi radzić.

orzeu 01.02.2010 20:39

Na TVP1 leci film o ****ach, ktore niszczyly Polskę po wojnie. Glownym "bohaterem" jest Wojciech Jaruzelski.
Kazdy powinien obejrzec.

TSWojtas 01.02.2010 21:39

Cytat:

Pierwotnie napisane przez orzeu (Post 849736)
Na TVP1 leci film o ****ach, ktore niszczyly Polskę po wojnie. Glownym "bohaterem" jest Wojciech Jaruzelski.
Kazdy powinien obejrzec.

Naprawde świetny dokument !

raz sierpem raz młotem ...

harimata 01.02.2010 21:45

Co do Kaczyńskiego to za co konkretnie masz żal do niego jeśli chodzi o ludobójstwo na kresach ? Bo z tego co mi wiadomo to Kaczyński popełnił błąd związany z patronowaniem jakiegoś festiwalu ukraińskiego zamiast objęcia patronatem rzezi wołyńskiej ? Czy o to że nie pojawił się na konferencji nt Rzeź Wołyńska ?
Z racji tego, że bliskie są Ci sprawy związane z kresami powinieneś wiedzieć, że PiS i środowiska z nim związane działają najwięcej w tych sprawach. PiS jako jedyna partia używa sformułowania ludobójstwo na temat tamtych zdarzeń. Jako jedyna partia chciała godnie upamiętnić Katyń i nazwać rzeczy po imieniu. I to właśnie PiS ceni wyżej godność, pamięć i prawdę o własnym naradzie aniżeli poprawne stosunki dyplomatyczne z Rosją czy Ukrainą.

A co do naszych żołnierzy w Afganistanie nazwał bym ich raczej płatnymi najemnikami. Nasza armia w obecnym stanie rzeczy nie jest w stanie zagwarantować nam obronności kraju co jest jej głównym zadaniem.

Tu macie link do tego dokumentu o Towarzyszu Generale : http://www.youtube.com/watch?v=aCR_H9Bl2Cc
A od siebie polecam jeszcze The Soviet Story(jeden z lepszych jaki widziałem) : http://www.youtube.com/watch?v=K1FFH...eature=related

JEDREK76 01.02.2010 22:41

Znakomity film, a miny Mazowieckiego i Żakowskiego i plucie się podczas dyskusji po jego emisji po prostu bezcenne. Pokazali jakimi są hipokrytami, kiedy pokazuje się fakty z życia ich idola. Paranoja, Mazowiecki broniący generała "odżydzającego" LWP.

orzeu 02.02.2010 13:19

Co taka cisza? Odpieprzcie sie od generala? :lol:

AYALA 02.02.2010 13:22

po tym filmie o Jaruzelu to powinna go policja w kajdankach wyprowadzic.Zwykły kapuś co donosił Rosjanom na naszych żołnierzy AK których potem w okrutny sposób mordowano, pokazane są dokomenty z jego podpisami.

Krissu 02.02.2010 13:31

http://www.youtube.com/watch?v=YZQpptwEceo

orzeu 02.02.2010 15:30

Lata p45-89 to chyba najczarniejszy okres w historii Polski. A najczarniejszy z czarnych to lata powojenne. Pacholki Moskwy wymordowaly tysiace prawdziwych bohaterow.

Prawdziwym dramatem jest to ze na powstanie takiego filmu musielismy czekac 20 lat.
Jaruzelski to tylko wierzcholek gory lodowej. Sa ich setki, od roznych Kwasniewskich, Millerow, Kiszczakow... az po Walterow i Ketmanow.

maro olTSkul 02.02.2010 15:41

Tak i dla mnie niepojete to co pisze orzeu powyżej , a juz najbardziej niepojete ,ze ta kreatura, ta świnia bolszewicka powinna skonczyc tak jak "słońce karpat"przywódca ludu pracującego miast i wsi Rumunii, strzał w łeb i do widzenia , a jak skonczyła ? proszę bardzo- pierwszy prezyent niezaleznej Rzeczpospolitej, emerytura wojskowa, prezydencka, i jeszcze materiały w szafie (!!!!) o których opowiadał jeden z komentatorów filmu , tak w razie czego....
Ludzie, gdzie my żyjemy ??

A, jeszcze jedno... mając lat -naście chadzałem na różne manifestacje wolnościowe, gdzie skandowało się między innymi : ''Jaruzelski - Smok Wawelski ''

Bardzo przepraszam smoka wawelskiego, że porównywałem go to ścierwa najgorszego sortu,<lol>

SkMk 02.02.2010 17:16

Szkoda, że po 89 do władzy nie doszła "twardogłowa" część Solidarności. Powiesić ich wszystkich na latarniach i niech dyndają... Jezu, ale nasz Naród dał się wyruchać i daje ruchać dalej.

shad 02.02.2010 17:47

http://antoni.dudek.salon24.pl/154277,jaruzelski-o-1989 Jaruzelski o 1989, autorstwa Antoniego Dudka, polecam.

wolfy 02.02.2010 18:14

Cytat:

Pierwotnie napisane przez orzeu (Post 850005)
Lata p45-89 to chyba najczarniejszy okres w historii Polski. A najczarniejszy z czarnych to lata powojenne. Pacholki Moskwy wymordowaly tysiace prawdziwych bohaterow.

Prawdziwym dramatem jest to ze na powstanie takiego filmu musielismy czekac 20 lat.
Jaruzelski to tylko wierzcholek gory lodowej. Sa ich setki, od roznych Kwasniewskich, Millerow, Kiszczakow... az po Walterow i Ketmanow.

W moich okolicach działała partyzantka, a później po wojnie "WiN". Zastrzelili nawet syna jakiegoś komunistycznego ministra, bo się na partyzanta w lesie, podczas nielegalnego polowania napatoczył i chciał go zatrzymywać. No i później było trzepanie wsi, mojemu dziadkowi rewizje w domu robili.

Ilu AK-owców zwyczajnie wtedy zakatowali....
Takie to były czasy, wielu naprawdę dzielnych ludzi zginęło przez komunistyczną hołotę.

Dlatego jak słyszę o gówniarzach broniących Jaruzelskiego, bo tak ich "GW" nakręciła, to jest mi przykro. Tak zwyczajnie, po ludzku, bo znam tragiczne historie ludzi z moich okolic. Wielu do dziś nie ma swoich prawdziwych grobów...

Jednego skazywano w procesie pokazowym, był to prawnik po UJ, gdy próbował się bronić usłyszał od "prokuratora" (pięć lat podstawówki i kilkumiesięczne przeszkolenie), że nie ma zamiaru z nim dyskutować, bo on się na prawie nie zna. Oczywiście - skończyło się wyrokiem śmierci.

Gwiaździsty 02.02.2010 19:01

Trzeba powiedzeć, że straszny skowyt ten film wywołał u sowieciarzy i ich przydupasów z michnikowszczyzny. Nawet dla półinteligentnego czytelnika GW musiał on spowodować nagrzanie tego jednego zwoja myślowego jaki posiadają nastawionego dotąd na wierne czytanie, przytakiwanie i powtarzanie wszystkiego czego ten szmatławiec napisał. A właśnie od 20 lat przedstawiał polskiemu społeczeństwu sowieckiego zakapiora jako bohatera narodowego, z którym ich guru redakcyjne, waliło brudzia raz za razem i podróżowało po Europie. Dobrze, że zobaczyła to młodzież bo wydawało się, ze po przejęciu przez postkomunę mediów (podział RSW) nie dowie się nic innego poza "odpiepszcie się od generała". Jak widać życiorys kolejnego "nietykalnego" (po Wałęsie, Kwaśniewskim) został przedstawiony po to, aby ludzie wiedzieli, że to co przedstawia środowisko GW i TVN to komunistyczne bajki mające wymóżdżyć Polaków do tego stopnia , aby pluli na ludzi mających patriotyczne korzenie i myślenie, a nosili na rękach tych, których wskaże im GW czy TVN nawet jakby byli synami, czy wnukami komunistów z ZSRR czy zwykłych lokalnych zdrajców współpracujących z nimi.

harimata 02.02.2010 19:29

Może po tym filmie te 70% społeczeństwa uważające tego kmiota za bohatera chodź się trochę zastanowi. Prawdziwi bohaterowie umierają w niedostatku i zapomnieniu a zbrodniarze i kolaboranci są u władzy. Nie o takiej Polsce marzyli Ci co za nią umierali. Człowiek, który pałował, wyrywał paznokcie, torturował, poniżał ma dzisiaj 4 tyś emerytury, znajomości i jest ,,kimś'' a drugi który był bity,poniżany żyje za 900zł. I to ma być sprawiedliwość ? To ja .......e to chore państwo i nie dziwie się tym co emigrują i wyemigrowali na stałe.

zimiok 02.02.2010 21:37

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Gwiaździsty (Post 850071)
..... to co przedstawia środowisko GW i TVN to komunistyczne bajki mające wymóżdżyć Polaków do tego stopnia , aby pluli na ludzi mających patriotyczne korzenie i myślenie, a nosili na rękach tych, których wskaże GWi TVN .....

Gwoli sprawiedliwości trzeba napisać, że to właśnie TVN jest producentem "Trzech kumpli", w którym równie mocno i dosadnie pokazuje obłudę i zatwardziałość Ketmana, a przy okazji rykoszetem dostaje się GW

harimata 02.02.2010 22:49

Cytat:

Pierwotnie napisane przez zimiok (Post 850143)
Gwoli sprawiedliwości trzeba napisać, że to właśnie TVN jest producentem "Trzech kumpli", w którym równie mocno i dosadnie pokazzezuje obłudę i zatwardziałość Ketmana, a przy okazji rykoszetem dostaje się GW

Wyprodukowana dla TVNu a nie przez TVN.

1q2 02.02.2010 23:22

Cytat:

Pierwotnie napisane przez harimata (Post 850206)
Wyprodukowana dla TVNu a nie przez TVN.

Niewielka różnica - mógłbym przepisać początek wywodu Gwiaździstego, zmieniając tylko kilka nazw.
Ale jak nie o tym.
Oglądnąłem dokument , nie powiem by mnie jakoś wielce ruszył, bo życiorys Jaruzela pobieżnie znałem ale jestem pozytywnie zaskoczony.Szczególnie okres jego młodości i wdrapania się na szczyt bardzo konkretnie przedstawiony.Jedynie końcówka(okrągły stół i później) mnie nie przekonała, bo mam inne zdanie na ten temat a może nie inne zdanie a wątpliwości co do różnych tez - ale nie chce zaczynać o tym dyskusji bo było to tu wałkowane dziesiątki razy.

Ogólnie good job

Oburzenie LSD jest genialne;) - mają dwójkę więc nic nie stoi na przeszkodzie by nakręcili swoją wersje.

sambo 02.02.2010 23:23

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Gwiaździsty (Post 850071)
Nawet dla półinteligentnego czytelnika GW musiał on spowodować nagrzanie tego jednego zwoja myślowego jaki posiadają nastawionego dotąd na wierne czytanie, przytakiwanie i powtarzanie wszystkiego czego ten szmatławiec napisał.

optymista, optymista- ach ta młodość. Chce sam siebie przekonać do rzeczy niemożliwej

Lemoniadowy Joe 03.02.2010 08:47

Cytat:

Pierwotnie napisane przez 1q2 (Post 850226)

Oburzenie LSD jest genialne;) - mają dwójkę więc nic nie stoi na przeszkodzie by nakręcili swoją wersje.

no i wczoraj na dwójce w "Panoramie" trochę po autorach pojechali i Jaruzel sie wypowiedział :(

LoRd 03.02.2010 13:36

Sam film bardzo dobry. Jedną jedyną wadą jak słusznie zauważyli panowi Żakowski i Mazowiecki nie jest bardziej szczegółowy. Wtedy ten film już całkowicie pogrążyłby tzw konstruktywną opozycję i jaruzelskiego <- to ostatnie zdanie jest mojego autorstwa.
Czuję, że z tym filmem będzie podobnie jak z książką na temat Wałęsy postkomuniści będą głosić wszem i wobec, że paszkwil i gniot ale nikt nie będzie w stanie wskazać choćby jednego niedociągnięcia i zakłamania.

W sumie to nie wiem po co sami siebie przekonujemy teraz co do opinii na temat Jaruzelskiego bo jesteśmy zgodni ale warto też zauważyć, że przez blisko 20 lat "wolnej" Polski była przedstawiana zakłamana wersja historii w której Jaruzelski był bohaterem (słynne czołgi pod granicą 13 XII 81 ) a dziś już jawne są dokumenty jednoznacznie wsazujące, że to był blef ze strony komunistycznej władzy i nagle okazuje się, że to autorzy filmu kłamią xD.

http://dzisiejsze-artykuly.netbird.pl/a/35981,2
http://dzisiejsze-artykuly.netbird.pl/a/35896

AS82 03.02.2010 18:04

Premier Federacji Rosyjskiej Władimir Putin zaprosił prezesa Rady Ministrów Donalda Tuska do wspólnego uczczenia pamięci ofiar Katynia. Uroczystości odbędą się w pierwszej połowie kwietnia 2010 r. - podała kancelaria Tuska w komunikacie.
Mam nadzieję, że te wspólne uroczystości będą kolejnym krokiem ku polsko-rosyjskiemu pojednaniu - powiedział PAP szef MSZ Radosław Sikorski, komentując informację, że premier Rosji Władimir Putin zaprosił premiera Donalda Tuska na uroczystości do Katynia.

Wizyta Putina Westerplatte, podpisanie umowy na gaz , teraz zaproszenie Tuska do Katynia - mam nadzieje ,że to kroki ku normalizacji stosunków Polska - Rosja

Krissu 03.02.2010 18:54

Uważasz uzależnienie nas od rosyjskiego gazu na długie lata za powrót do normalności?

Nic tylko pogratulować.

AS82 03.02.2010 19:44

dla rusofoba jest to uzależnienie na 30 lat ,dla nierusofoba jest to bezpieczeństwo przez 30 lat

Gwiaździsty 03.02.2010 19:58

Cytat:

Pierwotnie napisane przez AS82 (Post 850464)
Wizyta Putina Westerplatte, podpisanie umowy na gaz , teraz zaproszenie Tuska do Katynia - mam nadzieje ,że to kroki ku normalizacji stosunków Polska - Rosja

:lol: "Normalizacja" wg. sowietów to taki stan jak po 1945 r.

Cytat:

dla rusofoba jest to uzależnienie na 30 lat ,dla nierusofoba jest to bezpieczeństwo przez 30 lat
:rotfl: Testowaliśmy już m.in. na sobie to bezpieczeństwo w minionych latach, kiedy paparuchy przykręcały nam kurek, kiedy chcieli wywrzeć na nas presje polityczną. Inne kraje np. Bałtyckie też były karane w ten sam sposób.

Krissu 03.02.2010 20:00

Po pierwsze:
Fobia to irracjonalny strach przed czymś. Ja się kacapów nie boję. Ja im nie ufam.

Nie życzę sobie więc być nazywany rusofobem.

Po drugie:
Bezpieczeństwo to dywersyfikacja dostaw gazu.
Mamy budować przecież Gazoport, z którego gaz może być w przyszłości o wiele tańszy niż ten rosyjski.
Czyli może się okazać, że podpisanie długoterminowej umowy jest de facto wyrzuceniem pieniędzy w błoto.

Po trzecie:
Według najnowszych badań w Polsce może być bardzo dużo niekonwencjonalnych złóż gazu (tzw. gaz łupkowy), które mogą nam wystarczyć na ponad wiek.

Po czwarte:
Umarzamy im dług za tranzyt (20 milionów dolarów) i żeby nam się to w miarę opłaciło to przy obniżonej o 1% cenie gazu musimy przedłużyć umowę do 2037 roku (zyskamy w ten sposób 15 milionów)

Interes stulecia!

AS82 03.02.2010 20:16

Ciągłe odnoszenie sie do historii i z góry zakładanie że Rosja ma złą wolę wobec Polski jest dla mnie rusofobią.Takie podejście reprezentował rząd PISu ,rząd PO przynajmniej stara się nawiązać dialog i jak dla mnie ,przynosi to, małymi krokami ,pożytek.

wolfy 03.02.2010 20:38

Cytat:

Pierwotnie napisane przez AS82 (Post 850508)
Ciągłe odnoszenie sie do historii i z góry zakładanie że Rosja ma złą wolę wobec Polski jest dla mnie rusofobią.Takie podejście reprezentował rząd PISu ,rząd PO przynajmniej stara się nawiązać dialog i jak dla mnie ,przynosi to, małymi krokami ,pożytek.

Zakładanie, że jakikolwiek kraj nie wykorzysta nigdy wręczanych mu przez nas narzędzi nacisku (w tym wypadku energetycznego) jest skrajnym debilizmem. Polityka nie zna takich pojęć, jak dobra i zła wola. Polityka, to gra interesów.

To co powyżej napisałem, to jest elementarz.
To, co Ty tutaj powtarzasz - to brednie, zwykła polityczna propaganda obliczona na krótkotrwały sukces PR-owski, bazująca na emocjach, nie - kalkulacji. Medialna papka dla bałwanów.

Innymi słowy - sugeruję Ci, że trochę odstajesz od tematu. Inni piszą o polityce, ty powtarzasz zasłyszane gdzieś medialne bzdury, które nijak się mają do rzeczywistych płaszczyzn, na jakich toczy się polityka międzynarodowa.

Zamiast wyciągać jakieś urojone fobie spróbuj może zrozumieć, co kolega wcześniej napisał. Nie zgodzić się, po prostu - zrozumieć.

AS82 03.02.2010 21:06

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wolfy (Post 850519)
Zakładanie, że jakikolwiek kraj nie wykorzysta nigdy wręczanych mu przez nas narzędzi nacisku (w tym wypadku energetycznego) jest skrajnym debilizmem. Polityka nie zna takich pojęć, jak dobra i zła wola. Polityka, to gra interesów.

Ja sie zgadzam że polityka to gra interesów ,z każdej decyzji są zapewne plusy i minusy. Jak Kaczyński sie "obraził" na Putina to pewnie jego elektorat był zadowolony ,bo pewnie dla nich to było bronienie Polskich interesów ,natomiast dla tej drugiej części Polaków to była izolacja Polski na arenie między narodowej . Natomiast jak PO podpisało umowę na gaz , Tusk rozmawia z Putinem o historii ,to dla mnie to powód do zadowolenia ,ty za to możesz to uważać za PR ,podstęp czy jak to nazwałeś "skrajny debilizm".

shad 03.02.2010 21:30

Z dedykacją dla AS82:
http://felendzers.blox.pl/resource/t..._davos.jpg.jpg
"Tusk i Putin rozmawiają o historii" - rycina z epoki.

AS82 03.02.2010 21:37

http://img.interia.pl/wiadomosci/nim...lo_3526481.jpg
chyba nie bedziemy się spierać gdzie ,kto lepiej wygląda na zdjęciu :lol:

Kończac ten wątek mega optymistą nigdy nie można być ,ale jeśli chodzi o relacje Polska-Rosja jest lepiej niż było

Krissu 03.02.2010 21:41

Cytat:

Pierwotnie napisane przez AS82 (Post 850535)
Kończac ten wątek mega optymistą nigdy nie można być ,ale jeśli chodzi o relacje Polska-Rosja jest lepiej niż było

Ale co z tego dla nas wynika?

Polskie firmy prowadziły interesy na Rosji nawet jak tak "dobrze" nie było.

Czy ty nie rozumiesz tego, że umowa z Gazpromem jest dla nas wybitnie niekorzystna?
No chyba, że według Ciebie "ocieplenie" na linii Warszawa-Moskwa oznacza, że mamy się dawać ruchać bez wazeliny.

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 23:47.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl