![]() |
http://ekstraklasa.wp.pl/kat,77154,t...l?ticaid=1b167
Moim zdaniem powinni zrobić podział na grupy. Im więcej meczów między dobrymi zespołami tym lepiej dla naszej ligi. Koniec grania z zespołami murującymi bramkę przez cały mecz, którym zależy tylko na 13, 14 miejcu w tabeli i kasie z canal+ bo inaczej nie mają nawet na wypłaty dla piłkarzy. Przy okazji zwiększyć wymagania licencyjne, wymogiem powinny być nowe stadiony. Wiem, że w tym sezonie każdy może wygrać z każdym, ale ten sezon jest sezonem wyjątkowym tak jak 2006/07 i następny będzie znów należał do nas :) |
Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
|
Juz raz byly grupy i okazaly sie na szczescie glupota. Szczegolnie wlasnie walka o utrzymanie i klubow ktore nie musialy juz o nic walczyc.
|
Może w praktyce rzeczywiście się nie sprawdza, ale założenie dobre. 8 klubów WALCZACYCH o mistrza i 8 walczących o utrzymanie. Osobiście wolałbym widzieć kilka meczów z Lechem, Legią, Jagiellonią, itp. niż kolejne mecze z Polonią Bytom, Arka, itp. Jeśli już nie grupy, to może być 12 zespołów, tylko że poza najsilniejszymi nikt się na to zgodzi. Jak nasze zespoły mają umieć grać ze średniakami europejskimi, jeśli ciągle jeżdżą po za przperoszeniem ,,wsiach" i przez 90 minut biją głową w mur ustawiony przez 11 piłkarzy we własnym polu karnym. Niech takie zespoły grają między sobą, a czołówka jak najczęściej ze sobą.
Wiem, że Wisła byłaby teraz w tej dolnej grupie, ale raz na parę lat zdarza się taki sezon, w którym najlepsi grają słabo, a do głosu dochodzą inni. Tyle że tak jak to było po sezonie 06/07 wszystko wraca do normy. A to że teraz w czołówce są Jagiellonia, Korona to nie tylko ich dobra gra, ale też osłabienie Wisły, Legii i Lecha wspaniałymi transferami albo ich brakiem:). |
A ja wolę mieć 18 drużyn w ekstraklasie, niż oglądać cały czas te samem mecze. Nie jesteśmy Szkocją, gdzie są dwa dobre zespoły.
|
Cytat:
Po prostu my, jako Wisła, mamy teraz za slabych pilkarzy i tyle. Zreszta tak w ogole, kiedy my ostatni raz gralismy z sredniakami europejskimi? Dwa lata temu i mysle, ze predko to sie nie zmieni ;] |
To zwiekszene ilosci kolejek to chyba kolejny wzorzec z zachodu ktory u nas moze nie byc odpowiedni. Wiem ze np w Anglii, Hiszpanii czy Szkocji graja blisko 40 kolejek ( w Szkocji chyba wlasnie 44) ale czy u nas to ma sie sprawdzic? Tam sobie graja caly rok i maja przerwe letnia a u nas? Przerwa letnia i zimowa ktora trwa ponad 2 misiace. Prawda ze gramy mniej kolejek niz na zachodzie ale to nagromadzenie meczy jest wieksze.
Ekstraklasa ruszyla 06.08 do konca rundy czyli do 04.12 rozegramy 16 kolejek runde wiosenna zaczynamy 26.02 konczymy 29.05 do tej pory rozegramy 14 kolejek Premier League start 14.08 do 4.12 (czyli wtedy co my konczymy 1 runde) zagraja 16 kolejek (my zaczelismy tydzien wczesniej a wiec od 14.08 do 4.12 zagramy 15 kolejek- czyli TYLKO 1 mniej niz zagraja w tym czasie Anglicy!!!) teraz policze ile oni zagraja w naszej rundzie wiosennej. Od 26.02 do 22.05 (bo oni koncza szybciej niz my) zagraja 11 kolejek my w tym okresie zagramy az 14 kolejek! Czyli wiecej niz Ci giganci z Anglii Primera Division Ci z kolei zaczeli 28.08 do 4.12 zagraja 14 kolejek My od 28.08 zagramy 13 kolejek (czyli dokladnie tak samo jak w przypadku ligi angielskiej. Gramy TYLKO 1 kolejke mniej niz CI giganci od 26.02 do 22.05 zagraja 14 kolejek czyli tyle samo co my! Ligi szkockiej nie bede porowywal bo tam jest terminarz ustalony tylko do kwietnia, pozniej graja tym systemem z podzialem na strefe spadkowa i mistrzowska a nie wiem ile dokladnie tam meczy rozgrywaja. Ale mniejsza o to, porownalem nasza lige do 2 najlepszych lig swiata i co wychodzi ze nie mamy sie czego wstydzic. To natezenie meczami jest podobne! A na wiosne nawet my gramy jeszcze wiecej od nich a jak oni koncza lige 22 maja to nam jeszcze pozostaja 2 kolejki do konca. A co jesli mamy sezon gdzie sa ME czy MS? Gdzie my mamy upchac te wszystkie mecze? Z tego co pamietam w ostatnim sezonie konczylismy lige cos kolo 14 maja wiec zobaczcie ze dla Hiszpanow czy Anglikow to jest tylko 1 kolejka do upchania w jakis wczesniejszy terminarz, u nas z kolei trzeba gdzies wrzucic az 3 kolejki! Oczywiscie mozna mowic ze oni za to musza tyrac zima jak nasi sobie bumeluja ale czy to naprawde dziala na nasza korzysc? Czy naprawde lepiej nie grac przez te 2 i pol miesiaca zimy czy sobie regularnie jak na zachodzie rozgrywac meczyki? Nastepnym kontraargumentem do mojej wypowiedzi moze byc to ze na zachodzie taka Barca gra jeszcze w LM czy taki Tottenham gra w LE. Ok zgadza sie graja te kluby ale tylko te najlepsze. Taki sredniak wcale nie gra 20 meczow wiecej niz nasze ligowe zespoly. Tam maja puchary krajowe my tez mamy, ok moze maja wiecej meczow w tych pucharach ale kto gra wpucharach? Glownie rezerwy, nie ma sie co oszukiwac. A ja zeby swoja teze poprzec to jeszcze powiem tak, kto gra u nas? Odpady. Kto moze grac na achodzie nawet w slabym klubie? Tylko Ci najlepsi. Tam przejda tylko najlepsi, nawytrzymalsi zawodnicy od nas, tam po prostu nie graja ludzie tylko pol ludzie pol maszyny ;) tak mowiac pol zartem pol serio. Po prostu pilkarz stamtad ma taka kondyche, taki hart ducha ze on moze grac te 14 czy 20 kolejek w przeciwienstwie do kopacza z Polski ktory jest niemal polamatorem. Do tego mysle ze najwazniejszy problem to szerokosc kadr. Na zachodzie nawet w tych slabych klubach maja po 2 rownorzedne sklady a u nas? 13-15 pilkarzy i to wszystko. Naprawde nie chce bronic tych polskich kopaczy bo to nygusy i lenie ale mysle ze gramy juz dosc duzo i nie trzeba dokladac nastepnych kolejek bo pozdychaja nam na poiskach Ci grajkowie. PS I jeszcze tak apropo argumentu ze tam Barca gra w LM w lidze i daje rade. Ok ale chyba jest roznica rozegrac lige, LM i puchary krajowe skladem ktory ma 30 pilkarzy dobrych(?) a rozegrac lige, PP i LE Lechem ktory pewnie nie ma 15 pilkarzy rownorzednych wiec tu jest problem. Wez w polskiej lidze sie dostan do LM czy LE to dopiero masz pod gorke PS 2 Uwazam ze najwiekszym problemem polskiej pilki nie jest to ze gramy 30 kolejek w lidze a to ze mamy 2,5 miesiaca przerwy ziomowej oraz liczebnosc skladow i pieniadze jakie mamy do dyspozycji. |
Cytat:
|
Urban w Cracovii ?
http://ekstraklasa.wp.pl/kat,32294,t...wiadomosc.html Heniu w Zagłębiu Lubin ? http://ekstraklasa.wp.pl/kat,32298,t...wiadomosc.html |
Cytat:
Myślę, ze 12 drużyn,to byłoby ciekawe rozwiązanie, tymbardziej, że w ostatnim okresie 1 liga ma coraz wyższy poziom. |
Cytat:
|
ja juz od dawna twierdze ze poprzez słabosc naszej skopanej powinno byc w extraklasie tylko 8 druzyn i sezon 4 rundowy
|
Cytat:
Dajmy spokój, jeśli są ciency to niech się ogarną. Z palcem w dupie powinni być w komplecie w pierwszej 6 ligi i się zadnymi reformami nie martwić. A zwolennikiem zmniejszenia ligi jestem od dawna. Silnych 10 ekip, 36 spotkań, w każdej kolejce hity. Z dużą rotacją - 3 drużyny spadają, 4 od końca gra w barażach. |
Taa hity...a po dwóch latach bys rzygal na sama mysle ze znow z tymi samymi 4 mecze.
|
Cytat:
Wyobraź sobie 2 mecze z Legią u siebie w sezonie. Jeden na wiosne jeden na zime. Ja jestem za opcją 12 drużyn. |
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|
Podział praw transmisji jest idiotyczny. Ekstraklasa chce wycisnąć jak najwięcej nie licząc się w ogóle z kibicami, i co ciekawe za zgodną klubów. Przecież to oni są głównymi udziałowcami, i zarząd Ekstraklasy nie robi niczego wbrew im. Konstatacja jest taka,że to kluby kibiców mają w dupie za cenę kilku groszy więcej.
|
Cytat:
Lech - RBS - 40 tys Lech - Zagłębie - 20 tys Lech - Wisła - wierzy ktoś, że przyjdzie mniej niż 35 tys? Takich przykładów od groma, na Wiśle także. Większość chodzi dla rywala. Ale nie ma co gdybać, reforma, jeśli w ogóle będzie jakaś, to raczej "w drugą stronę". |
Cytat:
|
Cytat:
|
Co do kształtu Ekstraklasy - zmniejszanie ilości zespołów zmniejsza ilość potencjalnych odbiorców, co za tym idzie zmniejsza ewentualne kontrakty reklamowe. Już teraz jedynym zespołem z prawej strony Wisły jest Jagiellonia.
Myślę, że sponsorzy na to nie pójdą. Co do nowego kształtu koncesji na pokazywania Ekstraklasy w TV. Mam nadzieje, że większość pakietów wykupi Canal+. Różnica pomiędzy nimi, a resztą jest gigantyczna. Może jeszcze Polsat czasem sie ociera o ten standard. Orange Sport jest beznadziejny, a o TVP nie chce nawet mówić. Co do komentatorów - Ci z Canal+ to naprawdę śmietanka: Twarowski, Smokowski, Rosłoń,Wolski - super! fenomenalni! Czarnota-Bojarska - uwielbiam ją :) Laskowski - bradzo dobry Znakomici są również współpracownicy przebywający na meczach, których nazwisk niestety nie pamieam, a którzy dodają masę kolorytu tej stacji (np. ten misiek od "Spodenek Wasilewskiego") Z piłkarzy, kórzy współpacują ze stacją mają 50% skuteczność - Mielcarski, Wieszczycki, Węgrzyn, Szymkowiak są fajni, ale np. Terlecki, Przytuła (ble!) Brzęczek czy Śrutwa są denni. Cóż jednak można wymagać od piłkarzy? |
Cytat:
|
Cytat:
Polsat również ma 3 porządnych komentatorów jak Iwanow, Pełka i Borek. Blado wypada pod tym względem TVP i Nka dlatego mam nadzieje, że liga tam nie trafi. |
Szymkowiak to tylko "Pieknie,ladnie szacuneczek".
Co do ilosci druzyn... Im wiecej tym wiecej kasy maja z reklam i transmisji...cos za cos. 4 Mecze z Widzewem czy Wisla w sezonie? Nie...nie podoba mi sie to :) |
Cytat:
|
Liga 18 zespołowa, tylko w Canal+, z dala od liżacych się po jajkach "Matiego i Kołtonia". Amen;)
|
Cytat:
|
Cytat:
A transmisja tylko w C+. |
Cytat:
|
Dla mnie 18 zespołów - żadne "szkockie" eksperymenty z mniejszą ligą! No i wole C+, może to kwestia przyzwyczajenia? :)
|
zdecydowanie model szkocki bo tylko częstymi meczami z najlepszymi zespołami (Legia,Polonia,Lech) można stale podnosic swój poziom.
|
Cytat:
Właściwy człowiek na właściwym miejscu, na komentowanie meczów go nie wstawiają. Zgadzam się, że Polsat też ma nienajgorszych prezenterów. Ale do dowcipu Smokowskiego i Twarowskiego to im bardzo dużo brakuje. |
ciekawe jak podniósł ten "model szkocki" poziom tamtejszej ligi. Dwie mocne drużyny i później długo, długo nic. Zresztą widać to również w pucharach. Jak któraś drużyna ma grać w eliminacjach LM to kończy na trzeciej rundzie.
|
Panowie, jakby od paru lat był system z 8 (10, 12) zespołami w lidze, w ekstraklasie by nie było Jagiellonii, Lechii, Korony, GKSu ani Zabrza, czyli 5 pierwszych drużyn na tę chwilę. Dysco nie miałaby JW Sponsora, więc obecnej 6 drużyny też by nie było, nie żeby akurat to wprawiało mnie w jakąś czarną (heh) rozpacz. Nie byłoby ich, bo w momencie gdy walczyły o wejście do ekstraklasy były jeszcze daleko od bycia mocnym. A w przypadku mniejszej ligi walczyłyby ze znacznie silniejszymi drużynami od siebie i pewnie zobaczyłyby ekstraklasę jak świnie niebo. Dla mnie to gadanie o zmniejszaniu ligi do 8 zespołów to totalna brednia.
Każda drużyna mniej w ekstraklasie, to mniej o jednego sponsora, mniej o jednego właściciela wykładającego kasę, mniej o jeden stadion, w który warto inwestować. A Cupiałowi, Walterowi czy Wojciechowskiemu kasy raczej od tego nie przybędzie, więc nie odbije się to in plus na zespołach, które w ekstraklasie zostaną. Mniej byłoby też kibiców chodzących na mecze, bo, nie oszukujmy się, niewiele jest takich zespołów jak Jagiellonia, żeby na nie przychodziło dużo ludzi mimo gry w I lidze. Tak więc mniej kasy z biletów. Przy 10 drużynach mniej byłoby gdzieś 180 zawodników mniej ogrywających się w najwyższej klasie rozgrywkowej. Nie wydaje mi się, żeby jakoś szczególnie poziom Łobodzińskiego czy Rybusa miał wzrosnąć od tego, że zamiast grać przeciwko sobie, grają przeciwko jakiemuś tam Zagłębiu Lubin. A jednocześnie 180 zawodników mniej byłoby do obejrzenia pod kątem ewentualnych transferów, a polska grupa z tych 180 (dajmy na to 100) nie tworzyłaby nawet konkurencji do miejsca w składzie reprezentacji. |
Ja jestem za tym aby nasza liga liczyła 20 zespołów ! Skoro mamy upodabniac sie do jakiejs ligi,to najlepsza jest Premiership :)
C'mon England ! |
Ja tam bym zostawil lige z 16 zesplami. Jak wyzej pisalem my juz mamy takie samo nasycenie meczami (ze tak to ujme) jak w lidze hiszpanskiej czy angielskiej (chyba ze by te 4 dodatkowe kolejki byly grane od polowy lipca do polowy sierpnia czyli bylby taki sam terminarz jak teraz tylko ze zaczynalibysmy miesiac wczesniej i w ten miesiac bylyby te dodatkowe kolejki). To by mialo sens bo wtedy moglyby nasze zespoly lepiej przygotowac sie na puchary europejskie ale..
Zalozmy ze jest 18 zepsolow a wiec zapewne spadaja 4? Czyli do tych 16 zepsolow co sa teraz dolozmy z I ligi ŁKS i Piasta Gliwice. No i w tym sezonie zalozmy ze spadaja ŁKS, Cracovia, Piast i Slask a kto moze awansowac z I ligi? Pogon Szczecin- jedyny godny zespol a tak to kto ma awansowac? Podbeskidize? Flota Swinoujscie? Sandecja? GKP Gorzow? Ruch Radizonkow? Nie wiem czy te kluby sa gotowe zeby byc w najwyzszej klasie rozgrywkowej w Polsce. Ciekawe jak u nich z infrastruktura, ciekawe jak stoja finansowo. A zakladajac dalej to watpie zeby po roku do ekstraklasy wrocily wszystkie zespoly ktore by spadly (czyli te co wymienialem, Slask, Cracovia, ŁKS, Piast), pewnie wzamian tego awansowalyby ze 2 a razem z nimi kolejny Gornik Polkowice i Odra Wodzislaw. Nie mam nic do tych klubow ale one chyba jakos nie dadza nam przeskoku jakosciowego? A pewnie raczej znowu by byly jaja z licencjami. Prawda jest taka ze obecny sklad Ekstraklasy patrzac od strony kibicowskiej i poziomu sportowego jest chyba niemal idealny i niektorzy nie mysla co by bylo gdyby lige rozszerzyc. No jak mowie kto z I ligi moglby awansowac? Pogon i ŁKS? Tylko nastepstwem tego bedzie ze za rok spadna fajne druzyny a wejda 4 niefajne ;) |
Zadam jedynie krótkie pytanie. Do której grupy lepiej pasuje Polska?
A) Austria - 8,2 mln ludzi Szwajcaria - 7,6 mln ludzi Estonia - 1,3 mln ludzi Irlandia - 4,2 mln ludzi Łotwa - 2,2 mln ludzi Słowenia - 2 mln ludzi B) Anglia - 51,4 mln ludzi Francja - 64 mln ludzi Hiszpania - 40,5 mln ludzi Holandia - 16,7 mln ludzi Niemcy - 82,3 mln ludzi Rumunia - 22,2 mln ludzi Turcja - 76,8 mln ludzi Włochy - 58,2 mln ludzi Dodam tylko, że w grupie A są państwa, gdzie w lidze gra 10 zespołów, a w państwach z grupy B po 18/20. Odpowiedź jest więc prosta. |
Poziomem do grupy C, z Litwą, Azerbejdżanem, Irlandią Północną, Walią itp.
|
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 03:56. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl