Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Nibylandia czyli polityka sportowo-finansowa Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=1318)

Dariook 18.04.2013 03:47

No to huj strzelił puchary... Pewnie cały misterny plan pozyskania sponsora, też w ....u się poszedł jebać.

(o ile informacja była prawdziwa)

borys 18.04.2013 08:12

Kulawik prawił, że dzisiaj ma być decyzja w sprawie zespołu, ciekawe jaka to może być decyzja.

KOMINEK 18.04.2013 08:29

kto gra z Jagą a kto odpoczywa

borys 18.04.2013 15:09

Nawet nie okazalo się, że poprostu trwamy...

Tasio1906 19.04.2013 04:18

Hmmm...
Potrzeba jest rewolucja (zmiana kompletnie wszystkiego) w postaci ewolucji (zmiany powinny być wdrażane stopniowo, systematycznie). Uruchomić wreszcie pion sportowy który, będzie funkcjonował na jasnych zasadach. Dyrektor pionu sportowego, zastępca dyrektora ds akademii piłkarskiej i piłkarstwa młodzieżowego; zastępca dyrektora ds scoutingu. Znaleźć trenera z jakimiś już sukcesami i doświadczeniem. Większość forumowiczów patrzy na zachód, a może by tak spojrzeć na południe (Vrba), wschód (Gonczarenko), czy na krajowych trenerów (Skorża). Trenerowi dać możliwość dobrania sztabu szkoleniowego i trochę spokoju. Zająć się wreszcie Wiślacką młodzieżą. Taki Moskal, Kulawik, Nawałka czy inni nie powinni pałętać się po Polsce. Nawałka na trenera zespołu, który bd występował w CLJ, Moskal do rocznika młodszczego, Kulawik do kolejnego itp. Pójść śladem Legii i nawiązać współpracę z np. Santosem (Cleber i Marcelo mogliby pomóc w prowadzeniu rozmów), Ajaxem. Pozwoliłoby to na m.in.: pozyskiwanie zawodników nie mieszczących się w kadrach tych zespołów; przyjrzenie się systemom szkolenia w tych klubach. Powinniśmy też monitorować nawiązać współpracę z mniejszymi klubami (coś już w tym temacie się dzieje), w celu lepszego monitorowania rynku piłkarskiego a także ogrywania Naszego narybku (Unia Tarnów, Polonia Bytom). Podziałać szerzej na polu marketingowym, więcej informacji o klubie na portalach społecznościowych, szukać nieustanie sponsorów.

BlurgH 19.04.2013 05:12

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Tasio1906 (Post 1309489)
Hmmm...
Potrzeba jest rewolucja (zmiana kompletnie wszystkiego) w postaci ewolucji (zmiany powinny być wdrażane stopniowo, systematycznie)......

Zgadzam się z Twoim tokiem rozumowania. Niestety obawiam się, że nie zgodzą się z nim osoby doradzające właścicielowi, bo zbyt mocno uwypukliłoby to ich niekompetencję, nie wspominając już o tym, że źródełko mogłoby nagle wyschnąć...:cenzura:

huberix 27.04.2013 21:09

Najgorszy problem w tym,że Wisła nie ma kasy w ogóle . Boje się, że przez odpadnięcie z Pucharu Polski pogrążyliśmy się na dobre 5 lat . Nie mówiąc o prawdopodobnej szansie zarobku LE i sponsora na koszulkach ale z wiary i motywacji. Jeśli p.Cupiał nie przeleje dużych pieniążków to tak jak mówiłem : Pogrzebani na dobre 5 lat :(

7 kotów 29.04.2013 11:05

eee tam.. piec lat.
Dziesiec !

Lukasz 29.04.2013 14:21

Cytat:

Pierwotnie napisane przez 7 kotów (Post 1310846)
eee tam.. piec lat.
Dziesiec !

Przypomniała mi się taka anegdota. Kiedyś umówiłem się z pewną studentką na piwko i tak było 'w miarę o' - luźne spotkanie, luźna rozmowa 'o pogodzie'. Na koniec gdy się żegnaliśmy, powiedziała do mnie: '...a i jeszcze jedno, nie masz co liczyć na coś więcej wcześniej niż na 5-tej randce'. Pamiętam że jej wypowiedź strasznie mnie zaintrygowała. Zapytałem więc: dlaczego akurat na 5-tej? Może lepiej dla nas będzie np. po 7-mej? Co przemawia za cyfrą 'pięć'? Statystyka, doświadczenie, zwyczaj czy zwykły przesąd? Niestety, nie była w stanie udzielić mi sensownej odpowiedzi.

Więc bazując na poprzednim życiowym doświadczeniu, wezmę w obronę post kolegi Huberix'a. Myślę ze 'pięć' jest tak samo dobre jak i dziesięć. Co więcej, pięć jest równie dobre jak cztery, siedem lub trzy. Dobre ponieważ mimo wyrzeczeń i odległego terminu, zawiera w sobie pewną gwarancję sukcesu.

huberix 04.05.2013 10:23

Lukasz, masz rację. Ja jednak tą ''piątkę'' tak sobie powiedziałem :) . Gdy byłem młody i oglądałem czy chodziłem z Tatą na mecze to jeśli nie szło Wiśle co w tamtych czasach było rzadkie to Tata : Kur$$$ z tą grą to ''piątkę'' dostaną ! :)

Lukasz 10.05.2013 15:39

http://ekstraklasa.wp.pl/kat,77156,t...?ticaid=110900

Nawałka coraz dalej od Wisły.

Adama Nawałka może już niedługo przedłużyć umowę z Górnikiem Zabrze. Według "Sportu" niemal przesądzone jest, że doświadczony trener również w przyszłym sezonie będzie prowadził śląski zespół.

borys 10.05.2013 15:54

I już nie ma tematu Nawałkiw Wiśle:

http://gornik-zabrze.przegladsportow...722,1,716.html

Witamy smude.

Lukasz 10.05.2013 16:11

Cytat:

Pierwotnie napisane przez borys (Post 1312082)
Witamy smude.

Kulawik zostanie.
Nie mamy kasy więc po co Francowi Wisła?

borys 10.05.2013 17:44

Kasy nie ma. Dla Franka sie znajdzie bo druzyne zbuduje za pol ceny.

Lukasz 11.05.2013 19:11

Sport pl & fakt
http://www.krakow.sport.pl/sport-kra...o_doradcy.html

Wisła Kraków. Krystian Rogala: od długów do doradcy Bogusława Cupiała

Gdy po spadku z ekstraklasy Rogala został wyrzucony z Ruchu za wielomilionowe długi, zaczął być doradcą Cupiała. "Przez kilka miesięcy, na przełomie lat 2005 i 2006, Rogala zasiadał nawet w radzie nadzorczej klubu. Nieoficjalnie wiadomo, że dziś to on utrzymuje właściciela Wisły w przekonaniu, że budowa akademii piłkarskiej to zbyt duże ryzyko" - czytamy w "Fakcie".

huberix 12.05.2013 18:30

Wisła już dawno by grała w lidze mistrzów, miała szkółkę na skalę Ajaksu ( wiadomo w których latach ) i dalej by oklepywała wszystkie kluby gdyby nie pomocnicy Cupiała. Ja się pytam jakim prawem w Wiśle jest ten Rogala.
Rozumiem,że jeśli nawet spuścił klub do 2 ligi to nie można chłopa skreślać ale niech pójdzie do 1 ligi, beniaminka ale nie do WISŁY !!! Cupiał może chce dobra dla Wisły ale gówno wie i słucha się ''znawców'' którzy nim dyrygują.
Może nawet jak ten cały Smuda przyjdzie to może coś mądrego wymyśli bo boss będzie miał u niego repect ze względu na cudowną mamusię Cupiała.

cfa 12.05.2013 20:59

Smuda i coś mądrego ? Chyba od czasów kiedy prowadził kuchenkowych nic takiego mu się nie zdarzyło, a i wtedy oceny piłkarzy po tym jak wchodzą po schodach były co najmniej śmieszne :)

borys 14.05.2013 11:59

Mamy partnerska Akademie:

http://www.wisla.krakow.pl/pl/aktual...rtnerem_wisly/

Dobre i to.

tofik 14.05.2013 18:50

Sprawa akademii widzę rozwiązana kilkoma telefonami i dwoma podpisami :)

WiślakMyślenice 14.05.2013 19:55

Kapka DS-em. Ja pie*rdolę, idę się zaj*ebać jak świnia. Nie ma innej opcji.

fox mulder 14.05.2013 20:00

Cytat:

Pierwotnie napisane przez tofik (Post 1312695)
Sprawa akademii widzę rozwiązana kilkoma telefonami i dwoma podpisami :)

W samej rzeczy. Warto nadmienić, że adepci naszej nowej La Masia polegli w starciu z oldbojami Wisły. Idzie młodość.

Bronex 14.05.2013 20:58

Skoro Niezatapialny został DS-em tzn. że jest jeszcze jakaś kasa do pod pie rdolenia. Pan M. pewnie skacze z radości.

tsfan 14.05.2013 21:10

Co Kapka ma w rękawie że siedzi tyle lat przy R22. Dinozaury wyginęły a ten człowiek wiecznie na fotelu. Krótko mówiąc zawód dyrektor.
Był Kmiecik i Kusto, był Musiał i Nawałka, było jeszcze wielu innych. Każdy z ambicjami i pomysłem. Wszyscy mają szacunek i wsparcie kibiców. Ten facet go nie posiada a odpowiada za nasz ukochany klub...oświećcie mnie bo ja czegoś nie rozumiem.
Żeby zmienić ten układ Cupiał chyba faktycznie musi odejść...

Worcester 14.05.2013 21:22

Kapka ma papiery na Cupiała. Pomyślcie w jakich czasach BC rozwijał swój "byznes" i kim był za czasów naszej "przyjaźni" z radzieckimi towarzyszami Kapka Zdzisław. Nasuwają się jakieś wnioski? No właśnie.
Nihil novi.

Mario Nh 14.05.2013 22:03

Chyba kazdy widzi dokad plynie Wisla. Ja mam szacunek do Cupiala ale... brak slow na to wszystko. Paplamy sie w gownie. Wyzerka za pieniadze prezesa trwa. Chory kraj, chore uklady.

kristos 14.05.2013 22:08

Dlaczego Kapka ?
Bo się zna na tej robocie.
To że nie był w Solidarności a wręcz przeciwnie , nie znaczy że nie zna się na piłce.
To za jego sprawą przychodzili najlepsi w czasach Cupiała.
PS.
I na koniec - Kapka gra w oldboyach Wisły ze swymi kolegami z tamtych czasów.
Wierzcie jeśli ktokolwiek zarzucił by mu świństwo z tamtych czasów już cały Kraków by o tym wiedział a koledzy nie chcieliby mieć z nim nic wspólnego.
Chyba że ktoś ma na ten temat jakieś wiarygodne wiadomości.

wolfy 14.05.2013 22:16

Cytat:

Pierwotnie napisane przez kristos (Post 1312739)
Dlaczego Kapka ?
Bo się zna na tej robocie.

Jovanić, Bunoza.

Jakiś komentarz?

kristos 14.05.2013 22:23

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wolfy (Post 1312740)
Jovanić, Bunoza.

Jakiś komentarz?

Tak .
Pomyłki się zdarzają - to w sprawie Jovanica
a co do Bunozy ,to nie uważam go za złego stopera.

Teqcontroller 14.05.2013 22:25

Rozbioru ciąg dalszy...

szczepans21 14.05.2013 22:42

rozliczmy Kapke po czynach. zrobil w przeszłości źle ale nie atakujmy go i dajmy mu czas, zobaczymy czym się wykaże.

teraz potrzebujemy spokoju i mądrych transferów. bo będzie do wzięcia dużo dobrych grajków...

mirstr 15.05.2013 11:44

Wiem, że w dzisiejszej sytuacji gdzie prawie nie ma pionu marketingu to gadanie o niczym, ale jestem ciekawy czy ktokolwiek kiedykolwiek w naszym klubie pomyślał aby zachęcić do reklamy, współpracy itd firmy z branży gier komputerowych ? Po wczorajszykm programie u Sekielskiego gdzie gościem był właściciel CD Projektu ( młody wykształcony ;) ) czyli wydawcy Wiedźmina tak mi przyszło - przecież target jest wspólny ( w dużej mierze ) na oko tak strzelam ok. 40% kibice i gracze ? Rynek gier komputerowych to setki milionów euro.

ooona 15.05.2013 14:56

Śląsk i Górnik bez licencji na grę w pucharach europejskich - tak więc być może gramy w LE. Albo drogą PP (drugi finalista zamiast Śląska w przypadku mistrzostwa Legii), albo miejsca w lidze, na dziś przed nami tylko Piast!!! ( w przypadku decyzji, że drugi finalista nie gra w pucharach, a gra tam 4-ta drużyna ligi).
Cóż być może mamy ogromne plecy........

fox mulder 15.05.2013 15:00

Cytat:

Pierwotnie napisane przez ooona (Post 1312808)
Śląsk i Górnik bez licencji na grę w pucharach europejskich - tak więc być może gramy w LE. Albo drogą PP (drugi finalista zamiast Śląska w przypadku mistrzostwa Legii), albo miejsca w lidze, na dziś przed nami tylko Piast!!! ( w przypadku decyzji, że drugi finalista nie gra w pucharach, a gra tam 4-ta drużyna ligi).

Wg. Interii my też bez licencji na europejskie puchary.

Cytat:

Pierwszy solidny proces licencyjny pokazał, że nasza liga jest chora. Z siedmiu zespołów zajmujących najwyższe miejsca w tabeli tylko cztery mogą grać w europejskich pucharach.

GKS Bełchatów, Śląsk Wrocław, Wisła Kraków i Polonia Warszawa nie otrzymały licencji na grę w europejskich pucharach.

Z kolei Widzew, Górnik Zabrze i Ruch Chorzów mają zakaz transferów.

Za nieprawidłowości w prowadzeniu działalności nałożono kary finansowe na Lecha Poznań, Jagiellonię Białystok, GKS Bełchatów, Piasta Gliwice i Pogoń Szczecin.

Wszystkim klubom przysługuje prawo odwołania od decyzji PZPN.

Ajax 15.05.2013 15:01

Cytat:

Zdaniem PZPN.pl ;) my też tej licencji nie mamy.

Szpen 15.05.2013 15:01

Cytat:

żadne plecy, Wisła też nie może grać w pucharach

tyle lat czekałem na normalnośc w naszej bananowej lidze, może wreszcie się coś zaczyna ...

wolfy 15.05.2013 15:02

Cytat:

Pierwotnie napisane przez fox mulder (Post 1312809)
Wg. Interii my też bez licencji na europejskie puchary.

Oficjalnie potwierdzono, że nie mamy licencji na grę w pucharach.

fox mulder 15.05.2013 15:04

http://pzpn.pl/index.php/Federacja/A...Klubowych-PZPN

Pod tym linkiem wszystkie decyzje komisji licencyjnej.

TRNKRN 15.05.2013 15:09

Generalnie co widać, planowe staczanie się w dół związane z czyszczeniem i odchudzaniem klubowej kasy, żeby tylko Wisła oddała dług TF i Cupiał sprzeda ją w ....u.... Nie widzę innej opcji niestety. Czyli co, gramy samymi juniorami?

Lukasz 15.05.2013 15:12

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wolfy (Post 1312813)
Oficjalnie potwierdzono, że nie mamy licencji na grę w pucharach.

Ale za to chyba zagramy z barceloną.

http://ekstraklasa.wp.pl/kat,1750,ti...wiadomosc.html

Rzecznik prasowy Barcelony Toni Freixa zdradził na konferencji prasowej, że "Duma Katalonii" zagra 20 lipca mecz towarzyski w Polsce. Nie podano nazwy przeciwników mistrzów Hiszpanii, jednak najprawdopodobniej będzie to Wisła Kraków, a spotkanie odbędzie się na PGE Arenie w Gdańsku.

wolfy 15.05.2013 15:17

No to teraz Bednarz wezwie Bońka na dywanik...

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 04:58.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl