![]() |
Daremny trud. Socjalista nigdy nie zrozumie slow tj. "inwestycja (dlugoterminowa)", " liberalne reformy", "obrot pieniedzy".
Smieszy mnie rozbijanie tej kwoty per capita. Rownie dobrze mozemy tak rozbijac dlug publiczny, ile na 1 mieszkanca zajebala platforma z ofe itd. Ja rowniez nie rozumiem jak mozna bylo sie znalezc tyle lat w ustrojach socjalistycznych i socjaldemokracji (czyli powiedzmy sobie szczerze - krainach mlekiem i miodem plynacych) i po prawie 70 latach miec syf, kile i mogile, a tam przy tym zlym kapitalizmie potega gospodarcza. Przeciez nie musielismy placic zadnych reparacji, kredytow. Oh, wait - Giereczek i kredyt, ktory wydalismy jak rurkowce na przezarcie! No bo jak inaczej wykorzystac kredyt!? Cale szczescie, za jankesy mialy problem z wydostaniem swoich z iraku, inaczej dalej bysmy ten kredyt splacali. Dostajac co roku 5-15zl, a majac do oddania 25 nie mozna tego puscic w obrot by miec z czego oddawac. Trzeba to przezrec. Rurkowce strikes again! |
Dziwnym trafem ten głupi na Planie Marshalla się wzbogacił i za czasów powojennych rządów i urzędowania liberalnego ministra gospodarki Erharda zanotował do lat 60-tych taki pik pod względem GDP:
http://graphics8.nytimes.com/images/...n1-blog480.jpg Na tle Francji i UK widać to jeszcze lepiej: https://pbs.twimg.com/media/B9Fn-iFCcAA2-YN.jpg No, ale co tam pewnie wzięło się to z powietrza, a Niemcy przecież płacili takie ogromne kwoty... w naturze. |
Poza tym tak spojrzałem na ten cytat z pierwszego posta i jakoś tak wydał mi się zbieżny z tym co ogólnikowo wpisano w encyklopedię świata - wiki ;)
https://en.wikipedia.org/wiki/Economy_of_Germany Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
|
Niemcy musieli robić to co tylko mogli w tamtym okresie pod znakomitym przywództwem, a mianowicie uwalniając ceny, reformując podatki i korzystając z Planu Marshalla (nomen omen - 5% PKB w tamtym okresie), postawili na rozwój przemysłu (w ciągu 6 miesięcy od wprowadzenia PM produkcja przemysłowa wzrosła o 50% - w dużej mierze dzięki liniom produkcyjnym z USA) oraz na wzmocnienie klasy średniej, co w praktyce skutkowało spadkowi bezrobocia i ubóstwa.
Więcej można przeczytać na ten temat w laurce na temat ordoliberlizmu w powojennych Niemczech, ale podsumowanie jasno pokazuje jak dobrze wykorzystano tamte realia. http://www.econlib.org/library/Enc/G...icMiracle.html Cytat:
Cel uświęca środki o czym dobrze wiemy z historii, ale Polska na tym traci po raz kolejny w swoich dziejach. |
Cytat:
|
Teraz nawet nie trzeba już głosować, bo przecież i tak wszystko pójdzie z dobrodziejstwem inwentarza do zwierzchnika. Ledwo minęło kilka dni od wyborów, a już Macierewicz klepnął kontrakt na 1000 ulepszonych izraelskich Spike-ów (sam zakup uważam za dobry dla naszej armii o czym już wspominałem).
Także lasy już nikomu nie są potrzebne, bo to kasa na waciki. |
Tak swoją drogą pierwszy raz od dawna z ciekawością oglądnąłem wczoraj Wiadomości.
Niby to samo ale usłyszałem o protestach przeciwko emigrantom w Niemczech, o planach rządu dotyczących emerytur, o łamaniu demokracji poprzez zakładanie nielegalnych podsłuchów u dziennikarzy Wprost i ich rodzin. Tak niewiele a jednak tak dużo. |
Uslyszales cos moze o dzisiejszej komisji odnosnie sluzb specjalnych i monitorowaniu internetu?
|
Może dzisiaj powiedzą ;)
|
Chyba w bajce powiedzą. Podobnie nie powiedzą o tym, że ta biedna i totalitarna Białoruś ma od wczoraj własnego satelitę telekomunikacyjnego, a Polska wciąż daleko za murzynami ;)
Ja tylko ok. 2 w nocy widziałem w TVP Info w jakimś programie publicystycznym jak zrobiono mapkę z wizytami zagranicznymi Dudy w ostatnim półroczu oraz z przyszłymi wizytami w tym roku i spuszczano się nad tym przed kilkanaście minut. Mi wystarczy to za prognostyk, że to nic więcej jak przejście z jednego matrixa w drugi matrix, a Targalski vel Darski, który zapowietrzał się w każdym zdaniu, kiedy używał słowa Merkel, albo Niemcy, czy Ruscy, pewnie teraz częściej będzie gościł na Woronicza. |
W ciągu 2 miesięcy mieli wystrzelić satelitę?
Mieli na to 8 lat - a wybiórcza ciągle pisała jaka to Białoruś jest za murzynami - a otwarcie własnej działalności w Mńsku zajmuje jakieś 10 minut w urzędzie. |
Nikogo nie zmuszam do wysyłania polskiego satelity, ale tym bardziej nikt o tym nie zająknie się w tych mediach dobrej zmiany, aby przypadkiem nikogo nie wybudzić ze smacznego snu, gdzie wszyscy ludzie mieszkający za Bugiem chodzą boso i mieszkają w tak lubianych przez lokalnego aparatczyka czworakach ;)
PS. Poza tym o co chodzi z tą wybiórczą? To jakaś alternatywa dla pisowskiego TVP skoro jest znowu przytaczana? Ja z wybiórczą ostatni raz miałem do czynienia gdy sprawdzałem odpowiedzi maturalne w pierwszej połowie poprzedniej dekady. |
Petru chce by finansować partie 1 do 1. Czyli jedna złotówka dana przez członka z partii będzie dawana druga ze skarbu państwa. Więc nowoczesna ma najbogatszych członków w raz po w swych strukturach wiec najwięcej kasy będą dostawać.
|
Kolejni chcą chcą wyciągać kasę z budżetu bez konieczności dorywania się do koryta. Mieli być tacy nowocześni i postępowi, a dla lemingów z Wilanowa kończy się podobnie jak dla lemingów z Torunia na pustych obietnicach.
|
To właśnie wybiórcza ciągle pisze o łamaniu demokracji za Bugiem i że ludzie tam właśnie ogień i koło wynaleźli a Łukaszenka to dyktator i tyran ;)
A tymczasem kolejne korporacje otwierają tam swoje oddziały i mają się dobrze. To samo się dzieje teraz w UE - czekam tylko jak ktoś napisze że w Polsce wszyscy siedzą w więzieniu a po ulicach jeżdżą czołgi ;) ps. Satelita poczeka, inne rzeczy pewnie też - ciężko po kilku miesiącach naprawić coś co było rozpieprzone latami. Ale właśnie nawet takie drobiazgi jak rzetelna informacja w TV są ważne. |
Nie śledzę za bardzo tv, ale nie spodziewam się rzetelnej informacji, zwłaszcza, gdy już pierwszego dnia widziałem wczoraj agitkę. Mniej Petru, mniej KOD-u, a więcej PiS, Szydło i Dudy oraz wymiana dziennikarzy i ekspertów na swoich. Ot, co ma miejsce.
Rzetelna informacja miałaby miejsce, gdyby schowano uprzedzenia, antyrosyjskość pod którą przecież wrzucana jest także Białoruś na zależnych i podobnych stronach, poddańczość i służalczość względem USA, a także przekazywano informację bez skonwertowania. PS. Kocur, jeśli będziesz śledził programy informacyjne TVP to poinformuj mnie, kiedy i czy przekażą informację o nowej umowie na dostawy ropy z Rosji, podpisanej nomen omen przez tego samego jegomościa rodem z PZPR, a mianowicie dawnego ministra Jasińskiego, który dekadę temu podpisał umowę gazową z Rosją, której jak sam później przyznał nie czytał. |
emj10 - tak się składa, że byłem na Białorusi kilka razy, ostatnio w zeszłym roku. Przez te dwa tygodnie mogłem zobaczyć zarówno Mińsk (w moim odczuciu najlepiej stojące miasto - urzędy stołeczne, IT, przemysł maszynowy) i kilka innych miast. Owszem, na wsi ludzie żyją skromnie, kołchozy pozostają nierentowne, ale umierających z głodu nie widziałem. Część mieszkańców wsch. Białorusi dorabiała sobie jeżdżąc do pracy do Rosji (ale kryzys rosyjski chyba to ukrócił), natomiast zachodnia część upodobała sobie wyjazdy "na polską stronę". Grodno w Białymstoku na zakupach to najbardziej standardowy obrazek przygranicznego handlu. I tak sobie ludzie żyją.
A Łukaszenko? On chorobliwie kocha władzę - dopóki nie włazisz mu w drogę demonstracjami antyrządowymi, to pozwala ludziom jako-tako żyć. Pewnych ruchów jednak nie rozumiem. Wprowadzenie małego handlu przygranicznego pomogłoby tak Białorusi, jak i Polsce. Dwie korzyści. Podobnie jak zaniechanie "darcia kotów" z tamtejszymi Polakami oraz nieliczną, słabą opozycją. Po co te wrogie kroki? Nażal' nie razumieju... |
Dokładnie. Mojej ciotki męża rodzina pochodzi właśnie z okolic Grodna i czasem do Warszawy przyjeżdżają pociotki, które zostały po tamtej stronie Bugu w celu zakupu nowych telewizorów, czy laptopów. Generalnie klasie średniej (zarówno urzędniczej, jak też prywatnej) nie żyje się dużo gorzej niż w Polsce.
Wystarczy zrobić sobie tournee Białoruś-Ukraina, aby zobaczyć jaka przepaść wytworzyła się między tymi krajami jeśli chodzi o biedę i poziom zarobków. http://1.bp.blogspot.com/-lD_bOfwOMu...2B15.48.27.png |
Tak, jest to porównywalne. A gdy czasem słyszę pytanie: a skąd ci biedni Białorusini mają pieniądze, żeby przyjechać do nas na zakupy? - wtedy mam niezłą bekę. Z Brześcia do Terespola jest tak "daleko" że w podróż można wybrać się rowerem, a Grodno dla Białegostoku to (nawzajem) wymierna korzyść. Dystans 85 km łatwy do przebycia busikiem, pociąg nie musi zmieniać kół, bo cała trasa ma 1435 mm rozstawu, a najważniejszą "zachętą" jest możliwość odliczenia sobie VAT-u przez mieszkańców spoza unii. Towary dobrej jakości, od którego możesz dodatkowo "zbić" ponad 20 % ceny - stanowią sporą siłę przyciągającą. Plus jeszcze niematerialny "drobiazg": mieszkańcy Grodna są traktowani w Białymstoku prawie jak swoi - czego w żadnym razie nie można by było powiedzieć o islamskich turystach finansowych z bliskiego wsch.
|
Ale się narobiło... i to na stronie tvn24
Byli prezesi TK ostro krytykują Merkel. Mówią o możliwym złamaniu konstytucji. http://www.tvn24.pl/wiadomosci-ze-sw...el,610481.html Ale jaja, ale jaja, ale jaja ... https://pbs.twimg.com/media/CYoGPp2UMAEpEuz.jpg |
Wytłumaczcie mi ludzie, bo ja chłopak ze wsi i nie kumam, jak to możliwe, że:
http://www.kresy.pl/wydarzenia,spole...szlosc-ameryki Przecież pary ten samej płci nie mają potomstwa! (surogatki to już "trzecia" osoba) Inna jest sprawą, co kto robi prywatnie. Jednak, gdy w ten sposób o demografii wyraża się prezydent i twierdzi, że tak ma wyglądać przyszłość USA, to - Boże ratuj! :help: |
Cytat:
|
Cytat:
Chciałem wspomnieć jeszcze o jednym ciekawym wydarzeniu a mianowicie do sejmu trafił projekt ustawy uchylający ustawę 10-66. "Projekt uchylający ustawę 10-66 do laski marszałkowskiej złożył Robert Winnicki - prezes Ruchu Narodowego, zrzeszony w klubie parlamentarnym Kukiz'15". |
Cytat:
|
Cytat:
równie dobrze możesz podziwiać Koreę Północną i ich światłą dyktaturę też dbają o własny majątek hmm narodowy |
Rozumiem, ze jestes zwolennikiem rozkradania, sprzedawania wszystkiego co polskie i podcierania sobie Polska tylkow przez kraje zachodnie dzieki uprzejmosci "elit" rzadzacych przez ostatnie 26 lat?
|
http://m.onet.pl/wiadomosci/kraj,qyxcss takich jaj się nie spodziewałem. Szczerze mówiąc jak jest coś niepokojące w demokracji to właśnie to. ...
|
Cytat:
natomiast ja nie rozumiem jak można zachwycać się dyktaturami, dyktatorami i jak można tęsknić do tego by mieć knut nad głową przerażające |
Widzę że zmiany w TVP, Łukaszenka i Niemcy to ciekawsze tematy niż ustawy o prokuraturze i działaniach operacyjnych...
Dajecie się wkręcać jak te lemingi z których przez lata się nabijaliście. Gówno już pachnie perfumą, a ślina na twarzy to deszcz? Gdzie ci obrońcy "słusznych" zmian w TK? |
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 13:47. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl