Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Polityka transferowa Wisły (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=8819)

HEDu 28.05.2011 11:38

widze że w serbskiej ekstraklasie tak jak u nas, lider ma 13 goli. nic tylko gratulować.

rw88 28.05.2011 11:45

Cytat:

Pierwotnie napisane przez HEDu (Post 1101738)
widze że w serbskiej ekstraklasie tak jak u nas, lider ma 13 goli. nic tylko gratulować.

Właśnie miałem o tym pisać :D Dodatkowo u nas to można wytłumaczyć tym, że liga bądź co bądź jest wyrównana, a tam?

IncognitoTSW 28.05.2011 11:49

Jak przeczytałem newsa to nastawiłem się dość optymistycznie. Poszukałem jednak suchych statystyk i z tego co widziałem to w Energie czy w Grecji to on za dużo bramek to nie nastrzelał, przy dość dużej ilości występów. Więc trzeba z rezerwą podchodzić do jego klasy i dobrze go najpierw sprawdzić.

Titto 28.05.2011 11:56

Iliev faktycznie jest ciekawym zawodnikiem.
No i strzelił bramkę słynnemu Bayernowi :D

A tak w ogóle nie rozumiem tego, że niektórzy chcą się pozbyć Kirma. Dziwi mnie, że nie doceniacie tego co zrobił dla nas w tym sezonie...

Kibic1928 28.05.2011 11:57

http://www.transfermarkt.de/de/pavle...ler_36039.html

w PS piszą że się nim interesujemy. Tylko ciekawe na jakiej podstawie go z tamtąd niby mamy wyciągnąć:-)

River 28.05.2011 11:58

Cytat:

Pierwotnie napisane przez HEDu (Post 1101738)

To taki serbski Niedzielan:rotfl: Nawet widze kilka analogii. Tak jak Wtorek Iliev wrocil do ojczyzny po zagranicznych wojarzach gdzie jednak jakiejs oszalamiajacej kariery nie zrobil. I tak jak Wtorek pokazal, ze w rodzimej lidze potrafi strzelac bramki:P Sa nawet z tego samego rocznika:rotfl: Tylko Korona to nie Partizan:D

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Kibic1928 (Post 1101761)

w PS piszą że się nim interesujemy. Tylko ciekawe na jakiej podstawie go z tamtąd niby mamy wyciągnąć:-)

Na podstawie dziennikarskich fantazji:rotfl:

szprotson 28.05.2011 11:59

Cytat:

Normalnie, zapłacić za niego 2 mln Euro za tyle odejdzie.

JrQ- 28.05.2011 12:16

Cytat:

Pierwotnie napisane przez rw88 (Post 1101747)
Właśnie miałem o tym pisać :D Dodatkowo u nas to można wytłumaczyć tym, że liga bądź co bądź jest wyrównana, a tam?

Iliev to nie napadzior typowy.
To świadczy o indolencji tamtejszych napastników, ale to nie nasz problem.

tofik 28.05.2011 12:20

Cytat:

Pierwotnie napisane przez rw88 (Post 1101747)

Partizan się nie kompromituje w pucharach, tyle w temacie.

martin_6 28.05.2011 12:30

Cytat:

Było... kontrakt mu się kończy :>

Arronax 28.05.2011 12:36

Jeżeli naprawdę się nim interesujemy to znaczy, że musiał być długo obserwowany. A jeżeli nie będzie miał gwiazdorskich wymagań to można podpisać. Bardzo dobry ruch w kontekście pierwszych meczów pucharowych.

rw88 28.05.2011 12:36

Cytat:

Pierwotnie napisane przez tofik (Post 1101779)

Nie wiem ile razy jeszcze to muszę napisać - PARTIZAN TO NIE JEST CAŁA LIGA SERBSKA. Albo rozmawiamy o lidze serbskiej, albo o Partizanie, czyli matematycznie rzecz ujmując o 1/16 ligi serbskiej. Tak że sam transfer Ilieva, z bardzo dobrej klasy (zachowując pewne proporcje) ekipy Partizana wręcz trzeba by było ocenić pozytywnie, ale mówienie, że cała liga serbska jest lepsza, od całej ligi polskiej jest bzdurą. Po prostu mieszają się tutaj w dyskusji dwa różne wątki, a więc wątek siły Partizana, i wątek siły ligi serbskiej.

JrQ- 28.05.2011 12:39

Cytat:

jeśli Partizan się kompromituje, to co powiesz o nas :rotfl:
dajcie spokój już

edit: tak wiem, nie zauważyłem :P

leszekm_ 28.05.2011 12:45

Cytat:

Pierwotnie napisane przez JrQ- (Post 1101792)
dajcie spokój już

Tofik napisał, że Partizan się NIE KOMPROMITUJE w pucharach. Czytaj uważnie:)

tofik 28.05.2011 12:48

Cytat:

Pierwotnie napisane przez rw88 (Post 1101789)
Nie wiem ile razy jeszcze to muszę napisać - PARTIZAN TO NIE JEST CAŁA LIGA SERBSKA. Albo rozmawiamy o lidze serbskiej, albo o Partizanie, czyli matematycznie rzecz ujmując o 1/16 ligi serbskiej. Tak że sam transfer Ilieva, z bardzo dobrej klasy (zachowując pewne proporcje) ekipy Partizana wręcz trzeba by było ocenić pozytywnie, ale mówienie, że cała liga serbska jest lepsza, od całej ligi polskiej jest bzdurą. Po prostu mieszają się tutaj w dyskusji dwa różne wątki, a więc wątek siły Partizana, i wątek siły ligi serbskiej.

Tego nie napisałem. Istotne jest dla mnie, że facet był wiodącą postacią drużyny która się NIE kompromituje.
O to chodzi.

Kibic1928 28.05.2011 12:48

Cytat:

Pierwotnie napisane przez martin_6 (Post 1101787)
Było... kontrakt mu się kończy :>

Kontrakt mu sie konczy w czerwcu 2012:-)

Donki 28.05.2011 12:48

Cytat:

Pierwotnie napisane przez JrQ- (Post 1101792)
dajcie spokój już

czytaj uwaznie :P

Św. Mikołaj 28.05.2011 12:57

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Kibic1928 (Post 1101798)
Kontrakt mu sie konczy w czerwcu 2012:-)

I mają ostatnią szanse żeby na nim zarobić. za pół roku już może podpisać kontrakt.

rozan 28.05.2011 12:57

Kibice z Salonik też mają o nim dobre zdanie, podobno krawatów nogą nie wiązał ale grał więcej niż przyzwoicie. Poza tym grał u nich jako skrzydłowy, więc nie marudźcie, że tak mało bramek miał strzelonych!!!

p.s.
Dla wesołków, którzy zaraz zaczną na mnie nadawać skąd ja to wiem... właśnie jestem w Thessalonikach, a na uniwerku jest klub kibica.

power1928 28.05.2011 12:59

Mam nadzieje że w razie tego transferu Iliev wywalczy sobie miejsce w pierwszej 11 i wniesie coś nowego do naszej gry. Bo jeśli ma być zmiennikiem i odcinać kupony jak Maciek to szału nie będzie.

rw88 28.05.2011 13:05

Cytat:

Pierwotnie napisane przez tofik (Post 1101797)
Tego nie napisałem. Istotne jest dla mnie, że facet był wiodącą postacią drużyny która się NIE kompromituje.
O to chodzi.

A ja nigdzie nie napisałem, że Ty tak napisałeś :D Troszkę się zamieszało, więc dla jasności - pytałem o to, jak wytłumaczyć to, że w serbskiej lidze tak mało strzelają, potem Ty na to odparłeś że "Partizan się nie kompromituje w pucharach", na co ja odpisałem, że Partizan to nie jest cała liga serbska, a kolejne moje zdania (w tym to podkreślone) odnosiły się raczej do ogółu ludzi tutaj się wypowiadających, a nie konkretnie do Twojej wypowiedzi. Krótko mówiąc ja pisałem o czymś innym, Ty o czymś innym, stąd te nieporozumienia.

Kibic1928 28.05.2011 13:06

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Św. Mikołaj (Post 1101802)
I mają ostatnią szanse żeby na nim zarobić. za pół roku już może podpisać kontrakt.

Ciekawe ile by za niego chcieli.

Teqcontroller 28.05.2011 13:07

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Kibic1928 (Post 1101813)
Ciekawe ile by za niego chcieli.

600 tyś Ojro może , nie jestem pewien.

EDIT:
Cytat:

Iliew do Partizana trafił przed tym sezonem, podpisując roczny kontrakt. Wisła nie będzie musiała za niego płacić.

kubanczyk 28.05.2011 13:09

Iliev to jest zawodnik ktory byl wyrozniajacym sie zawodnikiem klubu Bundesligi. Nikt taki kto do nas wracal "na emeryture" nie mial takiej przeszlosci. Co prawda wtedy byl lewym pomocnikiem. W partizanie typowy napadzior juz, ale nie jak Genklov rozbijajacy rywali. To co widac na filmiku to prawa, lewa noga, twardy, nieustepliwy. Przydalby sie z lewej strony obok Genkova.

a juz porownania do Plajicia to jakies kpiny.

Teqcontroller 28.05.2011 13:43

Cytat:

Pierwotnie napisane przez martin_6 (Post 1101843)
Smolarek, Arboleda, Murawski, Melikson, Jaliens - to ci, którzy mi przychodzą do głowy

z tego co wiem to 250 tyś ma za sezon , media tak podawały.

R33 28.05.2011 13:44

No o Wojtku Ł. chyba zapomnieliście.

TOMEK 11 28.05.2011 13:49

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Reksio33 (Post 1101846)
No o Wojtku Ł. chyba zapomnieliście.

drewinski ma motywacyjny

Mishau 28.05.2011 13:59

Vrdoljak, Murawski, Garguła, Choto, Astiz, kilku jeszcze pewnie by się znalazło :p

PhantomRanger 28.05.2011 14:10

Ja się niektórym dziwie. Gość przychodzi w wieku 31 lat i mówi się, że stary. Co w takim razie robiła Barcelona sprowadzając kilka lat temu 34 lub 35 letniego Larsona [trapionego kontuzjami]. Właśnie takim archaicznym myśleniem, że 31 letni zawodnik jest stary jesteśmy tu gdzie jesteśmy. Na Cyprze nie patrzyli w metrykę tylko na umiejętności i już nas wyprzedzili o jedną długość. Serbska liga również jest silniejsza od naszej więc nie rozumiem skąd ten lamet.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez AYALA (Post 1101681)
Radovic Legie kosztował 800 tyś € miał wtedy 22 lata.

I co osiągnął z tą Legią przez te kilka lat pobytu?? Rozwinął się jakoś znacząco w kwestii piłkarskiej?? Pierwszy sezon miał dobry, a później równia pochyła i jego słynne już w lidze próby wymuszania fauli i tak zapewne byłoby nadal tylko już tak nie robi, bo sędziowie przestali się na to nabierać.

Acima 28.05.2011 14:14

Cytat:

06/07 07/08 08/09 09/10 10/11 ranking
114 Partizan Belgrade Srb 3.4250 0.5250 4.6000 2.6000 4.7000 15.850

Może się nie kompromituje, ale niczego wielkiego w pucharach nie osiągnął w przeciągu ostatnich 5 lat. Nawet Amica ma więcej punktów (21,68 pkt.).

06/07 07/08 08/09 09/10 10/11 ranking
165 Red Star Belgrade Srb 0.4250 4.5250 0.6000 2.1000 1.7000 9.350

Druga "potęga" ligi serbskiej ma aż 9,3 punkta, czyli mniej niż Wisła, która w ostatnich latach na poziomie europejskim nie zachwycała.

Za 2-3 lata kiedy większość ligi będzie miała nowoczesny stadion, liga serbska będzie oglądać nasze plecy.
Co do transferu Ilieva to radziłbym się z radością troszkę wstrzymać, bo strzelić 13 goli ogórkom to nie jest jakiś super wyczyn.

tofik 28.05.2011 14:18

A my co osiągneliśmy wielkiego ? :) Mogą mieć i 1 punkt, ale w LM Partizan grał i to nie raz. Dlatego ja mam szacunek do takich klubów. Nie szukam u nich na siłę negatywów odnośnie ligi itp byle się dowartościować i oszukiwać, że u nas nie tak źle.

emjot 28.05.2011 14:20

Cytat:

Pierwotnie napisane przez TOMEK 11 (Post 1101847)
drewinski ma motywacyjny

myślę że wątpię

plomien23 28.05.2011 14:21

Taa ale o tym że w LM grali to zapomniałeś a w Polsce jakiś klub LM? ojjj ciężko sobie przypomnieć więc nie dramatyzuj. Co z tego że mamy stadiony "mamy" jezeli połowa z nich chociaż że nowa to sami wiecie ile im brakuje do normalnego stanu.

prezes85 28.05.2011 15:06

nasz przyszły zawodnik mówi:
- W przyszłym sezonie nie będę już grał w Partizanie. Odchodzę z klubu. Osiągnąłem tutaj wszystko co mogłem. Nie sądzę, żeby kolejny sezon był taki dobry jak obecny. Chcę, żeby fani zapamiętali mnie tylko z dobrych meczów - powiedział 31-letni napastnik.

W tym momencie nie wiem co myśleć o jego zatrudnieniu.

speedfashion 28.05.2011 15:09

Wydaje mi się, że słowa te dotyczą sukcesów całego klubu. Następny sezon może nie być już tak udany, gdyż mogą nie zdobyć tylu trofeów. :)

WiernyWiśle 28.05.2011 15:10

Ja myślę że jemu nie chodzi o jego dorobek strzelecki tylko o to że trudno jest drużynie powtórzyć taki sukces jak podwójna korona (mistrzostwo + puchar).

Oldpara 28.05.2011 15:29

A ja myśle, że coś musiał powiedzieć kibicom, a głupio wypuścić się "tu zarabiam 200 tys EUR, a wole 300 tys". Jak się ma 31 lat, to nie czas na sentymenty, tylko trzeba się zabezpieczyć finansowo na przyszłość.

Karherop 28.05.2011 15:45

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Oldpara (Post 1101908)
A ja myśle, że coś musiał powiedzieć kibicom, a głupio wypuścić się "tu zarabiam 200 tys EUR, a wole 300 tys". Jak się ma 31 lat, to nie czas na sentymenty, tylko trzeba się zabezpieczyć finansowo na przyszłość.

to był na pewno jeden z argumentów , ale ja sądzę że gościu ma jeszcze ambicje zaistnieć gdzies na poważnie , nie tylko w Serbii .

poza tym gdyby liczyła się TYLKO kasa to już dawno Liga Katarska była by najsileniszą ligą piłkarską świata , a tak jednak ciągle jest nią Premier League

Co do tego przeliczania , porównywania rankingów Partizana , to przeciez wiadomo że w LM za dużo punktów sie nie ugra , jednak nie te punkty sa tam najważniejsze. Nie pamiętam ile razy Partizan był w ostatnich 15 latach w LM , ale wydaje mi się że więcej niz 3 razy .

Dzimi 28.05.2011 15:53

Jako, że nie wypowiadałem się jeszcze na temat obecnego okienka transferowego, pozwolę sobie przedstawić moje

oczekiwania oraz podkreślić ruchy transferowe, które byłyby najbardziej odpowiednie i mogłyby w sposób widoczny podnieść jakość zespołu.

Przed obecnym okienkiem transferowym oczekuję:
1) ZNACZNEGO wzmocnienia obrony, a szczególnie prawej i lewej strony, na której powinni pojawić się gracze o 2-3 klasy lepsi od obecnych.
2) pozyskania 2 piłkarzy ofensywnych, wyraźnie wybijających się poziomem ponad tych już obecnie posiadanych.

Po pierwsze, nie wystarczy tylko wzmocnienie obrony - pomimo iż linia pomocy i atak prezentuje się obecnie okazalej niż obrona, to jednak mimo wszystko nadal jest to formacja o niewystarczającej sile, o czym doskonale świadczą męczarnie ze zdobywaniem goli w rundzie wiosennej, m.in. w meczu z Legią.

Szczególnie podkreślam tutaj, iż najważniejszą sprawą jest, aby piłkarze których pozyskamy byli graczami wyraźnie wyższej klasy od tych, których już mamy. Kolejni gracze tej samej klasy co Kirm, Palic, Melikson czy Małecki w obecnej sytuacji kadrowej będą niestety tylko poszerzeniem kadry. Zespół natomiast wymaga wzmocnień, a nie uzupełnień i poszerzeń kadry.

Dwaj boczni obrońcy bardzo wysokiej klasy oraz dwaj klasowi gracze ofensywni, którzy wejdą od razu do składu i będą w nim grać pierwszoplanowe role, to wariant minimum.
Gracze ofensywni których pozyskamy powinni być piłkarzami szybkimi, dobrze operującymi piłką, z niezłym strzałem oraz obowiązkowo walczakami którzy nie schowają się za rywalem. Jeden z nich powinien grać niezwykle technicznie, nieszablonowo oraz koniecznie prezentować drybling na bardzo wysokim poziomie. W tym względzie powinien być to piłkarz podobny do Kalu Uche, który doskonale pogrywał sobie przeciwko Panathinaikosowi w 2005 roku.

Obecnie linia pomocy i atak cierpi na brak:

- zawodników z niezłymi stałymi fragmentami gry, przy których każdy wolny, czy rożny stanowi ogromne zagrożenie dla bramki rywala. Słabość stałych fragmentów gry nie podlega dyskusji, o czym wie każdy oglądający mecze w rundzie wiosennej - Seryjnie psute rzuty rożne, rzuty wolne nie siejące zagrożenia pod bramką rywali.
- piłkarza niezwykle dynamicznego, technicznego, nieszablonowego, twardo stojącego na nogach i dryblującego piłką na najwyższym poziomie. - odpowiednika Kalu Uche, Ze Roberto itp. Piłkarza, takiego który bierze ciężar gry na siebie, bardzo trudno go wywrócić a zarazem potrafi on zmylić rywala jednym ruchem nogi, założyć siatę, złamać kierunek akcji, wykonać balans czy zwód i odejść od rywala na 5 metrów przy starcie, a jak trzeba to przytrzymać piłkę w środku i przedryblować 2-3 rywali naraz.
Niestety nie jest nim Melikson, który owszem możliwości ma nawet spore (ale jednak niewystarczające), to jednak łatwo się przewraca, unika twardej gry, nie bierze ciężaru gry na siebie i przez to się niestety nie sprawdza w trudnych meczach, co już pokazał w ekstraklasie. Podczas gdy Melikson bazuje głownie na szybkości, my potrzebujemy piłkarza który bazuje na twardym trzymaniu się na nogach, szybkim odejściu, balansie ciała, zwodach i dryblowaniu, a szybkością tylko uzupełnia te elementy gry.
- zawodników celnie i silnie strzelających zza pola karnego, którym wystarczy ułamek sekundy aby sie obrócić w kierunku bramki i walnąć piłkę bardzo mocno, prosto w samo okienko

Kibic1928 28.05.2011 16:01

Dzimi - to raczej inny temat ( Gdybym był....)

Klasowi obroncy, ofensywni gracze lepsi od Meliksona.....:-D Nie mamy 3mln euro na transfery. ( obym sie mylił ).

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 03:24.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl