Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Hyde Park (moderowane) (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Temat polityczny (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=9207)

Kocur 15.01.2010 10:32

Cytat:

Gwiazda Dawida i menora na ręczniku sprzedawanym w krakowskim hipermarkecie Real. - Nie wiem, kto wpadał na ten pomysł, ale to niedopuszczalne, by żydowskie symbole religijne umieszczane były na ręczniku - mówi Tadeusz Jakubowicz, przewodniczący Gminy Wyznaniowej Żydowskiej w Krakowie.

W koszach z artykułami na wagę w Realu (Centrum Handlowe M1, al. Pokoju) w stercie ręczników można znaleźć biały ręcznik frotté z niebieskim haftem. Nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby nie to, że ten haft to szlaczek, nad którym umieszczone są gwiazda Dawida i menora. Oba symbole należą do najważniejszych w judaizmie. Jak podaje portal Ekumenizm.pl, „ »gwiazda Dawida « pochodzi z hebrajskiego »Magen Davi «, co dosłownie oznacza »Tarcza Dawida «. Według żydowskiej tradycji żołnierze króla Dawida nosili na swoich tarczach heksagram, by w ten sposób zapewnić sobie bożą ochronę. W XVII wieku gwiazda Dawida stała się oficjalnym symbolem wspólnoty żydowskiej z Pragi, a dwa wieki później, w 1897 roku, znakiem Światowej Organizacji Syjonistycznej. Od tej pory pełni w judaizmie taką rolę, jaką krzyż w chrześcijaństwie. Dlatego znajduje się nie tylko w synagogach i na żydowskich nagrobkach, ale także na państwowej fladze Izraela”.

Z kolei menora, czyli siedmioramienny kandelabr, od 3 tys. lat symbolizuje krzew gorejący, który zobaczył Mojżesz na górze Synaj. - Ręcznik to nie jest coś, na czym powinny znaleźć się symbole religijne, które łączą Żydów na całym świecie. Nie bardzo rozumiem, do jakich celów taki ręcznik został wyprodukowany. Nie jestem w stanie wyobrazić sobie, czym kierował się producent, umieszczając gwiazdę Dawida i menorę na ręczniku - komentuje Tadeusz Jakubowicz. Dodaje, że będzie w tej sprawie interweniował.

Jak to się stało, że ręcznik znalazł się w sprzedaży? Na metce można znaleźć kraj produkcji - to Turcja. Rzeczniczka sieci Real Agnieszka Łukiewicz zapewnia, że sklep nie chciał obrażać uczuć religijnych Żydów. - Zamówiliśmy kolorowe ręczniki na wagę. Nie miało być na nich żadnych symboli. Jeśli znalazły się wśród nich ręczniki z żydowskimi symbolami religijnymi, to stało się to bez naszej wiedzy - tłumaczy Łukiewicz. Rzeczniczka dodaje, że nie wiadomo, skąd dostawca sprowadził ręczniki. - Będziemy sprawę wyjaśniać. Na razie zaleciliśmy sprawdzenie wszystkich sklepów i wycofanie ze sprzedaży tych ręczników, na których znalazły się gwiazda Dawida i menora - zapewnia.
:rotfl::rotfl::rotfl:

Szkoda że nie ma papieru toaletowego - pewnie byśmy się znaleźli na liście państwo popierających terroryzm

Wałek 15.01.2010 14:13

z blogu Jacka Majchrowskiego :

Prezydent Majchrowski: Zarzucano mi forowanie Cracovii

13/01/2010

"Zarzucano mi forowanie Cracovii; bo to i stadion, i remont budynku w Parku Jordana, i lodowisko, i jeszcze ewentualnie hala dla sportów uprawianych przez osoby niepełnosprawne przy al. Focha." - pisze Prezydent Miasta Krakowa Jacek Majchrowski na swoim blogu, którego fragmenty cytujemy.

"Rok zacząłem nie najlepiej. Podczas treningu Cracovii zacytowałem słowa z jej hymnu, który właśnie skończono śpiewać: - „nigdy nie zejdźmy na psy”. Przez kibiców Wisły zostało to odczytane jako wrogi akt, o czym świadczyły niewybredne wpisy na jej stronie internetowej, gdzie uznany zostałem za Żyda i komucha. Za niefortunne i bez złej woli wypowiedziane sformułowanie publicznie przeprosiłem. Jeżeli ktokolwiek poczuł się dotknięty, albowiem zamiaru dokuczania nikomu nie miałem, raz jeszcze przepraszam.
.
Sadzę, że sprawy by nie było, gdyby nie działalność niektórych dziennikarzy. (...)
Ze swymi pouczeniami wystąpili także politycy, wykorzystując okazję, by mnie uszczypnąć. Wzruszył mnie jeden z posłów-moralizatorów, który zapomniał, że sam kilka lat temu popełnił podobną gafę. Na stadionie Wisły wystąpił w szaliku, na którym przedstawiony był buldog w barwach Cracovii. (...)
Mam pełną świadomość swego faux pas, ale sądzę, że moja wpadka powinna być zarzewiem do dialogu na temat zachowań kibiców, a przede wszystkim rozpoczęciem dyskusji na temat słów owego hymnu. Nikt nie podnosi tego tematu... to zastanawiające... (...)
Jeszcze parę słów chciałem poświęcić wpisom kibiców. Prócz cytowanych już sformułowań zarzucano mi forowanie Cracovii; bo to i stadion, i remont budynku w Parku Jordana, i lodowisko, i jeszcze ewentualnie hala dla sportów uprawianych przez osoby niepełnosprawne przy al. Focha.
Pomijając już wszystkie kwestie związane z faktem, iż każda z tych inwestycji przeznaczona jest dla kogo innego (dwie dla KS Cracovia a dwie dla MKS Cracovia) i każda ma inne funkcje, to ograniczając się do kwestii finansowych, na co kładą nacisk niektórzy kibice, nakłady na sam stadion Wisły są dwukrotnie większe niż na wszystkie obiekty Cracovii łącznie.
I na koniec, żeby była jasność… Nie jestem fanem ani Cracovii, ani Wisły. Kibicuję obu klubom. Chodzę na mecze obu klubów. Po prostu lubię oglądać dobrą piłkę i jako gospodarz miasta dbam o oba kluby… a także jeszcze o kilka pozostałych."

wyar 15.01.2010 15:56

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Kocur (Post 841485)
:rotfl::rotfl::rotfl:

Szkoda że nie ma papieru toaletowego - pewnie byśmy się znaleźli na liście państwo popierających terroryzm

Zapewne gdyby umieszczono krzyż,znaleźlibyśmy się na ustach innych jako państwo laickie,obrazajace uczucia chrześcijan.
Można szachadę czy hilal - wtedy bylibysmy niewiernymi.
Itd.,itp.
A tak to przynajmniej możemy byc zwykłymi chamami
Co ma swoje same dobre strony

orzeu 15.01.2010 19:57

http://krakow.gazeta.pl/krakow/1,357...a_trwanie.html

Stronniczo ale ogolne spostrzezenie sluszne. Kraków za Majchrowskiego "trwa" zamiast sie rozwijac i jedzie na farmazonie turystycznym.

shad 15.01.2010 20:37

Akurat Łódź bierze wielki rozbieg do inwestycji w najbliższym 10leciu. Po prostu ich potwornie dotknęła transformacja, dopiero co się ocknęli. I jest to paradoksalnie atut bo mają co rozwijać.

szczebrzeszcz 15.01.2010 21:08

tylko czemu w takim razie chcą odwołać prezydenta?

po artyklue mam mieszane odczucia, do tej pory wydawało mi się, że Łodź jest bardzo do tyłu... i nic nie idzie ku lepszemu...
Łodź ma dobrą lokalizacje - centrum Polski, może w końcu zaczną to wykorzystywać

Gordian 16.01.2010 00:46

To że Kraków marnuje szanse to jest wiadome. Wiadomo też czyja to wina. Nie zmienia to faktu, że ten artykuł to stek bzdur. Zadałem sobie trochę trudu. Straciłem na to 2 minuty. a o to efekt:

Centrum kongresowe, w obu miastach na etapie projektu. W Łodzi większy rozmach.Problem w tym, że to Łódzkie coś za cholere nie komponuje się z otoczeniem.
http://img11.imageshack.us/img11/3964/centrumf.jpg

Hotel Adels. W obu miastach już stoi. Problem w tym, że w Łodzi nowoczesność połączono z historią. Efektu nie ma co komentować. Wszystko widać na obrazku.

http://img10.imageshack.us/img10/2674/adels.jpg

Ostatnia rzecz. Muzeum sztuki nowoczesnej. W obu miastach wizje nowoczesne. Problem w tym, że w Łodzi aż za bardzo. Taka tuba się z niczym nie komponuje i jeszcze długo nie będzie.

http://img198.imageshack.us/img198/8442/sztu.jpg

Ta Łódzka wizja coś nie bardzo przemawiająca. Choć to wszystko kwesta gustu. Na koniec dodam, że porównanie Łodzi do Krakowa to jak porównanie "Polsat Film" do "HBO". Pierwszy jest niby nowy i fajny, ale jednak do pięt nie dorasta temu drugiemu.

O autorze tekstu też można by kilka słów powiedzieć. Jest takim innowatorem, że np. chciał zbudować kolejkę linową nad Krakowem. Pisze, że stadion Pasów jest OK. a tymczasem będzie wyglądał jak hipermarket Kaufland. Wizja autora jest tak wielka, że w XIX wiecznym, zabytkowym budynku dworca głównego widzi muzeum. Dobrze, że nie napisał jakiego typu to muzeum, bo czasem mógłbym z krzesła spaść. Wielka, zupełnie bez wyrazu Manufaktura bardziej mu się podoba od dużo lżejszej Bonarki.

shad 16.01.2010 02:10

Cytat:

Pierwotnie napisane przez szczebrzeszcz (Post 841815)
tylko czemu w takim razie chcą odwołać prezydenta?

po artyklue mam mieszane odczucia, do tej pory wydawało mi się, że Łodź jest bardzo do tyłu... i nic nie idzie ku lepszemu...
Łodź ma dobrą lokalizacje - centrum Polski, może w końcu zaczną to wykorzystywać

To sprawa polityczna, chce go odwołać SLD, trudno im zdzierżyć w robotniczym mieście Zetchaenowca. Nie mówię, że on jest świetny, jest raczej słabym prezydentem, jak większość prezydentów dużych miast w Polsce. A Łódź swoją szansę zaczyna już wykorzystywać. Wyspy biedy są tam (i będą jeszcze długo) przeogromne, ale różnica między Łodzią A.D. 2010 a A.D. 2007 jest znacząca. A prawdziwego kopa dostaną łodzianie jak zostanie zmodernizowana do końca linia kolejowa do Warszawy, powstanie dalsza część A2 ze Strykowa do Stolicy. Trochę dalszy termin to zapewne A1 od Gdańska po Śląsk, ale też zastrzyk inwestycyjny. Nordea czy DOM Bank już swoje centrale mają w Łodzi a nie wykluczone, że dołączą do nich inne banki i duże firmy, dla których Warszawa jest za ciasna. W ogóle wydaje mi się, że w następnych latach powstanie tam swoiste centrum biznesowe. Będzie Łódź stara, biedna i obdrapana i Łódź Manufaktury.

orzeu 16.01.2010 10:52

Gordian ja roxumiem ze sa rozne gusty ale stwierdzenie ze Bonarka jest lepsza od Manufaktury :shock:
Na poczatku spytam czy ja widziales bo nie znam nikogo kto uznalby ze Manufaktura jest gorsza od ktoregokolwiek CH w Krakowie. W Polsce obok Starego Browaru to najwyzsza polka, ze wzgledu architektonicznego tez ale przede wszystkim dzieki funkcjonalnosci i ilosci atrakcji od parku technologicznego czy jak on sie tam nazywa przez dyskoteki na rynku skonczywszy. Manufaktura i Stary Browar zyja nie tylko w dzien ale i noca dzieki lokalom i klimatowi a nasze betonowe bunkry zamykane sa o 21, co w przypadku GK z racji pelnienia funkcji przybudowki dworca jest swoja droga malym skandalem.
To samo Andels. Moze Ci sie nie podobac ale skoro zebral liczne nagrody to znaczy ze ekspertom jednak sie podoba. W Lodzi to przerobiona stara fabryka pasujaca klimatem do reszty Manufaktury, w Krakowie to zwykly kloc jakich wiele na calym swiecie.

Gordian 16.01.2010 11:18

Oczywiście zgadzam się z Tobą, jeśli chodzi o funkcjonalność Manufaktury i Łódzkiego Andelsa. Pod tym względem jest to dużo lepiej rozwiązane od krakowskich odpowiedników. Jeżeli chodzi o estetykę, wkomponowanie w otoczenie (o czym wspominał autor), czy też rozmach danych inwestycji to ciężko mi uznać wyższość Łodzi. Rzeczowy Andels, Adaptacja Fabryki jest jak najbardziej OK, podoba mi się. Jednak jak to widać na obrazku, szklany kloc wystający ponad budynkiem fabryki koncertowo pierniczy cały wygląd hotelu. Autor mówił o niespójności w krakowskiej architekturze, o chaosie (tu miał rację), jednak wychwalanie Łodzi pod tym względem to już grupa pomyłka. Najlepiej to obrazują wizualizacje planowanych budynków, które wkleiłem w poprzednim poście.

Czy Bonarka jest lepsza od Manufaktury? Pewnie pod wieloma względami nie. Autor wręcz nazywa ją tandetnie wykonaną. Tymczasem jest całkiem w porządku. Na pewno wygląda nowocześniej i jak to określiłem"lżej" od Manufaktury.

Mógłbym się przyczepić wielu rzeczy w tym tekście. Autor wytyka, to że Kraków ma czyżyńską hale na, papierze, a Łódź już swoją wybudowała. Chwali, że zgarnia jakieś tam nagrody etc. Tymczasem śmiem twierdzić, że gdyby Łódź wybudowała sobie stadion miejski na 45 tys widzów za 700 mln zł, to na hale by już nie starczyło.

szczebrzeszcz 16.01.2010 14:46

racja nie czarujmy się w Łodzi wcale nie jest tak kolorowo, Kraków nadal wyżej stoi
W Ł. bezrobocie jest coś chyba na poziomie 8-9%, a pomijając inwestycje to ważny wskaźnik

stadion Cracovii to tez kwestia gustu, jednym się podoba innym nie

sambo 16.01.2010 17:51

http://www.bild.de/BILD/news/telegra...=11143310.html

historycy - jak nazywano tych którzy byli nagradzani przez dwory obcych mocarstw przed zaborami - czy aby nie jurgientelnicy czy jakoś tak?

Mareq 16.01.2010 18:17

Mitterand , Blair , Clinton i inni
faktycznie , sama rzesza sługusów dworu niemieckiego :)

Gwiaździsty 16.01.2010 20:23

Cytat:

Pierwotnie napisane przez sambo (Post 842247)
http://www.bild.de/BILD/news/telegra...=11143310.html

historycy - jak nazywano tych którzy byli nagradzani przez dwory obcych mocarstw przed zaborami - czy aby nie jurgientelnicy czy jakoś tak?

Teraz to chyba będzie można ich nazywać tuskdeutschami lub volksbartoszewskimi.

Illargui 18.01.2010 09:48

Mieszkańcy Łodzi odwołali Kropiwnickiego

http://fakty.interia.pl/polska/news/...ckiego,1425858

Może w Krakowie powinniśmy pójść tą drogą ....

Krissu 18.01.2010 09:49

Na kilka miesięcy przed wyborami?

sambo 18.01.2010 12:24

http://www.pudelek.pl/artykul/22307/...kiego_zdjecia/ - wreszcie kaczor poszedł po rozum do głowy

Hamas_kr 18.01.2010 14:38

Organizacja Monarchistów Polskich, małopolska dzielnica Falangi oraz małopolski oddział Klubu Zachowawczo-Monarchistycznego zapraszają do udziału w upamiętnieniu rocznicy zamordowania króla Ludwika XVI podczas zbrodniczej Wielkiej Rewolucji Antyfrancuskiej, która stała się początkiem cywilizacyjnej i politycznej degrengolady Francji i Europy, obserwowanej przez świat do dziś.

W ramach upamiętnienia planowana jest modlitwa o przywrócenie monarchii przy grobach królów na Wawelu, a następnie przemarsz pod konsulat państwa francuskiego i złożenie pod nim kwiatów.

Uczestnicy spotkają się 21 stycznia (czwartek) o godzinie 14:45 w Krakowie, przed wejściem do Katedry Wawelskiej.

orzeu 18.01.2010 17:40

http://katowice.gazeta.pl/katowice/1...wyborach_.html

Takie w Polsce kontrakty sie podpisuje. To nie jedyny wałek przy tej autostradzie zatwierdzony przez, jesli dobrze pamietam, ministra Pola z SLD. Tego samego co robil w Krakowie problemy m.in. z dworcem PKS.
Czlowiek dzialajacy w imieniu Panstwa i obywateli dziala na ich ewidentna szkode a z mysla o prywatnej spolce. Normalnie bananowa republika, w ktorej przekrety robi sie w bialy dzien i przy fleszach aparatow.

dostuffca 18.01.2010 18:17

Cytat:

Pierwotnie napisane przez orzeu (Post 843161)
http://katowice.gazeta.pl/katowice/1...wyborach_.html

Takie w Polsce kontrakty sie podpisuje. To nie jedyny wałek przy tej autostradzie zatwierdzony przez, jesli dobrze pamietam, ministra Pola z SLD. Tego samego co robil w Krakowie problemy m.in. z dworcem PKS.
Czlowiek dzialajacy w imieniu Panstwa i obywateli dziala na ich ewidentna szkode a z mysla o prywatnej spolce. Normalnie bananowa republika, w ktorej przekrety robi sie w bialy dzien i przy fleszach aparatow.

Polowi ogólnie zawdzięczamy to, że zamiast Nowego Miasta zrobionego przez Tischmana mamy rozpadającą się Galerię Krakowską...

Kolumbus 19.01.2010 02:14

Małym offem to galeria po zdjęciu tych tafli szklanych straciła chyba ostatni element, który powodował że komuś się to mogło podobać teraz to jest autentyczna makabra.Tyle czasu i jeszcze nikt za to nie beknał?

0 22 19.01.2010 02:53

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Wałek (Post 841548)
z blogu Jacka Majchrowskiego :

Prezydent Majchrowski: Zarzucano mi forowanie Cracovii

"Rok zacząłem nie najlepiej. Podczas treningu Cracovii zacytowałem słowa z jej hymnu, który właśnie skończono śpiewać: - „nigdy nie zejdźmy na psy”. Przez kibiców Wisły zostało to odczytane jako wrogi akt, o czym świadczyły niewybredne wpisy na jej stronie internetowej, gdzie uznany zostałem za Żyda i komucha. Za niefortunne i bez złej woli wypowiedziane sformułowanie publicznie przeprosiłem. Jeżeli ktokolwiek poczuł się dotknięty, albowiem zamiaru dokuczania nikomu nie miałem, raz jeszcze przepraszam.
.

Padłem. Chłop był od 65 do 81 roku w PZPR i traktuje nazywanie go komuchem jako niewybredny wpis. To kim pachołku byłeś? Endekiem? Pepesiakiem? Powinno sie do nich strzelać. :evil:

1q2 19.01.2010 03:09

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Kolumbus (Post 843426)
.Tyle czasu i jeszcze nikt za to nie beknał?

Taki kraj.Ze mnie nie jest żaden obieżyświat ale w paru miejscach byłem i takiego hangaru nie widziałem - rozumiałbym jeszcze gdyby to był efekt lat 90tych ale tak nie jest - wawa chwile temu pozbyła się budy, my sie jej doczekalismy..
Co jest tym większym absurdem gdy widzimy walkę o wysokość 'szkieletora' - Tu tzw architekci walczą o każdy metr(a pewnie o grubą łapówkę), gdzie nic nie stoi na przeszkodzie by szkieletor był wysoki

hunter 19.01.2010 12:49

http://warszawa.gazeta.pl/warszawa/1..._Zydzie__.html

:lol:

Słusznie ludzie zauważają w komentarzach do tego artykułu, że autora akurat tego napisu nazywa się "artystą", ale jak ktoś już na murze napisze np. "Kocham Legię", "Kocham Wisłę", czy "Kocham mamę" byłby przez panią redaktor nazwany kibolem, synolem albo po prostu wandalem.

sambo 19.01.2010 21:38

Po zeznaniach Kamińskiego coraz bardziej widać, że ostatnia nadzieja wykształconych zaczyna w światku być
capo di tutti capi - Padre Donaldo

ale coby wykształcony za bardzo nie wiedział iż jego ostatnia nadzieja jest capo - to i się nie dowie

Wirtualna Polska:

* Są wątpliwości w sprawie ciała Krzysztofa Olewnika; będzie ekshumacja
* Wojsko pomoże w usuwaniu skutków ataku zimy
* Prezydent odpowiada na apel w sieci: odznaczę geologa
* Buzek dopisał miasta do listy kandydatów na biuro PE
* Białoruski szpieg pozostanie w polskim więzieniu

Dziennik (Der):

* Będzie ekshumacja Olewnika . DNA się nie zgadza
* Niemcy pokonani! Brawo drużyna Wenty!
* Cimoszewicz będzie mówił o mnie dobrze
* Na Haiti grożą ratownikom, ONZ słabnie

Onet:

* Wątpliwości w sprawie ciała Olewnika – będzie ekshumacja
* Podwójna katastrofa na Haiti
* Polański dostanie odszkodowanie
* Kamiński tłumaczy się ze znikających danych

P.e.c.h 19.01.2010 21:51

http://wyborcza.biz/biznes/1,100896,...aszyzmem_.html
a niedługo trzeba się bedzie starać o wize do Łukaszenki, żeby spokojnie net poczytać...

1q2 20.01.2010 00:49

Cytat:

Pierwotnie napisane przez sambo (Post 843888)
Po zeznaniach Kamińskiego coraz bardziej widać, że ostatnia nadzieja wykształconych zaczyna w światku być
capo di tutti capi - Padre Donaldo

ale coby wykształcony za bardzo nie wiedział iż jego ostatnia nadzieja jest capo - to i się nie dowie

:lol: i co Ty biedny teraz zrobisz, widzisz jaka to manipulacja.
Nie zapominaj tylko że capo di tutti z całą ustawą, jak i ludźmi z branży nie miał kompletnie nic wspólnego...do czasu aż pewien Pisowski aparatczyk wplątał go w to a teraz oskarża - cóż za ironia losu.

hunter 20.01.2010 01:11

Cytat:

Pierwotnie napisane przez 1q2 (Post 844002)
:lol: i co Ty biedny teraz zrobisz, widzisz jaka to manipulacja.
Nie zapominaj tylko że capo di tutti z całą ustawą, jak i ludźmi z branży nie miał kompletnie nic wspólnego...do czasu aż pewien Pisowski aparatczyk wplątał go w to a teraz oskarża - cóż za ironia losu.

Halo ziemia? Wiesz o czym Ty w ogóle piszesz, czy piszesz tylko po to żeby coś było, bez względu na treść? A może w "Faktach" Ci wszystkiego nie przekazali?

Z zeznań wynika, że ktoś z duetu Tusk-Cichocki puścił farbę i do kilku osób dotarła informacja, że są na celowniku CBA. Można już ze stuprocentową pewnością powiedzieć, że doszło do przecieku. Nie bardzo wiem jaki cel w przekazaniu informacji o akcji CBA mógłby mieć Cichocki, natomiast każdy zdaje sobie sprawę jaką motywację mógł, czy nawet musiał mieć premier...

Podobna sprawa sprzed kilku lat wydupczyła kilku polityków w kosmos i za kratki.

O noweli do ustawy hazardowej nawet pisał już nie będę, bo szkoda klawiatury...

1q2 20.01.2010 02:42

Cytat:

Pierwotnie napisane przez hunter (Post 844007)
Halo ziemia? Wiesz o czym Ty w ogóle piszesz, czy piszesz tylko po to żeby coś było, bez względu na treść? A może w "Faktach" Ci wszystkiego nie przekazali?

Z zeznań wynika, że ktoś z duetu Tusk-Cichocki puścił farbę i do kilku osób dotarła informacja, że są na celowniku CBA. Można już ze stuprocentową pewnością powiedzieć, że doszło do przecieku. Nie bardzo wiem jaki cel w przekazaniu informacji o akcji CBA mógłby mieć Cichocki, natomiast każdy zdaje sobie sprawę jaką motywację mógł, czy nawet musiał mieć premier...

Podobna sprawa sprzed kilku lat wydupczyła kilku polityków w kosmos i za kratki.

O noweli do ustawy hazardowej nawet pisał już nie będę, bo szkoda klawiatury...

Halo tu alfa centauri - czy uprzedzenie do rządzących powoduje zanik jakiejkolwiek obiektywności i logicznego myślenia??

Przeciek na bank był jeden(być może i drugi) i autorem tegoż pierwszego na 100% jest Mariusz K. - Kto jest autorem drugiego, tego się nie dowiemy.
Dziś Mariuszek imo się kompletnie pogrążył , bo przekazanie informacji Tuskowi, które przekazał ,na tym etapie 'afery', nie miało żadnej racji bytu - choć pod względem prawnym niestety nie można mu postawić zarzutów.
Tłumaczenie że oto ratował on 500 milionów to totalna ściema - Po pierwsze to akurat ten projekt wprowadzał te dopłaty, czyli idąc tokiem rozumowania Kamińskiego - każdy poprzedni rząd powinien iść pod sąd, bo działał na szkodę państwa.
Po drugie nic nie stało na przeszkodzie a wręcz odwrotnie - jego psim obowiązkiem było poczekać aż projekt wyjdzie z rządu - Jeśli dopłaty by zniknęły - kilku panów na bank trafiło by do pierdla i najpewniej nie skończyło by się to na 2 nazwiskach - jeśli by nie zniknęły i tak było by najpewniej o wiele więcej dowodów na działania niezgodne z prawem.
To jest proste i banalne jak drut - Takie działanie to dokładnie ta sama sprawa, jak to gdyby dana służba aresztowała płotkę wiedząc że jest duża szansa, by nadal śledząc go - trafić na gruba rybę.

I ostatnia kwestia - Takie poinformowanie premiera, to jawny sabotaż tak dla ponoć rozwojowej sprawy jak i postawienie go w sytuacji kompletnie bez wyjścia.

Brak reakcji = natychmiastowy zarzut
Jakakolwiek reakcja = tylko debil nie zorientował by się że coś jest na rzeczy, szczególnie że Tusk nigdy nie interesował się tą sprawą.

Sory winetu - jeśli chcesz to mogę cały pean napisać z zarzutami do Tuska ale nie w tej sprawie
Akurat Tusk zawsze trzymał się z dala od szemranych kontaktów i nie należał nigdy do kolesi lecących na kasę - polecam obejrzeć jego oświadczenia majątkowe i rzeczy jakich się dorobił, co budzi szacunek, tym bardziej jeśli wiemy z jakich kręgów się wywodzi.

Oczywiście Tuska nie jest mi jakoś żal bo jasnym jest że to nie Kamiński kombinował z szemranymi biznesmenami a ludzie Donka, tyle że akurat zarzut przecieku to jest 100% mina.
Tak więc afera jest, tylko że przez stricte polityczną zagrywkę Kamińskiego, nikt siedzieć nie pójdzie, natomiast Tusk gównem dostał i będzie miał problemy by to zmyć.
Ja tego nie kupuje i takich ludzi trzymał bym jak najdalej od jakiejkolwiek władzy.

szczebrzeszcz 20.01.2010 10:36

Cytat:

Tłumaczenie że oto ratował on 500 milionów to totalna ściema - Po pierwsze to akurat ten projekt wprowadzał te dopłaty, czyli idąc tokiem rozumowania Kamińskiego - każdy poprzedni rząd powinien iść pod sąd, bo działał na szkodę państwa.
ja w ogóle nie rozumiem czemu tamten projekt Kapicy nie został przyjęty, a zamiast tego uderzono w hazard w Polsce tak że oberwało się tym od internetu i wielu innym nie koniecznie związanymi z "jednorękimi"
bo Chleb to właśnie chciał żeby takiej ustawy nie było... teraz zamiast wersji jednej czy drugiej mamy trzecią dosyć restrykcyjną...

Gwiaździsty 20.01.2010 19:36

Ja pier... nawet członkowie Hitlerjugend nie wierzyli tak ślepo Adolfowi Hitlerowi, jak tutaj niektórzy swojemu wodzusiowi Donaldu Tusku :).

Cytat:

Przeciek na bank był jeden(być może i drugi) i autorem tegoż pierwszego na 100% jest Mariusz K. - Kto jest autorem drugiego, tego się nie dowiemy.
Po ujawniemnu Tuskowi operacji CBA, jego asystent niejaki Rosół w knajpie "Pedzący królik", informuje córunię Sobiesiaka, że musi się natychmiast wycofać z Totalizatora. Czyli wynika z tego, że skoro Marisz Kamiński (oczywiście według wykształconych :)) jest autorem przecieku to współpracuje z Tuskiem i jego asystentem. :) Kabaret.

Czekam na następne fantastyczne teorie, technologicznie avatarystyczne. Próby wytłumaczenia działań Tuska i jego ekipy, trzeba nagrywać bo żaden kabaret w Polsce nie jest w stanie ich przebić.

orzeu 20.01.2010 20:12

Dzisiaj w Trojce oslabily mnie dwie wypowiedzi.
Najpierw jakis polityk PO (nie wiem kto, za pozno wlaczylem) zalil sie ze prezydent zawetowal wiecej ustaw za rzadow PO niz za rzadow PiSu. Wielce zdziwiony ze czlowiek wetuje ustawy niezgodne z wlasnymi pogladami (PO) a podpisuje te zgodne z wlasnym swiatopogladem ( PiS). Albo ow polityk jest zwyklym tumanem albo chcial byc manipulatorem ale wyszedl na debila.
A chwile potem dzwoni jakas kobiecina i mowi "jesli Donald Tusk nie bedzie startowal w wyborach to bede glosowala na kogos z PO, obojetne kto to bedzie". Az sie prosi spytac czy konserwatywny Gowin albo Krzaklewski ma u niej takie same szanse jak lewicowy Cimoszewicz albo inna Roza Thun. Niewazny czlowiek i jego poglady, wazna jest partia! Juz to chyba kiedys przerabialismy i nie najlepiej na tym wyszlismy....
Ja pier...zidiocenie spoleczenstwa powala mnie kazdego dnia....

JEDREK76 20.01.2010 23:23

1q2
Piszesz o obiektywiźmie, a sam nie potrafisz go zachować. Skąd bowiem z taką 100% pewnością przesądzasz, że przeciek stenogramów wyszedł od samego Kamińskiego?? Dowody masz na to jakieś?? Równie dobrze ten przeciek (patrząc z Twojego "obiektywnego" punktu widzenia) mógł wyjść z Kancelarii Prezydenta, wicemarszałka Sejmu Putry bądź Senatu Romaszewskiego. Sam Kamiński byłby idiotą (w przeciwieństwie do Twojej wypowiedzi, Jego dotychczasowe postępowanie wskazuje na coś zupełnie odwrotnego) gdyby sam dokonał tego przecieku, to że nie krył radości z tego powodu, że opinia społeczna dowiedziała się o treści rozmów polityków PO z lobbystami, w kontekście postępowania Donalda T. wobec szefa CBA wcale mnie nie dziwi.
Już widzę te komentarze jakie powstałyby , gdyby szef służby specjalnej nie poinformował swojego bezpośredniego zwierzchnika, Premiera Rządu o prowadzonej sprawie bezpośrednio dotykającej kierowanym przezeń gabinetem. Sabotażysta, "małpa z brzytwą", prowokator... itp. byłyby zapewne tymi łagodniejszymi.

Mylisz się także, co do tego, iż Donald T. był w "sytuacji kompletnie bez wyjścia"...:shock: W ogóle to dla mnie jakaś paranoja, jaka sytuacja bez wyjścia?? Jeżeli rzeczywiście była już przygotowywana nowa ustawa na bezpośrednie polecenie Donalda T., o czym teraz informował minister Kapica (dziwne, że we wrześniu i październiku także w tym temacie była cisza) to wystarczyło poinformować o tym Kamińskiego, aby się nie przejmował ustawą i realizował dalej śledztwo. Ot i wszystko.

sambo 20.01.2010 23:36

Nie no zostawcie wykształconego 1q2 w spokoju - jest on bowiem typowym przedstawicielem gatunku.

Otóż drogi wykształcony 1q2 - Twoja wypowiedź wywołuje u mnie uśmiech politowania.

Masz swój pogląd na sprawę - słuszny bądź niesłuszny. Wyrafinowany intelekt przysłonił Ci niestety jeden bardzo ważny aspekt sprawy - albowiem dojść do tego czy Donald jest capo czy nie może sobie ktos wyrobić na podstawie INFORMACJI których NIE MA albowiem okno na świat - czyli media milczą.

W Twoich wypowiedziach niestety widać skutki zamydlania oczu temu Narodowi - Olewnikiem, Majtkami i Atakiem Zimy a o sprawie najważniejszej w tym dniu - no może poza wygraną w rękę w z Niemcami - CISZA.

Ciekawe dlaczego Afera Torebkowa --->http://www.pardon.pl/artykul/2060/po...a_nowa_torebka

a także Afera Dorszowa, w której Skarb Państwa stracił 8 zł 16 gr - brylowały na wspomnianych witrynach przez dość długi czas

nie wspomnę o Białym MIasteczku 24

- właśnie po to wykształcony wyborco - abyś teraz mógł kategorycznie stwierdzić, że:

Tusk absolutnie nie widział o niczym i nie jest umoczony,

Tusk absolutnie nie mógł nic zrobić - aczkolwiek tu jak mniemam podpierasz się kolejnym autorytetem w stylu wykształconego - Januszem Palikotem - który podsunął Ci ten tok myślenia.

Żebyśmy się zrozumieli - nie o pogląd chodzi a o podstawy do wysnucia poglądu

PS: A co Twojego głukopwatego czepiania się w sprawie Radnego Olszówki i moich partyjnych przekonań - przyjmij do wiadomości, że w wyorach samorządowych mój głos został oddany też na kandydatów PO - zaskoczony?

dj_ibutti 20.01.2010 23:39

Główny, ostatnim czasem, bohater tego tematu (Jack ) usłyszał zarzuty od prokuratury. Coś tam o zeznaniu majątkowym i jakiś błędach, IMO banalnie się z tego wywinie.

Natomiast również dzisiaj, za kaucją, po prawie 2 latach, wyszedł z aresztu słynny "niezatapialny" Jan T. , to ten od drogowców co zaspali itp. Ogólnie: "posiedzę za Ciebie, Jacku, mój Panie i władco" (podobnie było z dyr. budostalu 5, też wziął wszystko na siebie ).

Pozostaje nam zaśpiewać: " Hit the road Jack and don't you come back no more " ale to złudne marzenia :(

kriskra44 20.01.2010 23:57

http://majchrowski.blogspot.com/2010....html#comments

1q2 21.01.2010 02:52

Cytat:

Pierwotnie napisane przez JEDREK76 (Post 844483)
1q2
Piszesz o obiektywiźmie, a sam nie potrafisz go zachować. Skąd bowiem z taką 100% pewnością przesądzasz, że przeciek stenogramów wyszedł od samego Kamińskiego?? Dowody masz na to jakieś?? Równie dobrze ten przeciek (patrząc z Twojego "obiektywnego" punktu widzenia) mógł wyjść z Kancelarii Prezydenta, wicemarszałka Sejmu Putry bądź Senatu Romaszewskiego. Sam Kamiński byłby idiotą (w przeciwieństwie do Twojej wypowiedzi, Jego dotychczasowe postępowanie wskazuje na coś zupełnie odwrotnego) gdyby sam dokonał tego przecieku, to że nie krył radości z tego powodu, że opinia społeczna dowiedziała się o treści rozmów polityków PO z lobbystami, w kontekście postępowania Donalda T. wobec szefa CBA wcale mnie nie dziwi.
Już widzę te komentarze jakie powstałyby , gdyby szef służby specjalnej nie poinformował swojego bezpośredniego zwierzchnika, Premiera Rządu o prowadzonej sprawie bezpośrednio dotykającej kierowanym przezeń gabinetem. Sabotażysta, "małpa z brzytwą", prowokator... itp. byłyby zapewne tymi łagodniejszymi.

Mylisz się także, co do tego, iż Donald T. był w "sytuacji kompletnie bez wyjścia"...:shock: W ogóle to dla mnie jakaś paranoja, jaka sytuacja bez wyjścia?? Jeżeli rzeczywiście była już przygotowywana nowa ustawa na bezpośrednie polecenie Donalda T., o czym teraz informował minister Kapica (dziwne, że we wrześniu i październiku także w tym temacie była cisza) to wystarczyło poinformować o tym Kamińskiego, aby się nie przejmował ustawą i realizował dalej śledztwo. Ot i wszystko.

Pisząc o przecieku(legalnym żeby nie było) chodziło mi o poinformowanie Tuska przez Kamińskiego.To wiemy na 100% i ja tu z Tobą kompletnie się nie zgadzam że zatrzymanie tej tajemnicy i drążenie sprawy nadal , dawało by jakikolwiek powód do uderzenia w Kamińskiego(Twój tekst o sabotażyście itp).
Sabotaż imo zrobił właśnie Kamiński - Szczególnie że tu akurat zeznania obu stron są takie same - Nie proponował Tuskowi siedzieć cicho, a podjąć jakieś działania i to takie działania które nie spłoszą Sobiesiaka.
Czyli miał coś zrobić z ustawą ale nie mógł ani zawiadomić prokuratury ani zdymisjonować Chleba i 'Sportowca', bo to od razu spłoszyło by Sobiesiaka.

Natomiast kompletnie nie przesądzam tego skąd wyszedł ten nielegalny przeciek.Mógł wyjść tak od Tuska(choć Tusk nie pasuje mi do tego zupełnie) mógł od Kamińskiego(tu mi bardziej pasuje ale w tym aspekcie nie roszczę sobie praw do obiektywności) , mógł powstać nieświadomie poprzez rozmowy Tuska z 'podejrzanymi'.
Tyle że gdyby Kamiński chciał dotrzeć do sedna sprawy, to powinien ją badać nadal , nie informując nikogo - Od tego CBA jest i tu nie ma zmiłuj się.

Zauważ co teraz jest.
Zamiast niepodważalnych dowodów na Chleba i Drzewieckiego , mamy tylko rozmowy telefoniczne - Co ciekawe najpewniej kwestia 'na 90 procent to załatwię' - odnosi się do kompletnie innej sprawy a Kamiński przedstawił to jako koronny dowód na winę vs ustawy hazardowej.Mimo nacisków obu panów ustawa nie została zmieniona - dopłaty nie zostały usunięte - czyli czysto procesowo sprawa jest kiepska.Mam nadzieje że i tak będą zarzuty ale na bank mniejszej wagi.
Schetyna - kumpel Sobiesiaka się wykpi, bo oprócz matactw co do spotkań z nim nic nie można mu karnego zarzucić.

I ostatnia kwestia, czyli skąd nastąpił ten 'prawdziwy' przeciek - sprawa jest także nie do ruszenia.Pis będzie mówił że to od premiera - PO że to od Kamińskiego = zwykła napierdalanka polityczna, bez żadnej wartości procesowej.Postaną 3 różne raporty komisji, gdzie przynależność partyjna określi winę - także beż żadnej wartości procesowej - kwestia który przejdzie to tylko sprawa czy uda się przekabacić PLS na stronę opozycji czy nie - najpewniej nie
Czy to jest dobre poprowadzenie sprawy przez CBA? - chuja jak dla mnie, to tylko jest na zrobienie szumu przed wyborami = próba uwalenia Tuska a cała sprawa oprócz politycznych kilku ofiar, jest sprowadzona do kwestii 'komu wierze'.

Tu się kłania powiedzenie czy chodzi o gonienie króliczka czy o jego złapanie.Dla mnie CBA miało możliwość by go złapać - gdyby projekt wyszedł bez dopłat, kilku ważnych prominentów PO, najpewniej trafiło by do pierdla, natomiast tak to wyszło gonienie króliczka i umoczenie w to Tuska, któremu wszystko można zarzucić ale nie szemrane interesy , bo gość robi wszystko by akurat ta kwestia była poza dyskusją.

Słynny pokaz na inauguracje rządów PO , z Sawicką braną w kajdany , nie było w konwencji - patrzcie jak ten Pis wrabia ludzi a w konwencji - strzeżcie się brudnych interesów.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez dj_ibutti (Post 844490)
Główny, ostatnim czasem, bohater tego tematu (Jack ) usłyszał zarzuty od prokuratury. Coś tam o zeznaniu majątkowym i jakiś błędach, IMO banalnie się z tego wywinie.

Natomiast również dzisiaj, za kaucją, po prawie 2 latach, wyszedł z aresztu słynny "niezatapialny" Jan T. , to ten od drogowców co zaspali itp. Ogólnie: "posiedzę za Ciebie, Jacku, mój Panie i władco" (podobnie było z dyr. budostalu 5, też wziął wszystko na siebie ).

Pozostaje nam zaśpiewać: " Hit the road Jack and don't you come back no more " ale to złudne marzenia :(

Al Capone też poszedł pierdzieć za niby banalną sprawę - Oby tym razem było podobnie(oczywiście nie w kwestii długości kary ale przynajmniej udowodnienia mu czegokolwiek) a co do niezatapialnego(i to jakimś cudem nie chodzi o Kapke :lol: ) - 2 lata pierdla to na prawdę nie jest zły wynik...

Krissu 21.01.2010 15:24

http://rybitzky.salon24.pl/150994,w-...nik-dla-ubekow

JEDREK76 21.01.2010 22:15

Cytat:

Pierwotnie napisane przez 1q2 (Post 844531)
Pisząc o przecieku(legalnym żeby nie było) chodziło mi o poinformowanie Tuska przez Kamińskiego.To wiemy na 100% i ja tu z Tobą kompletnie się nie zgadzam że zatrzymanie tej tajemnicy i drążenie sprawy nadal , dawało by jakikolwiek powód do uderzenia w Kamińskiego(Twój tekst o sabotażyście itp)...

Widocznie inaczej definiujemy pojęcie przecieku. W moim odczuciu ten, jak to nazywasz, "legalny przeciek" to jakiś hmm (wybacz może ostre określenie) humbug słowny. Co w takim razie rozumiesz przez słowo przeciek??
Dla mnie dotychczas oznaczało to sformułowanie, przedostanie się do osób niepowołanych informacji niejawnej, zabezpieczonej klauzulą tajności. W tym miejscu taka sytuacja nie miała miejsca, Premier jest bezpośrednim zwierzchnikiem szefa CBA, który wręcz miał obowiązek poinformować swojego szefa o sytuacji jaka miała miejsce wokół ustawy hazardowej. I to Kamiński zrobił. Poinformował swojego szefa o nieprawidłowościach jakie dzieją się w tej kwestii. Gdzie tutaj jest przeciek??

Cytat:

...Sabotaż imo zrobił właśnie Kamiński - Szczególnie że tu akurat zeznania obu stron są takie same - Nie proponował Tuskowi siedzieć cicho, a podjąć jakieś działania i to takie działania które nie spłoszą Sobiesiaka.
Czyli miał coś zrobić z ustawą ale nie mógł ani zawiadomić prokuratury ani zdymisjonować Chleba i 'Sportowca', bo to od razu spłoszyło by Sobiesiaka...

A nie uważasz, że jeśli było tak jak w chwili obecnej zeznaje minister Kapica, iż już wcześniej (w lipcu bodaj) otrzymał bezpośrednio od Premiera polecenie rozpoczęcia prac nad nowa ustawą hazardową, wystarczyło wówczas poinformować o tym Kamińskiego i nakazać kontynuowania śledztwa??

Cytat:

...Natomiast kompletnie nie przesądzam tego skąd wyszedł ten nielegalny przeciek.Mógł wyjść tak od Tuska(choć Tusk nie pasuje mi do tego zupełnie) mógł od Kamińskiego(tu mi bardziej pasuje ale w tym aspekcie nie roszczę sobie praw do obiektywności) , mógł powstać nieświadomie poprzez rozmowy Tuska z 'podejrzanymi'...

Widzisz w tym miejscu wciąż pozostawać będziemy w sprzeczności, albowiem dla mnie to co określasz mianem "legalnego przecieku", jest normalnym kontaktem, rozmową, relacją pomiędzy podwładnym a przełożonym. Natomiast to co określasz mianem "nielegalnego przecieku", jest rzeczywiście przedostaniem się informacji tajnej do wiedzy osób do tego niepowołanych, do osób, które z powzięcia tej wiedzy osiągnęły pewną korzyść. Czy sądzisz, że osobą, która z tego rzeczywistego przecieku osiągnęła korzyść był Mariusz Kamiński??

Cytat:

...Tyle że gdyby Kamiński chciał dotrzeć do sedna sprawy, to powinien ją badać nadal , nie informując nikogo - Od tego CBA jest i tu nie ma zmiłuj się...

Przecież ją nadal badał, a raczej czyniła to kierowana przez niego instytucja CBA, poinformował jedynie swojego szefa o dotychczasowych ustaleniach. Chyba nie sugerujesz, że od momentu spotkania Kamińskiego z Tuskiem, CBA zaprzestało prowadzenia śledztwa w tej sprawie, że śledztwo zostało przerwane??

Cytat:

...Zauważ co teraz jest.
Zamiast niepodważalnych dowodów na Chleba i Drzewieckiego , mamy tylko rozmowy telefoniczne - Co ciekawe najpewniej kwestia 'na 90 procent to załatwię' - odnosi się do kompletnie innej sprawy a Kamiński przedstawił to jako koronny dowód na winę vs ustawy hazardowej.Mimo nacisków obu panów ustawa nie została zmieniona - dopłaty nie zostały usunięte - czyli czysto procesowo sprawa jest kiepska.Mam nadzieje że i tak będą zarzuty ale na bank mniejszej wagi.
Schetyna - kumpel Sobiesiaka się wykpi, bo oprócz matactw co do spotkań z nim nic nie można mu karnego zarzucić.

I ostatnia kwestia, czyli skąd nastąpił ten 'prawdziwy' przeciek - sprawa jest także nie do ruszenia.Pis będzie mówił że to od premiera - PO że to od Kamińskiego = zwykła napierdalanka polityczna, bez żadnej wartości procesowej.Postaną 3 różne raporty komisji, gdzie przynależność partyjna określi winę - także beż żadnej wartości procesowej - kwestia który przejdzie to tylko sprawa czy uda się przekabacić PLS na stronę opozycji czy nie - najpewniej nie
Czy to jest dobre poprowadzenie sprawy przez CBA? - chuja jak dla mnie, to tylko jest na zrobienie szumu przed wyborami = próba uwalenia Tuska a cała sprawa oprócz politycznych kilku ofiar, jest sprowadzona do kwestii 'komu wierze'...

Co do dalszego przebiegu tej sprawy nie będę polemizował, zapewne będzie tak jak napisałeś, sprawa się rozmyje, ponieważ zarówno prokuratura, jak i większość komisji nie ma na celu dotarcia do prawdy. I od razu uprzedzam, iż pisząc o większości komisji nie mam na myśli posła SLD Arłukowicza, który rzeczywiście pozytywnie mnie zaskakuje.

Jednak Ty jako winowajcę zaistniałej sytuacji wskazujesz Mariusza Kamińskiego, co stoi w sprzeczności nawet z Naszą dotychczasową wiedzą. Otóż to nie On próbował wpływać na kształt ustawy, to nie On miał naganne (to zbyt delikatne słowo) kontakty z biznesmenami branży hazardowej.
On, a właściwie kierowana przezeń instytucja odkryła tą sprawę i w moim odczuciu dość sprawnie prowadziła. Rozbieżność nasza dotyczy kwestii poinformowania Premiera i tutaj raczej do porozumienia nie dojdziemy. Jak wyobrażasz sobie współpracę podwładnego i przełożonego, którzy nie mają do siebie zaufania?? A ukrywając przed Premierem taką informację właśnie na taki zarzut co najmniej by się Kamiński naraził. Przecież wówczas właśnie przeciwko Niemu wysunięto by cały arsenał zarzutów o zatajenie jakże ważnego i istotnego śledztwa przed swoim przełożonym. O "prowokację" mającą na celu obalenie rządu etc. Jako przykład mogę Ci podać jednego z posłów komisji z PO Jarosława Urbaniaka obecnie wyrażającego pretensję (czy wręcz zarzut) pod adresem Kamińskiego, iż nie odnotowywał czy nawet nie rejestrował przebiegu rozmów z Premierem. Otóż pamiętam jak dziś tegoż samego posła wyśmiewającego ministra Ziobrę, który nagrał na dyktafonie swoją rozmowę z Lepperem. Podaję Ci tą sytuację jako przykład tego, iż niezależnie jak postąpiłby Mariusz Kamiński i tak w przekonaniu tegoż środowiska to On będzie głównym winowajcom afery hazardowej. Zauważ, że Kamiński sam podpowiadał Premierowi sposób zachowania się, tak aby sprawy tej nie zdekonspirować.
Po kiego grzyba spotykał się Premier w takim razie z Chlebowskim, Drzewieckim, Schetyną?? Dlaczego nie poinformował go o rozpoczęciu prac nad nową ustawą??

Niestety ale odnoszę wrażenie, że Platforma stworzyła system o którego istnienie wcześniej oskarżała PiS. System w którym wykorzystuje instytucje państwa przeciwko niewygodnym sobie osobom (vide postępowanie rzeszowskiej prokuratury wobec Kamińskiego i obecnie oskarżenia wysuwane wobec niego w związku z aferą hazardową), a interes grupki ludzi i notowania partii są ważniejsze od interesu państwa.

Cytat:

...Tu się kłania powiedzenie czy chodzi o gonienie króliczka czy o jego złapanie.Dla mnie CBA miało możliwość by go złapać - gdyby projekt wyszedł bez dopłat, kilku ważnych prominentów PO, najpewniej trafiło by do pierdla, natomiast tak to wyszło gonienie króliczka i umoczenie w to Tuska, któremu wszystko można zarzucić ale nie szemrane interesy , bo gość robi wszystko by akurat ta kwestia była poza dyskusją...

Równie dobrze moglibyśmy zarzucać Kamińskiemu że nie powinien zwracać się o podsłuchy w tej sprawie do Prokuratora Krajowego, który jest dobrym znajomym z Wrocławia wicepremiera Schetyny. Przecież powinien się liczyć z tym, że w ten sposób spali sprawę, bowiem istnieje możliwość, iż Schetyna dowie się o zainteresowaniu CBA tą sprawą. A co do intencji Tuska to tutaj też raczej do porozumienia nie dojdziemy.

Cytat:

...Słynny pokaz na inauguracje rządów PO , z Sawicką braną w kajdany , nie było w konwencji - patrzcie jak ten Pis wrabia ludzi a w konwencji - strzeżcie się brudnych interesów...

A jak się wówczas dostało CBA, za działania polityczne, wykorzystywanie biednej, naiwnej posłanki??

shad 24.01.2010 21:25

A w moim mieście postęp się szerzy:

http://bi.gazeta.pl/im/0/7438/z7438940X.jpg

Cytat:

Po niebie nad Pałacem Kultury i Nauki płyną baranki. Sielski obraz całkiem poważnego formatu pojawił się na stacji metra Marymont. I pojawiły się kontrowersje. Obraz nosi bowiem tytuł "Baranki Boże". Tyle, że tytułowe zwierzątka mają postać akcesoriów z sexshopów. (...)

Autorka obrazu o jego likwidacji nawet nie myśli. - Kontekst pracy nie dotyczy wiary - przekonuje Julia Curyło, autorka obrazu - Jest to pewna hipokryzja, skoro oni sami są odbiorcami pornoshopów lub pornostron - dodaje.

Widzowie muszą wierzyć na słowo, że chodzi o zwrócenie uwagi na problematykę popkultury religijnej, a nie o zwykłą prowokację. Większość na dzieło pozostaje raczej obojętna, a zwierząt unoszących się nad panoramą miasta w ogóle nie kojarzy z erotycznymi gadżetami.
A potem:

Cytat:

Po protestach opiekująca się wystawami na stacji Marymont rada programowa galerii w metrze poprosiła autorkę pracy Julię Curyło o dodatkowe wyjaśnienia. W oświadczeniu pisze ona m.in., że tytuł nawiązuje do "biznesu dewocyjnego", masowej produkcji kiczowatych dewocjonaliów, często niewiele mających wspólnego z istotą religii. Według niej owe owieczki - istotnie zaczerpnięte z arsenału sklepów erotycznych - kupowane są często przez młodych ludzi jako zabawne prezenty, gadżety, z których kpią. Sama przedstawia się jako osoba wierząca, stąd zarzut obrażania uczuć religijnych uznaje za szczególnie niesprawiedliwy. Po tych wyjaśnieniach rada programowa uznała, że praca nadal będzie pokazywana na stacji.
http://www.tvnwarszawa.pl/28415,1638...wiadomosc.html

http://www.tvnwarszawa.pl/-1,1639669...wiadomosc.html

http://warszawa.gazeta.pl/warszawa/1...y_sprejem.html

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 01:04.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl