![]() |
Cytat:
kolego , Sikorski nie ma nawet polskiego obywatelstwa , grał w trzech reprezentacjach młodziezowych Austrii , nie mówi o nim Polak . Jest takim samym Polakiem jak Podolski ( który notabene ma obywatelstwo polskie ) , tyle że tamten zabłysnął w Niemczech i reprezentacji tamtego kraju , zaś Sikorski będąc momentami w pierwszej drużynie Bayernu Monachium zachłysnął się sukcesem i stanął w miejscu . inna sprawa że jest naprawde dobry , ale Górnik za niego krzyknie min 800 tys euro . twoje oceny grogoriogreg całkiem rozsądne , poza tym że Żuraw zasłużył na większą ocenę niż Rios , bo chociaz strzelił 2 bramki , Rios pokazał jeszcze mniej . techniką jaką ma może sobie błyszczeć w ligach południowo amerykańskich , a i tam był za słaby . Jak dla mnie Żuraw 2,5 , Rios 2 Chavez ratował nam dupę począwszy od meczu z Lechem w Poznaniu , od tego spotaknia prezentuje się znakomicie , zasłużył na 7 jako że sam trzymał naszą obronę w większości spotkań Paljic zasłużył na minimum 6,5 przychodząc z 2 ligi niemieckiej stając się podstawowym zawodnkiem . Oczekiwano tego od niego przed sezonem ? nie sądzę . Sivakow tylko 2,5 ? pomijam już bramkę , ale przegląd pola i technikę użytkową ma jedną z lepszych w drużynie . Zasłużył na lepszą ocenę . Gdzieś 4 to jego poziom . z resztą ocen się zgadzam , poza faktem że do końca jeszcze 4 spotkania czyli 26% tej rundy , o nie jednym piłkarzy możemy zmienić stanie , np 3 szmaty Pareiki z Cracovią (czystko teoretycznie ), 2 bramki Riosa po wejściu na plac gry z Cracovią , czy dajmy na to super 4 występy np własnie Sivakowa . |
Ocena 2 dla Buki też trochę krzywdząca. Za samego gola w derbach ma 9... Nie no żartuje. Ale za tego gola i za robienie dobrej atmosfery w drużynie - co jest naprawdę bardzo ważne - dałbym mu nawet 3,5.
Melikson 8,5. Na pewno nie jest lepszy od Pareiko. Wilk 8. |
I tylko żeby być pierwszym nie można było tych 4 kolejek poczekać?
|
Cytat:
|
Kirm jest dla mnie bardzo dobrym zawodnikiem. Caly czas pod gra, wywiera presje na przeciwniku, aktywny, waleczny, ma ciag na bramke i w kazdej chwili moze stworzyc zagrozenie, a do tego pracuje w defensywie. Chyba, ze ktos oczekuje od niego blyskotliwych dryblingow to zawsze bedzie niezadowolony, bo to po prostu inny typ gracza. Wydaje mi sie, ze ludzie maja w pamieci skrzydlowych takich jak Uche czy Blaszczykowski, a wato pamietac, ze mozna tez grac inaczej co nie znaczy z mniejszym pozytkiem dla druzyny.
|
Cytat:
Zdecydowanie lepszy od niego jest chyba tylko Melikson, i może Małecki. Genkov, Pareiko, Sobol, Wilk to podobny poziom, a reszta jest słabsza. |
Cytat:
do zawodników których wymieniłes dodałbym Chaveza , obecnie najlepszego środkowego w Polsce do tego (solidni) Jaliens , Cikos , Bunoza , Jirsak , Paljic , Sivakow i mamy 14 zawodników którzy mogą stanowić o sile naszej kadry . Boguski i Garguła w formie mogli by równiez coś wnosić , ale trudno na nich teraz liczyc . Brakuje przynajmniej 4 klasowych zawodników pokroju Kirma , Małeckiego , Meliksona abyśmy mieli mocną kadrę (18 piłkarzy ) , reszta powinna być uzułeniona o młodych zdolnych takich jak Brud , Kurto i paru innych , może też powracający Mączynski . |
Solidny zawodnik to ktoś taki jak Chavez, a nie Cikos, Bunoza, Paljic czy Jirsak. Żaden z tej czwórki nie prezentuje dobrego poziomu. Solidny zawodnik to utrzymujący stabilną wysoką formę.
Dla mnie skład obecnie jaki mamy potrzebuje 4-5 nowych, zdecydowanie lepszych ogniw niż ich poprzednicy. Lewa obrona, środek obrony, prawa obrona, uniwersalny pomocnik (coś pokroju Meliksona, grający na lewej i na prawej flance, czy tez jako ofensywny pomocnik), napastnik. Zapytacie dlaczego pomocnik i napastnik - a co będzie w przypadku kontuzji Meliksona lub Genkowa? Kim zastąpicie Meliksona? Siwakowem, Jirsakiem, czy nieogranym młodzieniaszkiem z ME? Sprawa z Genkowem jest jasna, bo każdy widział jak Wisła czuje się bez dobrego napastnika w meczach. Większa konkurencja w składzie pozwoli na odpoczynek, większa rotację w składzie, dawanie szansy innym, a przede wszystkim wyzwoli dodatkowe emocje, adrenalinę i chęć większej przykładniejszej pracy na treningach. Spójrzcie też z innej perspektywy. W obecnym sezonie omijały nas poważniejsze kontuzje (nie liczę tutaj Boguskiego i Burligii, bo Ci zawodnicy są dla mnie już spaleni i nie mam najmniejszych nadziei na ich lepsze jutro), gdyby tak kontuzji doznał teraz np. Jaliens lub Chavez? Kowalski na środek, czyli lipa, kontuzja Meliksona, Jirsak lub Siwakow nie pociągną gry Wisły, kontuzja Genkowa, nie ma zastępcy, kontuzja Pereiki, Jovanic i jego babole, kontuzja Kirma lub Małeckiego, Łobo zawieszony, Łobo cienki. Brak dobrej szerokiej kadry może nas zniszczyć wewnętrznie. Tak jak np. Lecha 2 lata temu w pucharach. |
Cytat:
|
z 4 klasowymi zawodnikami do pierwszego składui się w pełni zgadzam, mamy już porządny szkielet drużyny, trzeba go tylko rozsądnie i w miarę tanio uzupełnić, choć obronę moim zdaniem trzeba budować praktycznie od nowa, zobaczymy jak z Jaliensem się potoczy, jeśli będzie w stanie sprzedać swoje umiejętności które niewątpliwie ma to martwią mnie tylko boki choć w miarę porządny stoper musi też zostać zakupiony
http://www.footballuser.com/Formatio...sla_Krakow.jpg |
Kirm... W systemie, którym gramy zawodnik na jego pozycji powinien posiadać umiejętność wygrywania pojedynków 1 na 1. Czy Kirm to potrafi odpowiedzcie sobie sami. Zwróćcie też uwagę na strasznie słabą lewą nogę Andraza - a przecież to zawodnik grający najczęściej po lewej stronie boiska.
Słoweniec to solidny zawodnik, ale akurat w systemie którym gramy na skrzydłach powinniśmy mieć perełki (oczywiście jak na naszą ligę). Kirm natomiast nie robi różnicy nawet w naszej lidze. Jak dla mnie to mocny rezerwowy - zdaję sobie jednak sprawę, że mamy ważniejsze luki w kadrze i nikt mocny na lewe skrzydło w tym okienku do nas nie zawita. Dlatego właśnie uważam, że jak nadarzy się okazja (a jak już wspominałem dzięki świetnym statystykom może się taka okazja pojawić) nie zastanawiałbym się i Słoweńca sprzedał. Pod warunkiem zainwestowania środków z transferu na wzmocnienia. |
Cytat:
Może kiedys gdy awansujemy do upragnionej LM będzie nas stać na szeroką i bardzo wyrównaną kadrę klasowych graczy . Na dzień dzisiejszy musimy mierzyć siły na zamiary . Wywalając pół składu jak rok temu , będziemy znowu pół rundy się zgrywać i za przeproszeniem "ch** " wyjdzie z pucharów . W lecie wylatują na pewno Łobo , Branco , Boukhari , Żurawski i Rios . Przychodzi przynajmniej jeden boczny obrońca , skrzydłowy , napastnik . To mamy zagwarantowane . Jeśli odejdzie Garguła lub Sivakow przyjdzie kolejny środkowy pomocnik . Jeśli wywalą Kowalskiego ( oby ) to przyjdzie nowy środkowy . Jeśli nie dogadają się z Cikosem przyjdzie nowy boczny . Ect ect . Dużo rzeczy może się dziać w lecie . |
Lewego obrońcę trzeba koniecznie sprowadzić! I to musi być klasowy zawodnik. Podobnie potrzeba konkurenta do ataku Genkovowi plus jakiegoś skrzydłowego do ataku i w tym pojęciu mieści się bardzo duża liczba zawodników, nie tylko skrzydłowych pomocników, ale też napastników nie tak wysokich jak Gienek.
|
Mam dobrą wiadomość nasz najlepszy obrońc zostanie wykupiony :)
Osman Chavez zostanie wykupiony przez Wisłę http://.................../viewtopic.php?p=4264#4264 |
O transfery do klubu jestem w miarę spokojny. Boję się że ktoś wartościowy opuści klub i przez to się osłabimy.
|
Pozwolę sobie zacytować kolegę
Cytat:
|
KIRM
ja również jak kilku kolegów nie jestem zwolennikiem Kirma, prawda, że ratował Nas w kilku meczach jednak wg mnie to nie jest skrzydłowy, brak przyśpieszenia w pierwszych 1-3 krokach, nieumiejętność wygrywania pojedynków 1 na 1 , słaba lewa noga ale staty ma super więc może faktycznie ktoś by od Nas go kupił ?? ale boje się , że faktycznie cena 1 - 1,5 mln E jaka tu pada jest nierealna. Potrzeby nasze to zdecydowanie boki obrony, jeden skrzydłowy z prawdziwego zdarzenia, środkowy pomocnik i napastnik , a czy się uda na wszystkie pozycje wzmocnić, pożyjemy zobaczymy
|
Ze względu na to, że już jesteśmy mistrzem mamy doskonałą sytuacje, żeby przetestować chłopaków z MESY w meczach o stawkę. Osobiście chciałbym zobaczyć jak sobie w 1 drużynie radzi Czekaj.
|
Dokładnie jeden,że możemy testować chłopaków z MESY od czasu do czasu to przede wszystkim wiemy odpowiednio wcześniej na czym stoimy.Mamy 2 tygodnie więcej czasu na przygotowanie transferów i jak tylko Boguś zdecyduję,że walczymy na całego o LM to jestem o niowych zawodników spokojny. Stan + Maaskant wiedzą co robią i liczę że powalczymy w eliminacjach.
Boukhari,Żurawski,Branco,Rios,Siva-out Cikos,Chavez-do wykupienia |
Zurawski, Rios, Boukhari, Branco, Kowalski, Sivakov, Lobodzinski, Gargula-chyba out
Transfery, Cikos, Chavez, Lewy Obronca do 1 skladu, Dodatkowy srodkowy obronca, ze 2 srodkowych pomocników, środkowy napastnik |
Cytat:
|
Ja bym zostawił Boukhariego jako taką maskotkę, np. awansowałbym go na smoka wawelskiego :D!
Wzmocnienia są potrzebne i to bardzo duże, wygraliśmy tą ligę troszkę dzięki szczęsciu, złej formie reszty. Nie mamy niestety zespołu na LM trzeba to trzeźwo przyznać. Nie zdobędziemy LM z Kirmem i niepewnym Genkovem, chociaż ostatnio pokazuje dobrą formę ale tak szczerze to do formy Pawła Brożka mu dużo brakuje, trzeba to jasno powiedzieć, Genkov jest solidny ale to nie jest napastnik na 20 bramek na sezon, no chyba ze nie pokazał jeszcze wszystkich swoich atutów. Kirm pokazuje, że gdy drużyna dobrze gra to jego braki w grze 1 na 1 są zmarginalizowane, ale trzeba też przyznać że gdy on będzie grał na lewej stronie to LM nie będzie, potrzebni zawodnicy tacy jak Traore z Lechii zamiast niego. Paljic też nic konkretnego nie pokazuje, tutaj musowo wzmocnienie. Nie wiem jak z kasą ale musimy przyznać, że w lecie musimy wydać z 2-3 mln euro na transfery. Chavez 600 tys. euro, Cikos 500 tys. euro = 1 mln euro na zawodników obecnych i kolejne ok. 2 mln euro na nowych. |
Cytat:
|
Genkov grając od początku sezonu na pewno by miał na koncie powyżej 12bramek czyli byłby obecnie najlepszym strzelcem on się dopiero zaczyna zgrywać tak naprawdę dwa mecze przerwy to dużo. Dla mnie jako wysoki napastnik jest naprawdę świetny. I gdybyśmy mieli więcej konkretnych wrzutek na niego to by strzelał dużo więcej...
|
skoro odejdzie tylu zawodników to ładne środki z pensji zostaną zaoszczędzone, to też pozwala nam patrzeć z optymizmem na możliwość zakontraktowania free agents z wyższej półki za większą stawkę
|
Cytat:
|
Cytat:
Hmm. Uważasz ludzi pracujących w tym klubie za idiotów? Po co mieliby sprowadzać lewego pomocnika w przypadku gdy większe problemy mamy na innych pozycjach? Spodziewałbym się 4 transferów, w tym 3 do obrony. |
Cytat:
|
DO 10 czerwca mamy poznać nowych zawodników Wisły !!!!!!!!!! tak w programie szybka piłka na tvp2 powiedział bogdan basałaj !!!!!
|
Cytat:
|
Cytat:
okno transferowe jest czynne od 01.07.2011 to jakim cudem? |
Z tej wypowiedzi wynikało ze .1 TO włascicjel zdecyduje ile pieniędzy zostanie wydane i ta decyzja dopiero zapadnie 2 Basałaj asekurował sie mówiądz ze stadion nie został w pełni odany i klub nie moze w pełni czerpac z kozysci finansowych z tego tytułu .Natomiast obiecał ze WISŁA zostanie wzmocniona i stanie sie to do 10 czerwca.
|
Cytat:
|
Cytat:
Cytat:
|
Mam nadzieję, że w prezencie na urodziny dostanę prezentację dobrych grajków ;)
|
Cytat:
|
Cytat:
Moim zdaniem trzeba kupić środkowego obrońcę, prawdziwego rozgrywającego i prawego skrzydłowego/napastnika (kogoś w stylu Grosickiego). |
Cytat:
Cytat:
I jeśli chcesz pisać, że Paweł nie był w formie - okej ja to rozumiem, ale Genkov na początku tej rundy też nie był, o czym otwarcie mówił Maskaant (w przypadku Brożka takiej gadki nie było, ale każdy widział jak grał). Na początku potrzebował czasu, żeby się zaaklimatyzować, a od tego czasu strzela średnio gola na mecz. Poza tym cała robota jaką wykonuje w ataku, przepycha się tam za czterech, walczy o każdą piłkę i wygrywa trudne główki. Wg mnie Genkov jest świetnym piłkarzem i to jak ważny jest dla nas potwierdziły wyniki, które osiągaliśmy gdy się kurował. A myślę, że nie pokazał jeszcze na co go stać i będziemy mieli z niego kupę pożytku. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Ja liczę w tym okienku na kolejne udane transfery, ale mimo wszystko uważam, że Stanowi ciężko będzie przebić zimowe okienko. Jednakże pokładam w nim całe zaufanie i mam nadzieję, że się nie zawiodę! Pozdrawiam Wiślaków, ide spać, dzisiejszy dzień był cudowny:D szkoda, że mistrzostwo można zdobywać tylko raz w roku :D |
Cytat:
A w kwestii kiksa z Górnikiem, to krytycy zapomnieli, że to było po odniesionej kontuzji po której nie był w stanie kontynuować gry - został zmieniony chyba 2 minuty później. Wypadało by wykazać sie minimum obiektywizmu, i nie powoływać się na nieudane zagranie z czasu kiedy miał tak zbity mięsień, że nie dał rady biegać. |
w dzisiejszym PS piszą że za wykupienie Cikosa trzeba zapłacic 350 tyś € a za Chaveza 600 tyś €.
Jeśli chodzi o Siwakowa to jest kwota 0,5 mln €.Ja bym sie jednak zdecydował na wykupienie go z Cagliari,jest stosunkowo młody i potrzeba mu regularnego grania. Jest także podane że Valkx szuka wzmocnień na Cyprze,Grecji, Bułgari i Serbii |
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 11:45. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl