Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Nibylandia czyli polityka sportowo-finansowa Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=1318)

jacekbum 25.12.2012 15:52

Takie pieprzenie akademia niby ma Nas zbawić,przez tyle lat jej nie było i jakoś potrafiliśmy odnosić sukcesy.Najaraliście się Legią bo wyskoczyło im kilka talentów ,prawda jest taka ,że gdyby Legia nie miała akademi to nikt nie plakałby na forum jaki to Cupiał zły bo nie powstała akademia.

Jezdzicie po Cupiale bo nie postawił na akademie gdy wszedł do Wisły ,Cupiał chciał szybkiego sukcesu czekaliśmy od 20 lat aby coś osiągnąć a duże transfery to była gwarancja szybkich sukcesów .W pózniejszym czasie były poważne plany to z miastem nie wyszło ,Cupiał w pewnym czasie miał też problemy w telefonice i nie myslał zeby budować akademie a skupił się na firmie.

Gadanie,że młodzi nie mają gdzie trenować bo mamy pastwisko a czy jak zaczynali u Nas nastolatkowie Błaszczykowski Brożek to czy były wtedy lepsze warunki mieliśmy więcej płyt do dyspozycji ? jakoś te warunki nie przeszkodziły im wybić się na wysoki poziom.

W Naszej sytuacji trzeba postawić na skauting,wyszukiwać młode talenty (typu Błaszczykowski Lewansowski) dawać do pierwszego składu i promować.
Potrzebna jest druzyna regularnie grająca w pucharach aby Ci młodzi mieli z kim grać,aby Wisła mogła promować ich w rozgrywkach europejskich.

cfa 25.12.2012 16:20

Cytat:

Pierwotnie napisane przez jacekbum (Post 1292385)
Takie pieprzenie akademia niby ma Nas zbawić,przez tyle lat jej nie było i jakoś potrafiliśmy odnosić sukcesy.Najaraliście się Legią bo wyskoczyło im kilka talentów ,prawda jest taka ,że gdyby Legia nie miała akademi to nikt nie plakałby na forum jaki to Cupiał zły bo nie powstała akademia.

Jezdzicie po Cupiale bo nie postawił na akademie gdy wszedł do Wisły ,Cupiał chciał szybkiego sukcesu czekaliśmy od 20 lat aby coś osiągnąć a duże transfery to była gwarancja szybkich sukcesów .W pózniejszym czasie były poważne plany to z miastem nie wyszło ,Cupiał w pewnym czasie miał też problemy w telefonice i nie myslał zeby budować akademie a skupił się na firmie.

Gadanie,że młodzi nie mają gdzie trenować bo mamy pastwisko a czy jak zaczynali u Nas nastolatkowie Błaszczykowski Brożek to czy były wtedy lepsze warunki mieliśmy więcej płyt do dyspozycji ? jakoś te warunki nie przeszkodziły im wybić się na wysoki poziom.

W Naszej sytuacji trzeba postawić na skauting,wyszukiwać młode talenty (typu Błaszczykowski Lewansowski) dawać do pierwszego składu i promować.
Potrzebna jest druzyna regularnie grająca w pucharach aby Ci młodzi mieli z kim grać,aby Wisła mogła promować ich w rozgrywkach europejskich.

No ale jak chcesz ich zachęcić ? Powiesz, że tylko na boisku Wisły mają okazję tarzania się w psiej kupie ? Więc po co mają iść gdziekolwiek indziej, po co trenować gdzieś gdzie są lepsze warunki ku temu ?
No proszę Cię, czołówka ligi idzie w stronę poprawy baz treningowych, a w Wiśle tego nie widać. Już nawet nie chodzi o samą akademię, a warunki treningowe.

aNouc 25.12.2012 16:32

Cytat:

Pierwotnie napisane przez cfa (Post 1292386)
No proszę Cię, czołówka ligi idzie w stronę poprawy baz treningowych, a w Wiśle tego nie widać.

pokaz mi te bazy treningowe.

jacekbum ma duzo racji (dodalbym jeszcze fakt ze gdyby pilkarzyki zajmowali 3 miejsce to 70% mniej osob pisaloby o powstaniu akademii) - uprzedzajac - reszta nie zajmuje wysokich miejsc z faktu ze posiadaja akademie.. bo nie posiadają, a warunki do szkolenia maja takie same jak na Reymonta albo gorsze.

szprotson 25.12.2012 16:58

ale akademii nie buduje sie po to by wygrywac. Buduje sie je po to by uzupełniać skład nie tracąc na jakości a w przyszłosci by na pilkarzu zarobic.Zagrzeb dzięki akademii w ciagu ostanich 5 lat, na czysto zarobił 43 mln euro.
A dzięki takim zyskom mozesz stać sie hegemonem w lidze + zyskać niezależność dzięki samofinansowaniu sie...

Bobek90 25.12.2012 17:43

Panowie, nie ma sensu. Jak ktos nie chce zrozumiec ze 2+2 jest 4, to nie zrozumie.

Legia na srodku pola jest zabezpieczona bo ma Furmana i Lukasika. Jako ze nie mamy juz czasow minionych, Cupial nie kupi ich za czapke gruszek tak jak kiedys za czapke gruszek kupil Zurawskiego.
Wojciechowski wlasnie na tym sie sparzyl. On chcial tak jak Cupial, ale jak Cupial byc nie moglo bo inne czasy juz mamy. I tak zamiast kupic sobie swega czasu Lewandowskiego z Lecha za paczke gruszek, to musial kupic Sobiecha z Ruchu za paczke gruszek.

Znaczy, towar pierwszej jakosci w polskiej lidze przestal byc dostepny za smieszne pieniadze. Lewandowski, Rudnevs, Rybus, Wolski, Furman, Milik, itd.... w momencie gdy zaczynaja sie wyrozniac to nie ma szans kupic takich graczy za mniej niz 2-3 mln euro. Czasami, a moze zawsze, w ogole nie ma szans, bo wola isc na zachod.

Wiec prosze, do kuzwy jasnej, w 2012 nie uzywac zwrotu "jakos potrafilismy odnosic sukcesy"! Bo potrafilismy to jest czas przeszly, a ze kiedys pod Grunwaldem wygralismy bez lotnictwa, to nie znaczy ze dzis pod Grunwaldem wygralibysmy bez lotnictwa. Kapejszyn?

Gadanie ze pastwisko to nie problem to kolejne kuriozum. Znaczy, cala europa sie myli; hiszpanie, holendrzy, niemcy, czesi, chorwaci... wszyscy to debile! Boisk nie trzeba, patrzcie na Brozka i Blaszczykowskiego!
Jeden pilkarz na 15 lat (sic!). Majac taka srednia w ciagu 165 lat uda nam sie uzbierac cala "11" pilkarzy! Brozka oczywiscie nie licze, bo europa pokazala jaki z niego pilkarz. Wlasciwie to nie europa, bo przez futbolowa europe to ja rozumiem Portugalie czy Holandie przynajmniej. Nie Turcje i Szkocje.

Analizujac propozycje; klub bez szkolenia bedzie szukal pilkarzy w klubach bez szkolenia by ich promowac i sprzedawac? Komu? Irtyszowi Pawlodar?
W klubie bez szkolenia, szukajacego posrod klubow bez szkolenia, pilkarze o wartosci przekraczajacej 2 mln euro, Europa znaczy, zdarzaja sie rzadko. A w calym tym szkoleniu chodzi nie o rzadkosc a o regularnosc. No chyba Legia w tym wzgledzie lepiej wypada od Gornika.

Watts 25.12.2012 18:15

Ale ty Bobek90 uważaj z tymi gruszkami, bo Żurawski trafił do Wisły za równowartość miliona euro. ;)

Bobek90 25.12.2012 18:28

No przeciesz mowie, gruszki. Za milion euro ani Lewandowskiego z Lecha bysmy nie kupili, ani Rudnevsa, ani Rybusa i Borysiuka z Legii, ani Milika z Zabrza, ani kupic Furmana i Wolskiego nie kupimy, itd...

Kogo ty mozesz w Polsce kupic za milion euro? Drugi sort! A kiedys za te gruszki mozna bylo niemal ze kupowac kogo sie chce z polskiej ligi.

WiślakMyślenice 26.12.2012 12:01

Jeżeli Cupiał wydaje 4 melony ojro na jakieś robione drzewko do swojej willi nie liczyłbym na transfery...

bonawentura 26.12.2012 12:16

Żeby Wisła była potęgą, potrzeba nam boisk, kilku trenerów grup młodzieżowych i skoordynowanego z pierwszą drużyną systemu szkolenia, trenera na lata, dyrektora sportowego na lata, jasnej i klarownej polityki transferowej. A nie Bednarza, który będzie kupował "najlepszych z najlepszych", a potem się okaże, że to łamagi, które nie potrafią prosto kopnąć piłki.

Dariook 26.12.2012 14:00

Kiedy opłatek z Bogusiem?

Lukasz 26.12.2012 14:05

Już chyba był.

cfa 26.12.2012 21:36

Cytat:

Pierwotnie napisane przez WiślakMyślenice (Post 1292446)
Jeżeli Cupiał wydaje 4 melony ojro na jakieś robione drzewko do swojej willi nie liczyłbym na transfery...

Ale gdzie jak ? WTF ? :>
Cytat:

Pierwotnie napisane przez aNouc (Post 1292387)
pokaz mi te bazy treningowe.

jacekbum ma duzo racji (dodalbym jeszcze fakt ze gdyby pilkarzyki zajmowali 3 miejsce to 70% mniej osob pisaloby o powstaniu akademii) - uprzedzajac - reszta nie zajmuje wysokich miejsc z faktu ze posiadaja akademie.. bo nie posiadają, a warunki do szkolenia maja takie same jak na Reymonta albo gorsze.

Szczerze przyznam, że nie wiem jak to wygląda w klubach z ekstraklasy ale tutaj np 3 liga ...
http://lspm.futbolowo.pl/menu,19,baza-treningowa.html gdzie w Zielonej Górze klimat jest ale na żużel.

Rzucę też zdjęcie satelitarne boisk Polonii Słubice:
https://maps.google.com/maps?q=s%C5%...pl&sa=N&tab=wl

No nie wiem co tu więcej napisać, ale jak takie kluby mają więcej niż 1 boisko to co więcej chcieć.
Mogę jeszcze po raz kolejny napisać o Piaście Czerwieńsk który posiada 4 płyty pełnowymiarowe i przy tym leży Orlik ze sztuczną nawierzchnią, na którym poza czasem kiedy drużyna trenuje może przyjść pograć każdy bez najmniejszych problemów.
https://maps.google.com/maps?q=czerw...pl&sa=N&tab=wl
Przy ulicy kwiatowej są trzy płyty obecnie mało wykorzystywane.

Co najsmutniejsze, biorąc pod uwagę roczny budżet nawet okrojony Wisły, te 3 kluby razem wzięte nie obracają takiej kasy przez 10 lat ...

Maciuś 26.12.2012 21:45

Ale trzeba tez wziąć poprawkę że w miasteczkach/wsiach łatwiej znaleźć więcej miejsca, ot po prostu zamieni się pastwisko dla krów na boisko, co oczywiście nie rozgrzesza skąpiradłe Cupiała przed brakiem inwestycji.

Kryniu 26.12.2012 21:56

http://www.joemonster.org/filmy/4960...Giza_Sponsorzy A jednak mamy sponsora:)

cfa 27.12.2012 00:11

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Maciuś (Post 1292497)
Ale trzeba tez wziąć poprawkę że w miasteczkach/wsiach łatwiej znaleźć więcej miejsca, ot po prostu zamieni się pastwisko dla krów na boisko, co oczywiście nie rozgrzesza skąpiradłe Cupiała przed brakiem inwestycji.

No niby łatwiej ale Wisła jest klubem który ma ponad 100 letnią tradycję, a kluby o których wspomniałem są na ziemiach "odzyskanych", a nawet przejętych po wojnie, więc brakuje trochę. Inna sprawa to to, że ośrodek treningowy nie musi się znajdować w sąsiedztwie stadionu...

xiondz77 27.12.2012 03:06

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Maciuś (Post 1292497)

Przeciez oczywistym jest fakt ze taka baza nie moglaby z chociazby czystych wzgledow ekonomicznych powstac w samym Krakowie tylko w promieniu 20,30 km od centrum miasta.(mysle ze pastwisk mozna by znalezc sporo:D)

mistico 27.12.2012 04:34

po drugiej stronie Błoń jest jakieś boisko, można by je wyburzyć i wtedy zyskało by się działkę pod budowę boisk treningowych

Dariook 27.12.2012 06:14

Przejezdzalem ostatnio, niestety postawili hipermarket...

morganfield 27.12.2012 16:49

Ale czy to są boiska należące do tych klubów czy MOSiRów, GOSiRów itp?

WiślakMyślenice 27.12.2012 17:47

Cytat:

Ale gdzie jak ? WTF ?
Po prostu- zwykła 20m sosna jest zbyt mainstream'owa. Boss zaczął inwestycję w drewno agarowe. W przeciągu 15 lat (okres TF w Wiśle) inwestycja zwraca się nawet do 300%.

aNouc 27.12.2012 18:23

Cytat:

Pierwotnie napisane przez cfa (Post 1292496)

Szczerze przyznam, że nie wiem jak to wygląda w klubach z ekstraklasy ale tutaj np 3 liga ...
http://lspm.futbolowo.pl/menu,19,baza-treningowa.html gdzie w Zielonej Górze klimat jest ale na żużel.

Rzucę też zdjęcie satelitarne boisk Polonii Słubice:
https://maps.google.com/maps?q=s%C5%...pl&sa=N&tab=wl

No nie wiem co tu więcej napisać, ale jak takie kluby mają więcej niż 1 boisko to co więcej chcieć.
Mogę jeszcze po raz kolejny napisać o Piaście Czerwieńsk który posiada 4 płyty pełnowymiarowe i przy tym leży Orlik ze sztuczną nawierzchnią, na którym poza czasem kiedy drużyna trenuje może przyjść pograć każdy bez najmniejszych problemów.
https://maps.google.com/maps?q=czerw...pl&sa=N&tab=wl
Przy ulicy kwiatowej są trzy płyty obecnie mało wykorzystywane.

To zaden przyklad.. w nizszych ligach mnostwo jest takich przykladow.

Cytat:

Co najsmutniejsze, biorąc pod uwagę roczny budżet nawet okrojony Wisły, te 3 kluby razem wzięte nie obracają takiej kasy przez 10 lat ...
sam sobie odpowiedziales.. te kluby czesto nie maja na wode mineralna a skad maja na "baze trenngowa" ?
same nie wybudowaly, rzad postawil jakis orlik albo miasteczko / wies cos postawilo gdzie moze sobie mlodziez przyjsc i pokopac.

oczywiscie "baza treningowa" czesto mocno naciagana.. tam sa pola gdziepasą sie krowy (placa grosze za teren albo dostaja za darmo), po prostu przejedzie kosiarka po trawie i maja boisko.

8samuraj 28.12.2012 07:23

Franciszek Smuda: Jak mam myśleć o powrocie do Wisłu, skoro idąc Rynkiem, słyszę jak ktoś krzyczy "Smuda wyp...". To jest przykre. Do Wisły się nie pchałem i nie będę się pchał. To byłoby bez sensu.

http://www.gazetakrakowska.pl/artyku...-wyp,id,t.html

MatMario 28.12.2012 08:13

Cytat:

Pierwotnie napisane przez 8samuraj (Post 1292601)
Franciszek Smuda: Jak mam myśleć o powrocie do Wisłu, skoro idąc Rynkiem, słyszę jak ktoś krzyczy "Smuda wyp...". To jest przykre. Do Wisły się nie pchałem i nie będę się pchał. To byłoby bez sensu.

http://www.gazetakrakowska.pl/artyku...-wyp,id,t.html

Kto spotka Smudę to wiecie co z nim zrobić ;D

arti 28.12.2012 10:57

"Od początku miałem w głowie, że jeśli Wisłę miałby KTOŚ wziąć to w czerwcu"
"... Teraz postaram się coś do czerwca robić..."

??

MatMario 28.12.2012 11:04

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Manhunt (Post 1292616)
Ta i zostańmy z Kulawikiem :)

Nie weźmy po raz kolejny tą sprzedajną szmatę co poszła do L.

Kto pamięta ten mecz w sobotę Wielkanocną któregoś roku... Smuda...Co...Jajeczko :D

Smuda... nie zostawiam spalonej ziemi, a jak to wyglądało gdy odszedł. Drużyna nie istniała, totalnie zajechana.

Dariook 29.12.2012 05:20

Żle przygotowani... zajechani...

Żałosne.

szprotson 29.12.2012 17:13

Cytat:

.Jak dziś wygląda skauting Wisły?

- Składa się z trzech osób: Zdzisława Kapki, Macieja Żurawskiego i Marcina Kuźby. Jeśli mamy pewność skautów, że kandydat jest godny uwagi, to ogląda go trener i ja.

Trzech skautów to nie za mało?

- Wystarczająco, bo ostatnio raczej staraliśmy się odchudzić kadrę. Gdyby się udało, to mamy już następców. Problem nie jest w ich umiejętnościach, tylko w przekonaniu, by przyszli do Wisły.
No i ja jestem rozjebany. Problemem piłkarzy nie jest to że są chujowi (sic!) tylko to że nie chcą grać w Wiśle. Czyli inaczej mówiąc, interesujemy sie Messim ale on nie chce przejść do Wisły. Interesujem sie Razakiem ale on nie chce przejśc do Wisły, interesujemy sie Pawłowskim a on nie chce przejść do Wisły. Panie tępa strzało Bednarz,to moze jednak to jest znak ze z tymi scoutami jest coś ....a nie halo ? Skoro Oni sporzadzili lieste piłkarzy którzy do Wisły nie przejdą, to po .... ich ? Czy w scoutingu nie chodzi o to by znależć włąsnie piłkarza o odpowiednich umiejętnościach który do klubu przejdzie bez zbędnego .......enia?

innymi słowy - Czy scouci znaleźli odpowiednich piłkarzy którzy przyjdą do druzyny i zwiekszom poziom ? NIE! Oni znaleźli piłkarzy którzy NIE PRZYJDĄ badz przyjść nie chcą, no ....a. Ja też chce taką prace....

Lukasz 29.12.2012 17:31

Mnie zastanawia ten fragment: Trzech skautów to nie za mało? Wystarczająco, bo ostatnio raczej staraliśmy się odchudzić kadrę.

Jak ten skauting działa?
Realizuje plan w stylu: Zdzisiek ma znaleźć napastnika a Maciek dwóch obrońców? :shock:

Tak powinno to wyglądać?
Edit: Czyje to słowa i z jakiego okresu?

piotrek06 29.12.2012 18:48

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Lukasz (Post 1292773)
Mnie zastanawia ten fragment: Trzech skautów to nie za mało? Wystarczająco, bo ostatnio raczej staraliśmy się odchudzić kadrę.

Jak ten skauting działa?
Realizuje plan w stylu: Zdzisiek ma znaleźć napastnika a Maciek dwóch obrońców? :shock:

Tak powinno to wyglądać?
Edit: Czyje to słowa i z jakiego okresu?

Jak znam życie to nasz "skauting" wygląda tak: jakiś menago zgłasza sie do Wisły i mówi ze ma zajebi*tego podopiecznego, Łysy po jego wizycie wbija do naszych "skautów" i mówi "słuchajcie chłopaki, odkryłem gościa który może byc mega talentem jedź Maciek i obczaj ile jest wart" Maciek odpowiada legioniście " czemu ja? Zdzichu ostatnio nigdzie nie był a ja mam dzisiaj sprawy do załatwienia dla mojego nowego butiku a wieczorem pedicure" Bednarz wkurviony uderza pięścią w stół bo koniec końców on jest tu szefem, może i legionista ale jednak szefem i Maciek musi jechać. W ty monecie Zdzisławowi spada kamień z serca bo za dwie godziny jest umówiony na wódkę z Mandziarom a po za tym wyjazd do pipidówy dolnej nigdy nie jest fajną opcją( wiecie gdyby w grę wchodziła Turcja albo Hiszpania to Zdzisiek by chętnie "popracował" ale tak...) Maciek wkurviony jedzie oglądnąć młodego wirtuoza futbolu ale zamiast skupiać sie na boisku obczaja co lepsze dupy na trybunach po czym dzwoni do Bednarza z komunikatem że ten chłopak to rzeczywiście wielki talent( a co! niech sie kvtas sam tez trochę pomęczy skoro mnie tu wysłał i przyjedzie osobiście) lysy przyjeżdża na następny mecz ogląda zawodnika i dochodzi do wniosku ze szału nie ma ale ze jest młody i POLAK to go bierze i na następnej konferencji informuje o rozwiązaniu z winu klubu kolejnego kontraktu przy czym zapewnia że nie ma powodu do obaw bo nasz skauting działa prężnie i już znalazł następcę dla zagranicznego darmozjada który do Wisły przyszedł tylko dla pieniędzy...

westersyl 29.12.2012 19:25

Cytat:

Pierwotnie napisane przez szprotson (Post 1292767)
No i ja jestem rozjebany. Problemem piłkarzy nie jest to że są chujowi (sic!) tylko to że nie chcą grać w Wiśle. Czyli inaczej mówiąc, interesujemy sie Messim ale on nie chce przejść do Wisły. Interesujem sie Razakiem ale on nie chce przejśc do Wisły, interesujemy sie Pawłowskim a on nie chce przejść do Wisły. Panie tępa strzało Bednarz,to moze jednak to jest znak ze z tymi scoutami jest coś ....a nie halo ? Skoro Oni sporzadzili lieste piłkarzy którzy do Wisły nie przejdą, to po .... ich ? Czy w scoutingu nie chodzi o to by znależć włąsnie piłkarza o odpowiednich umiejętnościach który do klubu przejdzie bez zbędnego .......enia?

innymi słowy - Czy scouci znaleźli odpowiednich piłkarzy którzy przyjdą do druzyny i zwiekszom poziom ? NIE! Oni znaleźli piłkarzy którzy NIE PRZYJDĄ badz przyjść nie chcą, no ....a. Ja też chce taką prace....

Moim zdaniem piszesz głupoty. Prosty przykład interesujemy się Konradem Nowakiem, on wybiera Górnik Zabrze bo tam dostaje lepszy kontrakt. Tak było zdaniem Probierza. Gdzie tu jest wina skauta ? Podobnie z Łuczakiem i z kimś tam jeszcze. Ledwo udało się kupić Burasa z Hutnika.

Przydałoby się więcej skautów w Polsce którzy wyszkiwaliby właśnei takich zawodników młodszych 15-16 letnich. Tylko do tego przydałoby się stworzyć jakieś ludzkie warunki do treningu dla tych 15-16 latków. Nie mówię to o budowie basenu czy boiska z oświetleniem. Po prostu przyzwoite warunki z dobry trenerem.

__

Według mnie Bednarz po części racje, że zrezygnowano ze skautingu zagranicznego. Po co nam takie coś jak nie mamy kasy ? Można włączyć sobie ligę izraelską np w TV, zobaczyć czy jest jakiś ciekawy grajek, albo np Dahan da sygnał Bednarzowi słuchaj mam ciekawego grajka i on przylatuje na ten jeden konkretny mecz żeby go zobaczyć, jeśli nie jest pewien przylatuje drugi raz ze skautem i podejmują decyzje.

Lukasz 30.12.2012 00:17

Bedzie drugi Ferguson. :) Niby nowy ale jakiś taki jakby stary.

Oferta Regensburga przebiła zdecydowanie propozycję właściciela Wisły Kraków, Bogusława Cupiała, który od stycznia chciał zatrudnić Smudę na tymczasowym kontrakcie, a od czerwca zagwarantować wieloletnią umowę na najlepszych w Polsce warunkach na zbudowanie potęgi Białej Gwiazdy od podstaw, na wzór Manchesteru United czy Arsenalu Londyn, gdzie podstawą dostarczania zawodników do pierwszego zespołu jest klubowa akademia piłkarska. Zamiast Smudy i rewolucyjnego projektu systemu szkolenia na Reymonta zawita najpewniej kolejny raz w swojej karierze Orest Lenczyk, ze sprawdzonym "enerdowskim" doraźnym odbudowaniem drużyny.

http://www.futbolnews.pl/rozgrywki/l...straklase.html

arti 30.12.2012 15:37

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Lukasz (Post 1292832)

Oferta Regensburga przebiła zdecydowanie propozycję właściciela Wisły Kraków, Bogusława Cupiała, który od stycznia chciał zatrudnić Smudę na tymczasowym kontrakcie, a od czerwca zagwarantować wieloletnią umowę na najlepszych w Polsce warunkach na zbudowanie potęgi Białej Gwiazdy od podstaw, na wzór Manchesteru United czy Arsenalu Londyn, gdzie podstawą dostarczania zawodników do pierwszego zespołu jest klubowa akademia piłkarska. Zamiast Smudy i rewolucyjnego projektu systemu szkolenia na Reymonta zawita najpewniej kolejny raz w swojej karierze Orest Lenczyk, ze sprawdzonym "enerdowskim" doraźnym odbudowaniem drużyny.

Smuda i rewolucyjny projekt szkolenia..:haha:
Pismak został bdb opłacony (przez kogo?) czy jest kompletnym debilem, że pisze takie bzdury?

tofik 30.12.2012 19:19

Spekulacje i wyobraźnia dziennikarzy. Cupiał, inwestycje od podstaw i szkolenie ze Smudą. Kosmos.

wolfy 30.12.2012 21:55

Cytat:

Pierwotnie napisane przez szprotson (Post 1292767)

Jak im Jacek zaproponował minimum ustawowe + bilet MPK, to niekoniecznie musi być wina skautów.

Mnie osobiście rozwaliło stwierdzenie, że niby trzech skautów to jest właściwa ilość. Biorąc pod uwagę, że jak zawodnik zaczyna grać w pierwszej lidze to dla nas jest już raczej po ptakach - trzeba sięgać głębiej. Czyli - jeździć po większych i mniejszych pipidówach żeby z tysiąca wyselekcjonować dwóch-trzech. Trzy osoby nie mają szans ogarnąć tego nawet czysto logistycznie.

Lysy 30.12.2012 22:13

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wolfy (Post 1292915)
Jak im Jacek zaproponował minimum ustawowe + bilet MPK, to niekoniecznie musi być wina skautów.

Mnie osobiście rozwaliło stwierdzenie, że niby trzech skautów to jest właściwa ilość. Biorąc pod uwagę, że jak zawodnik zaczyna grać w pierwszej lidze to dla nas jest już raczej po ptakach - trzeba sięgać głębiej. Czyli - jeździć po większych i mniejszych pipidówach żeby z tysiąca wyselekcjonować dwóch-trzech. Trzy osoby nie mają szans ogarnąć tego nawet czysto logistycznie.

Również uważam, że trzech skautów to zdecydowanie za mało. Moim zdaniem w każdym województwie powinien działać taki skaut. Nie musi być to osoba związana z klubem, może być zwykły absolwent AWF znający się na piłce i traktujący to jako hobby. 2 tyś pensji + zwrot kosztów podróży i biletów nie zrujnowały by budżetu klubu. Dodatek motywacyjny 5% sumy transferu przy ewentualnej odsprzedaży zawodnika z klubu wpłynąłby na większe zaangażowanie w poszukiwaniu perełek. Takie to trudne do zrealizowania?

Lukasz 30.12.2012 23:52

U nas skauting ma dwie strony.

Jedna:
Utalentowany piłkarz kilka miesięcy temu był obserwowany przez skautów Wisły w trakcie igrzysk olimpijskich w Londynie.
Pomocnik w bieżącym roku zagrał w kadrze swojej ojczyzny 4 spotkania na turnieju olimpijskim.

Druga:
Moim marzeniem była zawsze gra za granicą. Menedżer wysłał wideo z moimi występami, a prezydent Carla Dip otrzymała list. Teraz trzeba czekać na konkrety. Jestem spokojny, gdyż wiem, że coś z tego może wyjść - stwierdził Orlin Peralta w rozmowie z gazetą Diez.

A i tak pewnie skończy się na testach.

Watts 31.12.2012 00:00

To my teraz kupujemy piłkarzy listownie? Rany Chrystusa, aż tak źle? :pobity:

muerte 31.12.2012 00:03

Gołębiem pocztowym.

Wojtas 31.12.2012 00:18

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Lukasz (Post 1292832)

:LOL:

ten tekst miazdzy wszytsko

oj juz niedlugo za pewnie 2 sezony na trybunach przewodia piesnia bedzie "Ekstraklasa zawsze nasza " .

domin_czyzyny 09.01.2013 00:57

zastanawiam się jak traktować ten artykuł:
http://www.gazetakrakowska.pl/artyku...akow,id,t.html

a szczególnie tą jego część:
"W Wiśle myślą obecnie nie tylko o pierwszej drużynie. Wkrótce powstanie wreszcie akademia piłkarska z prawdziwego zdarzenia. Jej projekt jest już w fazie przygotowywania i niedługo powinniśmy wiedzieć, jak to wszystko będzie wyglądało w praktyce. Powstanie akademii wiąże się oczywiście z bazą treningową, która również ma poprawić się, i to znacząco."

Wiadomo, że Karcz teraz dostaje od S.A. "zapłatę" za Jego służalczą postawę przed meczem z Górnikiem, a Wisła lada chwila rozpocznie sprzedaż karnetów i potrzebni są Klienci.
Jest dużo obietnic: od I drużyny poprzez akademię i bazę treningową, unormowania spraw ze stadionem, sprzedażą sky-boxów do znalezienia sponsora... - wszystko jest niezbędne, aby Wisła funkcjonowała prawidłowo - ale to zbyt optymistyczne i zbyt trudne do uwierzenia. Zresztą to samo obiecywał Basałaj.

A już nie raz byliśmy mamieni takimi zapowiedziami tylko po to by kupić karnety i bilety. Chciałbym się mylić i oby teraz wszystkich nas pozytywnie zaskoczyli!

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 06:39.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl