![]() |
Cytat:
|
Może postawić pytanie inaczej Jesli nie Cikos to kto? Czy za 100-200K EUR dostaniemy pilkarza lepszego, perspektywiczniejszego itd.
|
Cikos oczywiście do wykupienia jednak jeżeli chcemy dobrze wypaść w pucharach to na jego pozycje trzeba kupić klasowego prawego obrońce bo Cikos może nie sprawdzić się w pucharach.Na ławce też trzeba mieć dobrych zmienników więc Cikos się nada a być może powalczy z ewentualnym nowym bocznym o pierwszy skład.
Jak dla mnie trzeba pozyskać dwóch klasowych bocznych obrońców klasowego środkowego pomocnika i klasowego napastnika wtedy można mysleć o sukcesie w pucharach.Do tego uzupełnić kadre stoperem- i prawym pomocnikiem . |
Jaliens spokojnie moze grac na prawej
Ja osobiscie wolalbym zakup stopera i lewego obroncy a w przyjscie 3 zawodników do defensywy to nie wierze zwazajac na to jakie sa potrzeby w innych formacjach |
Cytat:
Jest mnóstwo znacznie lepszych piłkarzy od słabego Cikosa na świecie i w zasięgu możliwości Wisły. Nie ma żadnego powodu w związku z tym kurczowo trzymać w kadrze tak mizernego obrońcę. Cikos nie nadaje się do gry na wysokim poziomie i o poważne cele, co pokazuje cały obecny sezon. |
Cikos jest mocno przeciętnym zawodnikiem. W jego grze jest dużo niechlujności za dużo jak na kogoś kogo można by spróbować nazwać rzemieślnikiem. W niższych ligach podejrzewam,że można poszukać takich gości spokojnie. Wydaje mi się,że Valcx to dostrzega i kogoś solidnego będzie potrafił ściągnąć. Kogoś kto poniżej pewnego poziomu nie schodzi.
Cikos mógłby zostać jako zmiennik. Zawodnik pierwszej jedenastki to nie jest. Rzecz jasna o ile chcemy coś pokopać w Europie. Co do Chaveza. Ja bym go podpisał, tym bardziej,że z każdym spotkaniem gra solidniej. Za takie pieniądze lepszego nie znajdziemy. Pytanie tylko jak zagra w Europie. Te jego wjazdy dwoma wyprostowanymi nogami...... |
Cytat:
Jeżeli obecna drużyna będzie w stanie wywalczyć mistrzostwo, to będzie również w stanie w przyszłym roku. Bez względu na to czy kupią dwóch piłkarzy, czy tylu, ilu uważasz za najrozsądniejsze. Nie myślisz chyba, że w ciągu kilku miesięcy inne polskie kluby zrobią tak potężny krok jakościowy. Tylko szaleniec by miał taką NADZIEJĘ. Takie coś jest możliwe raczej tylko w Wiśle. Ale pamiętaj, że to nadal TYLKO możliwość. Cytat:
Bardziej od takich ostrych stwierdzeń, wolałbym przyznać, że liczę na to, iż Cupiał solidniej rozważy to, co chce jeszcze z tym klubem zrobić. Czy iść do przodu i przyjąć Twoją logikę Tomku, czy woli dalej oszczędzać. Przekonamy się niedługo. |
Cytat:
To poważne mankamenty. W naszej lidze go nie skreślają, bo nawet z nimi zwykle daje sobie radę, ale trzeba sobie powiedzieć jasno, że w pucharach będzie nas to kosztować bramki. Jestem za przedłużeniem umowy z Chavezem, ale to nie jest rozwiązanie naszych bolączek na środku obrony i dostateczne zabezpieczenie tej pozycji. |
Cikos jest ok! powinnismy go wykupić, jest bardzo waleczny i ma charakter nie mniejszy niz Baszczu i zreszta dosc mi go przypomina. Niechlujnosci oduczy sie z wiekiem to przeciez jest bardzo mlody obronca jego szczyt formy powinien byc w okolicach trzydziestki i do tego czasu bedzie sie rozwijal. A widac postep w jego grze, moze nie skok ale gra lepiej niz na poczatku. Przeplatanie dobrych i zlych wystepow tez znika z wiekszym doswiadczeniem.
Chaveza naturalnie tez brac i jeszcze kogos na srodek obrony (Banas bylby super) Bunoza Chavez to za mało (jaliensa mozna przesunac na prawa obrone, niech rywalizuje z Cikosem. Szukac za to trzeba przede wszystkim lewego obroncy bo Pajlic nie ma konkurencji co nigdy nie jest dobre dla zawodnika. |
Cikos był słaby w rundzie jesiennej, sam uważałem, że jest "drewniany". Ale od tego czasu pod okiem Maaskanta rozwinął swoje umiejętności. IMO jest on najlepszym prawym obrońcą tej rundy, owszem zdarzają mu się błędy, które łatwo bylyby obnażone w europejskich pucharów ale to jest wina wieku, 22 lata to nie dużo jak na obrońcę. Też uważam, że obowiązkiem zarządu jest dokupić klasowego PO przy którym Cikos mógłby się wiele nauczyć.
|
Cytat:
Gdyby Jaliens mógł grać na prawej, wówczas potrzeba byłoby stopera i lewego obrońcy (opcja minimum), ale bądź tu mądry i przewidź, czy Holender nie będzie równie słaby jak na środku? Akurat w pomocy jakoś to wygląda, więc pewnie priorytetami będą atak i obrona. Poza tym wiadomo - nie można co pół roku robić rewolucji w składzie. To znaczy - można, ale efekty będą opłakane. EDIT: Oczywiście odważnie wszyscy zakładamy, że nikogo z kluczowych zawodników nie sprzedamy. Jeśli odejdą Kirm, Melikson albo Małecki to jesteśmy w czarnej... Wiadomo. Wówczas kompromitacja w pucharach (nie pisze o odpadnięciu, tylko o czymś takim jak nasz dwumecz z Karabachem) niemal pewna. |
Przy ewentualnych zmianach nie ma się co zasłaniać zgraniem obrony, bo na razie nie ma czego zgrywać.
Ameryki nie odkryję, zresztą każdy to widzi S.V również, że 2 bocznych obrońców i napastnik to plan minimum. Cikos mógłby zostać do "obróbki" najlepiej jakby go ta Artmedia oddała za darmo, albo za 100 piłek. Więcej na razie nie jest wart, ale może być jeśli by się rozwinął. |
Cytat:
Nie wybieraliśmy miedzy zakontraktowaniem Garguły i Jirsaka a zakupem Maora. Zmiana mogła nastąpić TYLKO przez zakup kogoś nowego. Jest multum lepszych piłkarzy i to w naszym zasięgu ale to nie jedyna pozycja wymagająca wzmocnienia i nasz budzet musi zostac podzielony na kilku pilkarzy. Dodatkowo jesli ammy grać o coś w Europie to nie mozemy mieć też lewoskrzydłowego na lewej obronie. To prowadzi do przemeblowania 50% obrony w krótkim okresie czasu. |
Cytat:
Problemem tej obrony nie jest zgranie, lecz słabość tworzących ją zawodników. Chcąc uniknąć kolejnej kompromitacji w pucharach, potrzebujemy w defensywie "rewolucyjnych zmian", a nie zasłaniania się kwestią zgrania. Najpierw musi mieć kto bronić. Zgrana, ale słaba piłkarsko obrona nic dobrego nie zapewni. Cytat:
|
Ja calkowicie popieram Markusa. Nieposzukanie lepszego prawego obroncy i w konsekwencji zwiazanie sie dlugoletnia umowa ze slabym Cikosem, to nic innego jak przyslowiowy strzal we wlasne kolano.
Zyczeniowe myslenie, ze skoro Cikos jest mlody, to na pewno sie rozwinie, jakos mnie nie przekonuje. Iluz to juz mielismy takich rozwojowych talentow z Golosiem czy Nawotczynskim na czele. Jeszcze bardziej nie przemawia do mnie zalozenie, ze Cikosz to dobry kandydat na lawke, a Stan powinien szukac kogos znacznie lepszego do pierwszego skladu. Zalozenie powinno byc takie, ze szukamy po 2 rownowartosciowych zawodnikow na kazda pozycje lub zawodnikow uniwersalnych, przy pomocy ktorych da rade obsadzic kilka pozycji. Wazne jednak zeby wszyscy trzymali w miare wyrownany i wysoki poziom. Wiadomo, ze przy ograniczonymm budzecie nie jest to latwe, ale z taka lawka rezerwowych jaka jest obecnie przyszlosci nie ma. Nie co sezon Legia z Lechem beda graly tak zle i nierowno jak w tym roku, gdzie mozna sobie bylo pozwolic na przegrywanie meczow z Zurawskim, Gargula, Brankiem i innymi odstajacymi od potrzeb pilkarzami w skladzie. Nie zapeszajac, Wisla i tak miala w tej rundzie sporo szczescia, ze z kluczowych zawodnikow na chwile wypadl jedynie Genkov, bo w innym razie moglo byc naprawde krucho. Sporo szczescia mial tez sam Cikos, ze jego liczne bledy czy czerwone kartki nie zawsze skutkowaly powazniejszymi konsekwencjami. No i jeszcze czesto poruszana kwestia zgrania. Uwazam, ze jesli ma dojsc do wymiany pilkarza slabszego na lepszego, to ten argument w ogole z zalozenia nie powinien byc brany pod uwage. Dobry pilkarz nie potrzebuje rund czy sezonow, aby zaczac grac dobrze. Przyszedl Cleber i juz od pierwszego sparingu z Celticiem gral bez zarzutu. Przyszedl Melikson i juz po pierwszych meczu w Gdyni byl jednym z najlepszych. Gdyby to jeszcze chodzilo o rozwalenie bloku defensywnego, ktory od 3-4 lat gra swietnie i coraz lepiej, ale my tu przeciez mamy do czynienie z dwoma swiezymi naborami dokonanymi w okresie dwoch ostatnich okienek transferowych. Wyolbrzymiany brak zgrania wobec braku jakosci, to zaden problem. |
Eustachy a czy obrona to tylko śr obrońcy? Cleber przyszedł jako uzupełnienie do 3 baardzo zgranych obrońców. Już na starcie miał łatwiej bo cała formacja mogła grać ze związanymi oczami. A teraz mamy 4 kolesi w dodatku każdy innej narodowości w tym jeden pomocnik z przymusu grający na lewej obronie. Jeśli mi powiesz że to nie ma wpływu na zgranie to nie mam pytań.
PS Gołosia rozwaliła choroba, a Nawotczyński to grał słabiej niż teraz Cikos. PS2 Ja nie neguje Towojego zdania na temat Cikosa, bo jeśli uda się zakontraktować kogoś lepszego to jestem ZA. Chodzi mi jednak o to że zgranie też ma jakieś znaczenie, ale wg mnie ta obrona będzie lepiej grac jak jej boki się poprawią. |
Cytat:
Natomiast twoja uwaga dot. Clebera, chyba nie koliduje z moja teza, ze dobry pilkarz poradzi sobiei bez zgrania. W koncu tak jak mowisz, miedzy trzech zgranych obroncow wpasowal sie obcy czlowiek, ktory zastapil czwartego zgranego obronce (Klosa) i raczej nikt nie powie, ze swoja obecnoscia obnizyl poziom zespolu, a wrecz odwrotnie. Zreszta czy to z wchodzacym do skaldu Kokoszka jak we wspomnianym sparingu z Celticiem, czy to z Glowackim, czy w Pucharze Ekstraklasy z nastoletnimi mlokosam, dla mnie Cleber nigdy nie schodzil ponizej swojego rownego poziomu, nieliczac gora dwoch spotkan juz pod koniec jego pierwszej przygody z Wisla. |
Też mam mieszane odczucia co do Cikosa. Za daleko prowadzi piłkę od nogi przez co wiele ich traci itp.
Chaveza lepiej zostawić, doskonale spełni się jako solidny rezerwowy. 2-3 nowe nazwiska w obronie wydają się być koniecznością. |
Eustachy masz rację ale ja się odnoszę do tego że jak masz 3 trybiki które dobrze funkcjonują i dodasz im 4 to łatwiej to doprowadzić do świetnej gry obronnej niż 4 rożne trybiki. Ja myślę że Chavez, czy Jailiens prezentowali by się znacznie lepiej w tamtej obronie niż w obecnej. Do tego dochodzi inny styl gry. Przy 4-4-2 łatwiej asekurowało się obronę przy kontrach niż przy 4-3-3. W tamtym ustawieniu była wymiana skrzydłowych z obrońcami bocznymi, dodatkowo przy 2 def pomocnikach łatwiej było to asekurować. Przy 4-3-3 przy jednym defensywnym widzimy jak się kończy jak obrońcy pójdą do przodu zostaje nam praktycznie dwója środkowych..( przykład mecz ze Śląskiem ).
Więc obecnie albo postaramy się na jakąś wymianę pozycji gdy boczni obrońcy będą atakować, albo zatrudnimy lepszych pokroju Alvesa ( chodzi mi przede wszystkim o to końskie zdrowie :) ) Jeśli zostaniemy z tą 3 obrońców środkowych + osobiście dołożyłbym 4 wyróżniającego się z ME a jak takiego nie ma to jakiś talencik wyłuskać z europy, to myślę że w następnym sezonie ich gra zatrybi i będziemy widzieć lepszą grę.. |
Cytat:
A kogo ty chcesz na środek obrony skoro uważasz że Chavez to dobry rezerwowy - Gerarda Pique ? |
Cytat:
|
Osman Chavez na dzień dzisiejszy jest najlepszym stoperem w lidze, więc teksty o trzymaniu go na ławce albo szukaniu lepszego zawodnika trochę mnie śmieszą. Gdyby Chavez miał lepszą technikę grałby w jakimś WestHamie albo Birmingham a nie w Wiśle na zasadzie wypożyczenia. Na dzień dzisiejszy Chavez jest lepszym zawodnikiem od Głowackiego i w tym przypadku akurat się wzmocniliśmy. Jeśli chodzi o Cikosza, to gra bardzo nierówno. Czasem prezentuje się dramatycznie a czasem dobrze. Jest szybki, nieźle zbudowany, waleczny, ale słabo blokuje dośrodkowania i zbyt często przegrywa pojedynki 1 na 1. Z bocznymi obrońcami ogólnie jest duży problem w Polsce. W tej chwili w naszej lidze nie ma oprócz Henriqueza ani jednego klasowego bocznego obrońcy. Osobiście na prawą obronę sprowadziłbym jakiegoś doświadczonego zawodnika z ligi włoskiej albo niemieckiej. Może Cikosz coś by się od niego nauczył, gdyż moim zdaniem powinien zostać, bo jest to materiał na bardzo dobrego prawego obrońcę.
|
A mi się zdaje że nie gra on w angielskim klubie bo trzeba było czekać na jego pozwolenie na prace pół roku.
|
Maaskant wypowiadał się kiedyś na temat Chaveza. "...gdyby umiał rozgrywać piłkę nie grał by w Wiśle..."
|
Cytat:
W tym okienku podstawowym zadaniem Staszka powinno być : a) pozbycie się szrotu b) sprowadzenie obrońcy lewego/ środkowego/ prawego/bramkarza c) napastnika Gienka 2.0 |
Cytat:
Cytat:
|
Trzeba ustalić priorytety. Dla mnie słabszym ogniwem od prawej obrony jest lewa obrona. Chyba, że będzie jak ostatnio, że Stan wynalazł perełkę Meliksona, a pół forum było przeciwne, bo środkowych pomocników mamy od groma.
Dla mnie środek obrony jest bardzo dobry, Jaliens nie odstaje zbyt dużo od Chaveza, ale wszystkie błędy obronne wynikają ze złej gry bocznych defensorów. Jeżeli środkowy obrońca biegnie zaasekurować bocznego, to robi się wyrwa, bo drugi boczny źle się ustawia. Jeden klasowy boczny obrońca to priorytet i wolałbym jednak tego lewego. Cikos jest młody, a mając 4 doświadczonych kolegów z tyłu szybko się nauczy i osiągnie dobry poziom. |
Cytat:
Trzeba sobie zadać pytanie: "Czy stać nas na kolejną kompromitację, zwolnienie trenera etc., bo młodzi zdolni (Bunoza czy Cikos) trudno przyswajają sobie futbolowe abecadło?". To jest uczciwe i zasadne pytanie. Jeżeli stać nas na ogrywanie zawodników, to OK. Jeżeli wymaga się wyników od razu, to trzeba zapewnić ku temu warunki - odpowiednich piłkarzy. Ale znając dotychczasowe działania Basałaja - ciemno to widzę. |
Valckx i Maaskant nie są ślepi, widzą braki w drużynie i o ile budżet pozwoli postarają się je załatać.
Każdy by chciał żeby starczyło na wzmocnienie boków obrony, napastnika i najlepiej jeszcze jakiegoś skrzydłowego ale tak naprawdę nie wiadomo, ile realnie możemy przeznaczyć na transfery. Najważniejsze żeby nowi zawodnicy stanowili z miejsca wzmocnienie albo przynajmniej zwiększenie rywalizacji na niektórych pozycjach. |
Cytat:
Cikos, Kowalski, Branco, czy nawet Palic to żadni porządni obrońcy, z którymi można pokazać się w Europie. |
Pan Cupial widzac jakimi transferami byli Melikson, Pareiko i Genkov powinien szarpnac troche wiecej klasy. W koncu jakby sie udalo awansowac to by sporo kasiury włascicielowi wpadlo.
|
Pewien czynnik da się zauważyć w osobach które wpadają w hurraoptymizn po zwycięstwie naszych piłkarzy nad innym zespołem. Zapominamy o wadach, mówimy tylko o samych zaletach. Teraz wielu użytkowników tego forum, kibiców Wisły, czy innych ludzi zrzeszających się z Wisłą powie - Cikos, Bunoza kiedyś się rozkręcą, patrz jak zagrał z tym, a jak z tym. Ludzie nie da się ukryć, że Bunoza na naszą ligę prezentuje się jako tako, jednakże w pucharach byłby zdecydowanie za słaby. Z kolei Cikos ze swoją naganna techniką, zerowym przyjęciem i prowadzeniem piłki, a także miernym dośrodkowaniem też "załatwiłby" nam niepotrzebne bramki na korzyść drużyny przeciwnej. A Paljic w polskiej, przede wszystkim słabej lidze może grać jako lewy obrońca, ale w pucharach obracaliby nim wszyscy skrzydłowi na lewej flance. Nasi holendrzy nie będą tworzyć drużyny na skale ligową, bo kadra jaką posiadamy bez trudu, potrafiłaby się bić o miejsca 1-6. Kibic Wisły oczekuje czegoś większego, sukcesów w pucharach. Dlatego Stan i Robert specjalnie przygotują drużynę pod kątem europejskich pucharów. W tej drużynie z pewnością miejsca nie znajdzie się dla Bunozy, Cikosza i Paljica, dla niektórych to smutne, lecz niestety prawdziwe. Patrząc obiektywnie to sa to piłkarze zdecydowanie za słabi. W defensywie to potrzebujemy stabilności, nie sytuacji raz dobrze, raz źle.
|
GENKOV ma kontrakt do czerwca 2014? Kurde mam nadzieje ze go nikt nie podkupi teraz w wakacje? Zeby on zostal chociaz do zimy to bedzie naprawde fajnie...
|
Tak, do 2014 roku.
|
Nie sądzę, żeby Cikos był aż tak słabym zawodnikiem, żeby w dwumeczu załatwił nam 6 bramek. Ja widzę dużą różnicę pomiędzy jego pierwszymi meczami, a tymi ostatnimi, wyraźnie na plus. Jeżeli jesteśmy w stanie poświęcić ten rok - półtora na ogranie Cikosa to możemy mieć duży pożytek z niego. Dla mnie bardzo dobra inwestycja w Erika, bo ciągle się rozwija, jest coraz lepszy, widać progres, a przy tym nie kosztuje wielkie pieniądze i tą zaoszczędzoną kasę na prawym obrońcy może wydać mądrze na wzmocnienia innych pozycji, np na lewego obrońcę.
Rozważmy sytuację, że jednak pojawia się nowy prawy obrońca, trzeba tą formację zgrać, z początku na pewno będą popełniać błędy, acz indywidualnie będzie lepszy niż Cikos. Po roku obrońca gra już dobrze, ale straciliśmy pieniądze. Przez ten rok Cikos również mógłby się rozwinąć i grać niegorzej niż ten drugi. Będę się upierać, że przy trzech klasowych, doświadczonych obrońcach i równie doświadczonym Pareice, Cikos będzie podnosił swój poziom. Dlatego wolę transfer lewego obrońcy, bo Paljić raz - nie jest zbyt perspektywiczny na tej pozycji, dwa - nie ma typowych nawyków obrońcy, trzy - Cikos jest po prostu lepszym obrońcą niż Paljić i lepiej wymienić słabsze ogniwo niż to nieco mocniejsze. |
Chavez i Cikos muszą zostać wykupieni !
|
No i Cikos znowu zagrał dobry mecz. Nie wiem skąd ta nagonka na niego, kiedy ostatnio zawalił nam gola? Z Lechem to widziałem jedynie jego dobre interwencje, zrywy w ofensywie, jeden świetny drybling i bieganie od 16 do 16. No ale pewnie po meczu znowu dostanie notę 5.
|
Cytat:
|
No coz ja mam nadzieje, że w poniedziałek Stan sie bierze do roboty i bedzie finalizował kontrakty
Nie ma na co czekać, jak tylko zapewnimy sobie tytuł trzeba załatwiac wzmocnienia zeby Maaskant mógł miec pełen skład od poczatku przygotowań do walki o LM |
Cytat:
|
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 14:21. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl