![]() |
Po remisie Jagi z Górnikiem zmieniły się nieco nasze matematyczne szanse, ale na oficjalne potwierdzenie tego, że oficjalnie już utrzymaliśmy się w lidze, poczekamy jeszcze przynajmniej do następnej kolejki.
Poniżej matematyczne prawdopodobieństwo naszego spadku w zależności od jutrzejszego wyniku: Wygrana: 0,0001% Remis: 0,14% Porażka: 0,83% |
hahahaha, ze tez ci sie chce
|
Oj tam, klikam "Run" ... i po chwili mam wynik ... ot, cała filozofia :D
|
Z moich obliczeń w głowie wynika, że po najbliższej kolejce Wisła będzie miała matematycznie zapewnione utrzymanie w ekstraklasie, jeśli:
- wygra z Koroną, a co najmniej jeden z Górników nie wygra - zremisuje z Koroną, a oba Górniki przegrają |
No cóż, tak to jest z liczeniem w głowie kilku milionów możliwych kombinacji wyników :D
W rzeczywistości sytuacja jest taka, że po naszej ewentualnej wygranej z Koroną, będzie można oficjalnie podać, że się utrzymaliśmy. Nie będzie takiego układu innych wyników, przy którym znaleźlibyśmy się poniżej 14 pozycji. Dokładniejszy raport jutro, po meczu Termaliki z Łęczną. |
Drogi Adasssiu, masz jak najbardziej rację ;d moja wielce skomplikowana analiza nie wzięła pod uwagę tego, że Bielsko i Zabrze będą jeszcze grały mecz bezpośredni, więc nie ma możliwości, aby oba te kluby zdobyły w pozostałych meczach komplet punktów.
Czy mylę się stwierdzając, że w razie remisu nie zapewnimy sobie po tej kolejce matematycznego utrzymania? Jeżeli będziemy mieli 26 punktów to Zabrze albo Bielsko może nas przegonić, wygrywając wszystkie swoje mecze do końca. |
Tak jak obiecałem poniżej przedmeczowa analiza:
Tak jak pisałem, ewentualna wygrana w Kielcach pozwoli nam ogłosić oficjalnie koniec walki o utrzymanie. Remis pozostawiłby ciągle jeszcze jakąś bardzo niewielką niepewność - czyli niecałe 0,01% matematycznych szans na spadek. Ewentualna porażka pozostawiłaby 0,36% niepewności. |
Czyli mamy 0,36% szans na spadek... Czyli remis z Jaga może dac nam już pewne utrzymanie?
|
Nie bierzecie jeszcze dodatkowych opcji np. Ruch ma jakieś 50 % szans na spadek
|
Cytat:
Na obecną chwilę wygląda to tak: Wygrana - gwarancja utrzymania. Remis - 0,028% spadek. Porażka - 1,05%. I jeszcze "czarny scenariusz", czyli 3 porażki, oznaczają 9,05% szans na spadek. |
Dramatyczna walka Jagiellonii o wygraną do samego końca miała pewne znaczenie dla naszych wyliczeń.
Obecnie remis w najbliższym meczu to 0,05% niepewności. Ewentualna porażka pozostawiłaby nam 0,85% niepewności. Zmalało ryzyko spadku w przypadku naszych 3 porażek, teraz wynosi ono 7,27%. |
Według moich obliczeń w głowie, które prawie na pewno są poprawne ;) Wisła zagwarantuje sobie po tej kolejce matematyczne utrzymanie, jeżeli:
- wygra z Jagiellonią - zremisuje z Jagiellonią, Podbeskidzie przegra, a w meczu obu Górników nie padnie remis Adasssiu mam rację? ;d |
Podbeskidzie gra z Koroną przed nami.
Sprawdziłem jak wynik tego meczu wpłynie na nasze matematyczne szanse. Otóż jeśli Podbeskidzie przegra, to nam wystarczy remis z Jagiellonią by móc już powiedzieć, że utrzymanie mamy gwarantowane na 100%. Żaden wynik Górników nie będzie nam już do tego potrzebny. Każdy inny wynik spowoduje, że nadal potrzebować będziemy wygranej, by móc cieszyć się tym od razu. |
Drogi Adasssiu, a co w następującej sytuacji:
- Wisła remisuje z Jagiellonią, przegrywa ze Śląskiem i Podbeskidziem (ma na koniec sezonu 26 pkt) - Górnik Zabrze remisuje z Łęczną, wygrywa z Koroną i Niecieczą (na koniec sezonu 27 pkt) - Górnik Łęczna remisuje z Górnikiem Zabrze, wygrywa z Podbeskidziem i Śląskiem (na koniec sezonu 27 pkt) - Podbeskidzie przegrywa z Koroną, przegrywa z Łęczną i wygrywa z Wisłą (na koniec sezonu 22 pkt) - Nieciecza wygrywa ze Śląskiem i Jagiellonią, przegrywa z Górnikiem Zabrze (na koniec sezonu 28 pkt) - Śląsk przegrywa z Niecieczą, wygrywa z Wisłą i przegrywa z Górnikiem Łęczna (na koniec sezonu 27 pkt) - Jagiellonia remisuje z Wisłą, przegrywa z Niecieczą i wygrywa z Koroną (na koniec sezonu 29 pkt) - Korona wygrywa z Podbeskidziem, przegrywa z Górnikiem Zabrze i Jagiellonią (na koniec sezonu 28 pkt) W takiej sytuacji z ligi spadłaby Wisła na 15. miejscu (26 pkt) i Podbeskidzie na 16. miejscu (22 pkt). Z tego co widzę to moja rozpiska jest "spójna", tzn. nie ma na niej żadnych sprzecznych wyników. Czy jest jakiś błąd w moim rozumowaniu? P.S. Tak tylko dodam, że warunek braku remisu w meczu Łęczna - Zabrze jest ważny dlatego, że w przypadku remisu obie te drużyny miałyby po 21 pkt na dwie kolejki przed końcem sezonu (a my po remisie z Jagiellonią mielibyśmy punktów 26). Jeśli któryś z Górników wygra, a Podbeskidzie przegra, to z 26 punktami po remisie z Jagiellonią będziemy poza zasięgiem Podbeskidzia i tego Górnika, który przegra w sobotę. |
Fuck Ya ... też mi coś nie pasowało z tym, że remis da nam w tym wypadku utrzymanie, bo wcześniej mi to za nic nie wychodziło ...
Algorytm jest ok ... errare humanum est ... w złą kratkę wpisałem wynik z Niecieczy z Łęczną :P ... grrr ... Rzeczywiście w przypadku porażki Podbeskidzia z Koroną i naszego remisu ciągle jeszcze będzie istniało ryzyko naszego spadku i będzie ono wynosiło 2/59049 (czyli coś koło 0,0034%). Ta druga możliwość to taka, że Korona remisuje z Jagiellonią, a pozostałe wyniki będą takie jak podałeś. |
Dorzucam jeszcze za 90minut.pl analizę:
WISŁA zapewni sobie utrzymanie w najbliższej kolejce, jeśli: - wygra (piątek, 20:30) LUB - Podbeskidzie nie wygra, Termalica Bruk-Bet przegra, a Górnik Ł. zremisuje z Górnikiem Z. (sobota, 18:00) LUB - w wypadku remisu: a) Podbeskidzie przegra, a Termalica Bruk-Bet nie wygra (sobota, 15:30) b) Podbeskidzie przegra, a Górnik Ł. nie zremisuje z Górnikiem Z. (sobota, 18:00) c) Podbeskidzie zremisuje, a Termalica Bruk-Bet przegra (sobota, 15:30) d) Podbeskidzie zremisuje, a Górnik Z. przegra (sobota, 18:00) e) Podbeskidzie, Termalica Bruk-Bet i Górnik Z. zremisują (sobota, 18:00) |
i jak zwykle, my możemy sobie analizować, a przyjdzie mogiel i pozamiata ;p
|
Aż tak by mi się nie chciało analizować tych wariantów, zwłaszcza jak za parę godzin i tak część z nich straci znaczenie :D
|
no i koniec matematyki wiślackiej na ten sezon, temat zostanie reaktywowany w przyszłym sezonie ;d
|
Oby tylko w temacie mistrzostwa
|
Ale mozna sie juz dzis pobawic w to ile srednio zdobywaly kluby punkty grajace w gornej osemce. Ile w pucharach a ile mistrz.
|
Skoro temat brzmi: zabawa statystyką, to może, tak dla poprawienia sobie humoru, spróbujmy przeanalizować jeszcze 1 rzecz: ile Wisełka potrzebuje punktów, by wyprzedzić na finiszu pasiaste damy? Tak, wiem, że grają w innej grupie, mają innych rywali, etc. Na chwilę obecną Wisełka ma 28 pkt., a Cracovia 30. Skoro nie potrzebujemy już liczyć punktów potrzebnych do utrzymania, pobawmy się w statystyki, ile musi ugrać Wisełka, by hasło "zawsze nad wami" nie przestało być aktualne? :-) Co o tym sądzicie? W końcu nasi analitycy będą znowu mieli co przeliczać... :-)
|
Drogi kolego powyżej, takie porównania nie są do końca miarodajne, bo jednak grając w grupie mistrzowskiej podejmuje się zupełnie innych rywali, niż grając w grupie spadkowej. Nie chcę nic mówić, ale według tej logiki "pasiaste damy" miały na koniec ubiegłego sezonu 8 punktów przewagi nad Wisłą, a dodatkowo zajęły premiowane grą w europejskich pucharach czwarte miejsce w tabeli ;)
|
Ojej... i pasiaste damy w ubiegłym roku strasznie się tym podniecały. Myślałem, że pokażemy im jak to wygląda z drugiej strony.
|
Mamy się równać "intelektualnie" do "poziomu" kibiców sąsiadki?
|
Zbliża się moment podziału ligi na dwie grupy, więc powoli można się przygotowywać do powrotu tego tematu.
Na razie ilość zmiennych jest jeszcze zbyt duża by bawić się już w liczenie prawdopodobieństwa. Można jednak np. robić porównania z poprzednimi sezonami. Aktualnie 9-ta drużyna zdobyła 32 punkty, co należy uznać za dość standardową wartość, bo poprzednio było to 31, 32 i 30 pkt. Po 30 kolejkach przekładało się to odpowiednio na 39, 39 i 38 pkt. Jeśli ta tendencja zostanie podtrzymana także w tym sezonie, to można by się spodziewać, że awans do górnej ósemki powinien dać wynik w okolicy 40 pkt. Inną rzeczą, którą można zwrócić uwagę, jest porównanie składu górnej ósemki po 25-tej i 30-tej kolejce. Okazuje się, że do tej pory co roku dokładnie jeden zespół zaliczał w tym okresie spadek z górnej do dolnej ósemki. A ilość punktów, zdobytych przez tego pechowca po 25 kolejkach, wynosiła odpowiednio 36, 36 i 32 punkty. |
sezon zasadniczy dobiega końca, więc pozwolę sobie na małą autoreklamę ;)
Wisła może zapewnić sobie górną ósemkę już w ten weekend przy spełnieniu pewnych warunków - szczegóły pod adresem http://zlamacsport.blog.pl/2017/04/0...e-scenariusze/ Cytat:
Cytat:
|
a w praktyce wygrana z Niecieczą = pewna gra w grupie mistrzowskiej
|
Zeby sobie na 100% zapewnic gorna osemke wystarcza 4 punkty a dopiero przy dobrych wiatrach nawet mniej ale nie mozna isc jak najmniejsza linia oporu bo potem mozemy sie przejechac jak rok temu z Zagłebiem Lubin z ktorym rowniez gramy pod koniec rundy zasadniczej obecnego sezonu
|
I tak ten mecz rok temu z Lubinem byl o cos fuksem...bo Misiek karnego w 94 minicue obronił.
teraz my rozdajemy karty,i wsyztsko zalezy od nas.Na spokojnie i napewno damy radę. |
Wg mnie z tych trzech meczy, które nam pozostały ten ostatni z Łęczną będzie najtrudniejszy. Smuda co by o nim nie mówić robi tam niezłą robotę, a do tego dochodzą nasze problemy wyjazdowe.
Mam nadzieję, że unikniemy takich emocji jak przed rokiem. |
Cytat:
i wlasnie trzeba zrobic wszystko zeby mecz z Leczną byl o nic,tzn miec juz awans.jechac na teren zdesperowanego zespołu gdzie jest Smuda,kapka knuje , bron panie Boze bo moze byc tragedia,awans musimy zapewnic sobie wczsniej. |
Najzabawniejsza sytuacja jest z Bruk betem, gdzie po 8 kolejkach byli liderami ligi z 16 punktami na koncie - mieliśmy do nich 13 punktów straty. Teraz zaś mamy 2 punkty więcej. To tylko pokazuje, że w naszej lidze nie ma rzeczy niemożliwych. Bardziej jednak obawiam się wyjazdu do Łęcznej, niż do Niecieczy. Bliski wyjazd, rywal rozbity psychicznie i fizycznie, wyrzucono dobrego trenera. Byle nie zlekceważyć i nie popełnić głupich błędów.
|
No nie wiem czy po Jagiellonii gdzie zagrali całkiem dobrze są rozbici psychicznie.
|
Cytat:
|
Najważniejsze jest spotkanie z Termalicą, ewentualne zwycięstwo dawałoby nam niesamowity komfort w tabeli. Zarówno Korona (z Ruchem) jak i Wisła Płock (z G. Łęczna) grają z niewygodnymi rywalami, w razie utraty jakichkolwiek punktów odjeżdżamy im na 5 punktów w tabeli.
Reasumując, perfekcyjnie byłoby mieć po następnej kolejce 6 punktów przewagi nad 8. drużyna w tabeli, co jest absolutnie wykonalne :) |
Zwycięstwo z Niecieczą nawet jak już nie oficjalnie to praktycznie zapewnia nam awans do 8-ki. W przypadku remisu dużo będzie zależało od wyników pozostałych drużyn rywalizujących z nami o grupę awansującą. Najważniejsze to cały czas utrzymywać przewagę minimum jednego meczu nad 9-tą drużyną.
Generalnie widać, że drużyna gra cały czas pod ogromną presją, przede wszystkim koncentrujemy się na tym, aby bramki nie stracić, bo w naszej sytuacji liczy się każdy punkt. Dlatego tak istotne będzie zwycięstwo w Niecieczy. Da nam to komfort, luz psychiczny i liczę, że wtedy w ostatnich dwóch spotkaniach pokażemy nową jakość. |
Czemu wy się obawiacie Korony czy Płocka? Przecież bezpośrednie mecze z nimi są na naszą korzyść. Z Koroną 2:1 dla nas, z Płockiem 6:4. Więc i tak w przypadku takiej samej ilości pkt będziemy wyżej od nich klasyfikowani. Przypominam, że w Ekstraklasie najpierw liczą się bezpośrednie pojedynki, a dopiero później ogólna liczba strzelonych i straconych bramek w lidze. Większym zagrożeniem mogą być Śląsk i Pogoń bo mamy z nimi niekorzystny bilans.
W skrócie to wygląda tak. Na obecną chwilę nad Pogonią mamy 5 pkt przewagi i 6 nad Śląskiem. Nasza wygrana w Niecieczy przy utracie pkt przez w/w zespoły automatycznie daje nam grę w grupie mistrzowskiej. Sytuacja w tabeli, zakładając korzystny dla nas rozwój wypadków, wyglądała by tak. Wisła 41 pkt Pogoń 34 pkt Śląsk 33 pkt Zostałyby nam 2 ostatnie mecze w fazie zasadniczej, ale one byłyby rozegrane już na "luzie". Miałoby to również przełożenie na frekwencje stadionową, bo na Zagłębiu mogłoby się pojawić nawet 20 000 ludzi. |
czy z ekonomiczno-kibicowskiego punktu widzenia niejest najlepiej zajac 8 miejsce ?? wtedy mamy u siebie 3 mecze ale za to z 1, 2 ,i 3 - czyli 7egie , amike i jage mielibysmy znowu u siebie ?? czy sie myle ?? wtydaje mi sie ze najgorzej w tym wypadku zajac 5 miejsce bo u siebie mamy wtedy druzyny nr 6,7,i 8 ?? czy ja zle mysle ??
|
Ósma drużyna gra u siebie z pierwszą, drugą i piątą. Tutaj jest cała rozpiska:
31. kolejka: 1-6 2-5 3-8 4-7 32. kolejka: 8-1 5-4 6-2 7-3 33. kolejka: 1-5 4-8 2-7 3-6 34. kolejka: 4-1 2-3 6-7 8-5 35. kolejka: 1-2 3-4 5-6 7-8 36. kolejka: 7-1 3-5 8-2 4-6 37. kolejka: 1-3 5-7 2-4 6-8 |
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 23:10. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl