Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Hyde Park (moderowane) (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Krakowskie Inwestycje (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=86)

orzeu 12.03.2010 16:50

Nie tyle estakady co autostrady przelotowe przez miasto z dziesiatkami wezlow rozwiazuja w wiekszosci sytuacji sprawe. Tylko prawdziwe autostrady, min 4 pasy w jedna strone a nie takie po.......ki jak sie u nas buduje.
U nas sie tak nie da wiec niech choc i te estakady zmieniaja stopniowo sytuacje.

sandbender 12.03.2010 16:53

Z tego co pamiętam z wiaduktu nad Grzegórzeckim zrezygnowano po jakichś obliczeniach, że za mały ruch będzie. A nie że się nie da.

Siwy_89 12.03.2010 18:07

na pewno nie :)

zrezygnowano, bo koszt budowy estakady byłby bardzo wysoki (wyburzenie budynków przy Kotlarskiej)

z wiaduktu zrzygnowano - z powodu zbyt małego natężenia ruchu - na skrzyżowaniu Alei Jana Pawła II z Meissnera i budowaną właśnie ulicą LEMA

tranceaddict 12.03.2010 19:25

Jeszcze dodam cos w sprawie komunikacji ale podmiejskiej czyli koleji czy jak to sie tam zwie, jak to ktos ujol. Trzeba by to polaczyc bus i pociag w jedna calosc ze placisz za jeden bilet i zeby busy nie wjezdzaly do miasta tylko wjezdzaly na poszczegolne stacje gdzie ta podmiejska kolej bedzie dojezdzac. Tak samo parkingi trzeba tam budowac gdzie bedzie ta kolej podmiejska miec swoje stacje, bo jak ludzie zauwaza ze mozna dojechac do miasta o wiele taniej i nie stac w korkach to mysle ze mgoa sie przezucic. U nas to jako tako dziala, ale maja problemy powidzmy male czasem jak za duzo sniegu jest lub tez jakis wiekszy mroz sie przytoczy, semafory oraz sygnalizacja troche szwankuje stara jest juz chyba z lat 70tych z tego co wiem.

picasso 12.03.2010 19:47

Cytat:

Pierwotnie napisane przez tranceaddict (Post 868008)
Jeszcze dodam cos w sprawie komunikacji ale podmiejskiej czyli koleji czy jak to sie tam zwie, jak to ktos ujol. Trzeba by to polaczyc bus i pociag w jedna calosc ze placisz za jeden bilet i zeby busy nie wjezdzaly do miasta tylko wjezdzaly na poszczegolne stacje gdzie ta podmiejska kolej bedzie dojezdzac. Tak samo parkingi trzeba tam budowac gdzie bedzie ta kolej podmiejska miec swoje stacje, bo jak ludzie zauwaza ze mozna dojechac do miasta o wiele taniej i nie stac w korkach to mysle ze mgoa sie przezucic. U nas to jako tako dziala, ale maja problemy powidzmy male czasem jak za duzo sniegu jest lub tez jakis wiekszy mroz sie przytoczy, semafory oraz sygnalizacja troche szwankuje stara jest juz chyba z lat 70tych z tego co wiem.

jeden bilet jak najbardziej wskazany,ale jeżeli busy nie będą wjeżdżały do centrum,tylko na obrzeżach miasta ludzxie będą zmuszeni do przesiadek,to nie zrezygnują z samochodów.to co proponujesz zdaje egzamin ale np w Wiedniu gdzie jest metro.podjeżdża sie samochodem na parking i przesiada do metra by w ciagu dziesięciu minut być w centrum miasta.wyobrażasz sobie sytuację,że tłuczesz sie najpierw busem z dajmy na to Głogoczowa do Borku Fałęckiego 20 minut,póxniej czekasz dziesięć na tyramwaj i jedziesz następne dwadzieścia,trzydzieści minut do centrum?i to samo w drodze powrotnej.ktoś kto wsiądzie we wspomnianym Głogoczowie,aby zrezygnował z własnego samochodu musi sie dostać szybko,tanio jak najbliżej centrum.

tranceaddict 12.03.2010 20:32

Cytat:

Pierwotnie napisane przez picasso (Post 868016)
jeden bilet jak najbardziej wskazany,ale jeżeli busy nie będą wjeżdżały do centrum,tylko na obrzeżach miasta ludzxie będą zmuszeni do przesiadek,to nie zrezygnują z samochodów.to co proponujesz zdaje egzamin ale np w Wiedniu gdzie jest metro.podjeżdża sie samochodem na parking i przesiada do metra by w ciagu dziesięciu minut być w centrum miasta.wyobrażasz sobie sytuację,że tłuczesz sie najpierw busem z dajmy na to Głogoczowa do Borku Fałęckiego 20 minut,póxniej czekasz dziesięć na tyramwaj i jedziesz następne dwadzieścia,trzydzieści minut do centrum?i to samo w drodze powrotnej.ktoś kto wsiądzie we wspomnianym Głogoczowie,aby zrezygnował z własnego samochodu musi sie dostać szybko,tanio jak najbliżej centrum.

Innaczej to widziszi, mi chodzi o kolej nie metro, bo metro poza miasto zazywczja nie wyjedza. Mnie chodzilo o podmiejska kolej czyli na stacje takie jak Skawina, Wieliczka, Trzebinia itd zeby jezdzily busy, tylko ze trzeba wszystko tam przebudowywac i miejsca na parkingi znalezdz. Borek Falecki to nie jeszcze jest miasto a nie aglomercja mozna powiedizec, ze jest poza obszarem miasta. W Toronto to dziala jak napisalem dosc sprawnie, ludzie chwala bo placisz o wiele mniej, miasto jest dosc duze to powiem odrazu dla tych co nie wiedza, chodzi mi o obszar nie ludnosc miasta, jedyny minus to jak pisalem sygnalizacja pamietam lata 60-te. Wieden z tego co wiem i pamietam troche innaczej jest i dziala tam. :)

picasso 12.03.2010 21:15

kolego Borek Fałęcki jest jak najbardziej miastem i to nie tylko z racji przynależności administracyjnej.aglomerację stanowia właśnei te wspomniane przez Ciebie Skawiny i Wieliczki.Twoim zdaniem ludzie będą korzystać z busów by podjechac do Skawiny i przesiąść sie do pociągu,a później jeszcze raz do tramwaju czy autobusu?zapomnij.jeżeli tak miało by być to wsiądą w samochód.jestem tego wiecej niż pewien,bo mam bardzo dużo znajomych w tej okolicy.rezygnują z samochodów tylko dlatego,że szybciej dojada busem, bo dojeżdża on do centrum miasta i korzysta często z buspasów.z tego powodu pisałem wcześneij że aby ograniczyc napływ samochodów prywatnych do centrum miasta musi sie wpuścić busy i autobusy na wydzielone torowiska tramwajowe.jeśli ludzie zobaczą,że do pracy,na zakupy,czy do knajpy są w stanie dojechać o połowę szybciej niż samochodem,to żadne ograniczenia administracyne nie będą potrzebne.

Pablo84 13.03.2010 21:34

Nieuniknione dla Krakowa jest Metro- tylko kiedy my je zaczniemy budować?Transport wkońcu tak czy siak zejdzie pod ziemię, bo ilość samochodów rośnie wprost proporcjonalnie do ilości i jakości ulic.

Przyszłość to tego typu dróżki...

http://www.veoh.com/collection/jay21...487426Z76hXCX6

węgorz2 13.03.2010 21:37

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Siwy_89 (Post 867926)
Grzegórzecka będzie w przyszłości poszerzana do dwoch pasów. Dlatego ten nowy biurowiec (po lewej jadąc od Ronda) jest odsunięty od ulicy o kilkanaście metrów.

chyba chciales napisać ;poszerzona o dwa pasy... a ten nowy biurowiec kolego stoi tam od czasów komuny

gooro33 13.03.2010 21:59

Cytat:

Pierwotnie napisane przez tranceaddict (Post 868008)

Byłes kiedys w Borku Fałeckim???
Co do metra to u nas zapewne jeszcze dlugo nie powstanie, koszt jego budowy bylby 4 razy wiekszy niz ma to miejsce w Warszawie. To ze wzgledu na warunki gruntowe jakie u nas sa.

Pablo84 13.03.2010 22:47

Tylko że te ekspertyzy pochodzą zdaje się z lat 70-tych. Najlepsze jest to, że jedni profesorowie mowią, że budowa nie stanowiła by problemu, drudzy prawią z kolei coś innego.
Pasowało by chociaż zacząć coś o nim myśleć.

Warszawa np wykorzystuje sytuację w ten sposób, że zgarnia 30% europejskich dofinansowywań na cały kraj, ze względu na budowę metra.Ja sie za bardzo na tym nie znam, ale być może pasowało by powalczyć, zrobić jakieś realne plany, by zapewnić przyszłym mieszkańcom lepszą przyszłość...

Siwy_89 14.03.2010 04:53

Cytat:

Pierwotnie napisane przez węgorz2 (Post 868885)
chyba chciales napisać ;poszerzona o dwa pasy... a ten nowy biurowiec kolego stoi tam od czasów komuny

kolego, http://www.sztuka-architektury.pl/fi...ywkrakowie.jpg - mówię o tym biurowcu, więc mi nie ciśnij

Q13SON 20.03.2010 12:32

http://polskalokalna.pl/wiadomosci/m...glowny,1454528

Coglin 25.03.2010 17:05

no to zaczelo sie:
"Kompromitacja drogowców - rozpadła się jezdnia

Krakowscy drogowcy totalnie skompromitowali się przed kierowcami. Dziś rano po raz kolejny doszło do zmiany organizacji ruchu na rondzie Ofiar Katynia. Podczas trwającego tam remontu część samochodów skierowano na tymczasową drogę, która miała zapewnić ruch w trakcie przebudowy. Jednak wykończona ostatniej nocy jezdnia już po kilku godzinach po prostu... się rozpadła.

Na rondzie panuje prawdziwy komunikacyjny chaos. Drogowcy szybko próbują przywrócić starą organizację ruchu - sprzed rozpoczęcia remontu. Nerwowo przenoszą więc znaki i barierki. Zajęto się też naprawą zniszczonego objazdu, to jednak potrwa co najmniej 48 godzin..."

calosc: http://polskalokalna.pl/news/krakow-...gowcow,1456910

Skipper 26.03.2010 10:14

Nie rozumiem tylko czemu pisze się "krakowscy drogowcy" ?? Skoro zlecenie wykonuje mało znana firma Radko w konsorcjum z hindusami...

Arturo Qr2nów 26.03.2010 10:17

Mało znana firma i Turcy (tym razem Hindusi)... Gdzieś to już widziałem :evil:

Siwy_89 26.03.2010 18:48

nie panikujcie. to tylko droga tymczasowa, którą naprawią w ciągu 48 godzin ;-)

właściwie to ta droga pierwotnie miała być zrobiona z płyt betonowych...

Kocur 26.03.2010 18:55

jasne, nikt nie panikuje - jesteśmy tylko wkur... wieni na maksa ale do paniki daleko :D

swoją drogą ja pod ten wiadukt (mają być 3 poziomy) przez pierwszy miesiąc nie wjeżdżam - nie chcę żeby mi coś na głowę spadło ;)

Siwy_89 29.03.2010 00:42

Ta sama liczba osób w rożnych środkach transportu.

Komentarza chyba nie wymaga.

http://i40.tinypic.com/1z5u4ap.jpg

PODpalacz 29.03.2010 08:24

1 Firma Radko nigdy nie robiła takich rzeczy jak mosty wiadukty asfalty itp
2 Porwali się z motyką na słońce termin odbije się na nas kierowcach i ludzi tam pracujących
<długie stanie w korkach,a ludzie pracujących po 12 i więcej godzin łapiący flesz reportera premia>
3 Droga powstał nie legalnie i nie tak jak powinna być zrobiona
4 Myślę że to w topa na początku była potrzebna żeby kierownictwo tej firmy ruszył rozum i powaga sytyłacji

luke1906 29.03.2010 09:56

Ja rozumiem, że nasz język do najłatwiejszych nie należy, no ale bez przesady. Uwaga do kolegi wyżej, bo jego post aż kłuje w oczy.

Konrad. 28.05.2010 00:42

Od soboty nowe ograniczenia na rondzie ofiar Katynia. W poniedziałek można się spodziewać mega korków w całej północnej części Krakowa...

http://img69.imageshack.us/img69/496...od29maja01.png
http://img709.imageshack.us/img709/2...od29maja02.png
http://img227.imageshack.us/img227/2...ynianowaor.jpg

Kamil_mchw 28.05.2010 08:23

czy do 300tyś zł. jestem w stanie kupić jakieś fajne małe mieszkanko w krakowie z 2 pokojami minimum.?? jeśli tak to gdzie??;] myślałem nad mieszkaniem w okolicach skałek twardowskiego...

Kocur 28.05.2010 08:46

Jeśli będziesz szukał mieszkania podobnie jak odpowiednich do tego tematów na forum to nie wróżę powodzenia ;)

medyk 28.05.2010 14:33

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Kamil_mchw (Post 905605)
czy do 300tyś zł. jestem w stanie kupić jakieś fajne małe mieszkanko w krakowie z 2 pokojami minimum.?? jeśli tak to gdzie??;] myślałem nad mieszkaniem w okolicach skałek twardowskiego...

jestes w stanie tylko szukaj na odpowiednich do tego portalach..

Żmijka 28.05.2010 15:28

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Konrad. (Post 905577)
Od soboty nowe ograniczenia na rondzie ofiar Katynia. W poniedziałek można się spodziewać mega korków w całej północnej części Krakowa...

Taaa ... cudownie :shock:

Czyli od poniedziałku do roboty na butach ... świetnie.

A o ciągach komunikacji pieszej niech oni nie pier*** przepraszam, ale pracuję zaraz koło ronda (Radzikowskiego, za kfc) i drogi dla pieszych a rondzie teraz to jakaś porażka. Że nie wspomnę o przystankach autobusowych na drodze ...

Vinci 28.05.2010 19:49

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Żmijka (Post 905794)

A o ciągach komunikacji pieszej niech oni nie pier*** przepraszam, ale pracuję zaraz koło ronda (Radzikowskiego, za kfc) i drogi dla pieszych a rondzie teraz to jakaś porażka. Że nie wspomnę o przystankach autobusowych na drodze ...

Drogi? :D
To chyba raczej jakieś korytka wytyczone barierkami :D:D zwłaszcza od ronda do wiaduktu...

Żmijka 28.05.2010 20:02

No rzeczywiście poniosło mnie pisząc drogi :D

Tego kto to zaplanował wysłałabym tam przejść się np z wózkiem dla dziecka (że nie wspomnę o bliźniaczym :shock: ) albo postać na przystanku w kierunku Bronowic w czasie deszczu ... cudo.

Konrad. 12.06.2010 01:11

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Konrad. (Post 905577)

Kolejne opóźnienie i zmiany o których pisałem wchodzą w życie w nocy z 15 na 16 czerwca.

Warto poczytać: http://www.zikit.krakow.pl/aktualnos...-od-16-czerwca

miedzy innymi, zamknięta dla kierowców (tylko mpk i mieszkańcy) będzie ulica Zielony Most...

Pozostaje rower...
Cytat:

Pierwotnie napisane przez Żmijka (Post 905909)
Tego kto to zaplanował wysłałabym tam przejść się np z wózkiem dla dziecka (że nie wspomnę o bliźniaczym :shock: ) albo postać na przystanku w kierunku Bronowic w czasie deszczu ... cudo.

akurat nie wiem czy ciągi dla pieszych dało sie lepiej rozwiązać... nie moga przecież zrobić normalnych chodników, skoro za parę dni będą to skuwać...

gooro33 12.06.2010 04:43

Wiadomo cos odnosnie szyb elewacyjnych na nieszczesnej Galerii Krakowskiej ?
Kiedy maja je zamiar ponownie zamontowac???
Przeciez to juz z 1,5 roku tak jest..

Siwy_89 12.06.2010 12:10

mają zamiar zamontować...

ale nikt nie jest w stanie powiedzieć, kiedy to nastąpi... ;/

wierny 12.06.2010 12:26

Gdzieś kiedyś czytałem, że w tym roku nic się nie zmieni w sprawie tych szyb. Podobno zamiast szyb chcą jakąś inną elewację zrobić.

Arturo Qr2nów 16.06.2010 10:10

http://krakow.naszemiasto.pl/artykul...etor,id,t.html

Kolejna piękna koncepcja, którą znowu ch*j strzeli ;)

KoPer 16.06.2010 10:23

oby nie! chyba koncepcja najlepsza spośród tych, które się pojawiły. Duża, otwarta przestrzeń, ładne budynki pasujące do miasta i w odpowiedniej wysokości. Nic tylko budować!!

murray 16.06.2010 10:46

http://krakow.gazeta.pl/krakow/1,357...anhattanu.html

Tutaj więcej zdjęć.

Siwy_89 16.06.2010 23:36

wizaualizacje świetne.

realizować!

Vinci 17.06.2010 07:19

Cytat:

Wuzetkę oprotestował jednak sąsiad oraz grupa ekologów. Rozprawa przed Samorządowym Kolegium Odwoławczym odbędzie się pod koniec czerwca.
Pewnie, że świetne...ale obawiam się, że na samym początku przyjdzie zmierzyć się z tradycyjnymi zielonymi upierdliwcami... a, że dzieciaki wiedzą, jak napsuć krwi i mają już na koncie kilka zablokowanych projektów, w tym sale gimnastyczne w wybranych szkołach, to może być różnie...

Arturo Qr2nów 19.06.2010 12:11

Rozpoczęło się przerzucanie kładki pieszo-rowerowej nad Wisłą.

http://www.psmkms.krakow.pl/wiesci.htm#6

QBAS 19.06.2010 12:34

Ja mam dość radykalne podejście do ekoludków.. Wziąłbym ich wszystkich do drzewa przywiązał, gdzieś za miastem. Tylko tak, żeby do końca dni swoich mogli być w jego bliskim otoczeniu. Sami często to robią więc nie powinni być przeciwni pomysłowi, a i druga (inwestycyjna) strona będzie zadowolona z tego rozwiązania ;)

crazykaro 19.06.2010 13:12

3/4 tych ekoludków to humaniści którzy nie mają pojęcia o procesach zachodzących w przyrodzie i realnych powodach zanieczyszczania środowiska.

A co do kładki to dalej nie rozumiem jak można postawić coś takiego 100 m od mostu

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 11:23.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl