Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Hyde Park (moderowane) (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Motoryzacja/Samochody/Spalanie (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=5171)

dj_ibutti 20.09.2009 10:46

Civiczek, cudowne autko :) Polecam, tylko jeżeli byś miał wybór to poluj na te japońskie Civici (różnią się szczegółami np. angliki mają wystające klamki, japończyki płaskie, angliki maja regulacje klimy pokrętłami, a japońskie suwaki itp.) ale jedne są montowane w Japonii, drugie w Anglii. Te pierwsze znacznie solidniejsze.

Przez 10 lat używania Japończyka, zepsuła się tylko klima.

Kocur 21.09.2009 21:40

Cytat:

Po raz dziesiąty z rzędu, jutro (22 września, wtorek) w Krakowie odbędzie się Europejski Dzień bez Samochodu. Wzorem lat ubiegłych z ruchu wyłączona będzie jedna z ulic Krakowa. Tego dnia, w godzinach od 8.00 do 18.00 nie będzie można jeździć samochodem w ciągu ulic Podzamcze i św. Idziego. W zamian, za darmo - na podstawie dowodu rejestracyjnego - będzie można jeździć komunikacją zbiorową.

Fajna sprawa - ciekawe ile osób skorzysta :):)

WISŁA 1906 NH 23.09.2009 12:25

Zna ktoś z Was stronke gdzie można sprawdzić ile jest jakiś marek samochodów na świecie lub w Polsce ?, chodzi o aktualne dane a nie ile wyprodukowano :P Bo wiadomo że z każdym rokiem nawet tych nowych aut ubywa (wypadki).

maciek777 23.09.2009 18:20

Dostałem dzis mandat na strefie C,nieduzy bo 50zl,ale mam zaplacic w ciagu tyg,a jutro z rana wyjezdzam na 3 tyg Pytanie,dostal ktos z Was cos takiego i nie zaplacil ? Ewentualnie jakie odsetki te ciule doliczaja ?

West 23.09.2009 18:42

jak ci sie uzbiera pare mandatow to wstecz wzywaja cie do wyjasnienia ( czyt placenia )
bo to ci ze strefy ciule pewno daly, wiec nie przezywAJ zabardzo, ale jezelis rzeczywiscie stal w strefie bez oplaty to bedzie trza kiedys zaplacic

dj_ibutti 23.09.2009 21:32

Mam pytanko, czy moge wstawić głośniki okrągłe 16 cm, jeżeli fabrycznie jest miejsce na elipsy 6x9 cm ?

Chodzi mi o tył Civica.

brzydki.brzydal 23.09.2009 22:12

Cytat:

Pierwotnie napisane przez dj_ibutti (Post 796422)
Mam pytanko, czy moge wstawić głośniki okrągłe 16 cm, jeżeli fabrycznie jest miejsce na elipsy 6x9 cm ?

Chodzi mi o tył Civica.

6 cali to 15cm, więc żeby wpasować głośnik musiałbyś docinać otwór - moim zdaniem gra niewarta świeczki.

Jakbyś sam robił sobie dystanse to mógłbyś włożyć tam okrągłe 13cm, ale wydaje mi się, że elips 6x9 zagra lepiej.

dj_ibutti 23.09.2009 22:36

Problem w tym, że dostałem głośniczki 16 cm, a z przodu mam porządne Alpine'y ;)

someone_TSW 28.09.2009 15:09

Jestem na etapie kupna samochodu. Jako że będzie to pierwsze auto szczególnie zależy mi na dobrym wyborze. Chciałem coś małego, do jeżdżenia po mieście, raz za czas zrobić więcej kilometrów. Oczywiste, że samochód powinien być jak najmniej awaryjny. Silnik dynamiczny, nie musi być królem szos, ale trochę mocy mile widziane. Myślałem o Corsie lub o Lanosie, roczniki około 98-00. Koszt ok 7k. Co Wy możecie polecić, na co zwracać uwagę, czego unikać ?

Kocur 28.09.2009 16:31

Do 7 tysi to już było napisane - bierz Civica i będziesz zadowolony - za 7 koła nie istnieje auto do którego nie będzie trzeba dokładać mniej czy więcej - czysta eksploatacja, rozrząd, płyny, filtry, hamulce, zawiecha.

A na pierwsze auto lepiej brać wolniejsze bo się nie rozpieprzysz przynajmniej :)

ps.

Cytat:

Rada miasta zlikwidowała opłaty za parkowanie w strefie C w soboty. - Chodziło o regulację niejasnych przepisów i zachęcenie mieszkańców do odwiedzania Starego Miasta - mówią radni.

someone_TSW 28.09.2009 21:44

A coś na temat Corsy lub Lanosa ? Ktoś ma, miał ?

Arturo Qr2nów 29.09.2009 15:08

Cytat:

Pierwotnie napisane przez someone_TSW (Post 798295)
A coś na temat Corsy lub Lanosa ? Ktoś ma, miał ?

Tak jak napisał Kocur łap się Civica. Żadne Lanosy i Corsy nie są tak bezawaryjne i tak fajnie się nie prowadzą jak Honda. Nie mówiąc już o wyglądzie.

A tak teraz z innej beczki: kumpel się przypalił do Jaga X-Type. Autko fajne, przynajmniej stylistycznie i nie da się ukryć, że mimo iż to ładnie opakowane Mondeo, to skaczący na masce kot zmienia diametralnie postrzeganie tego auta. Jednak właśnie, to jest Mondeo... Płyta, niektóre elementy, i w końcu silnik diesla. Gość się przypala na szpan za rozsądne koszty użytkowania, tylko jakoś umknęło mu że eksploatacja samochodu, to nie tylko paliwo. Co powiecie o tym silniku? Ktoś miał Mondeo TDCI, a może miał lub zna kogoś, kto użytkował Jaga? Ja o tym silniku nie słyszałem zbyt dużo dobrego, a do tego każde Mondeo jadące z przdodu przy przyspieszaniu dramatycznie dymi.

someone_TSW 29.09.2009 15:57

A jak z dostępnością i ceną części do civica ? Kilka osób odradzało mi to auto, żebym się nie pakował w japończyka itd.

Kocur 01.10.2009 12:23

Ty tego jeździ że części jest od groma - zamienników w hurtowniach też - poza tym każdy mecher zna civiki na wylot.

Zna ktoś jakiś warsztat godny polecenia co montują autoalarmy ??

tomo 01.10.2009 13:26

Ile trwa to szkolenie kierowców naruszających przepisy ruchu drogowego, po którym następuje redukcja konta o 6 punktów karnych ?

MBu 01.10.2009 19:39

Cytat:

Pierwotnie napisane przez ...:::Tomo:::... (Post 799227)
Ile trwa to szkolenie kierowców naruszających przepisy ruchu drogowego, po którym następuje redukcja konta o 6 punktów karnych ?

6 godzin...

http://www.mord.krakow.pl/najnowszy-kurs

1q2 02.10.2009 01:55

Z innej beczki....przy granicy pl-czeskiej - oczywiście po naszej stronie - 4.39...potem w stronę krakowa co stacja to mniej ale o grosze...Łukoil w rybniku 4.02 za 95 - ruskie .....:>

ted 02.10.2009 07:20

w którym sklepie kupie dobre koraliki na fotel?

felipe 02.10.2009 07:41

Cytat:

Pierwotnie napisane przez 1q2 (Post 799439)
Z innej beczki....przy granicy pl-czeskiej - oczywiście po naszej stronie - 4.39...potem w stronę krakowa co stacja to mniej ale o grosze...Łukoil w rybniku 4.02 za 95 - ruskie .....:>

Na Carrefourze w Czyżynach wczoraj 3.97 ;) A paliwo dobre, ciągne na nim 3 rok i polecić mogę.

miba 02.10.2009 10:38

sam jestem ciekaw jak to z tym paliwem jest...

Leję V-Power Diesel na Shellu koło M1 i niby zauważyłem, że autko na jednym baku przejezdza mi więcej niż na paliwie z Neste, ALE jestem ciekaw czy są jakieś badania, porównania jakości paliw itd?
Widział ktoś coś takiego w internecie?

Kocur 02.10.2009 11:40

Cytat:

Pierwotnie napisane przez felipe (Post 799448)
Na Carrefourze w Czyżynach wczoraj 3.97 ;) A paliwo dobre, ciągne na nim 3 rok i polecić mogę.

ważne nie tylko jakie paliwo ale do jakiego auta ;)
stare merce pojadą nawet na rzepakowym ale wlejesz takiego Carrefoura do nowego forda TDCI i wtryski padną po dwóch miesiącach :)

1986 02.10.2009 20:15

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Kocur (Post 799524)
ważne nie tylko jakie paliwo ale do jakiego auta ;)
stare merce pojadą nawet na rzepakowym ale wlejesz takiego Carrefoura do nowego forda TDCI i wtryski padną po dwóch miesiącach :)

Dokładnie to samo miałem napisać ...., stare wszystko przyjmie z nowymi już tak dobrze nie jest.

Czy to prawda że jak sie pierwszy raz uzbiera 24 punkty karne to nie zabierają prawa jazdy tylko robią kierowcy jakieś testy ... i gdy je przejdzie pozytywnie prawko mu zostaje zwrócone ??

żuraw_9 02.10.2009 23:40

witam,

jako, że jestem na kupnie samochodu proszę o opinie nt. takich oto samochodzików:

Fiat Bravo/Brava (silniki: 1,2 16V,1,4 12V oraz 1,9 JTD)
Rover 600 (2.0 Diesel)
Renault Megane (wszystkie typy silników i nadwozi) z lat 1996-2001

Zastanawiam się nad takimi opcjami, miałem ostatnio Corsę w dieslu 1.5 i podziękuję za taki samochód, dlatego teraz zależy mnie na kupieniu czegoś czego nie będę żałował. Podpowiedzcie coś - z góry dzięki

picasso 03.10.2009 09:53

Cytat:

Pierwotnie napisane przez żuraw_9 (Post 799794)
witam,

jako, że jestem na kupnie samochodu proszę o opinie nt. takich oto samochodzików:

Rover 600 (2.0 Diesel)

Zastanawiam się nad takimi opcjami, miałem ostatnio Corsę w dieslu 1.5 i podziękuję za taki samochód, dlatego teraz zależy mnie na kupieniu czegoś czego nie będę żałował. Podpowiedzcie coś - z góry dzięki

tak naprawdę to wszystko zależy w jakim one sa stanie.jakie maja przebiegi jak są utrzymane.ja nie jeżdżę wogóle benzyniakami i nie interesują mnie one wcale,więc na ich temat się nie wypowiem.jeśli zaś chodzi o diesla 1.9 JTD to śmiało mogę powiedzieć,że jest to jeden z najlepszych motorów.bardzo udana konstrukcja i o ile nie jest to samochód zajeżdżony z niewiadomo jakim przebiegiem,to napewno wart jest zainteresowania.dynamika niezła,spalanie niewielkie.chyba nic więcej nei jest potrzebne.

ja_ka_ 03.10.2009 10:30

Pytanko: zawiadomienie w związku z nieuiszczeniem opłaty za parkowanie (takie z czerwoną przekątną krechą ) płacić? Czy olać? Jak to w rzeczywistości wygląda?

żuraw_9 03.10.2009 10:50

Ja rowniez mam pytanie odnosnie gield samochodowych w Krakowie. Gdzie mozna sie udac w Krk i poszukac czegos ciekawego?

1986 03.10.2009 11:12

Cytat:

Pierwotnie napisane przez żuraw_9 (Post 799794)
witam,

Rover 600 (2.0 Diesel)

Rover 600 (2.0 diesel) bardzo fajny samochodzik, kilkakrotnie miałem okazje nim jeździć i naprawde dobry samchodzik, fajnie się prowadzi, przyspieszenie całkiem, całkiem , bodajże to 105 koników ma ale autko ledziutki więc leci. Plusy to napewno oszczędnoś spalania(diesel wkońcu), wygląd, i w maiare wygodny-jak na jazde po mieście bardzo fajny.
Podobno skrzynia biegów się psuje często w roverach.

węgorz2 04.10.2009 10:03

mam pytanie ,po powrocie z WROCłAWIA zauważylem w samochodzie pękniety wąż od instalacji wodnej zasilającej gaz ,pozostałe węże też są w nie najlepszym stanie ,chciałbym je wymienić w własnym zakresie ,czy ktoś mógłby pomóc informacją gdzie takie gumowe przewody można kupić -w LEROY ,PRACTIKER ,CASTORAMA takich rzeczy nie ma

*KoTeK* 04.10.2009 10:05

Cytat:

Pierwotnie napisane przez węgorz2 (Post 800142)
mam pytanie ,po powrocie z WROCłAWIA zauważylem w samochodzie pękniety wąż od instalacji wodnej zasilającej gaz ,pozostałe węże też są w nie najlepszym stanie ,chciałbym je wymienić w własnym zakresie ,czy ktoś mógłby pomóc informacją gdzie takie gumowe przewody można kupić -w LEROY ,PRACTIKER ,CASTORAMA takich rzeczy nie ma

http://www.allegro.pl/sklep/5303128_autogaz_market

węgorz2 04.10.2009 10:08

bardzo dziekuje ,pewnie skorzystam ale wolał bym cos w KRAKOWIE chodzi o czas ,chciałbym to jutro zrobić

Kocur 07.10.2009 13:11

http://miasta.gazeta.pl/krakow/1,357...samochody.html

Cytat:

- W moim odczuciu, problemem nie jest zatem KONIECZNOŚĆ jazdy samochodem (...), ale lekko nuworyszowskie podejście krakowian do samochodu - kolejny głos w dyskusji o ruchu w centrum Krakowa.
Kolejna rozmowa o ruchu samochodowym w ścisłym centrum - tym razem przyznam się, że z większością poruszanych zagadnień trudno się nie zgodzić. Sam znam osoby co jak nie dowiozą dupy pod samą knajpę to się z domu nie ruszą. :)

picasso 09.10.2009 17:51

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Kocur (Post 801261)
http://miasta.gazeta.pl/krakow/1,357...samochody.html

Kolejna rozmowa o ruchu samochodowym w ścisłym centrum - tym razem przyznam się, że z większością poruszanych zagadnień trudno się nie zgodzić. Sam znam osoby co jak nie dowiozą dupy pod samą knajpę to się z domu nie ruszą. :)

problem tkwi jeszcze gdzie indziej.jak chodziłem do szkoły,to np autobus linii 130,miał na rozkładzie jazdy napisane "Sr częstotliwośc kursowania w godz.szczytu 3 min"i tak było.119,173,164 kursowały co 10 min.bilety były stossunkowo dużo tańsze niż dzisiaj.teraz tak naprawdę komunikacja jest droga.jeżeli przyjdzie mi do głowy pojechać z zoną i dzieciakami na piwo do rynku to kosztuje mnie to ok 30 zł...więc siłą rzeczy wsiadam w samochód.uprzedzam,że z racji wykonywanej pracy,ani ja ani żona nie posiadamy biletów miesięcznych,bo sa one nam zbędne.

Kocur 09.10.2009 20:20

Wiadomo że nie można uogólniać - są sytuacje że auto jest niezbędne - dzieciaki, lekarz, inne nagłe przypadki :)

Najgorsze jest to, że czasami jestem świadkiem jak do knajpy przychodzi 20 znajomych i każdy własnym autem ... żeby się chociaż umówić i zabrać po drodze to nie - już nie mówiąc że się czeka pół godziny bo co drugi szuka miejsca parkingowego :)

karmel1906 09.10.2009 21:08

Cytat:

Pierwotnie napisane przez żuraw_9 (Post 799866)
Ja rowniez mam pytanie odnosnie gield samochodowych w Krakowie. Gdzie mozna sie udac w Krk i poszukac czegos ciekawego?

Najwieksza giełda to zdecydowanie Rybitwy w niedziele, jakbys mial wiecej czasu to giełda w Myslowicach lub gliwice w sośnicy, ale w tych 2ch ostatnich osobiscie nie bylem.
Pozatym pozostają ci komisy i sledzenie oto-moto, autotrader.pl, czasem sie cos trafi ciekawego.

MBu 27.10.2009 20:20

Orientuje się ktoś czy jeżeli kupiłem samochód zarejestrowany w powiecie krakowskim to będąc mieszkańcem Krakowa(który jest osobna jednostką terytorialną) mogę zostawić sobie ten sam nr blach??

Kocur 27.10.2009 20:24

Wydaje się że tak ...- ja kupowałem od kumpla z Krakowa i aż dziw bierze ale pani w okienku sama mi zasugerowała że po co mam płacić 130 zł jak wystarczy 60 za sam dowód :)

tel. do wydziału komunikacji i po sprawie

Leh71 27.10.2009 20:32

Cytat:

Pierwotnie napisane przez MBu (Post 808869)
Orientuje się ktoś czy jeżeli kupiłem samochód zarejestrowany w powiecie krakowskim to będąc mieszkańcem Krakowa(który jest osobna jednostką terytorialną) mogę zostawić sobie ten sam nr blach??