Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Hyde Park (moderowane) (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Matura//Po maturze...?? (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=2848)

kaftan 29.04.2009 19:20

no to spoko, dzięki za info.

a tak w ogóle to powiedzcie mi, ale tak szczerze ( o ile można liczyć na szczerość kogoś, przez internet :p )
będziecie mieć na maturach pisemnych że tak powiem " pomoce naukowe " ;-)

takie małe karteczki, czcionka 4 :) ? Możecie na pw napisać i gdzie chcecie je umieścić.

Mario Nh 29.04.2009 19:22

Cytat:

Pierwotnie napisane przez DrewniaQ (Post 717172)
Ja mam przeczucie, że będzie: Przedwiośnie, Ferdydurke bądź Inny Świat.

Nawet nie strasz !

Ola7 29.04.2009 19:25

Ściąganie? Nie... po mnie od razu byłoby widać, że ściągam :P Szkoda nerwów.

Przedwiośnie, Inny Świat ok, ale nie Ferdydurke :P

Aro1234 29.04.2009 19:26

Cytat:

Pierwotnie napisane przez kaftan (Post 717193)
[...]

raczej nie przewiduję. zresztą po co i z czego? napiszesz sobie streszczenie lektury albo wykaz pojęć? a jak nie trafisz to "peszek" ? bez sensu... :>

pirat.z.karaibow 29.04.2009 19:30

Wszystko byle nie żadne Ferdydurki, Chłopi, Panowie Tadeusze, Dziady ani inne Dżumy. Reszta kot :-) A już marzeniem to Przedwiośnie. Chociaż łatwym tematem byłby coś na styl "Obraz powstania w blablabla(...)". Szerokie pole manewru- Gloria Victis, Kordian itp. Przyjemny temacik wypracowania.

A jeszcze co do nerwów- bardziej denerwuję się przed meczami Wisełki. Teraz luz totalny. Czy to normalne?

kaftan 29.04.2009 19:31

po co te nerwy Aro1234 :> ?

Z czego ? No np. z anglika jak jest ubezpieczenie zdrowotne, podanie o prace i inne słówka które w stresie możesz zapomnieć. A z Polaka ?

Pamiętam, że na jednej próbnej był temat mniej więcej taki : porównaj postać X z postacią żony...

No i wiesz...musisz widzieć w której powieści była żona , jaka to książka i czyjego autorstwa ( no i która epoka ) bo za to są ważne punkty do zdobycia.

Poza tym tak tylko zapytałem ;)

Aro1234 29.04.2009 19:35

Ja się nie nerwuje... :P

Mnie tam takie słówka na angielski nie potrzebne bo pisze rozszerzony :-)

Co do motywów z polskiego to musiałbyś se wszystkie możliwe wypisać , a i tak możliwe , że na "swój" byś nie trafił.. :P

Ola7 29.04.2009 19:35

Cytat:

Pierwotnie napisane przez pirat.z.karaibow (Post 717204)
A jeszcze co do nerwów- bardziej denerwuję się przed meczami Wisełki. Teraz luz totalny. Czy to normalne?

Ja tez sie na razie nie denerwuję :) Bo w sumie polski napisac to napisze jakoś, angielski rozszerzony tak na 60-70% powinnam napisac. Najbardziej się geografii boje, ale to dlatego, że najbardziej mi zalezy. Ogólnie bardziej sie denerwuje meczem z Piastem teraz, ale pewnie stres maturalny przyjdzie niedługo :P

pirat.z.karaibow 29.04.2009 19:40

Ja myślę sobie że stres nie przyjdzie. Mam tylko nadzieję że nie przejadę się na zbyt dużej pewności siebie :)

Pamiętajcie. To tylko matura :)

kaftan 29.04.2009 19:44

kupcie sobie 2 paczki węgla w tabletkach :D

a tym co ich nie lubicie, dolejcie do picia swojego środek przeczyszczający i powiedzcie miło :

" chcesz łyka " ;D ?

KoPer 29.04.2009 20:45

mnie dzisiaj nerw jakiś złapał ... ostatnie korki i życzenie powodzenia ... ehh

DrewniaQ 29.04.2009 20:49

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Mario Nh (Post 717195)
Nawet nie strasz !

Nie? Ja bym to chciał. Inny świat to ogólnie bajka (na maturze!!!). Nie czytałem żadnego z tych, ale Inny Świat jest pamiętliwy i przejrzysty.

ChomikNH 29.04.2009 20:49

To ja mam pytanie w sprawie Angielskiego . Da radę jakoś sobie podpowiadać odpowiedzi ? Bo mam kumpla co jest z angielskiego nie do podj***nia i na próbnej coś tam zawsze palcem pokazał odpowiedzi . Na głównej maturze odpowiedzi są pomieszane czy każdy ma takie same i można palcami coś pokazywać ?

Na Polskim Inny Świat i Przedwiośnie i jest OK

P.S Komisja non stop chodzi po sali i pilnuje czy można sobie wyciągnąć po cichu telefonik i przeczytać tam jakie odpowiedzi kolega piszę w esku :D albo jakaś ściągę zapisaną mieć ?Na próbnej się dało ale jak teraz proszę o jakieś info osoby które mają to już za sobą ;)

kaftan tak tak to jest Inny Świat :) , a ławki się losuje czy przydzielają z dziennika od razu ?

kaftan 29.04.2009 20:52

mam pytanie co do matury ustnej z anglika;

dostajemy kartkę A4 z trzema punktami:

A. RELACJOWANIE

B. UDZIELANIE INFORMACJI

C. NEGOCJOWANIE

Obrazek

2 pytania do obrazka

Całość jest na 20 pkt tak ? 6 pkt wystarczy żeby zdać ?

Punktacja:

A.

-

-

-

B.

-

-

-

C.

-

-

-

Opis obrazka

1 pytanie
2 pytanie

Każdy z tych myślników z punktów A,B,C jest na jeden punkt tak ?

Czyli za

A- 3 PKT
B - 3 PKT
C- 3 PKT

= 9 pkt.

Opis obrazka za 6 punktów

=

15 pkt

i co , każde pytanie jest na 2,5 pkt ?

Jak to wygląda ?

ChomikNH - matury są wszystkie takie same, każdy ma w takiej samej kolejności pytania, z tym że jak Ty załóżmy siedzisz w środkowym rzędzie ławek ( u mnie będą trzy na auli ) to możesz pokazywać wszystkim i będzie okej, ale jak ktoś siedzi z brzegu, to po skosie komisja raczej to widzi.

Ps. Inny Świat jest o tym jak był Grudziński na Syberii ? Jak dostał kurzej ślepoty , jak torturowano tam ludzi i jak mało jedzenia dostawali ?

pirat.z.karaibow 29.04.2009 20:58

Cytat:

Pierwotnie napisane przez kaftan (Post 717280)
Ps. Inny Świat jest o tym jak był Grudziński na Syberii ? Jak dostał kurzej ślepoty , jak torturowano tam ludzi i jak mało jedzenia dostawali ?

Gdyby takie pytania były to...

... gratuluję, matura zaliczona. Do widzenia.

:lol:

Tak, o to właśnie chodzi.

kaftan 29.04.2009 21:00

Cytat:

Pierwotnie napisane przez pirat.z.karaibow (Post 717285)
Gdyby takie pytania były to...

... gratuluję, matura zaliczona. Do widzenia.

:lol:

Tak, o to właśnie chodzi.

eh... tak na chłopski rozum napisałem, nie będę się rozwodził o książce o tematyce obozowej o 22...

tak mniej więcej napisałem ocb w niej, czy to aby ta na pewno.

South 29.04.2009 21:01

Z angielskim to jest tak że wybierasz sobie zestaw(losujesz) z iluś tam ,siadasz masz chyba 5 minut na przygotowanie się,o ile się nie mylę można robić sobie notatki(odpowiedzi na pytania w rozmówkach :)) ,i masz obrazek na drugiej strony zestawu.Później gość się ciebie pyta co chcesz najpierw obrazek czy rozmówki i wybierasz sobie,opiszesz obrazek to zada ci 2 pytania do niego ,ich chyba nie widzisz (może gdzieś tam są na zestawie ja ich nie widziałem),wiec odpowiadasz od razu- jak zdasz obrazek na max to zdajesz maturę bo to już jest 6 pkt ,później rozmówki

tak miałem na próbnej ;]

Cytat:

Tak jak powiedziałem ? każdy z 9 myślników, na 1 pkt.
no tak

pirat.z.karaibow 29.04.2009 21:03

Cytat:

Pierwotnie napisane przez kaftan (Post 717286)
eh... tak na chłopski rozum napisałem, nie będę się rozwodził o książce o tematyce obozowej o 22...

tak mniej więcej napisałem ocb w niej, czy to aby ta na pewno.

Ale źle to odebrałeś, to nie żadna aluzja :-) Takie małe marzenia dotyczący pytań odnośnie lektur. Byłoby elegancko gdyby takie zadawali :-)

kaftan 29.04.2009 21:05

no ale jak rozmówki są punktowane ?
Tak jak powiedziałem ? każdy z 9 myślników, na 1 pkt.

Czyli wystarczy że z Tych punktów A,B,C ( 9 myślników ) Odpowiem na 6, to już zdałem.

Bo mam 6/20 , więc to jest chyba 30 % :> ?

Pytania do obrazka ma komisja, mnie się zawsze pytali od którego punktu A,B czy C chce zacząć nigdy od obrazka.

Zresztą nie ważna kolejność, chodzi o to, ile muszę powiedzieć,żeby mieć pewność że zdałem ?

pirat.z.karaibow - a to wybacz. odebrałem to jako aluzję, to mojej bądź co bądź prostackiej wypowiedzi.

Kamil 29.04.2009 21:06

Cytat:

Pierwotnie napisane przez kaftan (Post 717286)
,,,.

Cytat:

Matura ustna z języka angielskiego na poziomie podstawowym składa się z dwóch części:
  • rozmowy sterowane
  • opis ilustracji.
Uczeń wchodząc do sali losuje zestaw dla siebie ( jeden spośród 50). Na przygotowanie się ma 5 minut i 10 na odpowiedz. W trakcie przygotowywania uczeń może robić notatki na osobnej kartce, z których może korzystać podczas odpowiedzi. Po egzaminie kartka ta zostaje w sali.

Rozmowy sterowane.
Część ta polega na przeprowadzeniu z egzaminującym 3 rozmów:
- uzyskiwanie i udzielanie informacji
- relacjonowanie wydarzeń
- negocjowanie

Pod każdą scenką jest podana informacja, kto rozpoczyna rozmowę – uczeń czy egzaminator. Uczeń może uzyskać po 3 punkty za każde zadanie ( jeden poprawnie zrealizowany myślnik to jeden punkt).

Opis obrazka
Następnym zadaniem jest opis obrazka i odpowiedź na dwa pytania zadane przez egzaminującego. Uczeń wcześniej może przygotować się do opisu. Wypowiedz powinna uwzględnić opis sytuacji, przedmiotów i osób przedstawionych na ilustracji, nie musi być jednak bardzo szczegółowa. Zadawane pytania znajdują się tylko na zestawie egzaminator i uczeń powinien odpowiedzieć od razu. Pierwsze z nich odnosi się ściśle do obrazka, drugie dotyczy tematu ilustracji i może odnosić się do osobistych doświadczeń. W tej części można uzyskać 6 pkt ( dwa za obrazek i po dwa za pytania).
Po wykonaniu wszystkich zadań uczeń jest oceniany za umiejętności językowe. Punktacja ta wynosi od 5-0 pkt. Egzaminatorzy biorą pod uwagę przede wszystkim jasność przekazywanych informacji. Umiejętności językowe oceniane są łącznie za wszystkie zadania
Kolejność wykonywania zadań zależy od ucznia. Warto pamiętać,że na egzaminie nie można korzystać ze słowników i innych pomocy naukowych.
Maksymalnie można uzyskać 20 pkt. Aby zdać trzeba zdobyć 30% czyli 6 pkt.
...............

ChomikNH 29.04.2009 21:07

A wyniki z pisemnych kiedy będą oficjalnie ogłoszone ?

pirat.z.karaibow 29.04.2009 21:12

Ostatniego dnia czerwca jeśli się nie mylę. Trochę czekania będzie.

kaftan 29.04.2009 21:31

ChomikNH - 30 czerwca idziesz do sekretariatu szkoły i dostajesz w zalakowanej kopercie wynik.

Kamil - dzięki za cytat, ale wybacz że będę upierdliwy :p ;

9 pkt do zdobycia za rozmówki A,B,C

Obrazek jest za 2 pkt, każde z pytań też za 2 pkt ( w sumie 6 pkt można mieć )

Czyli 9 pkt + 6 pkt + i 5 pkt za ocenę CAŁOŚCI językowej itd ?

ChomikNH 29.04.2009 21:32

a Mam pytanie jeśli na 3 pisemne zdam 2 i na jednym mi się noga powinie angielski to piszę poprawkę w sierpniu ale jeśli do tego powinie mi się jeszcze noga na angielskim ustnym to do matury podchodzę znowu za rok a w tym roku mam nie zdane ?

Kamil 29.04.2009 21:34

Cytat:

Pierwotnie napisane przez kaftan (Post 717314)
ChomikNH - 30 czerwca idziesz do sekretariatu szkoły i dostajesz w zalakowanej kopercie wynik.

Kamil - dzięki za cytat, ale wybacz że będę upierdliwy :p ;

9 pkt do zdobycia za rozmówki A,B,C

Obrazek jest za 2 pkt, każde z pytań też za 2 pkt ( w sumie 6 pkt można mieć )

Czyli 9 pkt + 6 pkt + i 5 pkt za ocenę CAŁOŚCI językowej itd ?

tak, 9 za rozmowy, 6 za obrazek, i 5 za calosc jezykową, przynajmniej tak mi to nauczyciel mowił

kaftan 29.04.2009 21:41

Kamil - dzięki za info.

ChomikNH - rok temu było tak, że jak zdawałeś 2/3 to matura zdana , amnestia od Romana Giertycha ;)

Teraz jak Ci się powinie przy pisemnym, to masz w sierpniu..Ale...Wyniki pisemnej masz 30 czerwca...a wyniki ustnej z angielskiego masz tydzień wcześniej ( zależy kiedy masz ustną ).

Pytasz o powinięcie się w ustnej w sierpniu, czy w maju ?

I czy to prawda, że jak się powinie komuś noga w ustnej w maju, to musi zdawać w sierpniu i ustną i pisemną ?

ChomikNH 29.04.2009 21:51

w Maju ustnej i od razu 2 godziny później u mnie w szkole masz wyniki z ustnej :)

wojtek90059 29.04.2009 21:55

Słuchajcie to teraz walić jakie macie sposoby na ściąganie na angolu pisemnym:D Tam to przecież wszystko jest pomieszane, co zrobić żeby się zczaić itp;p

Mistel 29.04.2009 22:08

Cytat:

Pierwotnie napisane przez kaftan (Post 717152)
Mistel - Sienkiewicz - Quo Vadis - tego nie ma w kanonie ;p

8 maja wolne mówisz ? a wyniki to co ? miesiąc stresu ponad

Owszem jest. Od tego orku. Podobnie jak bajki Krasickiego, "Romantyczność" Mickiewicza i fraszki Kochanowskiego. Więc lepiej powtórz żeby nie było płaczu.

A co się mam stresować wynikami? I tak nic nie zmieni się do tego czasu...

South 29.04.2009 22:17

nie ma żadnego Quo Vadis...

e;to chyba będzie na przyszłej maturze a nie tej...

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Mistel (Post 717359)
Człowieku mnie uczyła polonistka która jest konsultantką do spraw matur!! Wiem na 1906% że jest!!

a mnie uczyła pani Nina S. ,a wg tej rozpiski Quo Vadis nie ma...
http://i41.tinypic.com/v619qr.jpg
http://i42.tinypic.com/20v13yh.jpg

albo jestem ślepy...

btw.tam jest napisane "wybór wierszy" to skąd mam wiedzieć jakie ?

wisl@k_TS 29.04.2009 22:18

Cytat:

Pierwotnie napisane przez South (Post 717353)

Jest od tego roku podobno. Tak jest na stronie CKE.

Mistel 29.04.2009 22:25

Cytat:

Pierwotnie napisane przez South (Post 717353)

e;to chyba będzie na przyszłej maturze a nie tej...

Człowieku mnie uczyła polonistka która jest konsultantką do spraw matur!! Wiem na 1906% że jest!!

Kamil 29.04.2009 22:36

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wisl@k_TS (Post 717354)
Jest od tego roku podobno. Tak jest na stronie CKE.

przegladam 6 raz liste lektur i nie widze .....mozesz pokazac gdzie to znalazles?

KoPer 29.04.2009 22:38

ni chuja ni ma tego :D oczywiście jeśli chodzi o podstawe

A Przedwiośnie mogliby dać albo Tango :P

TYlko nie wesele, dziady, tadka czy gombrowicza

godzilla 29.04.2009 22:43

dajcie dżume!

pirat.z.karaibow 29.04.2009 22:46

Cytat:

Pierwotnie napisane przez godzilla (Post 717368)
dajcie dżume!

Co to to nie! :foch:

To jest strasznie psychodeliczna książka.

ChomikNH 29.04.2009 22:46

Dajcie streszczenie sezonu 2008 /2009 w wykonaniu Wisły Kraków :) chyba Panowie byśmy potrzebowali dodatkowych kartek od komisji a o zdanie matury i punkty byśmy się nie martwili :D:D

"DŻUMA " MÓWIĘ TAK

"INNY ŚWIAT " MÓWIĘ TAK

Ale moim zdaniem na 80% nie będzie Innego Świata z tego powodu że najwięcej maturzystów wybrało temat 1 Cierpienie gdzie praktycznie każdy maturzysta ma w ustnej coś o "Innym Świecie " więc coś o tej książce wie i zapewne połowa przeczytała ,dlatego nie wierze w to , że pójdą nam na rękę i to dadzą a wręcz jestem przekonany . Pewnie coś z Dziadów , Pan Tadeusz lub Lalka co nie leży mi za bardzo ;/

IndykTSW 29.04.2009 22:50

Cytat:

Pierwotnie napisane przez godzilla (Post 717368)
dajcie dżume!

Jakby nie patrzeć to tematyka na czasie i mogą dać :P Osobiście ucieszyłbym się, bo nie czytałem ale na lekcji nadrobiłem wszystko, ba! nawet mnie zaciekawiła.

Aro1234 29.04.2009 22:50

Powiem szczerze Chomiku, że chwilę bym się nad pewnymi kwestiami musiał zastanowić (przede wszystkim przypomnieć terminarz, gorsze i lepsze mecze...). Większość oczywiście pamiętam ale... za rozwinięcie mogłoby być 20/25 pkt a pasuje w tym wypadku mieć co najmniej 24... :P

"Dżumie" mówię głośne NIE

wisl@k_TS 29.04.2009 22:59

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Kamil (Post 717364)
przegladam 6 raz liste lektur i nie widze .....mozesz pokazac gdzie to znalazles?

Jednak nie ma.

http://www.cke.edu.pl/index.php?opti...d=54&Itemid=69

Według tego na informatorze z polskiego jest Quo Vadis (strona 30 na tym wykazie),

http://img183.imageshack.us/img183/2934/gfdfgz.th.jpg

ale w aneksie, który jest wyżej już tego nie ma. Znaczy uznali, że jeszcze nie czas :-) Mój błąd.

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 18:32.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl