Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Hyde Park Sportowy (moderowane) (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=8)
-   -   Komentarze nt. organizacji i aspekty pozaboiskowe EURO 2012 (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=1820)

Speedy 13.05.2009 16:48

Ja mam do powiedzienia tyle w tym temacie: Warszawa - miała dostać i dostała, wiadomo stolica; Gdańsk - tusk, poznan - niemcy; wroclaw - niemcy.

Własnie wyczytałem ze schetyna jest z wroclawia... dwoch najwazniejszych politykow po..

666seba 13.05.2009 17:07

To nie chodzi o nasze zgody.Speedy ma poniekąd racje.Te miasta z racji polozenia byly w uprzywilejowanej pozycji.Zreszta mozemy tylko podziekowac PIS za wybor miast bo to oni je zglosili do uefy.Platini nie chcial sie mieszac i padly miasta zgloszone.Szkoda, oby tylko Majchrowski dotrzymal slowa i dokonczyl budowe

RAFi89 13.05.2009 17:20

Panowie nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem ani obrażać się na Wrocław, Gdańsk czy Poznań. Każde miasto chciało mieć Euro u siebie i każde o to walczyło i na tym zakończmy tą dyskusje. Jedyne o co można mieć pretensje to o gadkę o tym że wszystkie miasta (poza Warszawą) mają takie same szanse na organizację. Powiedzieli by wprost że Kraków jest tylko rezerwowym miastem (w razie jakiś problemów w innych miastach) i by był spokój.
Nie mam zamiaru nikogo obwiniać bo nie wiem kto się czym zajmował i za co odpowiadał.

Tak samo sprawa stadionu wszyscy mówicie że stadion jest za mały tylko że u nas plan budowy stadionu był za nim jeszcze Polsce przyznano Euro, tego stadionu nie budowano na Euro tylko dla Wisły.

martin_TSW 13.05.2009 17:32

Mówi się trudno. Krakusy sami strzelili sobie samobója głosując drugi raz na Majchrowskiego, który wychodzi z założenia, że Krakowowi z góry się należy oraz wybiera projektanta nie mającego żadnego doświadczenia w projektowaniu stadionów (i to bez przetargu !). Dla PiSu i PO prezydent lewicowy w Krakowie to duża porażka - wybierając gospodarzem Kraków, przyczyniliby się do dużego sukcesu Majchrowskiego. Szkoda, że sama UEFA nas oszukała. Pozostaje mieć nadzieje, że planowane inwestycje (nie tylko stadion) będą terminowo zrealizowane.:evil:

bondTSW 13.05.2009 17:36

Cytat:

Pierwotnie napisane przez rospun (Post 726809)
Tak sobie przeglądam ten temat (nie, nie żeby triumfować), i odnoszę identyczne wrażenie. Mój przyjaciel z Wrocławia ma zawsze opis na GG "Śląsk i Wisła". Dziś zmienił na "Kraków jesteśmy z wami". Mam nadzieję, że nie trafi na ten wątek. Euro trwa 3 tygodnie, chyba nie warto dla tego tracić braci.

Gdyby to Nam przyznano organizacje a Wrocław odrzucono pojawiły by się opisy np. "Wrocław, głowa do góry"

______

Jest wielce prawdopodobne, że kibice z UK (a być może i z innych krajów) wybiorą i tak Kraków na swoją "bazę".

______
sq, podejrzewam że Pablo by chciał wiedzieć (ja zresztą również) dlaczego to Poznań jest głównym kandydatem a Kraków dodatkowym...

sq 13.05.2009 17:44

No ale o to chodzi że UEFA ma gdzieś tych polityków. Pokazała już parę razy. Politycy dobrze wiedzieli jak będzie tylko grali, a teraz będą dalej grać bo jedni będą zwalać na drugich.

Reklama, lobbing.. za mało w Krakowie.
Chorzów nie miał szans bo jak UEFA zapoznało się z opinią że ciężko ogarnąć ochroną podchmielonych kibiców na ligowych meczach, to co dopiero na regularnych walkach eurohoolsów..

Nie rozumiem dlaczego uważacie że to decyzja polityczna.

@Pablo ja Ci podam wyższość Poznania nad Krakowem. Jedna. Warunkiem UEFA było zaprezentowanie ofert czterech miast jako głównych kandydatów i dwóch jako dodatkowych gospodarzy. Poznań był głównym kandydatem. Kraków dodatkowym.

woocashx 13.05.2009 17:46

Dla tych co jeszcze mają wątpliwości czy była to decyzja polityczna(oceny miast ubiegających się o organizację euro-dane z roku 2006):

doświadczenie w organizacji imprez masowych/sportowych:
  • Chorzów - 5
  • Gdańsk - 1
  • Kraków - 2
  • Poznań - 4
  • Warszawa - 6
  • Wrocław - 3
Pozostałe (atrakcyjność turystyczna miasta i regionu, oferta kulturalna, oferta rekreacyjna, zaangażowanie władz miasta):
  • Chorzów - 1
  • Gdańsk - 5
  • Kraków - 4
  • Poznań - 3
  • Warszawa - 3
  • Wrocław - 2
Baza noclegowa:
  • Chorzów - 2
  • Gdańsk - 8
  • Kraków - 4
  • Poznań - 10
  • Warszawa - 12
  • Wrocław - 6
Jedyne słowo, które mi się nasuwa to SKANDAL

Luu... 13.05.2009 18:03

Cytat:

Pierwotnie napisane przez bondTSW (Post 726827)
______
sq, podejrzewam że Pablo by chciał wiedzieć (ja zresztą również) dlaczego to Poznań jest głównym kandydatem a Kraków dodatkowym...

To pytanie raczej do polityków pis-u, takiego dokonali wyboru i było pewne że jeżeli ktoś z czwórki podstawowej czegoś nie zawali to Kraków Euro nie dostanie i nie dostał.

WislaFan123 13.05.2009 18:12

Ludzie czy wy mozecie choc troche poczytac co sie dzieje? Parkingi sa czescia kontraktu AiB, a po drugie Drzewiecki czy tam Lato wypowiadali sie ze i Krakow i Chorzów dostana tyle samo kasy co mieli dostac. A juz ktos pisze ze i dobrze ze nie ma EURO w Krakowie, ze lepiej ze stadion na 33 bo kto go zapelni. Fakt ze Krakow by widnial jako arena EURO 2012 przynioslo by niesamowite zyski dla miasta. Sami mogliscie juz przeczytac ze w zwiazku z tym zagrozona jest budowa hoteli na Wisle (przy okazji hali) z ktorych czesc dochodow miala isc dla Wisly! Promocja Krakowa to rowniez promocja Wisly, wieksze wplywy z EURO i wieksza popularnosc mocno pomogly fiansowo Wisle, a wiec wiecej kasy na marketing i wiec kibicow, to jest takie zamkniete kolo. No chyba ze sie znajdzie chetny do rozbudowy trybum ze barmkami za 5 lat, tylko i wylacznie mozliwe przy wejsciu do LM i mocnym sponsorze..

sq 13.05.2009 18:15

przepraszam przepraszam :)
ale to raczej zasługa Rad Miasta które przedstawiały dokumenty i promowały miasto przed Komisją Wykonawczą.
Jak Poznań ładniej napisał i opisał np. w kategorii doświadczenie w organizacji imprez masowych Kajakarskie Mistrzostwa Świata na Malcie, Targi Poznańskie, koncert na stadionie, festiwal Malta i wszystkie imprezy w plenerze dostal wiecej pkt niz Kraków ktory przykładowo w dokumentach zaprezentował że "Kraków zorganizował koncert nad Wisłą"
Poznań w kategorii Transport przedstawił sieć PST zamiast metra, plany autostrady z Berlinem, z Warszawą, drogi szybkiego ruchu z Wrocławiem, Intercity Pn-Warszawa - 3h...itd" a Kraków pokazał że do Warszawy jedzie się 2x dłużej niż z Poznania, Autostrada jest do Wrocławia a do Warszawy nie planują jeszcze..."
itp itd...

kto dostał więcej punktów?
dla przypomnienia jak to wyglądało: http://stadiony.net/news.php?n=213

to wina złej promocji. i tyle

christof20 13.05.2009 18:24

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Speedy (Post 726793)
Ja mam do powiedzienia tyle w tym temacie: Warszawa - miała dostać i dostała, wiadomo stolica; Gdańsk - tusk, poznan - niemcy; wroclaw - niemcy.

Własnie wyczytałem ze schetyna jest z wroclawia... dwoch najwazniejszych politykow po..

UEFA nic nie wybierała dzisiaj, a jedynie podpisała się pod tym , co zgłoszono (4 miasta główne i 2 rezerwowe, w tym Kraków) jeszcze za rządów PiS-u. A prawdę mówiąc, to dość już mam tych Po-PiSów; bojkotuję eurowybory.
Niech żyje Rzeczpospolita Krakowska !!!

grzechu1991 13.05.2009 18:26

Cytat:

Pierwotnie napisane przez sq (Post 726858)
przepraszam przepraszam :)
ale to raczej zasługa Rad Miasta które przedstawiały dokumenty i promowały miasto przed Komisją Wykonawczą.
Jak Poznań ładniej napisał i opisał np. w kategorii doświadczenie w organizacji imprez masowych Kajakarskie Mistrzostwa Świata na Malcie, Targi Poznańskie, koncert na stadionie, festiwal Malta i wszystkie imprezy w plenerze dostal wiecej pkt niz Kraków ktory przykładowo w dokumentach zaprezentował że "Kraków zorganizował koncert nad Wisłą"
Poznań w kategorii Transport przedstawił sieć PST zamiast metra, plany autostrady z Berlinem, z Warszawą, drogi szybkiego ruchu z Wrocławiem, Intercity Pn-Warszawa - 3h...itd" a Kraków pokazał że do Warszawy jedzie się 2x dłużej niż z Poznania, Autostrada jest do Wrocławia a do Warszawy nie planują jeszcze..."
itp itd...

kto dostał więcej punktów?
dla przypomnienia jak to wyglądało: http://stadiony.net/news.php?n=213

to wina złej promocji. i tyle

Dobra, czyli uważasz, że ten raport jest ok. Tylko wydaje mi się, że Małopolska jest turystycznie bardzo atrakcyjna (chociażby Zakopane, Tatry) sam Kraków jest przecież niezykle atrakcyjny., bazę hotelową śmiem twierdzić mamy od Poznania lepsza, na temat organizacji dużych imprez powiem tylko tyle : Papież, 2mln ludzi na Błoniach, z tego co pamiętam problemów nie było Lotnisko mamy 2 w Polsce. Komunikacja miejska funkcjonuje b. dobrze, o dojazd na stadion z Rynku nie ma sie co martwić, bo po prostu można go przejść. Ja jestem pewien, że zostaliśmy odrzuceni z innych względów

AS82 13.05.2009 18:53

Cytat:

Pierwotnie napisane przez PhantomRanger (Post 726903)
Jeśli Gdańsk czy Wrocław się nie wyrobią to ja nie chce aby z tej "łaski" skorzystał Kraków. To jest dla nas temat zamknięty i niech UEFA się wtedy martwi. Nas Euro już nie dotyczy.

Euro sie dla nas skonczylo jak wybrali 4 miasta 2 lata temu , i cale te dwa lata to bylo ".......enie o Szopenie" ,bo zeby wziasc miasto rezerwowe to inne miasta musialy by zajebiscie sobie nei radzic ,ale pewne jest to ze 4 miasta(Warszawa, Poznan,Wroclaw Gdansk) z Polski sobie poradza ,wiec jedynie katastrofa na Ukrainie moglaby cos zmienic

wolfy 13.05.2009 19:19

Dzisiejsza decyzja utwierdziła mnie w przekonaniu, że Euro 2012 zostanie rozegrane, ale na Playstation. Na wszystkich tych wirtualnych stadionach:lol:

As 13.05.2009 19:38

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Wojtas (Post 726701)
Duza czesc osob sugeruje ze Krakow nie dostal Euro bo mial "za brzydki stadion","za mały stadion" i jeszce inne farmazony

otóż :)

punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia.

Wole taki ,na 33 tys ,z trybunami jak w Anglii + narozniki gdzie bedzie on zapelniony na meczach np w 80%

Niz 60 tysiecznik zapelniony na 3 mecze na Euro a potem max 20-25 tys ludzi na meczu.Owszem liczba i tak jest super ale na tak duzym stadione zrobi sie wrazenie ze jest pustawo.

Bo wizulanie te 25 tys ludzi inaczej bedzie wygladało u nas a inaczej np na stadione w Gdansku.

No wlasnie w tym jest problem, ze nie liczy sie co ty wolisz tylko to co woli UEFA i dzisiaj jasno to pokazala.

Jak mozesz zrobic wesele na 150 osob w tej samej cenie co 100 to chyba jasne, ze wybierzesz ta pierwsza opcje.
Zreszta rozkmin motywacje UEFY
10000(roznica w widowni) x 200euro = 2miliony euro pomnoz to razy 5 meczy...komentarz chyba zbedny.

Pablo84 13.05.2009 19:49

Chłopie, o czym ty Kur** piszesz.

Nie chodzi o żadną pojemność stadionu, ani o jego wygląd bo...
Cytat:

St. Jakob Park Miasto: Basel
Pojemność: 42 500

Stade de Suisse Miasto: Berno
Pojemność: 32 000

Stade de Geneve Miasto: Genewa
Pojemność: 30 000

Letzigrund Miasto: Zurich

Ernst-Happel-Stadion Miasto: Wiedeń
Pojemność: 53 000

Stadion Salzburg-Wals-Siezenheim Miasto: Salzburg
Pojemność: 30 200

Tivoli-Neu Miasto: Innsbruck
Pojemność: 31 600

Wörtherseestadion Miasto: Klagenfurth
W jaki sposób Kraków został wyrucany w dupe, opowiada z całą powagą G.Lato.

Cytat:

Nie uważa pan, że mówiąc o równych szansach wszystkich polskich miast, kibice byli wprowadzani w błąd, skoro UEFA i tak zdecydowała się na te, z którymi miała podpisane umowy?

Wiedzieliśmy, że polskie miasta zdążą, więc może rzeczywiście za duże nadzieje dawaliśmy rezerwowym. Ale przykład Dnietropietrowska pokazuje, że wstępną umowę w przypadku dużych opóźnień można zerwać, więc musieliśmy być przygotowani na taką okoliczność. Kiedy umowy były podpisywane, nie byłem jeszcze prezesem PZPN. Być może nie wszyscy grali fair, ale nie będę się bawił w politykę albo zastanawiał się, jaki byłby mój wybór.
Innymi słowy. To, że wszystkie miasta są równe, było tylko słodkim pierdzeniem Platiniego i polskiego rządu.
Umowy już wczesniej zostały podpisane.

As 13.05.2009 19:55

Pablo, nie mozemy porownywac dwoch systemow walutowych.
Raz, ze tam byla formula 5 + 5 a dwa to to ze w Austria i Szwajcaria ma we dwojke polowe mniej ludnosci niz Polska.

slaskWKSslask 13.05.2009 19:56

wolfy a inwestorzy którzy już podpisali umowę wykonawczą we Wrocławiu zbankrutują,placąc miliardowe kary. Stało się-wykonawcy są( Gdańsk za kilka dni) . Stadiony na przekór malkontentom powstaną. Żałuje ,że wybrano Poznań ,a nie Kraków,ale nie zmienia to faktu ,że nie nalezy się obrażać na cały świat i zyczyć całej Polsce niepowodzenia. Zresztą racja taka,że w każdym mieście które spotkałby taki los jak Kraków, bylyby takie same narzekania,zrozumiałe. Szkoda Krakowa,bardzo szkoda. Jednak zawsze bliżej na mecz Euro do Wrocławia niż do Portugali czy innego kraju zachodniej Europy. Chyba ,że bojkot wszystkiego co związne z piłka robicie,ale to raczej niepoważne. Pozdrawiam.

Gwiaździsty 13.05.2009 20:00

A w "Tematach dnia" bezpłciowi politycy zastanawiają się dlaczego ? Jest nawet przyszły pasiasty kandydat PO na prezydenta Krakowa. Biedaki nie wiedzą dlaczego tak się stało. Kabaret.

http://ww2.tvp.pl/6273,20090513906014.strona

Gwiaździsty 13.05.2009 20:07

Nie mamy w Krakowie prawdziwych polityków ponad podziałami partyjnymi związanych z miastem i mieszkańcami, gotowych walczyć za tą ziemię w Sejmie, kuluarach i wyciagać ile się da jak robią to inni.
Same ciepłe kluchy wiedzące, ze tak czy tak z braku laku wyborca przyjdzie do urny bo nie ma i tak wyboru na kogo głosować. Dlatego Majchrowski tak naprawdę był osamotniony w staraniach. Napewno złożyło się wiele czynników na to, ale tzw. posłowie z Krakowa zapadli się pod ziemię jak trzeba było lobbować. Teraz niebawem znowu wyjdą ze swoich mysich nor namawiać nas na "właściwe głosowanie" na siebie.

Pablo84 13.05.2009 20:13

Cytat:

Pierwotnie napisane przez As (Post 726952)
Pablo, nie mozemy porownywac dwoch systemow walutowych.
Raz, ze tam byla formula 5 + 5 a dwa to to ze w Austria i Szwajcaria ma we dwojke polowe mniej ludnosci niz Polska.

As, powiedz mi.Jaki procent szwajcarów czy austriaków oglądało mecze?

ME to impreza ogólno europejska. To, że mamy stadion na 33500 uważam za wielką mądrość, bo tak jak to powiedziała Pani Janik, jest to stadion szyty na miarę Krakowa.
W mieście mamy 3 duże drużyny.Nie jesteśmy Warszawą, Poznaniem, czy Wrocławiem.

Budowanie większych stadionów było by po prostu głupotą.

UEFA stawia przed miastami jasne wymagania.Ponad 33 tyś miejsc i stadion w standardzie "Elite".Tyle.
Jeslii chcemy finału bądź pólfinałów, to dopiero wtedy musi być większa pojemnośc.

Gordian 13.05.2009 20:15

Tu już nie chodzi o to, że Krakowa nie wybrali. Chodzi o to że UEFA znów przygrała w ch***. Przez dwa lata raporty, najlepiej przygotowane miasto, cuda na kiju, starajcie się dalej. Na końcu zadecydowali że podział miast się nie zmienił. Więc po co było zawracać dupę jakimś EURO w Kraku? 2 lata temu mogli powiedzieć, że meczę będą w Poznaniu, Wrocławiu, Gdańsku i Warszawie i by nie było takiego ogólnego zdenerwowania.

Pablo84 13.05.2009 20:17

http://www.wislakrakow.com/forum/sho...ostcount=17491

Kolumbus 13.05.2009 20:17

Mysle ze moglo chodzic o element motywacji dla pozostalych...

As 13.05.2009 20:30

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Pablo84 (Post 726968)
As, powiedz mi.Jaki procent szwajcarów czy austriaków oglądało mecze?

ME to impreza ogólno europejska. To, że mamy stadion na 33500 uważam za wielką mądrość, bo tak jak to powiedziała Pani Janik, jest to stadion szyty na miarę Krakowa.
W mieście mamy 3 duże drużyny.Nie jesteśmy Warszawą, Poznaniem, czy Wrocławiem.

Budowanie większych stadionów było by po prostu głupotą.

UEFA stawia przed miastami jasne wymagania.Ponad 33 tyś miejsc i stadion w standardzie "Elite".Tyle.
Jeslii chcemy finału bądź pólfinałów, to dopiero wtedy musi być większa pojemnośc.

Ja sie z toba i z Pania Janik zgadzam, ze to jest stadion na miare Krakowa. Tyle ze UEFA miala mozliwosc zarobiania 10 milionow wiecej i to poprostu zrobila.
33000 to jest minimalna pojemnosc zeby sie zakwalifikowac, mnie wcale nie dziwi ze wybrany zostal 44ro tysiecznik w Poznaniu.
Spojrzmy prawdzie w oczy, przegralismy przez stadion, ktory dla klubu jest idealny jednak jest slabszy od konkurencji. Takie sa pprostu fakty, mamy gorszy stadion niz konkurujace z nami miasta.
No nie przekonasz mnie, ze lepsza opcja jest zrobienie imprezy (na ktora bedzie 100 razy wiecej chetnych niz miejsc) na obiekcie 33 tysiecznym niz na 44 tysiecznym

Octopus 13.05.2009 20:54

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Pablo84 (Post 726824)
Sambo, doczekam się na te źródła wyższości Poznania nad Krakowem?Bardzo proszę o szczegóły, bo jestem niezmiernie ciekawy :)

Może nie jest to dokładnie to o co pytasz:

Oto powody, które decydowały o wyborze Poznania:
1. Stadion będzie gotowy w 2010 r. Istnieje i to bynajmniej nie wirtualnie
2. Poznańska komunikacja jest szybka, punktualna i ma nowoczesny tabor
3. Stolicę Wielkopolski połączy z Berlinem i Warszawą autostrada
4. Mamy najlepszych kibiców w kraju. Sprzedajemy 12 tys. karnetów na Lecha
5. W momencie starania się Polski o mistrzostwa przygotował najlepszą ofertę, dając naszemu rządowi mocny atut do rąk.
6. Poznaniacy są największymi optymistami uważając, że Polska zdąży na czas przygotować się do imprezy.
7. Trwają inwestycje drogowe - Głogowska, Bułgarska, Lechicka. Przebudowaliśmy Polską, wiadukty.
8. Pod koniec roku rozpocznie się budowa Zintegrowanego Centrum Komunikacyjnego.
9. Już teraz przy wariancie minimalnym lotnisko Ławica spełnia wymogi przepustowości, a do 2012 roku zostanie ona zwiększona. UEFA podzieliła pogląd poznańskich władz, że do miasta kibice dojadą autostradą i koleją.
10. Dobiega końca modernizacja linii kolejowej w kierunku Warszawy. Z Berlina także można wsiąść w pociąg i dojechać.
11. Wielkopolska posiada centra pobytowe w Opalenicy, Jarocinie, Wronkach, Grodzisku Wlkp.
12. Miejsc w hotelach trzy- i czterogwiazdkowych mamy więcej niżby sobie UEFA życzyła. Do 2012 r. uzupełnimy braki w pięciogwiazdkowych. Dysponujemy 40 tys. miejsc w fan-campach.
13. Poznań ma doświadczenie w organizacji dużych imprez: kongresów, seminariów, mistrzostw świata w wioślarstwie czy Europy w piłce nożnej do lat 19, które wysoko oceniła UEFA. Sprostaliśmy oczekiwaniom ONZ przygotowując konferencję klimatyczną, to podołamy także Euro.
14. Kraków czy Warszawa pewnie mają więcej atrakcji turystycznych. My proponujemy Ostrów Tumski, Stary Rynek czy Zamek. Ale nie czarujmy się, że kibice przyjadą zwiedzać miasto. Wiedeń przed Euro 2008 zabił deskami co cenniejsze zabytki i nawet UEFA nie miała o to pretensji.

mic 13.05.2009 20:55

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Octopus (Post 726999)
Może nie jest to dokładnie to o co pytasz:

Oto powody, które decydowały o wyborze Poznania:
1. Stadion będzie gotowy w 2010 r. Istnieje i to bynajmniej nie wirtualnie
2. Poznańska komunikacja jest szybka, punktualna i ma nowoczesny tabor
3. Stolicę Wielkopolski połączy z Berlinem i Warszawą autostrada
5. W momencie starania się Polski o mistrzostwa przygotował najlepszą ofertę, dając naszemu rządowi mocny atut do rąk.
6. Poznaniacy są największymi optymistami uważając, że Polska zdąży na czas przygotować się do imprezy.
7. Trwają inwestycje drogowe - Głogowska, Bułgarska, Lechicka. Przebudowaliśmy Polską, wiadukty.
8. Pod koniec roku rozpocznie się budowa Zintegrowanego Centrum Komunikacyjnego.
9. Już teraz przy wariancie minimalnym lotnisko Ławica spełnia wymogi przepustowości, a do 2012 roku zostanie ona zwiększona. UEFA podzieliła pogląd poznańskich władz, że do miasta kibice dojadą autostradą i koleją.
10. Dobiega końca modernizacja linii kolejowej w kierunku Warszawy. Z Berlina także można wsiąść w pociąg i dojechać.
11. Wielkopolska posiada centra pobytowe w Opalenicy, Jarocinie, Wronkach, Grodzisku Wlkp.
12. Miejsc w hotelach trzy- i czterogwiazdkowych mamy więcej niżby sobie UEFA życzyła. Do 2012 r. uzupełnimy braki w pięciogwiazdkowych. Dysponujemy 40 tys. miejsc w fan-campach.
13. Poznań ma doświadczenie w organizacji dużych imprez: kongresów, seminariów, mistrzostw świata w wioślarstwie czy Europy w piłce nożnej do lat 19, które wysoko oceniła UEFA. Sprostaliśmy oczekiwaniom ONZ przygotowując konferencję klimatyczną, to podołamy także Euro.
14. Kraków czy Warszawa pewnie mają więcej atrakcji turystycznych. My proponujemy Ostrów Tumski, Stary Rynek czy Zamek. Ale nie czarujmy się, że kibice przyjadą zwiedzać miasto. Wiedeń przed Euro 2008 zabił deskami co cenniejsze zabytki i nawet UEFA nie miała o to pretensji.

Gdzie takie cos mozna znalezc ? :lol:

Zmieniajac Poznan na Krakow, oraz nazwy mniejszych miejscowosci mozna idealnie dopasowac to do Krakowa. Alez mi powody :lol:

1) Stadion Wisly bedzie gotowy na 2011, rowniez nie jest "wirtualny"
2) Krakowska komunikacja miejska jest 9 na swiecie pod wzgledem organizacji, taboru itd
3) Ostatnio jechalem ta "autostrada", zapieprzalem niczym nasza A4 :D
4) :lol: a kto tak powiedzial ?
5) W obecnym momencie Krakow jest najlepiej przygotowanym miastem (byly oficjalne raporty UEFY), mnostwo inwestycji. Zaczynajac nie bylo ciekawie, przez ten okres Krakow wyszedl na pierwsze miejsce, o czyms to mowi chyba :)
6) :lol: x pincset
7) jak w kazdym miejscie
8) i ?
9) porownywac Ławice do Balic ? lekkie nieporozumienie
10) Rowniez z Krakowa, tak samo jak do np Lwowa
11) kazdy region takie posiada
12) tutaj sie nie wypowiadam, ale najchetniej wybierane miasto przed turystow chyba ma dobrze rozwinieta baze hotelowa
13) Krakow rowniez, mnostwo koncertow i imprez, rowniez ostatnio NATO
14) :lol: skoro kibice nie przyjada zwiedzac miasto, to po co UEFA podala tez takie kryterium ?

No i sa powody z Krakowem :lol:
Poznaniaczki mnie rozwalaja

Octopus 13.05.2009 20:57

Cytat:

Pierwotnie napisane przez mic (Post 727003)
Gdzie takie cos mozna znalezc ? :lol:

Proszę bardzo o to link:
http://polskatimes.pl/gloswielkopols...2012,id,t.html

martin_6 13.05.2009 20:59

Cytat:

A co ma liczba sprzedanych karnetów do jakości kibiców?

FLI 13.05.2009 21:06

przegralismy na starcie bo bylismy miastem rezerwowym - problem debili z uefa i pzpnu ze dawali jakies nadzieje (lazenie po miescie i zachwycanie sie jak to Krk jest przygotowany)

najwazniejsze zeby nic nie zaklucilo prac przy R22 - nie ma co biadolic Krakow dawal - daje i w przyszlosci rowniez sobie da rade bez e2012
zobaczymy jak w innych miastach beda prace wygladaly jak cala ta pseudo zadyma opadnie.

POLSKA!

Octopus 13.05.2009 21:07

Szkoda tylko, że nie skupicie się na punkcie 5. Gdyby Kraków nie przespał tego okresu to miałby Euro 2012 u siebie. No ale cóż... życie....

3rider 13.05.2009 21:08

Zachodnia Polska wziela wszystko. Poludnie jak zwykle zero, co zaczyna w gruncie rzeczy przypominac Polske B, czyli sciane wschodnia. Nie bede obrazal nikogo, ale nie liczyla sie infrastruktura tylko uklady. Krakow i Chorzow (nawet z tym nieszczesnym Krakowem w roli "dodatku") wypadaly lepiej, co potwierdzaly oficjalnie oglaszane rankingi.

Jeszcze jedno, zanim ktos napisze cos pozytywnego o Majchrowskim to niech sie zastanowi. W tym miescie wszystko kuleje. Jedynie tam, gdzie inwestycje ida z budzetu UE, sprawy ida w miare ok, ale tylko dlatego, ze istnieja bardzo sztywne wymogi unijne. Majchrowskiemu nie chcialo sie nawet zlozyc na czas prezentacji KRK, bo przeciez wazniejsze sa bankiety, wystawianie sobie kolejnych tabliczek pamiatkowych i nie ma czasu.

Osobiscie Euro mnie nie interesuje, moze kilka osob w KRK mogloby na tym zarobic, ale dla nas oznaczaloby to paraliz miasta przez 3-4tyg. Na jakikolwiek mecz malo kto mialby sie szanse wybrac. Wiec o co ten szum? Zdobedzmy mistrza, awansujmy do LM, to bedzie COS!!!

AS82 13.05.2009 21:16

A mnie Euro nie interesowalo ze wzgledu na to kto ile zarobi ,tylko po to zeby w Krakowie graly najlepsze reprezentacje Europy i to jeszcze na stadionie Wisły ,a takto mi to obrzydzili tylko ,choc nie mam nic do innych miast .
Osrano nas 2 lata temu ze wzgledow politycznych a nie merytorycznych i to mnei najbardziej wkurza

KOMINEK 13.05.2009 21:27

DRODZY PAŃSTWO ZA POLITYCZNE WYCIECZKI OD TERAZ SĄ BANY. JEŚLI KOCHACIE PIS A NIENAWIDZICIE PO JESLI TUSK JEST NAJLEPSZYM PREMIEREM TO PISZCIE TU http://www.wislakrakow.com/forum/sho...t=320&page=669 A TUTAJ NIE LANSUJCIE WASZYC POGLĄDÓW POLITYCZNCH

han_solo 13.05.2009 21:35

No to ja kibicuję teraz żeby to euro było jedną wielką chu*owizną. Potem będę mógł obcorajowcowi w oczy spojżeć jak mi powie że 'wybacz ale to euro u was to było....'
Nie wybrali najlepiej przygotowanego miasta to teraz niech cierpią...

No dobra trochę mnie poniosło.

Ale to i tak jest skandal że euro ni będzie w Krakowie. Za to będzie w Gdańsku, który ma tak fantasyczne połączenie z Ukrainą, jak my z Chinami...
Tak dzisiaj liczyłem nasze atuty i tak:
1)Budowa stadionu najbardziej posunięta ze wszystkich.(Zwłaszcza że w Gdańsku i Wrocławiu nie ma nawet tyle ile u nas pod trybuną C...)
2)Jak kolega wspomniał wyżej, komunikacja miejska 9 na świecie.
3)Najładniejsze miasto. Najwięcej atrakcji turystycznych.
4)Drugie najlepsze lotnisko(ale tak naprawdę z Warszawą nie ma co się porównywać bo stolica po prostu na euro być musi)
5)Drugie najlepsze hotele(jak wyżej)
6)Połączenie dobre z Ukrainą i ze Śląskiem

Nie chce mi się dalej wymieniać. Po prostu to jest skandal...

No i jeszcze się wypowiem apropo "najlepszych kibiców w Polsce". Kto tak kur** powiedział. Jakoś jak my zajeliśmy 8 miejsce w lidze czy dostawaliśmy z Amicą lanie 1:4 to my kibicowaliśmy dalej, wspieraliśmy naszą drużynę, i wogóle uzasadnialiśmy że piosenkę "Czy wygrywasz czy nie" śpiewamy nie na darmo. A wy?? Gracie wasz najlepszy sezon od lat, i jak raz wam się kryzys przydażył to już swoich wygwizdujecie. Wpiszcie sobie w youtbe Wisła-Groclin i popatrzcie sobie jak się wspiera swoją drużynę."Czy wygrywa czy nie..."

spartan 13.05.2009 21:40

Drogi modzie ale nie da się oddzielić wątku Euro od wątku bieżącej polityki. Decyzja tak naprawdę zapadła dwa lata temu w chwili ogłoszenia listy 4+2 a teraz została tylko klepnięta. Wszystko inne to zaklinanie rzeczywistości. Inaczej możemy sobie nazwać temat "wątek sportowy Euro 2012".

KOMINEK 13.05.2009 21:51

Co innego sa merytoryczne posty pokozujące co za kadencyji którego polityka zostało w sprawie euro źle zrobione a co innego są posty w stulu czerwony komuch Majchrowski wszystko spieprzył

darekV66 13.05.2009 21:55

ŻEBY ZOBACZYĆ
KRAKÓW NA KOLANACH
MUSISZ SIĘ POSTARAĆ
UEFO J....BANA

(na melodię "gdzie twoje berło")

qazwsx123 13.05.2009 22:05

Ciekawi mnie czy Solarz zainwestowałby w stadion Śląska jak by się dowiedział, że nie ma EURO we Wrocławiu. Stadion będziemy mieli i to się liczy. Ale co się dziwimy skoro przez 8 lat głosujemy na komunistów i wybieramy kogo wybieramy. Tak naprawdę mimo że nie jestem z Krakowa to nie interesuje mnie już to EURO w Polsce bo to będzie klapa totalna jak nasz obecny rząd.

darekV66 13.05.2009 22:18

nie wierzę żebyśmy stracili aż tak wiele mimo iż nas (jako miasto) olali, turyści i tak do nas będą przyjeżdżać, a nasz stadion przy R22 i tak będzie za...bisty:):):)jak patrzę na nowe D i nowe E to serce już rośnie

euro pooglądam w tv, a tak naprawdę to ważne żeby Boguski, Marcello i Sobol wrócili do formy po tej rzeźni z legią i żebyśmy mogli znów fetować"majstra" na rynku.............

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 06:19.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl