![]() |
Cytat:
Mistrzu, nie wiem skad wiesz za kogo płacą rodzice a za kogo nie. Większość przyjezdnych, którzy studiują w Krakowie sami zarabiają na swoje utrzymanie itd, więc nie ....... o 'studencikach' za których płacą rodzice. Powiedz mi, ile razy spotkałeś jebiącego i obsranego żula w tramwaju/autobusie? Ja jeżdżę linią 5 codziennie po 4 razy na prawie całej długości, i ostatni raz spotkałem takiego delikwenta w listopadzie... Co do spóźnień tramwajów: owszem, dzisiaj był godzinny blackout na Mogilskim, Grzegorzeckim i Małym Płaszowie. Jeździły tylko autobusy. Korek tramwajów albo autobusów rzadko się zdarza. Ale powiedz mi, jak przesiądziesz się królewiczu do swojego bolidu na 4 kółkach i w nim cos się zespuje to co, dzwonisz po taxi i bulisz 30zł za drogę do pracy, czy wsiadasz pokornie w MPK i jazda? Jak wybierasz taksówkę to nie oceniaj innych kto za kogo płaci i kto jeździ komunikacją miejską... Jak wracasz z imprezy to taxi czy wsiadasz w nocnego? Śmieszą mnie najbardziej ci 'młodzi, wyksztalceni, wyborcy peło' którzy wsiadają w A6 czy innego pożeracza paliwa i jadą do pracy godzinę stojąc w korku, zamiast wsiąść w tramwaj i być tam po 30 minutach... Oczywiście potem objeżdżając 10 minut uliczki wokół pracy żeby znależć miejsce do zaparkowania... |
Tak jak napisał Pablo84 cena biletu zwykłego - 3,20 zł jest troche nieproporcjonalna do zarobków w Polsce.
Tak czy siak,Ci co maja płacić to płacą a Ci co nie to jezdza bez. Ostatnio zauwazylem sporo wiecej kanarów,w tym młodych chłopaków. Mandaty wyzsze to i trochu wiecej wypada dac na przystanku do kieszeni kanarowi ;) Najepsza akcje pamietam jak wleźli parę lat temu do pierwszego nocnego o 23.30 jak wszyscy już ostro na.......eni w piątek na rynek jechali :lol: tak samo szybko wyszli... |
Najgorzej ze nie trudno jest natknąć się na ogłoszenia że przyjmują na kanarów. Teraz jak pracy deficyt, pieniędzy też, to każdy bierze się do roboty. Nawet najgorszej. Za zapłacony mandat płacą 30zł kanarowi, więc się nie dziwcie, że polują cały czas. Do tego pojawiają się 'kontrolerzy kontrolerów', raz koło galerii była akcja, bo kanar wziął 20zł łapówy i była akcja, ze przyjechała policja itd. Znajomy dał kanarowi X 20zł, miesiąc później też go złapał, chciał wcisnąć 20zł, ale kanar uparty, że nie...
|
Mi kiedyś odpowiedzieli "to już nie te czasy" jak kumpel bez biletu jechał i próbowałem się z nimi dogadać...generalnie nie warto jeździć bez biletu tak mi się wydaje bo już trzeba miec farta żeby się na kanara nie natknąć ani razu, prawda jest taka że też nie rozpoznasz najcześciej...
|
A co wyście sie tak przyczepili tych biletów jednorazowych. Płacisz raz to płacisz wiecej. 4 zł to nie majątek a jeśli jedziesz to nie po to aby zwiedzać Krakow. A jak chcesz zaoszczędzić możesz jechać busem.
A kto rzeczywiście jeździ komunikacją to płaci 90 zł i ma z głowy problem przez 30 dni. A 90 zł/mies. za jedną z najlepszych komunikacji w Europie to nie takie straszne |
Dokładnie, jedna z najlepszych komunikacji miejskich w Europie, a i tak znajdą sie tacy, co będą narzekać na spóźnienia, tłum, smród itd. Bo oczywiscie w Niemczech w tramwaju czy autobusie wszyscy wypachniali, ubrani w smokingi, nie? :D
|
Taaa... Najlepszej na świecie od razu.
Szczególnie komunikacja nocna jest świetna i wspaniała, autobusy jeżdżą często i o jakimkolwiek przepełnieniu nie ma mowy.. |
Cytat:
Bądżmy poważni. Nie jest idealnie, ale akurat komunikację to Majchrowski poprawił. Ale wiadomo, zawsze trzeba ponarzekać. Na zakończenie (już to kiedyś piasłem) - permanentna i świadoma jazda na gapę (bo rozróżnić trzeba sytuację, gdy ktoś zwyczajnie zapomni biletu, zdarza się) ce..... typowe ku*wy. Nie ma o czym dyskutować. |
Cytat:
|
Cytat:
TYmczasem bezrobocie w Polsce u młodych osób wynosi ponad 25%, a reszta to sa prace za psie pieniądze.Nie wierzysz, wejdz sobie na gumtree.Znajdziesz sobie prace za 6.50 brutto z legitymacją studencką, albo w callcentrer gdy komuś wcisniesz złodziejską umowę banku. Ja osobiscie SRAM na nową komunikację- ona ma być dla mas , jako alternatywa dla aut i dobro publiczne w XXI wieku, a nie .......onym luksusem-dlatego np coraz większa ilośc miast wprowadza ją darmową.Na .... nam ciekłokrystaliczne kasowniki, lcd z trasą, nadajniki gps, klimatyzacja, itp.Bez większości z tych rzeczy da się objesc kosztem cen..Ludzi których nie stać i tak będa jeździć i nie płacić.Kontrolerzy będa wzywac psy?Trudno.Ciężko mi to napisać, ale często psy sa bardziej życiowe niż kanarzy. Jak zwykle najbardziej cfani są Ci, którym się wiedzie- gorzej, jak gdy się pracuje na umowie śmieciowej,a tych osób jest coraz więcej.Cóż, dopóki ktoś głodu nie doznał, będzie .......ił 3 po 3. To tak jak z podnoszeniem emerytur, czy leczeniem objawowym a nie przyczynowym.Lepiej podwyższyć wiek emerytarny lub wpieralać środki przeciwbólowe. No ale nic.Róbmy dzeci,może będzie lepiej. |
Pablo84 tutaj poruszył bardziej socjalną stronę problemu, ja zwróciłem uwagę na inną. Ostatnimi czasy wszędzie się mówi, że w Krakowie jest zanieczyszczone powietrze, smogi nie smogi, dzieciorów z domu boją się wypuszczać. A tymczasem magistrat zamiast z tym walczyć, robi zupełnie na odwrót - jasne, że posiadanie samochodu w Krakowie dzisiaj się cholernie nie opłaca, ale tutaj się okazuje, że poruszanie się komunikacją miejską jeszcze bardziej. Robią jakieś ścieżki rowerowe, stojaki sraki, jak trzeba gęby nadstawić i kłapać ryjem dla PRu że miasto dba o środowisko to są pierwsi. Tymczasem zamiast promować bardziej ekonomiczne i ekologiczne poruszanie się komunikacją publiczną, włodarze miasta robią wszystko żeby tych ludzi zniechęcić, a jednocześnie próbować wyrównać straty finansowe poniesione na innym polu. Już pal licho zatłoczone pojazdy - to się zdarza. Ale nieustanne zmiany cen biletów, niedogodności typu kierowca który ci nie wyda reszty w okienku itd. - to z lekka żenada. Brakuje tylko obrotowego kowbojskiego buta wmontowanego w drzwi, żeby kopał w dupę osoby chętne na skorzystanie z publicznego transportu, dla oszczędności paliwa bo przecież jak cięższy to więcej spala.
Tak się nie robi w takim mieście jak Kraków, oszczędzają na edukacji i na podstawowych udogodnieniach. A potem wielkie halo bo okazuje się, że jakieś Katowice są pod wieloma względami przyjaźniejszym i lepszym do mieszkania miastem. Cieszę się, że nie mieszkam w Krakowie, jak przyjdę na studia albo coś w ten deseń to mam nadzieję, że to nie będzie mój problem. Bo w dzisiejszych realiach na samochód i stanie w korkach mnie tak czy owak nie stać. A w Magicznym Krakowie w.......ono mi mandat, bo było późno, wszystko pozamykane na 4 spusty, automatu w wagonie, rzecz jasna, nie było, a to był jeszcze ten czas w którym kierowca nie chciał sprzedać biletu jak nie miałeś wyliczonego. Wiadomo, że nie będę obwiniał wszystkich oprócz siebie, ale czasem już tak jest że człowiek chciałby się dostać szybko do centrum i nie przewidzi tego przed wyjściem z domu, odliczając jak debil pięciogroszówki w woreczku na tramwaj po meczu bo jakiś cieć wielki radny miasta z porsche cayenne tak sobie wymyślił. |
Masz rację Pablo ale nie zmienia to faktu że za komunikacje miejską należy płacić, no inaczej być nie może - oczywiście , wsiadasz do autobusu/tramwaju, gdzie nie ma gdzie szpilki włożyć - ok, zresztą nie sądzę by tam pchały się kanary bo i tak nie ma jak sprawdzić, ale w 90% innych przypadków, niestety
|
Cytat:
Mówisz że komunikacja miejska "jest dla mas, jako alternatywa dla aut i dobro publiczne w XXI wieku, a nie .......onym luksusem-dlatego np coraz większa ilośc miast wprowadza ją darmową." Jezu, chłopie, skądś się urwał? Dobro publiczne? Dla mas? Darmowa komunikacja? Wieje mi tu socjalizmem... MPK to jest normalna firma która wykonuje przewozy osób, zarabia na tym, i akurat mAJchrowskiemu się udało zmienic komunikację miejską na wielki plus. Skoro komunikacja miejska ma być dobrem publicznym, dla mas itd, to czemu nie chcesz, żeby np. mleko w sklepie było darmowe? Przecież nie każdego stać 3zł na karton mleka! Przecież to mleko od polskich krów = naszych krów! Mleko jest zdrowe itd. itd. Narzekasz na ekrany LCD, klimę itd... Rozumiem, że dla Ciebie jazda Ikarusem w upale i w tloku to był szczyt marzeń, że dla starszych osób wsiadanie po schodach było czymś łatwym itd. Trzeba się cieszyć, że Kraków ma najlepszą komunikację miejską w Polsce, poczytaj w google, był nawet artykul że w pierwszej dziesiątce w Europie... Jezdżę dużo tramwajami, to widzę jak dla starszych osób niewygodne jest wsiadanie do tramwaju wysokopodłogowego. Dlatego wszystkie nowe tramwaje sa chociaż w części niskopodłogowe. Do tego część kasy za autobusy i tramwaje wykładała unia, więc Kraków nic nie dopłacił do luksusu. Naprawdę nie rozumiem niektórych młodych. Narzekają że kasy im brakuje itd. Moge uwierzyć. Ale zaraz idą do kiosku po fajki, wieczorem na browarka i zycie toczy się dalej. Potem ojcowie takich jednostek siedzą wytatuowani pod blokiem żłopiąc browarka i .......ąc 3 po 3 na każdy temat, oczywiście narzekając że w Polsce nie ma pracy dla ludzi z ich wykształceniem.... W poprzednim ustroju cwaniactwo było w cenie, niestety wiele ludzi nie potrafi się przestawić na inne realia... Darmowe MPK? Taki ....! I na koniec. Gdzie masz darmową komunikację miejską? Pytam z ciekawości... |
A ja dodam że wszystko zależy jaką linią się jeździ.
Ja do roboty uderzam 152 w obie strony i mogę powiedzieć że naprawdę ta linia jest najbardziej zajebistą w Krakowie. Rano często miejsce siedzące, w zimie grzeją, w lecie działa klimatyzacja. I jeszcze jeden plus - ostatni jedzie z centrum po 23ciej - jak już wszystkie inne dawno stoją w zajezdniach |
Bo nie obsługuje jej MPK :)
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
.A może do problemu trzeba podejść troszkę inaczej?Bardziej pro społecznie?Skoro jest kryzys- który dotyka zwłaszcza ludzi młodszych, to warto im trochę ułatwić życie, bo Ci się wkoncu w....ią i wyjadą z tego kraju- nie będzie biletów, nie będzie podatków, nie będzie dzieci a MPK będą utrzymywać sami starsi, ze swoich pięknych BMW i Mercedesów.Powinno być taniej nawet kosztem .......onych pomników Majchrowskiego- czyli hal widowiskowo sportowych za 400 mln.No ale nic "boso ale w ostrogach to typowa Polska mentalność. P.S Chociazby w Talinie, albo tu: http://internacjonalista.pl/ekologia...-bezpatny.html |
Cytat:
Lecialem samolotem i od goscia tak jeba.o ze chej i co tez mam zadac lotu za darmo czy za 1 zl |
Cytat:
|
Cytat:
Czytaj sobie dalej artykuły i udawaj ze życie jest takie jak je tam opisują. Zaczniesz pracować to poznasz smak co to jest 3.20 za bilet, czy nawet ta 100 za kartę. A wracając do Twojej wcześniejszej odpowiedzi : średnio codziennie jeżdzać przez centrum spotykam takich obsranych żuli, kanary ich nawet nie wyrzucają z tramwaju. Nie raz widziałem jak lali pod siebie na te super extra nowoczesne i luksusowe siedzenia pokryte materiałem. A jako że nikt tego nie czyści nie ma co się dziwić że we wszystkich nowych tramwajach tak śmierdzi. Wyschło to po co czyścic nie? Nowoczesne tramwaje z klima? Okien otwierać nie wolno (w nowych tramwajach nie ma jak nawet!) bo wtedy klima nie działa jak należy ale co z tego skoro i tak jej nikt nie włącza? Materiałowe siedzenia są po to że nie trzeba ich sprzątać a nie dlatego że ładnie wyglądają. Życzę Ci żebyś sobie siadł na takim miło wilgotnym krzesełku. Bajki koło pośredniaka? Takich ludzi to tam nie ma, bo jak mają kase na galerie to nawet zysków w postaci karty aktywacyjnej za 50 zł czy ubezpieczenia zdrowotnego nie potrzebują. Prędzej spotkasz tam "Ferdków Kiepskich" śmierdzących tanim piwem którym się nic nie chce robić. Czemu wycofali obowiązek płacenia za bagaż powyżej jakichś tam rozmiarów? Niech te jebane studenty które wiozą z wiosek po 3 wielkie Torby płacą za nie, będzie kasa, nie trzeba będzie podnosić cen. Co weekend całe MPK zajebane torbami, szczególnie na trasach dworzec - akademiki. Zresztą, jak we wstępie, gówno wiesz a .......isz. P.S. Do pośrednika chodził, teraz dostał robotę, pewnie został kanarem po godzinach po studniach, sumienie gryzie to szuka najgłupszych wytłumaczeń. P.S. 2 - Kocur racja, jest parę lini - głównie te zółte nie od MPK w których da się jechać w normalnych warunkach. To tylko pokazuje ze jakby się chciało to się da. Tylko ze MPK się nie chce. |
Cytat:
A co do kar za jeżdżenie na gapę powinny być takie, że złapany raz już do końca życia będzie miał zapas biletów w portfelu. Każdy chce nowe autobusy itd ale kupować biletu to ciężko, a jeśli się nie podoba to jest jeszcze rower albo spacer. |
Po 1 bilety powinny być tańsze.
Komunikacja miejska, jeżeli ma być dobra nigdy nie będzie się zwracać wprost. KM ma za zadanie przynosić przede wszystkim inne korzyści - mniejsze korki, mniejsze zanieczyszczenie, mniejsze zniszczenie infrastrultury itp. Żeby tak było musi być wygodna i tania. Teraz nie jest ani szczególnie wygodnie, a już na pewno nie tanio. Po 2 kary za brak biletu powinny być odpowiednie. Wielokrotne złapanie powinno mieć wpływ na wysokość kary. Powinny być też większe zniżki dla ukaranych uczciwych - np. zapłacenie w ciagu 24h - 80% zniżki, 48h - 60% itd, żeby się nikomu nie opłacało dawać w łape tym mendom kanarom. |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
No, a za drugim razem 60, za trzecim 120 itd
Zresztą, kara ma wynosic 240zł. A ten system byłby ok dla ludzi którym się karta skończyła i nie zauważyli albo sie im faktycznie zapomniało skasować, dla recydywisty biletowego suma sumarum byłoby kiepsko ;) Ale najważniejsze żeby bilety były tanie |
Cytat:
A tutaj zbór cenników z różnych miast: http://www.wroclaw.pl/nowe_ceny_biletow_mpk.dhtml http://ztm.poznan.pl/bilety/cennik2010/ http://ztm.poznan.pl/bilety/cennik2010/ http://www.ztm.waw.pl/?c=110&l=1 http://www.berlin.vel.pl/Cennik-komunikacji-miejskiej Gdyby nie było problemów z pieniędzmi to nikt by żadnych cen biletów nie podnosił! A jesli ktoś uważa że 2 zł na dojazd do pracy to za dużo to niech sobie pieszo chodzi. Poza tym jest jeszcze coś takiego jak bilet na 2 linie który kosztuje 64 zł. |
Pablo84, a za mieszkanie płacisz czy nie bo też uważasz, że powinno być darmowe? W końcu dach nad głową powinien mieć każdy, no nie ? I to najlepiej za darmo bo po co deweloperom nabijać sakiewkę. Przecież podobnie jak 99% Polaków też mogą mieszkać w M3.
|
Od początku maja w 12 autobusach MPK SA: sześciu Solarisach przegubowych i sześciu Solarisach 12-metrowych dostępna będzie usługa bezpłatnego Internetu bezprzewodowego.
Cytat:
|
Cytat:
|
Wczoraj musiałem się gęsto tłumaczyć że mam prawo jechać jeden przystanek dalej niż sięga moja karta na inną linię. W końcu się odpieprzyli.
Chyba zacznę wozić wydrukowanego maila od rzecznika MPK gdzie mi potwierdził że taka możliwość jest. Edit: wieczorem jak nie zapomnę :) |
Kocur mógłbyś podrzucić tutaj tego maila?
|
Cytat:
http://www.mpk.krakow.pl/pl/bilety2/...iasta-krakowa/ Par. 6 ust. 6. Kocur, a czy linia, którą odbiłeś jeden przystanek pokrywa się minimum na jednym odcinku (między dwoma przystankami) z linią, na którą masz kartę ? Bo chyba jest taki wymóg, jeśli dobrze interpretuję uchwałę. Samo skrzyżowanie tras nie wystarczy chyba, może o to sie pluli. A jeśli nie o to, to i tak warto pamiętać o tym wyjątku:) |
Jeśli dobrze rozumiem to tak :)
Linia 152 - a podjechałem sobie tramwajką pod Pocztę Główną z Dworca - nie pierwszy raz zresztą. Więc między Rondem Mogilskim a Dworcem 152 i tramwaje jadą na ten samej trasie. |
Cytat:
Problem mógłby być, gdybyś pod Pocztę podjechał tramwajem, który jedzie Westerplatte i Pawią. Bo nie ma wspólnej trasy z twom autobusem. Ja do tej pory raz w życiu byłem kontrolowany przez kanara po "odbiciu" z trasy, na którą miałem kartę. Problemu nie było. |
Cytat:
Czekam na maila ;] |
Cytat:
|
Zakładamy, że mamy bilet okresowy na jedną linię. W tym wypadku tą linią jest tramwaj numer 13.
Jedziemy natomiast tramwajem numer 3, bo musimy się dostać na Pędzichów. A że mieszkamy gdzie mieszkamy i od domu trasy obydwu linii się pokrywają, to zajebiście. No więc jedziemy. Kolor czerwony - trasa 13 Kolor żółty - trasa 3 Kolor biały - przystanki 1 - przystanek 1 wspólny 2 - przystanek 2 wspólny 3- Pędzichów 13- Bagatela http://i50.tinypic.com/11sch7o.jpg Pierwszym przystankiem wspólnym (na obrazku), w rozumieniu zapisu regulaminu, jest Dworzec Główny (1). Drugim przystankiem wspólnym (na obrazku) jest Basztowa LOT (2). Basztowa Lot jest zarazem ostatnim przystankiem wspólnym. Trasy 3 i 13 rozchodzą się w dwóch różnych kierunkach. Cytat:
Cytat:
Wydrukujcie to sobie, pokażcie kanarowi :alleluja: Dziękuję za udostępnienie mapy serwisowi Zumi. Przepraszam za rozciągnięcie strony. |
Dokładnie jak powyżej - przepis jest jasny i klarowny.
Maila i tak mogę wkleić wieczorem ale właśnie taki przykład opisałem rzecznikowi. |
Ale rozumiem, że w 2 stronę już to nie działa. Np. Wsiadając na Pędzichowie i posiadając kartę na nr. 13.
|
Cytat:
Cytat:
|
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 03:07. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl