![]() |
Cytat:
Kod:
punkty |
przeciez to jest kosmos dla Guli to co wkleiles
szklany sufit i przypomnij sobie okolicznosci zwlaszcza meczow jesiennych , PH nie mial calego okresu , wszedl z marszu w smute poskwronkowac na 3 mega trudne mecze |
Cytat:
Ze swej strony chcę zobaczyć drużynę Guli po przerwie zimowej, wzmocnioną 2-3 zawodnikami (jak obiecuje zarząd), dobranymi do rzeczywistych potrzeb, i przekonać się czy z tej mąki będzie chleb, czy jest widoczny progres. Przegrane ze Śląskami i innymi przypadkowymi drużynami zupełnie mnie nie ruszają, ich wymiar również. Nie wszystkie lekarstwa smakują i czasami na początku musi być gorzej, żeby mogłoby lepiej. Nie podchodzę jakoś przesadnie bojaźliwie do dorobku punktowego. Mamy 14 punktów, czyli więcej niż po 12 kolejkach rok i dwa lata temu. W tamtym roku zdobyliśmy swoje 14 punktów dopiero w 19 kolejce i nie spadliśmy. W tym sezonie również nic nam nie grozi i jest mnóstwo czasu na ewentualną reakcję. Więc bez obaw. Gdyby okazało się, że po przerwie zimowej jest dokładnie tak samo, jak teraz, będzie sporo okazji, żeby pozbyć się Guli i poszukać kogoś innego. |
Wyjścia są dwa.
1. Dać czas trenerowi na wyjście z tego dołka, czasem trener potrzebuje się sparzyć, potem wie dużo więcej. Zawsze będę podawał przykład Piasta z tamtego sezonu, który szorował po dnie tabeli ponad połowę sezonu, by zacząć wygrywać seryjnie i do ostatniej kolejki bić się o puchary. Tutaj musi być jednak wspólne dążenie wszystkich do celu i dużo spokoju. Od samego początku w wypowiedziach o Guli jak nas obejmował przejawiało się hasło, że jest to budowniczy, który potrzebuje czasu żeby zbudować drużynę. Nie mam pojęcia czy 12 kolejek to czas, by wyciągać wnioski. Osobiście poczekałbym do końca rundy i wtedy robił podsumowania. 2. Zmiana trenera - na kogo? Brzęczek, Brosz, Stokowiec, Sobol, Nawałka? znowu rozpoczynamy tę karuzele? czy możę znowu SPEC z zachodu? To Gula miał być tym gwarantem, że teraz będzie spokojnie, że on zbuduje drużynę, a po 12 meczach nagle jednak nie? Owszem, drużyna gra piach, punktów mało, zarząd się wybroni, kibice poprą. Ale czy to ma sens? Oczywiście, jeśli przegramy kolejne mecze, obsuniemy się jeszcze niżej w tabeli, to będę dużo poważniej brał pod uwagę opcję zmiany. Po pierwsze, będzie można mówić o całej rundzie fatalnej, realnie będzie można coś podsumować, po drugie potencjalny następca będzie miał czystą kartę - rozpocznie od przygotowań obozu i wejdzie w nową runddę. Podsumowując, nie wyobrażam sobie teraz zmiany trenera. Jestem za tym żeby budować drużynę, zakładam, że jeszcze w tej rundzie wyjdziemy z tego dołka i kilka meczów wygramy ( w tym obowiązkowo w derbach i w pucharze). Ale jeszcze w tej rundzie mamy u siebie Radomiak i BrukBet - obowiązek wygrać, wyjazd z Wartą - obowiązek wygrać. Liczę, że tak będzie i wtedy nie będzie tematu. Jeśli jednak do końca rundy będzie grany piach, punktów mało - realnie wezmę pod uwagę zmiany. Tylko, że osobiście mam już tych cyrków ze zmianami trenerów dość. Mamy 13 miejsce i 3 punkty straty do....miejsca 6. Zaś 6 punktów przewagi nad miejscem 16. To pokazuje, że nasza sytuacja, nastroje itd mogą pójść w zupełnie różne strony po tych 7 meczach. Kwestia czy te 4 mecze wygramy czy nie. Bo, że wygrane z Brukbetem, Radomiakiem, Wartą i derby są w naszym zasięgu to oczywiste. |
Cytat:
To co piszesz miało by sens gdyby trio było w klubie od wiosny, tzn wchodzą przy późnym Hyballi , widzą że człowiek nie nadaje się do budowania normalych relacji międzyludzkich , wymieniają go na profesjonaliste Gule wybranego po konsultacji z nowym dyrektorem sportowym Pasiecznym , no i potem już tak jak piszesz realizują nakreślony w twoim poście plan, cierpliwie etc no to ma ręce i nogi ! ALE ! Trio jest u nas kilka lat i - pogoniło Stolarczyka - pogoniło Skowronka - pogoniło Hyballe i mam uwierzyć że za dotknieciem czarodziejskim różdżki just like that , olśniło towarzystwo , i mamy zmiane modus operandi , plan długofalowy etc ? mi przynajmniej to sie nie klei |
@pawlozm
Żadna opcja nie jest idealna, niemniej do każdej można być zmuszonym. Scenariusz w którym przegrywamy kilka(naście) spotkań był już przerabiany, tylko jeden trener wytrzymał w ostatnich latach podobna serię (Wdowczyk). Choćby fatalna seria za Stolarczyka wyglądała tak, jakby facet nie miał już pomysłów na zespół. Porażki nie były pechowe/niezasłużone ect. Ja na miejscu zarządu pewnie też bym wytrzymał ciśnienie i na pewno do końca roku nie robił zmian, ale co np jeśli przegramy derbach u siebie 0-5? Tego żaden trener na świecie by nie przetrwał. |
Stolarczyk, Skowronek byli łatwiejsi do zwolnienia bo nie mieli sukcesów w seniorskiej piłce, byli zieloni (Hybala to wiadomo) Gula to trener zatrudniony po dłuższej analizie i z pewnym CV, także nie będzie zwolniony nawet po porażce w derbach. I bardzo dobrze.
|
Cytat:
Jak obetniesz grudzień, który wziął po Skowronku to masz 14 punktów w 9 meczach vs. 11 punktów w 9 meczach Guli. I im będziemy patrzeć dłużej to staty Hyballi polecą w dół. |
[QUOTE=pepe72;1572740]Pierwsze 12 meczów Hyballi:
Kod:
punkty |
Cytat:
Wisła nie ma pecha tylko od początku sezonu sumiennie i notorycznie wystawia 4 litery na spotkanie z batem. Na obecną chwilę brak nadziei na poprawę gry czy wyników - pozostało czekać na koniec rundy i okienko transferowe z nadzieją , że sprowadzony zimą nowy stary czechosłowak przypomni sobie jak to 5 lat temu załadował 5 bramek w sezonie w barwa Slovana Liberec . Takie mamy realia. PS. Powiem więcej , Wisła miała w tej rundzie więcej szczęścia bo taki Starzyński nie strzela z karnego na 1:0 w pierwszym meczu, bo Nieciecza nie wygrywa w pierwszej połowie 4:0 , bo Łęczna nie prowadzi z nami 2:0 po pierwszych 10 min. Równie dobrze Wisła mogłaby teraz szorować tyłkiem po dnie tabeli... Pecha w tej rundzie nie dostrzegłem. |
Cytat:
Płock (w) Tychy (PP) Derby (dom) Jagiellonia (w) Radomniak (dom) PP - ewentualnie Warta (wyjazd) Zagłębie L. (Wyjazd) Termalika (dom). Ja tu niestety na dziś widzę 5 porażek i może 2 wygrane. 20 pkt po 19 kolejkach czyli jakieś 14-16 miejsce. Może nawet spadkowe. PP - tu wiemy jak jest Jak Gula miałby tak punktować to naprawdę warto zapytać co oni robią na treningach? Co robili na przygotowaniach? Czy trener analizuje rywali? To że Gula ma kontrakt i duży kredyt zaufania to nie znaczy że zarząd i kibice nie mogą zapytać "sprawdzam" i niczego absolutnie nie wymagać. |
Cytat:
|
Cytat:
Ja tam wymagam utrzymania w tym sezonie i stabilizacji. Niech piłkarzyny widzą że trener ma mocną pozycję i jest NIE DO RUSZENIA przynajmniej na okres kilku lat. Bo to zdaję się że to w naszych kopaczach jest problem a nie w kolejnym trenerze. |
Cytat:
Stabilizacja dla mnie to miejsca 8-10 oraz brak kompromitacji takich jak sobotnia. A tu mieliśmy już takie dwie w przeciągu miesiąca |
Cytat:
Cytat:
Jakim cudem kibice skandowali nazwisko Urygi w ostatnim meczu? Nie mam pojęcia... Pseudo kapitan... z charakterem z płocka. |
Cytat:
Gula potrzebuje czasu (obiecał, że po przerwie zimowej zobaczymy jego Wisłę, więc nie jakoś strasznie dużo) nie tylko na wypracowanie sensownego stylu gry, ale i przetrawienie wiedzy, którą zyskał podczas swojej pracy w ekstraklasie. Byłoby fajnie, gdyby miał czas na właściwe korekty i modyfikacje. Tym bardziej, że bezpieczny środek tabeli jest w zasięgu ręki. I będzie po przerwie zimowej. |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
zacytuję sam siebie:
Cytat:
|
Cytat:
Frydrych, Uryga, Mehremić to bardzo solidni ligoei stoperzy a Hanousek to najlepszy od lat lewoskrzydłowy (rak gdzieś od czasów Pietrzaka). Na środku pomocy Plewka i Zhukov to też solidni piłkarze. Problem w tym jak Gula ich ustawia i jak chce grać. Kompletnie leży gra defensywna całego zespołu i to jest główny problem, a nie indywidualne błędy. Nie mamy za to piłkarzy do gry ofensywnej, bo to co sprowadziliśmy to w większości leszcze nie odstający poziomem od poprzedniego zaciągu. Jak na razie in plus wyróżniali się Forbes i Yeboah, bez nich jest dramat. W ofensywie zresztą też dupę ratuje nam Frydrych. Twoje bajeczki to tylko zaciemnianie sytuacji i coraz mniej osób je kupuje. Widać jak tracimy bramki i to jest głównie problem ustawienia. |
Sytuacja jest mega chujo.wa. Gdyby wcześniej nie było Hyballi i tego całego cyrku na koniec, to spokojnie można by Gulę zwolnić już dziś. Teraz mamy sytuacje gdzie w zasadzie jesteśmy świeżo po wywaleniu, jak się okazało, jednak poje.ba - czyli gruby błąd Trio i teraz znów wywalać gościa po kilkunastu meczach - kolejna ogromna wtopa.
Zatrudniony spokojny trener, z jakimiś tam wynikami, preferujący ofensywny futbol, brak bariery językowej, tyle że to się w ogóle nie sprawdza. W zasadzie można powiedzieć że im dalej w las, tym gorzej. Czekać na przełamanie? czy przyznawać się do kolejnego grubego błędu i zwalniać? Ciężka decyzja. Ja osobiście, po Pogoni, straciłem do niego zaufanie. Jest to do odbudowania, tylko wierzyć mi się nie chce że przyjdzie(jeśli w ogóle) za chwile, bo u nas nie ma niczego. Bramka - babole, obrona dziurawa , pomoc, skrzydła, atak nie istnieją...Na czym tu budować? PS. Nie twierdzę że mamy orłów w drużynie ale to nie jest też tak że sam szrot. Po prostu nie ma pomysłu a jak jest (Frydrych na DP), to jest wprost komiczny. |
Cytat:
daj Bóg by tak było - choć wygrane Derby też by się przydały jak już szaleć :) |
Cytat:
|
wolfy,
problem polega na tym, ze my ostatnie 2-3(?) mecze nawet nie próbujemy grać. Kiedy grać próbowaliśmy to wyniki były, lub pechowe porażki. Ktos w tej kadrze jest problemem i to jednak chyba nie jest trener do końca. On swoje za uszami ma, bez dwóch zdań, ale w pewnym sensie to co próbuje robić to ja rozumiem. |
Cytat:
|
Już tak na spokojnie bez ironicznego Hyballowania...
Jesteśmy po sprawdzeniu trenerów z polski, zagranicy, wuefistów bez sukcesów i fachowców z sukcesami, ludzi bez Cv i ludzi z dobrym CV, wysokich, niskich, grubych i chudych, chamskich wykręcaczy sutów i spokojnych trenerów... I trzeba sobie zadać pytanie, co nam da zwolnienie kolejnego trenera i zatrudnienie nowego? Znowu 10 meczów "normalnych"? Z jakas ambicją powiedzmy, chęcią gry, wynikami (zdobycie około 15 pkt)? Przecież widzimy od dawna jak na dłoni, że ciągłe zmiany trenera do niczego nie prowadzą, ba już bym wolał tego Hyballe zostawić,a teraz Gulę, obrać jeden kurs, w końcu ....a zacząć coś robić od A do Z i go realizować. Bo my wpadliśmy w takie blędne koło gdzie trener ma wycisnąć z tego zepsołu chyba grę w LM, a jak po 10-15 kolejkach jest lipa to won i następnego cudotwórcy szukamy. Śmiem twierdzić, że ten schemat, to zwalnianie po kolei, nieważne czy Stolarczyka, Skowronka czy Hyballi jest jednym z fundamentów naszych problemów. Pokazujemy, że jesteśmy w dołku finansowym, sportowym ale i na ławce trenerskiej nie ma nic pewnego. Cały czas niestabilna sytuacja. Nowi piłkarze latem, pół kadry wymienione i cyk, dajmy co pół roku nowego trenera. Jest to droga donikąd. Obecnie punktowo nie wygląda to źle, mamy ten środek tabeli, strefa spadkowa wyraźnie pod nami, mimo obecnej czarnej serii jeszcze spora nawiązka jest. Ale kurewsko bolą te porażki, dużo porażek, wysokie porażki. Ciężko to przyjmować na klatę. Mimo wszystko trzeba w końcu raz a porządnie zagryźć zęby i na coś postawić, może nawet kosztem spadku do 1 ligi? Ryzyk fizyk, albo w lego albo w prawo, obieramy kurs, dajemy sobie szansę, czas i się sytuacja wyjaśni za x miesięcy. Tylko niech w końcu ta drużyna stworzy podwaliny swojej marki, i co do piłkarzy i co do trenera, co do jakiegoś stylu, albo chociaż próbowania posiadania stylu. Na pewno trzeba jakoś porozmawiać z trenerem i piłkarzami, bo tak nie może być, za wysokie sa te porażki ale wywalanie kogoś i uważanie, że kolejny byl za słaby, a teraz znajdziemy super trenera to jest nasza największa porażka, większa niż te 0:5 czy 0:7. Jedyne co mi się nie podoba to w kontekście tej kadry, która ma i tak za sezon czy 2 być zupełnie inna, nowa, gadanie o wprowadzeniu w każdym meczu swojej gry... Jakoś nic z tego nie wychodzi, nie mamy piłkarzy, którzy sa do danego stylu właściwi więc po prostu na ten moment to my powinniśmy się skupić na zbieraniu punktów, wychodzeniu na prosta z finansami i co rundę wzmacnianiu składu. Im będzie więcej tych pkt i mniej zmian trenerów to Wisła będzie atrakcyjniejszym klubem na rynku, do wyboru przez nowych piłkarzy. Jeśli u nas nie ma nic, a do tego co sezon jest trzęsienie ziemi w klubie, to kto ma tutaj przyjsć? Dlatego może martwić takie zapatrzenie Guli, Pasiecznego czy trio w wielkie budowanie swojego stylu tym szrotem piłkarskim i młodzieżą... nasz styl to obecnie powinna być ambicja i zapierdalanie w każdym meczu, a nie jakieś zawiłe schematy taktyczne i piekna piłka. Jak im wyjdzie jeden dobry sezon, wysoko w tabeli, to wtedy uwierzą w siebie i będzie można na tej pewności budować swój styl i grac ładniej dla oka. A my chcemy grac nie wiadomo co i w efekcie nic nie gramy w ofensywie, a w defensywie dostajemy 5 bramek. |
Po obejrzeniu meczu smiem twierdzic ze problem nie jest w trenerze ale w zawodnikach. I nie mam tu na mysli ich umiejtnosci czysto pilkarskich; wiadomo, geniuszami pilki to oni nie sa ale to co pokazali w meczu ze Slaskiem swiadczy nie tyle o braku umiejetnosci pilkarskich ale o podejsciu do wykonywanego zawodu. Kiedys pisalem ze polowa tego forum zagralaby lepiej niz ci "zawodowi" pilkarze. Nikt mi nie powie ze porazka 0:10 (a taki wynik lekko mogl pasc w weekend) to wina zlego ustawienia czy umiejetnosci pilkarzy. Na Boga, gralismy ze Slaskiem Wroclaw a nie Bayernem czy Realem Madryt. Ta sprawa musi miec drugie dno o ktorym my kibice nie wiemy i jedynie mozemy sie go domyslac. Zaden zespol i trener w polskiej ekraklasie nie jest tak beznadziejny jak nasza gra i wynik w meczu ze Slaskiem. Nawet najgorszy pilkarz, z racji lat uprawiania tego sportu, mniej wiecej wie jak sie ustawic jak zagrac itd. Mozemy przegrac ale nie w takim stylu. Weekendowy mecz wygladal tak jakby przyjechal Bayern i spotkal sie ze zbieranina ludzi ktorzy zawodowa pilke widzieli w telewizji.
|
Cytat:
"Bezapelacyjnie. Do samego końca. Trenerów lub jej (Wisły)". |
Patryk Plewka zakażony koronawirusem (...) Niestety to nie jedyny piłkarz Wisły, który narzeka na problemy zdrowotne.
https://www.wislaportal.pl/News.html..._koronawirusem RAF, o takim"drugim dnie" myślałeś? |
Michał Białoński, Interia:
Cytat:
|
Cytat:
Jednocześnie uważam, że pomysł czechosłowackiej Barcelony był błędem, trzeba było pójść w jakiegoś zdrowego psychicznie Hyballę 2, to byłoby coś na miarę możliwości. Trudno, wybraliśmy, co wybraliśmy, trzeba zagryźć zęby i przeczekać rok-dwa grania w kratkę i o nic, żeby przekonać się, czy zaczynamy budować krakowski Ajax. |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Zwalniamy trenera? Lodu.
Ashraf, Plewka nie mogli grac, srodek to czarna dziura. Na 6 wystawiamy srodkowego obronce, tory gra tam 2 raz. Przeszlo z Gornikiem ale nic 2 razy sie nie zdarza. Trenerowi mozna zarzucic, ze forsuje gre pilka niezaleznie od okolicznosci ale czy nam w tym momencie faktycznie pali sie pod dupa. Na poczatku wiekszosc DAC CZAS, TRENER NA LATA... juz teraz wyjebac. Ludzie. |
No właśnie. Najważniejsze czy za chwile nie będzie się paliło w dupie. Niby są te 3 dziady do spadku ale jeszcze kilka takich 'występów' i zaraz się do nich zbliżymy. Musimy ciułać punkty, jeżeli będzie bezpiecznie, to bardzo proszę.
W najgorszym razie, stracimy kolejny rok, w najlepszym, zaczniemy w końcu w miarę porządnie grać. A tu niestety, Płock, Derby, a sytuacja kadrowa wygląda coraz gorzej. PS. I do znudzenia będę powtarzał że wpuszczanie naszego najwolniejszego gracza na pomoc to sabotaż. Z Górnikiem jego gra też wyglądała komicznie, no ale dał nam zwycięstwo, tyle że grając na środku obrony, też strzela gole. Do tego Frydrych cementuje naszą obronę. Tutaj Gula jednym posunięciem rozwalił obronę i i rozwalił też pomoc. A kto za niego?. Każdy kto szybko biega i jest zadziorny. Można to przetrenować i łatać DP kimkolwiek innym niż nasz najlepszy środkowy obrońca, który kompletnie na jakąkolwiek pomoc się nie nadaje. Statysta. |
Dzisiejsza prasa mowi o szpitalu zakaznym w druzynie do tego dochodza kontuzje. I mamy kumulacje.
Kolejny trening dopiero w srode, zeby jeszcze bardziej sie nie pozarazali. Z DP rownie dobrze mozemy uruchomic maszyne losyujaca. Tak czy inaczej bedzie to improwizacja, pamietam choc nie chce Alana na tej pozycji. W tym sezonie przegrane z: Rakowem(2), Stala(9), Lechem(1), Pogonia(4), Piastem(6), Slaskiem(5). Edit: wygrywamy zasadniczo z kim wygrac powinnismy, zapewne grajac dzide i autobus w paru meczach moze punktow bylo by wiecej...ale chyba nie nauki. Tylko Stal tu nie pasuje. Mamy terminarz jaki mamy, pech tez ten sam jak od lat(kontuzje, choroby). |
Gula zostaje przynajmniej do czasu kompromitacji na derbach (choć mam nadzieję, że takiej nie będzie). Słabo to wygląda, ale i tak wyjścia nie mamy.
|
Cytat:
A tak na poważnie to mam to gdzieś czy spadniemy czy się utrzymamy. Ilu to już trenerów zmieniliśmy? I każdy ujowy |
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 00:04. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl