![]() |
Frekwencja na Apoelu ostatni mecz z Bratysławą niespełna 15.000 na lidze mistrzów bywało po 21.000.
Brak zdecydowanego faworyta dwumeczu,ja liczę na skromne 1-0 w Krakowie biorę w ciemno taki wynik. |
1-0 w Krakowie jakby było to mielibyśmy mega thriller w rewanżu,gdyby w razie doszło do dogrywki to nie widzę grania 120 minut przy 40C.Cel numer jeden : strzelic przynajmniej 2 bramki,cel numer dwa : nie stracic żadnej bramki u siebie,cel numer trzy : strzelic gola na wyjeździe.
|
Cytat:
|
|
No cóż...nie trzeba być odkrywczym, by wiedzieć, że najgorsze co nas może spotkać w pierwszym meczu, to strata bramek na własnym stadionie. Szanse 50/50...to są ludzie, którzy LM już znają i część z nich, wie jak się przygotować do meczu o stawkę.
Kiedyś graliśmy z Omonią Nikozja...łatwo nie było. Teraz będzie jeszcze trudniej. Nie zmienia to jednak faktu, że rywal w naszym zasięgu i już chyba nigdy nie będzie nam dane na tym etapie grać z jakimikolwiek kelnerami. Przynajmniej szanse są równe, bo to nie Real czy Barcelona... |
No cóż...nie trzeba być odkrywczym, by wiedzieć, że najgorsze co nas może spotkać w pierwszym meczu, to strata bramek na własnym stadionie. Szanse 50/50...to są ludzie, którzy LM już znają i część z nich, wie jak się przygotować do meczu o stawkę.
Kiedyś graliśmy z Omonią Nikozja...łatwo nie było. Teraz będzie jeszcze trudniej. Nie zmienia to jednak faktu, że rywal w naszym zasięgu i już chyba nigdy nie będzie nam dane na tym etapie grać z jakimikolwiek kelnerami. Przynajmniej szanse są równe, bo to nie Real czy Barcelona... |
Parę ciekawostek, wyłowionych z forum APOELU (fajnie się literuje te greckie "bukwy"):
1) Sporo piszą o Ilicy Ilievie - że gral w PAOK w 2007 r., i że był najlepszym strzelcem w swojej drużynie w zeszłym roku. Oby tak teraz w pucharach. 2) Zauważyli też, że mamy międzynarodową ofensywę i piłkarzy "ze wszystkich krajów". 3) Doceniają naszego holenderskiego trenera i piszą: Maaskant - Εμάς ο Ιβάν ο τρομερός (czyli: Iwan Groźny). Nieźle, oby tak było po dwumeczu. 4) A co do losowanie: trudne, ale nie najtrudniejsze - czyli taka tam kurtuazja. Oczywiście trzeźwo zauważają, że bardzo istotne będzie dla APOEL-u strzelenie bramki w Krakowie. Czyli: wiślaccy defensorzy - nie spać! Dałby Bóg, żeby wreszcie naszym się udało. 15 lat czekamy, to naprawdę sporo... |
http://www.youtube.com/watch?v=DcnZt...layer_embedded
Skrót pierwszego meczu APOELu ze Slovanem (0-0) daje dużo cennych spostrzeżeń. Mianowicie, zwłaszcza w 2 połowie Slovan całą drużyną broni dostępu do własnej bramki, podobnie jak my to robiliśmy z Litexem. Zasadnicza różnica jest jednak taka, że Litex wtedy nie wiele pograł, a APOEL robi z całą 11 Slovana co chce i co chwile dochodzi do groźnych sytuacji strzeleckich. Chyba będzie jednak dużo trudniej niż z Litexem. |
Cytat:
To sa puchary, bylo wiadome, ze trzeba bedzie grac co trzy dni. Bez paniki. Zespol ma zasuwac i tu i tu bo inaczej skonczymy jak Wronki. Rywal prawie wymarzony, jedynie BATE byloby dla nas szczesliwsze, szkoda, ze pierwszy mecz u siebie ale nie mozna miec wszystkiego. Od Ligi Mistrzow dzieli nas dwumecz z zespolem z Cypru. Nie z Hiszpanii, Wloch czy nawet Belgii czy Grecji. Z Cypru. Powiem krotko. Teraz albo nigdy. Juz teoretycznie latwiejszego ostatniego rywala w walce o LM mozemy nie miec nigdy. Ten dwumecz na pewno bedzie ciezki ale wiele w klubie zrobiono by byc w tym miejscu gdzie dzis jestesmy czyli blisko bram LM. Do tego szczescie jest przy nas... Musi sie udac.:-) Zeespol na pewno bedzie maksymalnie skoncentrowany, wierze, ze RM dobierze odpowiednia taktyke a my na boisku zrobimy swoje. Musimy wykorzystac ta szanse, to musi byc ten rok.:-) |
Panowie. Apoel świetnych wyników nie miał ze Slovanem. Jak patrzałem na skrót meczu w Bratyslawie to obrona gospodarczy była tragiczna.
Łatwiej nie dało się. Może Hapoel, ale tam to dopiero jest gorąco - Wisla z Beitarem przegrała. |
Appoel w Bratysławie sobie hasał jak Litex w pierwszym meczu u siebie. Kluczem będzie więc odpowiednia taktyka, zaangażowanie i przygotowanie motoryczne.
Ciekaw jestem czy znów się ustawimy wyczekująco czy będziemy próbować prowadzić grę. grunt nie stracić bramki u siebie. |
Cytat:
|
Płakać to może Legia albo Śląsk którzy wylosowali przeciwników zdecydowanie silniejszych od APOEL.
|
Tak się w pierwszym odruchu cieszyłem z tego AOPELU ale im bardziej patrzę na ligę cypryjską i ich osiągnięcia to już taki szczęśliwy nie jestem:(
Cytat:
Cytat:
Oni są faworytami dwumeczu ogranymi w Europie. Ale droga i tak jest dużo łatwiejsza i aby myśleć o LM trzeba z takimi zespołami wygrywać tak jak oni kiedyś eliminowali faworytów w swoich meczach. |
Dziwne to forum :D wylosowaliśmy Litex to większość płakała, że ciężko, wylosowaliśmy Apoel to luzik .
|
Edit:
Sorry zły temat...:D Do skasowania. |
Cytat:
A ze transfermarkt ich wycenia na tanszych bo to liga cypryjska. Maor grajac w lidze izraelskiej byl wyceniany na 700tysi, a gra tak samo jak u nich. Każdy by chciał mieć taką moc w ofensywie w naszej lidze. Ailton++Manduca+Solari (kilka lat temu przyszedl do Almerii za 4lm euro). Pinto, Charalambidis. Niektorych nazwisk nie znam, ale domniemam ze majac taka przewage w lidze cypryjskiej nie sa slabi. A my lige wygralismy nieznacznie przegrywajac i remisujac kilka meczow. Napewno sa jeszcze silniejsi niz jak grali z Chelsea, Porto, Atletico, Kopenhagą czy Partizanem. |
Cytat:
|
Cytat:
Edit: Oczywiście z losowanie też jestem jak najbardziej zadowolony :) |
czy płakać? WKS trafił najłatwiejszego przeciwnika z możliwych. Z grupy: PSV Eindhoven, Dynamo Kijów, Celtic Glasgow, Lazio Rzym, Birmingham City i Rapid Bukareszt, Rumuni są najsłabsi.
Legia nie ma za wesoło, ale z drugiej strony mogli trafić na Tottenham Hotspur czy Bilbao. Z ciekawostek to drużyna Cikosa nie ma szczęścia, trafić na Rome to trzeba mieć kosmicznego pecha. |
Bwin daje sznase na poziomie 57 % szans Wisła - 43 % APOEL - nieźle widać ze zaczynają w nas wierzyć.
|
Zauważmy jednak,że wtedy Kosa i Żewa strzelali gole w LM,a w jakiej formie są teraz,kosa tragedia,żewłak jeszcze w miare trzyma poziom,ale z tamtego Apoelu praktycznie nic już nie zostało,a innym zawodnikom kolejne latka poleciały i już nie prezentują tego samego poziomu.Personalnie jesteśmy mocniejsi i nie ma co panikowac,tylko trzeba ich ograc w Krakowie,a na Cyprze spokojnie i solidnie zagrac w defensywie i strzelic coś z kontry.
Hedu ja też oglądałem Apoel jak grał tam Kosa i byłem pod wrażeniem i myślałem sobie ,,kur.. jak ten Cypr nam odleciał..'' ale ta drużyna jest słabsza od tamtej ekipy,jestem o tym przekonany,kowal śledzi ten Cypr w końcu tam grał i piszę,że grają tam gracze z którymi on grał w 2003 roku.. i że jak ich nie przejdziemy to zmarnujemy mega szanse. I taka jest prawda bo jesteśmy lepsi i musimy tą wyższośc nad cypryjczykami przypieczętowac wygraną na R22 |
Cytat:
Nie będzie jakiegoś problemu z rozegraniem meczu przy R22? oddymiania i te sprawy nie wadzą? |
Całe życie czekam na Wisłę w Champions League i takiej okazji jak mamy teraz to jeszcze nie było.No jak nie teraz to kiedy ?!
Koniecznie musimy wygrać mecz u siebie,minimum 2-0 i koniecznie na 0 w tyłach.Jeżeli stracimy gola u siebie to nie będzie dobrze.Apoel to na pewno drużyna do pokonania |
Spojrzałem na skróty meczów Apoelu i Slovana i stwierdzam, że rzeczywiście APole był zespołem zdecydowanie lepszy w obu meczach, ale w gruncie rzeczy bramki zdobyte zostały dzięki tragicznej grze obrońców - podobnie jak znaczna większość sytuacji bramkowych dla Apoelu wynikała z gry obrońców.
Jednak w porównaniu z Litexem, który u siebie prowadził grę na wysokim poziomie, to odniosłem wrażenie, że Apoel generalnie grał z kontry - przechwyt piłki w środku boiska i szybkie natarcie.... Obawiam się pierwszego meczu pod tym wzgledem, że jak zamurują bramkę i nastawią się na grę z kontry, a nasi osiągną skuteczność made in Śląsk Wrocław z bułgarskim kolejorzem, to może skończyć się niestety porażką. Najważniejsze to nie stracić bramki w meczu u siebie, a jakby do tego wrzucić przynajmniej 2 brameczki - to byłoby świetnie.... jeszcze jedna rzecz budzi we mnie przerażenie: Jeszcze nigdy polski zespół w europejskich pucharach nie odpadł z zespołem cypryjskim....... Mam nadzieję, że to twierdzenie po naszym dwumeczu nie zmieni się ;-) |
Na poczatku chciałem bardzo Apoel albo BATE. Po losowaniu sie ucieszyłem. Ale przeraża mnie wizja rewanżu w tamtych warunkach. Najważniejsze to nie stracic gola u siebie!! Nawet 0:0 jest dobrym wynikiem!! I podejść spokojnie do meczu. Nie napalać się, grać z dyscypliną. Sukces już mamy, czyli LE. Wszystko więcej będzie mega extra, niech tak piłkarze do tego podejdą bo inaczej strach spęta im nogi totalnie.
|
Obejrzałem sobie skróty Apoelu ze Slovanem.
Co się rzuca w oczy ,to że nie ma tam jakiegoś turbokozaka jak Melex. Grają głównie skrzydłami , na 2 mecze widziałem może ze dwie próby prostopadłej. Zgrana ekipa i tyle. Gole padły po błędach Slovanu. Pierwszy jak dla mnie bramkarz dał dupy ,a drugi to no comment. Więc ofensywa w tych meczach aż takiego szału nie robiła ,odnośnie defensywy to może niepokoić na skrócie była może jedna sytuacja Slovanu. Może być ciężko naszym coś zdziałać. Takie wnioski po skrócie . Oglądał może ktoś cały mecz i by coś wiecej napisał? |
Ja to tylko sobie myśle, że jak Melikson w pierwszym meczu zarobi żółtą kartkę, to będzie trgedia.
|
Cytat:
U siebie dobry wynik to nawet 0:0, Wystarczy wtedy tylko zremisować bramkowo na Cyprze, a w tym sezonie nie mamy problemów ze strzelaniem bramek. |
Cytat:
|
Mi się udało obejrzec na internecie powtórke meczu Apoelu i powiem tak,obrońcy są niepewni i gubią się przy szybszych i dobrych w dryblingu graczach,co mnie bardzo cieszy,gdyż jak wiemy Melex,Mały i Ivica są dobrzy w te klocki.Z tego co widziałem slovan ze stałych nic nie mógł zrobic,ale ciężko mi powiedziec czy to po prostu slovan ma słabo opracowane stałe fragmenty czy obrońcy apoelu jakoś super się ustawiali.Aílton jest szybki ma dobry drybling i technike,zupełnie inny typ gracza niż Genkov,skutecznośc też ma na pewno dużo lepszą niż Genkov na ten moment.. Pomoc nic specjalnego,nie widziałem tam ani jednego gracza jak Melex,mały,Iliev czy Tom,takiego specjalnego który potrafi przejśc strzelic,jakoś niekonwencjonalnie podac,na pewno są solidnie,ale zdecydowanie do przejścia,personalnie słabsi.Jeszcze jedno spostrzeżenie,że bramkarz ciągle miał problemy z komunikacją ze stoperami,tu nie krzyknął wybili na róg,tu zgarnął piłke obroncy i prawie stracił tu jakies wybicie w trybuny zamiast podanie do stopera,presing na stoperów i piłka dla nas bo zaufania do bramkarza oni nie mają więc prędzej wykopią w trybuny niż do niego podadzą.No i to by było na tyle :)
|
Kadra APOELU z meczu np. z Chelsea generalnie sie nie zmienila jakos bardzo. Wiekszosc pilkarzy jest caly czas w druzynie.
Sklad z meczu Chelsea: 03 Paulo Jorge 14 Broerse 26 Morais 32 Haxhi (Elia 34) 07 Poursaitides 10 Charalambidis 11 Kosowski (Mirosavljevic 70) 23 Pinto 33 Michael 21 Zewlakow (Breska 82) Sklad z meczu rewanzowego (a wiec kluczowego) ze Slovanem 22 Chiotis 3 Jorge 7 Poursaitides 8 Ailton 11 Trickovski 21 Manduca 23 Pinto kapitan 24 Kontis 26 Morais 81 Marcinho 98 Boaventura Jak widzimy, 5ciu pilkarzy z meczu z Chelsea wyszlo w podstawowym skladzie na Slovan 6sty Charalambidis wszedl z lawki. Zaprzecza to troche temu co napisalem na samym poczatku no ale nie znamy tez do konca info o kontuzjach itd. |
Szybko i na temat: Jak nie wygrają z APOELEM to z kim, ku*wa mieliby wygrać??? Etatowi czarnowidze z tego forum już przed rewanżem z Litexem widzieli pogrom naszych itd. Jak macie tak pisać głupio to nic nie piszcie. Szanse 50%-50% bo tak matematycznie wychodzi. A jak będzie to się okaże w praniu.
|
Cytat:
PS Zobaczyłem sobie powtórkę losowania i zauważyłem, że jeden pan z delegacji APOEL-u był bardzo zdenerwowany gdy okazało się, że zagrają z nami, natomiast Starszek był uśmiechnięty. |
Zastanawiam się, czy nie postawić u buka stówki na APOEL. 2.40 to zdecydowanie przeszacowany kurs na nich. Poza tym, znając moje szczęście do typowania, to wtedy wygramy, więc to taka inwestycja w Wisełkę :D
|
Cytat:
Nie mogłem sie powstrzymac. |
Panowie apeluje o jedno, wiadomo ze teoretycznie patrzac realnie i na nasz sklad na mozliwosci itd wyglada to powiedzmy 50/50 (choc na ten moment jak dla mnie moze nawet 65/35 dla nas), wiec NIE ROBMY z tego Apoelu drugiej BARCELONY. Jasne, ze bedzie presja, bo glownie wywieraja ją media, mam tu na mysli brak PL druzyny w LM od 15 lat, ale spokojnie, robmy swoje, PUCHAR UEFA juz mamy zapewniony czyli tam jakies dobre mecze tez na pewno beda, a mysle ze wszystko to co mozemy ugrac EXTRA (awans do LM) bedzie tylko in + dla Wisly. Nie przypalajmy sie ale spokojnie poczekajmy, mamy naprawde dobrze zapowiadajaca sie druzyne i nie robmy z tego APOELU drugiej Barcelony.
|
Sosin ocenia naszego rywala w walce o LM
http://www.eurosport.pl/pilka-nozna/...61/story.shtml |
Dzisiaj miałem koszmarny sen - Wisła awansowała do Ligi Mistrzów a tam grupa ...
Rubin Kazań Szachtar Donieck Oletui Galati (mistrz Rumuni :) ) Wisłą Kraków Najgorsze jest to że to wcale jest możliwe - broń cię Panie Boże - jak mamy w końcu awansować do tej Ligi Mistrzów to prosze niech to bedzie naprawdę piękna przygoda z świetnymi znanymi wcałej europie drużynami, a nie meczarnia po europie wschodniej ... A to moja grupa marzeń: Arsenal Londyn FC Valencia Borrusia Dortmund Wisła Kraków WISEŁKO DO BOJU I DO WYMARZONEJ LIGI MISTRZÓW!!! |
Hmm, ale przecież losowanie grup LM odbywa się z podziałem na koszyki wg. współczynniku UEFA więc taka wschodnia grupa jest raczej mało prawdopodobna bo chyba w pierwszym koszyku nie będzie żadnej drużyny ze wschodu.
|
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 19:36. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl