Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Polityka transferowa Wisły (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=8819)

leszekm_ 07.02.2011 14:49

Cytat:

Pierwotnie napisane przez polska.mysl.szkoleniowa (Post 1048283)
Chcesz, możemy sprawdzić, który z nas piszę więcej i byle pierdoły, cytuje dziesięć postów w każdym swoim i każdemu chce odpowiedzieć, do każdego odnieść.

Odzywam się, gdy chcę coś powiedzieć i zazwyczaj mówię to samo.

Tak, Kagawę i Nakamurę pogoniłbym, gdybym miał w tej samej cenie Polaka o tych samych umiejętnościach. To chyba naturalne, gdybym konstruował polską drużynę dla polskich kibiców. Nie interesuje mnie Legia... wróć! Wisła cudzoziemska. Nie mam nic przeciwko zagranicznym piłkarzom, ale trzon drużyny, jej kręgosłup, a i piękną większość powinni stanowić Polacy.

Mam takie zdanie i go nie zmienię, zresztą - nie ma w nim nic złego.

Jaki poziom prezentują "wyróżniający się" polacy widzieliśmy wczoraj na meczu kadry. Jasne, że fajnie gdyby grało wielu polaków, ale po raz 1345 trzeba powiedzieć, że dobry polski piłkarz to gatunek na wymarciu.

WISŁAZWE 07.02.2011 14:58

Cytat:

Pierwotnie napisane przez leszekm_ (Post 1048290)
Jaki poziom prezentują "wyróżniający się" polacy widzieliśmy wczoraj na meczu kadry. Jasne, że fajnie gdyby grało wielu polaków, ale po raz 1345 trzeba powiedzieć, że dobry polski piłkarz to gatunek na wymarciu.

Do tego za przyzwoite pieniądze, a nie ''szklane nogi'' milion euro.
Teraz nastały takie czasy, że cena nie jest adekwatna do realnych umiejętności zawodników szczególnie tych z polskiej ligi. Uważają się za gwiazdorów niczym Ronaldo, Messi itp.

A w porównaniu z nimi wypadają tak blado, że normalnie szkoda słów. Kluby też dokładają cegiełkę dyktując takie ceny za zawodników, że głowa mała, to nie Bundesliga, Serie A, gdzie transfery w milionach euro to codzienność, to tylko polska szara liga.

1q2 07.02.2011 15:09

Cytat:

ale trzon drużyny, jej kręgosłup, a i piękną większość powinni stanowić Polacy.

No to miałeś ten trzon..Z Levadią - Pawełek,Pi Brożek,GŁowacki,Małecki,Sobolewski,Paweł Brożek,Ćwielong ,potem wszedł kolejny z 'pięknej większości' - Łobo

Miałeś też trzon na derbach przegranych 0-1 gdzie na boisku w sumie pojawiło się aż 9 z pięknej większości, miałeś też trzon z Karabachem , gdzie Polacy stanowili większość.

Fajnie było?

Do tego wytłumacz mi bo za bardzo tego nie kumam , czemu wolisz np. kaleczącego Łobodzińskiego od kaleczącego Jirsaka?
Czujesz jakąś większą więź z gościem z Bydgoszczy, który przyjechał tu zarabiać kasę , niż z gościem z Vysokiego Myta:>?Mniejszego doła będziesz miał jak samobója strzeli Jop a nie Bunoza?

Ja rozumiem jak byśmy byli krajem który ma z czego wybierać, talenty rodziły by się na każdym osiedlu i nie wiadomo dlaczego upierano by się na cudzoziemców, ale jesteśmy piłkarską pustynią z piłkarzami którzy są gatunkiem na wymarciu, co gorsza widząc co jest grane, ten co w ogóle potrafi od czasu do czasu prosto piłkę kopnąć - od razu jedzie z takimi wymaganiami że to lepiej żebrakom dać niż zapłacić.

Poza tym prawdziwą wartość dla Wisły(w sensie pochodzenia)mają albo wychowankowie albo młodzi kolesie,sprowadzeni i ukształtowani przez Wisłę a nie wyrobnicy dla których Wisła = ilość zer na koncie

Dlatego jedno co nam pozostaje to przeczesywać świat, szukać okazji w Polsce(coś jak z Wilkiem choć za wcześnie by wyrokować czy to faktycznie okazja) oraz szukać młodych chłopaków z których pożytek będzie za lat kilka + trenować wychowanków - to melodia kilkunastoletnia najpewniej.

A jak domagasz się Polaków, bo ich suma musi się dla Ciebie zgadzać - w Krakowie i okolicach mamy kilkanaście klubów - W każdym sami Polacy a mecze czasem lepsze niż w naszej ekstraklasie, do tego za free albo za grosze.Olej Wisłę , ruszaj za Polakami.

bridgeburner 07.02.2011 15:22

Cytat:

Pierwotnie napisane przez leszekm_ (Post 1048290)

A z takimi za rozsądne pieniądze, adekwatne do reprezentowanych umiejetnosci, jest jak z 20 letnimi dziewicami
gdzies podobno istnieją tylko nikt żadnej nie moze spotkać

Greeg 07.02.2011 15:31

Rozwiązanie jest zadziwiająco proste. Te kilka milionów euro jakie otrzymamy w przyszłości ze sprzedaży jednej z naszych zagranicznych megagwiazd przeznaczyć należy na budowę bazy treningowej i zatrudnienie znających się na rzeczy i pracujących z pasją trenerów-specjalistów.

1q2 07.02.2011 15:43

Cytat:

Pierwotnie napisane przez bridgeburner (Post 1048299)
A z takimi za rozsądne pieniądze, adekwatne do reprezentowanych umiejetnosci, jest jak z 20 letnimi dziewicami
gdzies podobno istnieją tylko nikt żadnej nie moze spotkać

Tak to już jest.Można się domagać Polaków tylko niech ktoś powie skąd ich wziąć.
Przykład z 'wczoraj'.Odchodzą Brożki,Pawełek itp

Chcemy bramkarza za free - niech mi ktoś wskaże polskiego bramkarza za free który nie był by Cabajem:>

Środek obrony - Jaliens przeszedł ponoć za 300tyś - doświadczony środkowy polski obrońca do 300tyś potrzebny od zaraz(doświadczony nie znaczy że doświadczony kopaniem z tuzami pokroju Polonii Bytom czy Odry) - polskamyślszkoleniowa - możesz się wykazać.Dawaj obrońcę.

Pomoc, przyszedł Melikson 600-700 tyś ojro, 13 goli,9 asyst w 1.5 sezonu w porównywalnej lidze, gość na fali, został kapitanem zespołu - pms! , czekam na odpowiednik...może Bonin co chciał zarabiać więcej niż Maor?Idealny polski skrzydłowy - nie strzela nie asystuje a chce dużo zarabiać.

Atak - przyszedł Genkov ponoć za 500 - w Rosji mu nie poszło ale w Bułgarii jak Brożek u nas - mnóstwo goli.Bardzo proszę o polski odpowiednik do 500 tyś euro.

itp,itd.

Wojtas 07.02.2011 15:45

To forum poraża.

Przez tyle czasu pisano zeby sciagnać kogos doswiadczonego a kiedy ktos taki sie pojawia forumowicze wynajdują kolejne "ale"

Majac w perspektywie Jovanica w bramce, Pereike zamknalbym w pokoju i nie wypuscił dopoki nie podpisze kontraktu :)

Gosc ma wszytko co nam potrzeba i chce grac w Pucharach i to jest zawpewne jedyna rzecz ktora go skusila,jak z Jaliensem

Ja bym wogole sie nie zastanawiał i konczyl farse z poszukiwaniem bramkarzy.

P.S Po wczorajszym meczu absolutnie rozumiem dlaczego w nas w skladzie bedzie 1 Polak i 10 obcokrajowcow.Na ta chwile polscy pilkarze (zwlascza ci mlodzi ,25 letni :lol:)to kategoria "inwalidzka" i powinni miec ulgi w tramwajach.

Lucas.B 07.02.2011 15:54

Doświadczenie doświadczeniem ale jak ktoś jest zwyczajnie słabym zawodnikiem to co tu ma do rzeczy jego wiek. Kolejny bramkarz z płyt DVD prawdopodobnie zasili nasz zespół - ciekawe co do tej pory zdziałali nasi skauci bo jakoś trudno doszukiwać się, że maczali przy jakimkolwiek transferze palce. A tak na prawdę żaden z transferów może nie wypalić szczególnie Genkov i będziemy w czarnej dupie na koniec sezonu - i jeszcze go puszczać na kadrę...

szprotson 07.02.2011 15:54

w doborowym towarzystwie :D

http://www.daylife.com/photo/05Uz6aYdJf6xQ

Feniks1983 07.02.2011 15:56

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Greeg (Post 1048301)
Rozwiązanie jest zadziwiająco proste. Te kilka milionów euro jakie otrzymamy w przyszłości ze sprzedaży jednej z naszych zagranicznych megagwiazd przeznaczyć należy na budowę bazy treningowej i zatrudnienie znających się na rzeczy i pracujących z pasją trenerów-specjalistów.

Dobrze prawisz, tylko u Nas nawet jak ktos ma checi i pieniadze to i tak rzuca mu sie klody pod nogi w postaci skomplikowanych i zagmatwanych praw do gruntow na ktorych chcialoby sie budowac nowe boiska i akademie pilkarskie. Wierze jednak ze w koncu sie to uda i bedziemy miec baze treningowa na odpowiednio wysokim poziomie tak aby wychowywac wlasnych zawodnikow.

nh79 07.02.2011 16:06

ja to jestem zdziwiony, ze chlop z takim doswiadczeniem, w formie, nikt go nie wyrzucal chce grac u nas a nie odwrotnie a tu lament, ze to, ze tamto, k.... nie da sie czytac tego forum czasami (z wyjatkami oczywiscie) . ja nie wiem co Stan ma za bajere :) , ale on chyba wszystkim obiecuje, ze tu LM za gora 2 lata bedzie:) , bo inaczej nie umiem sobie wyobrazic co niby takiego Jaliensa czy Pareiko mialoby skusic, zeby do nas przyjsc.chlop musi miec nieprzecietne umiejetnosci negocjatorskie i wizjonerskie:) , bo tych 2-och wczesniej wymienionych to nie kumam, ze do nas przyszli (przyjda jesli Pareiko podpisze)

Tenzen 07.02.2011 16:10

Jeszcze gdyby tak pozyskać napastnika i byłoby już bardzo dobrze. No bo nie wiadomo czy nasz jeden nowy napastnik się sprawdzi, a jeśli się nie sprawdzi to nie mamy nikogo innego kto mógłby się sprawdzić.

fanfan 07.02.2011 16:14

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Lucas.B (Post 1048316)
Doświadczenie doświadczeniem ale jak ktoś jest zwyczajnie słabym zawodnikiem to co tu ma do rzeczy jego wiek.

A skąd wiesz że on jest słabym zawodnikiem?

Cytat:

Kolejny bramkarz z płyt DVD prawdopodobnie zasili nasz zespół

Ty masz chyba jakieś problemy z myśleniem , to że trener widział tego zawodnika wyłącznie na płytach DVD to nie znaczy że nasi skauci go nie widzieli w paru meczach na żywo

Cytat:

ciekawe co do tej pory zdziałali nasi skauci bo jakoś trudno doszukiwać się, że maczali przy jakimkolwiek transferze palce.

Jeśli nie dostrzegasz różnicy między tym okienkiem transferowym w naszym wykonaniu a poprzednimi to rzeczywiście jest z Tobą źle :-/ myślisz że większość tych transferów w tym okienku to zasługa kogo?

AYALA 07.02.2011 16:26

Całkiem dobrze sobie radził w Wiśle pamiętam Maciej Szczęsny a był jeszcze starszy od Pareiki.Angelo Huges miał leszpe i gorsze momenty.

mrKrolik 07.02.2011 16:50

Jeżeli chodzi o polskich bramkarzy to ciekawe, ile by sobie krzyknęli za Mateusza Prusa i czy by wogóle wrócil do Polski?

lukaszsz86 07.02.2011 16:56

Pareiko za stary? A Dudka każdy chętnie by widział w Wiśle. Myślę że Estończyk może być solidnym bramkarzem przy którym będzie mógł się ogrywać Kurto (chociaż może lepiej jak by poszedł na wypożyczenie, ale wydaje się to nie możliwe ponieważ Maaskant chce mieć trzech bramkarzy). Szkoda że w tym sezonie nie ma Pucharu Ekstraklasy bo wtedy można by dawać szansę Filipowi i być może w ten sposób przebił by się do pierwszej jedenastki. Nie oszukujmy się ale raczej nikt w Wiśle nie zaryzykuje na tyle żeby grać w Ekstraklasie tak niedoświadczonym bramkarzem.

siara 07.02.2011 16:59

Cytat:

Pierwotnie napisane przez lukaszsz86 (Post 1048345)
Pareiko za stary? A Dudka każdy chętnie by widział w Wiśle. Myślę że Estończyk może być solidnym bramkarzem przy którym będzie mógł się ogrywać Kurto (chociaż może lepiej jak by poszedł na wypożyczenie, ale wydaje się to nie możliwe ponieważ Maaskant chce mieć trzech bramkarzy). Szkoda że w tym sezonie nie ma Pucharu Ekstraklasy bo wtedy można by dawać szansę Filipowi i być może w ten sposób przebił by się do pierwszej jedenastki. Nie oszukujmy się ale raczej nikt w Wiśle nie zaryzykuje na tyle żeby grać w Ekstraklasie tak niedoświadczonym bramkarzem.

czasami warto zaryzykować młodym zawodnikiem w bramce. Szczęsny czy Grześ Sandomierski dowodzą temu

twardybidon 07.02.2011 17:03

Bratislav Punosevac, który był na testach w Wiśle rok temu, przeszedł do Otelulu, lidera rumuńskiej ligi - dziś grał w sparze z Bełchatowem, który Rumuni wygrali sześć do ucha:
http://www.90minut.pl/sparing/0/sparing8079.html

lukaszsz86 07.02.2011 17:08

Cytat:

Pierwotnie napisane przez siara (Post 1048348)
czasami warto zaryzykować młodym zawodnikiem w bramce. Szczęsny czy Grześ Sandomierski dowodzą temu

oczywiście że warto. Nie oszukujmy się, ale taki Szczęsny miał trochę szczęścia, bo miał okazję pokazać się w pucharze ligi angielskiej i do tego kontuzjowani byli Fabiański i Almunia. Co do Sandomierskiego to Jaga natomiast nie miała zbyt wiele do stracenia. Gdyby naszym celem była gra o środek tabeli to myślę że również nie szukali byśmy doświadczonego bramkarza i być może Kurto albo Jovanic by się sprawdzili.

lukaszkm 07.02.2011 17:11

Pareiko jak najbardziej na plus. Nie interesuję się ligą rosyjską, a nazwisko obiło mi się o uszy w pozytywnym sensie już parę dobrych lat temu. Szkoda, że nie Polak, ponoć Polska bramkarzami stoi. Ale bardziej od Polaków z Ekstraklasy chciałbym w składzie 1. drużyny Wisły zawodników z ME. Skoro nas nie stać na wykupienie takiego Mierzejewskiego, to uważam, że trener Kulawik powinien po każdym meczu ME notować najlepszych zawodników przeciwników, po sezonie dokonać analizy i starać się wykupić tych najlepszych z najlepszych. Mamy w Polsce Młodą Ekstraklasę i zawodnicy, którzy będą błyszczeć za kilka lat w Ruchu, Górniku czy w Legii są na wyciągnięcie ręki.

Uran235 07.02.2011 17:17

Cytat:

Chcesz, możemy sprawdzić, który z nas piszę więcej

Sprawdziłem.
Ty: ok. 2 lata na forum i ~500postów
Ja: ok. 5,5 roku na forum i ~1400 postów
Twoja średnia: 250 postów / rok
Moja średnia: 252 posty / rok

Cytat:

cytuje dziesięć postów w każdym swoim i każdemu chce odpowiedzieć, do każdego odnieść.

Przeważnie jak z kimś się zgadzam, to tego nie komentuję, chyba że utrafi w sedno i skleci naprawdę fajny tekst. Z innych wypowiedzi przeważnie wyjmuję to z czym się nie zgadzam i konfrontuję z moją opinią- normalne zasady dyskusji. Natomiast jak widzę jakieś skrajne głupoty oderwane od rzeczywistości, to nazywam rzeczy po imieniu, bo taką mam naturę i nie lubię jak ktoś szerzy głupotę.

Cytat:

Tak, Kagawę i Nakamurę pogoniłbym, gdybym miał w tej samej cenie Polaka o tych samych umiejętnościach.

Kagawa i Nakamura to było pytanie retoryczne. Gdyby to Twoje gdyby było realne to też bym wolał Polaków. Ale to Twoje gdyby to pobożne życzenia. Nie ma opcji z polakami o podobnych umiejętnościach, bo obecnie nie ma Polaków o podobnych umiejętnościach. Prawdopodobnie szybko takich nie zobaczymy. Co do pieniędzy- Kagawa kosztował 0,5 mln euro, Sobiech kosztował 1 mln euro.

I odpowiedz mi na moje pytanie. Podaj mi nazwisko Polaka, który przeszedłby do nas za darmo i miał papiery na grę takie jak Estończyk. Ja takiego nie widzę. A że jest rodem z piłkarskego zadupia? A co to ma do rzeczy- Hiszpan z trzeciej drużyny Villareal, ani Włoch z rezerw Bari nie będzie lepszy. Jak jest obcokrajowcem to wisi mi czy przyjeżdża do nas z Anglii, Estonii czy Antarktydy- ma mieć umiejętności/papiery na grę. Pewnie, że można się wpienić jak testujemy pucybuta z przedmieść Rio albo wypasacza lam z Tybetu, ale to nie jest ten przypadek.

Cytat:

To chyba naturalne, gdybym konstruował polską drużynę dla polskich kibiców. Nie interesuje mnie Legia... wróć! Wisła cudzoziemska. Nie mam nic przeciwko zagranicznym piłkarzom, ale trzon drużyny, jej kręgosłup, a i piękną większość powinni stanowić Polacy.

Mam takie zdanie i go nie zmienię, zresztą - nie ma w nim nic złego.

Złego w sensie, że za każdym razem kiedy o tym myślisz mała dziewczynka zostaje pożarta przez pandę? Nie, faktycznie nie. Złego w sensie, że jest to myślenie oderwane od realiów w jakich żyjemy i oparte na Twoich życzeniach, a nie obecnym interesie klubu? Jak najbardziej tak.

polska.mysl.szkoleniowa 07.02.2011 17:27

Cytat:

Pierwotnie napisane przez 1q2 (Post 1048297)
No to miałeś ten trzon..Z Levadią - Pawełek,Pi Brożek,GŁowacki,Małecki,Sobolewski,Paweł Brożek,Ćwielong ,potem wszedł kolejny z 'pięknej większości' - Łobo

Miałeś też trzon na derbach przegranych 0-1 gdzie na boisku w sumie pojawiło się aż 9 z pięknej większości, miałeś też trzon z Karabachem , gdzie Polacy stanowili większość.

Fajnie było?

Do tego wytłumacz mi bo za bardzo tego nie kumam , czemu wolisz np. kaleczącego Łobodzińskiego od kaleczącego Jirsaka?
Czujesz jakąś większą więź z gościem z Bydgoszczy, który przyjechał tu zarabiać kasę , niż z gościem z Vysokiego Myta:>?Mniejszego doła będziesz miał jak samobója strzeli Jop a nie Bunoza?

Ja rozumiem jak byśmy byli krajem który ma z czego wybierać, talenty rodziły by się na każdym osiedlu i nie wiadomo dlaczego upierano by się na cudzoziemców, ale jesteśmy piłkarską pustynią z piłkarzami którzy są gatunkiem na wymarciu, co gorsza widząc co jest grane, ten co w ogóle potrafi od czasu do czasu prosto piłkę kopnąć - od razu jedzie z takimi wymaganiami że to lepiej żebrakom dać niż zapłacić.

Poza tym prawdziwą wartość dla Wisły(w sensie pochodzenia)mają albo wychowankowie albo młodzi kolesie,sprowadzeni i ukształtowani przez Wisłę a nie wyrobnicy dla których Wisła = ilość zer na koncie

Dlatego jedno co nam pozostaje to przeczesywać świat, szukać okazji w Polsce(coś jak z Wilkiem choć za wcześnie by wyrokować czy to faktycznie okazja) oraz szukać młodych chłopaków z których pożytek będzie za lat kilka + trenować wychowanków - to melodia kilkunastoletnia najpewniej.

A jak domagasz się Polaków, bo ich suma musi się dla Ciebie zgadzać - w Krakowie i okolicach mamy kilkanaście klubów - W każdym sami Polacy a mecze czasem lepsze niż w naszej ekstraklasie, do tego za free albo za grosze.Olej Wisłę , ruszaj za Polakami.

Pewnie nie śledzisz, nie kojarzysz moich wypowiedzi, więc mogłeś źle odebrać tę dt. Pareiko.
Bardziej miałem na myśli naszą politykę transferową w ogóle, mniej transfer Estończyka. Jeżeli Estończyk rzeczywiście jest tak doświadczony i utalentowany, a do tego solidny, jak go malują, to najprawdopodobniej jest to bramkarz, którego szukaliśmy.
Niezależnie od poziomu umiejętności - Pareiko przychodzi ze średniaka z Rosji, a Pawełek poszedł do pewnego spadkowicza w Turcji. Wydaje się, że świadczy to o pewnym skoku jakościowym. Jak będzie - zobaczymy.

Nie powiedziałem i ani przez moment nawet nie pomyślałem, że dobrzy Polscy gracze rosną na drzewach. Nie rosną. Podobnie, jak nie rosną tam oni za granicą. Być może łatwiej jest wyłowić wielkie talenty na miarę Europy Środkowej i Wschodniej na Bałkanach, w Izraelu i Inflantach, niż w Polsce, ale nie zmienia to faktu, że ja, a pewnie inni kibice też, woleliby the hard way, tzn. żeby im poszukać idoli-Polaków.

Podane przez Ciebie przykłady pucharowych klęsk, które odnieśli Wiślacy-Polacy są oczywiście prawdziwe, ale śmiem twierdzić, że jest to zwyczajny sofizmat. Rzeczywiście, nie ma wielkiej różnicy piłkarskiej pomiędzy fatalnym Łobodzińskim, a Jirsakiem. Skoro, jednak, głównym argumentem za zatrudnianiem obcokrajowców są nie ich egzotyczne kolory paszportów, a umiejętności - to i w przypadku doboru zawodników-Polaków decydować powinny umiejętności. Zresztą, wystarczy też podać przykłady niezłych meczów z Schalke, Barceloną, Parmą, czy Beitarem. Polacy też potrafią grać, trzeba tylko znaleźć odpowiednich.

Być może za cenę kilku lat słabszych wyników, warto byłoby zainwestować w obiecujących Polaków-juniorów? Ogrywać ich w pucharach i ME, zapewnić im odpowiednie warunki rozwoju i treningu. Prowadzić szkółkę i sprowadzać do niej specjalistów? Skoro, ci Polacy nie rosną na drzewach, to ich sobie wyhodujmy.

Cieszę się, że przedkładasz patriotyzm lokalny ponad narodowy, ja aż taki związany z ziemią nie jestem, widocznie muszę złożyć to na karb mojej mieszczańskości, pardon drobnomieszczańskości ;) Nie, zupełnie nie chodzi o to, że liczba Polaków musi się w Wiśle zgadzać, nie jestem też rasistą, ani Hessem znad Wisły. Po prostu mi, jako kibicowi, łatwiej utożsamiać się z drużyną Polaków-związanych z klubem (bo przecież nie każdy nasz krajan z Białą Gwiazdą musi się identyfikować), niż z zakontraktowanych najemników. Być może to tylko pozory, zwłaszcza w dzisiejszych czasach, ale o te pozory tu właśnie chodzi.

Rozumiem, że słowa: "są inne drużyny złożone z Polaków" mam rozumieć jako "nie podoba się, to wypierdalaj". No cóż, jeżeli rzeczywiście odmienne zdanie na dość kluczowe kibicowskie kwestie tak jest traktowane, to nie pozostaje nic innego, jak zastanowić się, czy nie warto wypierdalać.

lukaszsz86 07.02.2011 17:51

Tak właśnie przeniosłem się myślami jakieś 40-50 lat temu i wydaje mi się że wtedy niektórzy kibice tak samo rozpaczali jak do Wisły miało przyjść grać kilku zawodników z powiedzmy Warszawy, Łodzi, Szczecina itd. bo nie są z Krakowa, a teraz już nikogo to nie dziwi i jest to całkiem normalne. Tak to wygląda że bariery komunikacyjne są coraz mniejsze i za jakiś czas nikogo nie będzie dziwić że polskie kluby składają się w większości z obcokrajowców.

Jachu018 07.02.2011 18:13

Wiem, że nie ma to znaczenia jeśli chodzi o jakość gry, ale...
Pareiko - wartość na rynku ~ 900.000€
http://transfermarkt.de/de/sergey-pa...ler_15747.html
Za to:
Pawełek ~ 1.100.000€
Jovanic ~ 500.000€
Kurto ~ 100.000€ (ale to też przez to, że młody)

A tak przy okazji - narzekacie, że grał w Levadii, ale gdzie miał grać , skoro się tam urodził ( w Tallinie)

RAFi89 07.02.2011 18:18

Cytat:

Pierwotnie napisane przez lukaszsz86 (Post 1048375)
Tak właśnie przeniosłem się myślami jakieś 40-50 lat temu i wydaje mi się że wtedy niektórzy kibice tak samo rozpaczali jak do Wisły miało przyjść grać kilku zawodników z powiedzmy Warszawy, Łodzi, Szczecina itd. bo nie są z Krakowa, a teraz już nikogo to nie dziwi i jest to całkiem normalne. Tak to wygląda że bariery komunikacyjne są coraz mniejsze i za jakiś czas nikogo nie będzie dziwić że polskie kluby składają się w większości z obcokrajowców.

Wiadomo że piłka jak i wszystko się zmienia. To też nie jest tak że ci co są obecnie zwolennikami obcokrajowców nie chcieli by mieć w składzie polaków. Każdy by chciał aby po boisku biegali wychowankowie, chłopaki którzy od młodości kibicują Wiśle ale tak nie ma.
I nie jest to problem który wynikł w tym okienku czy w lecie. Na obecny stan kadry pracowaliśmy długimi latami. Niestety nikt w Wiśle (a przynajmniej nikt kto by miał na to wpływ) nie myślał o bazie treningowej, o zainwestowaniu w młodzież, ludzi którzy mieli by się tym zająć czy w poszukiwanie zawodników z niższych lig.
To też nie jest tak że nie chcą stawiać na młodych, przykład Małeckiego pokazuje że jednak jak ktoś rzeczywiście prezentuje odpowiedni poziom to do drużyny się dostanie. Jakiś czas temu sporo osób liczyło na Kowalskiego (sam miałem nadzieje że będzie przynajmniej solidnym ligowcem). Dzisiaj się okazuje że to nie był przypadek czy złośliwość trenerów że ten chłopak nie grał w pierwszym składzie.
Gdzie są obecnie zawodnicy którzy byli w kadrze ME która wygrywała ligę w sezonie 07/08: Batko,Smółka, Szabat, Rygielski, Janik, Zalewski, Artur Rado czy Radosław Jacek. Większość z tych zawodników nawet niższych lig nie zwojowała.

WCracow 07.02.2011 18:20

34 lata - dobrze, że przychodzi za free, bo inaczej byl napisal "paranoja".

Semper Fidelis 1985 07.02.2011 18:32

Pareiko - pierwsze słyszę o kolesiu, aczkolwiek przebieg kariery dość solidny, widzę na forum poruszenie tym transferem, przewaga chyba tych AntyPareiko (emerytowany Estończyk)
Fajnie że bronił cały czas, a nie oglądał meczy z ławki + gra w reprezentacji
Dość ciekawe że werbujemy kolejnego kapitana swojej byłej drużyny.
Ciekawe na ile podpisze, stawiam na 1,5 roku

EDIT;
Jak jutro o 14 konferencja to pewnie odrazu prezentacja Pareiko, dobrze bo pewnie sie dowiemy czy to koniec transferów czy jeszcze coś szykują ^^

Konrad. 07.02.2011 18:32

Cytat:

Pierwotnie napisane przez polska.mysl.szkoleniowa (Post 1048362)

Nie powiedziałem i ani przez moment nawet nie pomyślałem, że dobrzy Polscy gracze rosną na drzewach. Nie rosną. Podobnie, jak nie rosną tam oni za granicą. Być może łatwiej jest wyłowić wielkie talenty na miarę Europy Środkowej i Wschodniej na Bałkanach, w Izraelu i Inflantach, niż w Polsce, ale nie zmienia to faktu, że ja, a pewnie inni kibice też, woleliby the hard way, tzn. żeby im poszukać idoli-Polaków.

Podane przez Ciebie przykłady pucharowych klęsk, które odnieśli Wiślacy-Polacy są oczywiście prawdziwe, ale śmiem twierdzić, że jest to zwyczajny sofizmat. Rzeczywiście, nie ma wielkiej różnicy piłkarskiej pomiędzy fatalnym Łobodzińskim, a Jirsakiem. Skoro, jednak, głównym argumentem za zatrudnianiem obcokrajowców są nie ich egzotyczne kolory paszportów, a umiejętności - to i w przypadku doboru zawodników-Polaków decydować powinny umiejętności. Zresztą, wystarczy też podać przykłady niezłych meczów z Schalke, Barceloną, Parmą, czy Beitarem. Polacy też potrafią grać, trzeba tylko znaleźć odpowiednich.

Sukcesy jakie odnosiła Wisła mając Polaków w składzie, były spowodowane całkowitą naszą dominacją na krajowym rynku. Pamiętam, że w 11 sezonu było dziewięciu Polaków-Wiślaków. Działo się tak dlatego, że jako jedyni mieliśmy właściciela z głową i grubym portfelem.

Dzisiaj konkurencja jest duża. Najlepszych polskich graczy musi dzielić między siebie 5-6 klubów. Oprócz tego pensje polskich piłkarzy wzrosły nie proporcjonalnie do poziomu jaki prezentuja.

Sam przyznajesz, że nie ma wielkiej różnicy między Jirsakiem a Łobodzińskim. Jest jedna - dość znacząca. Zarobki. Łobo po odejściu Brożka, zarabia w Wiśle najwięcej po Gargule...

Cytat:

Być może za cenę kilku lat słabszych wyników, warto byłoby zainwestować w obiecujących Polaków-juniorów? Ogrywać ich w pucharach i ME, zapewnić im odpowiednie warunki rozwoju i treningu. Prowadzić szkółkę i sprowadzać do niej specjalistów? Skoro, ci Polacy nie rosną na drzewach, to ich sobie wyhodujmy.
Ale przecież tak się dzieje. W ME grają sami młodzi Polacy. Osobiście dawno nie byłem na meczu ME, ale Maaskant mówił w którymś wywiadze, że na meczach jest często a ze sztabem ma kontakt na bieżąco. Skoro nie znalazł, żadnej perełki na miarę pierwszej jedynastki, to ja mu zaufam...

Zresztą pierwszy transferem Wisły w tym okienku było ściągnięcie właśnie Polaka, do zespołu ME. Spotkało się to z głupimi dowcipami na forum...

Cytat:

Po prostu mi, jako kibicowi, łatwiej utożsamiać się z drużyną Polaków-związanych z klubem (bo przecież nie każdy nasz krajan z Białą Gwiazdą musi się identyfikować), niż z zakontraktowanych najemników. Być może to tylko pozory, zwłaszcza w dzisiejszych czasach, ale o te pozory tu właśnie chodzi.
Ale dlaczego uważasz, że z racji bycia Polakiem ktoś jest bardziej związany z Wisłą? Mieliśmy Kokoszkę, Polaka z krwi i kości który parę lat pobierał pensję z Wisły a przy pierwszej okazji s.......ił w najbardziej frajerski sposób. Z drugiej strony mieliśmy Clebera, który zadomowił się w Krakowie, dał klubowi zarobić, zawsze zostawiał dużo zdrowia na boisku, a teraz pracuje w naszym klbuie jako scout.

Jeśli mamy patrzeć na coś innego niż umiejętności piłkarskie, przy ściąganiu zawodnika, to charakter, ambicja, a nie narodowość. Piłkarze mają mieć jaja, mają zapie**lać na boisku, walczyć do końca, a jeśli chcą odejść to w normalny sposób (jak Marcelo, Żuraw itp). Jak patrzę na nie których naszych rodaków przewracających się przy każdym kontakcie z przeciwnikiem, płaczących jak dzieci przy faulu, to dziękuje bogu że nie ma ich w naszym klubie. Niestety nie każdy Polak ma charakter i "jaja" Sobola...

Cytat:

Rozumiem, że słowa: "są inne drużyny złożone z Polaków" mam rozumieć jako "nie podoba się, to wypierdalaj". No cóż, jeżeli rzeczywiście odmienne zdanie na dość kluczowe kibicowskie kwestie tak jest traktowane, to nie pozostaje nic innego, jak zastanowić się, czy nie warto wypierdalać.
Chodzi o to, że są kluby które działają w taki sposób o jakim piszesz, to jest ściągają młodych zdolnych z 1-3 ligi i pozwalają im sie rozwijać. Te kluby to Piast Gliwice, Odra Wodzisław itp, jak widać na dłuższą metę to się nie sprawdza...

szczebrzeszcz 07.02.2011 18:49

na ochłodę rozgrzanych umysłów
bramkarz
http://www.90minut.pl/kariera.php?id=3979

w wieku 36 lat przyszedł do Wisły

:]

bridgeburner 07.02.2011 18:54

Cytat:

Pierwotnie napisane przez siara (Post 1048348)

Sandomierski Grześ jak wszedł do bramki Jagi w sezonie 2007/08
to w 3 meczach puścił 13 ( słownie trzynaście) goli
W Wiśle po takiej serii nie było by Sandomierskiego, jego trenera, trenera bramkarzy a i prezes musiałby sie chować przed Cupiałem
A Szczęsny to jest talent co sie trafia raz na kilkanaście lat ( w skali rodzimej)
a poza tym postawiono na iego gdy 2 bardziej doświadczocnych leczyło uraz

westersyl 07.02.2011 19:26

W kwestii prawdopodobnie naszego nowego bramkarza to zgadzam się tutaj z wolfym. Na pozycji bramkarza był tzw pożar, bo Jovanić to według mnie kiepski bramkarz ma problem aby wyjść na 5 metrów i wyłapać prostopadłe podanie przeciwnika itp. Filip Kurto według mnie nie jest jeszcze na tym poziomie aby być 1 bramkarzem dlatego sprowadzamy Estończyka. Według mnie dobra decyzja.
Kawał chłopa z niego mam nadzieję, że będzie potrafił w tłoku wypiąstkować, złapać piłkę.
No i fakt że był pierwszym bramkarzem w mocniejszej lidze niż nasza jest budujące.
Ciekawe na ile podpiszemy z nim kontrakt, bo też będzie świadczyć o tym jaki jest stosunek klubu do jego umiejętności i to czy faktycznie ktoś chciał zatrzymać go w Rosji bo raczej zawodnicy w tym wieku skłaniają się do podpisywania dłuższych umów.

arrosmay 07.02.2011 19:42

Nie wiem, co wy chcecie od Pereiko?
Gość był jednym z bohaterów swojego kraju w meczach z Włochami (porażka 1-2) oraz z Serbią (zwycięstwo 3-1). Do tego grał we wszystkich meczach eliminacyjnych do ME2012, oraz w większości meczy Toma Tomsk. Chcieli z nim przedłużyć kontrakt, a więc słabo się nie prezentował, a wypowiedź Cebanu, który ligę rosyjską śledzi baczniej niż my wypowiada się o nim w superlatywach, czego chcieć więcej?

szprotson 07.02.2011 19:45

Cytat:

Pierwotnie napisane przez arrosmay (Post 1048420)
Gość był jednym z bohaterów swojego kraju w meczach z Włochami (porażka 1-2) oraz z Serbią (zwycięstwo 3-1). Do tego grał we wszystkich meczach eliminacyjnych do ME2012, oraz w większości meczy Toma Tomsk. Chcieli z nim przedłużyć kontrakt, a więc słabo się nie prezentował, a wypowiedź Cebanu, który ligę rosyjską śledzi baczniej niż my wypowiada się o nim w superlatywach, czego chcieć więcej?

jak to czego. Tego zeby sie nazywał Buffon albo Casillas i był Włochem ostatecznie Hiszpanem z supermocnego klubu.
Pal licho umiejętności czysto piłkarskie.

ciesla093 07.02.2011 19:54

Cytat:

Pierwotnie napisane przez lukaszkm (Post 1048355)
Pareiko jak najbardziej na plus. Nie interesuję się ligą rosyjską, a nazwisko obiło mi się o uszy w pozytywnym sensie już parę dobrych lat temu. Szkoda, że nie Polak, ponoć Polska bramkarzami stoi. Ale bardziej od Polaków z Ekstraklasy chciałbym w składzie 1. drużyny Wisły zawodników z ME. Skoro nas nie stać na wykupienie takiego Mierzejewskiego, to uważam, że trener Kulawik powinien po każdym meczu ME notować najlepszych zawodników przeciwników, po sezonie dokonać analizy i starać się wykupić tych najlepszych z najlepszych. Mamy w Polsce Młodą Ekstraklasę i zawodnicy, którzy będą błyszczeć za kilka lat w Ruchu, Górniku czy w Legii są na wyciągnięcie ręki.

W tym rzecz że Młoda Wisła jest jedną z najlepszych od początku założenia ME, a na nic się to jeszcze nie przełożyło...

pawelo84 07.02.2011 20:03

Cytat:

Pierwotnie napisane przez ciesla093 (Post 1048423)
W tym rzecz że Młoda Wisła jest jedną z najlepszych od początku założenia ME, a na nic się to jeszcze nie przełożyło...

Nie przełożyło się bo jej poziom jest zbliżony do 3 ligi (dawnej 4), o ile nie słabszy.

fialo 07.02.2011 20:25

Cytat:

Pierwotnie napisane przez arrosmay (Post 1048420)

No, ale mów to bandzie trzynastoletnich ekspertów, którzy widząc połączenie Estonii (chłop ma dodatkowo przejebane, bo w życiorysie widnieją mu trzy magiczne sylaby - Levadia - niektórzy go nazywają nawet ogórkiem z Levadii, .... że gość tam grał 11 lat temu:lol:) i 34 lat dostają nagłego przypływu emocji, robi im się ciepło, palce świerzbią niemiłosiernie z czoła leje się zimny pot, aż w końcu wystukują w klawiaturę magiczne pięć liter SZROT.

Cieszę się z tego okienka idziemy w dobrym kierunku i to nie tylko w kwestii sportowej, ale też marketingowej - powstała Strefa Kibica, nowoczesne karty - idziemy do przodu. Wbrew wszystkim.

anthony09 07.02.2011 20:37

Mam nadzieję, że skoro nie dajemy szasny Kurto to przynajmniej go wypożyczymy, bo gdzie on złapie ogranie ? Na ławce ?

WISŁAZWE 07.02.2011 20:42

Cytat:

Pierwotnie napisane przez anthony09 (Post 1048434)
Mam nadzieję, że skoro nie dajemy szasny Kurto to przynajmniej go wypożyczymy, bo gdzie on złapie ogranie ? Na ławce ?

Jak to gdzie w ME.

Markus 07.02.2011 22:26

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Konrad. (Post 1048396)
itp). Jeśli mamy patrzeć na coś innego niż umiejętności piłkarskie, przy ściąganiu zawodnika, to charakter, ambicja, a nie narodowość. Piłkarze mają mieć jaja, mają zapie**lać na boisku, walczyć do końca, a jeśli chcą odejść to w normalny sposób (jak Marcelo, Żuraw itp). Jak patrzę na nie których naszych rodaków przewracających się przy każdym kontakcie z przeciwnikiem, płaczących jak dzieci przy faulu, to dziękuje bogu że nie ma ich w naszym klubie. Niestety nie każdy Polak ma charakter i "jaja" Sobola...

Nie sądziłem, że kiedykolwiek dożyję dnia, w którym Konrad napisze coś naprawdę sensownego, nie będąc tylko tubą i klakierem wszelkich posunięć klubowych decydentów. Dziś jednak ten dzień nadszedł, a ja po raz pierwszy mogę napisać, że podzielam jego zdanie w jakiejś sprawie.

Oby ta zmiana świadczyła, że w klubie też zmienia się sposób myślenia na znacznie bardziej rozsądny i profesjonalny niż dotychczas.

IncognitoTSW 07.02.2011 23:32

Cytat:

Pierwotnie napisane przez szczebrzeszcz (Post 1048403)
na ochłodę rozgrzanych umysłów
bramkarz
http://www.90minut.pl/kariera.php?id=3979

w wieku 36 lat przyszedł do Wisły

:]

A sezon wcześniej - http://www.90minut.pl/kariera.php?id=2100
I gdyby nie pechowa kontuzja to mógłby bronić u nas jeszcze kilka ładnych lat.

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 14:41.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl