Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Polityka transferowa Wisły (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=8819)

wikink1 01.02.2011 13:35

Dragan sam mowil .Gdzie jest on a gdzie np Blaszczykowski Piszczek Lewandowski .To raczej kwestja poruszana przez Petresku .

rafal777 01.02.2011 13:36

Ja tez uważam, że ogólnie polscy piłkarze są słabi ale wiem tez jak kończyły się eksperymenty w stylu "Polacy do dupy, gramy tylko obcokrajowcami". Pogoń Szczecin się klub nazywał. Powiecie że tam szrotu naściągali, a ja się pytam skąd przypuszczenie, że tu będzie inaczej. Ja rozumiem dokupowanie obcokrajowców i wprowadzanie ich do druzyny która ma kregosłup i niezachwiane podstawy. Teraz w Wisle nie ma czegoś takiego. Jest to totalny zlepek obcokrajowców o poziomie piłkarskim słabym lub niewiadomym. Wszyscy się podniecacie Meliksonem, a nikt nawet nie widział jak on gra. Łatwiej jest wejść w druzynę co ma pewne schematy i zaprezentować się świetnie niż zaczynac w ekipie co nie ma pojęcie kto co ma robić. Melikson nawet jak jest dobry to pewnie będzie zagubiony gonił. Temat to polityka transferowa i ja takiej polityce mówię: nie. To nie może przynieść nic dobrego. Z drugiej strony szatnie z obcokrajowcami uważam za pozytyw jeśi chodzi o młodych polaków, którzy będą (miejmy nadzieję) kiedys pojawiac się w szatni. Ktos kiedys napisał, że najlepsze rozwiązanie dla Patryka to wyjechać bo tam z nikim nie pogada, podkuli ogon i skupi sie tylko na grze, nie bedzie kozaka zgrywał. I tak też może być w tym przypadku.

Co do transferów, najbardziej boli mnie atak. Tylko jeden napastnik kupiony. Żurawski i Rios to nie sa napastnicy (ten ma strzelać gole, tak?). Co jak Genkov sie spali? Co jak okaże się, że desperacka długa dzida na napsatnika nie działa jak kiedyś za Brożka bo bułgar jest za wolny? Ehhh duzo znakow zapytania i jednak wierzę, że będzie dobrze, ale jak spojrzę sobie na historie obcokrajowców w naszej lidze to zdarzali się niexli piłkarze ale to wyjątki. Svitlica był ostatnim zagranicznym królem strzelców...

Feniks1983 01.02.2011 13:38

Cytat:

Pierwotnie napisane przez anthony09 (Post 1045250)
Jestem też ciekawy kto będzie prowadził konferencję po meczu jak zabraknie Polaka, ciekawe kto teraz będzie występował przed mikrofonami ? Sobol na pewno nie... więc ?

A z Maaskantem kto w takim razie rozmawia? A moze Nasz trener biegle mowi po Polsku? Tak sie sklada kolego ze dziennikarze w wiekszosci znaja jezyki i dla nich nie ma problemu zeby rozmawiac w innym jezyku. Wiec skoncz juz dramatyzowac i wymyslac.

BieżanówStary 01.02.2011 13:47

Cytat:

Pierwotnie napisane przez rafal777 (Post 1045288)
Svitlica był ostatnim zagranicznym królem strzelców...

Chinyama wspólnie z Brożkiem w 2009 roku.

snyrting 01.02.2011 13:56

Cytat:

Pierwotnie napisane przez rafal777 (Post 1045288)

Ja tez uważam, że ogólnie polscy piłkarze są słabi ale wiem tez jak kończyły się eksperymenty w stylu "Polacy do dupy, gramy tylko obcokrajowcami". Pogoń Szczecin się klub nazywał. Powiecie że tam szrotu naściągali, a ja się pytam skąd przypuszczenie, że tu będzie inaczej. (...)

Jest to totalny zlepek obcokrajowców o poziomie piłkarskim słabym lub niewiadomym. (...)

. Melikson nawet jak jest dobry to pewnie będzie zagubiony gonił.

Temat to polityka transferowa i ja takiej polityce mówię: nie. To nie może przynieść nic dobrego. (...)

Ehhh duzo znakow zapytania i jednak wierzę, że będzie dobrze, ale jak spojrzę sobie na historie obcokrajowców w naszej lidze to zdarzali się niexli piłkarze ale to wyjątki.

Bo w Wiśle transfery przeprowadza profesjonalista a nie syn prezesa?

O poziomie sprowadzonych wypowiadasz się na podstawie czego? Zdjęc z oficjalnej?

Niby dlaczego ta polityka ma "nie przynieść nic dobrego"?

To samo można napisać o polskich piłkarzach- większość jest przeciętna z czasem zdarzają się wyjątki odstający od ogólnego marazmu. Niby co to ma udownodnic?

saklak1906 01.02.2011 14:02

Cytat:

Pierwotnie napisane przez anthony09 (Post 1045262)
Ciekawe czy tak samo będziesz twierdził jak rep. odniesie sukces na ME i takie Sadloki,Sobiechy pójdą za 3 mln euro a u nas taki Cikos za 200 tys. ... A skoro już my jesteśmy polakami to powinniśmy dbać o to co Polskie ;) Ja nie mam nic przeciwko Zagranicznym grajkom, ale stosunek 1:1 powinien być zachowany a nie 1:10 ;/

Latwo jest wydawac cudza kase.Chcesz placic milony za gowno wartych zawodnikow plus ich wygorowane place. Patrz Lobodzinski wszak to byla gwiazda, Iwanski tez i wielu takich i koncertowo doja kluby.

Wystarczy ze raz kopnie pilke prosto i juz gwiazda, podpisac kontrakt z frajerami najlepiej na 5 lat dwie godzinki potrenowac i sie lansowac po galeriach. Potem jak wtopa na meczu to sezon za ciezki a dopieri piata kolejka, przyja puchary i sraja w pory bo przyjechali z Azerbejdzanu. To jest polski kopacz- ZERO AMBICJI.
Wole Cikosza czy Bunoze potykajacych sie o wlasne nogi ale walczacych niz polskich opierdalaczy.

bonawentura 01.02.2011 14:02

Ale niech nikt nie porównuje Pogoni Szczecin i szrotu z Brazylii tam sprowadzonego do bardzo dobrych transferów Wisły Kraków. Wtedy Pogoń w jednym okienku zrobiła sobie ze składu "brazylianę" ściągając hurtem bodaj 20 brazylijskich piłkarzy.

Marszałek 01.02.2011 14:35

Cytat:

Pierwotnie napisane przez bonawentura (Post 1045302)
Ale niech nikt nie porównuje Pogoni Szczecin i szrotu z Brazylii tam sprowadzonego do bardzo dobrych transferów Wisły Kraków. Wtedy Pogoń w jednym okienku zrobiła sobie ze składu "brazylianę" ściągając hurtem bodaj 20 brazylijskich piłkarzy.

Osobiście kibicowałem projektowi Ptaka. Uważałem,że jak mu się powiedzie, to wtedy polscy mierni kopacze zejdą do normalnych wymagać cenowych. Tylko kto mógł przypuszczać,że Ptak będzie ściągał tak słabych piłkarzy. Oni w jakiś ligach stanowych grali czy coś?Ogólnie tragedia,robił to bez głowy. Ale to był już pierwszy znak,że można budować drużynę niekoniecznie opartą o Polaków, którzy nie dają nic w zamian za swoje gigantyczne honoraria.

Z drugiej strony nie ma się co dziwić,rynek wszystko weryfikuje. Nie ma dobrych Polaków co potrafią piłę prosto kopnąć, no to kupuje się takich co to umieją ale za granicą i to za rozsądne pieniądze.

Czy uważacie,że z naszej ligi udałoby się pozyskać za 700 tysięcy euro rozgrywającego?W życiu, zaraz byłoby 1 mln euro to minimum z tendencją wzrostową.

tofik 01.02.2011 14:40

Nie znam żadnego dobrego rozgrywającego z ligi polskiej. W ogóle jak się zapytać kbiica Ekstraklasy kto jest najlepszym pomocnikiem w lidze to zazwyczajnastaje cisza. Ktoś powie, że Sobol, kto inny że Stilic. Ale prawda jest taka, że pierwszy lepiej gra rękami i barkami niż nogami. A drugi to chimera i gra kiedy mu się chce.

albert02 01.02.2011 14:40

Ciekaw jestem czy na kolejnym obozie mozemy sie spodziewac na testach jakichs wynalazkow z Brazylii czy Afryki. Mozna by wsumie wziasc jakiegos obiecujacego napastnika.

polska.mysl.szkoleniowa 01.02.2011 14:40

Cytat:

Pierwotnie napisane przez anthony09 (Post 1045250)
Fajnie, że kadra skompletowana ;] Najgorsze jest jednak to, że nie ma żadnego Polaka z predyspozycjami do bycia "number one".
Skład na dzień dzisiejszy to prawie sami zagraniczni grajkowie ;]
Jovanic- Cikos,Chavez,Jaliens,Paljic-Kirm,Sivokov,Melikson,Jirsak,Małecki ?- Genkov
Chcecie takiej polityki ? Bo ja osobiście nie ... wole słabego Polaka, który kiedyś się odwdzięczy grą z orzełkiem gdy się ogra niż jakiegoś Czecha/Słowaka, który na starość nie będzie wiedział z kim tutaj grał w lidze ...
Popatrzcie się na kim Wisła zarabiała najwięcej w ostatnich latach ? Głównie na Polakach (Dudka,Kuba, Brożki, Żuraw, Kosa, Franek, wyjątkiem tylko Uche, Diaz, Marcelo). Ale to jest jeszcze nic, bo kolejny czynnik osłabiający nasz klub to wartość przejścia z ME do I drużyny.
Myślicie, że łatwiej jest zaaklimatyzować się 17 letniemu chłopakowi w otoczeniu Serba, Izrealczyka, Bułgara etc. ? Po jakiemu on się z nimi porozumie w celu kupienia od starszego chłopaka czegoś czysto piłkarskiego czy chociażby mentalnego przygotowania do kariery ? Troszkę słabo to wyglądać będzie ;/
Jestem też ciekawy kto będzie prowadził konferencję po meczu jak zabraknie Polaka, ciekawe kto teraz będzie występował przed mikrofonami ? Sobol na pewno nie... więc ?

Ja wychodzę z tego samego założenia. Nie mam nic przeciwko zagranicznym piłkarzom, ale gdybym chciał kibicować drużynom, które są niepolskie, to oglądałbym futbol brytyjski, a nie naszą ekstraklasę. Chyba każdy woli obejrzeć piękne bramki Berbatova niż starania Genkova, a jeżeli ktoś ogląda mecz z udziałem tego drugiego, to dlatego, że kibicuje polskiej drużynie.

skeba 01.02.2011 14:43

Cytat:

Ale niech nikt nie porównuje Pogoni Szczecin i szrotu z Brazylii tam sprowadzonego do bardzo dobrych transferów Wisły Kraków.
Jaką ty masz pewność, że są to bardzo dobre transfery. Daj im pograć. Niech pokażą na co ich stać

rafal777 01.02.2011 14:43

Cytat:

Pierwotnie napisane przez snyrting (Post 1045298)
Bo w Wiśle transfery przeprowadza profesjonalista a nie syn prezesa?

O poziomie sprowadzonych wypowiadasz się na podstawie czego? Zdjęc z oficjalnej?

Niby dlaczego ta polityka ma "nie przynieść nic dobrego"?

To samo można napisać o polskich piłkarzach- większość jest przeciętna z czasem zdarzają się wyjątki odstający od ogólnego marazmu. Niby co to ma udownodnic?

Mówiąc o zlepku zawodników chodziło mi o to jak to teraz wygląda. A jak to wygląda przekonałem sie na podstawie poprzedniej rundy. Z pierwszego składu odszedł tylko Brożek i Pawełek więc nowi będą wchodzić w ten totalny bałagan.

Boje sie że polityka nie przyniesie nic dobrego bo jeszcze nikomu nie udalo się na samych obcokrajowcach zbudować mocnej ekipy. Że niby oni wszyscy są po 3 razy lepsi niż polscy piłkarze?

Oglądasz polską ligę? Jak tak to powiedz po każdej przerwie jesteś olśniony w stylu "o jaki zajebisty obcokrajowie", "jaki mega transfer". Raczej jest to mizeria i goście z zagranicy nie wyrózniaja się zupełnie niczym. Dobra, polscy tez grają lipę, ale łatwiej zbudować zespół z rozumiejących sie rodaków niz ze zbieraniny z całego świata.

bonawentura 01.02.2011 14:44

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Marszałek (Post 1045312)
Osobiście kibicowałem projektowi Ptaka. Uważałem,że jak mu się powiedzie, to wtedy polscy mierni kopacze zejdą do normalnych wymagać cenowych. Tylko kto mógł przypuszczać,że Ptak będzie ściągał tak słabych piłkarzy. Oni w jakiś ligach stanowych grali czy coś?Ogólnie tragedia,robił to bez głowy. Ale to był już pierwszy znak,że można budować drużynę niekoniecznie opartą o Polaków, którzy nie dają nic w zamian za swoje gigantyczne honoraria.

Z drugiej strony nie ma się co dziwić,rynek wszystko weryfikuje. Nie ma dobrych Polaków co potrafią piłę prosto kopnąć, no to kupuje się takich co to umieją ale za granicą i to za rozsądne pieniądze.

Czy uważacie,że z naszej ligi udałoby się pozyskać za 700 tysięcy euro rozgrywającego?W życiu, zaraz byłoby 1 mln euro to minimum z tendencją wzrostową.

Również kibicowałem temu projektowi, bo Ptak gdyby ściągnął nieco lepszych piłkarzy, to wtedy pokazałby jaki jest poziom ligi. Wszak chyba i tak coś udowodnił, bo Pogoń utrzymała się tymi Brazylijczykami przez sezon w lidze - popraw mnie jeśli się mylę.

I jeszcze komentarz do Twojego trzeciego akapitu - niech mi ktoś wskaże polskiego piłkarza, który w ogóle mógłby być takim rozgrywającym chociaż jak Melikson, bo ja niestety nie jestem w stanie takiego zawodnika znaleźć.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez skeba (Post 1045319)
Jaką ty masz pewność, że są to bardzo dobre transfery. Daj im pograć. Niech pokażą na co ich stać

No jakby porównać transfery Brazylijczyków do Pogoni z transferami Wisły, to są to bardzo dobre transfery.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez rafal777 (Post 1045320)
Mówiąc o zlepku zawodników chodziło mi o to jak to teraz wygląda. A jak to wygląda przekonałem sie na podstawie poprzedniej rundy. Z pierwszego składu odszedł tylko Brożek i Pawełek więc nowi będą wchodzić w ten totalny bałagan.

Też nie podobają mi się rewolucje kadrowe, to wynik zaniedbań i zbyt bardzo pasywnej polityki transferowej Cupiała. Wierzę jednak, że po tych zawirowaniach kadrowych to wszystko się ustabilizuje i będziemy się cieszyć ze zwycięstw Wisły w czymś więcej niż tylko w polskiej lidze. Maaskant jest dobrym trenerem i potrafi zmontować świetną drużynę z zagranicznych piłkarzy. Choćby taka tylko na pozór głupia nauka języka polskiego, czy wspólne śniadania i obiady. To sprzyja dobrej atmosferze w drużynie. A poza tym, to gdzieś w wywiadach pojawiały się informacje, że piłkarze Wisły w przeszłości i to tej z ostatnich 10 lat grali przeciwko trenerowi by go wyrzucić. Nie wiem czy o tym nie mówił Andrzej Iwan. Z zagranicznymi tak nie będzie.

Cytat:

Boje sie że polityka nie przyniesie nic dobrego bo jeszcze nikomu nie udalo się na samych obcokrajowcach zbudować mocnej ekipy. Że niby oni wszyscy są po 3 razy lepsi niż polscy piłkarze?

Ja wierzę, że są lepsi, może nie 3 razy lepsi, ale napewno są tak samo dobrzy jak najlepsi polscy piłkarze i w dodatku kosztują 3 razy mniej.

wojteqs80 01.02.2011 14:45

Pewnie każdy by wolał oglądać i kibicować Wiśle złożonej w większości z Polaków , ale zastanówcie się jacy polscy zawodnicy mogliby być REALNYM WZMOCNIENIEM ? Ja w tej chwili takich nie widzę. Nie piszcie o Sobiechu czy Sadloku bo to na razie wielka niewiadoma , oczywiście są to zawodnicy utalentowani ale czy byliby w stanie wskoczyć do pierwszej 11 i od razu być wiodącymi postaciami ? Wątpię .

rafal777 01.02.2011 14:53

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wojteqs80 (Post 1045323)
Pewnie każdy by wolał oglądać i kibicować Wiśle złożonej w większości z Polaków , ale zastanówcie się jacy polscy zawodnicy mogliby być REALNYM WZMOCNIENIEM ? Ja w tej chwili takich nie widzę. Nie piszcie o Sobiechu czy Sadloku bo to na razie wielka niewiadoma , oczywiście są to zawodnicy utalentowani ale czy byliby w stanie wskoczyć do pierwszej 11 i od razu być wiodącymi postaciami ? Wątpię .

A Genkov, Melikson, Sivakov to są mega postaci, wielce utalentowani i majacy mega doświadczenie w Europie gwarantujace to że będa gwiazdami w Polsce. Dlaczego oni sa wedlug Ciebie pewniakami? Dlaczego bezkrytycznie na nich patrzysz i myslisz, że Genkov jest lepszy od Sobiecha? Ja zaznaczam, że tego nie wiem i chce się sam przekonać. Ale jak ktoś pisze, że są to super transfery bez jednego meczu o stawkę w ich wykonaniu to sieje demagogię.

WioReXXX 01.02.2011 14:58

Cytat:

Pierwotnie napisane przez rafal777 (Post 1045326)
A Genkov, Melikson, Sivakov to są mega postaci, wielce utalentowani i majacy mega doświadczenie w Europie gwarantujace to że będa gwiazdami w Polsce. Dlaczego oni sa wedlug Ciebie pewniakami? Dlaczego bezkrytycznie na nich patrzysz i myslisz, że Genkov jest lepszy od Sobiecha? Ja zaznaczam, że tego nie wiem i chce się sam przekonać. Ale jak ktoś pisze, że są to super transfery bez jednego meczu o stawkę w ich wykonaniu to sieje demagogię.

W zupełności się z Tobą zgadzam, że na jakiekolwiek oceny to trzeba poczekać nawet i do kwietnia po kilku meczach o stawkę. Ale po części zgodzę się i z tamtym użytkownikiem- Dinamo Moskwa nawet na Sobiecha czy Sadloka by nie spojrzało. Nie kuło by to Was w oczy? Voronin, Kuranyi i... Sobiech :)

Teqcontroller 01.02.2011 15:00

Cytat:

Bo Gienek jest wychowany w innej szkółce piłkarskiej :lol: A Sobiech .....:rotfl::rotfl: Sobiech będzie uznawany talentem w Polsce i mega gwiazda , to co on jeszcze robi w Polsce czemu nie gra za granica skoro taki talent i w ogolę ?

Podaj mi 11 zawodników (Polskich) którzy są wstanie wejść do składu od teraz i być wiodącymi postaciami w Wiśle aaaaa bym zapomniał podaj jeszcze ceny kontraktów i transferu.

RAFi89 01.02.2011 15:04

Cytat:

Boje sie że polityka nie przyniesie nic dobrego bo jeszcze nikomu nie udalo się na samych obcokrajowcach zbudować mocnej ekipy.

Mówisz tylko o polskiej piłce czy ogólnie. Bo Inter wszystkie trofea w tym roku zdobył z 3 czy 4 włochami w kadrze z czego ani jeden nie był podstawowym zawodnikiem.

martonas 01.02.2011 15:08

Cytat:

Lepiej chyba dać 0,5 mln za Genkova, który w bułgarskiej strzela na zawołanie, grał w pucharach, no i z jakiegos powodu Dynamo dało za niego 2,5 mln swego czasu niż 1 mln za Sobiecha, którego jak na razie najlepszym osiągnięciem jest 10 bramek w polskiej lidze.
Lepiej dać 700 tysięcy za Meliksona niż 4mln za Mierzejewskiego, bo nie wydaje mi się żeby Maor był 5-6 razy gorszy.
Tu nie chodzi o to czy oni są lepsi od Polaków, tylko że ceny piłkarzy, którym się udało kilka razy piłkę prosto kopnąć w Polsce to jest kosmos, podobnie ma się rzecz z pensjami, jak czytam że Bonin odrzuca oferty bo on jest gwiazda i ma swoje wymagania to mnie śmiech ogarnia...

Blaszczu16 01.02.2011 15:15

W jakich ligach, w miarę mocnych nie zamknęło się jeszcze okienko transferowe?

flamengista 01.02.2011 15:21

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Teqcontroller (Post 1045331)
Bo Gienek jest wychowany w innej szkółce piłkarskiej :lol: A Sobiech .....:rotfl::rotfl: Sobiech będzie uznawany talentem w Polsce i mega gwiazda , to co on jeszcze robi w Polsce czemu nie gra za granica skoro taki talent i w ogolę ?

Podaj mi 11 zawodników (Polskich) którzy są wstanie wejść do składu od teraz i być wiodącymi postaciami w Wiśle aaaaa bym zapomniał podaj jeszcze ceny kontraktów i transferu.

Oczywiście, że masz sporo racji. Na rynku polskim brakuje solidnych zawodników, więc musimy sięgać za granicę. Nie ma innego wyjścia.

Chodzi tylko o to, by Stan sprowadzał zawodników wyraźnie lepszych od tych, co grają na naszych ligowych boiskach. Myślę że wtedy nie będzie żadnego narzekania na naszą politykę transferową.

Na razie nie wszyscy sprowadzeni przez duet holenderski ten warunek spełniają, stąd i dyskusja.

Natomiast skandalem jest wyzywanie kogokolwiek od "Polaczków" na forum kibiców Wisły. Rozumiem pochwałę zagranicznej myśli szkoleniowej, dziwię się łatwości z jaką posługujesz się takim terminem. Najwyraźniej nie trzeba emigrować, by być wyzywanym od "Polaczków". Wystarczy wejść na nasze forum.

Wstyd.

I żeby nie było że wycieczki personalne: piszę to, bo Kolega nie jest odosobnionym przypadkiem. Ile razy muszę poprawiać: Polska, Polak, Wisła - pisane nagminnie przez forumowiczów z małej litery. Większość z Was uważa się za megapatriotów, tylko nic z tego nie wynika.

rafal777 01.02.2011 15:23

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Teqcontroller (Post 1045331)

Chłopie idąc Twoim tokiem rozumowania co taka mega gwiazda, talent i w ogóle jak Genkov robi w Polsce?? Skoro jest tyle razy, Twoim zdaniem, lepszy od Sobiecha to czemu przychodzi do naszej ligi? Podaj mi przykład polskiego piłkarza co majac tyle lat co Sobiech przechodzi z klubu do klubu i strzela dalej gole a nie siada na ławce.

Co do drugiej częsci Twojej wypowiedzi. Czemu 11 Polaków mam Ci podawać? Gdzie ja napisałem, że chcę Wisłe tylko polską. Trzeba mieć trzon, mocnych zawodników i do tego dokladać resztę (mogą być zagraniczni). Brożek też nei był mega gwiazda od razu. Moim zdaniem zakupy takich gości jak Wilk sa bardzo dobre. Jest młody i nie strach wprowadzac go a jest Polakiem. I takich jest więcej. Wypada ich tylko znaleźć w odpowiednim momencie. My wzięlsmy Wilka i teraz żaden Lech czy Legia wiadome że nam go nie wykupia bo bylismy pierwsi. Podobnie powinno być z Grosickim czy Golem. Zanim jeszcze coś wielkiego pokazali powinnismy ich byli mieć. Tak samo było z Brożkiem. A my nie mamy w ogole młodych Polaków w podstawowym składzie którzy mogliby byc perspektywiczni i to mnie boli.

Do RAFi89: mowa tylko o polskiej piłce. Główna moja myśl jest taka, że do polski nie przychodzą naprawdę wartosciowi zagraniczni zawodnicy. Inter stać na najlepszych więc nie ma porównania.

Nipun 01.02.2011 15:38

Cytat:

Pierwotnie napisane przez flamengista (Post 1045351)
Na razie nie wszyscy sprowadzeni przez duet holenderski ten warunek spełniają, stąd i dyskusja.

Wymień mi prosze tych zawodników...

FraMat 01.02.2011 15:39

Po co ta cała dyskusja o wyższości świąt Bożego Narodzenia nas swiętami Wielkanocy?

O to czy lepsi sa Polacy czy pilkarze z zagranicy?

Przecież nie o to tutaj chodzi: Maaskant ze Stanem dostali najwyraźniej zgode Szefa na budowanie nowej drużyny zgodnej z ich koncepcją, którą Szef zaakceptował i co do której żywi jakieś nadzieje, że tę druzyne stac bedzie na coś więcej niż dotychczas w Europie.
I Holendrzy powoli to robią. Pozbywają się ze składu jednych piłkarzy (byc może nawet i dobrych), którzy już wielokrotnie pokazali, że nadziei takich spełnic nie są w stanie i nie pasują do koncepcji gry Holendrów/
Sprowadzają piłkarzy, którzy najprawdopodobniej ich koncepcje są w stanie realizować.

Tak zrobił w Unirei kiedys Petrescu: pozbył się (nawet kosztem strat finansowych) drogich zawodników, którzy nie rozumieli, czego to Dan od nich wymaga i sprowadził wykonawców, którzy wiedzieli o co Danowi biega. Nauczył ich swojej gry, zrobił z nich druzynę, która nie przyniosła wstydu w LM.

Podejrzewam, że gdyby Stan dojrzał Polaków z naszego podwórka, którzy sa w stanie załapać o co biega w nowoczesnym futbolu, mają predyspozycje do gry i nie kosztują po 4 miliony euro (śmiech na sali) to by ich sprowadził.
Skoro tego nie zrobił sprawa jest jasna. I nasze narzekania, ze mało Polaków w składzie, niczego nie zmienią, a sa tylko śmieszne.Czy w jakimkolwiek zespole grającym w LM są jacyś Polacy (pomijajac Fabiana czy Szczęsnego?) Może za pół roku, za rok, Stan czy ktoś ze scoutów wypatrzy zawodnika polskiego pasującego do koncepcji, lub super zdolnego?
Na razie dajmy Holendrom czas i obdarzmy ich zaufaniem, że wiedzą co robią. Że skoro sprowadzają cudzoziemców to nie z uwagi na to, że sa cudzoziemcami ale że pasują do koncepcji budowy drużyny

rafal777 01.02.2011 15:50

Cytat:

Pierwotnie napisane przez FraMat (Post 1045358)
Pozbywają się ze składu jednych piłkarzy (byc może nawet i dobrych), którzy już wielokrotnie pokazali, że nadziei takich spełnic nie są w stanie i nie pasują do koncepcji gry Holendrów/
Sprowadzają piłkarzy, którzy najprawdopodobniej ich koncepcje są w stanie realizować.

A nie wydaje Ci się, że pozbywają się tylko tych dla których sa oferty i można na nich zarobić? Czemu nie pozbędą się Kowalskiego? Pasuje do ich koncepcji? Czemu w składzie jest Łobodziński? Też im pasuje? Mi się wydaje, że sprzedali kogo sie dało i na kim dało się cokolwiek zarobić. Cały mój wywód sprowadza sie własnie do tego, że nie podoba mi sie taka polityka. Sami obcokrajowcy szczęscia nam nie dadzą. Z tego co wiem żaden nasz obcokrajowiec nie grał w LM więc szansę na to iż nagle dzięki nim się w niej znajdziemy są na takim samym poziomie.

Edit: Ok. Jaliens grał, jest mój błąd. Paweł Brożek nie robił różnicy w Europie w barwach Wisły? No to rzeczywiście nie ma o czym mówić.

bonawentura 01.02.2011 15:59

Cytat:

Pierwotnie napisane przez rafal777 (Post 1045364)
A nie wydaje Ci się, że pozbywają się tylko tych dla których sa oferty i można na nich zarobić? Czemu nie pozbędą się Kowalskiego? Pasuje do ich koncepcji? Czemu w składzie jest Łobodziński? Też im pasuje? Mi się wydaje, że sprzedali kogo sie dało i na kim dało się cokolwiek zarobić. Cały mój wywód sprowadza sie własnie do tego, że nie podoba mi sie taka polityka. Sami obcokrajowcy szczęscia nam nie dadzą. Z tego co wiem żaden nasz obcokrajowiec nie grał w LM więc szansę na to iż nagle dzięki nim się w niej znajdziemy są na takim samym poziomie.

Kew Jaliens grał w LM. A poza tym to Twój wywód nie ma sensu, bo nie ma żadnego dobrego polskiego piłkarza na rynku, którego możnaby kupić. Zakup jakiegokolwiek Polaka też nie daje gwarancji awansu do LM, a o to tutaj wszystkim chodzi. Transfer Meliksona to transfer, który może dawać nam nadzieję na lepszą Wisłę.

Edit: a poza tym, to ani Brożki, ani Pawełki nie robili różnicy w Europie.

Cichy 01.02.2011 16:00

Cytat:

Z tego co wiem żaden nasz obcokrajowiec nie grał w LM więc szansę na to iż nagle dzięki nim się w niej znajdziemy są na takim samym poziomie.

To już jest efektem Twojej ignorancji i mizernej wiedzy na ich temat, a nie winą Valckxa czy Maaskanta.

edit:

Nie tylko Jaliens...

PODpalacz 01.02.2011 16:05

Cytat:

Pierwotnie napisane przez rafal777 (Post 1045352)
Chłopie idąc Twoim tokiem rozumowania co taka mega gwiazda, talent i w ogóle jak Genkov robi w Polsce?? Skoro jest tyle razy, Twoim zdaniem, lepszy od Sobiecha to czemu przychodzi do naszej ligi? Podaj mi przykład polskiego piłkarza co majac tyle lat co Sobiech przechodzi z klubu do klubu i strzela dalej gole a nie siada na ławce.

Co do drugiej częsci Twojej wypowiedzi. Czemu 11 Polaków mam Ci podawać? Gdzie ja napisałem, że chcę Wisłe tylko polską. Trzeba mieć trzon, mocnych zawodników i do tego dokladać resztę (mogą być zagraniczni). Brożek też nei był mega gwiazda od razu. Moim zdaniem zakupy takich gości jak Wilk sa bardzo dobre. Jest młody i nie strach wprowadzac go a jest Polakiem. I takich jest więcej. Wypada ich tylko znaleźć w odpowiednim momencie. My wzięlsmy Wilka i teraz żaden Lech czy Legia wiadome że nam go nie wykupia bo bylismy pierwsi. Podobnie powinno być z Grosickim czy Golem. Zanim jeszcze coś wielkiego pokazali powinnismy ich byli mieć. Tak samo było z Brożkiem. A my nie mamy w ogole młodych Polaków w podstawowym składzie którzy mogliby byc perspektywiczni i to mnie boli.

Do RAFi89: mowa tylko o polskiej piłce. Główna moja myśl jest taka, że do polski nie przychodzą naprawdę wartosciowi zagraniczni zawodnicy. Inter stać na najlepszych więc nie ma porównania.

wszystko dobrze kolego tylko że rzeczywistość jest inna.Teraz Wisła jest jednym placem budowy ...obiekt tak i drużyna. Żeby tak łatwo trafić w udane transfery młodych Polskich graczy naprawdę trzeba mieć duże szczęście.Wiśle przeszło kilku młodych obiecujących się graczy i nie zrobiło kariery ...Kwiek,Kuzera Ćwielong Nawatczyński choć narybek z nich dobry był.Na temat Wilka było różnie... po co on nam???, gdzie on grał???? ,kto to jest??? nikt go nie znał po za kibicami Kileckiej Korony. Dla czego Lech go nie zabrał ??Na temat Grosickiego poszperaj, kilka lat temu nikt nie chciał hazardzisty w klubie, uratował się w Białystok bo w innym przypadkum nie mówili byś my na tema Groszka .Dzisiaj Polski zdolny gracz patrz aby nie zostać graczem lecz milionerm

martonas 01.02.2011 16:14

Cytat:

A nie wydaje Ci się, że pozbywają się tylko tych dla których sa oferty i można na nich zarobić? Czemu nie pozbędą się Kowalskiego? Pasuje do ich koncepcji? Czemu w składzie jest Łobodziński? Też im pasuje? Mi się wydaje, że sprzedali kogo się dało i na kim dało się cokolwiek zarobić.

Poniekąd sam sobie odpowiedziałeś, trudno jest pozbyć się gości, których nikt nie chce...
Co więcej, jak im się to uda przed końcem ich kontraktów to wtedy będą mieli u mnie szacunek po wsze czasy:lol:

wikink1 01.02.2011 16:16

rafal777 Zgadzam sie z Toba . CI co pieja z zachwytow powini pamietac ze wzmacnianie to usowanie najslabszych ogniw ,i zakup lepszych w ich miejsce .A co sie stalo sprzedano pilkarzy podobno za 7/9 milionow e i co w zamian ...........KTOS ZROBIL DOBRY INTERES .Owszem klub dziala profesinalnie bo sprzedac terz trzeba umiec.ODNIOSE SIE do transfrrow z lata bo je nozna juz zetelnie ocenic PRZECIETNOSC .Co bedzie z zimowymi NIEWIEM

Teqcontroller 01.02.2011 16:17

Cytat:

Pierwotnie napisane przez rafal777 (Post 1045352)

Ale to jest w Polsce :rotfl: Koles by poszedł do Dynama Moskwa albo na wypożyczenie do innego zagranicznego klubu to by się pewnie do 18 meczowej nie Zmieścił a skoro 6 bramek strzelił w tym sezonie to klubu z innych krajów już powinny się bić o niego bo ma 20 lat i 6 bramek na koncie :lol:
Juz nie wspomnę o jego wartości 2 Milion Euro Minimum :rotfl: a Mierzejewski 5 milionów Euro.
Wychdzi na to ze za 2 Polakow zabulimy pare milionow a za te pare milionow Wisla moze kupic kogos 5 razy lepszego.

Tak jestem za tym zeby bylo wiecej Polakow w skladzie no ale skad ich wyczasnac ? Moze sie znajdzie ktoś dobry ale rzada 500 tys Euro rocznie albo 400.

Edit: wikink1 a ty pisac nie umiesz normalnie ? Widze ze malo wiesz o Interesie Cupiala wiec nie ma o czym z toba pisac a i po twoim stażu na 4um tez. :D

Usuwanie najslabszych ogniw mowisz :D Zaplac Lobowi i innym miernota za rozwiazanie umowy to pogadamy jak taki cwaniak jestes xD

saklak1906 01.02.2011 16:24

Cytat:

Pierwotnie napisane przez PODpalacz (Post 1045371)
wszystko dobrze kolego tylko że rzeczywistość jest inna.Teraz Wisła jest jednym placem budowy ...obiekt tak i drużyna. Żeby tak łatwo trafić w udane transfery młodych Polskich graczy naprawdę trzeba mieć duże szczęście.Wiśle przeszło kilku młodych obiecujących się graczy i nie zrobiło kariery ...Kwiek,Kuzera Ćwielong Nawatczyński choć narybek z nich dobry był.Na temat Wilka było różnie... po co on nam???, gdzie on grał???? ,kto to jest??? nikt go nie znał po za kibicami Kileckiej Korony. Dla czego Lech go nie zabrał ??Na temat Grosickiego poszperaj, kilka lat temu nikt nie chciał hazardzisty w klubie, uratował się w Białystok bo w innym przypadkum nie mówili byś my na tema Groszka .Dzisiaj Polski zdolny gracz patrz aby nie zostać graczem lecz milionerm

AMEN

Juz widze posty tych samych osob ktore teraz pisza ze potrzeba nam polakow w klubie. Nie daj boze jaksa informacja w mediach i juz bedzie lament ze sie Wisla hanbi sciagajac anonimy z III ligi prezes out dyrektor out bo u nich w FM o nim nawet nie slyszeli.

Z Blaszczykowskim sie udalo, Lewandowski tez wypalil ale inni nie musza.

kubryc 01.02.2011 16:32

Cytat:

Czemu nie pozbędą się Kowalskiego? Pasuje do ich koncepcji? Czemu w składzie jest Łobodziński? Też im pasuje? Mi się wydaje, że sprzedali kogo sie dało i na kim dało się cokolwiek zarobić

Ciężko sprzedać słabych zawodników. Malo tego. Ciężko sprzedać słabych zawodników, którzy za siedzenie na ławce czy trybunach zgarniają olbrzymie pieniądze. Myślisz, że ktoś by się zgłosił do Wisły z zapytaniem o słabego Łobodzińskiego wiedząc ile on zarabia? Podejrzewam, że jemu (Łobodzińśkiemu) jest na rękę to, że nie gra i zarabia dobre pieniądze. Jakby miał więcej ambicji, to rozwiązałby kontrakt za porozumieniem stron i poszukałby sobie klubu, gdzie by grał, ale dostawałby mniej kasy.
Myślę, że Wisła cierpliwie czeka na koniec kontraktu, bo zerwanie umowy wiązałoby się z odszkodowaniem.

bonawentura 01.02.2011 16:33

Ojej - nikt nie mówi, że będzie dobrze, bo tego nikt naprawdę nie wie. Jedno jest pewne, że polityka kadrowa idzie dobrym kierunku. Nad sprzedażą samego Brożka długo się zastanawiano, ale w końcu zdecydowali się go sprzedać, bo dostali dobrą cenę. Takie są prawa rynku. Nikt rynku nie zmieni. My mamy jednak pełne prawo być dobrej myśli po tych transferach o dobry wynik w lidze, a przede wszystkim w Europie. Jeszcze brakuje może 2-3 transferów latem(teraz bramkarz) i kadra powinna być zamknięta.

s1mone 01.02.2011 16:49

Cytat:

A nie wydaje Ci się, że pozbywają się tylko tych dla których sa oferty i można na nich zarobić? Czemu nie pozbędą się Kowalskiego? Pasuje do ich koncepcji? Czemu w składzie jest Łobodziński? Też im pasuje?

Rozwiąż kontrakt z Łobem nie płacąc mu odstępnego, przyklaszczę. Fakt jest taki - nie stać nas na JEDNOCZESNE trzymanie Brożków, Głowackich, Marcelów i zakupy Genkowow i Meliksonów i Jaliensów którzy mieliby posadzić ich na ławce. Wybór był prosty, albo kisić się w tym co mamy, albo przewietrzyć szatnię, padło na to drugie. A przynajmniej na papierze zaciąg Valcxa wygląda bardzo mocno, bez dwóch zdań. Nie będę się bawił w wyrocznię, która mówi co się wydarzy, ale widać, że wybrani przez nas piłkarze nie są dziełem przypadku, tylko przemyślanymi i pomysłowymi zakupami.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez rafal777 (Post 104536)
Mi się wydaje, że sprzedali kogo sie dało i na kim dało się cokolwiek zarobić.

Pewnie, że sprzedali kogo się dało, a co mieli sprzedać tych których się nie dało? Mieli napisać list "Drogi Święty Mikołaju zlituj się i kup Łobodzińskiego za 1 milion Euro, a dorzucę Kowalskiego i dwa wielbłądy w pakiecie!"?

Cytat:

Pierwotnie napisane przez rafal777 (Post 104536)
Cały mój wywód sprowadza sie własnie do tego, że nie podoba mi sie taka polityka. Sami obcokrajowcy szczęscia nam nie dadzą. Z tego co wiem żaden nasz obcokrajowiec nie grał w LM więc szansę na to iż nagle dzięki nim się w niej znajdziemy są na takim samym poziomie.

Z tego co wiem zarówno Jaliens jak i Sivakov grali w Lidze Mistrzów znafco. Tak jak pisali poprzednicy, nie ma co forować Polaków, bo są zwyczajnie za drodzy. A już szczególnie, gdy zwraca się po nich Wisła to poniżej miliona Euro raczej nikt nie schodzi ;-) Wiadomo, że można wyłowić jakieś perełki, tak jak np. zakup Wilka latem, ale jest to niezwykle trudne i ryzykowne :)

mic 01.02.2011 17:07

Cytat:

Pierwotnie napisane przez John1906 (Post 1045392)
Wróbel jest do wzięcia z Bełchatowa za 200 tys zł, dobry zawodnik, przydałby się.

E tam, pani Wiesławie lepiej idzie konserwacja powierzchni plaskich, nie potrzebujemy wzmocnien na ta pozycje.

Poza tym od SF jest inny temat

prezes85 01.02.2011 17:08

Cytat:

Pierwotnie napisane przez kubryc (Post 1045383)
Ciężko sprzedać słabych zawodników. Malo tego. Ciężko sprzedać słabych zawodników, którzy za siedzenie na ławce czy trybunach zgarniają olbrzymie pieniądze. Myślisz, że ktoś by się zgłosił do Wisły z zapytaniem o słabego Łobodzińskiego wiedząc ile on zarabia? Podejrzewam, że jemu (Łobodzińśkiemu) jest na rękę to, że nie gra i zarabia dobre pieniądze. Jakby miał więcej ambicji, to rozwiązałby kontrakt za porozumieniem stron i poszukałby sobie klubu, gdzie by grał, ale dostawałby mniej kasy.
Myślę, że Wisła cierpliwie czeka na koniec kontraktu, bo zerwanie umowy wiązałoby się z odszkodowaniem.

Śmieszą mnie takie wypowiedzi. W pracy też dostajesz wynagrodzenie jakie ustaliłeś i ewentualnie premie za wykonanie wiekszej ilosci pracy a nie kazdemu sie chce o ta premie zabiegać.

mr_kwolf 01.02.2011 17:20

Cytat:

Pierwotnie napisane przez kubryc (Post 1045404)
A mnie śmieszą takie wypowiedzi. No chyba że Wisłę stać na utrzymywanie "rezerwowego" za takie pieniądze. Szczerze w to wątpię

Ale powiedz mi co oni mają zrobić?
Tylko nie mów "rozwiązać kontrakt" bo na to musi się zgodzić Łobodziński.
Nie mów znaleść inny klub bo na to musi się zgodzić Łobodziński.

wolfy 01.02.2011 17:22

Cytat:

Pierwotnie napisane przez mr_kwolf (Post 1045408)
Ale powiedz mi co oni mają zrobić?
Tylko nie mów "rozwiązać kontrakt" bo na to musi się zgodzić Łobodziński.
Nie mów znaleść inny klub bo na to musi się zgodzić Łobodziński.

"Klub Kokosa". Zobaczymy, czy Wojtuś ma choć trochę honoru.

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 17:11.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl