Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Nibylandia czyli polityka sportowo-finansowa Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=1318)

Bobek90 07.12.2012 13:18

Dariook

To co teraz pisze wcale nie jest sprzeczne z tym co pisalem wtedy. Otoz ja pisalem wtedy ze poziom ligi w tym sezonie nie obnizyl sie wzgledem ostatnich lat.
I dalej podtrzymuje ta teze. Valerenga, Dinamo Tbilisi, Terek Grozny, Levadia, Karabach, AIK, Pilzno... Ot, w kwestii wtop jest po staremu.
---------------------
Dariook, ja nie napisalem ze nie warto walczyc o MP. Mi chodzi o to ze mistrzostwo dla samego mistrzostwa (vide, Slask) jest gowno warte. Tu nie o to chodzi by postrzegac mistrzostwo jako cel sam w sobie, tylko aby widziec je jako srodek ku europie. .
----------------------
Taa, tyle ze 34 letni Ljuboja wyszkoleniem przerasta nie tylka ekstraklase 12/13, ale tez ekstraklase 07/08 czy 03/04.
-----------------------
Z mlodzieza jest tak; jest lepiej a zarazem jest i ow propagande sukcesu o ktorej piszesz.
Jest lepiej, bo z legijnego szkolenia zaczela wychodzic pierwsza generacja pilkarzy w miare wyszkolonych. Z generacji Furman-Wolski nie tylko Legia bedzie miala pocieche.
Masz natomiast racje piszac o owej propagandzie mlodziezy, i o tym ze wiekszosc tej mlodziezy (te wszystkie Teodorczyki i Mozdzenie) to cienkie bolki.

Tyle ze widzisz... ja to widze jako pewien proces. Legia pokazala ze szkolenie sie oplaca i to sie oplaca cholernie.
Wszyskim sie zamarzyl ten model, i chca go skopiowac... nie zdajac sobie sprawy ze sukces Legii (w tym polu) nie polega na dobrych checiach tylko na pracy, inwestycji, i cierpliwosci. Ot, tak po polsku; chce zjesc ciastko i chce miec ciastko.

Lukasz 09.12.2012 15:36

Koniec rundy więc pozwolę sobie przytoczyć słowa V-ce prezesa z wiosny:
  • Nasze cele są następujące: pragniemy stworzyć drużynę perspektywiczną i chcemy, aby klub był ponownie „właścicielem swojego zespołu”. Ponadto chcemy pozyskać piłkarzy, którzy zaprezentują pewien poziom. Naszym celem jest także to, aby zawodnicy pracowali na dłuższych kontraktach, tj. dwu, trzyletnich
    J. Bednarz.
  • Zależy nam także na zmianie struktury narodowościowej, czyli zwiększeniu reprezentacji polskich graczy, co pozwoli na wzrost identyfikacji kibica. W ten sposób pokażemy nową twarz Wisły, niezwykle istotną dla sympatyków klubu.
    J. Bednarz.
  • Drużyna otrzymała zadanie, jakie odpowiada jej potencjałowi, a uważamy ,że jest to zespół, który personalnie ciągle jest jednym z najlepszych w Polsce. W związku z tym oczekujemy, że będzie tak grał i osiągał stosowne wyniki.
    J. Bednarz.
  • W kolejce są następni piłkarze, których można wytransferować i nie będzie dużej straty, jak na przykład Chavez, bo mamy na jego miejsce stoperów. Być może odejdzie ktoś z pomocy - kończy Bednarz.

Pytania nasuwają się same - czy Bednarzowi można w jakikolwiek sposób jeszcze wierzyć? Ile warta jest jego następna obietnica? Na ile jest w stanie realnie ocenić sytuację i problemy Wisły? Czy cokolwiek mu przez ten rok wyszło? Jak się czuje wiedząc że nabił wielu ludzi w przysłowiową butelkę?

Piłkarz, prawnik, który twierdzi iż zna się również na finansach. :shock: Jak wychodzi każdy widzi.

Lukasz.

P.S.
Wisienka na torcie, wypowiedz odnośnie wynagrodzeń motywacyjnych, od 2:40: http://www.wisla.krakow.pl/pl/aktual...anach_w_wisle/ Cytuję: "być może odejdę bo Wisła będzie grała słabo ale nie odejdę dlatego że pójdę do Telefoniki i powiem dajcie mi następne pieniądze bo nie jestem w stanie zapłacić wynagrodzeń." :rotfl: Jak Prezesowi wyszło odpowiedź wkrótce.

bódyń 10.12.2012 09:40

Przyczepiacie sie do bednarza a problem sie zaczal duzo wczesniej. Wydawalo sie zeBasalasj/Valckx trafil z trafserami ale wsadzil nas na duza mine. Jak graja zawodniscy i ile kosztuja kupieni przez nich lub poprzednikow widac. Genkov jest wart pieniedzy ktore Wisla mu placi? A Melikson ktory pobiega raz na 15 minut. Jaliens? Gargula co sie jemu mecz uklada po 4 bramce? Bednarz ma to wyczyscic z nieudacznikow. najwiekszym bledem poprzednikwo bylo zalozenie budzetu jak wjedziemy do LM a jak nei weszlismy zaczely sie problemy.
Nastepnym problemem byl Probeirz ktory jak ich przygotowal to widac. Druzyna szybkosciowo byla chyba najgorsza w lidze.
jak dla mnie jesli nic spektukalarnego sie nie wydarzy w zimie zostaniemy sredniakiem ligowym na lata.

borys 10.12.2012 10:28

Nie piszmy zstaniemy sredniakiem, badzmy szczerzy juz nim jestesmy.

sandbender 10.12.2012 10:39

Cytat:

Pierwotnie napisane przez bódyń (Post 1290576)
. najwiekszym bledem poprzednikwo bylo zalozenie budzetu jak wjedziemy do LM a jak nei weszlismy zaczely sie problemy

A propos takiego stwierdzenia.

Czy ktos ma dostęp/dysponuje danymi finansowymi Wisły z ostatnich lat (interesuje mnie 4-5 ostatnich lat)? Jakieś sprawodzania czy coś?
Mogą być zgrubne. Interesuje mnie ile konkretnie każdego roku kalendarzowego (czy w każdym sezonie jeżeli to jest podstawowy okres rozliczeniowy) oddawaliśmy w ramach spłaty długu do TF?

Bo mam niejasne wrażenie, że owa dziura budżetowa nie powstała w wyniku przeszarżowania z kontraktami (albo nie tylko), ale również dlatego, że nagle zaczęliśmy oddawać więcej.

cfa 10.12.2012 10:55

Cytat:

Przyczepiacie sie do bednarza a problem sie zaczal duzo wczesniej. Wydawalo sie zeBasalasj/Valckx trafil z trafserami ale wsadzil nas na duza mine. Jak graja zawodniscy i ile kosztuja kupieni przez nich lub poprzednikow widac. Genkov jest wart pieniedzy ktore Wisla mu placi? A Melikson ktory pobiega raz na 15 minut. Jaliens? Gargula co sie jemu mecz uklada po 4 bramce? Bednarz ma to wyczyscic z nieudacznikow. najwiekszym bledem poprzednikwo bylo zalozenie budzetu jak wjedziemy do LM a jak nei weszlismy zaczely sie problemy.
Nastepnym problemem byl Probeirz ktory jak ich przygotowal to widac. Druzyna szybkosciowo byla chyba najgorsza w lidze.
jak dla mnie jesli nic spektukalarnego sie nie wydarzy w zimie zostaniemy sredniakiem ligowym na lata.

To na pozwolę sobie przypomniec ... transfery z klubu Brożki, Marcelo, Głowacki kiedy miały miejsce ? Ile kasy powinny dac?
Inna sprawa jaki za jaki obszar działalności odpowiada v-ce prezes J. Bednarz ? Na pewno za politykę kadrową. Tylko, że jako v-ce prezes chyba ma coś więcej do roboty niż tylko to.

Pablo84 10.12.2012 11:17

Cytat:

Pierwotnie napisane przez sandbender (Post 1290582)
A propos takiego stwierdzenia.

Czy ktos ma dostęp/dysponuje danymi finansowymi Wisły z ostatnich lat (interesuje mnie 4-5 ostatnich lat)? Jakieś sprawodzania czy coś?
Mogą być zgrubne. Interesuje mnie ile konkretnie każdego roku kalendarzowego (czy w każdym sezonie jeżeli to jest podstawowy okres rozliczeniowy) oddawaliśmy w ramach spłaty długu do TF?

Bo mam niejasne wrażenie, że owa dziura budżetowa nie powstała w wyniku przeszarżowania z kontraktami (albo nie tylko), ale również dlatego, że nagle zaczęliśmy oddawać więcej.

Cóż, jeśli ktoś wierzy, że dziura budżetowa powstała, bo Basałaj stworzył budżet opierając się o Ligę mistrzów, to życzę powodzenia.Z pewnością też ogromne kokosy zarabiał gracz z II ligi angielskiej (Lamey), rezerwowy z argentyńskiej (Nunez) czy wypożyczony , by się u nas obdudować- Diaz. Ludzie to naprawdę w to wierzycie?...
Jest to dla was logiczne, że tego typu gracze żądają kokosów a my bez żadnego sprzeciwu się na to godzimy?
W wysokie zarobki za to jestem w stanie uwierzyć u Jaliensa- chłop jednak cv miał i można było podejrzewać, że będzie najlepszym piłkarzem ligi- nie wyszło.

arti 10.12.2012 11:19

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Lukasz (Post 1290513)
Koniec rundy więc pozwolę sobie przytoczyć słowa V-ce prezesa z wiosny:
  • Nasze cele są następujące: pragniemy stworzyć drużynę perspektywiczną i chcemy, aby klub był ponownie „właścicielem swojego zespołu”. Ponadto chcemy pozyskać piłkarzy, którzy zaprezentują pewien poziom. Naszym celem jest także to, aby zawodnicy pracowali na dłuższych kontraktach, tj. dwu, trzyletnich
    J. Bednarz.
  • Zależy nam także na zmianie struktury narodowościowej, czyli zwiększeniu reprezentacji polskich graczy, co pozwoli na wzrost identyfikacji kibica. W ten sposób pokażemy nową twarz Wisły, niezwykle istotną dla sympatyków klubu.
    J. Bednarz.
  • Drużyna otrzymała zadanie, jakie odpowiada jej potencjałowi, a uważamy ,że jest to zespół, który personalnie ciągle jest jednym z najlepszych w Polsce. W związku z tym oczekujemy, że będzie tak grał i osiągał stosowne wyniki.
    J. Bednarz.
  • W kolejce są następni piłkarze, których można wytransferować i nie będzie dużej straty, jak na przykład Chavez, bo mamy na jego miejsce stoperów. Być może odejdzie ktoś z pomocy - kończy Bednarz.

Pytania nasuwają się same - czy Bednarzowi można w jakikolwiek sposób jeszcze wierzyć? Ile warta jest jego następna obietnica? Na ile jest w stanie realnie ocenić sytuację i problemy Wisły? Czy cokolwiek mu przez ten rok wyszło? Jak się czuje wiedząc że nabił wielu ludzi w przysłowiową butelkę?

Piłkarz, prawnik, który twierdzi iż zna się również na finansach. :shock: Jak wychodzi każdy widzi.

Lukasz.

P.S.
Wisienka na torcie, wypowiedz odnośnie wynagrodzeń motywacyjnych, od 2:40: http://www.wisla.krakow.pl/pl/aktual...anach_w_wisle/ Cytuję: "być może odejdę bo Wisła będzie grała słabo ale nie odejdę dlatego że pójdę do Telefoniki i powiem dajcie mi następne pieniądze bo nie jestem w stanie zapłacić wynagrodzeń." :rotfl: Jak Prezesowi wyszło odpowiedź wkrótce.

Chyba jednak innego wyjścia nie ma...
Oby sprawa z Jovanicem nie została rozstrzygnięta na jego korzyść. Przepłacony trzeci bramkarz, który odejdzie za darmo i jeszcze trzeba mu będzie zapłacić za kolejne 2,5 roku kontraktu. Tylko tego jeszcze potrzeba... no a jak jemu się uda to będą zapewne kolejni bo chyba nie wierzycie, że to jedyna taka sytuacja w Wiśle?
Co do JB to po prostu szkoda czasu na słuchanie/czytanie jego bzdur. Trudno brać poważnie jego i cokolwiek co mówi. Oby nie doczekał w Wiśle świąt... większego błazna trudno mi sobie w Wiśle wyobrazić.

sandbender 10.12.2012 11:46

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Pablo84 (Post 1290586)
Cóż, jeśli ktoś wierzy, że dziura budżetowa powstała, bo Basałaj stworzył budżet opierając się o Ligę mistrzów, to życzę powodzenia.

No ja własnie nie bardzo wierzę. Dlatego pytam o dane.

bódyń 10.12.2012 11:57

Ile kasy powinny dac trasfery, mozna policzyc ale coz. jak bylo wiadome ze pieniadze ida na splate dlugow nie trzeba bylo kupowaac 'dziwnych' zawodnikow typu wlasnie Lamey czy Jaliens. Oczywiscie jaliens to inna bajka to przychodzil z CV co bylo dobre. I nawet teraz poratowal nas pare razy. Na dluzsza mete to zakupy jaki ebylo to teraz widac. Co do sprawy Jovanica. Jak sie okaze , ze mogl odejsc to wtopa Bednarza straszna.
Co do raportow za ostatnie lata to mozna szukac raportow Deloitte (dla calej ligi)
np ostatni.
http://www.deloitte.com/view/pl_PL/p...56f00aRCRD.htm

widac w nim ze za rok 2011 Wisla miala optymalny wskaznik przychody/wynagrodzenia (strona 12).
I jeszcze co do Basalaja: zakaldac srednia liczbe widzow na poziomie 25 tys a wyszlo 15 tys. tez to wygenerowalo dziure

seyab 10.12.2012 13:41

Przestańcie znowu z tym liczeniem. I tak się nie doliczycie. A jeżeli coś doliczycie to co z tego? Do mediów pójdziecie? Urząd Skarbowy naślecie?

lazy 10.12.2012 14:00

Jeżeli w klubie są zaległości w stosunku do piłkarzy (a zewsząd prawie wiemy że są) to nie ma się co dziwić, że taki Jovanic chce rozwiązać kontrakt. Tym bardziej że nie ma szans na grę (vide mecz z Zagłębiem). Na dodatek może to zrobić, a Wisła będzie musiała go spłacić do końca kontraktu. Klub tymczasem zaklina rzeczywistość twierdząc że nie ma podstaw. Ja wiem że PR itd, ale Pan Syndyk ponosi za to odpowiedzialność. Co będzie jak kolejni piłkarze zdecydują się na tą samą drogę?

Lukasz 10.12.2012 14:36

Bednarz nie ma szczęścia do bramkarzy. LOL :) Drugi mu ucieka :rotfl

ziz99 10.12.2012 22:42

Bednarz i cały zarząd to tylko figuranci, a realne decyzje zapadają i zapadały zawsze w gabinecie Cupiała. Właściciel Telefoniki stworzył niegdyś potęgę, a teraz, poprzez szereg kuriozalnych decyzji, to całkowicie zniweczył.

Otwarte pytanie co zamierza dalej? Jeżeli ma jakiś plan, to niektóre decyzje powinny być podjęte praktycznie natychmiast, bo cała obecna infrastruktura finansowo-sportowa jest do zmiany. Jeżeli nie, to niech odejdzie z klasą.

Lukasz 10.12.2012 23:03

Cytat:

Pierwotnie napisane przez ziz99 (Post 1290683)
Otwarte pytanie co zamierza dalej? Jeżeli ma jakiś plan, to niektóre decyzje powinny być podjęte praktycznie natychmiast, bo cała obecna infrastruktura finansowo-sportowa jest do zmiany. Jeżeli nie, to niech odejdzie z klasą.

Może zanim odejdzie niech jeszcze raz spróbuje tyle ze zainwestować tym razem w infrastrukturę klubu a nie w kopaczy i trenera. Będzie to jakieś zabezpieczenie na niepewna przyszłość.

ooona 11.12.2012 01:31

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Lukasz (Post 1290686)
Może zanim odejdzie niech jeszcze raz spróbuje tyle ze zainwestować tym razem w infrastrukturę klubu a nie w kopaczy i trenera. Będzie to jakieś zabezpieczenie na niepewna przyszłość.

Jak widzę naprawdę są tu optymiści, którzy wierzą że BC zamierza jeszcze cokolwiek w Wisłę inwestować. Szczerze podziwiam (i nie ma tu za gram ironii), mnie już wiary niestety brakło.
A na poważnie nie sądzę , aby choć przysłowiowy grosz został zainwestowany w infrastrukturę.
Im szybciej pojawi się nowy właściciel tym lepiej. Może wtedy nie zaliczymy niższych lig, bo inaczej jest to niemal pewne.

Lukasz 11.12.2012 12:45

Cytat:

Pierwotnie napisane przez ooona (Post 1290702)
Jak widzę naprawdę są tu optymiści, którzy wierzą że BC zamierza jeszcze cokolwiek w Wisłę inwestować.

Nie zastanawiałem się czy chce inwestować czy nie chce. Moim zdaniem nie zanosi się na przesadne inwestycje. Mój 'optymizm' wynika z egoizmu - wolałbym inwestycje w infrastrukturę bo Cupiał nie sprzeda boisk tak łatwo jak kart zawodniczych. Wolę 14 miejsce czy spadek, Bednarza z jego wynalazkami, konflikt z kibicami oraz Kulawika + mocną inwestycję w infrastrukturę niż trenera z zagranicy + miliony ojro na piłkarzy. Druga sprawa - jak się zastanowić to Cupiał wykorzystał lepiej lub gorzej wszelkie warianty by podbić Europę (polscy piłkarze, trener z polski, trener z europy, dyrektor z europy). Nie szedł jeszcze ścieżką inwestycji w szkółkę + infrastrukturę i być może taki wariant go zainteresuje i skłoni do inwestycji.

Lukasz.

ooona 11.12.2012 12:57

Ja bym też chciała, aby zainwestowano w zaplecze treningowe i szkółkę. Ale BC tego nie zrobił i nigdy nie zrobi z prostego powodu. Boi się, że jak wychowamy prawdziwy talent we własnej szkółce, przyjdzie jakiś menager i go wytransferuje Bóg wie gdzie a nam zapłaci tylko koszty wyszkolenia. On już tak ma ułożone w głowie od wielu lat i na starość tego nie zmieni. Dlatego jedyną szansą na inwestycje w zaplecze, akademię, etc jest zmiana właściciela. Przy Cupiale Wisła powoli będzie umierać, a ja boję się, że podzieli los Polonii Bytom, ŁKS, Szombierek, Stali Mielec lub Groclinu.

Lukasz 11.12.2012 13:21

Cytat:

Pierwotnie napisane przez ooona (Post 1290738)
Boi się, że jak wychowamy prawdziwy talent we własnej szkółce, przyjdzie jakiś menager i go wytransferuje Bóg wie gdzie a nam zapłaci tylko koszty wyszkolenia.

Przykład Legii. Myślę że dotrze do niego jak bardzo się mylił. Dwa nie mówię tutaj o akademii tylko o ogólnie pojętym zapleczu szkoleniowym - Boss inwestuje krocie w piłkarzy którzy nie maja gdzie trenować, i w szkółkę której wychowankowie zasilają I ligę. Jaki jest sens prowadzić szkółkę (z całym szacunkiem) szkolącą przyszłych piłkarzy 'Puszczy Niepołomice'?

Lukasz.

riv 12.12.2012 16:30

by Weszło o pomyłce Starka w meczu Wolsburg - Dortmund
Cytat:

Klub natychmiast zgłosił się z prośbą o odsunięcie Starka z dala od meczów Borussii, do czerwca przyszłego roku. Niemiecka federacja wydała zgodę, mając na uwadze... bezpieczeństwo samego arbitra. Bo jeśli nawet oficjalna strona klubu potrafi ostro przejechać się po arbitrze, a tekst skasować dopiero po przeprosinach, to o czymś to świadczy.
Aż szkoda, że my mamy na tyle niekompetentnych i bez jaj 'działaczy', żeby zrobić podobną aferę i odsunąć od sędziowania naszych meczów wszystkie Gile, Borskie, Małki i Lyczmańskie. Wojciechowskiemu się udało także w Polskiej lidze też jest to możliwe. Tylko trzeba mieć trochę JAJ!

Co do tematu:
Osobiście olewam perlistym akademię. Jak Cupiał chce dawać doić się różnym cwaniakom i przepłacać za przeciętniaków to wyłącznie jego frajerstwo. A frajerów się doi wszędzie. Stała kosmiczna.
Na razie imo klub ma ważniejsze rzeczy na głowie niż ciężkie frajerstwo i paranoja Cupiałą ('bo wsztstkich za grosze wyciągną inne kluby!!!'). Ważne, żeby ci przeciętniacy i słabeusze mieli gdzie trenować. To, że w Wiśle nikt, nigdy się nie odbudował, to że po góra dwóch sezonach nawet najlepsi nasi piłkarze spadają na poziom dna (szczególnie widać to po Valckxowym zaciągu) nie bierze się z niczego! Jak profesjonalny piłkarz ma utrzymywać doskonałą formę fizyczną trenując na zasranym (dosłownie) bocznym? A w zimie to już wogóle Sajgon bo 'treningi' odbywają się nie wiadomo gdzie i w jakich warunkach. Bez bazy treningowej prędzej czy później zdechniemy. Jak była kasa to można było sobie pozwolić na powolne psucie zawodników. I tak się ich sprzedawało i przychodzili inni.. Teraz jak hajsu nie ma absolutnie witalne jest, żeby utrzymywać tych co mamy w jak najlepszej dyspozycji. A bez godnych (godnych nie dobrych - dobre to marzenie ściętej głowy) warunków treningowych tego po prostu nie da się zrobić.

Tominho 14.12.2012 00:30

http://www.youtube.com/watch?v=4Kb_NK6Onoo

Dziś rocznica... Zobaczcie jak bardzo zmieniło sie oblicze naszej drużyny przez zaledwie 12 miesięcy. Rok temu graliśmy w pucharach i ugraliśmy 9 pkt w 6 meczach grupowych. Wtedy przegrywaliśmy w stosunku bramowym 4:1 z angielskim Fulham, teraz przegrywamy z Zagłębiem Lubin. Dodam, że mecz w Londynie nie był w naszym wykonaniu taki zły jakby wskazywał na to rezultat. Natomiast porażka w Lubinie była najmniejszym wymiarem kary, dostaliśmy również prezent od arbitra w postaci rzutu karnego.

Ciężko w tej chwili zrobić analizę poszczególnych klubów europejskich, ale na pierwszy rzut oka jesteśmy chyba jedynym klubem w Europie, który zanotował taki regres na przestrzeni zaledwie 12 miesięcy ;/

nowak_g 14.12.2012 12:50

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Tominho (Post 1291164)

Olgadalem ten filmik juz z 30 razy. Za kazym razem ciarki przechodza mi po plecach i oko robi sie wilgotne. Niesamowita chwila. Pamietam to jak dzis :) Oby w przyszlosci Wisla zapewniala nam takie emocje :)

Dariook 14.12.2012 18:06

Masz rację. Piękne chwile, dla takich warto żyć.

bravelukas 16.12.2012 13:13

Cytat:

A ile wg Ciebie Wisła płaci dla Gienka? Chłopak zawsze się stara, umie utrzymać się z piłką i obecnie jest najlepszym napastnikiem Wisły. A te opinie o Meliksonie, który to niby się nie stara, truchta cały mecz, gra przez 15 min to chyba osób, które sądziły, że Wisła ściągnęła mega gwiazdę, która jak Xavi czy Inesta wypuści prostopadłą piłkę, ogra kilku zawodników i nastrzela goli jak Messi i jednak się rozczarowali i teraz została im tylko krytyka.. Budżet na pewno nie był tworzony pod opcję wejścia do LM. Ew był tworzony w dwóch wariantach. Gra w LE też pozwoliła zarobić Wiśle pieniądze. Problemem jest coś innego.

szprotson 16.12.2012 13:36

umie utrzymac sie z piłka ? polemizował bym
zawsze sie stara? Jak każdy
napastnika rozlicza sie z tylko jednej czynnosci - zdobywania bramek.
I porównaj ile strzelał Brożek a ile Bułgar

arti 16.12.2012 14:36

Cytat:

Pierwotnie napisane przez szprotson (Post 1291449)
umie utrzymac sie z piłka ? polemizował bym
zawsze sie stara? Jak każdy
napastnika rozlicza sie z tylko jednej czynnosci - zdobywania bramek.
I porównaj ile strzelał Brożek a ile Bułgar

Moim zdaniem Brożek był lepszy niż Genkov, zresztą kwoty transferów w/w z i do Wisły dają do myślenia. Jednakże są i inne kwestie... np. z kim w drużynie grał Brożek, z kim gra Genkov. Wiem... obaj np. z Boguskim czy Sobolem tylko że to nie ci sami piłkarze co 3-4 lata temu.

Lukasz 16.12.2012 15:19

Pewnie i Brożek był lepszy tylko że realia tamtych czasów były takie że mogliśmy mieć albo Genkova albo Ubiparipa. Wojciechowski brał co lepsze a na młodych nie stawialiśmy bo .. walczyliśmy o LM.

Maciuś 16.12.2012 18:01

A wystarczyło żeby 15 lat temu Cupiał otworzył akademię za marne milion złotych i dziś byśmy rwali miliony euro z takich Milików, Wolskich i Lewandowskich.
Chytry dwa razy traci...

aNouc 16.12.2012 18:24

Cytat:

Piechniczek powiada o prywatnej rozmowie z prezesem Cupiałem: Kiedy Robert Maaskant i Stan Valckx wytoczyli mi sprawę za słowa o ich związkach z menedżerami, Bogusław Cupiał zaprosił mnie do siedziby swej firmy, nawet samochód po mnie do Wisły przysłał. Przesiedzieliśmy pięć godzin w jego gabinecie, wypiliśmy parę win, rozmawiając o piłce, jej różnych aspektach. Znamienne słowa wówczas od niego usłyszałem: „Wie pan, trenerze, ja mogę zainwestować 25 mln złotych w ośrodek szkoleniowy. Będą boiska – również oświetlone i ze sztuczną trawą, będzie internat, basen; słowem – baza na zachodnim poziomie. Pod jednym warunkiem wszakże: że trenujący tam chłopak podpisze ze mną kontrakt do 25. roku życia. Na razie zaś jest tak, że kiedy ma on 17 lat, byle menedżer może przyjść, skołować go i ubić swój interes na wyłożonych przeze mnie pieniądzach” - powiedział mi. I w sumie miał rację. W Polsce nie ma menedżerów z prawdziwego zdarzenia. To są „sklepikarze”, gotowi nawet układać ligę dla własnych potrzeb.

A Lewandowski i Milik mają tyle wspólnego z Akademią co Jarek Kaczyński z PO..
Wolski jakby naciągnąc na siłę.. to parę procent ma..

LuKaS TSW 16.12.2012 19:08

Tomasz Wołek dziś podczas meczu Chelsea-Corinthians na przykładzie gracza Corinthians Chen Zhizhao podsunął genialny pomysł jak polepszyć budżet Wisły,jak wiadomo i tak nasi cudowni skauci i menadżerowie ściągają szrot w stylu Frederiksena,to lepiej kupić jakiegoś kopacza z Chin co poziomem wiadomo że nie zachwyci ale przynajmniej przyciągnie rodaków na stadion i zrobią żółtki frekwencji.

cfa 16.12.2012 19:16

Cytat:

Pierwotnie napisane przez aNouc (Post 1291485)
A Lewandowski i Milik mają tyle wspólnego z Akademią co Jarek Kaczyński z PO..
Wolski jakby naciągnąc na siłę.. to parę procent ma..

No ale co chcesz przez to powiedzieć bo nie rozumiem ? Twoim zdaniem Akademia jest nie potrzebna ? Czy jak ?

Dariook 17.12.2012 17:20

Cytat:

Pierwotnie napisane przez cfa (Post 1291493)
No ale co chcesz przez to powiedzieć bo nie rozumiem ? Twoim zdaniem Akademia jest nie potrzebna ? Czy jak ?

A czego tu nie rozumiesz? To proste, zwykły przypadek że im się udało i kropka. Żadna profesjonalna akademia palców w tym nie maczała więc nie zaklinaj rzeczywistości.

Idąc twoim tokiem myślenia z niecierpliwością będę wypatrywał kolejnej wychowanej gwiazdy jaką w następnym sezonie sprzeda Górnik.

Ile będę czekał 3,4 a może 5 lat?

St Yabol 17.12.2012 23:15

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Dariook (Post 1291604)
A czego tu nie rozumiesz? To proste, zwykły przypadek że im się udało i kropka. Żadna profesjonalna akademia palców w tym nie maczała więc nie zaklinaj rzeczywistości.

Idąc twoim tokiem myślenia z niecierpliwością będę wypatrywał kolejnej wychowanej gwiazdy jaką w następnym sezonie sprzeda Górnik.

taka Legia już od jakiegoś czasu zarabia na szkółce...

cfa 18.12.2012 07:54

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Dariook (Post 1291604)

Nawet niech dostaną 2 mln euro za sprzedaż wychowanka za 5 lat ... to zawsze będzie jakiś zysk. A nie rozumiem dlaczego posiadanie chociażby szkółki piłkarskiej i przynajmniej 3 płyt treningowych w polskich klubach nie jest normą. I nie rozumiem skąd się biorą głosy, że Wisła tego nie potrzebuje ...

Nehiar 18.12.2012 09:11

Prawda jest taka, że sama akademia jak na razie Legii nie przynosi aż takich korzyści, ALE mają lepszy skauting młodych w Polsce ... A kiedy już znajdą dobrze zapowiadających się młodzików(15-18 lat), to oni tam mają większe szanse rozwoju tam, przez lepszą infrastrukturę (boiska, baza treningowa) oraz prawdopodobnie lepszych trenerów młodzieżowych. Dlatego podstawą powinna być BAZA TRENINGOWA z prawdziwego zdarzenie na którą zasługuje wielokrotny Mistrz Polski z której będzie mógł korzystać pierwszy zespół jak i drużyny młodzieżowe, a następnie rozwój skautingu w niższych ligach. Do tego zatrudnienie fachowca jako trenera młodej ekstraklasy. Dopiero po tych ruchach można powoli myśleć o akademii. Bo myślę, że nawet bez "akademii" znajdą się utalentowani gracze, którzy będą mieli znaczne większe szanse na rozwój jeśli da się im odpowiednie warunki.

Dariook 18.12.2012 11:23

Cytat:

Pierwotnie napisane przez cfa (Post 1291654)
Nawet niech dostaną 2 mln euro za sprzedaż wychowanka za 5 lat ... to zawsze będzie jakiś zysk. A nie rozumiem dlaczego posiadanie chociażby szkółki piłkarskiej i przynajmniej 3 płyt treningowych w polskich klubach nie jest normą. I nie rozumiem skąd się biorą głosy, że Wisła tego nie potrzebuje ...

Ale chyba nikt o zdrowych zmysłach nie neguje potrzeby bazy treningowej czy szkolenia z prawdziwego zdarzenia.
Problem powstaje wtedy gdy, ktoś próbuje wmówić że tacy piłkarze jak Milik, Borysiuk, Lewandowski czy inny wynalazek są niczym innym jak efektem żmudnej i profitowej działalności akademii piłkarskiej.

Bo to jest poprostu bzdura, efekt medialnej papki... ot, trafiło się ślepej kurze złote ziarno ( skauting jest ogromnym naduzyciem).

Lukasz 18.12.2012 11:39

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Nehiar (Post 1291657)
Prawda jest taka, że sama akademia jak na razie Legii nie przynosi aż takich korzyści, ALE mają lepszy skauting młodych w Polsce ... A kiedy już znajdą dobrze zapowiadających się młodzików(15-18 lat), to oni tam mają większe szanse rozwoju tam, przez lepszą infrastrukturę (boiska, baza treningowa) oraz prawdopodobnie lepszych trenerów młodzieżowych. Dlatego podstawą powinna być BAZA TRENINGOWA z prawdziwego zdarzenie na którą zasługuje wielokrotny Mistrz Polski z której będzie mógł korzystać pierwszy zespół jak i drużyny młodzieżowe, a następnie rozwój skautingu w niższych ligach. Do tego zatrudnienie fachowca jako trenera młodej ekstraklasy. Dopiero po tych ruchach można powoli myśleć o akademii. Bo myślę, że nawet bez "akademii" znajdą się utalentowani gracze, którzy będą mieli znaczne większe szanse na rozwój jeśli da się im odpowiednie warunki.

A co to jest ta akademia poza infrastrukturą + skautingiem + trenerami +dzieciakami ? Coś trzeba więcej?
Akademia to po mojemu szkoła, szkółka, dlatego pytam.

borys 18.12.2012 11:54

http://www.krakow.sport.pl/sport-kra...ovaniciem.html

Stanowisko klubu chyba jednak troche zmieklo...

Zdaje sie, że Łysy przepier.dolił ładną sumke. A tak właściwie to Kapka z Bednarzem przekręcili Cupiała na mniej wiecej 1 mln. EUR tylko na 1 piłkarzu.

Dariook 18.12.2012 12:03

Tak potrzeba cos wiecej...

Mianowicie, pierwsza druzyna musi bic sie o podium, puchary minimum. Wszystko ponizej, nie wzbudzi zainteresowania "bogatych" .
Taki urok naszej ligi, ze kopiac sie o srodek tabeli nie wypromujesz gracza tak by sie to opłacalo.

Zapominajac o tym, bawimy sie w Gwarka Zabrze...

Dobry przykład Widzew, jest tam kilku obiecujacych malolatow tylko zo z tego? Razem z klubem popadaja w szarzyzne i wielkiego zainteresowania juz nie wzbudzaja. A co by sie dzialo gdyby Widzew byl liderem, Rybicki z 8 trafieniami walczyl o korone strzelcow?
Zaraz by sie znalazl jakis frajer z Vw, Bayeru czy Trabzonu i wylozyl kilka baniek...

Naszego rynku nie penetruja zasrani skauci jak to poniektorzy mysla. Licza sie staty, wyrozniasz sie to moze ktos sie pofatyguje wyslac asystenta asysty...sredniakow na swiecie jest milion piecset dwa dziewiecset.
To tak jak Bednarz penetruje lige honduraska...

Lukasz 18.12.2012 12:34

E tam trochę naciągane. Uważasz ze taki Uryga czy Czekaj poszliby za więcej niż obecnie Milik gdybyśmy byli w czubie tabeli tak jak Górnik? Ile ich wartość procentowo może wzrosnąć? 50%? Ja wiem że my lubujemy się w transferach 'nadmuchanych' typu Jowanić, Jovanovic, Jirsak etc ale to my fatalnie kupujemy a nie fartownie sprzedajemy. IMHO zakładanie że ładnie opakujemy w LE i sprzedamy przeciętnego gracza jest śliskie, z resztą tak czyniliśmy do tej pory i nic z tego nie mamy.

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 15:01.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl