![]() |
Nad tym wątkiem jako podtytuł powinien wisieć złoty cytat z Jerrego z wczoraj (a właściwie z dzisiaj):
"To pieprzenie o strukturach, restrukturyzacji długów i innych konceptach to taki śmiech na sali że głowa mała" |
Znowu się uaktywnił? Byłem na profilu to ostatni post z 9.01 ma.
|
Cytat:
https://forumwisly.pl/showthread.php...77#post1618077 niemniej timing (ponownego) pojawienia się na forum naprawdę ciekawy |
Przeczytałem ten list do Socios i mam baaaardzo mieszane uczucia. Zważywszy, że rok temu odrzucił wielomilionową inwestycję, to proszenie teraz o kasę, gdzie sam swoimi decyzjami z niej zrezygnował jest dla mnie nie na miejscu. Od tego momentu nie potrafię współczuć jego zmaganiom z finansami klubu.
Już nie będę wypominał wywiadu dla Krakowskiej z zeszłego roku, gdzie mówił aby udobruchać kibiców, że taki inwestor to w ogóle nie inwestuje najpierw w drużynę... Widzimy właśnie w Lechii - świetni zawodnicy, młodzi po kilkaset tysięcy EUR. |
JK poprosił Socios o kasę na bieżącą działalność? Jeśli tak, to zaczynam się bać o skalę cięć budżetowych w lecie w przypadku braku awansu.
|
Pierwsze cięcia to powinny być w żarciu dla Vipów. 160 000 X 17 =2 720 000. To jest 30% budżetu niektórych klubów :).
|
Cytat:
Prezes, który pół roku temu im pisał, że baza w Myślenicach już dograna i brakuje dwóch pieczątek, teraz im nawija, że baza to niejasna odległa przyszłość i 1,5 bańki na już potrzebne na długi. A oni jak wtedy uszami klaskali tak i teraz klaskają. Gość się rok lansował, że on w przeciwieństwie do poprzedników kasy na rozwałkę nie chce, a ostatecznie wychodzi na to, że w 1,5 roku swojej kadencji przepali na bieżącą działalność 2 bańki (teraz 1,5 i pół bańki na obóz) czyli znacznie więcej niż poprzednicy (dawniej to było z tego co kojarzę koło miliona rocznie). A oni mu tam komplementy wypisują jaki to zaangażowany i jak mu trzeba pomóc. Warto poczytać - polecam jak ktoś ma dostęp. |
No, to forum Socios na FB to jest dramat. Rozumiem, że ktoś ma różne poglądy - popiera/jest przeciw, ale tam to jest taka wazelina, że aż człowieka żenuje jak to czyta.
Ktoś wspomniał wyżej, że skoro powstał taki list to zwiastuje to skalę cięć bez awansu. Mam podobne zdanie. Najbardziej w tym martwi, że klub nawet nie ma środków, aby dociągnąć do końca sezonu i sięgnął po ostatnie koło ratunkowe, które wydawało się ostatecznością. I powtarzam, słowa że "mamy kluczowy okres, w którym ważą się najbliższe lata klubu" (cytat niedosłowny) jest dla mnie śmieszny jeśli odrzuciłeś 100 baniek rok temu. |
Jak się komuś chce to niech sobie odwinie czat na głównej 24 h wstecz od teraz,tam są jeszcze lepsze kwiatki.
|
No dobra, zatem tak na poważnie. Co wyszło JK, za co można mu podziękować? Osobiście nie ogarniam, jak można ufać temu człowiekowi. Oni mówi jedno, robi drugie. Odkąd wyciągnął akcje podstępem nie widzę pod jego wodzą żadnych działań, które można przypisać jako dobra robota albo sukces, ale chętnie posłucham tych optymistów, dlaczego JK to dobry prezes i warto dać mu kasę na dalsze prowadzenie klubu?
To jest naprawdę niesamowite dla mnie jak można dawać się tak nabierać... |
No przecież typ rozgryza enigmę polskiej piłki, a "jedynym problemem jest płynność" (cytat dosłowny, jak komuś się chce szperać w archiwum SB, to wszystko wisi).
Wiecie, to taki drobny, nieistotny w sumie problem, socios to ogarną i elo, bawimy się dalej. Aha, bez awansu będzie biedniej (też dosłowny cytat). Ale najważniejsze, że wszystko jest na jego warunkach (jw.) Aha, nie muszę już chyba dodawać, że wszystkie posty Piknika1906 z tego wątku, to wg Jerrego bzdury, ale kiedyś tam się odniesie, jednym postem (także do zarzutów od TJ). |
Cytat:
żeby dać. Co zrobić? Jeśli jest tak źle jak mi się wydaje to chyba nie ma innego wyjścia jak dać, ale żeby ktoś z socios pilnował na co ta kasa idzie bo jk jest jak widać mistrzem w rozp. Tylko że pewnie do takiego pilnowania nie dojdzie. Co zrobił dobrze? Na chwilę Kiko i w większości zaciąg z zimy 22/23, no ale przez Sobola nie udało się awansować. Ale potem było coraz gorzej z kasą więc następcy poza Carbo są słabsi. Dodatkowo nieporozumienia typu Raton czy misiek za 2 tys euro (hahaha), który nie wiadomo czy i kiedy zagra. Jak nie awansujemy to w najlepszym razie gramy następny sezon w 1 lidze grajkami typu Broda, Szywacz, Kutwa itp., a drugi scenariusz jest taki, że szlag to wszystko trafia. Kasa wydana nie wiadomo gdzie i na co - czy tego już kiedyś nie oglądaliśmy? Grono klakierów na x i socios - czy to tylko idioci czy może nie? |
Argumentacja tego listu od Prezesa jest tak absurdalna, że głowa mała.
Większość podwyżek/wzrostów, na które Zaskroniec się powołuje było zapowiedzianych lub były proste do przewidzenia. - cały czas Polska zmaga się z inflacją (trwa to już chyba 3 rok) i nie jest to żadna wiedza tajemna - wzrost płacy minimalnej był zapowiedziany już z rok temu i nie była to żadna wiedza tajemna - rosnące koszty energii w obliczu sytuacji geopolitycznej to też żadna enigma - każdy spodziewał się, że wraz z zakończeniem remontu stadionu opłata za czynsz wzrośnie. Do argumentu o braku pieniędzy z praw TV nawet ciężko się odnieść bo jest irracjonalny. Całość narracji wygląda tak jakby po spadku nasz Prezes został hibernowany i dopiero w marcu 2024 przywrócony do życia. Teraz pytanie, co zrobiono realnie w klubie, żeby się na taką sytuacje przygotować? Dla mnie odpowiedź jest jasna - nic. Kiedy nie udało się awansować nie zdecydowano się na znaczącą redukcje kosztów i kadry - Prezes chwali się ograniczeniem płac na 1 zespół ale tak naprawdę jest to kropla w morzu. Dodatkowo koszty rezerw tak naprawdę wyrównują to co udało się zredukować (przy okazji redukcje pensji w 1 zespole udało się w części uzyskać przerzucając niektóre kontrakty do rubryki rezerwy - np. Szywacz czy Niewiadomski. Pondato przed sezonem kiedy spływała kasa z karnetów klub jak gdyby nigdy nic prowadził ofensywę transferową podpisując kilka kontraktów. Teraz ta kasa, która w domyśle w pierwszej kolejności powinna iść na opłaty związane ze stadionem nie istnieje, a Prezes buduje narracje o łupiącym nas mieście. Nie zrobiono nic, żeby przygotować na wszystko to o czym wspomina Prezes w liście. Co więcej, zostawiono parodystę na stanowisku trenera czym zaprzepaszczono walkę o bezpośredni awans w tym sezonie. Teraz jest prośba o 1,5mln, przy czym ta wpłata nie daje żadnej gwarancji na poprawę sytuacji - wręcz jasne jest, że jest to pilna potrzeba zasypania dziur, które zostały wygenerowane nieodpowiedzialnym zarządzaniem po braku awansu. Ja jestem zdecydowanie na NIE. |
Potwierdza się tylko, że Socios ma więcej wspolnego z modelem zarządzania SKWK niż się wszyskim wydaje. I oczywiście, zaraz obudzi się serek i jemu podobni z populistycznym heroizmem o ideowej działalności tej pralni - no ale coż, wpłacajcie dalej co miesiąc.
|
Jak czyta takie rzeczy, to się musi obudzić - dziwne by było, gdybym nie reagował na głupoty wypisywane w stosunku do organizacji, którą razem z kilkoma innymi osobami kieruję.
Możesz napisać, na czym ten model zarządzania w stylu SKWK polega i co ma wspólnego z naszym stowarzyszeniem, co wspólnego ma list/wniosek prezesa spółki do Socios z samym zarządzaniem naszą organizacją, oraz skąd słowa o pralni (rozumiem, że odkryłeś jakieś przekręty, więc zapewne każdy tu chętnie o nich poczyta)? |
Po co mam serku z Tobą polemizować? Sprowadzisz moją osobę do trolla, który mobuje nieskazitelne stowarzyszenie wspierające klub, akademię, niepełnosprawnych i fundację Jurka Kilera - a jak jest oboje wiemy.
|
Krolewski pozbawił się w zeszłym roku prawa do narzekania na finanse. Mniej więcej w momencie w którym zdecydował się nie sprzedać klubu Ulferowi w myśl zasady "może i będzie biedniej i bez awansu, ale przynajmniej klub i tak zbankrutuje".
Od tamtego momentu, każda finansowa wtopa jest 100% jego odpowiedzialnością i można go za nią cisnąć. Nie ma już zwalania na sharksow, marzenki, Cupiała, Holendrów, miasto itd. itd. Bo jeśli odrzucasz taki deal, to znaczy, że albo cie na to stać, albo jesteś perfidną kłamliwą gnidą. |
Skoro wysuwasz takie zarzuty, to napisz, co masz dokładnie na myśli.
Rozumiem, że może Ci się nie podobać, na co mają zostać przeznaczone środki Socios w trwającym głosowaniu, sam listem prezesa nie jestem zachwycony. Co jednak skłoniło Cię do nazwania nas pralnią, do porównywania z SKWK, tego już niestety zrozumieć nie mogę. |
I teraz ta Lechia prawdopodobnie awansuje do ESY, po 1-sezonie (!) w 1 lidze, z najmłodszą kadrą, na której zaraz zarobią, bo każdy z nich był trafionym transferem. Bez żadnych danych, AI, analiz.
A tacy mieli być źli, niepewni, audytów nie przechodzili. Dlatego zgadzam się z kolegą Stelio. Jakiekolwiek umocowanie do narzekania na finanse J. Królewski stracił w zeszłym roku, odrzucając inwestycję. |
Przecież socios i jaruś to kółko wzajemnej adoracji, które krzywdy sobie nie zrobi. Coraz więcej osób to widzi.
|
Czekam na markusa i drozda oraz innych oszołomów, którzy jeszcze miesiąc temu cwaniakowali, a na mnie psy wieszali za mówienie prawdy.
Jakoś dziwnym trafem całe to niby hejtowanie, później składa sie z realiami w jedną całosć. Grzechy i kłamstwa Zaskrońca: - odrzuca ofertę MADA, bo tak podpowiada mu intuicja (ok, rozumiem, że mógł mieć jakieś powody, o których oficjalnie nie mógł powiedzieć. Szkoda tylko, że pół roku wczesniej sam zaczyna temat przejęcia klubu, podsyca wszystko, a inwestora zachwala jako w 100% pewnego i sprawdzonego. Zresztą samo przejęcie było już "pewne" przecież tam chodziło jedynie o ustalanie drobnych niuansów) - po odrzuceniu oferty twierdzi, że co prawda będzie dziura budżetowa w klubie ale to się ogarnie jakoś, znajdzie się sposób (już wtedy myslał, że tym sposobem będzie Socios?) - po zatrudnieniu Rude wymyśla całą bajkę o AI. Teraz wszystko będzie w Wiśle robiła AI. Wystarczy tylko przyjść do roboty i kliknąć myszką w komputerze, posiedzieć przysłowiowe 8 godzin i isć do domu, bo w tym czasie może nawet AI będzie masowała kopaczy - podniecony tym, że nie ma meczów więc jest fajny czas w mediach aby brylować, robi to. Bryluje gdzie się da, opowiada kolejne bajki - działa to też na jego niekrozyść bo dzisiaj nadchodzi weryfikacja tych kłamstw i manipulacji wypowiadanych w tym roku a więc: - w wywiadach z tego roku twierdzi, ze dla Wisły koszt zatrudnienia Omraniego za 2 tys euro to jest pikuś, to nie jest znacząca kwota dla Wisły, a możemy wiele zyskać. - w międzyczasie wychodzi kwestia niepłacenia szkole za jedzenie i nocleg piłkarzy - tu już nie wspomina, że w sumie lepiej by było szkołę spłacić niż Omraniego grubego opłacić - w wywiadach wspomina (kłamiąc), że Wisła od ilus lat nie korzysta na działalnosć bieżącą z kasy od Socios - czym był więc obóz w Turcji sponsorowany przez Socios jeśli nie bieżącymi działaniami? - w niedawnym wywiadzie powiedział, że Wisła nawet jak nie awansuje to spokojnie będzie dalej istnieć I teraz najlepsze. Gościu od przerwy zimowej .......i o cudach wiankach, udaje pewnego siebie w kwestiach finansowych, że niby jest źle ale wszystko pod kontrolą, a przecież w tym roku już musiał mieć świadomość (może nie miał jej jak odrzucał ofertę od MADA), że nie ma kasy na najbliższe wydatki i będzie chciał się po nią zwrócić do Socios. W związku z tym wszystkie te bajeczki jak on daje radę, jak nas stać na Omraniego albo jak Socios niepotrzebne jest do zachowania bytności klubu są zwykłymi kłamstwami, manipulacjami itp. Gość ma wyjebane ego i tupet jak mało kto. No ale ja go podziwiam bo jak widać jest gro debili wręcz zachwyconym nim więc umie swoje cele osiągnąć. A dawanie kasy komuś kto tę kasę non stop topi w błocie to największa głupota. Dzisiaj powie, ze brakuje 1,5 mln, za rok, że 3 mln. Przecież on nic nie robi aby długi zmniejszać. odwrotnie, on generuje tych Sapałów, Bashów, Junców, grubego Omraniego i jeszcze kalekę z Ghany chciał ściągać - tak rozgryza enigmę i uczy się na błędach prezesowania - także to będzie kasa na błędy, które i tak się nie skończą i tylko kwestią czasu będzie ile i kiedy znowu zabraknie. Jego pomysłem na Wisłę jest awans - jak się uda to jakoś to będzie. Tak sobie myśli, a z takim zarządzaniem to nic nie pomoże, żeby stanąć na nogi. |
Cytat:
"jaroslaw.krolewski Pa. Serdeczności. Algierczyk którego zatrudniliśmy. W decydującym meczu, lewym pośladkiem trafi gola. Zapisz to faken. Pa" |
serku - nie posądzam Cię o bezpośredni udział, bo wydajesz się od zawsze pożytecznym ideowcem czy to w Socios czy w SKWK, więc może po prostu niektórych rzeczy nie dostrzegasz. Tyle z mojej strony.
A co do Królewicza - polecam przypomieć sobie wywiad z Włodarczykiem. Dokladnie 13 dni temu się odbył. |
Nie dostrzegam czegoś, czym sam kieruję? Skoro mówisz o pralni, to napisz więcej, bo ja każdy przelew, dosłownie każdy, który wyszedł z Socios, zatwierdzałem. Naprawdę zastanów się co piszesz, bo nie masz żadnych podstaw, by o cokolwiek Socios oskarżać. Mogą Ci się nie podobać cele wsparcia, możesz uważać ludzi płacących składki za naiwniaków, możesz nas po prostu nie lubić, ale skąd Twoje zarzuty, porównania? Co się wydarzyło?
Ps. Nigdy nie należałem do SKWK |
No dobra zatem jak ma się przelew od Socios do niedawnego zmniejszenia wglądu do dokumentów klubowych jednego z przedstawicieli Socios? Weszło to w życie? To co JK chciał zrobić wyglądało na ograniczenie kontroli przez Socios, a teraz idzie do nich po kasę? Tak to wygląda czy się mylę?
|
Nie no nie brnij,weż skasuj to o pralni bo niby jak miałoby to wyglądać?2600 członków zapisało się żeby wyprać 100 zł miesięcznie?
|
List do Socios wrzucony osobiście przez J. Królewskiego:
https://drive.google.com/file/d/1CuS...TYt2b61i8/view |
Czyli wychodzi na to, że to po prostu abonament, którym wspierasz klub, a nie większa idea, która miała za tym stać.
+ kilka pkt. do poczucia się lepiej, że masz swoją grupę na FB i Królewski coś czasem skrobnie wcześniej/więcej co i tak zaraz wyjdzie na zewnątrz. Dla mnie to zubożenie idei. |
Do soboty każdy członek Socios może zgłosić swój pomysł, w jaki sposób wykorzystać środki. Taki jest regulamin.
Ps. Była jakakolwiek dyskusja o idei, abonamencie, gdy przykładowo w grudniu przekazaliśmy milion złotych na budowę boiska? |
No, nie bo to już dla mnie np. tak nie wygląda. To są jakieś działania extra, stoi za tym jakiś koncept, świadomość, że zostaje coś trwałego po Twoim wsparciu. A tu będzie to przejedzone na codzienną działalność. tak jak kasa z biletów, karnetów.
|
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 03:21. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl