![]() |
Cytat:
|
na jakiej podstawie piszecie że Rios jest wart zapłacenia 1.000.000 EURO bo nie jestem w stanie tego pojąć
co takiego czyni z niego takiego asa pola karnego że zachwycacie się nim jak by był nie oszlifowanym diamentem |
Cytat:
@kibic1918 To sobie popatrz na różnice punktowe. Wogóle mecze pierwszych 2 albo 3 zespołow z resztą ligi wyglądają śmiesznie. |
Maja tam 3 dobre zespoły, a my narazie obiektywnie patrzac 1 i to nie ten ktory bysmy chcieli.
Liga Polska jest słabsza od Izraelskiej, kto twierdzi inaczej jest niepoprawnym optymista. |
Cytat:
|
Cytat:
ps. no tak ale ich czołówka jest lepsza od naszej czołówki, Dlatego mamy bardziej wyrównane mecze bo mamy słabszych potentatów |
Cytat:
Tak jak nie wiadomo, czy Genkow nie będzie lepszy od Brożka, a Jailens od Marcelo. Zobaczymy :) |
Cytat:
O ile Turasy mogły przepłacić za Brożka (nawet na pewno), to Holendrzy nie przepłacili za Marcelo. I to raczej jakościowo na wymianie Marcelo-Jaliens na plus wyszła Eredivisie. |
Cytat:
No to widzisz, widocznie nie znam się na piłce. Ja mam ogólnie dziwne pojęcie o piłce, lige niemiecką uważam za lige na drugim miejscu na świecie zaraz za angielską, a hiszpańską którą niektórzy uważają za potęge nie umieściłbym nawet w TOP3, więc pozostane przy swej teorii że liga Izraelska nie równa się Polskiej :) @polska.mysl.szkoleniowa Tutaj pewnie też się nikt ze mną nie zgodzi, ale Marcelo w polskiej lidze wymiatał, zgadzam się, brylował w ofensywie, ale myśle że gdyby porównać Jaliensa a Marcelo w okresie kiedy odchodził do PSV, umiejętności defensywne byłyby na korzyść Kewa i to zdecydowanie. |
Brawo Stan! Sprowadzenie Genkova i Siwakowa a przede wszystkim Jaliensa do takiego klubu jak Wisła świadczą o tym, że gość na transferowym rynku piłkarskim się umie poruszać. Kulisów nie znamy jak tego dokonał, ale pewnie w większości przez swoje znajomości.
Możliwe, że nas Stan jeszcze kimś pozytywnie zaskoczy. Pamiętajmy, że 31 stycznia zamyka się okienko dla klubów zachodnich więc jest szansa, że kogoś tam jeszcze dobrego Stan zbajeruje :) w każdym razie na dzień dzisiejszy super wieści ! :) |
Z tymi zachwytami to trochę wcześnie. Odszedł Brożek przyszedł Genkov-> oby się sprawdził, powinniśmy być na zero. Odszedł Głowacki przyszedł Jaliens-> to na plus. Odszedł Marcelo przyszedł Chavez-> to na minus ale powiedzmy, że trzyma poziom.
Siwakow, Paljić, Boukhari i Rios. Czterech gości, którzy mogą wiosną zrobić różnicę w drugiej linii i ogólnie pojętej ofensywie... ale mogą nie znaczy, że zrobią. Na dziś będę zadowolony jeśli okażą się wartościowymi zmiennikami. W bramce natomiast bida. Jovanić fajnie gra na linii ale na przedpolu jest gorszy od Radka "dwa kroki do przodu, jeden do tyłu" Majdana. A na bokach obrony to nam hula wiatr. Cikos ma bardziej zadatki na stopera jak na bocznego obrońcę- kompletnie nie radzi sobie pod chorągiewkąjest za daleko od rywali żeby blokować centry, a przy dryblingu nawet Mijailović robi z niego wiatrak. Paljić jest wyszkolony ale nie ma za grosz zmysłu do gry na tej pozycji. Branco przegrał rywalizację z Cikosem i Paljićem. Bunozy na lewej obronie (tam ponoć grał zanim do nas przyszedł) zwyczajnie się boję. Bez dobrych, pewnych obrońców za każdym razem trzeba będzie cofać się w 11 na własną połowę- to kosztuje dużo sił i bardzo komplikuje grę. |
Cytat:
http://i51.tinypic.com/2a0i26t.jpg Długo pocierałeś? |
Cytat:
Co do Ligi to na pewno nasza jest bardziej zabawniejsza przez takich jegomosci jak Filipiak i Wojciechowski |
A ja się bardzo cieszę że coś w naszych transferach drgnęło.Co do oceny tych transferów to poczekajmy jak zaprezentują się w naszej kochanej lidze.
|
widzieliście wypowiedz kokoszki hahaha!!!
można boki zrywać http://www.wislaportal.pl/news.php?id=19355 |
Wiadomo coś już o Melikson?? Mam nadzieje, ze transfer wypali, przyda nam się taki zawodnik)
|
Cytat:
Nieświadomie, ale właśnie powyższym obrazkiem skomentowałeś ostatnie kilkaset stron owego wątku. Ludzie naprawdę aż tak wam się nudzi? |
Cytat:
Sorry, ale popatrz na Pawła pod kątem raczej ostatnich dwóch sezonów, gdzie po prostu był słaby. Owszem, wcześniej grał kapitalnie, ale do tego już nie wróci. Jak dla mnie transfery: Jaliens <-> Głowacki (bez różnicy) Chavez <-> Marcelo (bez różnicy, Marcelo był ponad, ale Chavez spokojnie daje radę, poziomu Marcepana nie osiągnie, ale przecież nie co dzień gramy z Barceloną ;)) Genkov <-> Brożek (jak wyżej, zdecydowanie na plus) Dodatkowo są Siwakow + prawdpodobnie Melikson. Nawet jak nie dojdzie GK, to okno bardzo pozytywne. Cudów oczywiście w grze nie będzie jeszcze widać, ale jeszcze ze dwa-trzy takie okna i możemy mieć niezły zespół. Nie nastawiajcie się na wyniki na już, mało mamy klasowych piłkarzy, jeszcze. |
Cytat:
|
Cytat:
|
tak jak nie trzeba było załamywać rąk przed transferami, tak teraz lepiej się nimi nie zachwycać zanim nie przejdą "chrztu bojowego" w nasze lidze. Co do nowego obroncy Jaliens`a możemy być pewni poziomu, tym bardziej, że w grę obronną łatwiej się jest dopasować niż w grę ofensywną. Genkov dobrze rokuje, jego forma z jesieni napawa optymizmem, ale i tak dowiemy się ile jest wart w meczach.
Białorusin pewnie dla większości jest zagadką, dlaczego znalazł się w Wiśle... Nie chciałbym, aby było to zwiastunem pożegnania naszego kapitana Radka Sobolewsiego. Tym bardziej, że ostatni sparing zaczęliśmy bez Niego i z opaską kapitańską na ręku Wilka. Czy wiarogodne są wiadomości na oficjalnej o tzw. akcji "kapitan", które brzmią co najmniej dziwnie... Miejmy nadzieję, że transfer Meora zakończy się pozytywnie i rzeczywiście będzie on piłkarzem, który zrobi różnicę... do JrQ, co do Jaliens`a, myślę ze będzie lepszy niż Głowacki. Mimo szacunku do Chaveza to wiele razy serce mi drżało gdy był przy piłki. Nie można pisać, że bez różnicy a później pisać, że Marcelo jednak lepszy, tylko to nie na polską ligę.... Zauważ, że celem Wisły i każdego wybijające się klubu w Polsce jest skuteczna walka na arenie międzynarodowej - a do takiej potrzebujemy tzw. graczy ponad średnią ligową ... |
Tak dla rozładowania emocji:
http://www.wisla.krakow.pl/pl/galeri..._plazy//43871/ Jedna z niespodzianek, o której mówił Ochalik. Podobno piekielnie szybki skrzydłowy. Robi z piłka co chce.Pozdrawiam wszystkich I mam nadzieję że te dwie niespodzianki szybko wyjdą z cienia:) |
Nie ma co chwalić dnia przed zachodem słońca, niech sie zgrają to będzie dobrze.
Generalnie jest jakaś nadzieja na majstra ;) |
Cytat:
A na serio to szału nima i w tej rundzie raczej nie będzie.Trza cierpliwości.Petrescu przez 2 lata kombinował by powoli wspinać się , by w końcu wykosić ligę i powalczyć w LM.U nas się to nie uda bo same gorące łby;) Po bokach obrony jak to Uran napisał hula wiatr i będzie hulał.Kreatywnego środka pomocy na dziś brak.Ten cały Białorusin to mi na takiego wyrośniętego Jirsaka wygląda. Goli mało strzela, z asystami też kiepsko, niby DM to nie jest więc co on robi? I proszę mnie o czarnowidztwo nie posądzać.Realna ocena sytuacji.Zgadzam się z Konradem że kupować na pęczki nie możemy - kolejne roszady jak w lecie pożegnamy pewnie sporą grupkę. Oczywiście mam nadzieje że Boguś nie zablokuje Meliksona bo jest on niezbędny. |
Cytat:
|
transfery przemyślane, to może cieszyc . Nie są to przypadkowi zawodnicy jak w lecie przychodzili na testy.
Wiele na wiosne będzie zależec od Genkowa , bo nie czarujmy sie żeby zdobyc mistrza trzeba miec skutecznego chociaż jednego napadziora co ustrzeli te przynajmniej 10 bramek. Wierze że Sivakov to będzie ktoś na wzór Kulawika czy Szymka z dawnych czasów bo Garguła i Jirsak od dawna grają poniżej oczekiwań. Jaliens to chyba będzie drugi Clebera sprzed 5 lat, spokój, rutyna, doświadczenie.Bunoza ma sie od kogo uczyc |
Tak na rozluźnienie: spójrzcie skąd przyszedł do nas Kew Jaliens :) http://ekstraklasa.net/transfery.html
|
hehe dobre :)
|
Sevilla kupiła Rakitica za 1,5 mln €... śmieszne, a my nie potrafimy znaleźć kogoś słabszego do kwoty 1 mln... oprócz Jaliensa, Genkova, Meliksona i Siwakowa
|
ciekawie niejaki forumowicz wujcio na forum Lecha przedstawil statystyki Genkova vs Murawski in Russia. pozwole sobie zacytowac, jesli to sprzeczne z regulaminem to prosze wykasowac posta.
Fajnie się złożyło, że w tym okienku do nas przyszedł Murawski, a do Wisły Genkov, bo na ich przykładach chciałbym pokazać, jak złudne jest podawanie w ilu meczach wystąpił dany piłkarz, co niestety nagminnie robią pismaki. Genkov grał (a raczej był) w Rosji 2,5 roku, natomiast Murawski 1,5 roku, ale dla lepszego zobrazowania w przypadku Murawskiego wezmę pod uwagę tylko 2010 r. A zatem w przypadku Genkova - 2,5 sezonu, a w przypadku Murawskiego - 1 sezon (w Rosji dotychczas grali systemem wiosna-jesień). W przypadku Genkova przekłada się to na 36 meczów w lidze rosyjskiej, natomiast w przypadku Murawskiego na 23 mecze. I tu się właśnie zaczyna cały paradoks (a dla pismaków najwyraźniej schody). Otóż Genkov przez 2,5 roku na 36 meczów, które tam rozegrał przebywał na boisku przez 1565’. Natomiast Murawski w samym tylko 2010 r. na 23 mecze, które wtedy rozegrał spędził na rosyjskich boiskach 1830’. Cały dowcip polega na tym, że owszem - Genkov wystąpił w 36 meczach, tyle tylko, że w aż 13 meczach zagrał po mniej niż 20’. A meczów, w których Genkov rozegrał mniej niż 45’ było w sumie 21. Do tego w zaledwie 7 meczach rozegrał pełne 90’. Nikt chyba nie ma wątpliwości, że lepiej zagrać 2 x 90’ niż 18’+7’+11’+18’+2’+15’+15’+17’+12’+17’+7’+3’+7’ (bo po tyle grywał Genkov). Natomiast Murawski na 23 mecze rozegrane w samym 2010 r. zaledwie w jednym spędził na boisku mniej niż 20’, a mecze, w których spędził mniej niż 45’ były w sumie 2. Pełne 90’ Murawski na rosyjskich boiskach w 2010 r. rozegrał w 18 meczach (na 30, jakie w ciągu sezonu rozgrywa się w lidze rosyjskiej). To wszystko, co opisałem powyżej dotyczy tylko ligi rosyjskiej, bez Pucharu Rosji i pucharów europejskich. Ale dla jeszcze dobitniejszego wykazania, że podawanie ilości rozegranych meczów (a nie minut) jest błędne zsumuję wszystkie mecze, w których Murawski w barwach Rubina Kazań wystąpił w samym 2010 r., a Genkov w barwach Dynama Moskwa przez 2,5 roku pobytu w Rosji. I tu średnia statystyczna jest jeszcze bardziej druzgocąca dla Genkova, bo w jego przypadku należy dodać tylko jeden mecz w Pucharze Rosji, w którym wystąpił 45’, co na 37 meczów, w których w sumie rozegrał w Dynamie przez 2,5 roku daje 1610’. Natomiast Murawski w barwach Rubina w samym tylko 2010 r. we wszystkich rozgrywkach wystąpił w 31 meczach. Ilość meczów rozegranych przez Murawskiego w 2010 r. nadal jest mniejsza niż ilość meczów, które przez 2,5 roku pobytu w Rosji rozegrał Genkov. Tyle tylko, że - jak wyżej napisałem - Genkov w 37 meczach (l. połowa 2007 - koniec 2009) rozegrał w Dynamie w sumie 1610’, natomiast Murawski w 31 meczach (2010 r.) rozegrał w Rubinie w sumie 2480’. W tym naprawdę wartościowych przeciwników, przeciw którym grał Genkov przez pełne 90’ było 3 (Rubin Kazań, Spartak Moskwa, Zenit St. Petersburg). Przez 2,5 roku. Natomiast w przypadku Murawskiego takich przeciwników - choć może bardziej meczów - było 11 (Hapoel Tel-Awiw, Hapoel Tel-Awiw, Wolfsburg, Lokomotiw Moskwa, CSKA Moskwa, Zenit St. Petersburg, CSKA Moskwa, Lokomotiw Moskwa, Kopenhaga, Barcelona, Barcelona). W samym 2010 r. Z piłkarzy grających obecnie w Polsce chyba tylko Krivets, Żurawski i Jaliens mogą pochwalić się podobną liczbą meczów z przeciwnikami, których udział w FG LM nikogo by nie zaskoczył. Tyle, że oni takich meczów rozegrali przez całą swoją dotychczasową karierę, a w przypadku Żurawskiego to już w ogóle było wieki temu... A Murawski rozegrał to wszystko tylko w 2010 r. Wszystko to pokazuje jak mylące jest podawanie ilości rozegranych meczów. Dla lepszego zobrazowania należy zawsze podawać ilość rozegranych minut, a nie meczów. I to najlepiej z podziałem na ilość minut rozegranych przeciwko każdemu zespołowi z osobna. No, ale już nie można za dużo wymagać, bo w końcu Wikipedia takich informacji nie zawiera... I na koniec jeszcze taka ciekawostka z tym tematem związana: Arboleda, Djurdjević, Wojtkowiak, Injac, Stilić i Wilk mimo, iż nigdy nie grali w Rosji mają większe doświadczenie w zmaganiach z CSKA Moskwa niż grający tam przez 2,5 roku Genkov, który w barwach Dynamo Moskwa grał 3 razy przeciwko CSKA. Dlaczego? Ano dlatego, że każdy z wymienionych Lechitów podczas naszego występu w Pucharze UEFA pod koniec 2008 r. rozegrał przeciwko temu rosyjskiemu klubowi pełne 90’, natomiast Genkov - mimo, że mierzył się z CSKA trzykrotnie - grał po 21’+2’+26’... |
Cytat:
|
Cytat:
|
Ale ich boli. ALEŻ ICH BOLI :lol: Zabrakło najważniejszej, jakże prostej statystyki - 27 > 19 i 2 > 11.
|
Cytat:
Różnica jest tylko taka że DM a napastnik to jednak inny poziom wymagań i nawet jeśli DM nie gra szału a zespół sobie dobrze radzi to zdecydowanie łatwiej mu utrzymać pozycję niż napastnikowi który goli nie strzela mimo iż zespół wygrywa. Tak jak pisałem - z Genkovem może być ten problem że nie będzie dostawał dobrych piłek a nie jest to Messi by sam mijał obronę i pakował bramy. Podobnie było z Brożkiem.On ponad 90 procent goli strzelał gdy dostał dobrą piłę w polu karnym(i to najczęściej w odległości mniejszej niż 10 metrów), skończyły się podania to i goli było mniej, co nie jest ujmą dla Pawła a dla tych których rozliczamy z kreowania ofensywnej gry |
gdzie ta niespodzianka z facebooka ? będzie jeszcze dziś ? :D
aha Genkow, ktoś mnie zmylił :D |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
przeczytalem wlasnie wywiad z Michailem na TWSD i szacunek za szczerosc, ale po pierwsze to kto mu obiecal, ze bedzie regularnie u nas grywal.moim zdaniem to wpierw powinien to wywalczyc na treningach a z jego wypowiedzi ja odczytuje jakby juz mial miejsce w skladzie, albo on wychodzi z zalozenia, ze Wisla taka slaba, ze od razu wskoczy do pierwszego skladu? po drugie widze, ze traktuje Wisle troche jak oboz treningowy przed MME i jak zbuduje forme to chyba nie zamierza na dluzej tu zostawac (slowa : ''zgodzilem sie na Wisle, bo) oby to byla tylko moja nadinterpretacja, albo wywiad tak jakos przetlumaczony, ze niby taki pewny siebie.no zobaczymy....
|
Niech zazdroszczą, o to chodzi!
Skoro w stolicy ziemniaków tak dociekliwie porównują występy Murasia i Naszego Gieńka, to proponuję wprowadzić nową jednostkę meczową kg/min, czyli kilogramo-minut :lol:. Z obwisłego brzusia Murawskiego nabijało się już swego czasu Weszlo.com. Zresztą, po co się chwalą, że ich "as" zagrał przeciw Barcelonie? U nas przeciw dumie Katalonii zagrała cała drużyna, i to kilka razy!
Wydaje mi się, że reakcja rywali na transfery i ogólny poziom drużyny jest najlepszym wskaźnikiem, czy idziemy w dobrym kierunku. Był czas, kiedy legioniści zalogowani na naszym forum żałowali tragicznej formy naszej drużyny (czyli z Wisłą było naprawdę źle). Teraz kibice Amicolecha deprecjonują wartość naszego nowego napastnika (dla mnie jest to wskazówka, że ofensywa drużyny się wzmacnia). Jeśli jeszcze uda się w tym okienku sprowadzić bramkarza i dokończyć sprawę z Meliksonem, plus (ewentualnie) opylić gdzieś Łobo/Jirsaka - to uznam obecne okienko ja jedno z najlepszych w ostatnich latach. Szacunek dla naszych Holendrów. |
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 20:21. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl