Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Budowa stadionu, nowej hali i bazy treningowej (komentarze) (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=94)

buczo1985 23.08.2009 20:35

pytanie z innej beczki, chodzi wam kamerka z widokiem na c? u mnie obraz się zaciął na dacie 22.08 godz. 0.10 :|

krkgiba 23.08.2009 22:09

nie chodzi.

KuKoC 24.08.2009 07:17

Jesli mnie wzrok nie myli, to na kamerce widac już pierwsze filary w narożniku B/D. :)

bravelukas 24.08.2009 08:46

mogliby naprawic ta kamerke w koncu na C bo tam fajne rzeczy sie dzieja:)

Enterpr!se 24.08.2009 13:18

Jeśli chodzi o koszt całego stadionu to jest porównywalny do kosztów wszystkich stadionów w Polsce. A dlaczego jest drożej niż na zachodzie to nie mam pojęcia. I tak nasz stadion będzie tańszy gdzieś o 100 mln od stadionu Legii. Gdyby jednak ceny mogły być takie jak nowych stadionów w tamtej częsci Europy to do przetargu zgłosiłyby się zagraniczne frmy, które stawiają tamtejsze stadiony. Ponieważ jednak takich ofert z niższymi cenami nie było to oznacza że w Polsce taniej stadionu się nie wybuduje.

Jeśli natomist mowa o Ekoarchitektach to jest to projekt nie na dzisiejsze czasy. Stadion o pojemności 55 tys. by się tylko marnował. Już znaczenie bardziej przystające i bardzo ciekawe projekty można znaleść tutaj: http://stadiony.net/tworcy_stadionow/final

bimbam 24.08.2009 14:09

kamera na cały stadion też padła :/

PhantomRanger 24.08.2009 14:28

Cytat:

Pierwotnie napisane przez adamd303 (Post 783282)
hej Wiślak 88. Jaki gotowy stadion za 100 mln euro? Za te kwotę mamy dwie dotowe trybuny, i dwie nieskończone. Nic wiecej. Nie ma wykończenia trybun E i D, dróg dojścia, dróg dojazdowych i wielu, wielu innych rzeczy, a przede wszyskim parkingów - na co chciałbym zwrócić szczególną uwagę. A apropos stadionu Zagłębia: był zbudowany w rok czasu i kosztował 65 mln zł.

U nas sektor E czy D ma 6tys w Lubinie 10tys miejsc mają 3 sektory i budowali je rok, ale jeszcze nie jest skończony

adamd303 24.08.2009 14:30

Hej adass i enterprice. Dlaczego raport Stadium Consultancy jest dla mnie wiarygodny? Z moich długoletnich obserwacji - wymiany studenckie i wyjazdy turystyczne mógłbym wymienić dwie cechy narodowe Holendrów: Po pierwsze niesamowita odpowiedzialność za pieniądze publiczne i mechanizm obserwowania przez obywateli na co idą ich pieniądze. Nauczyła ich tego historia i długoletnia walka z wodą z Morza Pólnocnego stanowiącą zagrożenie dla ich dobytku i egzystencji. Sama tylko dwuramienna otwierana zapora w Hoek van Holland to inwestycja ponad 3 mld euro. Druga sprawa to chwalenie sie przez Holendrów tym co zbudowali. Unas patriotą jest ten kto walczył i siedział za walkę z ustrojem, u nich ten kto coś ważnego zbudował, ufundował, zaprojektował. Nie znamy dokładnej treści raportu Holendrów, wiadomo tylko że zalecili rozbiórkę jednej zbudowanej trybuny i zbudowania i zaprojektowania nowego stadionu. Wskazali oni i projektantów i być może wykonawców. Znając od podszewki ten rynek i ciesząc sie wiarygodnościa pewnie nie mieliby problemów z namówieniem do wykonania stadionu jednej z firm budowlanych które budowały stadiony w Niemnczech i Holandii za połowę tego co nasz. Dla mnie to bynajmniej logiczne. Dlaczego firmy zachodnie nie zgłaszały sie do przetargów? Nie wiem ale inwestor powinien sam o to zabiegać i zachęcać do takiego udziału. Po drugie, przy takich inwestycjach wymagana jest dobra współpraca między projektantem a wykonawcą. A perspektywa "współpracy" z kimś takim jak Obtułowicz to nic przyjemnego. W projekcie jest kupę błędów i koniecznych poprawek, szefowie Polimexu niemalże pielgrzymuja do pani dyr. Niedziałkowskiej (mam nadzieję że nie przekręciłem nazwiska) z ZIKiT z prośbami o zmiany w projekcie. W momencie raportu stała jedna z trybun za bramką, która kosztowała niecałe 40 mln czyli niecałe 10 % całej inwestycji. Dla mnie raport Holendrów był jak najbardziej wiarygodny.

Arapaho 24.08.2009 14:40

Jeżeli raport był tak zły to czemu nikt nie zareagował.
Jeśli odpowiedź jest bo już trybuna stała i szkoda było kasy to po co wogóle zlecano taki raport za który pewnie trzeba było zapłacić

Enterpr!se 24.08.2009 15:55

Po pierwsze adam303 to ja nic nie pisałem o tym raporcie. Ale kontynuując ten temat czy ktoś tutaj obecny widział ten raport, bo z tego co kojarzę to był w dużej części utajniony (adam możesz zarzucić linkiem do raportu), a poza tym został on zaprezentowany rok temy więc były już 2 trybuny i okrąglak!. Gdyby ta firma była taka dobra to powinna przedstawić koncepcję nie wymagającą burzenia gotowych trybun tak, jak to jest w projektach z konkursu który podlinkowałem w poprzednim poscie, a nie wizję burzenia wszystkiego i zaczynania od nowa. (wtedy była jeszcze możliwość organizacji Euro )

A w sprawie stadionu Zagłębia, to gdy Zagłębie poprzednim razem było w Ekstraklasie to już tam robili jakieś podkopy, więc nie można pisać że stadion powstał w rok.

StelmiOriginal 24.08.2009 16:09

http://www.pilka24.com/news/wisla-i-...iku-31669.html

To pewne info?

Cos mi sie to nie wydaje... myśle że Wisła płaciła z góry za cały sezon a nie za kazdy pojedynczy mecz...

Bronowianin 24.08.2009 16:22

Cytat:

Pierwotnie napisane przez StelmiOriginal (Post 783783)
http://www.pilka24.com/news/wisla-i-...iku-31669.html

To pewne info?

Cos mi sie to nie wydaje... myśle że Wisła płaciła z góry za cały sezon a nie za kazdy pojedynczy mecz...

W Krakowie nie ma nigdy nic pewnego... Może zagramy na Hutniku, a może nie... Jak nie zagramy to niewielka strata, z raptem trzema meczami to niech się teraz wypchają. Tak swoją drogą to współczuję Hutnikowi że im taką sztukaterię na tym ich stadionie odpieprzają... Używane maszty oświetleniowe można jeszcze przeboleć - pod warunkiem że nie będą postawione np. tak jak na Polonii Bytom, czyli na trybunach wkopane, ale estetycznie po zewnętrznej stronie trybun jak np. w Sosnowcu. Ale co do tego gównianego daszku czy używanych krzesełek z Cracovii to normalnie dramat... Rozumiem że to ma być oficjalnie tylko tymczasowo, ale w praktyce jak teraz to zamontują to zostanie to na długi czas bo na realizację projektu budowy nowego obiektu na Suchych Stawach się nie zanosi. Aha no może oświetlenie zdejmą po tych trzech latach niecałych bo Cystersom by przeszkadzało... Tragedia.

Proud 24.08.2009 16:31

http://www.wisla.krakow.pl/pl/galeri...ktora_C//6227/

:D

fantastycznie.

może ktoś kompetentny nanieść linie boczną boiska na to zdjęcie?

bardzo proszę:p

blanco 24.08.2009 16:53

http://img196.imageshack.us/img196/6...1270188598.jpg

DALEKO ;/

Konrad. 24.08.2009 17:02

Cytat:

Pierwotnie napisane przez blanco (Post 783807)

DALEKO ;/

Przecież ten rząd trybun jest niemal na ulicy Reymana, czego się spodziewałeś?

Pablo84 24.08.2009 17:02

Dałem się zrobić w buca. nNie ma zdjęcia z ostatniego stopnia trybuny C(tam gdzie będzie ostatni rząd krzesełek) a jest z ostatniego piętra.
Jesli się myle, to zapodajcie zdjęciem, bo być może go nie odnalazłem w tej fotogalerii

Wojtas 24.08.2009 17:20

No 17 metrow wg planu.....ja juz zdazylem sie z ta myślą oswoić....

Ale stare C bylo jeszcze dalej wiec my niejako jestemy z tym "oswojeni"

Ale widok super,z C...cos czuje ze na tej trybunie bedzie najwiecej ludu

Enterpr!se 24.08.2009 17:37

A ta odległość z ostatniego rzędu C od linii jak się ma do ostatniego rzędu D?? Bo muszę przyznać że z samej góry rzędu D czy E widok jest niezły... choć oczywiście mógłby być lepszy :p

Pablo84 24.08.2009 17:53

Dokladnie element, też to zauwazyłem. Nie wiem po co Biuro Prasowe tak dziwnie podpisuje te galerie...

Bronowianin 24.08.2009 17:55

Cytat:

Pierwotnie napisane przez element (Post 783841)

więc zdjęcie musiało być robione z red-kwadracików
http://i31.tinypic.com/2j4yp6w.jpg

i jak mnie oczy nie mylą to jest jeszcze jakieś dodatkowe plus minus 8 rzedów.

Racja, zdjęcie musiało być robione z jednego z tych miejsc, które zaznaczyłeś. Ostatecznie widok będzie lepszy, bo ze stopni trybuny będzie bardziej stromo.

eMTe 24.08.2009 18:34

Cytat:

Pierwotnie napisane przez adamd303 (Post 783282)
hej Wiślak 88. Jaki gotowy stadion za 100 mln euro? Za te kwotę mamy dwie dotowe trybuny, i dwie nieskończone. Nic wiecej. Nie ma wykończenia trybun E i D, dróg dojścia, dróg dojazdowych i wielu, wielu innych rzeczy, a przede wszyskim parkingów - na co chciałbym zwrócić szczególną uwagę. A apropos stadionu Zagłębia: był zbudowany w rok czasu i kosztował 65 mln zł.

A ja słyszałem jeszcze podczas budowy, że KGHM przeznaczył 100 mln zł na nowy stadion i dlatego jest problem ze sprzedażą Zagłębia. Bo sama drużyna jest warta góra 20 mln, a stadion 100, czy ponad 100.

Mnie rażą tylko te różne wysokości dachów trybun, takie trochę mi się to wydaje nieestetyczne, ale projekt projektem, gdy wreszcie przyjdzie nam zasiąść na nowym stadionie ocenimy go i zobaczymy, czy tak to będzie razić w oczy : )

Wicked 24.08.2009 18:35

raczej zdjęcie jest robione z sektorów w lewej części skoro prawie na wprost stoi dźwig
http://www.wisla.krakow.pl/_pliki_/z...1270191716.jpg

więc zdjęcie równie dobrze mogło być robione z ostatnich położonych stopnic

rafalek 24.08.2009 18:42

Nie mogło być, bo po prawej widać stopnice...więc fotograf musiał stać w tej dziurze..

<wislak88> 24.08.2009 18:49

To jest widok z ok 14 rzedu licząc od dołu. A z tego co się doliczylem to cała górna częsć ma 23-24 rzędy. Wiec dużo jeszcze wyżej będzie.

Enterpr!se 24.08.2009 19:13

Nie tylko wyżej ale i niżej bo trzeba pamiętać o obniżeniu murawy

Pero 24.08.2009 19:28

Nie no z góry widoczek będzie przedni:) ale niestety z dolnego piętra szału nie będzie. Nie dość że daleko to jeszcze zdecydowanie zbyt mały kąt nachylenia:/ Martwi jeszcze to co wyżej było wspominane. Mianowicie odległość trybuny zachodniej od okrąglaka. Też byłem przekonany że to się razem złączy. Niestety po ściance szczelinowej widać że niekoniecznie:/

sawko 24.08.2009 19:40

Ten cały Max Michalczak robi zdjecia sektora C ale naroznika co sie zaczyna budowac nie zrobil! Przeciez jak sie robi galerie to powinna ona obejmowac zdjecia z palcu budowy gdzie cos sie zmienilo w ostatnim czasie

dobra koniec narzekania i tak dzieki za te zdjecia chociaz

filip74 24.08.2009 19:49

Wie ktoś ile będą musieli zebrać w głąb obecną murawę , aby po nasypaniu wymaganych warstw w których będzie ogrzewanie ,nawodnienie i co tam jeszcze jest potrzebne było to planowane 80 cm.?

Miro 24.08.2009 20:05

Śledzę ten temat ale niezbyt dokładanie, mam więc pytanie ;-)
Rozstrzygnięty jest temat koloru krzesełek na C ?

Moja ciekawość wynika z tego zdjęcia

http://www.wisla.krakow.pl/pl/galeri...ktora_C//6228/

Jeśli mnie pamięć nie myli to na poprzednie trybuny krzesełka też zjeżdżały na takich paletach

peterwislak 24.08.2009 20:12

ale straszy kamerka na C dobrze ze data jest poczatek sierpnia bo gdyby to co pokazuje bylo aktualne to kiepsko by bylo ale zawsze lepiej to niz obraz kamery z nocy

filip74 24.08.2009 20:17

Cytat:

Pierwotnie napisane przez sawko (Post 783907)
Ten cały Max Michalczak robi zdjecia sektora C ale naroznika co sie zaczyna budowac nie zrobil! Przeciez jak sie robi galerie to powinna ona obejmowac zdjecia z palcu budowy gdzie cos sie zmienilo w ostatnim czasie

dobra koniec narzekania i tak dzieki za te zdjecia chociaz

Mało jest rzeczy których zazdroszczę Legii , ale jedna taka jest mianowicie relacja z budowy stadionu robiona przez ich oficjalną . Nasza strona pod tym względem nie dorasta im do pięt.
Dobrze że są inne portale typu www 11pl. i czasami prywatne foty jak ostatnio bo by było całkiem do d...y.

Tenzen 24.08.2009 20:30

@Miro- moje pierwsze wrażenie było takie samo ale to chyba nie krzesełka... Ktoś wie co to jest?

http://i29.tinypic.com/2ak087o.png

Oldpara 24.08.2009 20:56

Robił ktoś może porównanie projektów stadionów Legii i Wisły?

Przeglądnąłem sobie dosyć pobieżnie strony prezentujące oba obiekty i oto co mi się na pierwszy rzut oka nasunęło:

- stadion Legii jest nieco mniejszy, i przewiduje (nie wiem po co) opcje z miejscami stojacymi

- wygląd obu stadionów porównywalny, choć stadion Legii sprawia wrażenie bardziej spójnego i lekkiego. U nas trochę psuje efekt niesymetryczny dach i źle wkomponowana bryła pawilonu medialnego

- na Legii jest dużo większa ilość miejsc VIP i prasowych (chyba 2137 do 919 na Wiśle)

- na Legii wewnatrz stadionu będzie parking na ok 800 miejsc. Bryła stadionu Wisły ma większą kubaturę chyba więc ciekawe co będzie się mieściło w środku poza rzeczami oczywistymi (szatnie, bura, muzeum, gastronomia itp)

- na Legii wszystkie trybuny są 2 piętrowe, co, jak mi wiadomo, niekorzystnie wpływa na jakość i koordynacje dopingu

- na Legii trybuny są bliżej boiska 10,5m vs. 17,41m (szkoda, że nie zostawią starych wymiarów boiska 72x105 wobec nowych 68x105 to zbliżyłoby trybuny o 2m z każdej stony - tak wiem, że to wymiary UEFA)

- legijny ekwiwalent pawilonu medialnego prezentuje się dużo lepiej.

Mam nadzieje, że pobijemy ich stadion szczegółami których na razie nie widać (lepsza widoczność, akustyka, lepsze zaplecze gastronomiczne i sanitarne, lepsza funkcjonalność obiektu itp)

Enterpr!se 24.08.2009 21:10

Widzę że niktórzy by już chcieli krzesełka montować a trybuna dopiero w połowie zrobiona:> Sam temat jest jednak ciekawy ponieważ czas ucieka i już powinni powoli wybierać (ktokolwiek ma to robić) to co się pojawi na trybunach. Mam jednak nadzieję że nie będzie to wyglądało tak jak na Legii bo tam głosowanie odbywało się w internecie i "niktórzy" oddawali głos o tak: :bandyta: i z tego co pamiętam to wybrany został jeden z brzydszych projektów :rotfl:

simone 24.08.2009 22:17

Cytat:

Pierwotnie napisane przez adamd303 (Post 783234)
Projekt stadionu powstał w tajemniczych okolicznościach, bez żadnego konkursu, dyskusji, pokątnie zawłaszczony z naruszeniem praw autorskich jakiegoś chłopa z Gdańska, rozliczony w jakiś niebywale kruczkowaty sposób po 4 - 5 latach. Nie widzę, kolego żadnego powodu żeby o tym nie pisać.

Chłopie, co ty bredzisz...?! Znajomy znajomego Ci to opowiadał albo od przekupek na targu usłyszałeś? Całkiem prawdopodobne, ja na przykład ostatnio widziałem Elvisa jak kupował brylantynę...
Nie chcesz być posądzany o pisanie bredni i głupot to podaj konkrety albo lepiej czym prędzej udaj się do prokuratury ze swoimi sensacjami...

Tak poza tym, czytając twoje posty, można odnieść wrażenie że ktoś zmusza Cię do pisania i przęglądania tego tematu. Skoro stadion aż tak Ci się nie podoba, to zrób sobie- i nam przy okazji- tą przyjemnośc i zmień forum , na takie gdzie wszyscy z nieziemską ochotą wysłuchają twych żali i pretensji... Ok?

Nie odmawiam nikomu prawa do własnego zdania, ale ileż można poraz enty czytać wywody frustratów "że za drogo..." albo "że zupa za słona..." Litości.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez adamd303 (Post 783752)
Nie znamy dokładnej treści raportu Holendrów (...) Dla mnie raport Holendrów był jak najbardziej wiarygodny.

Nie miałes wglądu w treść raportu, ale mimo to uważasz go za wiarygodny...?!

vincent 24.08.2009 23:03

Cytat:

Pierwotnie napisane przez adamd303 (Post 783234)
Hej Adass. Jeszcze raz powtórzę, bardzo podoba mi sie nowoczesna stylistyka Ekoarchitektów, takie nawiązanie do mentalności zwycięzcy, do symbolicznego skazywania przybywającego na pożarcie. Nie chce sie powtarzać że kilknaście stadionów podobnych do naszego, powstających w Niemczech to całkowity koszt inwestycji to 40 - 50 mln euro. Nawet w bardzo drogim Salzburgu, gdzie wszystko kosztuje drożej bo każde miejsce związane jest z pobytem tam Mozarta, supernowoczesny stadion na 32 tys ludzi kosztował 65 mln euro. U nas same tylko gołe trybuny to 100 mln euro. Inwestor zamknął stadion, co jest sytuacją bez precedensu w krajach zachodnich. Projekt stadionu powstał w tajemniczych okolicznościach, bez żadnego konkursu, dyskusji, pokątnie zawłaszczony z naruszeniem praw autorskich jakiegoś chłopa z Gdańska, rozliczony w jakiś niebywale kruczkowaty sposób po 4 - 5 latach. Nie widzę, kolego żadnego powodu żeby o tym nie pisać.

ad1 Od kogo według ciebie zawłaszczył projekt Obtułowicz ? skoro powiedziałeś "a" powiedz "b". Bo z tego co ja pamiętam i co pisała prasa pierwszy bazowy projekt(który ewoluował z 21 czy 28 tyś. na dzisiejsze 33tys.) był kopia Bay Areny w Leverkusen http://www.skyscrapercity.com/showpo...7&postcount=44

ad2 Konkursu nie było, bo stadion powstał na zlecenie Wisły Kraków, która wniosła ten projekt razem z oświetleniem, i podgrzewana murawą do całej inwestycji (nie pamiętam na jakich zasadach to zrobiła)
tu artykuł na potwierdzenie http://ekstraklasa.net/news,651,rozp...onu_wisly_.htm (trzeci akapit od końca)

Fuks 24.08.2009 23:45

pamietajcie ze te zdjecia z narysowanymi liniami odleglosci murawy od trybuny to nadal zdjecia. A jak wiemy kamera strasznie oddala. Porownajcie ujecie z kamerki na C z tym co wszyscy widzielismy w trakcie meczow. Duzo blizej, wiec az tak zle nie bedzie.

Co do Legii - zobaczcie na temat na skyscraperze - dach będą tam mieli naprawde TRAGICZNY, a brak elewacji trybun to brzmi dla mnie jak żart - druga dialog arena :D

<wislak88> 25.08.2009 07:23

http://www.reymonta22.pl/?a=news&b=item&id=11002

Czy o co jest odkopane to już gotowa scianka szczelinowa?

Pero 25.08.2009 08:41

Dojście do trybuny zachodniej będzie w przyszłości od ul. Chodowieckiego??

Emilio 25.08.2009 10:43

Cytat:

Pierwotnie napisane przez <wislak88> (Post 784107)
http://www.reymonta22.pl/?a=news&b=item&id=11002

Czy o co jest odkopane to już gotowa scianka szczelinowa?

Tak :-)

12345678910

Edytka: http://kamera2012.eu/ tutaj wszystkie kamerki działają, poza kamerą na C ;)

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 12:47.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl