![]() |
Cytat:
|
Nie wiem skąd u Was taka wiara w młodych Polaków? Ilu wskoczyło ostatnio na poziom wyższy niż zwykły średniak ligowy? Glik, Augustyn, Lewandowski... choć już się na nich poznano i dwóch prawdopodobnie czeka szybki powrót do ojczyzny, a Lewandowski będzie grał ogony. Ja tam nie widzę jakiegoś wielkiego potencjału w tych młodych z zespołów z czuba tabeli. Bo gdyby nie Niedzielan w Koronie, Małkowski (wg. mnie gracz rundy) w GKS-ie, czy Frankowski w Jadze to tych punktów nie byłoby tak wiele.
|
Cytat:
|
Cytat:
I wiara będzie dopóki taki młody nie zagra, potem już tej wiary nie będzie.Albo będzie wiara w juniorów młodszych bądz nagle wróci wiara w Jirsaków.i tak w kółko :) Cytat:
|
Cytat:
ani jeden ani drugi nie dojdzie w życiu do 100 meczów w ekstraklasie bo sa na ten poziom za słabi Moge sie z toba założyć o każde pieniądze |
Szkoda tylko, ze zaden klub ekstraklasowy nie uwaza Burligi czy Maczynskiego za zdolnych, bo inaczej nie tulaliby sie po nizszych klasach na wypozyczeniach...
|
bridgeburner Nostradamus... :>
Czy ja gdzieś napisałem że to zajebiści piłkarze?? napisałem ze gdyby Mąka dostał szanse to MÓGŁBY udowodnić że jest lepszy niż Jirsak, i co mnie obchodzi czy zagra 20 , 100 czy 300 meczów w ekstraklasie?? |
Pisząc o tych 18 - 20 latkach trochę zawęziłem swoje myślenie. Generalnie chodziło mi o większą ilość Polaków w składzie, Czy to 18 - sto, czy 25 - letnich. Mecz nie kończy sie na 90 minucie. Mecz rozgrywa się na grillu, przy piwku, gdzie się piłkarze razem spotykaja. Kosa, Baszczu, Żuraw, Szymek - fajnie grali, bo byli ze sobą zżyci, spotykali się. Sorki, ale wyobraźcie sobie Bunozę, Kowalskiego, Pajlicia i Branco. Ot, ostatnie zestawienie linii obrony. Wyobrażacie ich sobie razem na piwie na Rynku, rozmawiających o meczu, analizujących, nawet klnących się nawzajem? Tylko tak żywiołowo, od serca, a nie 15 minut wyuczonymi sloganami. Bo ja nie. A Baszczyńskiego, Głowackiego, Kłosa i Stolarczyka już tak. I tu się rodzi drużyna. Na treningach szlifuje się tylko elementy piłkarskie, a mecze wygrywa się umiejętnościami i charakterem. Tego się nie wyrobi nawet wtedy, gdy Bunoza czy Branco będą codziennie do Kowalskiego zagadywać: "Cieść, jak się maś?" ;)
|
ale to możesz napisać o każdym zawodniku na świecie
gdyby dostał... mógłby... Ty też gdybyś dostał szanse mógłbyś być lepszy o Jirsaka (prawdopodobienstwo ze tak sie stanie wynosi gdzieś 0,0001 % ale to nadal stwierdzenie prawdziwe) Po prostu tu panuje jakas mitomania zdolnych wychowanków Już były apele o dawanie szans G.Kmiecikowi, B.Iwanowi czy Kowalskiemu szanse to można dawać Chrapkowi, który ma lat 18 i do tego chociażby w ME momentami naprawde błyszczy a pisanie, że Burliga , który sie w pierwszoligowej Flocie nie łąpał zazwyczaj do składu bedzie lepszy od Singlara to nie jest Nostradamus nawet tylko "Fakty i Mity" E: Grisza1 Dlatego ja licze, ze jednym z elementów zgrupowania w Zakopanem jest/było zamkniecie na noc wszystkich piłkarzy w 1 pomieszczeniu wraz ze skrzynka wódki/whisky aż się prawdziwie po polsku zintegrują ;) |
A jednak ta liczba spotkań w młodym wieku w ekstraklasie ma znaczenie.
Małecki - 22 lat i 2 miesiące - 79 spotkań w ekstraklasie Burliga - 22 lata i 4 miesiące - 6 spotkań w ekstraklasie Mączyński - 23 lata i 3 miesiące - 8 spotkań w ekstraklasie Rzeźniczak - 23 lata i 11 miesięcy - 137 spotkań w ekstraklasie Jędrzejczyk - 22 lata i 11 miesięcy - 16 spotkań w ekstraklasie Kto w takim zestawieniu ma większe szanse na zrobienie kariery? Ten co ma rozegrane blisko 100, a nawet blisko 150 spotkań w ekstraklasie w wieku 22/23 lat, czy ten który dopiero zaczyna przygodę w tym wieku? Jeśli zawodnik nie zacznie grać w ekstraklasie w wieku 16,17, czy 18 lat to szanse na sukces są niewielkie. PS. Porównywanie dzisiejszych Waszych zawodników do Kłosa, Baszczyńskiego, Głowackiego, Żurawskiego, Kosowskiego i Szymkowiaka jest nie na miejscu i nie powinieneś tego robić ze względu na szacunek dla tych zawodników. To byli już zawodnicy mający swoją renomę w momencie przychodzenia do Wisły, często za grube i niewyobrażalne jak na tamte czasy pieniądze. Tamte czasy nie wrócą gdzie Wisła skupując najlepszych krajowych zawodników zdominowała na lata ligę. |
Cytat:
Jedynymi zawodnikami, którzy mają szansę na prawdziwą karierę to są ci, którzy umieją grać w piłkę. Dlatego Lewandowski karierę zrobi, a Rzeźniczak nie. I nie ma tu nic do rzeczy czy w wieku 22 lat ma 179 czy 8 meczów. |
Cytat:
Zresztą, nie oceniaj Legionisty przed końcem kariery, bo może być tak że go gdzieś opchną do średniaka Ligue 1 i tam może zrobić karierę (czytaj kilka klubow ligi francuskiej zaliczy, i statut piłkarza League 1 mu się dostanie, a R.L. może miec nieudany jeden, dwasezony a potem np. Kavali opowiadac mu przyjdzie) Jest wielu piłkarzy rzemieślników nie potrafiących grać w piłkę, a kariery zrobili ... |
To Lewandowski zrobi prawdziwą karierę? A ja myślałem, że wróci z podkulonym ogonem do Amici. Zobaczymy kto się myli.
Żeby nie zabrzmiało to tak, że wróżę Rzeźnikowi karierę wielką, bo tego się nie spodziewam, ale ma na to z pewnością większą szansę niż taki Burliga. |
Lewy podpisał 4 letni kontrakt z BVB więc sie ustawił, kasa na konto wpływa a czy gra czy nie? szanse na pewno bedzie dostawał, pytanie czy ją wykorzysta bo troche za niego zapłacili
|
w kontekście tych dwóch, chodziło mi raczej o przeszłość aniżeli o teraźniejszość, gdyby dostawali szansę to nie uważam żeby skończyli gorzej niż przeciętni ligowcy (mamy innych w lidze?)
poza tym piszecie tak jakby ocena przydatności zawodników stała u nas na bardzo wysokim poziomie to nie jest tak że skoro nie dostaje szans to jest słaby, czasem trenerzy nie poznają się na umiejętnościach Lewandowski zaliczył sezon w Legii, gdzie z niego zrezygnowano, bo był za słaby Błaszczykowski zaliczył sezon w juniorach Górnika, a do Wisły trafił w dużej mierze dzięki przypadkowi, i dzięki przypadkowi w dużej mierze zaistniał, kto wie ile by grał gdyby trenerem nie był Liczka kolejna rzecz to wypożyczenia, są lepsze i gorsze, wszytsko zalezy od tego czy na pewno w klubie chcą dane zawodnika, czy też ma robić za zapchajdziurę, a stawiać będzie się na gorszego a swojego bo tamten za rok odejdzie, a póki wyniki nie są najgorsze, to nie ma po co kombinować, ( o ile pamietam Flota gra tylko o utrzymanie, zresztą awans by ich wykonczył) |
Problem jest w tym ze jak slysze od mlodego grajka ze " jest ogromny przeskok z juniorow do seniorow " to patrzac na ostatnie wyniki niektorych druzyn zaczynam smiac sie przez lzy :D
U Nas jeszcze lepiej : Licza na mlode roczniki ktore zdobyly MP... Za kilka lat moze 2-3 cos osiagnie. Oni mysla ze skoro teraz im idzie to na 100% beda gwiazdami :D |
to może powinni ich wysłać na jeden trening pierwszej drużyny aby sobie uświadomili co nieco :D
|
Cytat:
16-letni rumuński napastnik Fabian Adrian Himcinschi ma pojawić się na testach w Legii Warszawa - informuje rumuński portal gsp.ro. Młody zawodnik jest reprezentantem swojego kraju do lat 17 - w ostatnich dwóch meczach zdobył siedem goli (pięć z Liechtensteinem oraz dwa z Białorusią). Obecnie występuję w drugoligowym zespole Unirea Alba Iulia. Himcinschi mierzy 187 cm i waży 75 kg. |
Powinni, ale tych najmlodszych a nie Efira i reszte :D
W Polsce ciala dajemy wlasnie z tymi mlodymi zdolnymi. Nie ma moze nie tyle trenerow co "mysli szkoleniowej" innej od... wiecie jakiej :D Taki mlody nie rozwija sie lub rozwija sie w zolwim tempie i potem mamy co mamy w skladach. Szprotson - Mowie o tych jeszcze mlodszych :D 16 to juz stare dziady. Mamy przeciez juz jednego reprezentanta w mlodej i to nawet napastnika powolywanego regularnie tyle ze nie strzelajacego bramek :D Watpie zeby bylo ich stac na Himcinishiego :D Powaznie mowie :) |
Ulatowski chce Gize do koleżanek sprowadzić
|
Cytat:
Pamiętam, jak chodziłem swego czasu na turnieje Grabki, to widzialem naprawde rewelacyjnych młodzików, ale przecież w życiu piłkarza rozchodzi sie tylko i wyłacznie o załapanie jak najlepszej dupy, a przez internet, maja o wiele łatwiej. 15 lat temu taki Sławek Majak żeby udowodnić że jest piłkarzem, grał w Lidze Mistrzów, a teraz byle 16latek zrobi sobie 5 zdjęc z treningu juniorow Wisły czy Legii, i już ma opinię piłkarza.... tych młodych w wieku 13-16 trzeba wysyłać do KRLD na staż kilkuletni połączony z budowaniem charakteru |
Giza w Cracovii....dobry pomysl :D Tam tylko cos gral, potem po prostu trafil do nie tego klubu :D
Facet pierw sie staral, potem nic nie wychodzilo i sobie odpuscil. Prywatnie bardzo pozytywny chlopak, przynajmniej tak wywnioskowalem z rozmowy z nim kiedys tam :D No coz, zycze mu powodzenia :) |
[QUOTE=0 22;991501]Idea, owszem, słuszna i piękna - ale czy prawdziwa? Jak grał u nas Korzym (urodzony w Nowym Sączu - chociaż rozumiem, że to miasto zakwalifikowane jest dla Was, no ale młody i Polak), jak grał u nas Zjawiński (pamiętacie go w ogóle? Z Pruszkowa), czy Kucharczyk naprawdę jest lepszy od Mezengi*? Czy naprawdę Zjawiński lub Korzym dawali się bardziej pokroić za Legię niż Vuko? Czy to Borysiuk był wszędzie na boisku czy raczej Vrdoljak, w meczu z Lechem? Manu jest lepszy czy mazowiecki Maciuś R.? QUOTE]
Ja jestem zdania, że każdą sytuację należy rozpatrywać osobno. O Legii nie będę dyskutował bo za mało wiem. Co do Wisły - za ciężką kasę sprowadza się dziadów typu Cikos, Bunoza, Jovanic - zamiast najpierw dać szansę swoim. Trudno mi sobie wyobrazić, że w Wiśle nie ma chłopaka, który nie byłby w stanie grać na poziomie w/w. Jak sprowadzać to gości będących wzmocnieniem, zapchajdziury mozna spokojnie znaleźć na własnym podwórku. Tylko.. delegacje fajne są... a i można zrobić jakiś deal na boku z braćmi Słowianami/Bałkańcami. Nie potrafię sobie wytłumaczyć inaczej tego co widzę. Wspomniany tu Burliga powinien grać na bocznej pomocy, a nie obronie. Ma zdrowie, ma strzał w przeciwieństwie do niejakiego "skrzydłowego" Łobo. |
Sprawa jest prosta jak drut.
Sprowadza sie grajka z zagranicy, czemu? Bo nie jest szkolony w naszym kraju, wiec pewnie umie wiecej. Do tego sporadycznie chce sie ruszyc dupe zeby go zobaczyc, co sie wtedy robi? Oglada sie plyty z meczami,dodatkowo filmiki z akcjami ( taki filmik to nawet mozna nagrac Cabralowi...:D ) i zawodnik tak rozreklamowany a dodatkowo podkoloryzowany slodkim pierdzeniem manago zostaje kupiony. Nastepnie gra piach, ale nie posadzi sie go na dluzej na lawce bo przeciez on tyle kosztowal. Sadzanie na lawie zawodnikow ktorych sie kupilo za wiecej niz 50k euro to przyznanie sie do chujowej polityki transferowej wiec strzal w stope. Trzyma sie tak dlugo tego zagranicznego zawodnika, az nie pojawi sie zawodnik ktory ma runde konia ( Zienczuk ) lub jest po prostu lepszy ( Kosowski ). Po czasie ten lepszy odchodzi, ten co mial runde konia ma runde osla, a zagraniczny z powodu tego ze jest zagraniczny gra dalej :D Mlody jest za mlody, a jak juz wejdzie i popelni jeden blad to znawcy forumowi mowia ze jest do dupy i won do Szczakowianki. Jesli zagra dobrze to i tak przytrafia mu sie blad i...kolo sie zamyka :D Mlody jest mlody wiec poczeka. Po czasie ma 25 lat z czego 3/4 czasu spedzil na lawce i co sie wtedy robi? Wymaga sie by byl ograny,doswiadczony i gotowy do gry. Oczywiscie taki zawodnik jest juz przegrany. Mozna byc tez wiecznym talentem cos jak Brozek... No ale ten przynajmniej cos strzela. Mogl wyjechac i mysle ze to by bylo zbawienne i dla niego i dla Wisly. |
Cytat:
|
Tego Rumuna pewnie wzięli bo jest najwyższy w drużynie. Taki polski scouting przy pomocy metrówki.
|
Cytat:
|
Cytat:
Wyobraźmy sobie, że w jakimś Słowackim klubie było pierdyknięcie połączone z wyprzedażą obrony. Chcąc zaciemnić obraz zgłaszają się do nas po Kowalskiego, reprezentanta U-23, który dopiero co spuścił Piasta do pierwszej ligi. Targowalibyśmy się? Tak właśnie było z Cikosem. Jak najprawdopodobniej wyglądał zakup Bunozy i Jovanicia opisał kreseq. Cytat:
|
Cytat:
http://www.weszlo.com/news/5675 Dobre Wisła,Legia i Amika nie mogą awansować do Lm to Ruch awansuje :lol: |
Cytat:
bez przesady są słabi i tyle już tyle miało być tych potencjalnych gwiazd i gdzie one są 1 dobry piłkarz wychodzi z tej ligi na 2 lata, przypadek ? |
"Latem odeszło z tego zespołu (GKS Bełchatów) kilku podstawowych piłkarzy, a w grze nie widać dużej różnicy. Do głosu doszli młodzi zawodnicy, którzy wykazują się dużym zaangażowaniem. Należy zwrócić uwagę, że w większości grają tam Polacy. Okazuje się, że warto penetrować niższe ligi w poszukiwaniu talentów. Potrzebna jest jednak odpowiednia sieć skautingu, gdzie czterech-pięciu trenerów zajmuje się obserwacją piłkarzy. W zachodnich klubach jednego piłkarza obserwuje co tydzień inny z pięciu szkoleniowców i potem każdy wydaje swoją opinię - przyznał były piłkarz reprezentacji Polski".
http://sport.interia.pl/pilka-nozna/...l-ligi,1540813 Nic dodać, nic ująć. Mądrze Szymek prawi, wódki mu dać :) |
Ale nie wklejaj takich rzeczy bo to się kłóci z głównym nurtem w wątku. Młodzi polscy piłkarze są źli/nieutalentowani/zblazowani/zmanierowani/nieambitni i żadne GKS-y czy inne tego typu drużyny tego nie zmienią !!
|
Cytat:
Z Polaków, którzy w tym roku grają w ekstraklasie imponuje mi niezmiennie Buzała z Lechii. Zastanawiam się ile jeszcze w tym Gdańsku posiedzi, nim ktoś po niego wyciągnie rękę i ściągnie do mocniejszego klubu. Przy obecnej postawie Żurawskiego, byłbym w moim odczuciu autentycznym wzmocnieniem. Następny w kolejce Sandomierski... ciekawe czy ktoś z Polski się na niego zdecyduje, czy powędruje za granicę? Pytanie drugie do zorientowanych, co się stało z bramkarzem Gikiewiczem? Prawda to, ze w Olsztynie wylądował? |
Jeśli pytasz o Rafała to prawda siedzi w Stomilu, nawet nieźle o nim mówią. Z Jagiellonii wyleciał bo nie umiał pogodzić się z decyzją o odsunięciu go od drużyny
Zaś jeśli chodzi o Buzałe to ja sam się dziwie co mu w tym sezonie do łba strzeliło. Znajomi po meczu z Górnikiem mówili że trzeba sprawdzić czy w nos nie daje bo to do Pawła nie podobne ;] |
Cytat:
PS: Widze ze mnie uprzedzono :) |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Polskie drużyny rokrocznie szturmuja bramy ligi mistrzów reprezentacje młodzieżowe osiagaja doskonałe wyniki w swoich kategoriach wiekowych z imprezami mistrzowskimi włącznie a najwieksze kluby świata przelicytowuja sie wzajemnie w walce o zapewnienie sobie praw do naszych talentów oferujac dziesiatki milonów euro hmm... nie.. ale to nic przecież jest Bełchatów, który w 8 kolejkach zdobył 16 punktów a w składzie którego wystepowało aż 3 Polaków poniżej 23 roku życia Polska pika jest uratowana, świetlana przyszłośc przed nami !!!! :foch: :rotfl: |
Oglądam na nszrocie powtórkę jakiegoś Tymbark Cup,tam gdzie chłopcy i dziewczyny grają o puchar Pzpnu na stadionie Zagłębia Lubin i reporter pyta się chłopca który ogląda zdjęcia piłkarzy Zagłębia,pyta się czy długo trzeba trenować aby się znaleźć na takim zdjęciu? nie,a dlaczego? bo w Polsce jest niski poziom ligi :lol: Widzę, że nawet najmłodsi piłkarze widzą , że nasza liga to dno.
|
Cytat:
|
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 23:53. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl