Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Błaszczykowski, Jażdżyński, Królewski - właściciele Wisły Kraków S.A. (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=10278)

Patryko 06.11.2022 15:26

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Karherop (Post 1594228)
A ludzi do zarządzania wybierzemy z forum. Kandydatów jest mnóstwo.

Ja tego nie widzę. Tu trzeba właściciela/właścicieli który podejmuje niezależne decyzje. Są ludzie od zarządzania, są ludzie od wspierania.

Scenariusz s-f wrzucmy sobie między bajki.

Tu trzeba właściciela/właścicieli, którzy przy spadku do IV ligi będą mieli z czego dokładać przez kilka dobrych lat. Składki Socios mogą utrzymać drużynę w III lidze (??), ale myślę, że już od I ligi zacznie się ogromny kłopot z finansami, nie mówiąc o tym, że treningi będą na orliku, a nie w Myślenicach.

leszekpw 06.11.2022 16:07

Niestety nadchodzą ciężkie czasy. Nikt tu nie przyjdzie nowy jako właściciel do tego bagna, a Pan Błaszczykowski też łatwo tego nie odda. Na 99% szykują się czasy IV ligi albo i niżej.

Drozd 06.11.2022 16:10

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Karherop (Post 1594228)
A ludzi do zarządzania wybierzemy z forum. Kandydatów jest mnóstwo.

Ja tego nie widzę. Tu trzeba właściciela/właścicieli który podejmuje niezależne decyzje. Są ludzie od zarządzania, są ludzie od wspierania.

Scenariusz s-f wrzucmy sobie między bajki.

Nie, ludzi do zarządzania trzeba będzie wybrać, porządnie im zapłacić,, ale też rzetelnie ich rozliczać. A nie tak jak teraz że Wisła to dojna krowa dla wszelkiej maści leserów od których nikt niczego nie wymaga.

Właścicielami możemy/musimy być wszyscy bo inaczej nic z tego nie będzie.

Drozd 06.11.2022 16:26

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Patryko (Post 1594230)
Tu trzeba właściciela/właścicieli, którzy przy spadku do IV ligi będą mieli z czego dokładać przez kilka dobrych lat. Składki Socios mogą utrzymać drużynę w III lidze (??), ale myślę, że już od I ligi zacznie się ogromny kłopot z finansami, nie mówiąc o tym, że treningi będą na orliku, a nie w Myślenicach.

Zależy ilu tych socios będzie, a jak wreszcie pojawią się efekty lepszego zarządzania i nadzieja że składki nie będą zmarnowane to chętnych może być bardzo dużo. Co to jest 20 jurków miesięcznie? Tylko zarząd musi być ambitny, zarażać optymizmem, anie jak do tej pory.

10 000 socios to 12 mln rocznie. 2 mln na zarząd 2 mln na szkółkę 8 mln na drużynę. Ile kasy ma teraz Ruch? Na którym są miejscu?

Pulpet 06.11.2022 16:56

Wrzucanie tajemniczego posta, celem rozpętania jakiejś gównorozkminki jest tak słabe, że aż żenujące.
Jarek to stan umysłu. Takie duże dziecko.

Szneka 06.11.2022 17:35

Panowie nic nie stoi na przeszkodzie abyście teraz zapisali się do SOCIOS. Im więcej nas będzie tym większa szana że Wielka Wisła powróci.

Drozd 06.11.2022 18:11

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Szneka (Post 1594236)
Panowie nic nie stoi na przeszkodzie abyście teraz zapisali się do SOCIOS. Im więcej nas będzie tym większa szana że Wielka Wisła powróci.

Jestem tego samego zdania, tyle że kasa nie może być marnowana jak dotychczas.

Karherop 06.11.2022 18:48

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Drozd (Post 1594233)
Nie, ludzi do zarządzania trzeba będzie wybrać, porządnie im zapłacić,, ale też rzetelnie ich rozliczać. A nie tak jak teraz że Wisła to dojna krowa dla wszelkiej maści leserów od których nikt niczego nie wymaga.

Właścicielami możemy/musimy być wszyscy bo inaczej nic z tego nie będzie.

Powtórzę się. To jest utopijna wizja.

Kibice zwalniają trenera 3 razy do roku. Prezesa wyrzucają 2 razy. Dyrektorzy sportowi są wyklęci co okno. Pokaż mi miejsce na świecie gdzie to działa skutecznie, transparentnie i z sukcesami w takim wariancie funkcjonowania (rozbity akcjonariat w wariancie typu socios).

Taki trener Tułacz to by przy presji w Wiśle 8 razy zdążył wylecieć w ciągu takiej kadencji jak ma w Puszczy.

Coglin 06.11.2022 19:00

Pomysł, żeby Socios przejęli klub jest fatalny.
Przede wszystkim Socios na to nie stać.
I nie zapowiada się żeby w najbliższym dziesięcioleciu było stać.

Poza tym kibice już raz byli właścicielami - wiele niezaangażowanych w życie kibicowskie osób, nadal doskonale to pamięta i pamięta jak to się skończyło. I dla nich jest obojętne czy to Socios, WSH czy UW.

Mimo, że jestem w Socios praktycznie od początku, też jestem zdecydowanie na nie.

serek.c2 06.11.2022 19:45

Liczby podane przez Drozda to totalne sf - taka ilość Socios jest nieosiągalna. Nie wspomnę już o tym, że obecnie średnia składka miesięczna to 57 zł. Może kiedyś, w przyszłości, jeśli uda się wrócić na właściwe tory i nawiążemy do lat świetności, będziemy mogli myśleć o takiej liczebności, na pewno nie teraz.

Nadal podtrzymuję, że Socios nie powinno się mieszać do zarządzania (choć wg mnie mogłoby mieć wpływ na wybór prezesa, czy członków zarządu). Kontrola działań spółki, członek RN i ewentualnie udziały w spółce - tu powinna się rola stowarzyszenia kończyć.

KOALIK 06.11.2022 20:07

Kontrola działań spółki w ostatnich miesiącach na czym polegała?

Na akceptacji duetu wujek&brat, na bezkrytycznym byciu klakierami - akceptującymi wszelkie decyzje.

Do czego to doprowadziło?

Bilans 1/14 w rundzie wiosennej z wujaszkiem w roli idioty na ławce trenerskiej + bilans ośmiu gier bez zwycięstwa w pierwszej lidze.

To najgorszy czas w całej historii Wisły.

Bądźmy poważni.

Ostatnie lata w Wiśle od czasów słynnego protestu wskazują, że nie było nikogo pozytywnego.

Niestety z największym rozczarowaniem z Dortmundu, którego dzisiaj należy nazwać jednym z najbardziej skompromitowanych osób w historii, który swoimi autorskimi decyzjami zaorał klub, którego ponoć jest legendą.

Tylko nie wiem, na czym dzisiaj polega to bycie legendą.

Grał krótko, był dodatkiem do prawdziwych piłkarzy, a teraz stał się grabarzem, a że należał do SKWK?

To raczej powód do wstydu.

Elefant 06.11.2022 20:36

Cytat:

Pierwotnie napisane przez serek.c2 (Post 1594240)
Liczby podane przez Drozda to totalne sf - taka ilość Socios jest nieosiągalna. Nie wspomnę już o tym, że obecnie średnia składka miesięczna to 57 zł. Może kiedyś, w przyszłości, jeśli uda się wrócić na właściwe tory i nawiążemy do lat świetności, będziemy mogli myśleć o takiej liczebności, na pewno nie teraz.

Nadal podtrzymuję, że Socios nie powinno się mieszać do zarządzania (choć wg mnie mogłoby mieć wpływ na wybór prezesa, czy członków zarządu). Kontrola działań spółki, członek RN i ewentualnie udziały w spółce - tu powinna się rola stowarzyszenia kończyć.

W to, że akcje za 4 bańki zostaną sprzedane mało kto wierzył, a tempo zaskoczyło wszystkich.

Ale tu nie chodzi o to, że Socios przejmie klub teraz, spłaci długi no i za te powiedzmy 4 lata wprowadzi nas do LM. To oczywiście było by dość trudne.

Mamy sprzeczne sygnały z klubu i od właścicieli, niektóre zupełnie infantylne. Czy ktoś dobrze poinformowany pocieszy nas i napisze, że klub dotrwa do czerwca przyszłego roku a sprawy idą w dobrym kierunku. Bo ja się wciąż łudzę, że tak jest.

Bo jeżeli nie to Socios powinno być przygotowane na udział, w tym finansowy i organizacyjny, w niezwłocznym odpaleniu nowej Wisły w czwartej lidze. Przecież jeżeli zabraknie Wisły w rozgrywkach, choćby na rok to jest koniec. Kiedyś już pisałem, że forma tego udziału jest sprawą do ustalenia. Celem jest uporządkowanie podstawowych spraw i sprzedaż/przekazanie nowemu Inwestorowi a nie długotrwałe właścicielstwo. Notabene to samo miało zrobić trio.

A i w temacie Rady Nadzorczej. Cały czas się o tym piszę. Jestem niezmiernie ciekaw jaki szacunkowo jest wkład sponsorski Platinum. Bo oni dostali miejsce w RN po dwóch tygodniach. Socios dało prawie pięć baniek. Z proporcji obliczę sobie jak długo jeszcze Socios będzie czekać na miejsce w RN.

serek.c2 06.11.2022 20:41

Socios ma już "obiecane" miejsce w RN.

Drozd 06.11.2022 21:12

Cytat:

10 000 osób wpłacających na Wisłę 100 pln miesięcznie jest nieosiągalna? Teraz oczywiście, bo nikt nie lubi wrzucać kasy do pieca. Jednak choćby mały dowód, że kasa nie jest marnowana może wiele zmienić. A gwarantem tego może być kontrola ze strony socios, realna kontrola, a nie odwracanie głowy...

ciacho 06.11.2022 21:20

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Drozd (Post 1594223)
Moim zdaniem nadchodzi czas socios, tak jak kiedyś pisałem...

100 zł razy 10 000 członków to rocznie 12 mln czyli na 1 ligę starczy. I zająć się szkoleniem, zmianą mentalności, nauką ambicji i waleczności.

Co ty człowieku pierdzielisz? Jakie 10tys?

Delgado 06.11.2022 21:24

Tak, jak wspomniano powyżej, jest ZNACZNIE gorzej niż na początku 2019.

Po pierwsze wtedy byliśmy wspierani przez praktycznie całe środowisko (poza garstką czyli tymi z drugiej strony łąki). Bo byliśmy postrzegani jako WIELKA MARKA, którą dla dobra polskiej piłki ratuje się po tym, jak była zawłaszczona przez kolejnych oszustów, a na koniec zwykłych kryminalistów. Oczywiście niby to byli nasi kibice, no ale jednak to byli ci źli chuligani, przestępcy, bojówkarze itd. Już mniejsza z tym, że to nie jest zerojedynkowe, ale wtedy opinia środowiska była właśnie taka, że to jest zerojedynkowe:

Wielka Marka Wisła Kraków ratowana przez całą piłkarską społeczność, na zasadzie wielkiego ruchu, zrywu itd., by z rąk oszustów, bandytów i kryminalistów oddać ją w ręce ratowników, robiących to społecznie (Leśnodorski) i oddających Wisłę w ręce ich legend (Błaszczykowski), którzy też do tego dokładają, robią to bezinteresownie bla bla bla

Skala poparcia społecznego, skala poparcia w naszym ruchu kibicowskim, miejsce w ekstraklasie, mimo długów, całkiem niezła kadra (mimo wszystko), to był jednak ogromny kapitał.

A co mamy dziś?

Brak miejsca w ekstraklasie, kadra rodem ze śmietnika (może przesadzam, ale w porównaniu z tamtą tak właśnie jest), OBOJĘTNOŚĆ LUB IRYTACJA ze strony środowiska piłkarskiego (tak, to jest niestety najważniejsze - całą tą energię wywaliliśmy na śmietnik) i coraz większa irytacja we własnym środowisku, a co gorsza brak zaufania do kogokolwiek z ratowników czy "legend".

I to jest dużo bardziej dobijające niż to, czy mamy 10 milionów mniej czy więcej długu.

ROZTRWONILIŚMY GIGANTYCZNY KAPITAŁ SPOŁECZNY. Owszem, nadal mamy mnóstwo kibiców i sympatyków w skali ogólnopolskiej, ale zaufanie do marki Wisła dramatycznie spadło, ba, pojawiła się obojętność. Bo już nie jesteśmy zawłaszczani przez bandytów i oszustów, tylko jesteśmy nieudacznikami, których na dno ciągną własne "legendy"...

ciacho 06.11.2022 21:33

Cytat:

Pierwotnie napisane przez serek.c2 (Post 1594245)
Socios ma już "obiecane" miejsce w RN.

Co to znaczy obiecane? Co stoi na przeszkodzie, że to się nie dzieje, bo mówisz już o tym od dłuższego czasu.

Edit. Co tam znów Jaro odwalił?

serek.c2 06.11.2022 21:39

Członkowie RN są powoływani na walnym spółki.

Drozd 06.11.2022 21:41

Cytat:

Pierwotnie napisane przez ciacho (Post 1594247)
Co ty człowieku pierdzielisz? Jakie 10tys?

A ile kupiło akcje za 100? I ile to zajęło czasu? Bo wtedy było zaufanie, że kasa nie pójdzie w błoto. Więc 10 000 w przypadku Wisły to jest pryszcz. Tylko musi być gwarancja dobrego wykorzystania. Cała tajemnica...

Delgado 06.11.2022 21:53

Drozd, przeczytaj mój post, ochłoń i wróć do rzeczywistości. No chyba, że jesteś licealistą.

Karherop 06.11.2022 21:59

Cytat:

Pierwotnie napisane przez serek.c2 (Post 1594250)
Członkowie RN są powoływani na walnym spółki.

Gość z Orlenu był powołany na walnym?

MaLk 06.11.2022 22:00

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Drozd (Post 1594246)
10 000 osób wpłacających na Wisłę 100 pln miesięcznie jest nieosiągalna? Teraz oczywiście, bo nikt nie lubi wrzucać kasy do pieca. Jednak choćby mały dowód, że kasa nie jest marnowana może wiele zmienić. A gwarantem tego może być kontrola ze strony socios, realna kontrola, a nie odwracanie głowy...

Tak, jest to liczba nieosiągalna w formule socios. "Dużym" dowodem na to jest to, że od początku istnienia socios zaliczyliśmy już chyba wszystkie możliwe stany klubu (oprócz takiego, w którym klub ma bogatego właściciela i kasy od socios nie potrzebuje wcale), zapotrzebowania na kasę i zaufania do właścicieli/zarządzających klubem, w tym w zakresie umiejętności wydawania pieniędzy, a liczba członków nigdy nie zbliżyła się do choćby 3 tysięcy.

Może jakimś cudem byłoby to możliwe w innej formule socios (czyli takiej, gdzie bycie socios = bycie członkiem klubu), ale i tu miałbym wątpliwości.

ciacho 06.11.2022 22:01

To był jednorazowy wydatek 100 zł, a nie regularne wpłacanie. Przestań żyć fantazjami i zejdź na ziemię.

Drozd 06.11.2022 22:03

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Delgado (Post 1594252)
Drozd, przeczytaj mój post, ochłoń i wróć do rzeczywistości. No chyba, że jesteś licealistą.

Przeczytałem i się zgadzam. Błaszczykowski przez swoje problemy z głową zmarnował wielki potencjał. Swoim "zajebałem" zrobił z Wisły pośmiewisko. Nie wspominając o prezesie i trenerze. Normalnie rodzina na swoim. Tyle że okazało się, że swojego to było 7500. Wielki ratownik...

Przez to trudno liczyć na 10 000 naiwnych wpłacających na konto rodziny. Nowy prezes też wygląda na człowieka zaufanego. Dlatego nic nie zmieni.

Ja mówię o sytuacji kiedy Jakub zabierze swoje 2500 i pójdzie w siną dal. Bo pożyczki których udzielał "ratując" sam razem z bratem przepieprzył, więc nic mu się nie należy...

MaLk 06.11.2022 22:03

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Karherop (Post 1594253)
Gość z Orlenu był powołany na walnym?

Tak:
https://wisla.krakow.pl//uploads/file/60b10d63c151d.pdf

FraMat 06.11.2022 22:06

Cytat:

Przecież nie chodzi o to, że Socios jako ewentualnie jedyni czy większościowi udziałowcy Wisły musieliby sami pokrywać wszystkie wydatki klubu.
Przecież trio też nie wykładało w większości swoich pieniędzy - co najwyżej udzielało pożyczek - ale pozyskiwało sponsorów, głównego, meczowego, koszulkowego, itd.
I na tym mogłaby polegać ta akcja ratowania.
Ja widzę struktury Socios jako zarząd techniczny poszukujący w pierwszej kolejności menedżerów piłkarskich z prawdziwego zdarzenia, a menedżerowie z kolei wraz z właścicielem poszukujący inwestorów, a w dalszej kolejności nowych, bogatych właścicieli.
Miesięczne wpływy w ramach Socios mogłyby wystarczyć na pensje porządnych menedżerów.
Pewnie na niewiele więcej.

Wszystko jednak w atmosferze pełnej transparentności - faktycznej, a nie takiej jaką obdarzyło nas trio.

Dodatkowo w sytuacji transparentności i wskazywania realnych, a nie utopijnych celów oraz środków do ich realizowania można byłoby pomyśleć o większym zaangażowaniu środowisk kibiców w finansowanie bieżących potrzeb.

Na razie trio straciło całkowicie zaufanie, jakim zostało obdarzone na początku - kibice nie chcą płacić, inwestorzy nie widzą sensu wkładania większych pieniędzy.

Obecność Socios w RN chociaż fajna nie wpłynie w ogóle na zmianę polityki klubowej czy raczej jej braku.
Moim zdaniem, w obecnej sytuacji tylko IV liga, bo w szejka na białym koniu nie wierzę.
Cupiał był jednorazowym wyskokiem.

Drozd 06.11.2022 22:15

Cytat:

Pierwotnie napisane przez MaLk (Post 1594254)
Tak, jest to liczba nieosiągalna w formule socios. "Dużym" dowodem na to jest to, że od początku istnienia socios zaliczyliśmy już chyba wszystkie możliwe stany klubu (oprócz takiego, w którym klub ma bogatego właściciela i kasy od socios nie potrzebuje wcale), zapotrzebowania na kasę i zaufania do właścicieli/zarządzających klubem, w tym w zakresie umiejętności wydawania pieniędzy, a liczba członków nigdy nie zbliżyła się do choćby 3 tysięcy.

Może jakimś cudem byłoby to możliwe w innej formule socios (czyli takiej, gdzie bycie socios = bycie członkiem klubu), ale i tu miałbym wątpliwości.

Widzisz, bo ja na ten przykład nigdy dotąd nie myślałem żeby wstąpić do Socios, bo liczyłem że Trio da radę. A teraz kiedy staje się jasne, że rady nie dają, chodzi mi to po głowie. Bo to moim zdaniem ostatnia deska ratunku dla Wisły. Władza tych którzy nie chcą przy klubie paść własnych interesów tylko rozwój klubu będzie ich interesem.

Zdaję sobie sprawę, że to nie jest proste ale jesteśmy w takiej dupie że potrzeba rewolucji mentalnej, zwłaszcza w kwestii zarządzania... Skoro Trio przejęło Wisłę za parę koła, bo były długi to teraz skoro dalej jest kilkanaście baniek długu niech Wisłę oddadzą za parę koła.

Założę się że nadal znajdą się chętni żeby pomóc w wprowadzeniu klubu na prostą...

serek.c2 06.11.2022 22:16

Cytat:

Pierwotnie napisane przez FraMat (Post 1594258)
...

Nie podejmowałem nigdzie tematu odnośnie pokrywania wydatków klubu, ogólnie o finansowaniu spółki przez stowarzyszenie, wspomniałem za to o "wpływie Socios na wybór prezesa, członków zarządu" ;)

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Drozd (Post 1594259)
Zdaję sobie sprawę, że to nie jest proste ale jesteśmy w takiej dupie że potrzeba rewolucji mentalnej, zwłaszcza w kwestii zarządzania... Skoro Trio przejęło Wisłę za parę koła, bo były długi to teraz skoro dalej jest kilkanaście baniek długu niech Wisłę oddadzą za parę koła.

To się tak fajnie pisze, przejęli za parę koła... ale, że pożyczyli już po prawie 4 mln, to jakoś się już pamiętać nie chce. I wcale takie pewne nie jest, że to kiedykolwiek odzyskają.

FraMat 06.11.2022 22:21

Cytat:

Pierwotnie napisane przez serek.c2 (Post 1594260)
Nie podejmowałem nigdzie tematu odnośnie pokrywania wydatków klubu, ogólnie o finansowaniu spółki przez stowarzyszenie, wspomniałem za to o "wpływie Socios na wybór prezesa, członków zarządu" ;)

No tak...
:>
Wszystko zależy tylko od tego czy jest to tylko jakiś "wpływ" czy realne możliwości decydowania o wyborze szeroko pojętych menedżerów (prezes, członkowie zarządu o różnych funkcjach) i nakładania na nich obowiązków, oraz ich egzekwowania.
....

Podjąłem temat, bo pojawiły się głosy (słuszne), że Socios z taką liczbą członków i wysokością finansowego zaangażowania nie są w stanie samodzielnie pokierować klubem.

FraMat 06.11.2022 22:22

Cytat:

To się tak fajnie pisze, przejęli za parę koła... ale, że pożyczyli już po prawie 4 mln, to jakoś się już pamiętać nie chce. I wcale takie pewne nie jest, że to kiedykolwiek odzyskają.

Będzie kolejny "nieściągalny" dług

ReMix 06.11.2022 22:23

Serek.. Sadzisz, ze ci nasi moznowladcy dadza sobie zrobic finansowa krzywde? Sorry, ale w ich charytatywnosc nie wierze. Juz nie..

Drozd 06.11.2022 22:27

A te cztery bańki które wpłacili kibice to drut? Nie pożyczyli, wpłacili. Kto więcej zaryzykował? To raz.

Dwa. Kto zarządzał całą tą kasą? Kibice czy Trio? Kto odpowiada za to, że została zmarnowana? Ufoludki? Mówienie w takiej sytuacji o odzyskiwaniu pożyczki to jakieś kuriozum. Oni odpowiadają za zmarnowanie dużo większej kasy niż pożyczyli to jasne jak słońce.

To, że akurat Ty tego nie rozumiesz trochę mnie dziwi...

serek.c2 06.11.2022 22:27

A kto pisze o jakiejś charytatywności? Wszyscy mądrzy, ale jedyne na co ich stać, to pisanina w necie. Trzeba było wyłożyć po parę baniek ze swoich, skoro to takie proste :)

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Drozd (Post 1594264)
A te cztery bańki które wpłacili kibice to drut? Nie pożyczyli, wpłacili. Kto więcej zaryzykował? To raz.

Dwa. Kto zarządzał całą tą kasą? Kibice czy Trio? Kto odpowiada za to, że została zmarnowana? Ufoludki? Mówienie w takiej sytuacji o odzyskiwaniu pożyczki to jakieś kuriozum. Oni odpowiadają za zmarnowanie dużo większej kasy niż pożyczyli to jasne jak słońce.

To, że akurat Ty tego nie rozumiesz trochę mnie dziwi...

Sorry, ale o czym Ty piszesz? Ja Ci tylko odpowiedziałem na temat populistycznego pisania typu "przejęli za parę koła". Doskonale wiem ile kibice dołożyli, chyba nawet zdecydowanie lepiej niż Ty. Tyle, że ja np. "zaryzykowałem" z 10k, a nie kilka milionów - taka delikatna różnica.

Delgado 06.11.2022 22:32

No ale, bez urazy, jak tu dyskutować moga tylko ci, który mogli wyłożyć kilka baniek, ale nie wyłożyli, to można zamknąć forum.

Prezes Władeczek też dostałby bana, tak BTW

serek.c2 06.11.2022 22:35

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Delgado (Post 1594266)
No ale, bez urazy, jak tu dyskutować moga tylko ci, który mogli wyłożyć kilka baniek, ale nie wyłożyli, to można zamknąć forum.

Prezes Władeczek też dostałby bana, tak BTW

Nie nadinterpretuj proszę - chodzi jedynie o to, by nie pisać populizmów, a nie o możliwość wypowiadania się ;)

Drozd 06.11.2022 22:36

No przecież nie wyłożyli tylko pożyczyli i teraz drżą czy odzyskają :) bo dali dupy na całej linii... Ktoś kto po takim blamażu jeszcze ich żałuje jest bardzo wielkoduszny.

I nikt nie mówi, że to proste ale możliwe i to dużo taniej niż pod rządami imć BŁASZCZYKOWSKIEGO bo Trio to było na papierze...

sandomingo 06.11.2022 22:37

Cytat:

Pierwotnie napisane przez serek.c2 (Post 1594265)
Tyle, że ja np. "zaryzykowałem" z 10k, a nie kilka milionów - taka delikatna różnica.

Wczoraj w ramach podsumowania zrobiłem sobie takie zestawienie.
I wyszło mi za okres 01.2019 - 11.2022 właśnie pomiędzy 9 a 9,5k bo wszystkiego nie mogłem się doliczyć :)

serek.c2 06.11.2022 22:42

Nie chodzi o żałowanie ich - ja doceniam, że się tematu podjęli, że zaryzykowali swoją kasę, bo chętnych innych nie było - a to, jak potem zarządzano spółką, do jakiego niestety stanu ją doprowadzono, również oceniam obiektywnie. Z tym, że nie każdego z trio oceniałbym jednakowo krytycznie.

MaLk 06.11.2022 22:47

Cytat:

No tak.

Tyle że...

- gdyby nie dali d*py w zarządzaniu, to nie musieliby pożyczać połowy z tego, a biorąc pod uwagę budżet z ubiegłego sezonu (ten papierowy, a nie to, że spieprzyli transfery), już powinni być na etapie odzyskiwania części tej kasy

- wszyscy inni dookoła wkładają w ten interes pieniądze w formie bezzwrotnej (akcje z emisji publicznych, nowe trio, socios, sponsorzy), a tylko oni pożyczają, co jest o tyle kuriozalne, że tylko oni są realnymi właścicielami, w pełni kontrolującymi sferę zarządzania klubem i teoretycznie tymi, którzy najbardziej powinni ryzykować zainwestowaną kasą zgodnie z wszelkimi zasadami rynku korporacyjnego.

Gdzieś to wszystko się rozjechało - w miejscu, w którym zdecydowali się być nie powiernikami-ratownikami-menedżerami, a właścicielami wzięli na siebie zupełnie inną odpowiedzialność. W 2020 roku, który jest cenzurą między romantyczną historią o ratowaniu i wrzuceniu 1,33 baniek na prawie pewną stratę, a negocjowaną miesiącami, łączoną z elementami transferu aktywów, układaniem relacji, świadomą, ekonomiczną transakcją odkupu klubu.

Za tym powinna pójść zmiana formy uczestniczenia w finansowaniu klubu.

Ale nie poszła, co sprawia, że ludziom coraz trudniej będzie im współczuć jeśli tej kasy nie odzyskają. Zainwestowali kasę już nie do romantycznego ratowania, ale we własny biznes wysokiego ryzyka. Racjonalnie, znając klub już od podszewki i wiedząc na co się godzą. I ten własny biznes im nie wypalił, bo go nie potrafili dobrze poprowadzić, a nie dlatego, że się nie dało. Trudno, będą jednymi z miliona innych, którzy wtopili w niewłaściwą inwestycję. W tę stronę to pójdzie.

Elefant 06.11.2022 22:50

Kibice w różnej formie dali, nie pożyczyli, w sumie kilkanaście milionów złotych. Było wielu takich dla których te kilkaset złotych to był wysiłek daleko większy niż 4 miliony dla panów z trio. Tego się nie da zmierzyć jedną miarą. Te pieniądze zostały w dużej części zmarnowane a zaufanie zniszczone. To nie kibice kierowali klubem. Teraz nawet nie wiemy w jakim stanie jest klub.

Wracając do WZA, to kiedy ono będzie ?

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 20:34.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl